Jump to content

hallacc

simple Members
 • Posts

  67
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  3

Everything posted by hallacc

 1. Πιθανόν να είναι οι ίδιοι κωδικοί, αλλά να υπάρξει νέα ειδική περίπτωση που θα οδηγεί σε άλλο ΠΚ. Το θέμα όμως είναι τι γίνεται με τον κλάδο προνοίας, συνεχίζει να υπάρχει; Αν ναι, πιθανόν να θέλει 2η εγγραφή στην ΑΠΔ (βλέπε ΤΑΠΙΤ), επίσης, η κράτηση για στέγη υγειονομικών υπάρχει; Στο site του ΤΣΑΥ δεν έχουν αναφέρει τίποτα, εκτός του ότι από τον Ιανουάριο 2017, οι εισφορές δηλώνονται στην ΑΠΔ. Στο αρχείο με τους κωδικούς του ΙΚΑ, τελευταία ενημέρωση έχει την 1/9/2016 αν το κατεβάσεις (λέει 5/7/16 στο site), αλλά δεν υπάρχει κάποια ενημέρωση για νέα ΠΚ. Τέλος πάντων, εγώ έβγαλα μισθοδοσία με τα παλιά και περιμένω τις οδηγίες συμπλήρωσης της ΑΠΔ για να κάνω τις απαραίτητες διορθώσεις.
 2. Από το ΙΚΑ Κεραμεικού μου είπαν ότι θα γίνουν δύο ξεχωριστές πληρωμές. Μια 01/2016 και μία 15/2016. Αφού στην ΑΠΔ δηλώνεται στο 2016 αν γίνει η πληρωμή 15/2015, το σύστημα δεν θα την κουμπώσει και θα πρέπει να πάμε από εκεί να γίνει συμψηφισμός.
 3. 1,602 downloads

  Πιστοποιητικό ΕΕ/ΕΟΧ Αυτό το πιστοποιητικό συμπληρώνεται από τους Έλληνες πολίτες που κατοικούν μόνιμα στην Ελλάδα και εργάζονται στην Γερμανία, προκειμένου να τύχουν φορολογικής ελάφρυνσης στην Γερμανία. Απαραίτητη προϋπόθεση να έχει δηλωθεί το παγκόσμιο εισόδημα στην Ελλάδα. Αυτό το έντυπο δεν αφορά κατοίκους εξωτερικού. Περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες συμπλήρωσης περιλαμβάνονται στην ΠΟΛ.1206/21.7.1997 Το έντυπο αυτό βρίσκεται ανηρτημένο στην διεύθυνση https://www.lfst-rlp.de/home/vordrucke/einkommensteuer/bescheinigung-euewr/index.html
 4. Ονομα αρχείου: Πιστοποιητικό ΕΕ/ΕΟΧ Ελλάδας-Γερμανίας Το αρχείο ανέβηκε από: hallacc Το αρχείο καταχωρήθηκε: 13 Ιαν 2016 Κατηγορία αρχείου: Εντυπα Φορολογίας Πιστοποιητικό ΕΕ/ΕΟΧ Αυτό το πιστοποιητικό συμπληρώνεται από τους Έλληνες πολίτες που κατοικούν μόνιμα στην Ελλάδα και εργάζονται στην Γερμανία, προκειμένου να τύχουν φορολογικής ελάφρυνσης στην Γερμανία. Απαραίτητη προϋπόθεση να έχει δηλωθεί το παγκόσμιο εισόδημα στην Ελλάδα. Αυτό το έντυπο δεν αφορά κατοίκους εξωτερικού. Περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες συμπλήρωσης περιλαμβάνονται στην ΠΟΛ.1206/21.7.1997 Το έντυπο αυτό βρίσκεται ανηρτημένο στην διεύθυνση https://www.lfst-rlp.de/home/vordrucke/einkommensteuer/bescheinigung-euewr/index.html Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε το αρχείο
 5. Version 1.0

  2,575 downloads

  Δήλωση απόδοσης παρακρατούμενου φόρου εισοδημάτων από δικαιώματα με βάση τις διατάξεις της περ. γ' της παρ. 1 του άρθρου 64 του ν.4172/2013. Το απαραίτητο έντυπο για την απόδοση, από τους μισθωτές, του παρακρατούμενου φόρου στα μισθώματα των περιπτέρων.
