Jump to content

serafino

simple Members
 • Posts

  95
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by serafino

 1. Συνάδελφοι καλημέρα, ποιες αποδοχές βάζετε στην ΑΠΔ του ΔΧ αναστολής (κωδικός 116); Έχω το ποσό που μου υπολογίζει για κάθε εργαζόμενο το πρόγραμμα μισθοδοσίας που έχω και έχουμε και το ποσό που κατέθεσε ως ΔΧ το κράτος.
 2. Λοιπόν φίλοι και συνάδελφοι επικοινώνησα σήμερα με το taxis και πολύ ευγενικά (η αλήθεια είναι), με ενημέρωσαν ότι δε γίνεται να ανοίξει το πεδίο των εσόδων του 12/20 για να διορθωθεί το ποσό, ούτε να ανακληθεί η αίτηση. Όμως μου είπαν πως αν δεν προκύψει κάποια αλλαγή τις επόμενες μέρες (ίσως κάποια παράταση;) μπορώ να υποβάλλω ένσταση για μη αποδοχή της εγκεκριμένης αίτησης (αν εγκριθεί) ή αν υπάρξει πεδίο αποδοχής του ποσού, όταν και αν εγκριθεί, να επιλέξω μη αποδοχή του ποσού. Έστειλα κι ένα γραπτό ερώτημα και πήρα γραπτή απάντηση (που λέει ότι δεν γίνεται διόρθωση στα δηλωμένα έσοδα του Mybusinesssupport) οπότε έχω και μια απόδειξη ότι ενημέρωσα για το τι ακριβώς έγινε. Τώρα λέω να ασχοληθώ με τα πιο σοβαρά, που δόξα τω Θεώ είναι πολλά και επείγοντα. Καλή δύναμη σε όλους σας, ευχαριστώ πολύ για τη βοήθειά σας.
 3. Φίλε Κυριάκο εντάξει για ενδοκοινοτικές αλλά έχω την γνώμη ότι επιδοτήσεις μπαίνουν. Παραθέτω: 1 - "Στον κωδικό 312 δόθηκε η οδηγία για την αναγραφή του κύκλου εργασιών για σκοπούς ΦΠΑ της φορολογικής περιόδου που χρησιμοποιείται για τις ανάγκες διακανονισμού του Φ.Π.Α. των εισροών, και διευκρινίστηκε ότι στο ποσό του κωδικού αυτού δεν καταχωρούνται οι εξαιρούμενες πράξεις που έχουν καταχωρηθεί στον κωδικό «310» π.χ. αποζημιώσεις, μέρισμα δικηγορικού συλλόγου κλπ, με εξαίρεση τις επιδοτήσεις και τις επιχορηγήσεις σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ΠΟΛ.1056/2002, οι οποίες συνεχίζουν να καταχωρούνται στον κωδικό αυτό." 25 Νοέμβριος 2020 https://www.taxheaven.gr/news/51668/dhlwsh-fpa-odhgies-gia-ton-tropo-kataxwrhshs-twn-enisxysewn-logw-korwnoioy 2 - ΠΟΛ. 1191/2015 "Κωδ. 312: Στο ποσό του κωδικού αυτού δεν καταχωρούνται οι εξαιρούμενες πράξεις που έχουν καταχωρηθεί στον κωδικό «310» π.χ. αποζημιώσεις, μέρισμα δικηγορικού συλλόγου κλπ, με εξαίρεση τις επιδοτήσεις και τις επιχορηγήσεις σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ΠΟΛ 1056/2002, οι οποίες συνεχίζουν να καταχωρούνται στον κωδικό αυτό." και 3 - ΠΟΛ.1082/6.4.2015 "Κωδ. 310: 2. Γράψτε την αξία των εξαιρουμένων από τον ΦΠΑ πράξεων (π.χ. επιδοτήσεων που δεν περιλαμβάνονται στη φορολογητέα αξία, οικονομικών ενισχύσεων από ΟΑΕΔ για την πρόσληψη προσωπικού, λοιπών οικονομικών ενισχύσεων, μερισμάτων δικηγόρων, εσόδων από συμμετοχές σε άλλες εταιρείες, κ.