Jump to content

STAGAKIS

simple Members
 • Content Count

  17
 • Joined

 • Last visited


Reputation Activity

 1. Upvote
  STAGAKIS reacted to fch in Δύο απορίες σε σχέση με καταχώρηση στις ΜΥΦ   
  Χαίρεται,
   
  δύο ερωτήματα θα ήθελα να απευθύνω στην κοινότητα, καθότι δεν είμαι σίγουρος πώς αντιμετωπίζονται:
   
  1. ΦΠΑ δαπάνης βενζίνης για ελεύθερο επαγγελματία.
   
  Υπάρχουν πχ αποδείξεις εσόδου απο βενζινάδικα (αξίας <100€), που περνούν στα βιβλία. Σύμφωνα με την ΠΟΛ.1078/2014:
   
  «...ειδικά για τις συναλλαγές που λαμβάνονται αποδείξεις λιανικών συναλλαγών και ο Φ.Π.Α. εισροών δεν εκπίπτει από τον λήπτη του φορολογικού στοιχείου, μπορεί να καταχωρείται ως αξία, η συνολική αξία του φορολογικού στοιχείου με ενσωματωμένο το Φ.Π.Α.. Αντίθετα, για τις συναλλαγές που λαμβάνονται τιμολόγια ή στοιχεία που εξομοιώνονται ή επέχουν θέση τιμολογίων, ανεξάρτητα αν ο Φ.Π.Α. εισροών εκπίπτει ή μη από τον λήπτη του φορολογικού στοιχείου, η αξία και ο Φ.Π.Α. της συναλλαγής καταχωρούνται διακριτά.»   Ως γνωστόν, ο ΦΠΑ της βενζίνης δεν εκπίπτει.   Επιπλέον, σύμφωνα με την παρ.10.2.2 της ΠΟΛ.1003/2014 για τα ΕΛΠ:   «Επέχουν θέση απλοποιημένου τιμολογίου και στοιχεία λιανικής πώλησης αγαθών ή υπηρεσιών, που καλύπτουν επαγγελματικές συναλλαγές και μέχρι του ορίου των εκατό (100) ευρώ, εφόσον εκδίδονται για την αγορά μη εμπορεύσιμων (για τον αγοραστή) αγαθών (αναλώσιμων) ή για τη λήψη, ομοίως, υπηρεσιών».   Άρα, μετά τη συνδυαστική μελέτη των παραπάνω δύο εδαφίων, θα μπορούσε να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι οι αποδείξεις λιανικής της βενζίνης, πρέπει να καταχωρούνται στις ΜΥΦ, ναι μεν χωρίς ΑΦΜ, αλλά με διακριτή εγγραφή ΦΠΑ από αξία;   Εξάλλου, ποια θα μπορούσε να είναι μια περίπτωση, όπου απόδειξη λιανικής εγγράφεται στα βιβλία υπόχρεου απεικόνισης συναλλαγών, δεν επέχει θέση τιμολογίου, αλλά πρέπει να περάσει στις ΜΥΦ, ειδικά με τα ΕΛΠ, σύμφωνα με τα οποία:   «Κάθε έγγραφο που περιλαμβάνει όλες τις πληροφορίες που απαιτούνται για το τιμολόγιο θεωρείται τιμολόγιο, με την προϋπόθεση ότι ο παραλήπτης των αγαθών ή υπηρεσιών που υπόκεινται σε τιμολόγηση αποδέχεται το έγγραφο αυτό».     2. Επιδότηση που λαμβάνει νέος επιστήμονας από τον ΟΑΕΔ, περιλαμβάνεται στην κατάσταση εσόδων; Δηλ. αναμένεται διασταύρωση από τον ΟΑΕΔ;
 2. Upvote
  STAGAKIS reacted to epis in Συμφωνητικά για "σέμπρους"   
  ΠΟΛ 1110/7.4.1995
   
  3. Επίμορτος αγροληψία (συμμετοχική ή σεμπριακή καλλιέργεια) Οταν κατά τη μίσθωση αγροτικού κτήματος το μίσθωμα συμφωνείται σε ποσοστό επί των καρπών, (επίμορτος αγροληψία) το ύψος του οποίου προσδιορίζεται ή από τη σύμβαση μίσθωσης ή από την επιτόπια συνήθεια, εφόσον ο εκμισθωτής συμμετέχει στις δαπάνες καλλιέργειας, τότε στην περίπτωση αυτή τόσον ο εκμισθωτής (γαιοκτήμονας) όσο και ο μισθωτής (αγρολήπτης - σέμπρος) αποκτούν γεωργικό εισόδημα (Ε' κατηγορίας) το οποίο θα δηλώνεται και από τους δύο εφόσον είναι υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 61 του ν.2238/1994.
   
