Jump to content

Viper

simple Members
 • Posts

  340
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  7

Everything posted by Viper

 1. Καλημέρα.. Έχει καταργηθεί η απαλλαγή.. Δες εδώ, το άρθρο του κου Σειμένη είναι πολύ κατατοπιστικό... https://www.taxheaven.gr/news/38141/to-istoriko-toy-pooen-esxes-twn-akinhtwn-apo-to-2004-kai-meta-sthn-ellada
 2. Καλησπέρα. Κωδικοί 735-736 στο Ε1. Ως ετήσιο κόστος ανέγερσης υπολογίζεις τα χρηματικά ποσά που καταβάλλονται μέσα στο κάθε έτος. Τις πληρωμές δηλαδή και όχι τα τιμολογημένα ποσά καθώς ενδέχεται σε ένα Τιμολόγιο/ΑΛΠ/ΑΠΥ κλπ ο χρόνος εξόφλησης να διαφέρει από τον χρόνο έκδοσης..
 3. Μιλώντας (ξανά) με τον τοπικό ΕΦΚΑ, μου είπαν να βάλω στο πεδίο 31 κωδικό 9 ή 22 για εξαίρεση και να στείλω και ΑΠΔ ΤΕΚΑ κανονικά.. Είπαν ότι οι οδηγίες που έχουν δεν εξειδικεύουν περιπτώσεις σαν και αυτές αλλά αυτό θα μπορούσε να είναι μια προσωρινή λύση για να υποβάλλω ΑΠΔ τώρα και αργότερα όταν θα εξειδικευτούν περαιτέρω οι οδηγίες του Υπουργείου να γίνει π.χ. Δελτίο Μεταβολής κλπ,κλπ.. Τα γράφω σε περίπτωση που κάποιος συνάδελφος έχει κάτι αντίστοιχο..
 4. Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση.. Νομίζω ότι όσοι είναι σε καθεστώς πρακτικής κλπ-κλπ δεν υπάγονται στο ΤΕΚΑ... Είναι στις εξαιρέσεις/Ειδικές περιπτώσεις... Απλά μου πετάει μήνυμα ότι ο συγκεκριμένος εργαζόμενος υπάγεται στο ΤΕΚΑ και μου βγάζει σφάλμα στην υποβολή της ΑΠΔ..
 5. Καλησπέρα σε όλους.. Αν γνωρίζει κάποιος συνάδελφος.. Πάω να στείλω ΑΠΔ με μαθητεία ΕΠΑΛ και μου χτυπάει ότι ο εργαζόμενος υπάγεται στο ΤΕΚΑ.. Κανονικά δεν θα έπρεπε όμως λόγω ΚΑΔ, πακέτου κα΄λυψης κλπ,κλπ.. Από την εταιρεία μηχανογράφησης μου λένε ότι μιλάς με το τοπικό ΙΚΑ και το διορθώνουν.. Στο τοπικό ΙΚΑ (Έσοδα) δεν έχουν ενημέρωση για τέτοια διαδικασία.. Στο Μητρώο εννοείται δεν το σηκώνει κανείς.. Έχω πάρει στο 1555 και περιμένω να με πάρουν πίσω (για να δούμε).. Αλλά ήθελα να ρωτήσω αν έχει αντιμετωπίσει και κανείς άλλος κάτι παρόμοιο.. Να μην υπάγεται ο εργαζόμενος λόγω της συγκεκριμένης ιδιαιτερότητας στο ΤΕΚΑ αλλά να "χτυπάει" ο ΑΜΚΑ σαν νέος... Ευχαριστώ..
 6. Δεν είναι μόνο σήμερα το πρόβλημα, και χθες τα ίδια ήταν.. Ίσως να μην έχουν ανοίξει ακόμα.. Ποιος ξέρει... Σιγή ιχθύος...
 7. Καλησπέρα. Δεν είμαι σίγουρη αν μπορείς τώρα μέσα από το timologio, διότι αν δεν απατώμαι (διορθώστε με αν κάνω λάθος) δεν μπορείς να πας πίσω στην ημερομηνία τιμολόγησης.. Την ημερομηνία που κάνεις log-in για να τιμολογήσεις, αυτήν σου βγάζει υποχρεωτικά στο παραστατικό που εκδίδεις..
