Jump to content

callistargroup

simple Members
 • Posts

  23
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by callistargroup

 1. Δεν έγινε καμία πρόσκληση και σε κανένα. Υπάρχουν θέματα που ενδιαφέρουν πολλούς και το Taxheaven παρέχει τη δυνατότητα άντλησης πληροφοριών. Εάν εσείς εκτιμάτε ότι εμείς προσκαλούμε κάποιους σε "γκρίζες ζώνες" μάλλον θα πρέπει να ξαναδιαβάσετε προσεκτικά τις αναρτήσεις μας. Ότι έχουμε γράψει σε σχέση με το φορολογικό καθεστώς στη Ρουμανία είναι απόλυτα ξεκάθαρο και τεκμηριωμένο. Τίποτα λιγότερο, τίποτε περισσότερο.
 2. Αγαπητέ συνάδελφε ο καθένας κρίνεται στην πράξη βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα. Τώρα αν "εμείς" πρέπει να αποδείξουμε αν λάμπουμε ή όχι, αυτό το κρίνουν οι πελάτες "μας". Ο πληθυντικός που χρησιμοποιώ αφορά όλους μας!
 3. Όπως ανέφερα και πιο πάνω εμείς ασχολούμαστε μόνο με τη ρουμάνικη φορολογική νομοθεσία. Οι δικοί μας πελάτες θα έχουν όλοι εταιρεία που θα καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις της νομοθεσίας, άμεσες ή έμμεσες και τις κανονικές συνθήκες για να πάρουν το πιστοποιητικό φορολογικού κατοίκου στη Ρουμανία. Μετά παίρνει τη σκυτάλη ο λογιστής του κάθε πελάτη στην Ελλάδα κι εκείνος καθορίζει τι πρέπει να κάνει. Εμείς, όπως προανέφερα, δεν θέλουμε να έχουμε καμία άποψη για την ελληνική νομοθεσία διότι πρακτικά δεν μπορούμε να την παρακολουθήσουμε από 1.000 χλμ μακρυά. Εν κατακλείδι, την ευθύνη θα έχει ο λογιστής στην Ελλάδα που διαθέτει κάθε πελάτης μας.
 4. Αγαπητέ συνάδελφε ο καθένας καθορίζει τη μοίρα του. Ο ρόλος ο δικός μας είναι να θέτουμε τα ζητήματα ως έχουν χωρίς "να χαϊδεύουμε αυτιά". Συνεπώς ο πελάτης θα αποφασίσει και θα κρίνει αν αυτό που κάνει είναι σωστό σύμφωνα με τα πραγματικά δεδομένα που εμείς θα θέσουμε επί τάπητος.
 5. Υποτίθεται ότι κάνουμε ένα εποικοδομητικό διάλογο στα πλαίσια της συναδελφικότητας. Για τα φορολογικά θέματα στην Ελλάδα ούτε μαθήματα θα σας δώσουμε ούτε θα κάνουμε τον έξυπνο και στη τελική φάση η θέση μας απέναντι σε όλους τους πελάτες είναι μία και αδιαπραγμάτευτη: Έχουμε απόλυτη γνώση σε ότι αφορά τη Ρουμανία. Για φορολογικά θέματα στην Ελλάδα δεν θέλουμε να έχουμε καμία άποψη διότι δεν μπορούμε να τα παρακολουθήσουμε 100%. Βρείτε ένα καλό φοροτεχνικό σύμβουλο να σας καθοδηγήσει. Ελπίζω να σας καλύπτω και να συνεχίζουμε αν θέλετε ένα διάλογο ευπρεπή δίχως "μπηχτές"
 6. Ένας Έλληνας μέτοχος μίας ρουμάνικης εταιρείας, η οποία λειτουργεί κανονικά και με το νόμο, παίρνει το πιστοποιητικό φορολογικού κατοίκου από τη Ρουμάνικη Εφορία, το καταθέτει στη ΔΟΥ που ανήκει και μεταφέρεται στην αντίστοιχη Κατοίκων Εξωτερικού. Εφόσον λοιπόν η διαδικασία αυτή έχει πραγματοποιηθεί δεν υπάρχει κανένα θέμα και αποφεύγει τη διπλή φορολογία.
