Jump to content

polycro

simple Members
 • Posts

  157
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

Posts posted by polycro

 1. Φέτος στον κωδ.078 του Ε3,έχει την ένδειξη και των ΕΛΠ μαζί με τα ΔΛΠ.Άρα στα απλογραφικά τι βάζουμε? Ναί ή  Όχι,?

  Και τα απλογραφικά φέτος βάση ΕΛΠ τηρούνται.

 2. Αν γνωρίζει καποιος συνάδελφος

  Στην μεταβίβαση μεριδίου οε λόγω γονικής παροχής εξακολουθεί να ισχύει η ΠΟΛ 1055/2003.

  Εκείνη την εποχή (2003) είχαν βγει δύο  ΠΟΛ.,η 1053 που μιλούσε για μεταβίβαση επιχ/σης με επαχθή αιτία και

  η 1055 που αναφερόταν στην μεταβίβαση πάλι αλλά λόγω γονικής παροχής -δωρεάς κλπ.

  ΄Εχω περίπτωση μεριδίου μεταβίβασης ΟΕ λόγω γονικής παροχής και θα εφαρμόσω την ΠΟΛ.1055 που

  εξακολουθεί -όπως προύπα να ισχύει.όλα καλά ως εδώ.Έλα που στην 1055 δεν εμφανίζεται πουθενά η φράση

  που υπάρχει στην 1053πολ: "Προκειμένου για μεταβίβαση εταιρικού μεριδίου ομόρρυθμης εταιρίας και μεριδίων των λοιπών υπόχρεων, εκτός της ετερόρρυθμης εταιρίας, η ετήσια αμοιβή που ισχύει, κατά περίπτωση, υπολογίζεται στο διπλάσιο"

  Να υποθέσω ότι στην πολ.1055 ΔΕΝ διπλασιάζεται η εμπορική αμοιβη?Γνωρίζει κανείς ?

  Είναι σημαντικό στον τελικό υπολογισμό της υπεραξίας

 3. Συνάδελφοι , πως ερμηνεύεται τα αναγραφόμενα στον ψηφισθέν νόμο,

   

  «Ειδικά για τους ασκούντες ατομική αγροτική......................... γαίες, και κάθε είδους κατασκευές ή εγκαταστάσεις που

  χρησιμοποιούνται για την άσκηση της δραστηριότητας αυτής.»

   

  Ποιες είναι οι κατασκευές και οι εγκαταστάσεις ;

   

  Συμπεριλαμβάνονται τα πτηνοτροφεία, βουστάσια , ποιπνιοστάσια, κτίρια αποθήκευσης κλπ,  αγροτικές αποθήκες ή αναφέρεται ο νόμοθέτης σε κάτι άλλο.

   

  Ευχαριστώ

  Μάλλον πιάνει τα πάντα όπως βλέπω την διατύπωση.Εξακολουθώ να έχω την απορία αν πχ συνταξιούχος δίνει δωρεαν τους αγρούς του στην σύζυγο ή στον γιό του που είναι αγρότες,δηλώνει τεκμαρτό μίσθωμα? η διατύπωση του νόμου δεν με βοηθά να καταλάβω.

 4. Ο Κωδ. 34 (Ιδιοχρησιμοποίηση γαιών) στο ηλεκτρονικό έντυπο Ε2 γιατί υπάρχει τότε ?

  Προφανώς γιατί όταν βγήκε το έντυπο υπολογίζαμε αναγκαστικά εισόδημα ιδιόχρησης

 5. Στο ε2 πίσω στις οδηγίες σαφώς ορίζει ότι από τα μη οικοδομημένα ακίνητα αναγράφονται αυτά μόνο που αποφέρουν πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα. Άρα αγροί που δεν αποφερουν εισόδημα τεκμαρτό από ιδιόχρηση θεωρώ ότι δεν αναγράφονται στο Ε2.

 6. "Ειδικά για τους ασκούντες ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα δεν υπολογίζεται τεκμαρτό εισόδημα από ιδιοχρησιμοποίηση ή δωρεάν παραχώρηση προς ανιόντες, κατιόντες και συζύγους, αγροτικών εκτάσεων στις οποίες περιλαμβάνονται λιβάδια, καλλιεργήσιμες γαίες, βοσκήσιμες γαίες, και κάθε είδους κατασκευές ή εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται για την άσκηση της δραστηριότητας αυτής."

   

  Σημαίνει αυτό ότι αν δεν ασκω αγροτική δραστηριότητα και δωρεάν παραχωρώ αγροτική έκταση σε ανιόντες, κατιόντες και συζύγους τότε υπολογίζω κανονικά τεκμαρτό εισόδημα;

  'Εχω την ίδια απορία!