 6. Ονομα αρχείου: Δήλωση απόδοσης φόρου δικαιωμάτων σε Excel Το αρχείο ανέβηκε από: hallacc Το αρχείο καταχωρήθηκε: 25 Δεκ 2015 Κατηγορία αρχείου: Παρακρατούμενων Φόρων Δήλωση απόδοσης παρακρατούμενου φόρου εισοδημάτων από δικαιώματα με βάση τις διατάξεις της περ. γ' της παρ. 1 του άρθρου 64 του ν.4172/2013. Το απαραίτητο έντυπο για την απόδοση, από τους μισθωτές, του παρακρατούμενου φόρου στα μισθώματα των περιπτέρων. Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε το αρχείο
 7. 1) Μπορεί να κάνει τροποποιητική και να περάσει τα τέκνα, αφού το 2014 και τα δύο ήταν ανήλικα. Βλέπε πίνακα 8, "Άγαμα τέκνα που γεννήθηκαν από 1/1/1996 έως 31/12/2014". Εφόσον έκανε δική του δήλωση το παιδί που γεννήθηκε το 1996, όταν το βάλεις δήλωσε Ναι στο ότι είναι υπόχρεο σε δήλωση. 2) Το Α21 έχει προθεσμία μέχρι τέλους του έτους. 3) Στο Α21 θα συμπληρώσεις μόνο το τέκνο που γεννήθηκε το 2014, γιατί αυτό που γεννήθηκε το 1996 δεν δικαιούται. Το επίδομα χορηγείται για το έτος 2015 και το τέκνο που γεννήθηκε το 1996 είναι ενήλικο στο έτος 2015 και εφόσον δεν σπουδάζει δεν δικαιούται επιδότηση. Επίσης πληροφοριακά, στο Α21 του 2015 μπορούμε να αιτηθούμε και για τέκνα που γεννιόνται εντός του 2015, είτε στην αρχική αίτηση αν είχε ήδη γεννηθεί, είτε με τροποποιητική αίτηση.
 8. Η αλλαγή ωραρίου εντάσεται στο διευθυντικό δικαίωμα του εργοδότη, οπότε μπορεί να την κάνει χωρίς την συναίνεση του εργαζομένου, λαμβάνοντας όμως υπόψιν τις ανάγκες του εργαζομένου (οικογένεια κλπ) κατά τρόπο που να μην θεωρείται δυσμενής η μεταβολή των όρων εργασίας. Τώρα ως προς τον τρόπο δήλωσης. Από 1ης Οκτωβρίου 2014 εώς 21 Οκτωβρίου 2014, μπορεί να γίνει με κατάθεση ετήσιου πίνακα προσωπικού. Σε άλλη χρονική περίοδο, η απόφαση είναι σαφής, δεν υποβάλουμε πίνακα, αλλά η αλλαγή καταχωρείται στο ειδικό βιβλίο τροποποιήσεων ωραρίου εργασίας και υπερωριών. Ήδη στο Π Σ ΕΡΓΑΝΗ έχει αφαιρεθεί η δυνατότητα υποβολής τροποποιητικού πίνακα ωραρίου. Ο δε συμπληρωματικός ωραρίου υποβάλεται (σύμφωνα με τις οδηγίες στον ιστότοπο του Π Σ Εργάνη) ως συνέχεια προγράμματος ή τρόπου οργάνωσης της εργασίας του οποίου η ισχύς έχει παρέλθει. Δηλαδή, όταν έχουμε υποβάλει πρόγραμμα που λήγει την Χ ημερομηνία, μπορούμε να υποβάλουμε νέο πρόγραμμα με ισχύ από την Χ+1 ημερομηνία.
 9. Υπάρχουν οδηγίες από το ΙΚΑ http://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/19202/hl/Ε.Λ.Π.Κ.
 10. Δεν ισχύουν ρόλοι κλπ, γιατί στέλνεις με web service και όχι με φόρμα. Θα μπείς στην διεύθυνση https://www1.gsis.gr/sgsisapps/tokenservices με τους κωδικούς σου. Εκεί θα επιλέξεις πελάτη και θα ορίσεις εναλλακτικούς κωδικούς (ονομάζονται token) που θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την αποστολή των ΜΥΦ. Δεν θα έχουν καμία σχέση με τους κωδικούς του taxisnet. Πρόσεξε, γιατί το username δεν είναι case sensitive, το password όμως είναι. Αυτούς τους κωδικούς που θα ορίσεις εκεί, θα τους βάλεις και στην εφαρμογή της singular για να στέλνει το αρχείο.
