Jump to content

floydpink

simple Members
 • Posts

  463
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  34

Everything posted by floydpink

 1. 2. Υπάλληλος που έχει υπηρετήσει δύο χρόνια συμπληρωμένα έως πέντε χρόνια, οφείλει να προειδοποιήσει τον εργοδότη του ένα μήνα πριν την καταγγελία. Σε περίπτωση λοιπόν που δεν τηρηθούν οι πιο πάνω προθεσμίες ο αποχωρών εργαζόμενος οφείλει ως αποζημίωση τις αποδοχές του χρόνου προειδοποιήσεως που δεν μπορούν να υπερβούν το ποσό που αντιστοιχεί σε αποδοχές τριών μηνών. Για τον υπολογισμό της αποζημιώσεως αυτής θα ληφθούν υπόψη οι αποδοχές του τελευταίου εργασιακού μηνός υπό καθεστώς πλήρους απασχολήσεως. ...... Άρα μπορεί να ζητήσει ο εργοδότης ένα μηνιάτικο ως αποζημίωση από τον εργαζόμενο σε αυτή την περίπτωση,έστω και αν οι περισσότεροι από εμάς δεν το έχουμε δει να γίνεται στην πράξη
 2. κ Σόλωνα, στη δεύτερη σελι΄δα αναφέρει τα δικαιολογητικά (Το αθεώρητο τιμολόγιο,έχει καταργηθεί δεν ισχύει πλ΄έον) praktiki-askisi-spoudaston.xls
 3. Oι μόνοι Νόμοι που γνωρίζω για υποχρέωση του εργαζομένου να προαναγγείλει την αποχώρησή του για να μη διαταράξει την ομαλή λειτουργία της επιχείρησης: Mε τις τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις (άρθρο 17 παρ. 5β του Ν. 3899/2010) ορίστηκε ότι : «οι πρώτοι δώδεκα μήνες απασχόλησης λογίζονται ως δοκιμαστική περίοδος, κατά την οποία η σύμβαση μπορεί να καταγγελθεί χωρίς προειδοποίηση, εκτός αν τα μέρη συμφωνήσουν διαφορετικά.». Επομένως στο χρονικό διάστημα των πρώτων δώδεκα (12) μηνών εργασίας δεν υπάρχει καμμιά πρόβλεψη για προστασία. Όμως για το μετά το χρονικό αυτό διάστημα : Με το άρθρο 4 του Ν.2112/1920, ορίζεται ότι ο υπάλληλος που πρόκειται να αποχωρήσει , παραιτηθεί, δηλαδή θέλει να λύσει την υπαλληλική σύμβασή του με τον εργοδότη, οφείλει να την καταγγείλει πριν από χρόνο ίσο προ το μισό εκείνου, που το άρθρο 1 του νόμου (2112/1920) ορίζει για τον εργοδότη. https://www.oenet.gr/ergasiaka/eidikotita-ergazomenou/απροειδοποιητη-αποχωρηση-εργαζομενου Οπότε δε χρειάζεται καμία γραπτή προαναγγελία αποχώρησης για τόσο μικρό χρονικό διάστημα, εκτός του καθαρά ηθικού μέρους να ενημερωθεί ο εργοδότης μερικές έστω μέρες πριν προκειμένου να βρει αντικαταστάτη.
 4. Η παρ 14.2 αναφέρεται στην χειρόγραφη υποβολή των εντύπων του άρθρου 2,που είναι τα έντυπα των εργαζομένων (όχι της πρακτικής),τα οποία όντως σε κάθε περίπτωση πρέπει να υποβληθούν έστω και χειρόγραφα.