 7. Γιατί σας φαίνεται στραβά; Αν μία εταιρεία έχει τουλάχιστον 10 τμ γραφείο, επιπλωμένο, με τηλέφωνα, όλα τα βιβλία και στοιχεία διαθέσιμα προς έλεγχο, πρόσβαση σε internet, γραμματειακή υποστήριξη γιατί να είναι αυτό στραβό; Ας φέρω ένα παράδειγμα... είναι μία εταιρεία που κάνει εισαγωγές και εξαγωγές με ένα μοναδικό μέτοχο και διαχειριστή. Με τη σύγχρονη τεχνολογία μπορεί να κάθεται σε μία καφετέρια όλη μέρα και να κάνει business. Πότε λοιπόν θα θεωρηθεί κανονικός; Αν πληρώνει υπαλλήλους, γραμματείς, υπερσύγχρονα γραφεία 100 τμ κλπ
 8. Γιατί σας φαίνεται στραβά; Αν μία εταιρεία έχει τουλάχιστον 10 τμ γραφείο, επιπλωμένο, με τηλέφωνα, όλα τα βιβλία και στοιχεία διαθέσιμα προς έλεγχο, πρόσβαση σε internet, γραμματειακή υποστήριξη γιατί να είναι αυτό στραβό; Ας φέρω ένα παράδειγμα... είναι μία εταιρεία που κάνει εισαγωγές και εξαγωγές με ένα μοναδικό μέτοχο και διαχειριστή. Με τη σύγχρονη τεχνολογία μπορεί να κάθεται σε μία καφετέρια όλη μέρα και να κάνει business. Πότε λοιπόν θα θεωρηθεί κανονικός; Αν πληρώνει υπαλλήλους, γραμματείς, υπερσύγχρονα γραφεία 100 τμ κλπ;
 9. δεν υπάρχει καμία υποχρεωτική ασφαλιστική κάλυψη είτε για μετόχους είτε για διαχειριστές.
 10. Τη νομιμότητα μίας επιχείρησης στη Ρουμανία την κρίνουν οι αρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί στην εν λόγω χώρα κι όχι οι Ελληνικές αρχές. Εάν λοιπόν η εταιρεία πληροί όλες τις προϋποθέσεις που διέπουν το ρουμάνικο Φορολογικό Κώδικα, θα έρθει η Εφορία ή ο ΣΔΟΕ και θα πουν ότι δεν είναι σωστή; Υ.Γ. επειδή μιλήσατε για "εξωστρεφείς επενδυτές" δώστε μία πειστική απάντηση πως μπορεί μία επιχείρηση στην Ελλάδα να επιβιώσει ότι έχει φτάσει να δίνει το 70% σε φόρους, κρυφούς, φανερούς, έμμεσους, άμεσα και επί τα αυτά μέρη;
 11. Προσπαθούμε εδώ και χρόνια, αποκλειστικά μέσω της κοινότητας του Taxheaven, να δώσουμε αναλυτική και έγκυρη ενημέρωση για το συγκεκριμένο θέμα.
 12. Από το 2003 που ξεκίνησε η επαγγελματική μας δραστηριότητα στη Ρουμανία έχουμε καταβάλει τεράστιες προσπάθειες για να πείσουμε τις Ελληνικές επιχειρήσεις να αποκτήσουν εξωστρέφεια και να κάνουν εξαγωγές στη Ρουμανία. Ήδη από το 2009 δημιουργήσαμε και ειδικό project GRBiz (www.grbiz.eu) για να προσφέρουμε πιο εξειδικευμένη βοήθεια και έχουμε επισκεφθεί πολλά Επιμελητήρια στην Ελλάδα. Αν σήμερα, κάτω από τις συγκεκριμένες οικονομικές συνθήκες, ορισμένοι πλέον αναγκάζονται άμεσα ή "έμμεσα" να μεταναστεύσουν, η ευθύνη αφορά εκείνους που παίρνουν τις επώδυνες πολιτικές αποφάσεις.
