Jump to content

kkaza

simple Members
 • Posts

  62
 • Joined

 • Last visited

Posts posted by kkaza

 1. Τελικά η αποζημίωση ειδικού σκοπού προς επιχειρήσεις (800€) προσμετράται για τον έλεγχο σώρευσης του προσωρινού πλαισίου;

  Μιλώντας με το υπουργείο ανάπτυξης η γραμματέας,αφού ρώτησε, μου μετέφερε την απάντηση ότι στο "στο de minimis σωρεύεται, στο προσωρινό πλαίσιο δεν σωρεύεται", χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.

  Αντίθετα στις ερωτήσεις απαντήσεις για τους τόκους, όπως επισημάνθηκε και στην εκπομπή του taxheaven και στο άρθρο του κ. Νιφορόπουλου, ξεκάθαρα αναφέρει ότι τα 800€ είναι στο προσωρινό πλαίσιο.  

  Ψάχνοντας το λίγο περισσότερο στην σελίδα https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/health/coronavirus-response/jobs-and-economy-during-coronavirus-pandemic/state-aid-cases_el#greece καταγράφονται τα μέτρα που πήρε κάθε χώρα και τα ενέκρινε η Ευρωπαϊκή επιτροπή βάσει του προσωρινού πλαισίου στα οποία για την Ελλάδα δεν συμπεριλαμβάνεται η αποζημίωση ειδικού σκοπού.

 2. 20 ώρες πριν, kka είπε

  Τελικά νομίζω ότι το ξεκαθάρισα. 

  Για όσους δεν έχουν καμία έναρξη  στο μητρώο της ΔΟΥ κάνουν είτε Διαδικασία Α (μόνοι τους) είτε Διαδικασία Β (μέσω ΚΕΚ),  Τα ΚΕΚ απλά το πεδίο ΚΑΔ πρέπει να το αφήσουν κενό. Σε αυτούς που το κάνουν μόνοι τους έτσι και αλλιώς έρχεται κενό.

  Σημαντική λεπτομέρεια για όσους έχουν έναρξη επαγγέλματος (πχ αγροτικού επαγγέλματος).  Στην Διαδικασία Α δεν μπορούν να το κάνουν μόνοι τους επειδή έρχεται το ΚΑΔ και δεν μπορούν να επέμβουν.  Τα ΚΕΚ ωστόσο με τη Διαδικασία Β μπορούν απλά να σβήσουν το ΚΑΔ και να περάσει η αίτηση.

  Μίλησα με ΟΕΕ σήμερα. Μου είπαν ότι έχουν στείλει τις σχετικές λίστες με τους λογιστές μέλη εταιρειών ώστε να υποβληθούν οι αιτήσεις με κενό ΚΑΔ - και όντως ισχύει και στην πράξη. Σχετικά με παράλληλη ένταξη στο ειδικό καθεστώς αγροτών - όπως εγώ- με πληροφόρησαν ότι το έχουν αναφέρει στην ΑΑΔΕ, όμως δεν έδειξαν την διάθεση να το διορθώσουν.

  Μέχρι και σήμερα δεν με αφήνει να κάνω αίτηση λόγω ΚΑΔ. Μιλώντας με το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας προκειμένου να γίνει η αίτηση με την διαδικασία Β,  δεν μπόρεσαν να κάνουν κάτι παραπάνω από ότι εγώ με την διαδικασία Α. Θα το στείλω και σε άλλο πάροχο, αλλά δεν βλέπω φως...

    

 3. Στις 13/3/2019 στις 10:36 ΠΜ, 125883623 είπε

  καλήμερα τσέκαρε ότι όντως φταίει αυτό και κανε την  τροποποίηση και πρόστιμο  να σου βάλουν λογικά αν όχι σιγουρα  Θα πέσει στην δ.ε.δ .

