Jump to content

angcha

simple Members
 • Content Count

  85
 • Joined

 • Last visited

Posts posted by angcha


 1. Πώληση αγροτικού Ι.Χ. από μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότη (αφανής αγρότης, καλλιεργεί απλώς δικά του χωράφια, δεν τηρούσε ποτέ βιβλία), πρέπει να υποβληθεί φόρος υπεραξίας; 


 2. Ο αφανής αγρότης θεωρείται ότι είναι "ασκών ατομική αγροτική δραστηριότητα" ή πρέπει να είναι δηλωμένος κατ' επάγγελμα αγρότης για να απαλλαχθεί από το τεκμαρτό;

  Με λίγα λόγια, αν ένας π.χ. μισθωτός, χρησιμοποιεί δικό του αγροτεμάχιο που έχει 100 ελιές και παίρνει και μια ενιαία ενίσχυση, θα πρέπει να υπολογίσει ιδιόχρηση στο 3% της αντικειμενικής αξίας ή καλύπτεται από την παραπάνω παράγραφο και δεν υπολογίζει;

  Έχει γίνει σήριαλ εδώ και 2 χρόνια το όλο θέμα και προσωπικά δεν έχω πάρει καμία αξιόπιστη διευκρίνιση. Στις ΔΟΥ, δε, ειδικά σε αυτές των αστικών κέντρων, δηλώνουν πλήρη άγνοια...


 3.  

  Καλημέρα

  Πως μπορούμε να δούμε σύνταξη φορολογούμενου που αποβίωσε?Το taxisnet δεν προχωρά στην επιβεβαίωση στοιχείων για να ανοίξει το Ε1

  Σε κάποιες ΔΟΥ -αν δεχτούν το κάνουν φυσικά- μπορούν να σε εξυπηρετήσουν, εκτυπώνοντάς σου το πινακάκι που θα έβλεπες αν ήταν εν ζωή, ώστε εσύ στη συνέχεια να αναζητήσεις τις αντίστοιχες βεβαιώσεις από τον ασφαλιστικό φορέα. Σε κάθε περίπτωση, η δήλωση θα υποβληθεί χειρόγραφα από τους κληρονόμους με επισύναψη των πρωτότυπων βεβαιώσεων.


 4. 6 hours ago, taxeas said:

  ανεξάρτητα απότο πότε δημοσιεύθηκε η διαθήκη έχει γίνει σιωπηρή αποδοχή από κατά νόμιμη μοίρα κληρονόμους του.

  άρα υποβολή Ε9

  εαν στη συνέχεια εμφανιστεί διαθήκη με διαφορετική νομή θα τροποποιηθούν τα υποβαλλόμενα Ε9 και εαν έχει πληρωθεί φόρος θα επιστραφεί αχρεωστήτως.

   

  Μια απορία επ' αυτού, συνάδελφε.

  Στο παρόν παράδειγμα (θάνατος 2011, διαθήκη 2016), με τη δημοσίευση της διαθήκης, οι αλλαγές στα ποσοστά (από αυτά της νόμιμης μοίρας σε αυτά της διαθήκης), θα γίνουν αναδρομικά από το 2011 (Ε9 2012) ή από το 2016 (Ε9 2017) και έπειτα;

  Εν ολίγοις, η κληρονομική διαδοχή που ορίζει η διαθήκη αρχίζει από την ημερομηνία του θανάτου ή από την ημερομηνία δημοσίευσής της;


 5. Εχω περίπτωση φορολογουμενου που εχει ενταχθει στη ρυθμιση των 100 δοσεων .

  Αφησε μια δοση τον Νοεμβριο , την οποια και κατεβαλε διπλη των Δεκεμβριο .

  Αν αφησει τωρα πάλι δόση χανεται η ρυθμιση ;;;

  Διαβαζω οτι δεν πρεπει να μεινουν 2 συνεχομενες δοσεις το πρωτο οκταμηνο της ρυθμισης ...

  Θελω μια επιβεβιωση ομως....δλδ μπορει καποιος να πληρωνει μηνα παρα μηνα ;;;Εστω διπλά ;

   

  Όπως το θέτει ο νόμος, μπορεί, αρκεί να γίνει όπως το λες, δηλαδή να πληρώνεται τον επόμενο μήνα διπλό, φυσικά και με τις ανάλογες προσαυξήσεις. Δεν προκύπτει ότι απαγορεύεται η επανάληψη του φαινομένου.

   

  Θέλει προσοχή, όμως, να τηρούνται και οι λοιποί όροι, όπως τους έγραψε παραπάνω ο συνάδελφος dcc410 και ειδικά με το κομμάτι των νέων οφειλών -που προκύπτουν μετά τις 15/12/15.


 6. Σε πελάτη μου έχω αναδρομικά το 1997 1998 1999 2000  2001 2002 και αποζημιωση το 2014,    Λεω να βάλω μόνο την αποζημίωση το 2014???????? Καποια γνώμη???

   

  Οι Δ.Ο.Υ. δέχονται δηλώσεις για αναδρομικά από δικαστικές αποφάσεις, όσο πίσω και να αφορούν τα έτη. 