 8. Φοβάμαι ότι η μόνη λύση που μπορώ να σκεφτώ θα ήταν να τα περάσεις εσύ από τη λογιστική σου.. Δηλαδή, να τα (ξανα)καταχωρήσεις στο πρόγραμμά σου και να τα στείλεις από εκεί.. Έστω τα έσοδα για το 2021.. Αλλά αυτό είναι λύση "τσιρότο".. Σε κάθε περίπτωση όμως θα πρέπει όσοι είναι εκτός ορίων, να βάλουν πρόγραμμα ή να χρησιμοποιήσουν το timologio.. Πρέπει και οι επιχειρήσεις να καταλάβουν ότι δεν είναι δική μας ευθύνη το αν δεν συμμορφώνονται με κάποιες διαδικασίες που καθορίζονται από το εκάστοτε Υπουργείο.. Η λύση του timologio δεν αναιρεί τη χειρόγραφη τήρηση των βιβλίων, απλά θα είναι πιο δύσκολη αργότερα η διασταύρωση και ο χαρακτηρισμός των εξόδων της επιχείρησης...
 9. Στο σεμινάριο για τα MyData του κόμβου ο κ. Ντίνος από την ΑΑΔΕ είπε ότι εφόσον μια επιχείρηση πληροί τις προϋποθέσεις χρήσης της ειδικής φόρμας καταχώρησης (δηλαδή κάτω από 50 τιμολόγια ή/και κάτω από 50.000€ τζίρο) τότε μπορεί ή να χρησιμοποιεί την ειδική φόρμα καταχώρησης για να ανεβάζει τα παραστατικά της ή εναλλακτικά να αποστέλλει τα έσοδά της μέσω του λογιστικού προγράμματος του λογιστή της μέχρι τις 20 του επόμενου μήνα.. Εννοείται ότι αν θ΄έλει να χρησιμοποιήσει το timologio ή άλλο ERP φυσικά και μπορεί. Εάν και εφόσον δεν πληροί τις προϋποθέσεις χρήσης της ειδικής φόρμας καταχώρησης, τότε προσωρινά και "παράτυπα" μπορεί να χρησιμοποιεί τον λογιστή της να ανεβάζει τα έσοδα αλλά από την ώρα που θα βγουν οι κυρώσεις και μετά εκεί θα έχει πρόβλημα γιατί το σύστημα ενώ θα δέχεται τα uploads από τον λογιστή, θα τα θεωρεί όμως εκπρόθεσμη διαβίβαση.. Για το 2021 -απ' ότι κατέληξα- ανεβάζουμε έσοδα όπως μπορούμε (έστω και με την "παράτυπη" λύση του λογιστικού προγράμματος εφόσον η επιχείρηση δε συμμορφώνεται προς το παρόν με τις υποχρεώσεις που προβλέπονται για εμπορικό πρόγραμμα κλπ), δεδομένου ότι μιλάμε για άτυπη δοκιμαστική περίοδο και περίοδο προσαρμογής.. Απλά πρέπει να ανεβάσουμε.. Γιατί όταν θα εκδοθούν οι κυρώσεις, όποιος δεν έχει ανεβάσει θα "χρεωθεί" με μη διαβίβαση..
 10. Ευχαριστώ πολύ! Αν και ομολογώ πως εντυπωσιάστηκα σήμερα, μέσα σε μια ώρα το πολύ είχα κάνει απογραφή, είχα πάρει κωδικούς και είχα υποβάλλει πρόσληψη! Απίστευτο!
 11. Καλησπέρα σε όλους, να ρωτήσω κάτι αν γνωρίζει κάποιος? Με την εφαρμογή τώρα της ηλεκτρονικής απογραφής εργοδότη στον ΕΦΚΑ, ισχύει το 3ήμερο για την υποβολή του εντύπου της πρόσληψης (δηλαδή ότι πρέπει να υποβάλλουμε την αίτηση απογραφής την ίδια μέρα που θα ξεκινήσει ο υπάλληλος και εντός 3 ημερών το Ε3 χωρίς κυρώσεις) ή κάνουμε την απογραφή νωρίτερα και υποβάλλουμε το Ε3 πριν την ΄έναρξη της εργασίας του υπαλλήλου - όπως θα έπρεπε να γίνεται ούτως ή άλλως αλλά τέλοσπάντων?