 13. Από το 2003 έως το 2006 κανείς δεν ήθελε να ακούσει για Ρουμανία. Από το 2007 έως το 2011 άρχισαν περισσότεροι να αναζητούν λύσεις. Από το 2012 έως σήμερα υπάρχει πάρα πολύ μεγάλος αριθμός Ελλήνων επιχειρηματιών που ήθελαν να μεταφερθούν και το έκαναν πράξη. Αν μιλήσουμε για τους τελευταίους είχαν 3 επιλογές. Είτε θα έκλειναν είτε θα έκλεβαν είτε θα έφευγαν. Επέλεξαν να φύγουν για να κρατήσουν την αξιοπρέπεια τους. Γιατί Ρουμανία; Μιλάμε για μία αγορά διπλάσια από την Ελλάδα με 20 εκατομμύρια καταναλωτές οι οποίοι έχουν ως βασική διασκέδαση το shopping. Με λίγους σχετικά κωδικούς προϊόντων και ανάγκη για εισαγωγή προϊόντων. Μία ρουμάνικη οικονομία που τρέχει με τρελούς ρυθμούς ανάπτυξης, από τους υψηλότερους της Ευρώπης. Μία φορολογική νομοθεσία χωρίς εκπλήξεις, χωρίς ειδικούς ή έξτρα φόρους και με ευνοϊκότερη φορολογία κάθε χρόνο. Ένας λαός που σέβεται τους (καλούς) ξένους και ειδικά τους (καλούς) Έλληνες. Όσοι δεν σεβάστηκαν τη χώρα, έφυγαν βράδυ. Μία χώρα με έναν από τους χαμηλότερους δείκτες εγκληματικότητας στην Ευρώπη. Κλείνω λοιπόν τα "γιατί"... αν και μπορώ να παραθέσω κατεβατά ολόκληρα. Δημιουργήσαμε υποκαταστήματα τραπεζών, αναδιοργανώσαμε βιομηχανίες για την εξοικονόμηση πόρων, είμαστε οι μοναδικοί που καταφέραμε να έχουμε ελληνική βιοτεχνία στο ρουμάνικο "άρθρο 44" χωρίς να πληρώσει 8 μηνιαίες δόσεις αντίθετα από το νόμο και χωρίς να χάσει τη ρύθμιση, έχουμε δημιουργήσει πάνω από 2.000 μελέτες για τη ρουμάνικη αγορά κι έχουμε βοηθήσει στην "στοχευμένη" εισαγωγή ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών. Και για όλα αυτά ούτε μας ζήτησαν ένα ευρώ ούτε δώσαμε ένα ευρώ.
 14. Καταρχήν η διαδικασία ίδρυσης εταιρείας στη Ρουμανία δεν έχει καμία απολύτως σχέση με δικηγόρους. Είναι καθαρά φοροτεχνική υπόθεση. Τώρα στο θέμα Μάλτα ή Ρουμανία η απάντηση είναι απλή... Αν προκύψει ένα θέμα με την εταιρεία, ποιος πάει Μάλτα να δει τι γίνεται; Στη Ρουμανία είσαστε σε λίγες ώρες είτε αεροπορικώς είτε οδικώς. Επίσης επειδή έχουμε ιδρύσει εκατοντάδες εταιρείες ελληνικών συμφερόντων διαπιστώσαμε ότι το φορολογικό αλλά και το επιχειρηματικό περιβάλλον εδώ στη Ρουμανία είναι σκάλες ανώτερο.
 15. θα μας επιτρέψετε να μην συμφωνήσουμε στο πρώτο σκέλος. Η Ρουμανία είναι από τις πιο αξιόπιστες και δυναμικές στα θέματα φορολογίας στην Ευρώπη. Ο ΦΠΑ μειώθηκε από 24% στο 19%, η φορολογία στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι 3% ή 1% (διαβάστε πιο πάνω) και όλες οι κινήσεις του επίσημου Κράτους είναι στην παροχή κινήτρων για την επιχειρηματικότητα. Για το δεύτερο δεν θα διαφωνήσω αφού υπάρχουν πολλά κρούσματα εξαπάτησης ή ελλιπής ενημέρωσης Ελλήνων που προσπάθησαν να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά στη Ρουμανία. Κυρίως αυτό συμβαίνει από την κακή ελληνική συνήθεια να εμπιστεύεσαι εκείνους που είναι "φθηνοί" και "μεγαλόστομοι".
 16. Η Ρουμάνικη Εφορία εκδίδει με σχετική ευκολία το πιστοποιητικό φορολογικού κατοίκου, το οποίο απαιτείται για τη μεταφορά στη ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού. Η διαδικασία έχει ως εξής: 1. Συμπληρώνεται σχετική αίτηση του ενδιαφερόμενου. 2. Επισυνάπτεται ερωτηματολόγιο με πληροφορίες για τον ενδιαφερόμενο π.χ. πότε εισήλθε στη χώρα, πόσο θα μείνει, ποιους θα φέρει κι αν θα φέρει μαζί του κ.α. 3. Συμβόλαιο ενοικίασης ή φιλοξενίας. Το 3. είναι το κλειδί! Μπορείς να καταθέσεις συμβόλαιο φιλοξενίας, ακόμα και δωρεάν, το οποίο και μόνο είναι αποδεικτικό ότι είσαι στη χώρα περισσότερο από 183 μέρες. Αμέσως η ρουμάνικη Εφορία εκδίδει σε μία εργάσιμη μέρα το δίγλωσσο πιστοποιητικό το οποίο θα επικυρωθεί με Apostile - Σφραγίδα της Σύμβασης της Χάγης και θα παραδοθεί στη ΔΟΥ που ανήκει ο ενδιαφερόμενος. Βάσει της σύμβασης αποφυγής διπλής φορολογίας, τα εισοδήματα που αποκτά ο Έλληνας υπήκοοος ως φορολογικός κάτοικος της Ρουμανίας δεν φορολογούνται στην Ελλάδα.
