Jump to content

tina_tsapats

simple Members
 • Posts

  82
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by tina_tsapats

 1. Καλημέρα! Μήπως γνωρίζει κάποιος σχετικά με την υλοποίηση στο Μέτρο 313 του ΥΠΑΑΤ ποιοι θεωρούνται αποδεκτοί τρόποι εξόφλησης των παραστατικών δαπανών ? Όχι οτι με εκπλήσσει αλλά δεν αναφέρεται πουθενά στον "περιεκτικό" αυτό Οδηγό Εφαρμογής κάτι σχετικό.
 2. Καλημέρα! Παρόμοιες περιπτώσεις έχω και εγώ. Αυτό που μου έχει τύχει είναι οτι έκανε η δημόσιος υπάλληλος αίτηση στην υπηρεσία της και της ενέκριναν την παράλληλη άσκηση δραστηριότητας τουριστικής εκμετάλλευσης. Ακόμα και αν δεν της δώσουν όμως μπορείς να συμβουλευτείς την εγκύκλιο για τις μεταβιβάσεις/μετατροπές επιχειρήσεων και να μεταβιβάσει στον αδερφό της όλη την επιχείρηση. Μπορείς να συμβουλευτείς το επισυναπτόμενο αρχείο. egkyklios_metavasis_metatropon_sto_plaisio_ESPA.pdf
 3. ..συγγνώμη αλλά τι δυνατότητα επιλογής ασφαλιστικού φορέα μου λέει οτι έχω, αφού μου εξαιρεί τον ΟΓΑ? Γιατί δεν λέει καλύτερα επιλογή φορέα ανάμεσα σε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ να τελειώνουμε?
 4. καλημέρα! έχετε υπόψη σας σχετικά με υλοποίηση σε ενοικιαζόμενα δωμάτια χωρίς βιβλία? θα κόψει τιμολόγια ο επενδυτής και πού θα περαστούν ώστε να επιδοτηθούν?
 5. Επιχείρηση" θεωρείται κάθε μονάδα, ανεξάρτητα από τη νομική της μορφή, που ασκεί οικονομική δραστηριότητα, ως τέτοιες νοούνται ιδίως οι μονάδες που ασκούν βιοτεχνική ή άλλη δραστηριότητα, ατομικά ή οικογενειακά, προσωπικές εταιρείες ή ενώσεις προσώπων που ασκούν τακτικά μια οικονομική δραστηριότητα. Άρα όπου βλέπεις επιχείρηση εννοεί και την περίπτωση του φυσικού προσώπου μιας και ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα.
 6. Εξαρτάται πώς θα ωφελήσουν την επιχείρηση. Δηλαδή, θα μπορούσες να επιλέξεις τις φωτεινές επιγραφές των υγρών κρυστάλλων που θα έβαζες φωτογραφίες όλων των προϊόντων της επιχείρησης για να διαφημίζονται ή ακόμα και σύντομα μηνύματα σχετικά με προσφορές που τυχόν θα βγάζει η επιχείρηση, ώστε να ενημερώνεται άμεσα ο πελάτης, και να περαστούν σαν καινοτομία. Όσο για τους λογότυπους, τα διαφημιστικά φυλλάδια και λπ. θα μπορούσαν να μπουν στην προβολή- προώθηση που έχει όριο 5% του επιχορηγούμενου προϋπολογισμού.
 7. Γιατί πρέπει να κάνεις διακοπή πχ του 69.20.00.00? έτσι σου λένε στην Δ.Ο.Υ.? στις δικές μου περιπτώσεις έκαναν μεταβολή και πρόσθεσαν και τον επιλέξιμο ΚΑΔ πχ. 69.20.23.02.