 5. Σε περιπτωση που το Ε3.3 δεν ανοίγει προς υποβολή μόνο με κωδικούς Ταχις της επιχείρησης και ο ΕΦΚΑ αρνείται να σας απογράψει εφόσον δεν υπάρχει ασφαλιστέα απασχόληση, επικαλείστε την παρακάτω παράγραφο του ιδίου Νόμου και δεν υποβάλετε Ε3.3: 14.3 Οι κατά περίπτωση υπόχρεοι υποβολής των αναφερόμενων στο άρθ. 3 της παρούσας ειδικών εντύπων που δεν οφείλουν να είναι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα εργοδοτών του ΕΦΚΑ ή έχουν απογραφεί στον ΕΦΚΑ χωρίς ΑΦΜ, εξαιρούνται της ηλεκτρονικής υποβολής των εντύπων αυτών μέχρι τον ηλεκτρονικό συγχρονισμό του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ. Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Εξυπηρέτησης του Πολίτη του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης υποχρεούται να γνωστοποιήσει στις υπηρεσίες του ΣΕΠΕ και του ΟΑΕΔ την περάτωση του ηλεκτρονικού συγχρονισμού στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ. (( Σημείωση : Άρθρο 3 είναι τα Υποβαλλόμενα έντυπα που αφορούν ωφελουμένους/πρακτική άσκηση/μαθητεία)) Read more at Taxheaven: https://www.taxheaven.gr/news/45106/erganh-allages-sthn-apofash-gia-thn-ypobolh-twn-entypwn-neo-entypo-anaggelias-enarxhsmetabolwn-praktikhs-askhshs-spoydastwnfoithtwn
 6. https://www.taxheaven.gr/news/45106/erganh-allages-sthn-apofash-gia-thn-ypobolh-twn-entypwn-neo-entypo-anaggelias-enarxhsmetabolwn-praktikhs-askhshs-spoydastwnfoithtwn https://www.gov.gr/arxes/oloi-foreis/organismos-apaskholeses-ergatikou-dunamikou-oaed/anaggelia-praktikes-katartises-voucher-ergane-e3-3 κ.Σπύρο το να ρωτάς το ΙΚΑ ή τον ΟΑΕΔ για θέματα Εργάνη,είναι σαν να παίζεις με την τύχη σου. Ζήτα από το ΚΕΚ πάνω απ'όλα το Νόμο που βγήκε αυτό το πρόγραμμα να δεις αν θα πρέπει να υποβληθεί Ε3.3 ή όχι και δες αν σε αφήνει να υποβα΄λεις το έντυπο μόνο με κωδικούς Ταχις χωρίς εγγραφή στο ΙΚΑ. Για όλες τις υπόλοιπες πρακτικές/μαθητείες(ΤΕΙ-ΙΕΚ-Μαθητεια ΟΑΕΔ) υποβάλουμε είτε Ε3.4,είτε Ε3.5 και όχι Ε3.3.Για κάποια τέτοια προγράμματα κατάρτισης υπάρχει αυτό το Ε3.3.(Θεωρία Ε3.2-Πρακτική Ε3.3).
 7. Είναι σίγουρο ότι οι επιχειρήσεις δεν πρέπει να υποβάλλουν Ε3.3 κατά την έναρξη και τη λήξη της πρακτικής voucher;; Να σου πουν ακριβώς ποιο πρόγραμμα voucher είναι να δεις τους όρους και τις υποχρεώσεις της επιχείρησης. πχ σε αυτό το πρόγραμμα λέει ότι υποχρεούνται(δεν ξέρω αν είναι το ίδιο ή παλαιότερο) https://kedivim.paideia.gr/επιδοτούμενα-προγράμματα/voucher-ανέργων-30-49-ετών Οι επιχειρήσεις πρακτικής υποχρεούνται να συμπληρώνουν και να υποβάλλουν ηλεκτρονικά στο πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ΣΕΠΕ-ΟΑΕΔ-ΕΦΚΑ, πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, με την ονομασία «ΕΡΓΑΝΗ», το προβλεπόμενο έντυπο Ε.3.3. που αφορά στην Αναγγελία Έναρξης/Μεταβολών Πρακτικής άσκησης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο ΦΕΚ 2401/Β/22.06.2018 όπως ισχύει.
