Jump to content

lia83

simple Members
 • Posts

  196
 • Joined

 • Last visited

Reputation Activity

 1. Like
  lia83 reacted to ΧΑΛΚΙΔΕΟΣ in 001002 - Επιστολή για την αναγνώριση ημερών ασφάλισης μερικώς απασχολουμένων στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ   
  Το γεγονός ότι μιλάς για σύνταξη στα και για ασφαλιστικές ημερες, ισως κάνει την ανάγκη διεκδίκησης των 25 ημερών τον  μήνα περισσότερο επιτακτική. Υπάρχει σε αυτή την συζήτηση απόφαση δικαστηρίου. Δες την και πράξε ανάλογα. Τελικά δεν πρέπει να αφήνουμε τις αυθαιρεσιες του ΙΚΑ αναπάντητες.
 2. Like
  lia83 reacted to SOFIAMY in 001002 - Επιστολή για την αναγνώριση ημερών ασφάλισης μερικώς απασχολουμένων στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ   
  Επειδή μου έχει τύχει ανάλογη περίπτωση έκανα το εξής και επειδή ο καθορισμός της αμοιβής δεν είναι αρμοδιότητα του νυν ΕΦΚΑ, αλλα του ΣΕΠΕ, ζήτησα βεβαίωση υπολογισμού των αποδοχών από την τότε επιθεώρηση εργασίας και έκανα ένσταση στις πράξεις που καταλόγισε το ΙΚΑ.
  Στην εκδίκαση της ένστασης κατέθεσα τη βεβαίωση της επιθεώρησης και μετά από συζήτηση για την αρμοδιότητα του φορέα που  καθορίζει τις αποδοχές, η ένσταση έγινε δεκτή και ακυρώθηκαν οι καταλογισθείσες πράξεις.
  Εκτός αυτού μπορείς επίσης, αν αντέχεις τις χρονοβόρες διαδικασίες, να προσβάλλεις και τη μείωση των ημερών εργασίας που ειδικά για τους απασχολούμενους 4ωρους 5νθημερους δεν έχει βάση ο υπολογισμός που κάνει ο φορέας.   
 3. Like
 4. Upvote
  lia83 reacted to doctor in Ν4387/2016-καταθεση μισθοδοσίας σε τράπεζα από 1/7/16   
  Ούτε 1/7/2020 δεν θα τρέξει αυτή η παπαριά.
  Άντε, έχεις 20.000 κόστος μισθοδοσίας, αλλά θες να επιλέξεις να δώσεις τα 10. Ποιος θα τα πάρει; Ο ΙΚΑΣ; Η εφορία; Οι εργαζόμενοι; Θα τα μοιραστούν; Άσε που αμα χρωστάς (που σίγουρα χρωστάς) στην τράπεζα μπορεί να στα πάρει αυτή και να πέσει το γέλιο της αρκούδας...
 5. Upvote
  lia83 reacted to HARYK in Δικαιολογητικά κατοίκου εξωτερικου και ΠΟΛ 1260/19.12.2014   
  Από 1/1/14 και με την έναρξη ισχύος του ν.4172/13, έπαψε όπως είναι γνωστό να ισχύει ο ν.2238/94 καθώς και όσες αποφάσεις είχαν κοινοποιηθεί βάσει αυτού του νόμου. Κατ' επέκταση, έπαψε να ισχύει και η ΠΟΛ.1136/13, που όριζε ότι υπάρχει υποχρέωση από οικ. έτος 2013 και εφεξής, προσκόμισης δικαιολογητικών από τους κατοίκους εξωτερικού που αποκτούν εισόδημα στην Ελλάδα, σύμφωνα με την παρ. 7 του άρθρου 61 του πρώην ΚΦΕ.
  Η διαδικασία πλέον ακολουθείται μόνο για όσους επιθυμούν να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στο εξωτερικό (και όχι για όσους ήδη το έχουν πράξει) και με βάση τα οριζόμενα στην ΠΟΛ.1058/15.
  Καλημέρα, καλή δύναμη.
 6. Upvote
  lia83 reacted to Auditor in ΠΩΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΗΜΙΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ   
  Βρίσκεστε άρα σε ημερήσια αμοιβή κάτω της 1ης ειδικής.
   
