Jump to content

YiannisYiannakos

simple Members
  • Posts

    5
  • Joined

  • Last visited

About YiannisYiannakos

YiannisYiannakos's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

0

Reputation

  1. Ενδιαφέρομαι να μάθω μήπως κανείς σας ξέρει σχετικά με παράλληλα σφαλισμένους σε ΟΓΑ και ΙΚΑ. Συγκεκριμένα πρόκειται για μια περίπτωση που κάποιος έκανε αίτηση ασφάλισης στον ΟΓΑ για ασφάλισή του από 1/12/2011. Όμως ως γνωστόν ο ΟΓΑ αργεί πάρα πολύ να αποδεχθεί την αίτηση νέων ασφαλισμένων. Έτσι τον Σεπτέμβριο του 2012 έκανε αποδεκτή την αίτηση και ασφάλισε τον αγρότη με πλήρη ασφάλιση αναδρομικά από 1/12/2011. Εν τω μεταξύ όμως ο άνθρωπος αυτός είχε εργαστεί περιστασιακά (για τρείς μήνες) από 1/4/2012-30/6/2012 σε εταιρεία και είχε ασφαλιστεί στο ΙΚΑ με πλήρη ασφάλιση και με το κανονικό πακέτο κάλυψης. Τα ερωτήματα είναι 2 !! 1. Ο άνθρωπος αυτός δεν δικαιούτω να έχει άλλο πακέτο κάλυψης και να πληρώνει μειωμένες εισφορές καθότι ήταν ασφαλισμένος παράλληλα και στον ΟΓΑ; Αν ναι ποιό είναι το πακέτο κάλυψης για το ΙΚΑ που ισχύει σε αυτή την περίπτωση και τι ποσοστά εισφορών προκύπτουν; Γνωρίζω ότι ο ΟΓΑ δεν κάνει καμία έκπτωση στις εισφορές και ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει να πληρωθεί το πλήρες ποσό για την πλήρη ασφάλιση, αλλά νομίζω ότι στο ΙΚΑ υπάρχουν κωδικοί για πακέτα κάλυψης με μειωμένες εισφορές. Σημειώνω ότι ο άνθρωπος αυτός είναι παλαιός ασφαλισμένος (πρώτη ασφάλιση προ του 1993 στο ΙΚΑ). 2. Αν είναι σωστή η υπόθεση στην πρώτη περίπτωση, αναρωτιέμαι μήπως μπορεί να γίνει κάτι εκ των υστέρων και ενδεχομένως να επιστραφούν τα παραπάνω χρήματα που έχουν δοθεί (τόσο του ασφαλισμένου όσο και του εργοδότη). Αν ναι με ποιά διαδικασία; Σημειώνω ότι όταν έγινε η ασφάλιση στο ΙΚΑ (Απρίλιος-Ιούνιος 2012) δεν ήταν ακόμα γνωστή η αναδρομική απόφαση του ΟΓΑ (Σεπτέμβριος 2012) με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατός τότε άλλος τύπος ασφάλισης πέραν της πλήρους. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων
  2. γειά σε όλους, αν ξέρει κανείς τις απαντήσεις θα ήμουν ευτυχής να τις μάθω !! Ενδιαφερόμενη κάνει αίτηση ένταξης στην ασφάλιση του ΟΓΑ τον Φεβρουάριο του 2012, στην οποία ζητάει να ενταχθεί από 1/12/2011. Τον Απρίλιο 2012 προσλαμβάνεται ως μισθωτή και ασφαλίζεται στο ΙΚΑ με το πακέτο κάλυψης 101. Τον Ιούλιο 2012 απολύεται έχοντας κάνει περίπου 90 ημερομήσθια. Τον Σεπτέμβριο 2012 της απαντάνε επιτέλους από τον ΟΓΑ ότι αποδέχονται την αίτησή της και ότι θεωρείται ασφαλισμένη στον ΟΓΑ από 1/12/2011. Ερώτημα 1ο: Κανονικά δεν θα έπρεπε να έχει ασφαλιστεί στο ΙΚΑ με άλλο πακέτο κάλυψης (έχω ακούσει για τα 971-976)? Ερώτημα 2ο: Αν το δικαιούται αυτό, μπορεί να κάνει εκ των υστέρων διόρθωση και να επιστραφούν οι επιπλέον ασφαλιστικές εισφορές που καταβλήθηκαν? και πως γίνεται αυτό? (από τον εργοδότη ή τον εργαζόμενο?) Ερώτημα 3ο: Παίζει ρόλο στο αν μπορεί να έχει αλλο πακέτο κάλυψης από το ΙΚΑ το ζήτημα του αν είναι παλιά η νέα ασφαλισμένη (προ 93)? Και αν ναι, που στηρίζεται και ποιά η λογική του? (η συγκεκριμένη είναι παλιά ασφαλισμένη) Ερώτημα 4ο: Η κυρία αυτή έχει γεννήσει το δεύτερο παιδί της το Σεπτέμβριο του 2011. Αν ξέρω καλά, οι ασφαλισμένες στον ΟΓΑ, απαλλάσοντται από