Jump to content

angcha

simple Members
 • Posts

  85
 • Joined

 • Last visited

About angcha

 • Birthday 07/12/1985

Recent Profile Visitors

2,497 profile views

angcha's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

12

Reputation

 1. Όπως το θέτει ο νόμος, μπορεί, αρκεί να γίνει όπως το λες, δηλαδή να πληρώνεται τον επόμενο μήνα διπλό, φυσικά και με τις ανάλογες προσαυξήσεις. Δεν προκύπτει ότι απαγορεύεται η επανάληψη του φαινομένου. Θέλει προσοχή, όμως, να τηρούνται και οι λοιποί όροι, όπως τους έγραψε παραπάνω ο συνάδελφος dcc410 και ειδικά με το κομμάτι των νέων οφειλών -που προκύπτουν μετά τις 15/12/15.
 2. Στις χρονιές που ο προσδιορισμός του φόρου έγινε με βάση τις αντικειμενικές δαπάνες (τεκμήρια) και δεν υπήρξε ανάλωση κεφαλαίου, το αρνητικό ποσό εκείνης της χρονιάς δεν αφαιρείται από το διαθέσιμο ποσό που μεταφέρεται από έτος σε έτος.
 3. Για ατομικές επιχειρήσεις ΜΗ εμπορικές (παροχής υπηρεσιών), τι ισχύει; Εδώ και κάποιες ημέρες κυκλοφορούν δημοσιεύματα που υποστηρίζουν πως βάσει νέας νομοθεσίας, υποχρεούνται και αυτές. Από τις συχνές ερωτήσεις-απαντήσεις του businessportal.gr, προκύπτει πως για παροχή υπηρεσιών υποχρεούται σε εγγραφή μόνο οι εταιρίες και όχι οι ατομικές επιχειρήσεις-φυσικά πρόσωπα επιτηδευματίες:
 4. Επαναφέρω το θέμα μήπως υπάρχει κάποιο νεότερο για ατομικές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών. Έχει βγει κάποια νεότερη εγκύκλιος/απόφαση που να ρυθμίζει το εν λόγω θέμα ή πάμε ακόμη με την παρ.2 του άρ.1 του Ν.3419/05, δηλ. φυσικά πρόσωπα ΜΗ έμποροι είναι δυνητικά υπόχρεοι;
 5. Ακριβώς επειδή το θεωρώ κι εγώ παράλογο αυτό, διερωτώμαι αρχικά αν καλύπτομαι με τους υπάρχοντες ΚΑΔ. Αναρωτήθηκα περισσότερο γιατί ξέρω σίγουρα πως η έκδοση κοινοχρήστων έχει άλλο ΚΑΔ (68.32.11.03) και ίσως η επίμαχη υπηρεσία να "συγγενεύει". Μάλλον το ψάχνω παραπάνω απ' όσο πρέπει... υ.γ. Ευχαριστώ για την απάντηση!
 6. Πελάτης μου, λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης στο διαχειριστή και την εταιρία έκδοσης κοινοχρήστων, μου πρότεινε να μου φέρνει ο ίδιος προσωπικά την ανάλυση κοινοχρήστων της πολυκατοικίας του και να διενεργώ έλεγχο στον τρόπο επιμερισμού των δαπανών, στην οικονομική τακτοποίηση των λογαριασμών, στην ενημέρωση των πληρωμών κάθε ενοίκου και άλλα συναφή. Κοινώς, να ελέγχω αν η εταιρία διαχείρισης κοινοχρήστων συντάσσει και ενημερώνει σωστά τις καταστάσεις και να παρέχω συμβουλές βάσει λογιστικού & οικονομικού ελέγχου που θα διενεργώ. 2 ερωτήσεις: - Καλύπτομαι με τους κλασικούς ΚΑΔ του επαγγέλματός μας (69.20.2. & 69.20.3); Π.χ. μπορεί κάποιος από τους κάτωθι κωδικούς: "69.20.29.01 - Υπηρεσίες Λογιστικών Αποτιμήσεων, Απογραφών, Βεβαιώσεων κτλ" ή "69.20.21 - Υπηρεσίες Λογιστικής Επαλήθευσης" να υποτεθεί ότι περιλαμβάνει σε γενικό πλαίσιο την παραπάνω υπηρεσία που μου προτάθηκε; - Υπάρχει συγκεκριμένος ΚΑΔ για τέτοιες υπηρεσίες (ουσιαστικά ελεγκτικές); Μήπως ο "69.20.10 - Υπηρεσίες Οικονομικού Ελέγχου" θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί; Κάθε συμβουλή δεκτή.