 12. Συμφωνώ μαζί σου στο ότι κάνουν λάθος. Αλλά δυστυχώς υποχρεωνόμαστε να βάζουμε τους ανθρώπους να ανοίγουν λογαριασμούς με μοναδικό δικαιούχο τον εαυτό τους για τη διαδικασία αυτή από την ανασφάλεια μη και πάει κάτι στραβά με τον έλεγχο μετά και σου πουν τίποτα για το θέμα της δωρεάς.. Προ 2μηνου μου έδωσαν και ένα χαρτί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τις δωρεές , θα το βρω και θα το αναρτήσω.
 13. Είστε σίγουροι ότι θα δεχτεί το σύστημα το ίδιο mail? Γιατί εγώ προσωπικά όσες φορές μου κόλλησε, παρόλο που έστειλα και mail με το case στο e-mail που παρέχουν για τεχνικά θέματα, ναι μεν ξεκόλλησε αλλά έπρεπε να βάλω άλλη διεύθυνση e-mail γιατί όταν έβαζα την προηγούμενη πετούσε μήνυμα ότι χρησιμοποιείται! Που σημαίνει ότι μάλλον κρατούσε "σκουπίδι" κάπου το σύστημα.. Καλού-κακού ας έχετε ένα εφεδρικό e-mail...
 14. Ναι εννοώ ότι δεν ξέρω αν επιτρέπεται πια η δωρεά τοις μετρητοίς που λέμε σε γενικότερο πλαίσιο.. Ή έχει καταργηθεί έμμεσα ή άμεσα (έμμεσα εννοώντας ότι οι ΔΟΥ δυσκολεύονται ή δεν παραλαμβάνουν τέτοιες περιπτώσεις).. Τώρα, αυτό με τους μοναδικούς δικαιούχους μπορώ σίγουρα να σου πω ότι η τοπική ΔΟΥ εδώ το ζητάει κατόπιν οδηγιών του Τμήματος Ελέγχου - διότι υποστηρίζουν ότι η ύπαρξη συνδικαιούχων δυσχεραίνει τον έλεγχο και μάλιστα κάπου άκουσα ότι σε κάποιες περιπτώσεις ο έλεγχος δεν έχει αναγνωρίσει τη δωρεά! (Τώρα αυτό πως γίνεται κλπ,κλπ... Άβυσσος..)..
 15. Γενικά, η τοπική ΔΟΥ εδώ δεν δέχεται δηλώσεις δωρεών που γίνονται εκτός τραπεζικού συστήματος... Και δεν ξέρω και να σου πω αν αυτό είναι συνεπεία νόμου ή οδηγίας που έχουν λάβει ή όχι.. Εννοώ ότι δεν ξέρω εάν η δωρεά πρέπει υποχρεωτικά βάσει νόμου να γίνεται διατραπεζικά και μόνο.. Πάντως, εάν ο γονέας δικαιολογεί το πόθεν έσχες, είσαι και εσύ πιο κατοχυρωμένος με τη διατραπεζική συναλλαγή..
 16. Καλησπέρα. Η δήλωση συνδικαιούχου σε λογαριασμό και μόνο δεν συνεπάγεται και ταυτόχρονα γονική παροχή. Το ότι είναι κάποιος συνδικαιούχος σε λογαριασμό τραπέζης δεν σημαίνει ότι απαραίτητα κάνει και χρήση του ποσού που υπάρχει μέσα. Για να μπορέσει να πραγματοποιηθεί γονική παροχή ή θα γίνει με συμβολαιογραφική πράξη ή -εφόσον μιλάμε για δωρεά χρημάτων- μπορεί να γίνει και με δήλωση φόρου δωρεάς απευθείας στη ΔΟΥ αλλά με συγκεκριμένες προϋποθέσεις (αν τις χρειάζεσαι πες τις μου - έχω κάνει αρκετές). Μέσα σε αυτές (τουλάχιστον με βάση αυτά που δέχεται η τοπική ΔΟΥ εδώ) είναι η μεταφορά του δωριζόμενου χρηματικού ποσού από λογαριασμό τραπέζης με μοναδικό δικαιούχο τον δωρητή (Προσοχή όχι κύριο δικαιούχο - μοναδικό) σε τραπεζικό λογαριασμό με μοναδικό δικαιούχο τον δωρεοδόχο. Από εκεί και πέρα, εφόσον ο δωρεοδόχος λάβει το ποσό, τότε μπορεί να το κάνει ό,τι θέλει. Αν μιλάμε για δολλάρια, πιθανολογώ ότι για τη μεταφορά θα πρέπει να ανοιχθεί ο ανάλογος τραπεζικός λογαριασμός από το παιδί και θεωρώ ότι θα πρέπει να χρησιμοποποιηθεί η ισχύουσα ημερήσια ισοτιμία για την μετατροπή του ποσού από δολλάρια σε ευρώ και την αναγραφή αυτού του ποσού (ευρώ) στο έντυπο της δήλωσης δωρεάς.. Ελπίζω κάπως να βοήθησα..