   

  Τροποποιητική για κάθε έτος που αφορούν τα αναδρομικά.


 7. Στις χρονιές που ο προσδιορισμός του φόρου έγινε με βάση τις αντικειμενικές δαπάνες (τεκμήρια) και δεν υπήρξε ανάλωση κεφαλαίου, το αρνητικό ποσό εκείνης της χρονιάς δεν αφαιρείται από το διαθέσιμο ποσό που μεταφέρεται από έτος σε έτος. 


 8. Από Τμήμα Εισοδήματος ΔΟΥ, σημερινή προφορική οδηγία, ότι για οικονομικά 2006-2007 μπορεί να γίνει συμπληρωματική-τροποποιητική (παραλαμβάνουν κανονικά), μόνο εφόσον πρόκειται για δικαστική απόφαση αναδρομικών.


 9. Με την ΠΟΛ.1076/2015, διευκρινίστηκε, μεταξύ άλλων:

   

   α) αφενός πως τεκμήριο αποτελούν συγκεκριμένες δαπάνες που γίνονται από ιδιώτες φυσικά πρόσωπα και όχι από φυσικά πρόσωπα στα πλαίσια άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας, όταν έχουν εγγράψει τις σχετικές δαπάνες στα λογιστικά τους αρχεία και

   

  β) αφετέρου πως αποτελούν τεκμήριο τα χρηματικά ποσά που καταβάλλονται ως κεφάλαιο για την ίδρυση ατομικής επιχείρησης και για την αύξηση κεφαλαίου που είναι απαραίτητο για τη λειτουργία της.

   

   

   

   

  Κεφάλαιο σε ατομική επιχείρηση, με απλογραφικά βιβλία, με την έννοια που ισχύει σε εταιρία (σύσταση κεφαλαίου, αύξηση/μείωση, παρακολούθηση σε λογαριασμό κ.λπ.), δεν υφίσταται.

   

   

  Κι ερωτώ.

   

  Φυσικό πρόσωπο κάνει εντός του 2014 έναρξη επαγγέλματος, νοικιάζει ένα χώρο και ξεκινά να κάνει δαπάνες και αγορές, οι οποίες, όμως, ΟΛΕΣ εγγράφονται στα λογιστικά του αρχεία και γίνονται, προφανώς, στα πλαίσια άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας. Φυσικά, οι δαπάνες και οι αγορές συνεχίζονται όλο το έτος.

   

  Θα έχει τεκμήριο και αν ναι, τι ποσό; Πώς το αντιλαμβάνεστε-ερμηνεύετε;

   

   

  Προσωπικά, η μόνη ερμηνεία που μπορώ να δώσω είναι πως ο νόμος και η ερμηνευτική θεωρούν ως τεκμήριο για κάποιο ΤΡΙΤΟ φυσικό πρόσωπο (Α), ιδιώτη-μη επιτηδευματία, το Χ ποσό που θα εισφέρει σε κάποιο άλλο φυσικό πρόσωπο (Β) για την ίδρυση ατομικής επιχείρησης (του Β). 

   

  Κάθε γνώμη/άποψη δεκτή.


 10. η γιαγιά απεβίωσε τον Δεκέμβριο του 2014, η διαθήκη δημοσιεύθηκε τον Ιανουαριο και η αποδοχή έγινε τον Φεβρουάριο. πότε πρέπει να δηλωθεί το ακίνητο από τους κληρονόμους? το 2015 με μεταφορά στο 2016 ή μόνο στο 2016?

   

  • Ε9 2015: προσθήκη νόμιμης μοίρας στους εξ' αδιαθέτου κληρονόμους // προθεσμία 31/3/15
  • Ε9 2016: τακτοποίηση ποσοστών βάσει διαθήκης // προθεσμία: 30 ημέρες από την παρέλευση άπρακτης της προθεσμίας αποποίησης (4 μήνες) από την ημερομηνία δημοσίευσης της διαθήκης

   

  ...στις περιπτώσεις κληρονομικής διαδοχής η δήλωση στοιχείων ακινήτων (έντυπο Ε9) υποβάλλεται εντός τριάντα (30) ημερών από την παρέλευση άπρακτης της προθεσμίας αποποίησης της κληρονομιάς. Συγκεκριμένα ο κληρονόμος μπορεί να αποποιηθεί την κληρονομιά εντός προθεσμίας τεσσάρων (4) μηνών από την ημερομηνία που πληροφορήθηκε την επαγωγή και το λόγο της, δηλαδή – κατά κανόνα - από την ημερομηνία θανάτου, προκειμένου για τους εξ αδιαθέτου κληρονόμους, και από την ημερομηνία δημοσίευσης της διαθήκης, προκειμένου για τους εκ διαθήκης κληρονόμους. Αν ο κληρονομούμενος είχε την τελευταία κατοικία του στο εξωτερικό ή αν ο κληρονόμος έμαθε την επαγωγή όταν διέμενε στο εξωτερικό, η προθεσμία αποποίησης της κληρονομίας ορίζεται αντίστοιχα σε ένα (1) έτος...