τις ασφαλιστικές εισφορές για ένα χρόνο μετά τη γέννηση του δευτερου παιδιού τους. Η συγκεκριμένη απαλλάσεται μέχρι Σεπτέμβριο του 2012? και αν ναι, πως το κάνει? έπρεπε να το έχει αναφέρει στην αρχική της αίτηση? Ερώτημα 5ο: Στην αίτησή της (που έγινε το Φλεβάρη) είχε επιλέξει μια χαμηλή ασφαλιστική κατηγορία. Μπορεί τώρα να πάει να ζητήσει αναδρομικά (τουλάχιστον για το έτος 2012 και εξής) να αλλάξει ασφαλιστική κατηγορία και να μπεί σε μεγαλύτερη(εφόσον μάλλον δεν θα την πληρώνει μέχρι το Σεπτέμβριο του 2012) ? Σημειώνω ότι στο χαρτί που της δώσανε για την εγγραφή της, λέει ότι η πρώτη ειδοποίηση πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών θα έρθει το Μάρτιο του 2013 (μάλλον επειδή η απόφαση ένταξης βγήκε το Σεπτέμβρη). Αυτά το λίγα !! Ευχαριστώ εκ των προτέρων όποιον γνωρίζει ...επίσης μερικά ακόμα ερωτήματα που δεν άπτονται του ΟΓΑ αλλά γενικά της αγροτικής δραστηριότητας. Η κυρία αυτή έχει κάνει έναρξη ως αγρότης εισικού καθεστώτος και έχει Δελτίο Αποστολής Αγροτικών Προιόντων θέλει να πουλάει τα προιόντα της απευθείας σε ιδιώτες. (π.χ. από το χωράφι ή κατ οίκον ή στο σπίτι του πελάτη) Μπορεί να το κάνει? Αν το κάνει τι παραστατικό θα κόψει? (έχει μόνο το δελτιο αποστολής) Υπάρχει κάποιο επίσημο χαρτί για κάτι τέτοιο? Είναι υποχρεωμένη να πουλάει μόνο σε εμπόρους που μπορούν να κόβουν Τιμολόγιο Αγορας? Αν πουλάει σε εμπόρους κόβει Δελτίο Αποστολής ή όχι (δεδομένου ότι οι έμποροι συνήθως κόβουν Δελτίο Αποστολής-Τιμολόγιο Αγοράς)? Αν κόψει Δελτίο Αποστολής και ο έμπορος κόψει Δελτίο Αποστολής-Τιμολόγιο Αγοράς υπάρχει κάποιο πρόβλημα? Ευχαριστώ και πάλι!
  3. Αγαπητοί φίλοι, αναρωτιόμουν μήπως μπορούσε κάποιος να με βοηθήσει στην εξής περίπτωση: Κυρία 38 ετών με πολλά χρόνια ασφάλισης στο ΙΚΑ (προ 93), είναι άνεργη από τον Ιούλιο. Ταυτόχρονα, ήδη από πέρσυ, δήλωσε εισόδημα από αγροτική εκμετάλευση σύμφωνα με το αντικειμενικό σύστημα, για μικρό κτήμα με ελιές που αγόρασε μαζί με το σύζυγό της. Στη φετινή δήλωση δήλωσε εισόδημα περί τις 4000 ευρώ από μισθωτές, περί τις 7000 ευρώ από ακίνητα, και περί τα 20 (είκοσι) ευρώ από γεωργικές εκμεταλλέυσεις. Μέχρι τον Ιούνιο που εργαζόταν έχει και για φέτος εισοδήματα από μισθωτές καθώς και από ακίνητα. Μέχρι σήμερα είναι εγγεγραμένη στον ΟΑΕΔ και παίρνει ταμείο ανεργίας. Ερώτημα: Μπορεί η κυρία αυτή να διακόψει το ταμείο ανεργίας και να δηλωθεί ως κατα κύριο επάγγελμα αγρότης καθως και να υπαχθεί στην ασφάλιση του ΟΓΑ? Και αν ναι, από πότε? Μπορεί να το κάνει εντός του έτους? Η απάντηση δεν μπορεί να είναι τόσο απλή εφόσον: ο ΟΓΑ ζητάει να είναι το γεωργικό εισόδημα μεγαλύτερο από τα υπόλοιπα (ενδεχομένως μη υπογολιζόμενα τα ακίνητα), όμως εδώ μπορεί αυτό να ίσχυε μέχρι τον Ιούνιο (που εργαζόταν), αλλά πλέον η κυρία δεν έχει άλλο εισόδημα πέραν του γεωργικού. Για να θεωρηθείς κατά κύριο επάγγελμα αγρότης πρέπει να έχεις αγροτικό εισόδημα πάνω από το 30% του συνολικού σου, καθώς και η απασχόλησή σου το ίδιο (υπάρχουν σχετικές ΚΥΑ που το ορίζουν - 169653/9-6-2011 και 134430/14-3-2011). Όμως αυτό πως υπολογίζεται? Σε ετήσια ημερολογιακή βάση ή εφόσον η κυρία είναι άνεργη θεωρείται ότι τώρα δεν απασχολείται πουθενά αλλού? Θα σας είμουν ευγνώμων αν με διαφωτίζατε!
×
×
  • Create New...