 17. Ενημερώνουμε για τη διαδικασία ίδρυσης εταιρείας περιορισμένης ευθύνης - ΕΠΕ (SRL) στη Ρουμανία, με βάσει τις νέες προσθήκες στη σχετική ρουμάνικη νομοθεσία, για το έτος 2017. (τελευταία ενημέρωση Μάρτιος 2017). Βασικά μία εταιρεία για να θεωρείται ως κανονική θα πρέπει να διέπεται τουλάχιστον από 3 βασικά στοιχεία: 1. Να έχει κανονική νόμιμη έδρα Η διαδικασία ίδρυσης καθώς και όλες οι αλλαγές στο θέμα της νόμιμης έδρας μίας εταιρείας στη Ρουμανία, βασίζεται στη διαθεσιμότητα του χώρου (δωμάτιο γραφείου, διαμέρισμα ή κατοικία) και δεν επιτρέπεται η συστέγαση δύο εταιρειών. Για παράδειγμα, μία εταιρεία μπορεί να δηλώσει ως νόμιμη έδρα της ένα δωμάτιο γραφείου το οποίο πρέπει να φέρει αρίθμηση ώστε να καταχωρηθεί μέσω του Εμπορικού Μητρώου (Γραφείο [Biroul] No 01). Από τη στιγμή που θα εγκριθεί η ίδρυση εταιρείας στο συγκεκριμένο δωμάτιο γραφείου δεν μπορεί να το χρησιμοποιήσει ως νόμιμη έδρα άλλη εταιρεία. Επίσης σε ένα διαμέρισμα με δωμάτια μπορούν να συστεγαστούν αριθμών εταιρειών ίσος με το διαθέσιμο αριθμό δωματίων, τα οποία υποχρεωτικά είναι αριθμημένα (01,02,03,...) και καλό είναι να έχουν επισυναφθεί με σχεδιάγραμμα στο συμβόλαιο ενοικίασης. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση το Εμπορικό Μητρώο να εγκρίνει νόμιμή έδρα σε χώρο που έχει ήδη κατοχυρωθεί σε άλλη εταιρεία. 2. Να έχει συμβόλαιο με λογιστή ή λογιστικό γραφείο Η Ρουμάνικη Εφορία θεωρεί ότι μία κανονική εταιρεία θα πρέπει να έχει πιστοποιημένο λογιστή ή λογιστικό γραφείο, ο οποίος θα αναλάβει τουλάχιστον τις ηλεκτρονικές δηλώσεις της. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να: Υπογράψουν συμβόλαιο με φοροτεχνικό. Να δώσουν εξουσιοδότηση από συμβολαιογράφο να καταχωρεί τις ηλεκτρονικές δηλώσεις. 3. Να έχει τραπεζικούς λογαριασμούς Η εταιρεία οφείλει υποχρεωτικά να έχει τραπεζικό λογαριασμό στο νόμισμα της χώρας (LEI RON) και σε οποιοδήποτε άλλο επιπλέον επιθυμεί. Οι πληρωμές απέναντι στις κρατικές υπηρεσίες γίνονται μέσω internet banking και σε ειδική φόρμουλα που παρέχουν όλες οι τράπεζες (Payment RON - Budget). Κάθε μήνα η εταιρεία είναι υποχρεωμένη να παραλαμβάνει επίσημα τις κινήσεις όλων των λογαριασμών που διαθέτει σε οποιαδήποτε τράπεζα, στη Ρουμανία ή στο εξωτερικό, με σφραγίδα και υπογραφή του τραπεζικού ιδρύματος που τις εκδώσει. Οι κινήσεις παραδίνονται στο λογιστή της εταιρείας, με την υποχρέωση να τις περνά στα βιβλία της εταιρείας, ώστε να είναι διαθέσιμες στον πρώτο τυχόν έλεγχο. Η διαδικασία ίδρυσης Με βάση τα ανωτέρω η διαδικασία ίδρυσης μίας εταιρείας στη βασική της μορφή είναι απλή και σε γενικές γραμμές ουσιαστικά πραγματοποιείται μόνο σε δύο κρατικές υπηρεσίες: Α. Εμπορικό Μητρώο Διερεύνηση και κατοχύρωση ονόματος εταιρείας. Δημιουργία καταστατικού. Έγκριση μετόχων και διαχειριστών. Τελική έγκριση για τη σύσταση της εταιρείας. Με την έγκριση της ίδρυσης από το Μητρώο Εταιρειών, η νέα εταιρεία λαμβάνει ΑΦΜ και Αριθμό Μητρώου, ώστε να προχωρήσει στα επόμενα βήματα στην Εφορία. B. Εφορία