   


 11. εγώ μιλώντας τώρα με το ΓΕΜΗ (210 3893000 ) με ενημέρωσαν πως πρέπει να απογραφούν και οι ατομικές επιχειρήσεις και γενικότερα όποιο φυσικό πρόσωπο κάνει εμπόριο - προθεσμία δεν υπάρχει αλλά η εγγραφή δεν γίνεται παρά μόνο με αυτοπρόσωπη παρουσία στο επιμελητήριο.

   

  Για ατομικές επιχειρήσεις ΜΗ εμπορικές (παροχής υπηρεσιών), τι ισχύει; Εδώ και κάποιες ημέρες κυκλοφορούν δημοσιεύματα που υποστηρίζουν πως βάσει νέας νομοθεσίας, υποχρεούνται και αυτές. Από τις συχνές ερωτήσεις-απαντήσεις του businessportal.gr, προκύπτει πως για παροχή υπηρεσιών υποχρεούται σε εγγραφή μόνο οι εταιρίες και όχι οι ατομικές επιχειρήσεις-φυσικά πρόσωπα επιτηδευματίες:

   

  Η εταιρεία μου είναι παροχής υπηρεσιών όχι εμπορική. Οφείλω να την αυτοαπογράψω;

  Ναι οφείλετε. Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση Κ1-941/2012 αυτοαπογράφονται η ομόρρυθμη και ετερόρρυθμη (απλή ή κατά μετοχές) εταιρεία, o αστικός συνεταιρισμός, στον οποίο περιλαμβάνεται ο αλληλοασφαλιστικός και ο πιστωτικός συνεταιρισμός, η εταιρεία περιορισμένης ευθύνης και η ανώνυμη εταιρεία, ανεξαρτήτως του αντικειμένου των εργασιών της.


 12.  

  Η ΣΥΖΥΓΟΣ ΠΟΥ ΖΕΙ ΠΩΣ ΘΑ ΤΑ ΔΗΛΩΣΕΙ ΣΤΟ Ε9 ΘΑ ΒΓΑΛΕΙ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΥΣ ΚΩΔΙΚΟΥΣ? Η ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΩΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΣΥΖΥΓΟΥ ΘΑ ΔΗΛΩΣΕΙ ΤΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΛΟΓΩ ΘΑΝΑΤΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΥΠΟΒΑΛΕΙ ΕΚΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΗΣ Ε9? ΚΑΙ ΑΝ ΕΧΕΙ ΑΠΟ ΠΡΙΝ ΑΚΙΝΗΤΑ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΦΕΡΟΝΤΑΙ?

   

   

  Δικούς της κωδικούς.

   

  Αν είχε από πριν ακίνητα και αν αυτά είχαν μεταφερθεί σωστά, θα πρέπει να εμφανιστούν ήδη αναρτημένα και σε αυτά θα προστεθούν από εσάς τα ακίνητα που κληρονομούνται από το σύζυγο.


 13. Σύμφωνα με την ΠΟΛ.1003, Κεφάλαιο 3, Άρθρο 8, Παράγραφο 1, Υποπαράγραφο 8.1.2:

   

  Για την είσπραξη αποζημιώσεων, επιδοτήσεων, οικονομικών ενισχύσεων, επιστροφών τόκων, εισφορών και λοιπών συναφών εσόδων, δεν προβλέπεται ή έκδοση τιμολογίου από την Οδηγία 2006/112/ΕΕ. Η συναλλαγή δύναται να τεκμηριώνεται από παραστατικό που εκδίδει ο χορηγών το σχετικό ποσό ή η τράπεζα που το καταβάλλει (π.χ. απόφαση επιχορήγησης, βεβαίωση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ που περιλαμβάνει τα στοιχεία του δικαιούχου, το ποσό, την ημερομηνία ή άλλο ανάλογο στοιχείο).

   

  Ποια είναι πλέον η ενδεδειγμένη πρακτική για την είσπραξη επιχορήγησης από ΟΑΕΔ και άλλους συναφείς φορείς;

   

  Από την ΠΟΛ. -αυτό που καταλαβαίνω ότι προκύπτει είναι πως- δεν αποκλείεται η έκδοση τιμολογίου, αλλά πως απλώς δεν προβλέπεται και δεν είναι απαιτητή προκειμένου να τεκμηριωθεί η συναλλαγή.

   

  Πολλοί οργανισμοί, μεταξύ των οποίων και ο ΟΑΕΔ, καθώς δεν έχουν λάβει διαφορετική εσωτερική οδηγία, απαιτούν την έκδοση τιμολογίου επιδοτήσεων, όπως κλασικά συνέβαινε μέχρι 31/12/14. Ποια είναι η γνώμη σας για την αντιμετώπιση του θέματος; Να κοπεί τιμολόγιο ή όχι; 

   

  Κάθε γνώμη δεκτή και επιθυμητή.


 14. Επαναφέρω το θέμα μήπως υπάρχει κάποιο νεότερο για ατομικές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών. 

