Jump to content

MARILIA

simple Members
 • Posts

  19
 • Joined

 • Last visited

About MARILIA

MARILIA's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

1

Reputation

 1. Καλημέρα σε όλους. Με αφορμή τον ουσιαστικό έλεγχο που μου έχει ζητήσει το ΙΚΑ για τα τελευταία 10 χρόνια, και σε μία προσπάθεια να σώσω λίγα παραπάνω δεντράκια... Υπάρχει κάποια ειδική νομοθεσία που προβλέπει πόσο χρόνο πρέπει μία εταιρεία να αρχειοθετεί συμβάσεις εργασίας, προγράμματα εργασίας (ιδιαίτερα αυτά που έχουν κατατεθεί κατά την πρόσληψη) και αναγγελίες προσλήψεων στον ΟΑΕΔ? Επίσης, ο εργοδότης οφείλει να τηρεί αντίστοιχο αρχείο για τους αποχωρήσαντες για τον ίδιο χρόνο με τους παραπάνω?? Τέλος, υπάρχει κάποια αντίστοιχη νομοθεσία για εσωτερικά έγγραφα, πχ. άδειες προσωπικού, καρτέλες παρουσίας προσωπικού κτλ.? Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση.
 2. Καλησπέρα. Υπάρχει η λεγόμενη εκ περιτροπής απασχόληση ή διαλείπουσα. Διαχωρίζεται σε έκτακτη και τακτική. Η έκτακτη κοινώς εξυπηρετει τον εργοδότη που δεν γνωρίζει εκ των προτέρων πότε θα πρέπει να εργαστεί ο εργαζόμενος ενώ στην τακτική είναι γνωστό και δεδομένο το ωράριο εργασίας εκ των προτέρων. Και στις 2 περιπτώσεις θα πρέπει να αναγραφεί στην ατομική σύμβαση εργασίας το ωράριο. Αυτό που κάνω στην επιχείρηση που εργάζομαι, λόγω του ότι αδυνατώ να έχω τακτική, είναι να σημειώνω πάνω στην ατομική σύμβαση εργασίας ότι θα "εργάζεται κατόπιν συμφωνίας εργοδότη και εργαζόμενου σε ωράριο που θα γνωστοποιείται σε όλα τα μέρη και στις δημόσιες υπηρεσίες τουλάχιστον 2 ημέρες πριν". Eχω μιλήσει με ΣΕΠΕ και είναι αποδεκτό. Στην ΕΡΓΑΝΗ θα πρέπει να αναγράψεις στο Ε4 και Ε3 ότι απασχολείται εκ περιτροπής και θα δηλώσεις και την σύμβαση στην ΣΕΠΕ συστημικά (Ε9) Επίσης στις μηνιαίες βάρδιες, θα καταγράφεις το ωράριο του και όταν δεν απασχολείται θα σημειώνεις ότι είναι Αδικαιολογήτως Απών (ΑΑ) ώστε να μην είσαι υποχρεωμένος να κολλάς ένσημα κτλ και επίσης να φαίνεται ότι δεν τον απασχολείς ανασφάλιστα ή οτιδήποτε άλλο μπορούν να σου προσδώσουν. Οι μισθωτοί/ημερομίσθιοι που εργάζονται με αυτόν τον τρόπο δικαιούνται 2 ημέρες αδείας κάθε 25 εργάσιμες.
 3. Ευχαριστώ Και με αυτήν την λογική μπορούμε να αρχίσουμε να καταθέτουμε Ετησίους? ή είναι καλύτερα να περιμένουμε περαιτέρω οδηγίες?
 4. Καλησπέρα σε όλους. Μιάς και έχει έρθει η ώρα να καταθέσουμε ετησίους πίνακες προσωπικού...Μήπως έχει κανείς κάποια ιδέα αν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη οδηγία; Πέρα από ένα άρθρο, δεν έχω βρεί κάτι επιπρόσθετο. Είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε την διαδικασία ή αρκεί που καταθέτουμε Συμπληρωματικό Ωραρίου κάθε μήνα? Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
 5. Καλησπέρα. Δύσκολα τα πράγματα κατά την γνώμη μου. Αν κάνεις τροποποίηση σήμερα ΜΕΤΑ τον έλεγχο της ΣΕΠΕ θα φανεί άκρως επιτηδευμένο και ίσως να τους τσαντίσεις παραπάνω. ήδη έχουν δει τις κατατεθειμένες βάρδιες. Γνώμη μου είναι να δώσεις τα στοιχεία που ζητούν και να πείς ότι η εργασία της κατά την ημέρα του ρεπό ήταν έκτακτη λογω αυξημένου όγκου και ότι η πληρωμή της θα είναι προσαυξημένη κατά το ημερομίσθιο που της αντιστοιχεί συν τις υπερωρίες. Φρόντισε να τηρείς το πρόγραμμα εργασίας, ιδιαίτερα σε αυτούς που απασχολούνται με μερική απασχόληση.
 6. Καλησπέρα. Προφανώς ξέμεινε από την προηγούμενη φόρμα. Δεν το εμφανίζει πια, τουλάχιστον στην δική μου πρόσβαση.