  Και εδώ ισχύει η γνώστη σχιζοφρένεια στο ΙΚΑ:
  Η εγκύκλιος 95/1992 αναφέρει ότι: "όλοι οι απασχολούμενοι για χρόνο μικρότερο του νομίμου ωραρίου και αμειβόμενοι με ημερήσιο μισθό μέχρι την 1η ειδική ασφαλιστική κλάση, θα αναγνωρίζουν στην ασφάλιση όλες τις ημέρες που απασχολούνται". Το ίδιο αναφέρει το εγχειρίδιο που έχει δημοσιεύσει το ΙΚΑ με ΑΔΑ:Β4ΛΨ4691ΩΓ-9ΩΧ  στην παράγραφο 4.2 "ΜΕΡΙΚΩΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ . Ν.1892/90   ΑΡΘΡΑ 38 ΚΑΙ 39. Άρα με τη λογική αυτή, θα πρέπει να αναγνωρίζετε όλες τις ημέρες ασφάλισης Τα κατά τόπους καταστήματα ΙΚΑ εφαρμόζουν τη διαίρεση (τι περίμενες!). Η epsilon σου δίνει τη δυνατότητα να παίξεις με τον υπολογισμό αυτό. Θεωρεί όμως πιο ασφαλή υπολογισμό αυτόν με τη διαίρεση (η epsilon γενικά είναι της λογικής "να μην έχουμε πρόβλημα με το ΙΚΑ" αλλά δεν την ενδιαφέρει και πολύ το "να μην έχουμε πρόβλημα με τον υπάλληλο") Βέβαια, αν ρωτήσεις τον Πρασσά (epsilonnet) θα σου πει και άλλα κουφά, όπως πχ όταν ο μισθός πλήρους είναι 1000 ευρώ, ο μισθός του τετραώρου είναι μεγαλύτερος από 500 ευρώ.
   
  Σε επικοινωνία μου με την epsilon για το θέμα μου είπαν πως έχουν πληροφόρηση πως η εγκύκλιος αυτή είναι ανενεργή και ισχύει για ορισμένες κατηγορίες υπαλλήλων, χωρίς να μου αιτιολογήσουν τίποτε άλλο και χωρίς να μου απαντήσουν γραπτά.
  Σε τηλεφωνική επικοινωνία μου με το ΙΚΑ (Θεοδωρακάκης στο τμήμα γενικών θεμάτων, τηλέφωνο 2105215248) μου είπε ότι η εγκύκλιος ισχύει κανονικά, χωρίς να μου απαντήσει γραπτά.
   
   
  βγάλε το συμπέρασμά σου τώρα.
  Σύμφωνα πάντως με το εγχειρίδιο του ΙΚΑ θα πρέπει να αναγνωρίσεις 25 ένσημα:
   
  "4.2 ΜΕΡΙΚΩΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ . Ν.1892/90 ΑΡΘΡΑ 38 ΚΑΙ 39
  Εγκ. 95/1992
  Οι μερικώς απασχολούμενοι και αμειβόμενοι με ημερήσιο μισθό ίσο ή μικρότερο της 1ης ειδικής ασφαλιστικής κλάσης του ΙΚΑ αναγνωρίζουν στην ασφάλιση όλες τις ημέρες που πραγματοποιούν σε κάθε μισθολογική περίοδο . Επίσης , γι’ αυτούς εφαρμόζονται οι διατάξεις που ισχύουν για όσους εργάζονται με το σύστημα της 5θημερης κατά εβδομάδα εργασίας.
  Δηλαδή , εάν απασχολούνται για 3 τουλάχιστον ημέρες την εβδομάδα , αναγνωρίζουν στην ασφάλιση μια επί πλέον ημέρα εργασίας."
   
  κουφό, ενώ κόβουν τα 25άρια στα τετράωρα.
   
   
  ΙΚΑ, ένα ίδρυμα, μια ιστορία.
 7. Upvote
  lia83 reacted to ckosmopoulos in Αμοιβη Σερβιτορου Με Ποσοστα Μια Σοβαρη Διευκρινιση   
  Επιμέλεια: Χρυσ. Πετίνη-Πηνιώτη, Δικηγόρου

   

  Φιλοδώρημα σερβιτόρων

  Χ.Χ. Ενταύθα

  Τα ποσοστά φιλοδωρήματος καθορίζονται στο άρθρο 54 του Ν. 2224/94 (ΔΕΝ 1994 σελ. 795). Προ της ενάρξεως της ισχύος του Νόμου αυτού (6-7-94) τα ποσοστά καθορίζονταν με  Αγορανομικές Διατάξεις (βλ. το άρθρο 238 της ΑΔ 14/89, με την οποία είχαν κωδικοποιηθή οι εκδοθείσες μέχρι 16-2-89 Αγορανομικές Διατάξεις, εις ΔΕΝ 1990 σελ. 691 και  Αλλ. ΔΕΝ 1993 σελ. 575).