Εγγραφή και υπαγωγή στο ΦΠΑ Εγγραφή και υπαγωγή στο VIES. Μέχρι την 1η Φεβρουαρίου 2017 οι νέες εταιρείες όφειλαν να αποδείξουν μέσα από διαδικασία με αίτηση - ερωτηματολόγιο την επάρκεια τους ώστε να χαρακτηριστούν χαμηλού κινδύνου και να λάβουν έγκριση ως υπόχρεοι ΦΠΑ. Η διαδικασία πλέον άλλαξε και επανήλθε στα προηγούμενο καθεστώς, μετά από πάγιο αίτημα όλων των φοροτεχνικών της χώρας. Τα γενικά έξοδα σύστασης είναι γύρω στα 800-1.000 ευρώ. Στο κόστος αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται τα έξοδα για την έδρα και το λογιστικό γραφείο που θα αναλάβει μετά την παρακολούθηση και κάποια άλλα γενικά έξοδα (π.χ. μεταφράσεις) τα οποία έχουν ελάχιστο κόστος ανάλογα με τον όγκο των εγγράφων. Τα μόνα δικαιολογητικά που χρειάζονται είναι φωτοτυπία διαβατηρίου ή αστυνομικής ταυτότητας για κάθε μέτοχο και κάποιες δηλώσεις που επικυρώνονται στο ΚΕΠ. Εάν δεν επιθυμείτε να είσαστε παρόντες στη διαδικασία σύστασης της εταιρείας τότε μπορείτε να κάνετε εξουσιοδότηση σε συμβολαιογράφο ή στο ΚΕΠ στην Ελλάδα για το πρόσωπο που θα αναλάβει τη διαδικασία στη Ρουμανία (εξειδικευμένος επαγγελματίας, δικηγόρος ή λογιστής). Η ίδρυση της εταιρείας μπορεί να διαρκέσει 4-5 εργάσιμες. Γενικές συμβουλές Σε περίπτωση που δεν γνωρίζετε τη ρουμάνικη γλώσσα σε όλη τη διαδικασία να συνοδεύεστε από ένα επίσημο μεταφραστή ή από ένα δικηγόρο ή ένα σύμβουλο επιχειρήσεων που γνωρίζει απταίστως την ελληνική γλώσσα. Μην εμπιστεύεστε τον οποιονδήποτε για αυτή τη σημαντική εργασία εάν δεν έχει αποδεδειγμένα τις γνώσεις για τη διαδικασία. Πριν εμπιστευτείτε κάποιον επαγγελματία για την ίδρυση της εταιρείας υπογράψτε μαζί του ένα συμφωνητικό ανάθεσης εργασίας που να αναφέρονται οι εργασίες που αναλαμβάνει, οι υποχρεώσεις του καθώς επίσης και οι αμοιβές του. Μην υπογράψετε κανένα έγγραφο χωρίς να είστε απολύτως σίγουροι ότι σας έχει μεταφραστεί σωστά το περιεχόμενό του. Μην ξεχάσετε να πάρετε αποδείξεις σε οποιοδήποτε τμήμα κάνετε αιτήσεις για την εταιρεία σας. Μία εταιρεία μπορεί να έχει από έναν (1) έως και περισσότερους μετόχους. Η ρουμάνικη νομοθεσία επιτρέπει σε μία εταιρεία να μετέχει ένας αλλοδαπός μόνος του ή και με συνεταίρους χωρίς περιορισμούς στην εθνικότητα. Θα χρειαστείτε ένα λογιστικό γραφείο ή ένα λογιστή. Όταν θα υπογράψετε συμβόλαιο ενοικίασης για τη νόμιμη έδρα της εταιρείας να είσαστε σίγουροι ότι συμπεριλαμβάνεται μέσα ο όρος ότι μπορείτε να ασκήσετε εργασίες γραφείου. Υπάρχουν μερικοί επιτήδειοι, οι οποίοι ενοικιάζουν χώρο για νόμιμη έδρα αλλά δεν σου επιτρέπουν να εργαστείς μέσα σε αυτόν. Νομικά είναι καλυμμένοι κι εσείς θα είσαστε εκτεθειμένοι όχι στην ίδρυση αλλά στη λειτουργία της εταιρείας αφού δεν θα μπορείτε να αποδείξετε στην εφορία που ασκείτε δραστηριότητα! Τέλος στη Ρουμανία η φορολογία είναι: 3% επί των εσόδων για όσες επιχειρήσεις έχουν τζίρο μέχρι 500.000 ευρώ. 1% επί των εσόδων για όσες επιχειρήσεις έχουν τζίρο μέχρι 500.000 ευρώ και απασχολούν με κανονικό ωράριο έναν τουλάχιστο υπάλληλο (μπορεί να είναι και μέτοχος της εταιρείας). 16% επί των κερδών για όσες εταιρείες έχουν ξεπεράσει τις 500.000 ευρώ τζίρο σε ένα ημερολογιακό έτος. 5% φορολογείται το μέρισμα των μετόχων. Για επιπλέον πληροφορίες είμαστε στη διάθεση σας. Νίκος Κοροπούλης Managing Director Senior Project Manager T(GR): 210 4409900 T(RO): +40 352086060 E [email protected]