   

  Έχει βγει κάποια νεότερη εγκύκλιος/απόφαση που να ρυθμίζει το εν λόγω θέμα ή πάμε ακόμη με την παρ.2 του άρ.1 του Ν.3419/05, δηλ. φυσικά πρόσωπα ΜΗ έμποροι είναι δυνητικά υπόχρεοι; 


 15. Γιατί θα πρέπει να προσθέσεις και τέτοιους ΚΑΔ ? Είναι δυνατόν κάθε φορά που προκύπτει κάτι διαφορετικό στη δουλειά να προσθέτουμε και νέο ΚΑΔ ?

   

  Ακριβώς επειδή το θεωρώ κι εγώ παράλογο αυτό, διερωτώμαι αρχικά αν καλύπτομαι με τους υπάρχοντες ΚΑΔ.

   

  Αναρωτήθηκα περισσότερο γιατί ξέρω σίγουρα πως η έκδοση κοινοχρήστων έχει άλλο ΚΑΔ (68.32.11.03) και ίσως η επίμαχη υπηρεσία να "συγγενεύει".

   

   

  Μάλλον το ψάχνω παραπάνω απ' όσο πρέπει...  :rolleyes:

   

  υ.γ. Ευχαριστώ για την απάντηση!


 16. Πελάτης μου, λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης στο διαχειριστή και την εταιρία έκδοσης κοινοχρήστων, μου πρότεινε να μου φέρνει ο ίδιος προσωπικά την ανάλυση κοινοχρήστων της πολυκατοικίας του και να διενεργώ έλεγχο στον τρόπο επιμερισμού των δαπανών, στην οικονομική τακτοποίηση των λογαριασμών, στην ενημέρωση των πληρωμών κάθε ενοίκου και άλλα συναφή. Κοινώς, να ελέγχω αν η εταιρία διαχείρισης κοινοχρήστων συντάσσει και ενημερώνει σωστά τις καταστάσεις και να παρέχω συμβουλές βάσει λογιστικού & οικονομικού ελέγχου που θα διενεργώ.

   

  2 ερωτήσεις:

   

  - Καλύπτομαι με τους κλασικούς ΚΑΔ του επαγγέλματός μας (69.20.2. & 69.20.3); 

   

  Π.χ. μπορεί κάποιος από τους κάτωθι κωδικούς:

  • "69.20.29.01 - Υπηρεσίες Λογιστικών Αποτιμήσεων, Απογραφών, Βεβαιώσεων κτλ" ή  
  • "69.20.21 - Υπηρεσίες Λογιστικής Επαλήθευσης" 

  να υποτεθεί ότι περιλαμβάνει σε γενικό πλαίσιο την παραπάνω υπηρεσία που μου προτάθηκε;

   

   

  - Υπάρχει συγκεκριμένος ΚΑΔ για τέτοιες υπηρεσίες (ουσιαστικά ελεγκτικές); Μήπως ο "69.20.10 - Υπηρεσίες Οικονομικού Ελέγχου" θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί;

   

  Κάθε συμβουλή δεκτή.


 17. Εκείνο το "μπορούν" στην εγκύκλιο σημαίνει άραγε κάτι;

   

  Αυτό είναι καίριο ερώτημα..μπορεί κάποιος συνάδελφος να μας πει στα σίγουρα αν ειναι υποχρεωτικό να περαστεί το 6ο δίμηνο του 2014 στην χρήση 2014 ή "μπορούν" που σημαίνει οτι είναι θέμα επιλογής;

   

  Αυτό που εγώ αντιλαμβάνομαι ότι η λέξη "μπορούν" δεν προσδιορίζει το θέμα της επιλογής, όσο της άδειας που δίνεται να περαστούν οι εισφορές 6ου διμήνου ως εκπιπτόμενα έξοδα, παρότι πληρώνονται εντός του 2015. Παρότι δηλαδή δεν θα ήσουν σε θέση να το κάνεις, γιατί ο Ν.4172 δεν επιτρέπει έκπτωση μη καταβληθεισών εισφορών, πλέον μπορείς να το κάνεις.

   

  Δεν έχει δηλαδή την έννοια του 

  "μπορείς" να κάνεις αυτό ή εκείνο

  αλλά του

  "μπορείς=σου επιτρέπω να κάνεις αυτό"

  Άλλωστε στη σχετική απόφαση, ξεκαθαρίστηκε ρητά ότι οι μόνες εισφορές που εκπίπτουν στο έτος πληρωμής από 2012 και έπειτα είναι οι ρυθμισμένες:

   

  3. Επίσης σας γνωρίζουμε, ότι από το συνδυασμό των διατάξεων των άρθρων 22 και 23 του ΚΦΕ (ν.4172/2013) προκύπτει, ότι ειδικά για τις εισφορές που αφορούν τις χρήσεις των ετών 2012 και μετά και που έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση θα εκπίπτουν στο έτος που πραγματικά καταβάλλονται.