λ.π.). Κωδ. 312: Γράψτε τον κύκλο εργασιών για σκοπούς ΦΠΑ της φορολογικής περιόδου που χρησιμοποιείται για τις ανάγκες διακανονισμού του Φ.Π.Α. των εισροών. Για τον προσδιορισμό του κύκλου εργασιών αφαιρέστε από το σύνολο των εκροών (φορολογητέων, απαλλασσόμενων και εξαιρούμενων) που έχουν περιληφθεί στους κωδικούς 301 έως και 310, τις πράξεις που δεν λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του κύκλου εργασιών για σκοπούς Φ.Π.Α. Ενδεικτικά: • Την αξία πώλησης επενδυτικών αγαθών, • Τις εργασίες της παραγρ. 3β' του άρθρου 31 του Κώδικα Φ.Π.Α., εφόσον είναι παρεπόμενες της κύριας δραστηριότητας, • Τις αυτοπαραδόσεις αγαθών και ιδιοχρησιμοποιήσεις υπηρεσιών, • Τις ενδοκοινοτικές αποκτήσεις αγαθών, ενδοκοινοτικές λήψεις υπηρεσιών (άρθρο 14 παρ. 2 α') συμπεριλαμβανομένων των προκαταβολών που καταβάλατε για τις ενδοκοινοτικές λήψεις των υπηρεσιών σύμφωνα με το άρθρο 14 παρ. 2 α', • Την αξία των αγορών σύμφωνα με την ΚΥΑ Π2869/1987 και την ΠΟΛ.1128/8.4.1997, • Την αξία των λοιπών πράξεων λήπτη. Στα "Ενδεικτικά" δεν αναφέρει τις επιδοτήσεις που περιλαμβάνει στον 310, άρα μένουν στον 312. Επομένως καταλαβαίνω ότι, για τις ανάγκες του ΦΠΑ, μπαίνουν οι επιδοτήσεις στον 312, μήπως και προκύψει ανάγκη για prorata. Πάντως, πέρα απ' όλα αυτά, χίλια ευχαριστώ σε όλους σας. Με βοηθήσατε πολύ να δω (ως όφειλα εξ' αρχής να κάνω) πιο ψύχραιμα τα πράγματα.
 4. Συνάδελφοι σας ευχαριστώ όλους. Για τη διαδικασία της διαχείρισης των επιδοτήσεων αυτών, ως αφαιρετικά των εξόδων στοιχεία, συμφωνώ. Κι εγώ έτσι λειτουργώ. Τις εμφανίζω μεν στα βιβλία, όμως στο Ε3 τις αφαιρώ από τα αντίστοιχα έξοδα (πχ επιδότηση ΟΑΕΔ μισθοδοσίας από τα έξοδα μισθοδοσίας), τα οποία εμφανίζονται έτσι μειωμένα. Επίσης αναφέρω την επιδότηση στην 4η σελίδα του Ε3 στον κωδ. 596. Τέλος εμφανίζω τις επιδοτήσεις αυτές στους κωδικούς 310 και 312 της περιοδικής ΦΠΑ. Σε κανονικές συνθήκες νομίζω πως όλα θα ήταν σωστά, όμως τώρα αν θα ελέγξουν τις αιτήσεις επιστρεπτέας σε σχέση με τον κωδικό 312 της περιοδικής ΦΠΑ του 4 τριμ. 2020, θα φανεί το ποσό των 4.000 που θα είναι στον κωδ. 312 και δε θα υπάρχει στα έσοδα στην επιστρεπτέας, οπότε άντε να τρέχω να εξηγήσω. Γι' αυτό και αρχικά πέρασα στα έσοδα της επιστρεπτέας του Μαίου την αντίστοιχη Α δόση, για να συμφωνεί με τον 312 της περιοδικής. Επομένως νομίζω πως η επικοινωνία με το taxis είναι η καλύτερη επιλογή, μπας και βρεθεί κάποια λύση. Διαφορετικά ελπίζω να απορριφθεί η αίτηση για να ησυχάσουμε (δεν ξέρουμε και τα κριτήρια ακόμα!) Σας ευχαριστώ πολύ.