 18. Ευχαριστούμε πολύ για την αναλυτική σας απάντηση. Απλά να θεωρήσουμε αυτονόητο ότι η αλλοδαπή εταιρεία δεν είναι υποχρεωμένη να ανοίξει θυγατρική στην Ελλάδα. Σωστό;
 19. Αγαπητοί συνεργάτες, Ένας πελάτης μας, ο οποίος έχει Ρουμάνικη ΕΠΕ (με έδρα κανονικά στη Ρουμανία και κανένα υποκατάστημα ή θυγατρική στην Ελλάδα) θέλει να αναλάβει διάφορες εργασίες όπως π.χ. καθαρισμός κτιρίων. Όλες οι συμβάσεις θα είναι μόνο με ελληνικές ιδιωτικές εταιρείες - όχι δημόσιες, διαγωνισμούς κλπ. Θέλει λοιπόν να απασχολήσει Έλληνες σε όλες τις εργασίες στην Ελλάδα. Τα ερωτήματα είναι: Καταρχήν έχει το δικαίωμα να απασχολήσει Έλληνες; Όσους απασχολήσει θα μπορεί να τους κάνει συμβάσεις με βάση τη Ρουμάνικη νομοθεσία; Εάν μπορεί να απασχολήσει Έλληνες και να κάνει κανονικά συμβάσεις στη Ρουμανία, θα είναι καλυμένος βάσει της Ελληνικής Νομοθεσίας για τα εργατικά - ασφαλιστικά; Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!
 20. Ενημερωθείτε για τη διαδικασία που ισχύει για το έτος 2017 μέσω της σχετικής ανάρτησης Ενημερώνουμε για τη νέα μορφή της διαδικασίας για την ίδρυση εταιρείας περιορισμένης ευθύνης - ΕΠΕ (SRL) στη Ρουμανία, με βάσει τις νέες προσθήκες στη σχετική ρουμάνικη νομοθεσία. (update Φεβρουάριος 2016). Η διαδικασία έναρξης μίας εταιρείας στη βασική της μορφή είναι απλή και σε γενικές γραμμές ουσιαστικά πραγματοποιείται μόνο σε δύο κρατικές υπηρεσίες: Α. Εμπορικό Μητρώο Διερεύνηση και κατοχύρωση ονόματος εταιρείας. Δημιουργία καταστατικού. Έγκριση μετόχων και διαχειριστών. Τελική έγκριση για τη σύσταση της εταιρείας. Με την έγκριση της ίδρυσης από το Μητρώο Εταιρειών, η νέα εταιρεία λαμβάνει ΑΦΜ και Αριθμό Μητρώου, ώστε να προχωρήσει στα επόμενα βήματα στην Εφορία. B. Εφορία Εγγραφή και υπαγωγή στο ΦΠΑ Εγγραφή και υπαγωγή στο INSTRASTAT. Η βασική αλλαγή στη διαδικασία αφορά την ένταξη της νέας εταιρείας στο καθεστώς ΦΠΑ. Με τη νέα φόρμουλα - αίτηση που ισχύει από 1η Φεβρουαρίου 2015, οι νέες εταιρείες οφείλουν να αποδείξουν μέσα από συγκεκριμένα βήματα - ενότητες ότι οι διαχειριστές της εταιρείας είναι υπαρκτά πρόσωπα και εφόσον δεν είναι φορολογικά ελεγχόμενοι στη Ρουμανία (δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι ή δεν έχουν πιστοποιητικό εγγραφής αλλοδαπού) θα μπορούν να υποστούν έλεγχο ανά πάσα στιγμή από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές π.χ. μέσω εκπροσώπου. Επίσης θα πρέπει στην αίτηση να αποδείξουν ότι η νέα εταιρεία είναι υπό λειτουργία (π.χ. έχει έδρα, τραπεζικούς λογαριασμούς σε ενεργεία, σύμβαση με λογιστικό γραφείο , κάποιο προσωπικό κ.