  Το άρθρο 54 του Ν. 2224/94 έχει ως εξής:

  «Άρθρο 54. — Αμοιβή σερβιτόρων. — Η αμοιβή που δίδεται στούς σερβιτόρους των Καφενείων, ζαχαροπλαστείων, γαλακτοπωλείων, μπαρ, ουζερί, αναψυκτηρίων, καφεζυθοζαχαροπλαστείων, κυλικείων γενικά και λοιπών παρόμοιων καταστημάτων καθορίζεται σε ποσοστό δεκαέξι τοις εκατό (16%) στο λογαριασμό των πελατών.

  2. Η αμοιβή που δίδεται στούς σερβιτόρους των Εστιατορίων, ζυθεστιατορίων, οινομαγειρείων, ταβερνών, πιτσαριών, κέντρων διασκέδασης γενικά, καθώς και γαλακτοπωλείων, που προσφέρουν και χορτοφαγία, και των μικτών αυτών, ανεξάρτητα της κατηγορίας κατάταξής τους, καθορίζεται σε ποσοστό δεκατρία τοις εκατό (13%) στο λογαριασμό των πελατών, από το οποίο το μεν δέκα τοις εκατό (10%) δίνεται στούς σερβιτόρους, το δε τρία τοις εκατό (3%) στούς βοηθούς τους, εφ’ όσον υπάρχουν βοηθοί. Αν δεν υπάρχουν βοηθοί, η αμοιβή καθορίζεται σε ποσοστό έντεκα τοις εκατό (11%) στούς λογαριασμούς των πελατών.

  3. Την κατά περίπτωση αμοιβή σερβιτόρων δικαιούται κάθε πρόσωπο το οποίο σερβίρει πελάτες του καταστήματος.

  4. Οι σερβιτόροι δικαιούνται αμοιβής μόνο για τα είδη που προσφέρουν σε καθήμενους πελάτες του καταστήματος.

  5. Η αμοιβή σερβιτόρου υπολογίζεται στο λογαριασμό των πελατών, για τα είδη που κατανάλωσαν, χωρίς τις επιβαρύνσεις από φόρους και τέλη, που αποδίδονται στο Δημόσιο ή ΟΤΑ.

  6. Ευνοϊκότεροι όροι αμοιβής που καθορίζονται με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, Κανονισμούς εργασίας, όρους ατομικών συμβάσεων εργασίας, υπερισχύουν των ρυθμίσεων αυτού του νόμου».

  Για τούς σερβιτόρους βλ. και ΔΕΝ 2005 τεύχος 1452 σ. Π426, καθώς και Χ. Γκούτον ΔΕΝ 2013 σ. 369 και σ. 36.

  Αποδοχές Σερβιτόρων

  Χ.Π. - Ενταύθα

  Για τα επισιτιστικά καταστήματα υπήρχε μέχρι το έτος 2012 συλλογική ρύθμιση. Τελευταία ήταν η ΔΑ 36/10 η οποία έχει καταγγελθή στις 14-5-2012 (βλ. ΔΕΝ 2010, τ. 1566 σ. 1067).

  Α. Οι σερβιτόροι των επισιτιστικών καταστημάτων αμείβονται:

  1) Όσοι μεν απασχολούνται σε Εστιατόρια και συναφή καταστήματα (περίπτωση 1η των  Επισιτιστικών Καταστημάτων), μόνονμε φιλοδώρημα, ενώ

  2) Όσοι απασχολούνται σε Καφενεία και συναφή (περίπτωση 2η των Επισιτιστικών Καταστημάτων) αμείβονται με φιλοδώρημακαι ελάμβαναν και τον συμβολικό μισθό που καθωρίζετο στις ΣΣΕ Επισιτιστικών Καταστημάτων.

  Ήδη και οι σερβιτόροι των Καφενείων αμείβονται μόνον με φιλοδώρημα, αφού δεν υπάρχει ισχύουσα ΣΣΕ ή ΔΑ.

  Ο ανωτέρω τρόπος αμοιβής είναι υποχρεωτικός, και εν περιπτώσει καθιερώσεως με ατομική σύμβαση άλλου τρόπου αμοιβής, π.χ. με μηνιαίο μισθό, θα πρέπει πάντοτε να γίνεται σύγκριση του μισθού αυτού με το ποσόν που θα ελάμβανε ο σερβιτόρος βάσει του νόμου, από τα φιλοδωρήματα, το οποίο, με την σειρά του, δεν είναι επιτρεπτό να υπολείπεται των νομοθετημένων κατωτάτων ορίων μισθού (ιδιότητα υπαλλήλου) ή ημερομισθίου (ιδιότητα εργατοτεχνίτου) του Ν. 4093/12 (βλ. ΠΙΝΑΚΑ και στο ΔΕΝ 2014, τεύχος 1660 σελ. 1645).. Την σχετική νομοθεσία για το φιλοδώρημα βλ. ανωτέρω.