   

  Επίσης, στην αντίστοιχη απόφαση για τους δικηγόρους, δίνεται και το πνεύμα του νόμου:

   

  4. Στη φορολογία εισοδήματος ισχύει η βασική αρχή της αυτοτέλειας των χρήσεων, για αυτό δεν αναγνωρίζονται προς έκπτωση στην τρέχουσα χρήση δαπάνες που αφορούν προηγούμενες ή επόμενες χρήσεις έστω και αν καλύπτονται με δικαιολογητικά της τρέχουσας χρήσης, καθόσον οι δαπάνες κατά κανόνα αναγνωρίζονται στην χρήση κατά την οποία καθίστανται δεδουλευμένες και εκκαθαρισμένες, ανεξάρτητα αν έχει καταβληθεί το αντίτιμο τους ή όχι.

   

  Έχω την αίσθηση ότι εφόσον, πλέον, σου επιτρέπει και βάσει απόφασης να εκπέσεις δαπάνη της χρήσης (Χ) ακόμη και αν πληρώθηκε στην επόμενη χρήση (Χ+1) και εντός της νόμιμης προθεσμίας, τότε είναι ξεκάθαρο ότι η δαπάνη θα πάει στην ανάλογη (Χ) χρήση και ότι δεν θα εκπέσει στην επόμενη (Χ+1).


 18. Σωστά. Πλέον, η διαφορά τεκμηρίων πάει με τη μισθωτή κλίμακα ΜΟΝΟ αν υπάρχουν μισθωτές αποδοχές ή αυτές είναι οι μεγαλύτερες από τις λοιπές πηγές εισοδημάτων.


   


  Πάντως, μιας και αναφέρεσαι σε φαντάρο, δες αυτό που σου πρότεινε ο συνάδελφος SOTHRIS στην προηγούμενη σελίδα, περί αμφισβήτησης τεκμηρίων (Ν.4172/13, παρ.31, παρ. 2):


     2. Το ετήσιο συνολικό ποσό της αντικειμενικής δαπάνης, που προσδιορίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις της προηγούμενης παραγράφουμπορεί να αμφισβητηθεί από τον φορολογούμενο όταν αυτό είναι μεγαλύτερο από την πραγματική δαπάνη του φορολογουμένου και των εξαρτώμενων μελών που τον βαρύνουν, εφόσον αυτό αποδεικνύεται από τον υπόχρεο με βάση πραγματικά περιστατικά ή στοιχεία. Τέτοια περιστατικά συντρέχουν ιδίως στο πρόσωπο των υπόχρεων, οι οποίοι:


  α) υπηρετούν τη στρατιωτική θητεία τους στις Ένοπλες Δυνάμεις,


  β) είναι φυλακισμένοι,


  γ) νοσηλεύονται σε νοσοκομείο ή κλινική,


  δ) είναι άνεργοι και δικαιούνται βοήθημα ανεργίας,


  ε) συγκατοικούν με συγγενείς πρώτου βαθμού και έχουν μειωμένες δαπάνες διαβίωσης, λόγω αποδεδειγμένης συμβολής στις δαπάνες αυτές των συγγενών τους με την προϋπόθεση ότι οι τελευταίοι αυτοί έχουν εισόδημα από εμφανείς πηγές,


  στ) είναι ορφανοί ανήλικοι οι οποίοι έχουν στην κυριότητά τους επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης από κληρονομιά του πατέρα ή της μητέρας τους και


  ζ) προσκομίζουν στοιχεία από τα οποία αποδεικνύεται ότι για λόγους ανώτερης βίας πραγματοποίησαν δαπάνη μικρότερη από την αντικειμενική.


  Όταν συντρέχει μία ή περισσότερες από τις περιπτώσεις αυτές, ο φορολογούμενος υποχρεούται να υποβάλει τα αναγκαία δικαιολογητικά για την απόδειξη των ισχυρισμών του. Η Φορολογική Διοίκηση ελέγχει την αλήθεια των ισχυρισμών και την ακρίβεια των αποδεικτικών στοιχείων του φορολογουμένου και μειώνει ανάλογα την ετήσια αντικειμενική δαπάνη, στην οποία αναφέρονται οι ισχυρισμοί και τα αποδεικτικά στοιχεία.


  Στις πιο πάνω α ́ και ε ́ περιπτώσεις, η διαφορά μεταξύ της αντικειμενικής δαπάνης και της πραγματικής δαπάνης λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό της συνολικής αντικειμενικής δαπάνης του γονέα ή του τέκνου που συμβάλλει στις δαπάνες διαβίωσης του υπόχρεου.


  Αν πρόκειται για τους γονείς, η διαφορά αντικειμενικής δαπάνης καταλογίζεται σε εκείνον που έχει το μεγαλύτερο εισόδημα.
 19. ΑΡΑ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΕΚΜΗΡΙΩΝ ΕΦΟΣΟΝ ΕΧΕΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΠΟ ΜΙΣΘΩΤΗ 500 ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΝΟΙΚΙΟ 72 ΠΑΕΙ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ 10% ,ΚΑΙ ΑΦΑΙΡΟΥΜΕ ΚΑΙ 2100 ? ΑΡΑ ΦΟΡΟΣ 0?