  παρόμοια περίπτωση  και μάλιστα πολλή χειροτερη από την δίκη σου  που δεν επιβλήθηκε

   ΔΕΔ 4776/2018 Εκπρόθεσμη τροποποιητική υποβολή μισθωτηρίου για συμπλήρωση ενεργειακού πιστοποιητικού

   https://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/30136 

   

  Προσοχή σχετικά με την συγκεκριμένη απόφαση της ΔΕΔ, όταν υποβλήθηκαν οι τροποποιητικές δηλώσεις ήταν σε ισχύ η ΠΟΛ 1013/2014 η οποία ανέφερε ότι η συμπλήρωση ενεργειακού πιστοποιητικού ήταν προαιρετική. Άρα δεν είχε υποχρέωση υποβολής της τροποποιητικής δήλωσης, και επειδή δεν μπαίνει πρόστιμο σε δηλώσεις που υποβλήθηκαν χωρίς να υπάρχει υποχρέωση δέχτηκαν την ενδικοφανή. Η ΠΟΛ 1013/2014 καταργήθηκε από την δημοσίευση της ΠΟΛ 1162/2018 22/08/2018 με την οποία η συμπλήρωση ενεργειακού πιστοποιητικού είναι υποχρεωτική. Αν υποβάλλονταν σήμερα οι αντίστοιχες δηλώσεις νομίζω ότι δεν θα γινόταν δεκτή η προσφυγή.

 4. Το ερώτημα είναι, όπως προαναφέρθηκε αν είναι κύριο ή μη κύριο τουριστικό κατάλυμα.

  Είναι δεδομένο ότι αν είναι μη κύριο τουριστικό κατάλυμα δεν έχει εφαρμογή η ΣΣΕ των ξενοδοχείων.

  Αν προσέξεις και την ΔΑ 6/2018 https://www.taxheaven.gr/labordoc/index/download/id/8800 κεφ. Β παρ.11,12 οι λόγοι ύπαρξης της είναι, ότι οι εργαζόμενοι στα μη κύρια τουριστικά καταλύματα δεν καλύπτονται από την ΣΣΕ των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και ότι τα μη κύρια τουριστικά καταλύματα δεν ταυτίζονται με τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

  Όσο για την απάντηση της επιθεώρησης

  Στις 15/2/2019 στις 9:06 ΜΜ, ΗΛΙΑΣ ΜΠ. είπε

  σε ερώτημα στην επιθεώρηση η απάντηση είναι ότι όσοι δεν είναι υπόχρεοι αυτής της ΣΣΕ(δεν ε'ιναι μέλη των συμβαλλομένων μερών) , θα πάνε βάσει της σύμβασης των ξενοδοχοϋπαλλήλων ,δηλ. και τα δωμάτια 

  είναι τουλάχιστον επιπόλαια. Με αυτήν την λογική, και αν ήταν μέλη των συμβαλλομένων μερών βάσει την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης η οποία περιλαμβάνεται στην συλλογική σύμβαση των μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων (και σε όλες τις συλλογικές συμβάσεις) θα είχε εφαρμογή η ΣΣΕ των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων η οποία είναι ευνοϊκότερη. Άρα είτε μέλη είτε όχι θα είχε εφαρμογή η ΣΣΕ των ξενοδοχείων.

  Πάντως πιστεύω ότι και η συλλογική σύμβαση των μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων θα κηρυχθεί σύντομα υποχρεωτική. 

 5. 2 ώρες πριν, EvangeliaK είπε

  Σε ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σου! Δηλαδή να μη συμπληρώσω καθόλου στήλες εισροών?  Μόνο εκροών? Η απορία είναι αν πρέπει να βάλω κανονικά τις εισροές της επιχείρησης (του ιατρείου δλδ) και να τις αφαιρέσω ολόκληρες στον 411 ώστε να προκύψει προς απόδοση το ΦΠΑ του 333 αυτούσιο.. Είναι σωστό πιστεύεις? 

  Κανονικά οι εισροές και όλο το ΦΠΑ των εισροών στον 411.

  Δες (για του χρόνου πια) την απαλλαγή μικρών επιχειρήσεων του άρθρου 39 όπως ισχύει από 01/01/2019. 

  https://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/30185

 6. Μόλις τώρα, v.kourtis είπε

  οπότε θα μπορέσω να μειώσω τα μ2 των διαμερισμάτων(γιατί από 150 γίνονται 143 οι κύριοι χώροι) από εδώ και στο εξής όταν θα γίνει η τροποποίηση της σύστασης μέσα στο τρέχον έτος.