 11. Το σπουδαστικό έτος αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου και λήγει την 31 Αυγούστου του επομένου έτους. Είδες από την σελίδα του ΟΓΑ, τι προβλήματα έχει η αίτηση και δεν το πήρε; Έχει συμπληρωθεί σωστά ο αριθμός της ακαδημαϊκής ταυτότητας; Πόσα χρόνια είναι στη σχολή το παιδί, μήπως είναι αιώνιος φοιτητής; Το δικαιούται μόνο για τα χρόνια που διαρκεί η φοίτηση. π.χ. έστω ότι το τέκνο εισάγεται στη σχολή σε ηλικία 19 ετών, η δε φοίτηση στη σχολή είναι τριετής. Το επίδομα θα το δικαιούται μέχρι 22 ετών, ασχέτως αν δεν έχει τελειώσει και συνεχίζει να φοιτεί. Ν.4093/2012 Άρθρο 1 Παρ. ΙΑ.2 [...] 3. Το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων καταβάλλεται για τέκνα προερχόμενα από γάμο, φυσικά, θετά ή αναγνωρισθέντα, εφόσον είναι άγαμα και δεν υπερβαίνουν το 18ο έτος της ηλικίας του ή το 19ο έτος εφόσον φοιτούν στη μέση εκπαίδευση. Ειδικά, για τα τέκνα που φοιτούν στην ανώτερη ή ανώτατη εκπαίδευση, καθώς και σε Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.), το επίδομα καταβάλλεται μόνο κατά το χρόνο φοίτησής τους που προβλέπεται από τον οργανισμό της κάθε σχολής και σε καμία περίπτωση πέρα από τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας τους. Επιπλέον, ως εξαρτώμενα τέκνα για θεμελίωση του δικαιώματος λήψης του επιδόματος, λαμβάνονται υπόψη τα τέκνα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, καθώς και το απορφανισθέν τέκνο ή τα απορφανισθέντα τέκνα που αποτελούν ιδία οικογένεια και επήλθε θάνατος και των δύο γονέων. [...] Γι' αυτό φέτος ζητάνε αριθμό ακαδημαϊκής ταυτότητας, από εκεί το διασταυρώνουν.
 12. Επειδή, έχω χρόνια πελάτη φαρμοκοποιό, θα σας δώσω μια σφαιρική αντιμετώπιση του ασφαλιστικού των φαρμακείων. Οι πτυχιούχοι ΑΕΙ φαρμακοποιοί (υπάλληλοι) ασφαλίζονται στο ΕΤΑΑ-ΤΥ (πρών ΤΣΑΥ) για κύρια σύνταξη, περίθαλψη, στέγη υγειονομικών και πρόνοια και για τους υπολοίπους κλάδους ασφαλίζονται στο ΙΚΑ (κωδ. ειδικότητας 211320, ΚΠΚ 129). Οι υπάλληλοι φαρμακείων που ασφαλίζονται για κύρια σύνταξη στο ΤΣΑΥ ΔΕΝ ΑΣΦΑΛΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΤΕΑΥΦΕ, όπως προβλέπει το καταστατικό του ταμείου. Οι υπόλοιποι υπάλληλοι φαρμακείων, μεταξύ αυτών και οι βοηθοί φαρμακοποιοί, ασφαλίζονται στο ΙΚΑ για όλους τους κλάδους πλην του επικουρικού (κωδ. ειδικότητας 322820, ΚΠΚ 103) Στο ΤΕΑΥΦΕ ασφαλίζονται υποχρεωτικά όλοι οι υπάλληλοι φαρμακείων που ασφαλίζονται για κύρια σύνταξη στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Το ΤΕΑΥΦΕ ήταν επικουρικό ταμείο ΝΠΔΔ, που συγχωνεύτηκε ως τομέας ασφάλισης στο ΤΕΑΙΤ. Όμως, αποσπάστηκε από το ΤΕΑΙΤ και πλεόν αποτελεί ΝΠΙΔ και λέγεται πλέον Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών (Τ.