 8. Έχει βρει κανείς ΚΠΚ για μαθητεία που να αντικαθιστά το ΚΠΚ 3180 και να έχει και ΤΕΚΑ γιατί ο μαθητής είναι πρωτοασφαλισμένος από 01/01/2022? Η ΑΠΔ δε φεύγει και ζητάει να υπολογιστούν ποσά υπέρ ΤΕΚΑ. Πως θα κάνουμε αφαίρεση 3,25% επικουρικού υπέρ ΤΕΚΑ όταν όλες κι όλες οι κρατήσεις του εργαζομένου είναι 2,07% και το σύνολο του επικουρικού το χρεώνεται ο εργοδότης; https://www.efka.gov.gr/el/egkyklioi-kai-genika-eggrapha/egkyklios-5-02022022
 9. Τελικα τα ποσοστα κρατησεων μισθωτων μηχανικων αλλαζουν απο 01/01/2022 ή όχι; Βασει της εγκυκλιου 08/2021 του ΕΦΚΑ,επρεπε να αλλαξουν. Η ΑΠΔ 02/2022 με νεα ποσοστα (αυξημενα απο 01/01/2022 εως 31/05/2022 βασει της παραπανω εγκυκλιου) δε φευγει. https://www.efka.gov.gr/el/egkyklioi-kai-genika-eggrapha/egkyklios-8-28012021
 10. https://www.taxheaven.gr/news/57210/mhniaio-elaxisto-kostos-thlergasias-dhmosieyohke-h-apofash Εδώ αναφέρεται τι επιτρέπεται και τι όχι στην τηλεργασία για την προστασία των δικαιωμάτων του εργαζομένου και της προσωπικής του ζωής. παρ. 4 του άρθρου 67 του ν. 4808/2021 (Α' 101) για την τηλεργασία https://www.taxheaven.gr/law/4808/2021
 11. Δεν απαγορεύεται η τηλεργασία. Μπορεί να συνεχίσει τηλεργασία,αρκεί να δίνεται κάθε μήνα "τουλάχιστον" ένα μικροποσο που είχαν βγαλει για τα "εξοδα" του εργαζομένου (δεν υπόκειται σε ασφαλιστικές εισφορές και δε φορολογείται).
 12. Προφανώς περιμένουμε να ενημερώσουν το σύστημα Εργάνη με τις αναμνηστικές δόσεις προκείμενου να δούμε για ποιους εμβολιασμένους θα ζητάει rapid πλέον. Θα φανεί στο Εργάνη-Μητρώο -κατάσταση εμβολιασμού νοσησης εργατικού δυναμικού, σε όποιον θα έχει την ένδειξη: "Τήρηση προϋποθέσεων :OXI"
 13. Οι περισσοτερες ημερομηνιες γεννηθεντων πριν το 1970 ειναι λαθος στον ΕΦΚΑ(ειναι πχ 01/01/1966,ειναι ενημερομενο μονο με το ετος και οχι ακριβης ημερα και μηνας). Πολλοι εργαζομενοι,ειναι αλλιως δηλωμενοι εφορια,αλλιως στο ΙΚΑ και αλλα στοιχεια εχει η ταυτοτητα τους(κυριως αλλοδαποι ή ορθογραφικα λάθη κατά την καταχώρηση στο εκαστοτε μητρωο). Σημασια έχει να μπορει γίνει η προσληψη στο Εργανη("τραβαει" στοιχεια απο εφορία) και να σταλει η ΑΠΔ("τραβαει" στοιχεια απο ΙΚΑ). Εννοείται οτι σε καθε περιπτωση ειμαστε βεβαιοι οτι ο,τι κάνουμε αφορά το συγκεκριμενο εργαζομενο με τα λοιπα στοιχεια του και τα οποια συμφωνουν. Ενημερωση στον εργαζομενο να παει στο μητρωο της εφορίας ΄΄η/και του ικα και να διορθωσουν τα στοιχεια του.
 14. Τη δεχεται και βγαζει μήνυμα εκπροθέσμου. Λέτε να βρουν ευκαρία να βαλουν προστιμο για το "εκπροθεσμο" σε πρακτικη ασκηση φοιτητη; Καλυτερα να ψαξουν για επιχειρησεις στη Βουλαρία να στειλουν τα παιδια μετα να κανουν πρακτικη.
 15. 40 ΄΄ωρες βαλε Σό΄λωνα. Λογικά θα την παραλάβει το Εργάνη κανονικά.Για δοκίμασε να στείλεις το Ε3-5. Ανέβασε και τη σύμβαση.