 7. Αυτό που εγώ αντιλαμβάνομαι ότι η λέξη "μπορούν" δεν προσδιορίζει το θέμα της επιλογής, όσο της άδειας που δίνεται να περαστούν οι εισφορές 6ου διμήνου ως εκπιπτόμενα έξοδα, παρότι πληρώνονται εντός του 2015. Παρότι δηλαδή δεν θα ήσουν σε θέση να το κάνεις, γιατί ο Ν.4172 δεν επιτρέπει έκπτωση μη καταβληθεισών εισφορών, πλέον μπορείς να το κάνεις. Δεν έχει δηλαδή την έννοια του "μπορείς" να κάνεις αυτό ή εκείνοαλλά του "μπορείς=σου επιτρέπω να κάνεις αυτό"Άλλωστε στη σχετική απόφαση, ξεκαθαρίστηκε ρητά ότι οι μόνες εισφορές που εκπίπτουν στο έτος πληρωμής από 2012 και έπειτα είναι οι ρυθμισμένες: Επίσης, στην αντίστοιχη απόφαση για τους δικηγόρους, δίνεται και το πνεύμα του νόμου: Έχω την αίσθηση ότι εφόσον, πλέον, σου επιτρέπει και βάσει απόφασης να εκπέσεις δαπάνη της χρήσης (Χ) ακόμη και αν πληρώθηκε στην επόμενη χρήση (Χ+1) και εντός της νόμιμης προθεσμίας, τότε είναι ξεκάθαρο ότι η δαπάνη θα πάει στην ανάλογη (Χ) χρήση και ότι δεν θα εκπέσει στην επόμενη (Χ+1).
 8. Σωστά. Πλέον, η διαφορά τεκμηρίων πάει με τη μισθωτή κλίμακα ΜΟΝΟ αν υπάρχουν μισθωτές αποδοχές ή αυτές είναι οι μεγαλύτερες από τις λοιπές πηγές εισοδημάτων. Πάντως, μιας και αναφέρεσαι σε φαντάρο, δες αυτό που σου πρότεινε ο συνάδελφος SOTHRIS στην προηγούμενη σελίδα, περί αμφισβήτησης τεκμηρίων (Ν.4172/13, παρ.31, παρ. 2):
 9. Από που προκύπτει το 10%; Πάει με την κλίμακα της παρ.1 του άρ.15, δηλ.: α) ≤ 25.000 -> 22% β) 25.000,01 έως και 42.0000 -> 32% γ) > 42.000 -> 42% και έχει και τη μείωση των 2.100 με την προσκόμιση αποδείξεων (10%).
 10. Στο έγγραφο (Αρ. πρωτ.: Δ12 1006031 ΕΞ 2015/19.1.2015) για τις ασφαλιστικές εισφορές των φυσικών προσώπων με επιχειρηματική δραστηριότητα, αναφορά σε έκπτωση εισφορών προηγούμενων χρήσεων (2012 και μετά) γίνεται στην παρ.3 και μόνο για τις ρυθμισμένες οφειλές, οι οποίες και εκπίπτουν στο έτος που καταβάλλονται. Αν δεν πρόκειται για ρυθμισμένες δόσεις, τότε εκπίπτουν στο έτος που αναφέρονται, δηλαδή η εισφορά του 2013 (που πληρώθηκε εντός του 2014 και εντός της νόμιμης προθεσμίας που ορίζει το Ταμείο), έπρεπε να εκπέσει στη χρήση 2013. Επομένως, πληρωμένη εντός του 2014 δόση που αφορά το έτος 2013 δεν εκπίπτει για το 2014, το αναφέρει στο έγγραφο που αφορούσε τις ασφαλιστικές εισφορές των δικηγόρων (παρ. 4). http://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/20208
 11. Αρθρο 34 Διαφορά εισοδήματος και υπολογισμός του φόρου αυτής §1. Η διαφορά που προκύπτει μεταξύ του τεκμαρτού και του συνολικού εισοδήματος κατά την παράγραφο 1 του άρθρου 30, η οποία προστίθεται στο φορολογητέο εισόδημα, προσδιορίζεται από τη Φορολογική Διοίκηση κατά το ίδιο φορολογικό έτος σύμφωνα με τα οριζόμενα στις επόμενες παραγράφους και φορολογείται: α) σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 15 εφόσον ο φορολογούμενος έχει εισόδημα μόνο από μισθωτή εργασία ή/και συντάξεις ή εφόσον το μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων του προκύπτει από μισθωτή εργασία και συντάξεις ή β) σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 29, εφόσον ο φορολογούμενος έχει εισόδημα μόνο από επιχειρηματική δραστηριότητα ή εφόσον το μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων του δεν προκύπτει από μισθωτή εργασία και συντάξεις
 12. Λογιστικά, βάσει της αρχής του δεδουλευμένου, η εισφορά 6ου διμήνου ΟΑΕΕ πρέπει να καταλογίζεται στο έτος που αναφέρεται, άσχετα από το πότε πληρώθηκε. Εγώ, προσωπικά, το καταχωρώ πάντα με την τελευταία μέρα κάθε 2μηνου, στην προκείμενη περίπτωση 31/12/14, αφού τότε ουσιαστικά καθίσταται δεδουλευμένο. Η πληρωμή της εισφοράς, με βάση το Ν.4172/13, θα καθορίσει το πότε και αν θα εκπέσει φορολογικά η δαπάνη. Με τη σημερινή απόφαση, αλλά και αυτή για τους δικηγόρους, ουσιαστικά ρυθμίζεται και το κομμάτι αυτό.
×
×
 • Create New...