Ε.Α.Υ.Φ.Ε.). Για την ιστορία το ΤΕΑΙΤ μετατράπηκε στο γνωστό ΤΑΠΙΤ. Τα φαρμακεία, δεν εμπλέκονται με το ΤΑΠΙΤ. Για τους πτυχιούχους ΑΕΙ φαρμακοποιούς: Κάθε μήνα θα πρέπει να υποβάλεις ηλεκτρονικά στο ΤΣΑΥ την κατάσταση εισφορών και συνεισφορών, γι' αυτό κάνουμε εγγραφή (www.tsay.gr). Έχουν ένα πολύ εύχρηστο σύστημα που καταχωρόντας τον ΑΜ του ασφαλισμένου εμφανίζονται τα στοιχεία του, συμπληρώνεις κάποιες στήλες και οι υπολογισμοί των εισφορών γίνονται αυτόματα. Στην συνέχεια εκδίδει αποδεικτικό πληρωμής με μοναδικό κωδικό πληρωμής και πληρώνεται σε οποιαδήποτε τράπεζα. Τις εισφορές του ΙΚΑ κατά τα γνωστά με την ΑΠΔ. Για τους υπόλοιπους απασχολούμενους, μεταξύ αυτών και οι βοηθοί φαρμακοποιοί: Τις εισφορές του ΙΚΑ κατά τα γνωστά με την ΑΠΔ. Οι εισφορές του ΤΕΑΥΦΕ είναι (το πρώτο ποσοστό ασφαλισμένου το δεύτερο εργοδότη): Παλαιοί ασφαλισμένοι (πρό της 1/1/1993) 4% + 4% = 8% Νέοι ασφαλισμένοι (από 1/1/93 και μετά) ΑΠΛΑ 3% + 3% = 6% ΒΑΡΕΑ 4,25% + 3,75% = 8% Συμπληρώνεις κάθε μήνα κατάσταση εισφορών (υπάρχει εφαρμογή σε excel) και έντυπο πληρωμής (και γιαυτό υπάρχει excel) και πληρώνονται οι εισφορές στην Εθνική τράπεζα, όπου και παραδίδουμε την κατάσταση εισφορών. Βλέπε www.teayfe.gr χρήσιμα έντυπα, τμήμα εσόδων, εκεί θα βρεις και τα excel.
 13. Για τον καθηγητή που αναφέρεις, για να λήγει η εξαίρεσή του 31/8/2014, προφανώς του χορηγήθηκε απο τον 9ο/2013 και είναι ετήσιας διάρκειας. Χορηγήθηκε δε βάσει του άρθρου 39 του ν.2084/92. Κατά την επανεξέταση, θα κριθεί με βάσει τις διατάξεις του άρθρου 39 του ν.2084/92, επειδή χορηγήθηκε πριν την 7/4/2014. Δεν ισχύουν δηλαδή οι 25 ημέρες. Για την ανανέωση όμως που θα γίνει, θα ισχύουν οι νέες διατάξεις του ν.4254/2014. Θα του χορηγηθεί εξαίρεση εξάμηνης διάρκειας και θα πρέπει να ασφαλίζεται στο ΙΚΑ για 25 ημέρες τον μήνα. Επειδή έχει σύμβαση ορισμένου χρόνου, θα πρέπει τον μήνα έναρξης και τον μήνα λήξης της σύμβασης, να ασφαλιστεί για ημερολογιακές εργασίας / 1,2. Εαν δεν πληρεί τις προϋποθέσεις, θα κληθεί να καταβάλει τις εισφορές από την αρχή της εξαίρεσης. ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ, επειδή διακόπτει την εξαίρεση και ασφαλίζεται στον ΟΑΕΕ με την λήξη της σύμβασης, με την επαναπρόσληψη, θεωρώ ότι η εξαίρεση που του χορηγείται κάθε Σεπτέμβριο αποτελεί νέα αφετηρία. Για περισσότερες πληροφορίες διάβασε την εγκύκλιο 16 / 2014 του ΟΑΕΕ. Έχει και αρκετά παραδείγματα.
 14. OXI !!! Επειδή στον ΦΑΠ υπολογίζαμε την πραγματική αντικειμενική με τα φύλλα υπολογισμού, ενώ στον ΕΝΦΙΑ ο υπολογισμός (λόγω ελλείψεως ορισμένων παραμέτρων από το Ε9), γίνεται με τον απλοποιημένο τρόπο που ορίζει το άρθρο 32 του ν.3842/2010.