   
  Σε αυτή την περίπτωση στον πίνακα ΙΒ του εντύπου Ε3 "Αναλυτικά στοιχεία φορολογίας εισοδήματος", ως αριθμός στρεμμάτων θα δηλώνεται ο αριθμός που προκύπτει με βάση το ποσοστό επί των καρπών, που αναφέρεται στα συμφωνητικά επίμορτης αγροληψίας, με ανάλογη σημείωση στο χώρο "Σημειώσεις φορολογούμενου" του ίδιου εντύπου όπου θα αναγράφεται ο συνολικός αριθμός των καλλιεργούμενων στρεμμάτων και το ποσοστό συνεκμετάλλευσής τους. Τα στοιχεία αυτά θα συμπληρώνονται τόσο από τον εκμισθωτή ιδιοκτήτη, όσο και από τον αγρολήπτη (σέμπρο).
   
  Ανάλογη θα είναι και η μεταχείριση τόσο της επιδότησης, όσο και του φόρου που παρακρατήθηκε κατά την είσπραξή της, ανεξάρτητα αν η επιδότηση εισπράττεται από το γαιοκτήμονα ή τον αγρολήπτη (σέμπρο). Για την πρώτη εφαρμογή του νόμου και όπου δεν υπάρχουν  συμφωνητικά επίμορτης αγροληψίας κατατεθειμένα στις ΔΟΥ θα υποβάλλονται υπεύθυνες δηλώσεις του ν.1599/1986 και από τους δύο συμβαλλομένους, με τις οποίες θα δηλώνονται τα στοιχεία του αγρολήπτη, και του εκμισθωτή (ιδιοκτήτη), ο ΑΦΜ ή ΑΔΤ, η διεύθυνσή τους, η ΔΟΥ που υπάγονται, το είδος και η έκταση της καλλιεργούμενης γης, τα ποσοστά διανομής του γεωργικού εισοδήματος κ.λπ.

  Πηγή: http://www.taxheaven.gr Δείτε περισσότερα http://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/810
  © Taxheaven

  έχω ανοίξει ίδιο θέμα εδώ
  http://www.taxheaven.gr/acforum/index.php?showtopic=100265&hl=
   
  να ανταλλάξουμε απόψεις για το θέμα.
 3. Upvote
  STAGAKIS reacted to JDAS in Συμφωνητικά για "σέμπρους"   
  Καλημέρα σε όλους....Ένα θέμα που το αντιμετωπίσαμε φέτος με τις δηλώσεις του φορολογικού 14...η συμφωνία με τους σέμπρους..Δηλαδή , αναθέτω σε κάποιον να φροντίζει το χωράφι μου , να το περιποιείται , καλλιεργεί κτλ και εκείνος από τη συνολική παραγωγή κρατάει τη μισή στο όνομα του.Ερώτηση : Πρέπει να γίνει συμφωνητικό για να μπορέσω εγώ , στον κάτοχο του χωραφιού να χρεώσω τη μισή παραγωγή και όχι όλη..Αυτό πρέπει να καταχωρηθεί στο taxis ή ένα ιδιωτικό συμφωνητικό είναι αρκετό?
 4. Upvote
  STAGAKIS reacted to 235711 in Μεθοδολογία συμφωνίας ΜΥΦ - Έλεγχοι που εξυπηρετούν   
  - Έλεγχος με τα ΦΠΑ σου (έχει συνάδελφος έχει ανεβάσει σχετικό αρχείο excel)
  - Έλεγχος αποκλίσεων από το σύστημα του taxisnet
     - Εάν οι πωλήσεις σου είναι παραπάνω από του άλλου περιμένεις όχληση από εκείνον, εάν είναι λιγότερες ελέγχεις τις εγγραφές σου και εάν είναι λάθος το διορθώνεις, εάν είναι σωστές περιμένεις όχληση από τον άλλον.
     - Εάν τα έξοδα σου είναι λιγότερα επικοινωνείς για συμφωνία - ζητάς καρτέλα και λύνεις το μυστήριο, εάν είναι περισσότερα καλού κακού πάλι ζητάς καρτέλα ... μιας κ με τον πελάτη σου δεν θα βγάλεις εύκολα άκρη.
  - Φυσικά λαμβάνεις υπόψιν τον αέρα που μας δίνει το υπουργείο (100€) για να μην παιδεύεσαι με μικροδιαφορές.
   