 8. Γιατί δεν παίρνεις την εκτύπωση από τις συχνές ερωτήσεις και τους την δώσεις στην Δ.Ο.Υ. να την διαβάσουν και να πράξουν όπως πρέπει? Και εμένα σε πελάτη μου, έλεγαν δεν μπορούν να κάνουν εξιδείκευση αλλά τελικά με την απάντηση του ΥΠΟΙΟ το τακτοποίησα. Σου παραθέτω και μία επιπλέον απάντηση, ανάλογη αυτής από τις συχνές ερωτήσεις που μου έστειλαν σε ερώτημά μου. Ερώτημα: "Μία διευκρίνηση παρακαλώ σχετικά με το πρόγραμμα των Ελεύθερων Επαγγελματιών. Λογιστής έχει κάνει στο τέλος του 2008 την συσχέτιση παλιού ΚΑΔ από '97 σε νέου '08 με αριθμό 69.20.00.00. Μπορείτε να μου απαντήσετε πώς μπορεί να μπει στο πρόγραμμα των Ελεύθερων Επαγγελματιών? Η ανάλυση σε κατώτερο βαθμό που ζήτησα στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. μου απάντησαν οτι δεν είναι εφικτή γιατί ο 69.20.00.00 περιλαμβάνει τον 69.20.23.02 και οτι πρέπει να κάνω μεταβολή και να προσθέσω τον επιλέξιμο ΚΑΔ 69.20.23.02. Μπορεί να μπει αν κάνει σήμερα μεταβολή στον ΚΑΔ και προσθέσει τον 69.20.23.02?" Απάντηση: Σε απάντηση του ερωτήματός σας, που αφορά στην Προκήρυξη του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών για την ενίσχυση Επιστημόνων-Ελευθέρων Επαγγελματιών σας ενημερώνουμε ότι: Μπορείτε να υποβάλλετε πρόταση, αφού πρώτα κάνετε περαιτέρω ανάλυση του γενικού ΚΑΔ και προσθέσετε τον ΚΑΔ. 69.20.23.02. Πιστεύουμε οι παραπάνω πληροφορίες να σας φανούν χρήσιμες. Θα χαρούμε να επικοινωνήσετε ξανά μαζί μας και να σας εξυπηρετήσουμε. Το www.espa.gr θα σας ενημερώνει για οτιδήποτε νεότερο προκύπτει. INFOESPA
 9. Καλημέρα! Γενικότερα όταν μιλάμε για επιδοτούμενο πρόγραμμα και έχει χαθεί τιμολόγιο ή παραστατικό πληρωμής μπορεί να γίνει το εξής: α. Υπογεγραμμένο και σφραγισμένο ακριβές αντίγραφο από την επιχείρηση που το έκδοσε. Στην περίπτωση αυτή θα επισυναφθεί Υπεύθυνη Δήλωση του επενδυτή οτι το ακριβές αντίγραφο του απολεσθέντος παραστατικού είναι το μοναδικό που έχει και οτι δεν πρόκειται το συγκεκριμένο παραστατικό να κατατεθεί προς επιδότηση σε κανένα άλλο επιδοτούμενο πρόγραμμα. β. Θεωρημένο από δικηγόρο γνήσιο αντίγραφο και σχετική Υπεύθυνη Δήλωση όπως παραπάνω. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και οι ίδιοι οι ελεγκτές θα σας πουν τι θέλουν ακριβώς. Όσον αφορά την Τράπεζα θα συμφωνήσω με την παραπάνω απάντηση οτι δεν μπορούν ουτε να κρατήσουν πρωτότυπα τιμολόγια και ούτε να τα κρατήσουν κιόλας. Φωτοτυπίες παραατατικών δαπανών και πληρωμής κρατάνε. Μέχρι στιγμής αυτά έχω αντιμετωπίσει.