 7. Γιατί ρε συνάφελφοι βγάζει στο εκκαθαριστικό τέλος επιτηδεύματος σε αγρότη που έκανε την κλασική μετάταξη τν 1-1-14 από ειδικό στο κανονικό? Δεν υποτείθεται ότι έχουν πενταετία απαλλαγής από τη χρηση 2014? Το είδα και την σταμάτησα! δεν την έστειλα.

 8. Στην περίπτωσή σας δεν έχετε μόνο εισοδήματα από ακίνητα. Έτσι, ο πελάτης σας, φορολογείται όπως έγραψε και ο συνάδελφος ponzi και στην προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων (εκτός από τα ενοίκια) καθώς και του χρεώνεται και προκαταβολή. Χρειάζονται αν υπάρχουν, ακόμη περίπου 3000,00€ ανάλωσης κεφαλαίων , για να μη φορολογηθεί με την κλίμακα επιχειρηματικής δραστηριότητας αλλά, με την κλίμακα από ακίνητη περιουσία μόνο στα ενοίκια (11% εδώ).

  Μα έχει εισόδημα μόνο από ακίνητα.Δεν δηλώνει κάποιο άλλο εισόδημα.Γιατί ανα υπολογισθεί το 3 χίλιαρο?

 9. Έχει φορολογήσει τη διαφορά από το 3χίλιαρο με 26% + προκαταβολές + φόρο ενοικίων.

  Υποτίθεται ότι το 3χίλιαρο δεν μπαίνει όταν δηλώνεις εισόδημα μόνο από ακίνητα.Δεν είναι έτσι?

 10. Ξέρει κανείς συγκεκριμένα αν για το πρόγραμμα:

  Πρόγραμμα επιχορήγησης 4.000 Νέων Ελευθέρων Επαγγελματιών - Γυναικών, ηλικίας 22-64 ετών με το διακριτικό τίτλο «ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΝΕΡΓΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΗΛΙΚΙΑΣ 22-64»

  για το οποίο η επιχορήγηση δίνεται με αιτιολογία:"η προώθηση ανέργων γυναικών στην απασχόληση, μέσω της οικονομικής ενίσχυσης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών",αν φορολογείται πλέον με τον Ν.4172?Με βάση τα παραπάνω δεν μπορώ να καταλήξω και ειδικά για ατομική επιχείρηση.Αν κάποιος συνάδελφος έχει ανάλογη περίπτωση θα παρακαλούσα  μία απάντηση.
   

 11. O ΚΩΔ 310 ΘΕΛΕΙ 

  prorata

  Οι επιδοτήσεις είναι έσοδα εξαιρούμενα( και όχι απαλλασόμενα του φπα για να συνδεθούν μεε το δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ εισροών).Πηγαίνουν στον κωδ.310,όπως σαφώς ορίζουν οι οδηγίες της εκκαθαριστικής και ΔΕΝ γίνεται pro-rata διότι όπως αναφέρθηκε και  ανωτέρω:

  Η διαφοροποίηση με την παλαιά διάταξη είναι ότι δεν δημιουργείται πλέον κλάσμα από την επιχείρηση που πραγματοποιεί πράξεις που παρέχουν δικαίωμα έκπτωσης και πράξεις εξαιρούμενες του ΦΠΑ, δηλαδή πράξεις εκτός του πεδίου εφαρμογής, όπως π.χ. αποζημιώσεις, οικονομικές ενισχύσεις και γενικότερα επιδοτήσεις μη φορολογητέες (που δεν αποτελούν αντιπαροχή και δεν συνδέονται άμεσα με την τιμή της διάθεσης των αγαθών).

  Αν υποθετικά ο αγρότης είχε και άλλα έσοδα απαλλασόμενα του φπα ,τότε οι επιδοτήσεις πάλι θα έμπαιναν στον 310 με την διαφορά ότι τότε θα γινόταν και pro-rata.

 12. Διαβάζω στην πολ1003:

  5.7.4 Ιδιαίτερα, για τις πολύ μικρές οντότητες της παραγράφου 2(γ) του άρθρου 1 που χρησιμοποιούν απλογραφικό σύστημα, από το συνδυασμό των διατάξεων του άρθρου αυτού και των διατάξεων του άρθρου 12 προκύπτει ότι για τις λιανικές πωλήσεις με τη χρήση φορολογικών μηχανισμών (παράγραφοι 8 και 9 του άρθρου 12) η σχετική καταχώρηση στα λογιστικά βιβλία δύναται να διενεργείται με μία εγγραφή κατά περίοδο (τρίμηνο) και το σχετικό ποσό θα προκύπτει ως η διαφορά του σωρευτικού αθροίσματος πωλήσεων του μηχανισμού κατά την έναρξη και τη λήξη της περιόδου (μήνας ή τρίμηνο, κατά περίπτωση).