  Σωστά. Καλή συνέχεια.

 7. 1 ώρα πριν, v.kourtis είπε

  άρα τα μειώνω τα μ2 στα Ε9 2013-2017 παρά το γεγονός ότι η τροποποίηση της σύστασης δεν έχει γίνει ακόμη γιατί με την δήλωση ένταξης στον 4495 τα μ2 μειώνονται στα διαμερίσματα και προστίθενται πυλωτές και αποθήκες.

  Σου λέω το ακριβώς αντίθετο. Εφόσον έχεις κτηματολόγιο ή/και συμβόλαιο (σύσταση) γράφεις ότι γράφουν αυτά.

  Άρα δεν μειώνονται τα διαμερίσματα, όμως προστίθενται, αν αυξάνονται τα τετραγωνικά ή δεν υπήρχαν καθόλου στη σύσταση, τα γκαράζ και οι αποθήκες.

  2 ώρες πριν, kkaza είπε

  Δεν μειώνεις τ.μ., γιατί αναγράφεις το ακίνητο στην πραγματική κατάσταση.

  Ο Ν4223 και η ΠΟΛ1237 ορίζουν για τις ανάγκες της συγκεκριμένης φορολογίας την πραγματική κατάσταση.

  Πραγματική κατάσταση = οριστική εγγραφή κτηματολόγιο, αν δεν έχει οριστική εγγραφή, πραγματική κατάσταση= τίτλος κτήσης, αν δεν .......

  Άρα στην περίπτωσή σου ακολουθείς ότι γράφει η σύσταση ακόμα και αν αναγράφει περισσότερα τετραγωνικά , αν δεν είχες τίποτα από τα παραπάνω -εσύ έχεις σύσταση- τότε επικαλείσαι οποιοδήποτε δημόσιο έγγραφο π.χ. νομιμοποίηση.

  Παρέκκλιση υπάρχει μόνο αν η πραγματική επιφάνεια είναι μεγαλύτερη (αύξηση τετραγωνικών) από κτηματολόγιο, τίτλο κτλ

  Γι' αυτό σου λέει και ο συμβολαιογράφος ότι "απαγορεύεται στην ουσία να μειώσεις μ2".

   

 8. 3 λεπτά πριν, v.kourtis είπε

  κάτσε δηλ. μου λές ότι η δήλωση ένταξης στον 4495/2017 αποτελεί δημόσιο έγγραφο νομιμοποίησης?? Αν ισχύει αυτό τότε μπορώ να μειώσω τα μ2 έτσι δεν είναι?

  Το οποιοδήποτε δημόσιο έγγραφο το επικαλείσαι όταν δεν έχεις κτηματολόγιο και τίτλο κτήσης. Εσύ έχεις και πας με αυτά.

 9. Στις 22/9/2018 στις 2:46 ΜΜ, v.kourtis είπε

  έχω τώρα την εξής περίπτωση και θα ήθελα την άποψη όσων έχουν γνώση επ' αυτού. Σε μία πολυκατοικία με άδεια οικοδομής στα τέλη του 70 γίνεται ανακατανομή χιλιοστών λόγω κάποιων αλλαγών στο περίγραμμα του κτιρίου και των διαστάσεων των κοινοχρήστων χώρων οι οποίες επιφέρουν αλλαγές στις οριζόντιες ιδιοκτησίες χωρίς να επέρχεται αύξηση δόμησης/κάλυψης/όγκου και μεταβολή γενικά των εγκαταστάσεων(κεντρικού λέβητα κλπ). Είχε γίνει αυθαίρετη δημιουργία θέσεων στάθμευσης στην πυλωτή και στο υπόγειο τις οποίες τις προσθέτουμε τώρα(από το 2013 δηλ.) βάσει της δήλωσης ένταξης του μηχανικού με τον 4495/2017, αλλά στα διαμερίσματα μετά την νέα επιμέτρηση βρίσκονται με λιγότερα μ2 από αυτά που γράφει η αρχική σύσταση. Το ερώτημα είναι αν μπορούμε να δηλώσουμε τα μειωμένα μ2 στα διαμερίσματα ή όχι διότι σε συζήτηση με έναν συνάδελφο και με τον συμβολαιογράφο(επίκειται πώληση ενός εξ' αυτών) , μου είπαν ότι δεν μπορώ να το κάνω καθώς με τον Ν4495 και γενικά με όλους τους νόμους τακτοποίησης απαγορεύεται στην ουσία να μειώσεις μ2 πριν γίνει νέα σύσταση βάσει νέας επιμέτρησης..Αναγράφεται πουθενά αυτό?