 17. https://covid19.gov.gr/allages-sta-ypochreotika-rapid-tests-gia-tous-ergazomenous-ston-idiotiko-tomea/ Η ανακοίνωση αναφέρει: Αλλαγές εφαρμόζονται στο πλαίσιο των υποχρεωτικών διαγνωστικών ελέγχων για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, σε συνέχεια της ρύθμισης που προβλέπεται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση 4761/28-1-2022 (ΦΕΚ Β’ 290) Συγκεκριμένα: Από τις 7.2.2022 όσοι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που παρέχουν την εργασία τους με φυσική παρουσία στον χώρο εργασίας έχουν εμβολιαστεί, αλλά μετά την πάροδο χρονικού διαστήματος έως επτά (7) μηνών από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης ή, στην περίπτωση μονοδοσικών εμβολίων, έως τριών (3) μηνών από τη χορήγηση της μοναδικής δόσης, δεν έχουν λάβει και την αναμνηστική δόση, έχουν την υποχρέωση να υποβληθούν σε διαγνωστικό έλεγχο κατά τα οριζόμενα στην υπ’ αριθμόν 64232/15.10.2021 (ΦΕΚ Β’ 4766) ΚΥΑ, όπως έχει τροποποιηθεί με την υπ’ αριθμόν 69459/5.11.2021 (ΦΕΚ Β’ 5165) ΚΥΑ. Υποχρεούνται δηλαδή σε διενέργεια ελέγχου δυο φορές την εβδομάδα με δική τους επιβάρυνση, με τους ίδιους όρους που ισχύουν και για τους ανεμβολίαστους εργαζομένους. Η υποχρέωση αίρεται άμεσα από την ημέρα διενέργειας της αναμνηστικής δόσης. Δεν υποχρεούνται να υποβληθούν σε rapid tests οι εργαζόμενοι που έχουν νοσήσει από κορονοϊό SARS-COV-2 και το αποδεικνύουν με την επίδειξη Πιστοποιητικού Νόσησης. Το Πιστοποιητικό Νόσησης εκδίδεται: α) κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR για κορονοϊό SARS-COV-2, εντός δεκατεσσάρων (14) ημερών μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο, β) ειδικώς για τους πλήρως εμβολιασμένους, κατόπιν θετικού ελέγχου με τη χρήση rapid test. Η ισχύς του πιστοποιητικού νόσησης διαρκεί έως ενενήντα (90) ημέρες μετά από τον θετικό έλεγχο. Αν το αποτέλεσμα του ελέγχου είναι αρνητικό, μετά από την καταχώριση αυτή ο εργαζόμενος μπορεί να εκδίδει από το gov.gr Βεβαίωση Αρνητικού αποτελέσματος. Αν το αποτέλεσμα είναι θετικό, ο εργαζόμενος ενημερώνει άμεσα τον εργοδότη, τίθεται σε κατ’ οίκον περιορισμό, ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ και εφαρμόζονται οι ρυθμίσεις του άρθρου 62 του ν. 4886/2022 και της εφαρμοστικής ΥΑ 6924/27.1.2022 (ΦΕΚ Β’ 291) για την ειδική άδεια λόγω νόσησης εργαζομένου από κορωνοϊό. Το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ διαλειτουργεί με την ΗΔΙΚΑ και διαμορφώνεται το ιστορικό διαγνωστικών ελέγχων των εργαζομένων. Σε αυτό το αρχείο έχει πρόσβαση ο εργοδότης, που υποχρεούνται να δηλώσει ποιοι εργαζόμενοι εξαιρούνται από την υποχρέωση, υποβάλλοντας στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ «Υπεύθυνη Δήλωση Επιχειρήσεων-Εργοδοτών περί τήρησης της υποχρέωσης υποβολής των ανεμβολίαστων και μη νοσησάντων εργαζομένων σε διαγνωστικό έλεγχο νόσησης από COVΙD-19». Στην συνέχεια εκδίδεται από Π.Σ ΕΡΓΑΝΗ ο τελικός κατάλογος των παραβατών. Η Υπεύθυνη Δήλωση που προαναφέρθηκε υποβάλλεται για τις δυο πρώτες εβδομάδες δηλαδή από 7η Φεβρουαρίου 2022 (ημερομηνία έναρξης ισχύος των νέων ρυθμίσεων περί αναμνηστικής δόσης) έως την 20η Φεβρουαρίου 2022, το χρονικό διάστημα από 22 έως 25 Φεβρουαρίου 2022. Στη συνέχεια θα υποβάλλεται κάθε εβδομάδα από Τρίτη έως Παρασκευή για την εβδομάδα αναφοράς που προηγήθηκε.