  Και αφού τα κάνεις ούλα αυτά ... μπορείς τώρα να στείλεις τις τροποποιητικές ΦΠΑ και φορολογίας εισοδήματος..... αφού φυσικά έχεις εκτυπώσεις τα βιβλία εσόδων εξόδων εκ νέου....
   
  Αυτά τα ολίγα imho
 5. Upvote
 6. Upvote
  STAGAKIS reacted to georges in Άνοιξαν οι διοθρώσεις για το Ε9 και Ενφια   
  Ερώτηξης: προστατευόμενο τέκνο ενήλικο χωρίς εισοδήματα για τον υπολογισμό του εισοδήματος για έκπτωση 50%από τον ΕΝΦΙΑ συνυπολογίζονται και των γονέων σωστά?
 7. Upvote
  STAGAKIS reacted to amfilog in Καταχώριση Εξόδων σε αγρότες ειδικού καθεστώτος   
  Απο τις σημειώσεις του taxheaven και των κκ Νιφορόπουλου-Παπαδημητρίου στην αναφορά για μη εκπιπτόμενες δαπάνες καταλήγει "....Διευκρινίζεται ότι ο Φ. Π. Α. για τον οποίο δεν παρέχεται δικαίωμα έκπτωσης από το φόρο των εκροών και αντιστοιχεί σε εκπιπτόμενες δαπάνες κατά τον Κ.Φ.Ε., εκπίπτεται κανονικά από τα ακαθάριστα έσοδα.
  [ Άρα κατά την άποψή μας το Φ.Π.Α των τιμολογίων των Αγροτών του Ειδικού Καθεστώτος, εκπίπτει στην Φορολογία Εισοδήματος, μειούμενος κατά το τεκμαρτό ποσό του Φ.Π.Α που επιστρέφεται, με βάση την δήλωση Φ6 ]....."
  Μάλλον λοιπόν (λέω εγώ) οτι επιστραφεί τον Οκτώβρη του 2015 (πριν 3-4 μέρες πιςτώθηκαν κάποιες επιςτροφές που αμέςως συμψηφίςτηκαν με χρέη)θα έπρεπε να αναμορφωθεί στις δηλώσεις που υπεβλήθησαν το 2015 το καλοκαίρι.(με τη γνωστή μέθοδο flashback ....όπως και με τις επιδοτήσεις του 14 και τις διαφορές απ τις μυφ του 14 που ανοίγουν τη βιομηχανία των τροποποιητικών ΦΠΑ-ε3-ε1 και ξανά τύπωμα βιβλίων). Έτσι δε γινεται δουλεια ρε παιδια,δεν υπαρχει σειρά χρονική σωστή άρα δεν υπαρχει και δυνατότητα να προβλέψεις , να βοηθήσεις και να καθοδηγήσεις τον πελάτη σου που ειναι και άμαθος( με επιείκεια το άμαθος)
  Οπότε ΠΑΛΙ ενδεχομένως ένας ελεγχος να βγάλει λογιστικές διαφορές..όπως και σε πάρα πολλα ακόμα αδιευκρίνιστα θέματα.
  Καλό κουράγιο
 8. Upvote
  STAGAKIS reacted to ΚΠ in Με τις μηνιαίες συγκεντρωτικές τι θα κάνουμε ? Θα στείλουμε? Η όχι ?   
  Υπάρχει κάποια εφαρμογή που να μπορεί να δεχθεί αρχεία από Excel και να στείλει συγκεντρωτική;
  Αυτό επειδή σε 2-3 πελάτες μου με μεγάλη κίνηση, έχω εφαρμογές χωρίς σύμβαση, και άρα χωρίς δυνατότητα να στείλουν συγκεντρωτική "από μέσα".
  Αυτή που δίνει το Υπουργείο έχει διάφορα ζητήματα και δεν είναι λειτουργική.
 9. Upvote
  STAGAKIS reacted to STAGAKIS in Με τις μηνιαίες συγκεντρωτικές τι θα κάνουμε ? Θα στείλουμε? Η όχι ?   
  Καλησπέρα συνάδελφοι,
  καθότι και υπερβολικά κουρασμένος και έχοντας ανάγκη μιας άποψης σας ρωτώ και παρακαλώ τη βοήθεια σας
   