  Δεν μειώνεις τ.μ., γιατί αναγράφεις το ακίνητο στην πραγματική κατάσταση.

  Ο Ν4223 και η ΠΟΛ1237 ορίζουν για τις ανάγκες της συγκεκριμένης φορολογίας την πραγματική κατάσταση.

  Πραγματική κατάσταση = οριστική εγγραφή κτηματολόγιο, αν δεν έχει οριστική εγγραφή, πραγματική κατάσταση= τίτλος κτήσης, αν δεν .......

  Άρα στην περίπτωσή σου ακολουθείς ότι γράφει η σύσταση ακόμα και αν αναγράφει περισσότερα τετραγωνικά , αν δεν είχες τίποτα από τα παραπάνω τότε επικαλείσαι οποιοδήποτε δημόσιο έγγραφο π.χ. νομιμοποίηση.

  Παρέκκλιση υπάρχει μόνο αν η πραγματική επιφάνεια είναι μεγαλύτερη (αύξηση τετραγωνικών) από κτηματολόγιο, τίτλο κτλ

  Γι' αυτό σου λέει και ο συμβολαιογράφος ότι "απαγορεύεται στην ουσία να μειώσεις μ2".

 10. Εχθές εκδόθηκε η ΕΞ-304850-2018/10001 εγκύκλιος από το υπουργείο εργασίας σχετικά με την αποζημίωση σε ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς.

  Σύμφωνα με την ανωτέρω κατά την λήξη σύμβασης ορισμένου χρόνου "απαιτείται έγγραφη καταγγελία και συνεπώς καταβολή αποζημίωσης άλλως θεωρείται αορίστου χρόνου".

  1) Τι έντυπο θα υποβληθεί στο ΕΡΓΑΝΗ, εφόσον το Ε6 αναφέρεται ρητά σε καταγγελία αορίστου χρόνου και το Ε7 δεν είναι καταγγελία;

  2) Η εγκύκλιος δεν έρχεται σε αντίθεση με τις διατάξεις του νόμου σχετικά με την αποζημίωση (παρ. 4 άρθρο 30 Ν682/1977) οι οποίες αναφέρονται "στους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου, καθώς και στους αποχωρούντες ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς λόγω συμπληρώσεως του συντάξιμου χρόνου ή του 70ού έτους ηλικίας τους";

  Ουσιαστικά είναι η πρώτη εφαρμογή του άρθρου 30 του Ν682/1977 (όπως προστέθηκε με τον Ν4415/2016 και τροποποιήθηκε με τον 4472/2017), το οποίο λέει για διετής συμβάσεις έχει έναρξη ισχύος από 06/09/2016, άρα αφορά συμβάσεις που έληξαν 31/08/2018. 

   

 11. 4 ώρες πριν, gianzo said:

  Μου βγάζει ότι το ΑΜΑ είναι κενό... Που δεν είναι! Για έναν μόνο από τους 5 εργαζόμενους της επιχείρησης!

  Μήπως ο εργαζόμενος απογράφηκε στο ΙΚΑ μετά την 16/01/2017 και πρέπει να προηγηθεί κάτι σχετικό με το μήνυμα που εμφανίζει στο ΙΚΑ:

  "Για την συμπλήρωση του ΑΜΙΚΑ νέων ασφαλισμένων που απογράφηκαν στον ΕΦΚΑ από 16/01/2017 και εφεξής, θα πρέπει για την εύρεση των στοιχείων ασφαλισμένου (ΑΜΙΚΑ) να επιλεγεί μέσω της καταχώρησης αναλυτικής εγγραφής ΑΠΔ (μέσω φόρμας) το κουμπί με το ερωτηματικό στον ΑΜΑ Ασφαλισμένου, είτε με τα ταυτοποιητικά στοιχεία είτε με τον ΑΜΚΑ ώστε να είναι δυνατή η καταχώρηση του Ασφαλισμένου"

  Δεν μου έχει τύχει, άλλα εξέτασε το κι αυτό. 