 15. Αυτό ίσχυε με τον ν.2238/94. Τώρα το τεκμαρτό ενοίκο υπολογίζεται στο 3% της αντικειμενικής αξίας ν.4172/2013 Άρθρο 39 [...] 2. Το εισόδημα σε είδος αποτιμάται στην αγοραία αξία. Το εισόδημα από ιδιοχρησιμοποίηση ή δωρεάν παραχώρηση τεκμαίρεται ότι συνίσταται στο τρία τοις εκατό (3%) της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Κατ' εξαίρεση το τεκμαρτό εισόδημα του προηγούμενου εδαφίου που αφορά δωρεάν παραχώρηση κατοικίας μέχρι διακόσια τετραγωνικά μέτρα (200 τ.μ.) προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως κύρια κατοικία προς ανιόντες ή κατιόντες απαλλάσσεται από το φόρο.
 16. Διάβασε και την εγκύκλιο ΙΚΑ 68/4.12.2013 για την διαδοχική ασφάλιση και την θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος με ανήλικο τέκνο.
 17. Δεν ισχύει πλέον αυτή η διάταξη. Η εν ισχύ διάταξη είναι αυτή: Ν.3846/2010 Άρθρο 2 [...] 7. Αν η μερική απασχόληση έχει καθοριστεί με ημερήσιο ωράριο μικρότερης διάρκειας από το κανονικό, η παροχή της συμφωνημένης εργασίας των μερικώς απασχολούμενων πρέπει να είναι συνεχόμενη και να παρέχεται μία φορά την ημέρα. Η διάταξη του προηγούμενου εδαφίου δεν εφαρμόζεται στους οδηγούς αυτοκινήτων μεταφοράς μαθητών, νηπίων και βρεφών και στους συνοδούς αυτών που εργάζονται στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς και στα νηπιαγωγεία, καθώς και στους καθηγητές που εργάζονται στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών και μέσης εκπαίδευσης. Σημείωση: Και οι δύο νόμοι τροποποίησαν το άρθρο 38 του ν.1892/90. Αυτή είναι η βασική διάταξη.
 18. Δεν έχει αλλάξει κάτι. Δυστυχώς, υποχρεούνται να καταβάλλουν ΦΠΑ αυτοπαράδοσης. Η μοναδική εξαίρεση που προβλέπει ο νόμος είναι για τις πωλήσεις σε δικαιούχους απαλλαγής α΄ κατοικίας. Τα ακίνητα είναι ιδιόκτητα της κατασκευαστικής ή αντιπαροχή?
 19. Μπορεί να γίνει με δωρεά αλλά δεν το συνιστώ! Για να γίνει η δωρεά, κατ΄ αρχήν θα πρέπει να γίνει πλήρης απογραφή και αποτίμηση των εμπορευμάτων για να προσδιοριστεί η αξία των εμπορευμάτων που θα αναγραφεί στην δήλωση φόρου δωρεάς. Το ποσό αυτό υπόκειται σε έλεγχο και μπορεί η ΔΟΥ μετά από 10 χρόνια π.χ. να ζητήσει έλεγχο, οπότε θα πρέπει να διαφυλάσεις και όλα τα στοιχεία για να τεκμηριώσεις τα ποσά. Οι πρώτες 30.000 είναι αφορολόγητες και μετά επιβάλλεται φόρος 5%, 10%, 20% (βλέπε κλίμακες Β κατηγορίας). Θα υπάρξει όμως το πρόβλημα ότι αυτά τα εμπορεύματα θα έχουν αποκτηθεί με 0 κόστος. Άρα όταν πωληθούν θα φορολογηθεί για ολόκληρο το ποσό με 26% έως 33%. Σου προτίνω να το κάνεις με ΦΠΑ, αφού θα το έχει πιστωτικό και εφόσον είναι ένα λογικό ποσό που υπάρχει η δυνατότητα να πληρωθεί, ειδάλλως κόψε τιμολόγιο με χαρτόσημο.