α. κριτήρια). Επειδή η νέα διαδικασία για την ένταξη στο καθεστώς ΦΠΑ, η οποία προηγείται της ένταξης στο Vies, είναι μία πολύ σοβαρή λεπτομέρεια στην έναρξη και λειτουργία της νέας εταιρείας, όσοι ενδιαφέρονται να ιδρύσουν μία ΕΠΕ στη Ρουμανία θα πρέπει να προσέξουν πάρα πολύ στην επιλογή του λογιστή, ο οποίος θα αναλάβει τη διεκπεραίωση, ώστε να αποφύγουν την απόρριψη της αίτησης! Τα γενικά έξοδα σύστασης είναι γύρω στα 800-1.000 ευρώ. Στο κόστος αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται τα έξοδα για την έδρα και το λογιστικό γραφείο που θα αναλάβει μετά την παρακολούθηση και κάποια άλλα γενικά έξοδα (π.χ. μετάφρασεις) τα οποία έχουν ελάχιστο κόστος ανάλογα με τον όγκο των εγγράφων. Τα μόνα δικαιολογητικά που χρειάζονται είναι φωτοτυπία διαβατηρίου ή αστυνομικής ταυτότητας για κάθε μέτοχο και κάποιες δηλώσεις που επικυρώνονται στο ΚΕΠ. Εάν δεν επιθυμείτε να είσαστε παρόντες στη διαδικασία σύστασης της εταιρείας τότε μπορείτε να κάνετε εξουσιοδότηση σε συμβολαιογράφο στην Ελλάδα για το πρόσωπο που θα αναλάβει τη διαδικασία στη Ρουμανία (δικηγόρος ή λογιστής). Η ίδρυση της εταιρείας μπορεί να διαρκέσει 4-5 εργάσιμες. Γενικές συμβουλές Σε περίπτωση που δεν γνωρίζετε τη ρουμάνικη γλώσσα σε όλη τη διαδικασία να συνοδεύεστε από ένα επίσημο μεταφραστή ή από ένα δικηγόρο ή ένα σύμβουλο επιχειρήσεων που γνωρίζει απταίστως την ελληνική γλώσσα. Μην εμπιστεύεστε τον οποιονδήποτε για αυτή τη σημαντική εργασία εάν δεν έχει αποδεδειγμένα τις γνώσεις για τη διαδικασία. Πριν εμπιστευτείτε κάποιον επαγγελματία για την ίδρυση της εταιρείας υπογράψτε μαζί του ένα συμφωνητικό ανάθεσης εργασίας που να αναφέρονται οι εργασίες που αναλαμβάνει, οι υποχρεώσεις του καθώς επίσης και οι αμοιβές του. Μην υπογράψετε κανένα έγγραφο χωρίς να είστε απολύτως σίγουροι ότι σας έχει μεταφραστεί σωστά το περιεχόμενό του. Μην ξεχάσετε να πάρετε αποδείξεις σε οποιοδήποτε τμήμα κάνετε αιτήσεις για την εταιρεία σας. Μία εταιρεία μπορεί να έχει από έναν (1) έως και περισσότερους μετόχους. Η ρουμάνικη νομοθεσία επιτρέπει σε μία εταιρεία να μετέχει ένας αλλοδαπός μόνος του ή και με συνεταίρους χωρίς περιορισμούς στην εθνικότητα. Θα χρειαστείτε ένα λογιστικό γραφείο ή ένα λογιστή. Τέλος στη Ρουμανία η φορολογία είναι: 16% επί των κερδών για όσες εταιρείες έχουν ξεπεράσει τις 100.000 ευρώ τζίρο σε ένα ημερολογιακό έτος. Εάν η εταιρεία δεν ξεπεράσει έστω και μία φορά το ποσό αυτό τότε φορολογείται 3% επί των εσόδων. Εάν η εταιρεία δεν ξεπεράσει το ποσό αυτό σε ένα ημερολογιακό έτος τότε το ποσό μηδενίζεται με το νέο έτος και ξεκινάει από το μηδέν με 3% φόρο επί των εσόδων. 5% φορολογείται το μέρισμα των μετόχων. Για επιπλέον πληροφορίες είμαστε στη διάθεση σας. Νίκος Κοροπούλης Managing Director Senior Project Manager T(GR): 211 8005307 T(RO): +40 760 800699 E: [email protected]