  πελάτες που βάλαμε 1/1/15 στο καθεστώς των απαλασσόμενων ΦΠΑ, στείλαμε αυτή τη μηδενική περιοδική 1/1/15-1/1/15 
  στη ΜΥΦ τους τι κάνω για τις συναλλαγές που μέχρι να πάει ο τεχνικός μπλαμπλαμπλα έκοψαν με ΦΠΑ λίγες μέρες λιανικώς?
   
  να το στείλω στο καθαρή όλο μαζί που έτσι θα πάει στο Ε3?
  αν ήταν τιμολόγιο θα ανέβαζα τη μεικτή μοιρασμένη
   
  παρακαλώ τα φώτα σας
 10. Upvote
  STAGAKIS reacted to adel in Πως μπορώ να φτιάξω αρχείο ΜΥΦ με στοιχεία από 2 λογισμικά ?   
  Έχω το εξής πρόβλημα. Σε κάποιους πελάτες μου τα έσοδα (κυρίως) δεν τα τηρώ αναλυτικά στο δικό μου λογισμικό αλλά λαμβάνω συγκεντρωτικά στοιχεία από το δικό τους λογισμικό.Αυτό μου δημιουργεί πρόβλημα στο αρχείο ΜΥΦ. Πως μπορώ να προσθέσω στο ένα αρχείο στοιχεία από άλλο αρχείο ?
  Υπάρχει άλλη λύση ?
 11. Upvote
  STAGAKIS reacted to asteras5 in Με τις μηνιαίες συγκεντρωτικές τι θα κάνουμε ? Θα στείλουμε? Η όχι ?   
  Καλησπέρα τα έσοδα των ταξί δηλώνονται χειρόγραφα χωρίς ταμειακή στην ΜΥΦ σωστά??
 12. Upvote
  STAGAKIS reacted to STAGAKIS in κάποια ιδέα; Δεν υπάρχουν αυτά....   
  Συμφωνώ με το βρει να "αγοράσει" απόδειξη πληρωμής κερδών από ΟΠΑΠ 
   
  Μια άλλη λύση είναι να βρεις έναν κερδοφόρο πελάτη που δεν έχεις ακόμα τελειώσει τη δήλωση και να της κόψει μια απόδειξη δαπανών 31/12/2014
   
  μειώνεις τους φόρους και στους 2 ΑΛΛΑ!!!!!
   
  θέλει να αλλάξεις τουλάχιστον βιβλία και 3 ΦΠΑ από τον άλλο πελάτη
  1 ΜΥΦ
  να υποβάλεις εκπρόθεσμα δήλωση απόδοσης τελών και χαρτοσήμων και βεβαίωση αποδοχών
   
  υποθέτω για φορο 1000 έχουμε (1000/1,55/0,26) έχεις περίπου 2500 προστιθέμενη
   
  άρα πρέπει να γίνει και τραπεζική κίνηση
   
  η εφορία μαζί σου
  καλή δύναμη
 13. Upvote
  STAGAKIS reacted to elpi in Η νέα ΜΥΦ από 1/1/2015, τα ΕΛΠ και τα μικροποσά. Το όριο των 100,00€ και ο Ν. 4308/14   
  Η μηνιαία ΜΥΦ εσόδων του Ιανουαρίου 2015 πότε λήγει???? τέλος φεβρουαρίου?
×