 7. Καλημέρα! Όπως έχει προτρέψει και ο ΟΑΕΔ βάζεις τον πλησιέστερο κωδικό ειδικότητας. Εγώ χρησιμοποιοώ τον 931300 (ανειδίκευτοι εργάτες οικοδομών) και στις παρατηρήσεις γράφω: "Σωστός κωδικός ειδικότητας: 932030 ανειδίκευτοι εργάτες". Μ.
 8. Κι εγώ αυτό νόμιζα (και ήλπιζα) αλλά επειδή μου έχει προκύψει μία τέτοια περίπτωση τώρα (με εργασία Σαββάτου), μετά από ερωτημα στην ΣΕΠΕ μου ειπαν αυτό που γράφω. Συν κ ότι δεν μπορεί να υπάρξει μεταφορά ωραρίου, και για αυτό πρέπει να πάρει και ρεπό Ας ρωτήσει και την ΣΕΠΕ στην οποία ανήκει η εταιρεία της.
 9. Οποιαδήποτε κίνηση που αφορά το προσωπικό όσον αφορα λειτουργίες ΣΕΠΕ & ΟΑΕΔ γίνεται μόνο ηλεκτρονικά πλέον. Όταν μία επιχείρηση λειτουργεί σε καθεστώς 5νθήμερου, υπάρχει η παραδοχή ότι ο κάθε εργαζόμενος για να συμπληρώσει το 40ωρο ανά εβδομάδα πρέπει να εργάζεται 6,67 ώρες την ημέρα από Δευτέρα έως Σάββατο, δηλ. 6,67 ώρες * 6 ημέρες= 40 ώρες/ εβδομάδα. Από την στιγμή που η 5νθήμερη επιχείρηση λειτουργεί κατά κύριο λόγο Δευτέρα έως Παρασκευή ο εργαζόμενος εργάζεται 8 ώρες την εβδομάδα, δηλ. 8 ώρες*5 ημέρες= 40 ώρες/ εβδομάδα. Δηλαδή, οι 6,67 ώρες του Σαββάτου έχουν επιμεριστεί ισόποσα από Δευτέρα έως Παρασκευή. Γι'αυτό τον λόγο οι 6,67 ώρες του Σαββάτου θεωρούνται δεδουλευμένες. Εφόσον λοιπόν θεωρούνται δεδουλευμένες, αν ο εργαζόμενος εργαστεί αυτήν την ημέρα θα πρέπει να έχει την επιπρόσθετη αμοιβή του Σαββάτου. Να διευκρινίσω ότι η επιπρόσθετη αμοιβή δεν θεωρείται αμοιβή υπερεργασίας ή υπερωρίας, μιάς και όπως είπες κι εσύ οι ώρες εργασίας είναι 40.
 10. Καλησπέρα και χρόνια πολλά. Η προσάυξηση της Κυριακής είναι 75% επί του ωρομισθίου. Εργασία κατά την Κυριακή προϋποθέτει ότι θα πρέπει να δοθεί δηλωμένο ρεπό σε μία ημέρα μέσα στην εβδομάδα που ακολουθεί (ώστε ουσιαστικά να εξασφαλιστεί ότι ο εργαζόμενος δουλεύει 40 ώρες/ εβδομάδα). Αντίστοιχα αν προκύπτει εργασία το Σάββατο, η προσαύξηση ειναι 30% επί του ωρομισθίου και θα πρέπει να δηλώνεις ένα ρεπό κατά την εβδομάδα που προηγείται του Σαββάτου (για να εξασφαλίσεις πάλι το 40ωρο/ εβδομάδα, διότι το Σάββατο θεωρείται δεδουλευμένο) Από ότι καταλαβαίνω, το κυλιόμενο ωράριο είναι τέτοιο που δεν μπορείς να προβλέψεις μηναιές βάρδιες αλλά εβδομαδιαίες. Αυτό που συνιστώ είναι να καταθέτεις Συμπληρωματικό Ωραρίου σε εβδομαδιαία βάση, δηλαδή από Κυριακή μέχρι Σάββατο, σημειώνοντας στις παρατηρήσεις ότι καταθέτεις πρόγραμμα εργασίας για συγκεκριμένες ημερομηνίες (θα σημειώνεις τις ημερομηνίες). Αν θέλεις να αλλάξεις κάτι στο ήδη κατατεθειμένο πρόγραμμα εργασίας, θα χρησιμοποιήσεις Τροποποιητικό Ωραρίου.
 11. Ευχαριστώ και πάλι για απαντήσεις. Να διευκρινίσω ότι δεν μιλάω για εμπορικό κατάστημα, αλλά για εταιρεία παροχής υπηρεσιών. Έχω ρωτήσει ήδη την Επιθεώρηση για την λεγόμενη "διευθέτηση" του Ν.4093 και μου είπαν ότι μπορεί να εφαρμοστεί μόνο για εμπορικά καταστήματα. Οπότε συνοψίζω: Ατομική Σύμβαση που καθορίζει ημέρες απασχόλησης (6,67 ώρες/ημέρα Δευτέρα- Σάββατο)40ωρο οπωσδήποτε και τυχόν υπερωρίες ως λοιπές αποδοχές.
 12. Ευχαριστώ πολύ. Όλοι οι εργαζόμενοι θα υπάγονται στην ΕΓΣΣΕ εκτός ίσως από έναν που θα αμειβεται με Υπαλλήλων Γραφείου Βιομηχανιών (της οποίας βέβαια η μετενέργεια λήγει 14/5 και είναι άγνωστο που θα υπάγονται μετά). Ούτως ή άλλως το project θα αρχίσει από Ιούνιο και μετά. Τις επιπρόσθετες 8 δεν μπορώ να τις πληρώνω υπερωρία, βάσει στο Αρθρου 659 που αναφέρω? Τι πρέπει να πω στην ΣΕΠΕ εφόσον υπογραφούν οι τροποποιητικές?
 13. Εξαρτάται αν θα είναι έκτακτη ή τακτική διαλείπουσα (ή αλλιώς εκ περιτροπής εργασία). Καλύτερα να καταρτίσεις σύμβαση με κάποιο δικηγόρο ή εργατολόγο.
×
×
 • Create New...