 20. Δεν παίζει ρόλο αν υπάγεται η πρόσληψη έχει γίνει με τις διατάξεις της ΕΓΣΣΕ ή της Χ Κλαδικής κλπ. Οι εργατοτεχνίτες μετάλλου ασφαλίζονται στον κλάδο ΤΑΠΕΜ του ΤΑΠΙΤ. Σωστή άποψη έχεις. Το ΤΑΠΕΜ πληρώνεται σε οποιαδήποτε τράπεζα ή στα ΕΛΤΑ ως εργοδοτικές εισφορές ΙΚΑ (δηλ με τον ΑΜΕ ΙΚΑ, ΑΦΜ, περίοδο που αφορούν και ποσό), με ξεχωριστή πληρωμή. Δηλαδή κάνεις 1 πληρωμή για τις εισφορές ΙΚΑ και 1 πληρωμή για τις εισφορές ΤΑΠΕΜ. Οι εισφορές υπέρ ΤΑΠΕΜ αποτυπώνονται πλέον στην ΑΠΔ του ΙΚΑ με ξεχωριστή εγγραφή, αλλά ακόμα δεν έχει βγει η εγκύκλιος του ΙΚΑ που θα προσδιορίζει με ποιό τρόπο θα δηλωθούν. Προς το παρόν δεν τις αναφέρουμε στην ΑΠΔ και αναμένουμε τις οδηγίες. Θα πρέπει τότε να υποβάλουμε και συμπληρωματικές ΑΠΔ για τους προηγούμενους μήνες. Αντιγράφω από την σελίδα του ΤΑΠΙΤ τον κανονισμό ασφάλισης: « Στην ασφάλιση του ΤΑ.Π.Ι.Τ. -Τομέα ΤΑ.Π.Ε.Μ. ( Ταμείο Πρόνοιας Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου ) υπάγονται υποχρεωτικά από την ισχύ του νόμου αυτού, όσοι προσφέρουν εξαρτημένη εργασία με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου σε κάθε βιομηχανική ή βιοτεχνική ή εμπορική δραστηριότητα γενικά, είτε ιδιωτική, είτε του Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ., των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Δημοσίων Επιχειρήσεων, που έχουν την έδρα τους μέσα στις ασφαλιστικές περιοχές όπου ισχύει ασφάλιση του ΙΚΑ, σύμφωνα με τις παρακάτω διακρίσεις: Α) Οι εργατοτεχνίτες και υπάλληλοι που απασχολούνται στις καθαρά μεταλλουργικές επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από την ειδικότητα και από το είδος εργασίας που προσφέρουν. Καθαρά μεταλλουργικές επιχειρήσεις χαρακτηρίζονται αυτές που έχουν αντικείμενο την παραγωγή ή παραγωγή και την εμπορία κάθε είδους μετάλλου ή μεταλλουργικών εξαρτημάτων και προϊόντων, την επεξεργασία ή το μετασχηματισμό του μετάλλου, όπως τα λεβητοποιεία, χυτήρια, μηχανουργεία, επανορθωτήρια (ρεκτιφιέ), βιδοποιεία, κασσιτερωτήρια, καρφοβελονοποιεία, κλειθροποιεία, μεταλλοκυτιοποιεία & πωματοποιεία, σιδηρουργεία, ορειχαλκουργεία, επινικελωτήρια, επιμεταλλωτήρια, ναυπηγεία (εκτός από αυτές που δουλεύουν με ξύλο ή πλαστικό), οι επιχειρήσεις μεταλλουργικών καθαρά επισκευών πλοίων και πλωτών μέσων, οι επιχειρήσεις παραγωγής ή εγκατάστασης κλιματισμών, επιχειρήσεις παραγωγής καλωδίων, τα εργαστήρια γαλβανισμού, ανοδοιώσεων, οξειδώσεων και βαφής με σκλήρυνση σε είδους μετάλλου αλουμινίου, οι βιομηχανίες ή βιοτεχνίες παραγωγής ή επισκευής μεταλλουργικού πολεμικού υλικού ξηράς, θάλασσας, αέρα, οι βιομηχανίες ή βιοτεχνίες παραγωγής, συναρμολόγησης και επισκευής μεταλλικών μερών, αυτοκινήτου, μοτοσικλετών, ποδηλάτων, γεωργικών και ενοποιητικών μηχανημάτων, σιδηροδρομικού υλικού μηχανών εσωτερικής ή εξωτερικής καύσεως και των εξαρτημάτων τους. Β) Οι πιο κάτω αναφερόμενοι τεχνίτες, βοηθοί και οι μαθητευόμενοι τους που παρέχουν εξαρτημένη εργασία ιδιωτικού δικαίου, σε οικονομικές δραστηριότητες, ιδιωτικές ή δημόσιες ή Ν.Π.Δ.