  Επίσης στο άρθρο 3 παρ.12 του Ν.4308(που αναφέρεται στο τι καταχωρείται στο απλογραφικό βιβλίο) :

  α) Τα πάσης φύσεως έσοδα διακεκριμένα σε έσοδα από πώληση εμπορευμάτων, από πώληση προϊόντων, από παροχή υπηρεσιών και λοιπά έσοδα.

  Καταλαβαίνω λοιπόν πρώτον ότι δεν μας απασχολεί πλέον η καταχώρηση του Ζ ανά Σ.Κ.Κ όπως παλαιότερα,αλλά μόνο τα σύνολα από κάθε κλάδο εσόδων (εμπορεύματα-προιόντα -παροχή κλπ)και δεύτερον αν έχω μόνο εμπορική επειχήρηση με μία και μόνη εγγραφή,(χωρίς να απαιτείται καμία ιδιαίτερη έκδοση από την ταμειακή κάποιας μηνιαίας ή τριμηνιαίας αναφοράς-όπως επί ΚΦΑΣ),βάση  πρώτου και τελευταίου Ζ τριμήνου,καθάρισα!Καταλαβαίνω καλά?(Σημαντική μείωση χρόνου καταχώρησης των δεδομένων ταμειακής σε περιπτώσεις μόνο εμπορικών επιχειρήσεων)

 13. Για βοηθήστε ρε παλικάρια.Βάζω στον 343 ποσόν πρόωρης αγροτικής σύνταξης με το ΑΦΜ υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης,και μου βγάζει μήνυμα: "ότι το ΑΦΜ αυτό έχει υποβάλει ηλεκτρονικά βεβαίωση για εσάς".Πατάω επιστροφή στην δήλωση (γιατί δεν φεύγει) ,κλικάρω στον 303,βλέπω μόνο του ΟΓΑ την σύνταξη,πουθενά η πρόωρη.'Οσες δηλώσεις είχα στείλει έως τώρα έβαζα την πρόωρη στον 343 και δεν μου έβγαζε κανένα μήνυμα.Τώρα μου λέει ότι το Αγροτικής ανάπτυξης έστειλε ήλεκτρονικά την βεβαίωση,αλλά δεν την βλέπω πουθενά.Έχει τύχει σε άλλον ίδια περίπτωση?Έχω κολλήσει και δεν φεύγει με τίποτα η δήλωση!

 14.  

  ΠΟΛ 1085/20.3.14

  ΑΡΘΡΟ 8

  (Υποχρεώσεις και δικαιώματα φορολογουμένων υπηρεσιών)

  1. Με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου αυτού, όπως ισχύει, αντικαθίσταται η παράγραφος 1 του άρθρου 61 του ν. 2238/1994 και ορίζονται οι υπόχρεοι υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, είτε είναι κάτοικοι Ελλάδας, είτε κάτοικοι εξωτερικού. Συγκεκριμένα, κάθε φυσικό πρόσωπο, ανεξαρτήτως εάν υπόκειται ή όχι σε φόρο, έχει υποχρέωση να υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος εφόσον έχει συμπληρώσει το 18° έτος της ηλικίας του, με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 5 του ν. 2238/1994 περί φορολογίας των εισοδημάτων των συζύγων και των ανήλικων τέκνων και εφόσον δεν εμπίπτει στις διατάξεις περί προσώπων που βαρύνουν τους φορολογούμενους του άρθρου 7του ν. 2238/1994.

   

   

  Απο το κόκκινο,  εγω καταλαβαίνω οτι το προστατευόμενο μέλος φοιτητής μέχρι 25 ετών, εφόσον έχει εισόδημα μέχρι 3000, δεν κάνει δήλωση.

  Επίσης Καλή Ανάσταση 

  Και εγώ αυτής της γνώμης είμαι ,αν μπορούμε να καταλήξουμε κάπου,γιατί υπάρχουν πολλοί εκεί έξω που αφορά.Μιλάμε πάντα για πραγματικό ή τεκμαρτό μέχρι 3000 και προστατευόμενο άνω των 18. Και στο πρόσφατο σεμινάριο του Ταxheaven ο Χριστόπουλος ανέφερε σε ερωτήσεις συναδέλφων ακριβώς το αντίθετο,ότι κάνει δήλωση αλλά μπαίνει και ως προστατευόμενο στην δήλωση του γονέα.Το γιατί έχει υποχρέωση να κάνει δήλωση,(διαβάζοντας ξανά και ξανά την παραπάνω παράγραφο 1 του 61),ειλικρινά δεν το καταλαβαίνω.

×
×
 • Create New...