   

  Από που προκύπτει το 10%;  :huh:

   

  Πάει με την κλίμακα της παρ.1 του άρ.15, δηλ.:

   

  α) ≤ 25.000                           -> 22%

  β) 25.000,01 έως και 42.0000 -> 32%

  γ) > 42.000                           -> 42%

   

  και έχει και τη μείωση των 2.100 με την προσκόμιση αποδείξεων (10%).


 20. άρα αν π.χ. μέχρι τις 31/1/15 που είναι η καταληκτική ημερομηνία καταβολής του 6ου διμήνου του ΟΑΕΕ, δεν καταβληθεί στην ώρα του , τότε δεν θα μπορεί να εκπεστεί στο 2014 και θα αναμορφωθεί, σωστά? NAI

   

  Επίσης για όσες εισφορές από το 2012 και μετά έχουν ρυθμιστεί , αυτές εκπίπτουν από τα έσοδα του έτους/των ετών που καταβάλλονται!!!!!! NAI

   

  Το πρώτο σημαίνει ότι αν πληρώσω τον ΟΑΕΕ του 6ου διμήνου στις 5/2/2015, τότε το καταχωρώ μέν στα βιβλία του 2014 NAI, αλλά το αναμορφώνω στο Ε3 NAI ή δεν το καταχωρώ καθόλου? 


 21. Διαβάζοντας την παράγραφο 2 του εγγράφου που δημοσιεύτηκε σήμερα αντιλαμβάνομαι ότι μπορούν να καταχωρηθούν στις δαπάνες του φορολογικού έτους 2014 και τα 7 δίμηνα.

   

  και ειναι λογικο τωρα αυτο?

   

  Στο έγγραφο (Αρ. πρωτ.: Δ12 1006031 ΕΞ 2015/19.1.2015) για τις ασφαλιστικές εισφορές των φυσικών προσώπων με επιχειρηματική δραστηριότητα, αναφορά σε έκπτωση εισφορών προηγούμενων χρήσεων (2012 και μετά) γίνεται στην παρ.3 και μόνο για τις ρυθμισμένες οφειλές, οι οποίες και εκπίπτουν στο έτος που καταβάλλονται. 

   

  Αν δεν πρόκειται για ρυθμισμένες δόσεις, τότε εκπίπτουν στο έτος που αναφέρονται, δηλαδή η εισφορά του 2013 (που πληρώθηκε εντός του 2014 και εντός της νόμιμης προθεσμίας που ορίζει το Ταμείο), έπρεπε να εκπέσει στη χρήση 2013. 

   

  Επομένως, πληρωμένη εντός του 2014 δόση που αφορά το έτος 2013 δεν εκπίπτει για το 2014, το αναφέρει στο έγγραφο που αφορούσε τις ασφαλιστικές εισφορές των δικηγόρων (παρ. 4).

   

  Αριθμ. πρωτ.: Δ12Α 1170320 ΕΞ 2014/30.12.2014

  Έκπτωση ασφαλιστικών εισφορών από τα ακαθάριστα έσοδα δικηγόρων

   

  ΘΕΜΑ: Έκπτωση ασφαλιστικών εισφορών από τα ακαθάριστα έσοδα δικηγόρων.

  Αναφορικά με το παραπάνω θέμα, σας πληροφορούμε τα εξής:

  1. Με τις διατάξεις των περίπτωσης β' και γ' του άρθρου 22 του ν.4172/2013 ορίζεται, ότι κατά τον προσδιορισμό του κέρδους από επιχειρηματική δραστηριότητα, επιτρέπεται η έκπτωση όλων των δαπανών, με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 23 του ΚΦΕ, οι οποίες:

  β) αντιστοιχούν σε πραγματική συναλλαγή και η αξία της συναλλαγής δεν κρίνεται κατώτερη ή ανώτερη της αγοραίας, στη βάση των στοιχείων που διαθέτει η Φορολογική Διοίκηση,

  γ) εγγράφονται στα τηρούμενα βιβλία απεικόνισης των συναλλαγών της περιόδου κατά την οποία πραγματοποιούνται και αποδεικνύονται με κατάλληλα δικαιολογητικά.

   

  2. Περαιτέρω, με τις διατάξεις της περίπτωσης γ' του άρθρου 23 του ν.4172/2013 και όσον αφορά τις μη εκπιπτόμενες επιχειρηματικές δαπάνες, δεν εκπίπτουν οι μη καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές. 

   

  3. Σύμφωνα με την διοικητική και δικαστηριακή νομολογία, για την αναγνώριση μιας επαγγελματικής δαπάνης πρέπει να συντρέχουν αθροιστικά ορισμένες προϋποθέσεις όπως, η δαπάνη να προβλέπεται από διάταξη νόμου, να είναι βεβαία, δεδουλευμένη και εκκαθαρισμένη, πραγματική, παραγωγική, να προκύπτει από έγγραφα δικαιολογητικά, κλπ. και να έχει καταχωρηθεί στα βιβλία.