Δ. ή οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή Δημοσίων Επιχειρήσεων, ανεξάρτητα από τη μορφή, το είδος, το σκοπό και το αντικείμενο των εργασιών τους: 1. Εφαρμοστές, τορναδόροι μετάλλου γενικά, σιδηρουργοί, ορειχαλκουργοί, μολυβδουργοί, βιδοποιοί, χύτες μετάλλου παντός είδους συμπεριλαμβανομένου και του αλουμινίου, χειριστές και τροφοδότες πρεσσών μεταλλικών αντικειμένων, χειριστές ψαλιδιών κοπής μετάλλων, μηχανών γωνιοποιητικών, πλανών, φρεζοδραπάνων, γραναζοκόπτων, ρεκτιφιέ, παντογράφων, εργαλειομηχανών, λειαντομηχανών και οι εργαλειοκατασκευαστές. 2. Αδειούχοι ή διπλωματούχοι πρακτικοί και πτυχιούχοι μηχανικοί μηχανοτεχνίτες κατασκευής, επισκευής, συναρμολόγησης, μέτρησης και συντήρησης μηχανών εσωτερικής ή εξωτερικής καύσεως ή άλλων μεταλλικών μερών και εξαρτημάτων των παντός είδους οχημάτων ή μηχανημάτων ξηράς, θάλασσας και αέρα. 3. Κατασκευαστές, φανοποιοί, συναρμολογητές, διακοσμητές μεταλλικών διακοσμήσεων των παντός είδους αμαξωμάτων των οχημάτων και μηχανημάτων ξηράς, θάλασσας, αέρα και οι συντηρητές μηχανολογικών εγκαταστάσεων Α, Β & Γ τάξης. 4. Σωληνουργοί, διαμορφωτές σωλήνων, συρματουργοί, γαλβανιστές, ψήστες συρμάτων, εργατοτεχνίτες αγκαθωτού και πλεκτού σύρματος και συρματόσχοινων και δομικών πλεγμάτων. 5. Επινικελωτές, επιμεταλλωτές, χρωμιωτές, ατσαλωτές, σκληρυντές μετάλλων, μπανιαδόροι μετάλλων, χειριστές μηχανών θερμικής συγκόλλησης μετάλλων, οξυγονοκολλητές, οξυγονοκόπτες, ηλεκτροσυγκολλητές, υδρογονοκολλητές, κασσιτερωτές, οξυγονιστές, βουρτσαδόροι και στιλβωτές μετάλλων. 6. Λεβητοποιοί, βιδωτές, μονταδόροι, πελεκητές, πιστολαδόροι, ελασματουργοί, υδραυλικοί πλοίων και πλωτών μέσων, πυρωτές, μεταλλοπασαδόροι, τορνευτές μεταλλικών φύλλων, συναρμολογητές σκαλωσιών πλοίων, πονταδόροι, ματσακονιστές, υφαλοκαθαριστές, υφαλοχρωματιστές, αμμοβολιστές μανουβραδόροι, αδειούχοι θερμαστές, αρχιθερμαστές, λιπαντές ξηράς και χειριστές ζυγοσταθμιστικών μηχανών. 7. Κλειθροποιοί, καρφοβελονοποιοί, συναρμολογητές μεταλλικών κατασκευών, γεφυρών, μεταλλογεφυροποιοί, τροχιστές, μασγαλατζήδες, τεχνίτες μεταλλικών σκελετών επίπλων, καμινευτές, γαλβανιστές, μητραδόροι, μεταλλοπαντογραφοτεχνίτες, λευκοσιδηρουργοί, συγκολλητές μεταλλικών κιτίων, χειριστές ξεχειλωτικών μηχανών, θηλυκοτικών και κλειστικών μηχανημάτων. 8. Τεχνίτες και κατασκευαστές κουφωμάτων αλουμινίου, ανοδειωτές και βαφείς αλουμινίου. 9. Τεχνίτες κατασκευής, συναρμολόγησης και εγκατάστασης των τμημάτων από μέταλλο των μηχανημάτων, εξαρτημάτων και αγωγών κλιματισμού, παραγωγής και συλλογής ενέργειας. 10. Τεχνίτες αποσυναρμολόγησης ή διάλυσης πλοίων, πλωτών μέσων, μεταλλικών οχημάτων και μηχανημάτων, μεταλλικών γεφυρών ή μεταλλουργικών κατασκευών, τεχνίτες και συναρμολογητές μεταλλικών, σκελετών οικοδομικών εν γένει έργων και μεταλλικών συσκευών. 11. Οι εργοδηγοί, αρχιεργοδηγοί, προϊστάμενοι, επόπτες, τεχνικοί διευθυντές, επιθεωρητές των αποκλειστικά μεταλλουργικών τμημάτων βιομηχανικών και βιοτεχνικών εγκαταστάσεων και συνεργείων. 12. Εκείνοι που η ιδιότητα ή η ειδικότητα τους προέρχεται από προαγωγική εξέλιξη μιας από τις παραπάνω ασφαλιζόμενες ειδικότητες.