 16. Δυστυχως πρεπει να γινει απογραφη την ιδια μερα στο ΙΚΑ. Και αν ο εργαζομενος/η δεν πληρεί τα κριτηρια για το προγραμμα επιδοτησης υπαρχει θεμα(γιατι το ικα παντα καταχωρει τα στοιχεια του πρωτου εργαζομενου της επιχειρησης(και κεντρικου και υποκαταστηματων). Να σιγουρευτειτε οτι δεν ειχε ενσημα ενα μηνα πριν(μπορει να δει ο ιδιος/ιδια τις προσληψεις/αποχωρησεις του/τηςκλπ με τους κωδικους του ταχις που εχει στο https://employees.yeka.gr/(S(u4ya1vjt5uusxlyid5ghx5z2))/login.aspx?ReturnUrl=%2f )
 17. Οφειλες ΤΣΑΥ-ΕΦΚΑ 2020-2021 απ'οσο γνωριζω δε μπορουν να ρυθμιστουν και για αυτο το λογο τα χρηματα παρακρατουνται απο τον ΕΟΠΥΥ (ζητας να στειλουν επισημο εγγραφο με τις οφειλες απο το αρμοδιο πρων ΤΣΑΥ_ΕΤΑΑ της περιφερειας σου στον ΕΟΠΥΥ με την ατιστοιχη παρακρατηση που πρεπει να γινει) Οφειλες ΤΣΑΥ-ΕΦΚΑ 2017-2019 (λογικα) εχουν ηδη σταλθει στο ΚΕΑΟ.Το βελεπεις απο την καρτελα του ΕΦΚΑ στις οφειλες. Κανεις ρυθμιση επιλεγοντας στην εγγραφη του ΚΕΑΟ τον ΑΜΚΑ του φαρμακοποιου. Οφειλες ΤΣΑΥ εως 31/12/2016, ακομη και αν εχουν σταλθει στο ΚΕΑΟ και εχει γινει ρυθμιση (αν δεν εχει γινει ρυθμιση η εγγραφη στο ΚΕΑΟ γινεται επιλεγοντας τον Αρ Μητρωου ΤΣΑΥ του φαρμακοποιου) κανεις αιτηση στο ΤΣΑΥ της περιφερειας σου (μεσω του "μενουμε Σπιτι") να κανουν τελικο ελεγχο και να κλεισουν την καρτελα του φαρμακοποιού εως 31/12/2016 (πριν ενταχθουν στον ΕΦΚΑ).Οταν το κανουν αυτο στο ΤΣΑΥ, εως 31/12/2016 στην ασφαλιστικη θα γραφει ενημερος . Ψαξε στο ιντερνετ για τηλεφωνα πρωην ΤΣΑΥ-ΕΤΑΑ.Λογικα ο φαρμακοποιος τα γνωριζει γιατι πληρωνε τις εισφορες του σε αυτους εως 31/12/2016.
 18. Σολωνα,θεωρησε οτι δεν υπηρχε καθολου τοκετος-γεννα-6μηνο του οαεδ και οτι η εργαζομενη ερχοταν στη δουλεια κανονικα.Τι αδεια και επιδομα αδειας θα δικαιουταν φετος; πχ 22 ημερες αδειας και μισο μισθο ως επιδομα αδειας; Δωστης τα ιδια.
 19. Η "προσαυξηση" του 1,2 ισχυει για ολους του εργαζομενους με συμβαση εξαρτημενης εργασιας που αμοιβονται με το κατωτερο νομιμο ημερομισθιο στην Ελλαδα ανεξαρτητα το επαγγελμα που αυτοι κανουν, με το αν ασφαλιζονται στο ΙΚΑ ή οχι κλπ. Το ιδιο ισχυει και για τα "δικαιωματα" του καθε εργαζομενου σε αδειες-δωρα,τηρηση ωραριων(40ωρου) κλπ Ο λογος πχ που στους οικοδομους δε υπολογιζουμε δωρο ειναι γιατι τους το δινει το ΙΚΑ βασει νομου και οχι γιατι δεν το δικαιουνται. Αυτα ισχυοουν ασχετα με το αν ενας ασφαλιστικος οργανισμος δεν τα εξεταζει καμια φορα οπως την περιπτωση του 29,04 στα οικοδομικα ή γινεται ή οχι προσληψη μεσω οαεδ ή εργανη κλπ 29,04/6,66=4,36 ειναι το νομιμο κατωτερο ωρομισθιο αυτη τη στιγμη. https://www.kepea.gr/aarticle.php?id=294#
 20. Για μειωμενη απασχοληση ναι 3129 ή βαζεις καποιον αλλον ΚΑΔ για να βγαλει κατευθειαν 3129 πχ ΚΑΔ 7031 ή 6529 ή ΚΑΔ λογιστη/δικηγορου και 419000 μειωμενη απασχοληση 3129 Για να φιανεται ξεκαθαρα οτι ασφαλειες δεν κανουν και δεν απαιτειται επιπλεον επικουρικο
 21. Πιο πιθανο ειναι να κανει στειλει η Τουρκια πυραυλο στο Φεγγαρι, παρα να κανει συνδεση το ΙΚΑ με το Εργανη. Τις 3τιες που εχουν στα οικοδομικα μη ξεχνας να βαζεις γιατι βλεπω οτι τις τσεκαρουν απο το οικοδομικο τμημα του Ικα
 22. Αν δηλωσεις οτι εργαζεται 8ωρο τοτε ημερομισθιο για αμοιβη και ΑΠΔ 29,04 χ1,2=34,85 Αν δηλωσεις οτι εργαζεται 6 ωρες και 40 λεπτα τοτε ημερομισθιο για αμοιβη και ΑΠΔ 29,04. Δεν πρεπει οι ωρες να ξεπερναν τις 40 εβδομαδαιως(ο,τι ισχυει για ολους τους εργαζομενους δηλαδη). Για καθε ημερα εργασιας δικαιουται 1 ασφαλιστικο ημερομισθιο ΙΚΑ (οικοδομικο).