 18. Θα πρέπει ο πελάτης σου να βγάλει κωδικούς REST API και να στους δώσει. Με αυτούς μπορείς και τα στέλνεις ακόμα και από το λογιστικό σου πρόγραμμα.
 19. Μακάρι, τι να πω.. πάντως μου κάνει εντύπωση που δεν γνωρίζει το ΣΕΠΕ να μου πει πόσο είναι το πρόστιμο αν υπάρχει τέλοσπάντων.. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τον χρόνο σου όπως και να έχει! Μόλις μάθω θα το κάνω post εδώ προς ενημέρωση..
 20. Θεώρησα ότι βγαίνει από εδώ: https://www.taxheaven.gr/circulars/32180/60201-d7-1422-2019 Εκτός εάν αυτά αφορούν μόνο σε επιτόπιο ΄έλεγχο του ΣΕΠΕ και υπάρχει κάποια άλλη κατηγοριοποίηση προστίμων εκπροθέσμων εκτός ευρημάτων επιτόπιων ελέγχων που δεν έχω υπ' όψη.. Δεν μου έχει ξαναχρειαστεί η αλήθεια είναι κιόλας..
 21. Σε ευχαριστώ πολύ, το διάβασα κι εγώ, απλά μου φαίνονται πολλά τα 1.800€+ και η "χρέωση" της επιχείρησης με πολύ υψηλή παράβαση για εκπρόθεσμη μαθητεία ή πρακτική άσκηση από τη στιγμή που εμπλέκονται και άλλοι φορείς μέσα.. Να είσαι καλά πάντως, ευχαριστώ πολύ και πάλι!
 22. Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση! Κι εγώ δεν βρίσκω κάτι να γράφεται κάπου... Δεν ξέρω αν εμπίπτει στα εκπρόθεσμα Ε3 όμως και δεν ξέρω τι να την κάνω την αναγγελία.... Να τη στείλω ή όχι...?
 23. Καλησπέρα και Χρόνια Πολλά. Μήπως γνωρίζει κάποιος συνάδελφος τι πρόστιμο έχει (αν έχει τελικά) εκπρόθεσμη υποβολή Ε3.4 για Έναρξη σύμβασης μαθητείας? Με το τοπικό ΣΕΠΕ που μίλησα, μου είπαν ότι δεν γνωρίζουν και ότι το βγάζει λέει αυτόματα το σύστημα... Ευχαριστώ!
 24. Σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση! Κι εγώ αυτό θα κάνω.. Καλή χρονιά, με υγεία!
 25. Καλησπέρα και Χρόνια Πολλά σε όλους! Μια ερώτηση έχω, αν το έχει αντιμετωπίσει κάποιος συνάδελφος.. Υπάλληλος προσλήφθηκε με το πρόγραμμα των 100.000 Θέσεων, πέρασε το εξάμηνο, έκατσε 1 μήνα περίπου παραπάνω και αποχώρησε οικειοθελώς μέσα στον Δεκέμβριο.. Η ερώτησή μου είναι: Πως θα υπολογιστούν τα επιδόματα και τα δώρα? Θα τα "σπάσουμε" σε αναλογία εντός και εκτός προγράμματος? Γιατί μέρος από αυτά αφορά τις παραπάνω ημέρες που έμεινε στην επιχείρηση.. Έχει αντιμετωπίσει κάποιος συνάδελφος κάτι ανάλογο? Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
×
×
 • Create New...