   

  4. Στη φορολογία εισοδήματος ισχύει η βασική αρχή της αυτοτέλειας των χρήσεων, για αυτό δεν αναγνωρίζονται προς έκπτωση στην τρέχουσα χρήση δαπάνες που αφορούν προηγούμενες ή επόμενες χρήσεις έστω και αν καλύπτονται με δικαιολογητικά της τρέχουσας χρήσης, καθόσον οι δαπάνες κατά κανόνα αναγνωρίζονται στην χρήση κατά την οποία καθίστανται δεδουλευμένες και εκκαθαρισμένες, ανεξάρτητα αν έχει καταβληθεί το αντίτιμο τους ή όχι.

   

  5. Όσον αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές δικηγόρων προς τους φορείς ασφάλισής τους, καταβαλλόμενες ασφαλιστικές εισφορές σε μία χρήση δύναται να αφορούν την αμέσως προηγούμενη χρήση. Συγκεκριμένα, οι ανακοινώσεις των σχετικών ασφαλιστικών φορέων, δυνάμει των οποίων προσδιορίζεται το ύψος των εισφορών και εκκινεί η διαδικασία καταβολής τους από τους ασφαλισμένους, εκδίδονται σε μεταγενέστερο χρόνο της χρήσεως που αφορούν και συνακολούθως και η παραλαβή των ασφαλιστικών βιβλιαρίων, όπου επικολλώνται τα καταβαλλόμενα κατά τη διάρκεια μιας χρήσης ένσημα, γίνεται από το Ταμείο στον ανωτέρω χρόνο. Περαιτέρω, η ελάχιστη για κάθε έναν από τους ανωτέρω ασφαλισμένους υποχρεωτική ασφαλιστική εισφορά σε κάθε Τομέα καταβάλλεται αρχικά κατά τη διάρκεια της χρήσης όπου αυτή ανάγεται, διά της αγοράς των σχετικών ενσήμων και της επικολλήσεώς τους στο οικείο ασφαλιστικά βιβλιάριο, η δε τυχόν διαφορά μεταξύ ενσήμων και ελαχίστου ποσού εξοφλείται με την καταβολή μετρητών σε τραπεζικό λογαριασμό του Ταμείου σε μεταγενέστερο χρόνο όπου και παραδίδονται τα ασφαλιστικά βιβλιάρια.

   

  6. Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, με το με Α.Π. Δ12Α 1054299 ΕΞ 26.3.2014 έγγραφο, έγινε δεκτό, ότι τα ποσά των ασφαλιστικών εισφορών που καταβλήθηκαν από δικηγόρους κατά τα ανωτέρω έως και την 31.3.2014 και αφορούν τη χρήση 2013 μπορούν να εκπεστούν από τα ακαθάριστα έσοδα της χρήσης αυτής.

  Περαιτέρω, με το ίδιο ως άνω έγγραφο διευκρινίστηκε, ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 23 του 4172/2013, από την 1.1.2014 και μετά θα εκπίπτουν μόνο οι καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταβληθεί έως το τέλος του οικείου έτους.

   

  7. Δεδομένου ότι μετέπειτα δόθηκε από το Ε.ΤΑΑ.-Τομέας Ασφάλισης Νομικών περαιτέρω παράταση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών πέραν της 31.3.2014 και συγκεκριμένα έως 30.6.2014, γίνεται δεκτό, ότι και τα ποσά των ασφαλιστικών εισφορών που καταβλήθηκαν από δικηγόρους κατά το χρονικό διάστημα από 1.4.2014 έως 30.6.2014 και αφορούν στη χρήση 2013, μπορούν να εκπέσουν από τα ακαθάριστα έσοδα της χρήσης αυτής (δηλαδή της χρήσης 2013).

   

  8. Βάσει των οριζόμενων από τις διατάξεις της περίπτωσης γ' του άρθρου 23 του ν.4172/2013 συνάγονται τα εξής:

  Όσον αφορά τα «αποϋλοποιημένα» ένσημα που καταβάλλονται διά της έκδοσης του οικείου γραμματίου προκαταβολής, όπως προβλέπουν οι σχετικές διατάξεις του Κώδικα Δικηγόρων, αυτά εκπίπτουν στο χρόνο πραγματικής καταβολής τους δηλαδή στο χρόνο κατά τον οποίο εκδόθηκε το ως άνω γραμμάτιο,

  Όσον αφορά τα «κινητά» ένσημα τα οποία έχουν αγορασθεί και χρησιμοποιηθεί εντός του φορολογικού έτους και τα οποία επικολλώνται στο οικείο ασφαλιστικό βιβλιάριο, αυτά αποτελούν δαπάνη του ιδίου φορολογικού έτους με ημερομηνία 31/12.

  Τέλος, η χρηματική διαφορά που προκύπτει μεταξύ του ύψους των αγορασθέντων ενσήμων («αποϋλοποιημένων»-«κινητών») και του συνολικού ύψους της ασφαλιστικής υποχρέωσης, όπως αυτή προσδιορίζεται κατ1 έτος από τον οικείο ασφαλιστικό φορέα, εκπίπτει στο χρόνο πραγματικής καταβολής της, δηλαδή στο χρόνο στον οποίο πραγματοποιήθηκε η σχετική κατάθεση στο λογαριασμό του ασφαλιστικού φορέα,

   

  9. Τέλος, κατ' ανάλογη εφαρμογή με τα αναφερόμενα στις παραγράφους 6 και 7 του παρόντος, γίνεται δεκτό, ότι τα ποσά των ασφαλιστικών εισφορών των δικηγόρων που αφορούν το φορολογικό έτος 2014 και τα οποία καταβάλλονται από 1.1.2015 και μέχρι τη νόμιμη προθεσμία που ορίζει ο οικείος ασφαλιστικός φορέας ή μέχρι την τυχόν παράτασή της, μπορούν να εκπέσουν από τα ακαθάριστα έσοδα του φορολογικού έτους αυτού. 