 21. Είναι επικίνδυνο πλέον!!! Να ασφαλιστεί κανονικά στον ΟΑΕΕ και να εξαιρεθεί του ΙΚΑ. Είναι κατ' αρχήν γραφειοκρατικό. Επειδή οι οικοδόμοι δεν έχουν σταθερό εργοδότη, κάθε φορά που του κολλάει ένσημα άλλος εργοδότης θα πρέπει να το δηλώνει στον ΟΑΕΕ. Επιπλέον θα πρέπει να κολλάει 25 ένσημα το μήνα αν έχει σταθερό εργοδότη για κάποιο μήνα, ή τον αριθμό των ημερολογιακών ημερών εργασία διά 1,2 σε περίπτωση έναρξης-διακοπής έμμισθης απασχόλησης. Σε αντίθετη περίπτωση ακυρώνεται η εξαίρεση και ζητούνται οι εισφορές. Η οικοδομή έχει πατώσει, οπότε ποιός θα του κολλάει ένσημα;;;
 22. Όχι! Κάποια στιγμή θα μας ζητηθεί να υποβάλλουμε συμπληρωματικές ΑΠΔ για να δηλωθούν οι εισφορές υπέρ ΤΑΠΙΤ.
 23. Η ηλεκτρονική υποβολή, το μόνο που έχει μεταβάλει είναι τον τρόπο κατάθεσης των εγγράφων. Το ίδιο έντυπο που συμπληρώναμε, συμπληρώνουμε και τώρα, δηλαδή αυτό με τίτλο "όροι ατομικής σύμβασης μερικής απασχόλησης". Το μόνο που έχω αλλάξει είναι τον νόμο, εκεί που ανέφερε τον 2639/98 ανέγραψα τον 3846/10. Αυτό που λένε οι κύριοι για ολοκληρωμένη σύμβαση εννοούν να συνταχθεί ένα έγγραφο υπόδειγμα του οποίου που αποτελέιτω από 3-4 σελίδες, συμπλήρωνα παλαιά και μετά από 4-5 υποβολές που είχα κάνει στο ΣΕΠΕ με κράξανε και μου είπαν να μην τους το ξαναπάω, μου έδωσαν δε το υπόδειγμα των όρων ατομικής σύμβασης μερικής απασχόλησης. Το συγκεκριμένο υπόδειγμα έγγραφε ότι σε περίπτωση διαφωνίας αρμόδια ήταν τα δικαστήρια και εκεί ήταν που τα πήρε η προϊσταμένη. Επειδή με αυτή την σύμβαση ακυρωνόταν ο ρόλος του ΣΕΠΕ για την επίλυση οποιαδήποτε διαφοράς. Συζητώντας, έμαθα ότι εντέχνως οι δικηγόροι που συντάσουν αυτά τα υποδείγματα, βάζουν τέτοιους όρους, για να σε παγιδεύουν και να είσαι εξαναγκασμένος να χρησιμοποιήσεις δικηγόρο. Για τον ίδιο λόγο σου λένε και οι κύριοι στο περιοδικό αυτά που σου λένε. Είναι συντεχνία οι δικηγόροι. Ότι και να υποβάλεις, εφόσον περιέχει τα ελάχιστα στοιχεία που ζητάει ο νόμος είσαι εντάξει. Ακόμα και σε χαρτοπετσέτα.
 24. Πρέπει το πρόγραμμα μισθοδοσίας που χρησιμοποιείς, να μπορεί να παράγει τα συγκεκριμένα αρχεία.
 25. Σωστά αναφέρει. Ο 01 χρησιμοποιείται. Βλέπε γενικό έγγραφο ΙΚΑ Γ99/1/91 10/4/2012, στα παραδείγματα αναφέρει τους ίδιους τύπους αποδοχών για την 1η και την 2η εγγραφή.
×
×
 • Create New...