 5. Χίλια ευχαριστώ ρε παιδιά, τί να πω, κάνω αυτή τη δουλειά 25 χρόνια κι ακόμα δεν έχω συνηθίσει το απίστευτο άδειασμα που νιώθω όταν συνειδητοποιώ ότι έχει γίνει κάποιο λάθος, είτε με υπαιτιότητα άλλου είτε δικής μου. Έλεος δηλαδή άνθρωποι είμαστε κι έχουμε και δικαίωμα στο λάθος. Δεν κοιμήθηκα το βράδυ. Το μόνο που τους νοιάζει (εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων) είναι η πώληση. Τους λες, τους μιλάς, τους συμβουλεύεις και δε χαμπαριάζουν τίποτε. Εκατό φορές του είπα για τα έσοδα, έχει τα βιβλία εσόδων στο μαγαζί του εκτυπωμένα και ηλεκτρονικά με την εγγραφή της επιδότησης για την Α δόση του Μαίου, για την οποία κάναμε συζήτηση ότι είναι έσοδο γι' αυτό φαίνεται και στα βιβλία του καθώς και στην περιοδική του ΦΠΑ (αλλά ποιος τα βλέπει ποτέ) και στο τέλος αντί να πει "συγνώμη, το ξέχασα, σε βάζω πάλι σε φασαρία", σου πετάει κι ένα "δεν ήξερα ότι είναι έσοδο", δηλαδή σα να λέμε φταις εσύ λογιστή που δεν ήξερα ότι όταν εισπράττω 4.000 επιδότηση είναι έσοδο, λες και μπορούσε να είναι τίποτε άλλο. Του είπα βέβαια να το πάρει αλλιώς γιατί βρίσκει, αλλά τί τα θες. Θα δοκιμάσω να επικοινωνήσω με το taxis και θα σας πω το αποτέλεσμα.
 6. Συνάδελφοι καλησπέρα, Έκανα αίτηση σε πελάτη για την επιστρεπτέα 5 και σήμερα μου έφερε στο γραφείο την είσπραξη της Β δόσης επιδότησης ΟΑΕΔ (έναρξη νέων επαγγελματιών) που έγινε τέλη Δεκεμβρίου, την οποία δεν περιέλαβα στα έσοδα στο mybusinessuport, γιατί δεν ήξερα ότι εισέπραξε. Έχω σκάσει. Δεν αντέχετε πια αυτή η κατάσταση. Τί μπορεί να γίνει; Να επικοινωνήσω με το taxis;
 7. Συνάδελφοι καλησπέρα Υποβάλλω μια Δήλωση Αναστολής Νοεμβρίου, για μια επιχείρηση εμπορίας φρούτων – διαλογητήριο, η οποία κάθε χρόνο παίρνει βεβαίωση εποχικότητας από τον ΟΑΕΔ, αφού για 3-4 μήνες απασχολεί 2 εργαζόμενους ενώ στους υπόλοιπους μήνες απασχολεί περίπου 30 εργαζόμενους. Με τη βεβαίωση αυτή, οι εργαζόμενοι που απολύονται κάθε χρόνο, λαμβάνουν Ταμείο Ανεργίας με λιγότερα ένσημα. 1 - Στην αίτηση αναστολής της επιχείρησης υπάρχει το πεδίο «ΕΠΟΧΙΚΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ» στο οποίο απαντώ ΝΑΙ. Σωστά; 2 - Δίπλα υπάρχει το πεδίο "ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ". Στο πεδίο αυτό ποια ημερομηνία βάζουμε, αφού δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία επαναλειτουργίας της επιχείρησης; Η ερώτηση της πλατφόρμας αφορά την επαναλειτουργία μετά την αναστολή λόγω covid, δηλαδή την 1/12/20 (που επίσης είναι αμφίβολη) ή την εποχική επαναλειτουργία την άνοιξη (η οποία δεν ξέρει κανείς πότε θα είναι γιατί εξαρτάται κάθε φορά από την ωρίμανση των φρούτων); Να σημειώσω πως βάζοντας ΝΑΙ στο «ΕΠΟΧΙΚΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ», η δήλωση αναστολής δεν υποβάλλεται αν δεν καταχωρηθεί ημερομηνία επαναλειτουργίας, καθώς βγαίνει μήνυμα «Δεν έχετε επιλέξει ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ.» Ευχαριστώ.
 8. Συνάδελφοι καλησπέρα, ημερομίσθιος (ΕΦΚΑ-ΙΚΑ) που είναι ταυτόχρονα ελεύθερος επαγγελματίας (ΕΦΚΑ-ΟΑΕΕ) μπορεί να μπει αναστολή και να εισπράξει την αποζημίωση ειδικού σκοπού;
 9. Διαφορετικά θα πρέπει να "παίζουν" με τα sms.
 10. Συνάδελφοι καλησπέρα, για συγγενείς πρώτου βαθμού που δουλεύουν σε ατομικές επιχειρήσεις χωρίς πρόσληψη (άρα όχι εργάνη) τι κάνετε; Εγώ θα δώσω τύπου Α και λέω να σημειώσω ότι πρόκειται για τον σύζυγο της ιδιοκτήτριας της ατομικής.
