Jump to content

Spitsy

starting Members
  • Content Count

    4
  • Joined

  • Last visited

  1. ευτυχως που δεν ειμαι μονος εχω συντροφια ολους τους τεμπεληδες λογιστες που ψαχνουν για δικαιολογιες που δεν εχουν καταφερει να φερουν εις περας τα ελαχιστα που εχουν αναλαβει ΥΓ: λες να πεθυμησουμε την εποχη Θεοχαρη ????
  2. Τελικα το ζητημα λυθηκε σημερα, προσκομιζοντας στη ΦΑΕ αποδεικτικο αδυναμιας του συστηματος βρεθηκε τροπος να εκδιδονται Ταυτοτητες Πληρωμης προς πληρωμη σε τράπεζα Αυτο που καταλαβαινω παντως απο την απαντηση που έλαβα σήμερα από το taxis: "Σας ενημερώνουμε ότι, υπόχρεοι υποβολής για Προκαταβλητέο φόρο στις αμοιβές αρχιτεκτόνων – μηχανικών είναι κάθε φυσικό πρόσωπο – επιτηδευματίας. Προκειμένου να ενημερωθείτε για το ερώτημά σας θα πρέπει να επικοινωνήσετε με την Κεντρική Υπηρεσία στο τηλέφωνο 2103375000." καθώς και από τηλεφωνική επιβεβαίωση που είχα από το υπουργείο ότι δεν υπάρχει η πρόθεση κατάργησης του ΦΕΜ στα νομ.πρ. είναι ότι μάλλον το taxis εφαρμοσε ορθώς τη νομοθεσια που ειχε στα χερια του σε λίγο καιρό που θα βγούν οι ερμηνευτικές και οι προσθήκες με ΠΟΛ στον περιβόητο Ν.4172 θα αποδειχθεί τοις - ή καλύτερα ποιός - πταίει πάντως πολύ φοβάμαι ότι αυτοί που ήθελαν να νομοθετήσουν την ριζική μεταρύθμιση του ΚΦΕ τελικά το μόνο που κατάφεραν είναι ένα λειψό και προβληματικό copy paste του παλαιού κώδικα Εύγε στο taxis, όσο για τους νομοθετούντες και τους συμβούλους τους... λησμονώ τις παλιές ημέρες που όλοι αυτοί οι φελοί καθόντουσαν στο γραφειάκι τους χωρίς να ενοχλούν και δε χρειαζόταν να δικαιολογήσουν κάπως την ύπαρξή τους
  3. ευχαριστω πολυ για την απαντηση και το ενδιαφερον δεν ειχα καλοκοιταξει τον 4172, και με την τωρινη αφορμη τρομαξα με αυτα που (ΔΕΝ) καταλαβα το αρθρο 62 αναφερεται σε παρακρατουμενους φορους, ενω το ζητημα του ΦΕΜ εχει να κανει με προκαταβλητεο μέχρι τώρα η Α εταιρεια έκοβε στον Β Δημο τιμολογιο και για να το εισπραξει έπρεπε να του καταθεσει αποδεικτικο πληρωμης του προκαταβλητεου φορου επι της καθαρης αξιας του τιμολογιου (ΦΕΜ) παντως διαβαζοντας τα αρθρα 69 και 71 που αφορουν προκαταβλητεο φορο φυσικων και νομικων προσωπων αντιστοιχως βλεπω οτι για τα μεν φυσικα προσωπα γινεται σαφης αναφορα σε ΦΕΜ (βλ.παρ.4 αρθρο69) ενω στο αντιστοιχο αρθρο για τα νομικα προσωπα ... κουβεντα επιπλέον, στο αρθρο 62 παρ.2 "νομικα προσωπα...εχουν φορολογική κατοικία στην Ελλάδα...δεν υπόκεινται σε παρακράτηση...με την επιφύλαξη της παρ.2 του άρθρου 64" και ακολούθως στο άρθρο 64 παρ.2 "οι φορεις γενικής κυβέρνησης κατά την προμήθεια...υπηρεσιών από νομικά πρόσωπα...να παρακρατούν φόρο εισοδήματος, ο οποίος υπολογίζεται... ποσοστό 8% για την παροχή υπηρεσιών" επομένως δυο μου φαίνονται τα πιο πιθανά ενδεχόμενα: 1) καταργείται το ΦΕΜ για τα νομικά πρόσωπα, και πλέον οι αρχιτεκτονικές μελέτες υπάγονται στην γενικότερη έννοια των "υπηρεσιών", οπότε το νομικό πρόσωπο μέχρι 31-12-2013 πλήρωνε ΦΕΜ και εισέπρατε ολόκληρη την τιμολογημένη από 1-1-2014 κόβει ΤΠΥ με παρακράτηση 8% 2) είτε ξέχασαν να συμπεριλάβουν στο νόμο την ιδιαιτερότητα του ΦΕΜ νομικών προσώπων οπότε καλώς έπραξε το taxis και ενεργοποίησε την εφαρμογή μόνο στα φυσικά πρόσωπα και ενδεχομένως όταν το ανιληφθούν, θα βγάλουν ερμηνευτική σε κάθε περίπτωση, νομίζω ότι τα ελληνικό κράτος, σε κάθε μεταρύθμιση ξεπερνάει τον ευατό του πρώτα έρχεται ο νόμος, πολύ μετα τα σεμινάρια, πιο μετα οι ΠΟΛ και οι ερμηνευτικές και πιο μετα ερχεται και η επιμόρφωση των υπαλλήλων.(ΦΑΕ, τηλ.κεντρο taxis) που θα επιμορφ΄΄ωσουν όλους εμάς και το παράδοξο είναι ότι όλα αυτα γίνονται στην εποχη του internet και του tweeter...!
  4. Ειμαι λογιστής και Προσπαθώ εδώ και τρείς ημέρες να υποβάλω ΦΕΜ για εταιρεία Αφού έχω μπεί στο σύτημα με τους κωδικούς μου (ως εξουσιοδοτημένος λογιστής) και οταν πατάω Υποβολή νέας δήλωσης λαμβάνω το εξής περίεργο μήνυμα "Το Α.Φ.Μ. ΧΧΧΧΧΧΧΧΧ του δηλούντος μηχανικού που υποβάλλει τη δήλωση πρέπει να είναι Φ.Π. επιτηδευματίας." (όπου ΧΧΧΧΧΧΧΧ το αφμ της εταιρείας) Προφανώς θέλουν να συνδέεται κάπως η υποβολή της δήλωσης με κάποιο φυσικό πρόσωπο μηχανικό κάτοχο αδείας. Προσπάθησα να κάνω εξουσιοδότηση για τις δηλώσεις παρακρατούμενων φόρων στον νόμιμο εκπρόσωπο της εταιρείας ώστε να υποβάλω τη δήλωση μέσω των δικών του κωδικών. Αλλα το σύστημα μου βγάζει το μήνυμα ότι δεν ειναι δυνατό να εξουσιοδοτηθεί το εν λόγω αφμ (δηλ. του νόμιμου εκπροσώπου) !!! Όλα οσα αναφέρω συμβαίνουν σε δύο μελετητικές εταιρείες που τυχαίνει να απασχολούμαι. Ταξις και ΦΑΕ έχουν ενημερωθεί απο εχθές το πρωί με κάθε τρόπο (mail, τηλεφωνικώς, τσακωμούς) αλλα μεχρι τωρα δεν εχει γινει τιποτα. Καμιά ιδέα ...?
×
×
  • Create New...