 12. Σε φορολογούμενο με συμμετοχή σε ΟΕ χωρίς κέρδη (μηδενική), και εισόδημα από άλλες πηγές του βγήκε φόρος και το εκκαθαριστικό του έβγαλε 2 δόσεις Σεπτέμβρη και Νοέμβρη. Άρα το σύστημα είδε την εταιρεία, χωρίς να έχει εισοδήματα από αυτή.

 13. Μίλησα χθες με την διοίκηση του ΙΚΑ τμήμα επικουρικής ασφάλισης (αφού πρώτα έχω μιλήσει με αρκετά άλλα τμήματα), σε απάντηση του ερωτήματος μου πότε θα βγάλουν την εγκύκλιο και τα νέα πακέτα μου είπε ότι η εγκύκλιος  είναι θέμα του ΕΤΕΑ  και ότι αυτοί μόνο εισπράττουν μόνο,για λογαριασμό του ΕΤΕΑ, αλλά μην ανησυχώ γιατί και να αργήσει θα δώσουν διάστημα με συμπληρωματικές ΑΠΔ να αποδοθούν οι εισφορές. Όταν της είπα ότι ξέρω την κλασική τακτική του ΙΚΑ γιατί την έχουμε βιώσει όλοι μας πολλές φορές, αλλά δεν με ενδιαφέρει αυτό, με ενδιαφέρει να βγάλω την μισθοδοσία του Ιουνίου, μου είπε ότι αυτό είναι δικό μου θέμα. Ακολούθησε "διάλογος" που δεν μου επιτρέπεται να τον γράψω.

  Μετά πήρα στο Υπουργείο Εργασίας στην γενική γραμματεία κοινωνικής ασφάλισης. Η απάντηση (ευγενέστατη υπάλληλος) στα ίδια ερωτήματα ήταν ότι έχω δίκιο (τι να το κάνω;), η εγκύκλιος είναι έτοιμη, χρειάζεται μόνο η υπογραφή του υπουργού και θα την υπογράψει τις προσεχείς μέρες (πόσες μέρες χρειάζεται για μια υπογραφή;).

  Το συμπέρασμα για άλλη μια φορά είναι ότι οι άνθρωποι έχουν τους δικούς ρυθμούς, ζουν στον δικό τους κόσμο και μας θεωρούν ζώα.

   

          

 14. όχι γιατί δεν έχουν "εξοφληθεί" δόσεις, αλλά έχουν μειωθεί τα πόσα σε όλες τις δόσεις.

  ούτως ή άλλως δεν έχω αιτηθεί συμψηφισμό και οτιδήποτε εισπράτω με ενημερότητα με παρακράτηση ποσού

  πηγαίνει και εξοφλεί ολόκληρες δόσεις.

  Από τη μία με τρώει να πάω να ρωτήσω, από την άλλη λέω να το αφήσω ως έχει !!

  Άλλαξε το επιτόκιο.

 15. Αύριο είναι Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου, λήγει η προθεσμία για την κατάθεση των ετησίων πινάκων και ταυτόχρονα "Για λόγους τακτικής συντήρησης το σύστημα θα διακόπτει τις υπηρεσίες του κάθε Τετάρτη 18.00 - 21.00". Θα έχουμε σκηνές απείρου κάλλους;;;;;;;

  Έχω να στείλω 2 πίνακες ακόμα αλλά δεν μπαίνω εδώ και κανένα δίωρο. Τις "σκηνές απείρου κάλλους" τις θεωρώ σίγουρες. 

 16. Κατατέθηκε τροπολογία, τώρα το είδα. Προβλέπει χρόνο των σχετικών συνελεύσεων εντός μηνός από την ημερομηνία λήξης υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Άρα γενικές συνελεύσεις μέχρι 20 Αυγούστου. 

×
×
 • Create New...