 10. Καλημέρα! και στην περίπτωση που δεν καλύπτεται το ποσοστό της επιδότησης 50% από δάνειο τραπέζης με εκχώρηση της επιδότησης, ο επενδυτής το κάλυψε με κεφάλαια της εταιρείας. Ταμείο δεν τηρούν τα β΄για να ζητήσουν λογαριασμούς ταμείου. Αποδεικτικά είναι τα παραστατικά πληρωμών των δαπανών από τα οποία πολλά μπορεί να είναι με μετρητά. Επίσης δεν μπορείτε να κάνετε μία εγγραφή στα βιβλία για δανεισμό της εταιρείας από τους εταίρους το ποσό της επιδότησης (οτι το δάνεισαν οι εταίροι) μέχρι την είσπραξη της επιδότησης? (ο Κώδικας αναφέρει εγγραφές στα β΄κατηγορίας βιβλία που αφορούν αύξηση του εταιρικού κεφαλαίου και δάνεια κλπ)
 11. Σχετικά με τι μου απαντήσατε? δεν το κατάλαβα το αστείο αλλά δεν με πειράζει κιόλας, δεν είναι ανάγκη να έχουμε από μία απάντηση για όλα δεν νομίζετε? Από την άλλη, όσον αφορά την παρακράτηση φόρου στα σοβαρά, μιλάμε για ταλαιπωρία: μου έχει τύχει να ταλαιπωρηθεί ο επενδυτής να πληρώνει προσαυξήσεις επειδή ο λογιστής δεν του έκανε δήλωση να πληρώσει τον παρακρατούμενο φόρο όταν έπρεπε και επιπλέον να μην παραλαμβάνουν στην Δ.Ο.Υ. τη δήλωση του ελεύθερου επαγγελματία επειδή στη βεβαίωση για το συγκεκριμένο φόρο δεν αναφερόταν ο αριθμός του αντίστοιχου διπλοτύπου είσπραξης.
 12. Ενδιαφέρουσα η περίπτωση που αναφέρεις.Θα το δοκιμάσω. 'Οσον αφορά το ΙRR επειδή στην Απόφαση 33021/25-7-07 (για την αξιολόγηση της επένδυσης) αναφέρει οτι "αν η νέα επένδυση δεν επιφέρει αύξηση των ταμειακών ροών π.χ. αποκλειστικά επένδυση προστασίας περιβάλλοντος δεν υπολογίζεται ο δείκτης IRR ως προς το στοιχείο αυτό, της οικονομικής απόδοσης και χορηγούνται 0 βαθμοί". Για το λόγο αυτό, μιας και τα φωτοβολταϊκά ορίζονται ενεργειακές -περιβαλλοντικές επενδύσεις έβαλα σταθερές ταμειακές ροές, και το IRR βγήκε αρνητικό.
 13. θα συμφωνήσω με την απάντησή σου, διότι σε παρόμοια περίπτωση τελικού ελέγχου σε επενδυτικό σχέδιο ατομικής επιχείρησης Β΄κατηγορίας βιβλίων, αναφερόμενοι σε αυτό το άρθρο του Κώδικα μου το ζήτησαν και εμένα, οπότε αναγκάστηκε ο λογιστής του επενδυτή να μου καταχωρήσει την εγγραφή των ιδίων κεφαλαίων και του δανείου στο βιβλίο εσόδων εξόδων. Όσο για τα δικαιολογητικά που αναφέρει ο DFF σαφώς και ισχύουν, αλλά επιπλέον όσον αφορά τη λογιστική τήρηση των βιβλίων της επιχορηγούμενης επιχείρησης αναφέρεται πάντα στους Κανονισμούς των Προγραμμάτων το "ότι προβλέπει ο ΚΒΣ ", το οποίο έχει υπάρξει και "σωτήριο" στο τι μπορεί να σου ζητήσουν μερικοί υπερβολικοί ελεγκτές.
 14. Πρότυπο οικονομικοτεχνικής μελέτης του Αναπτυξιακού αν εννοείς αυτή την μελέτη υπάρχει στο σχετικό link του Υπουργείου για τον Αναπτυξιακό. Ανάλογα με το είδος της επένδυσης συμπληρώνεις τους πίνακες. Για να μην προβληματιστείς πάντως, ο δείκτης IRR βγαίνει στα φωτοβολταϊκά πάντα αρνητικός. Ελπίζω αυτό να εννοείς και όχι μελέτη για "κόψιμο ράψιμο".