 11. Συνάδελφοι καλησπέρα, Θα ήθελα την βοήθειά σας στο εξής: Έχω μια περίπτωση παλιού χειρόγραφου μισθωτηρίου το οποίο θα πρέπει να υποβάλλω ηλεκτρονικά μέχρι 4/12/20. Το συμφωνητικό είναι από το 2001 και το μίσθωμα μειώθηκε (χωρίς συμφωνητικό) σε 800 ευρώ από 1/1/2018 και δηλώνεται φυσικά κανονικά στα Ε2. Ιδιοκτήτης και ενοικιαστής ανανέωσαν με νέο χειρόγραφο μισθωτήριο (ίδιο ποσό 800 €) στις 1/10/20 το μίσθωμα και εκδόθηκε και ΠΕΑ τώρα. Τι ημερομηνία σύνταξης και έναρξης να βάλω για να μην το βγάλει εκπρόθεσμο; Ευχαριστώ πολύ.
 12. Συνάδελφοι τη βοήθειά σας: 1-Έναρξη ατομικής 10/2019, περιοδική φπα 4ου τριμήνου 2019 πιστωτική με μηδενικές εκροές (υπάρχουν εκροές, όμως λόγω ενδοκοινοτικών αποκτήσεων μέχρι τον κωδ. 311, όχι στον κωδ. 312 στης περιοδικής), αλλά 1/2020, 2/2020 & 3/2020 υπάρχουν εκροές και η περιοδική φπα του 1ου τριμήνου του 2020 θα είναι πιστωτική, με εκροές φυσικά. Απ' τι μια καταλαβαίνω ότι είναι εκτός, απ' την άλλη όμως, επειδή έχει εκροές μέχρι την 29/2/2020 μήπως μπορεί να είναι δικαιούχος;
 13. Πολλά λύθηκαν αλλά κάποια παραμένουν, όπως μια δική μου περίπτωση: 1-Έναρξη ατομικής 10/2019, περιοδική φπα 4ου τριμήνου 2019 πιστωτική με μηδενικές εκροές (υπάρχουν εκροές, όμως λόγω ενδοκοινοτικών αποκτήσεων μέχρι τον κωδ. 311, όχι στον κωδ. 312 στης περιοδικής), αλλά 1/2020, 2/2020 & 3/2020 υπάρχουν εκροές και η περιοδική φπα του 1ου τριμήνου του 2020 θα είναι πιστωτική, με εκροές φυσικά. Απ' τι μια καταλαβαίνω ότι είναι εκτός, απ' την άλλη όμως, επειδή έχει εκροές μέχρι την 29/2/2020 μήπως μπορεί να είναι δικαιούχος;
 14. Ευχαριστώ πολύ όλους όσους απαντούν. Συμφωνώ με την αναμονή οδηγιών για τις αμφίβολες περιπτώσεις. Περιμένουμε λοιπόν την ερμηνεία των υπουργικών γραφών.
 15. Καλημέρα και Χριστός Ανέστη. Συνάδελφοι πρέπει με κάποιο τρόπο να φανεί ότι ολοκληρώσαμε την "τηλεκατάρτιση" ή αρκεί η απλή προβολή των video-μαθημάτων στην πλατφόρμα του κεκ; Γιατί δε βλέπω κάποιο μετρητή ωρών, ή τσκεκάκια παρακολούθησης; (αρχικά είχε, αλλά στην πορεία τα έβγαλαν). Χρόνια πολλά.
 16. Συνάδελφοι καλημέρα και Χριστός Ανέστη. Υπάρχουν (εκτός όλων των άλλων) 2 ζητήματα που δεν είναι ξεκάθαρα: Το πρώτο αφορά επιχείρησες με έναρξη μετά την 31/3/19, οι οποίες μπορεί και να έχουν περιοδική-ες με μηδενικές εκροές (καθώς ήταν νέες επιχειρήσεις) και Το δεύτερο αφορά ατομικές επιχειρήσεις που έχουν μεν εκροές κάθε τρίμηνο, όμως δεν υποβάλλουν περιοδικές ΦΠΑ, καθώς είναι στο ειδικό καθεστώς των μικρών επιχειρήσεων με ακαθάριστα έσοδα κάτω των 10.000 ευρώ. Επειδή αυτό που υποβάλουμε στο myBusinessSupport της ΑΑΔΕ είναι υπεύθυνη δήλωση (με ότι αυτό συνεπάγεται), θα πρέπει να νομίζω να είμαστε βέβαιοι για τις επιλογές μας. Εγώ έχω τέτοιες περιπτώσεις και δεν τους έχω υποβάλλει ακόμα γιατί δεν έχω σίγουρη πληροφόρηση για το αν μπορούν να κάνουν αίτηση και αν τελικά δικαιούνται τα 800 ευρώ. Παρακαλώ λοιπόν αν κάποιος συνάδελφος ξέρει κάτι θετικό να βοηθήσει. Ευχαριστώ πολύ και χρόνια πολλά
 17. Συνάδελφοι να ρωτήσω το αντίστροφο, σε περίπτωση που ο κύριος ΚΑΔ είναι πληττόμενος, όμως τα μεγαλύτερα έσοδα είναι από δευτερεύον ΚΑΔ που δεν είναι σε καμιά λίστα (κύριος καδ ζαχαρώδη εντός λίστας & δευτερεύον με μεγαλύτερα έσοδα πώληση τσιγάρων που είναι εξαιρούμενος), υποβάλλουμε αίτηση στην πλατφόρμα για τα 800; Καλή Ανάσταση.