 23. Το να κανεις προσληψη σε κλειστη επιχειρηση ενω ουτε η συγκεκριμενη "θεση" εργαζεται (δεν υπαρχει θεση ενεργη για προσληψη) ειναι ολιγον τι...περιεργο 🙄
 24. https://help.unhcr.org/greece/el/h-ζωή-στην-ελλάδα/πρόσβαση-στην-απασχόληση/ Έχω το δικαίωμα να εργαστώ στην Ελλάδα; Εάν είστε αιτών ασύλου (εάν αιτείστε διεθνή προστασία), έχετε ολοκληρώσει τη διαδικασία υποβολής της αίτησής σας για διεθνή προστασία και έχετε στην κατοχή σας μια έγκυρη «κάρτα αιτούντος διεθνή προστασία», τότε έχετε το δικαίωμα πρόσβασης σε μισθωτή απασχόληση ή στην παροχή υπηρεσιών ή την εκτέλεση έργων. Εάν είστε αιτών ασύλου, δεν έχετε το δικαίωμα της αυτοαπασχόλησης ή της έναρξης της δικής σας επιχείρησης. Εάν είστε καταγεγραμμένος αιτών ασύλου δεν μπορείτε να έχετε πρόσβαση στη νόμιμη απασχόληση μέχρι να ολοκληρώσετε τη διαδικασία υποβολής της αίτησής σας για άσυλο. Σημειώστε ότι για να μπορείτε να έχετε μια νόμιμη απασχόληση, η κάρτα αιτούντος άσυλο που έχετε πρέπει να είναι έγκυρη. Γι’ αυτό το λόγο μην ξεχνάτε να την ανανεώνετε, καθώς έχει ημερομηνία λήξης.
 25. Με τα ως τωρα δεδομενα(δε ξερω τι μπορει να αλλαξει αυριο-μεθαυριο στο Εργανη). Τυπικα επρεπε να δωθει χειρογραφη απολυση στον οαεδ. Με το ΙΚΑ θα συνεννοηθειτε με το προστιμο των 800 ευρω.Αυτοι λογικα συνεχιζουν να το επιβαλουν οταν κανουν τον ελεγχο της επιχειρησης.Εχετε δικαιωμα να πατε στην επιτροπη του ΙΚΑ για να το αναιρεσει αν υπαρχει σπουδαιος λογος (Covid εχουμε,τρελοκομειο γινεται,υπαρχει σοβαρος λογος της αμελειας εκ μερους του λογιστη.Αν θελουν τους προσκομιζετε και χαρτι ψυχιατρου με αυτα που μας εχουν κανει ενα χρονο τωρα 🙂 ). Στο Εργανη δε θα καταχωρηθει και δε θα φαινεται ουτε οικειοθελη αποχωρηση,ουτε απολυση. Ο εργαζομενος θα συνεχισει να φαινεται στο συστημα ως να εργαζεται κανονικά (Εργανη-στοιχεια προσωπικου-κλικ στην τρεχουσα κατασταση). Θα διαγραφει του χρονου απο τους ενεργους εργαζομενους της επιχειρησης με ημερομηνια 31/12/2021 εφοσον δεν θα εχει συμπεριληφθει περιληφθει στον Ετησιο Πινακα προσωπικου του Οκτωβριου 2021
×
×
 • Create New...