 15. από εμπειρία θα σου πω...το δικό μου το 100αρι εγκρίθηκε τώρα τον Ιούνιο και είχε κατατεθεί πέρυσι τον Αύγουστο. Επίσης οι σημερινές εγκρίσεις βγαίνουν σε κόστος 4500 ευρώ/KW περίπου γύρω στο 450.000 με διαμορφώσεις, οικίσκους, περιφράξεις, βάσεις κλ. Προέγκριση δεν ξέρω αν εννοείς την επιλεξιμότητα, πάντως η βεβαίωση επιλεξιμότητας καταργήθηκε από τον Μάρτιο 2009. Εγκρίθηκε η τροποποίηση του Αναπτυξιακού που το ορίζει αυτό (4/3/09 ημερομηνία έκδοσης του σχετικού ΦΕΚ) και αναφέρει σαν ημερομηνία επιλεξιμότητας των δαπανών με ευθύνη του επενδυτή την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης υπαγωγής. Ελπίζω να βοήθησα.
 16. καλημέρα! σχετικά με αυτό ούτε και οι ίδιοι δεν ξέρουν! άλλος απαντάει προφορικά οτι γίνεται άλλος οτι δεν γίνεται, άλλη απάντηση παίρνεις από το ΕΣΠΑ εγγράφως οτι δικαιολογητικά τεκμηρίωσης είναι οι βεβαιώσεις της Τράπεζας κτλ οτι αναφέρει το παράρτημα δηλαδή, αλλά αυτό που έχει σημασία τελικά (άσχετα με το τι θεωρούνε όλοι αυτοί οι ειδήμονες) είναι οτι στην προδημοσίευση αναφέρεται σαφώς: "Δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν ΠΡΙΝ από την ημερομηνία προδημοσίευσης δεν συνυπολογίζονται στο ενισχυόμενο κόστος της επένδυσης, ούτε στην ίδια συμμετοχή του δικαιούχου της ενίσχυσης, ανεξαρτήτως αν έχουν εξοφληθεί ή όχι κατά την ημερομηνία υποβολής της επενδυτικής πρότασης". Τι σημαίνει δηλαδή αυτό για τις δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν μετά την ημερομηνία προδημοσίευσης? Στην τελική οι ίδιοι αποφάσισαν και έδωσαν στον επενδυτή τη δυνατότητα να ξεκινήσει τις δαπάνες. Τι λένε τώρα οτι δεν εννοούσαν αυτό? 'Η θα ξεχάσουμε να σκεφτόμαστε...
 17. Η επιλεξιμότητα των δαπανών ισχύει από την ημερομηνία προδημοσίευσης και μετά, δηλαδή από τις 25/5/09.Μπορείτε δηλαδή να υλοποίησετε τις συγκεκριμένες δαπάνες και να προσκομίσετε τις προσφορές τους ή και τα εξοφλημένα τιμολόγια που μπορούν να θεωρηθούν τεκμηρίωση της ιδίας συμμετοχής στο χρηματοδοτικό σχήμα. Δεν υπάρχει πρόβλημα, εφόσον εγκριθείτε θα επιδοτηθείτε και για αυτές τις δαπάνες.
 18. Ερώτηση: Μία επιχείρηση μικτής δραστηριότητας έχει κύρια και με μεγαλύτερα ακαθάριστα έσοδα δραστηριότητα κωδικό εμπορίου 52 τις χρήσεις 2006 και 2007. Την χρήση 2008 που έγινε η αντιστοίχηση ΚΑΔ και άλλαξαν από 52 σε 47 οι κωδικοί, ο λογιστής από λάθος (φαίνεται οτι τα έσοδα είναι περισσότερα από το εμπόριο παρά από τις υπηρεσίες) έβαλε στο Ε3 τον κωδικό 43 σαν κύρια και σαν δραστηριότητα με τα μεγαλύτερα ακαθάριστα έσοδα, η οποία δεν είναι επιλέξιμη από το πρόγραμμα. Η Δ.Ο.Υ. λέει οτι δεν μπορεί να δεχτεί τροποποιητική Ε3 για τους ΚΑΔ και δεν μπορεί να το αλλάξει. Υπάρχει περίπτωση να μου τον κόψουν αφού φαίνεται από την οικονομική ανάλυση του Ε3 του 2008 οτι έχει γίνει λάθος στους ΚΑΔ που δηλώθηκαν?