 21. Ενημερωθείτε για τη διαδικασία που ισχύει για το έτος 2017 μέσω της σχετικής ανάρτησης Τον τελευταίο καιρό αυξάνεται ο ρυθμός επιχειρηματιών από την Ελλάδα οι οποίοι ενδιαφέρονται να ιδρύσουν εταιρεία στη Ρουμανία. Το θετικό είναι ότι η πλειοψηφία επιθυμεί να επενδύσει στη συγκεκριμένη χώρα γεγονός που εν μέρει αποτελεί το βασικό ζητούμενο για την ελληνική επιχειρηματικότητα. Η εξωστρέφεια είναι μία μορφή αντίστασης στην κρίση. Για το λόγο αυτό αν και έχουμε ήδη παρόμοια ανάρτηση μέσω προηγούμενης εταιρείας μας, ανοίγουμε πάλι ένα θέμα ώστε να δώσουμε περισσότερες και πάντα έγκυρες πληροφορίες για τη διαδικασία. Αναλυτικά... Στη Ρουμανία η διαδικασία έναρξης μίας εταιρείας στη βασική της μορφή είναι απλή και το κυριότερο δεν κοστίζει ακριβά! Σε γενικές γραμμές ουσιαστικά πραγματοποιείται μέσα σε 4-5 εργάσιμες (εφόσον υπάρχουν όλα τα δικαιολογητικά) και μόνο σε δύο κρατικές υπηρεσίες: Α. Εμπορικό Μητρώο Διερεύνηση και κατοχύρωση ονόματος εταιρείας. Δημιουργία καταστατικού. Έγκριση μετόχων και διαχειριστών. Τελική έγκριση για τη σύσταση της εταιρείας. B. Εφορία Εγγραφή και υπαγωγή στο ΦΠΑ Εγγραφή και υπαγωγή στο INSTRASTAT. Τα γενικά έξοδα σύστασης είναι γύρω στα 800-1.000 ευρώ. Στο κόστος αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται τα έξοδα για την έδρα και το λογιστικό γραφείο που θα αναλάβει μετά την παρακολούθηση και κάποια άλλα γενικά έξοδα (π.χ. μετάφρασεις) τα οποία είναι μηδαμινού κόστους. Τα μόνα δικαιολογητικά που χρειάζονται είναι επικυρωμένο αντίγραφο διαβατηρίου ή αστυνομικής ταυτότητας για κάθε μέτοχο σε συμβολαιογράφο. Εάν δεν επιθυμείτε να είσαστε παρόντες στη διαδικασία σύστασης της εταιρείας τότε μπορείτε να κάνετε εξουσιοδότηση σε συμβολαιογράφο στην Ελλάδα για το πρόσωπο που θα αναλάβει τη διαδικασία στη Ρουμανία (δικηγόρος ή λογιστής). Γενικές συμβουλές Σε περίπτωση που δεν γνωρίζετε τη ρουμάνικη γλώσσα σε όλη τη διαδικασία να συνοδεύεστε από ένα επίσημο μεταφραστή ή από ένα δικηγόρο ή ένα σύμβουλο επιχειρήσεων που γνωρίζει απταίστως την ελληνική γλώσσα. Μην εμπιστεύεστε τον οποιονδήποτε για αυτή τη σημαντική εργασία εάν δεν έχει αποδεδειγμένα τις γνώσεις για τη διαδικασία. Πριν εμπιστευτείτε κάποιον επαγγελματία για την ίδρυση της εταιρείας υπογράψτε μαζί του ένα συμφωνητικό ανάθεσης εργασίας που να αναφέρονται οι εργασίες που αναλαμβάνει, οι υποχρεώσεις του καθώς επίσης και οι αμοιβές του. Μην υπογράψετε κανένα έγγραφο χωρίς να είστε απολύτως σίγουροι ότι σας έχει μεταφραστεί σωστά το περιεχόμενό του. Μην ξεχάσετε να πάρετε αποδείξεις σε οποιοδήποτε τμήμα κάνετε αιτήσεις για την εταιρεία σας. Μία εταιρεία μπορεί να έχει από έναν (1) έως και περισσότερους μετόχους. Η ρουμάνικη νομοθεσία επιτρέπει σε μία εταιρεία να μετέχει ένας αλλοδαπός μόνος του ή και με συνεταίρους χωρίς περιορισμούς στην εθνικότητα. Θα χρειαστείτε ένα λογιστικό γραφείο ή ένα λογιστή. Ζητήστε τη συμβουλή του δικηγόρου σας ή του συμβούλου σας για έναν αξιόπιστο επαγγελματία λογιστή. Τέλος στη Ρουμανία η φορολογία είναι ενιαία 16% επί των κερδών. Για επιπλέον πληροφορίες είμαστε στη διάθεση σας. Νίκος Κοροπούλης Managing Director Senior Project Manager T(GR): 211 8005307 T(RO): +40 760 800699 E: [email protected]
×
×
 • Create New...