   

  10. To Αυτοτελές Τμήμα Β'-Κ.Φ.Α.Σ. προς το οποίο κοινοποιείται το παρόν, παρακαλείται για τις τυχόν δικές του ενέργειες στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του.

  Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ

  ΑΙΚ. ΣΑΒΒΑΪΔΟΥ

   

   

  http://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/20208


 22.  ΤΑ ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΣΑΛΑΤΑ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΟΥ .

  ΦΑΝΤΑΡΟΣ ΤΕΚΜΗΡΙΑ 5600 (3300+2600) ΕΧΕΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΠΟ ΕΝΟΙΚΙΟ ΓΗΣ 72 ΕΥΡΩ ,ΑΝ ΕΜΕΝΕ ΕΤΣΙ Η ΔΗΛΩΣΗ ΘΑ ΕΙΧΕ ΦΟΡΟ ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΑΦΟΡΑΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΝ ΜΕ 26% ..

  ΑΝ ΕΙΧΕ ΚΑΙ ΜΙΣΘΩΤΕΣ ΠΟΣΟ 500 ΕΥΡΩ  Π.Χ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΝΟΙΚΙΟ ΤΑ 72 ΦΟΡΟΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΑΦΟΡΑΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΝ ΜΕ 10%?

   

  Αρθρο 34 Διαφορά εισοδήματος και υπολογισμός του φόρου αυτής

  §1. Η διαφορά που προκύπτει μεταξύ του τεκμαρτού και του συνολικού εισοδήματος κατά την παράγραφο 1 του άρθρου 30, η οποία προστίθεται στο φορολογητέο εισόδημα, προσδιορίζεται από τη Φορολογική Διοίκηση κατά το ίδιο φορολογικό έτος σύμφωνα με τα οριζόμενα στις επόμενες παραγράφους και φορολογείται:

  α) σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 15 εφόσον ο φορολογούμενος έχει εισόδημα μόνο από μισθωτή εργασία ή/και συντάξεις ή εφόσον το μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων του προκύπτει από μισθωτή εργασία και συντάξεις ή

  β) σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 29, εφόσον ο φορολογούμενος έχει εισόδημα μόνο από επιχειρηματική δραστηριότητα ή εφόσον το μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων του δεν προκύπτει από μισθωτή εργασία και συντάξεις


 23. ΔΕΗ Κατανάλωση 30/10/14-30/12/14 Ημ/νία έκδοσης:2/1/2015 Ημ/νία Πληρωμής 16/1/2015

   

  62-98 χωρις ΦΠΑ 20€

  62-98 ΦΠΑ 13% 100€

  54-00-29  ΦΠΑ 13€

   

  α)Η δαπάνη ανήκει εξ'ολοκλήρου στο 2014

  β)Ο ΦΠΑ στο 2015 ? αν ναι γίνεται να καταχωρήσεις? άρθρο μόνο ΦΠΑ/χρέωση 13€ Προμηθευτή/Πίστωση  13€  

  γ)ΚΕΠΥΟ λοιπες δαπάνες 120€ ΦΠΑ δαπανών 13€ στο 2015

   

  Μεταβατικός στο 2014 για δουλευμένα έξοδα και αντιλογισμός με την καταχώρηση της εγγραφής στο 2015 (για λόγους συμφωνίας ΦΠΑ και συγκεντρωτικών)

   

  Δες τις απαντήσεις που δόθηκαν σε προηγούμενες σελίδες από συναδέλφους. Πιστεύω θα σε βοηθήσουν:

   

  http://www.taxheaven.gr/acforum/index.php?showtopic=93388&p=589660

   

  http://www.taxheaven.gr/acforum/index.php?showtopic=93388&p=589713


 24. Λογιστικά, βάσει της αρχής του δεδουλευμένου, η εισφορά 6ου διμήνου ΟΑΕΕ πρέπει να καταλογίζεται στο έτος που αναφέρεται, άσχετα από το πότε πληρώθηκε. Εγώ, προσωπικά, το καταχωρώ πάντα με την τελευταία μέρα κάθε 2μηνου, στην προκείμενη περίπτωση 31/12/14, αφού τότε ουσιαστικά καθίσταται δεδουλευμένο.

   

  Η πληρωμή της εισφοράς, με βάση το Ν.4172/13, θα καθορίσει το πότε και αν θα εκπέσει φορολογικά η δαπάνη. Με τη σημερινή απόφαση, αλλά και αυτή για τους δικηγόρους, ουσιαστικά ρυθμίζεται και το κομμάτι αυτό.

×
×
 • Create New...