 19. ..θεωρώ οτι το να μπω συνέταιρος με τέτοιου ύψους αμοιβή στην επένδυσή του δεν με ενδιαφέρει γιατί δεν θα έχει αποτέλεσμα ακόμα και αν πάρει τα λεφτά θα λέει μετά οτι τον εκμεταλλεύτηκα διπλά..είναι σα να τον τιμωρώ που δεν με εμπιστεύεται. Σαν άποψη με βρίσκω σύμφωνη με τον efscon, γιατί στην τελική στο χέρι μας δεν είναι να σέβονται και να μάθουν να πληρώνουν την υπηρεσία? καλημέρα και καλή δουλειά!
 20. Να θέσω ένα άλλου είδους ερώτημα? εσείς τι θα κάνατε σε περίπτωση που ένας καλός επιχειρηματίας αλλά επενδυτής "καμένος" όπως λέει από προηγούμενους συμβούλους δεν θέλει να πληρώσει τη σύνταξη φακέλου αν δεν εγκριθεί?
 21. καλημέρα! σχετικά με το περιβόητο 5.4 το νεώτερο που έχω αν δεν αλλάξει εντωμεταξώ στην επίσημη δημοσίευση είναι οτι αναφέρεται οπως έχεις επισημάνει σε προηγούμενες δημοσιεύσεις, στο ιστορικό κόστος αγορών και επομένως πηγή άντλησης των δεδομένων είναι το Ε3 και Ε7 του οικ. έτους 2009. Τώρα σχετικά με τον υπολογισμό του ποσοστού των α΄υλών και υπηρεσιών μπορεί να γίνει με πρόχειρη εκτύπωση της συγκεντρωτικής κατάστασης προμηθευτών αφού δεν έχει υποβληθεί ακόμα ή να ετοιμάσουμε λίστα συγκεντρωτική τιμολογίων αγοράς από το να μπούμε στη διαδικασία της φωτοτύπησης των ίδιων των τιμολογίων αγοράς. Τέλος όσον αφορά το ποσοστό των απασχολουμένων στο Ε7 πιστοποιείται το εντός της Περιφέρειας από την διεύθυνση κατοικίας τους.
 22. μα ρώτησα...το γνωστικό αντικείμενο περί εναλλακτικής διαχείρισης σου περιλαμβάνει και τα φωτοβολταϊκά?έχεις εμπειρία από τέτοιου είδους επένδυση?
 23. ...γεια σου Ορφέα... ατακαδόρε! σεβαστή η άποψή σου αλλά κάτι βλέπουμε που δεν κολλάει...να καταλάβουμε και εμείς τι θέλουν να πουν σε εκείνο το 5.4...δεν σε πειράζει έτσι?
 24. ..να πω κάτι σχετικά με αυτό? Ξαναδιάβασα προσεκτικά τη βαθμολογία και λέει οτι το κριτήριο 5 περιλαμβάνει πέντε υποκριτήρια τα οποία σχετίζονται με την επένδυση. Αν ήταν υποκριτήριο που αφορά τα προηγούμενα οικονομικά έτη γιατί δεν το έβαζε στην βιωσιμότητα ή τουλάχιστον όχι στο κριτήριο 5 που αφορά τη βαθμολόγηση στην ουσία της επένδυσης? Συγκεκριμένα αναφέρει οτι το 5.4 αντικατοπτρίζει τη συμβολή του επενδυτικού σχεδίου στην τοπική ανάπτυξη. Πώς συμβάλει η επένδυση στην τοπική ανάπτυξη αν πάρουμε στοιχεία από τη τελευταία κλεισμένη χρήση? Το σίγουρο είναι πάντως οτι ο καθορισμός των ποσοστών και ο υπολογισμός τους όπως αναφέρονται, παραπέμπουν σε αυτό που λέτε...μάλλον πρέπει να διευκρινιστεί εγγράφως αυτό από τους "ειδήμονες" πριν ξεκινήσουμε μεγάλη διαδικασία με τιμολόγια και τα συναφή...
×
×
 • Create New...