 18. Καλημέρα καλό Πάσχα συνάδελφοι τις εταιρείες (ΟΕ κλπ), αν συμπεραίνω καλά, θα τις υποβάλλουμε με τους κωδικούς του νομικού προσώπου, αφού μπαίνω με κωδικούς εκπροσώπου αλλά και δικούς μου και δε βλέπω επιλογή ρόλου για υποβολή.
 19. Συνάδελφοι σε κεντρικό υπάρχουν εργαζόμενοι εδώ και χρόνια και φυσικά υπάρχει αρχικό και συμπληρωματικά Ε4. Σε πρώτη πρόσληψη μερικής απασχόλησης σε νέο υποκατάστημα (αφού γίνει απογραφή στο ΙΚΑ) μαζί με την πρόσληψη Ε3, υποβάλλουμε τον συμπληρωματικό πίνακα προσωπικού Ε4 (αυτόματα) ή υποβάλλουμε αρχικό Ε4; Τον Οκτώβριο υποβάλλουμε για το υποκατάστημα ξεχωριστό από το κεντρικό, ετήσιο πίνακα Ε4, και τον Ιανουάριο ξεχωριστό βιβλίο αδειών Ε11;
 20. Συνάδελφε χρειάζεται σε εργαζόμενο-πωλητή (άρα και στον ιδιοκτήτη) σε μίνι μάρκετ, περίπτερο, ατομικό βιβλιάριο υγείας-πιστοποιητικό;
 21. Συνάδελφοι επανέρχομαι στο θέμα του ατομικού βιβλιαρίου υγείας για να ρωτήσω αν για εργαζόμενο-πωλητή σε μίνι-μαρκετ, περίπτερο, υπάρχει υποχρέωση κατοχής του συγκεκριμένου πιστοποιητικού;
 22. Έχεις δίκιο για τις ενδοκοινοτικές. Βέβαια στη συγκεκριμένη περίπτωση η παροχή υπηρεσιών προς τη γερμανική θα είναι πολύ κάτω των 100.000 €, οπότε αν έχω καταλάβει σωστά, εξαιρείται από τις υποχρεώσεις των συνδεδεμένων επιχειρήσεων και δεν συντάσσει-υποβάλλει τίποτε (ούτε φάκελο τεκμηρίωσης ούτε συνοπτικό πίνακα πληροφοριών). Σωστά;
 23. Για την παρακράτηση φόρου, έχω κάνει λάθος, αφού το invoice υπηρεσιών θα εκδίδεται από την ελληνική ΟΕ, οπότε αν υπήρχε θέμα παρακράτησης θα το είχε ο λήπτης, δηλαδή η γερμανική εταιρία, οπότε δεν υφίσταται θέμα. Ενδοομιλικές όμως γιατί; Αφού δεν είναι "συνδεδεμένα πρόσωπα" διοικητικά και συγγενικά. Φτάνει για σήμερα, σε ευχαριστώ πολύ.
 24. Σε σχέση με τη χρήση ταμειακής, σημειώνω ότι δεν νομίζω να υπάρχει υποχρέωση χρήσης της, γιατί η μόνη δραστηριότητα που θα έχει στην έναρξη θα είναι η οι υπηρεσίες μεσιτείας, με ΚΑΔ πχ "70.22.13.05 Υπηρεσίες συμβούλου σε θέματα προώθησης πωλήσεων" και η παροχή θα είναι μόνο προς τη γερμανική εταιρία. Δεν θα υπάρχουν δηλαδή, λιανικές πωλήσεις.
×
×
 • Create New...