  Β. Οι σερβιτόροι κατατάσσονται σε ασφαλιστικές κλάσεις με απόφαση του ΔΣ του ΙΚΑ, όπως και οι λοιποί μισθωτοί που αμείβονται με κυμαινόμενες αποδοχές. Ως βάση υπολογισμού των εισφορών ΙΚΑ, λαμβάνεται υπ’ όψιν το τεκμαρτό ημερομίσθιο της οικείας ασφαλιστικής κλάσεως, ασφαλίζονται δε για 25 ημέρες τον μήνα (6 ημέρες την εβδομάδα) έστω και αν άπασχολούνται επί πενθήμερο.

  Συνεπώς, μόνον για τις ανάγκες της ασφαλίσεως, θεωρείται ότι λαμβάνουν καθ’ εβδομάδα 6 τεκμαρτά ημερομίσθια.
 8. Upvote
 9. Upvote
  lia83 got a reaction from TASA in ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΜΕ ΣΤΑΘΕΡΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΜΙΣΘΟ ΚΑΙ ΗΜΕΡΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ   
  Καλήμερα σε όλους
  υπάλληλος με 4ωρο/3ήμερο και μισθό 175,82€ πόσες ασφαλιστκές ημέρεσ πάιρνει...?
  ειναι σωστό 25/5*3=15? ή 3ημ*4εβδομάδες=12 το μήνα...?
   
  ή βάζω 175,82/14,07 το ημερ/σθιο (586,08/25*0,15*4)=12,5 δλδ 13 ημερες.....
  ποιο από ολα ειναι το ορθό...?
 10. Upvote
  lia83 reacted to doctor in ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ: Η ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΧΩΡΙΣ ΣΥΜΒΑΣΗ ΔΕΝ ΠΡΟΣΜΕΤΡΑΤΑΙ   
  To πλήρες κείμενο της απόφασης:
  Α΄ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΝΟΜΟΣ, ΕΕΡΓΔ 2005/463, Δ/ΝΗ 2006/145)
  Προκήρυξη διαγωνισμού για την πρόσληψη σε θέση εργασίας. Αποτελεί πρόταση του
  προκηρύσσαντος το διαγωνισμό εργοδότη προς τους ενδιαφερομένους υποψηφίους
  εργαζομένους για τη σύναψη συμβάσεως εργασίας, υπό την αίρεση επιτυχίας τους
  στο διαγωνισμό. Σε περίπτωση επιτυχίας του υποψηφίου η σύμβαση εργασίας
  θεωρείται καταρτισμένη και ο εργοδότης ο οποίος δεν αποδέχεται τις υπηρεσίες
  του, περιέρχεται σε υπερημερία εργοδότη και οφείλει αποδοχές υπερημερίας.
  Διαγωνισμός, κατά τα ανωτέρω, υπάρχει και όταν με την προκήρυξη δεν ορίζεται
  οι υποψήφιοι θα υποβληθούν στο βάσανο των εξετάσεων, αλλά ζητείται από αυτούς
  να έχουν ορισμένα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα και να υποβάλουν τα
  αποδεικτικά έγγραφα αυτών στην οριζόμενη επιτροπή των κριτών, η οποία
  αξιολογεί αυτά και κατατάσσει τους υποψηφίους σε πίνακα κατά σειρά υπεροχής
  εκάστου ως προς τα προσόντα αυτά. Κατά γενική αρχή του εργατικού δικαίου,
  όταν ως ειδικό προσόν απαιτείται η προϋπηρεσία σε άλλον εργοδότη, είτε για
  την πρόσληψη, είτε για το συνυπολογισμό αυτής προς καθορισμό των επιδομάτων
  τριετιών και πολυετίας, ως "προϋπηρεσία" νοείται μόνο η απασχόληση του
  εργαζομένου στον ίδιο ή σε προηγούμενο εργοδότη αντί μισθού σε εκτέλεση
  συμβάσεως παροχής εξαρτημένης εργασίας, όχι δε και η απασχόληση του
  ενδιαφερομένου σε οποιαδήποτε επιχείρηση ή εκμετάλλευση για την ικανοποίηση
  ιδίων σκοπών αυτού, χωρίς δηλ. να υφίσταται σύμβαση εργασίας και η εξ αυτής
  εξάρτηση αυτού. Δεν αποτελεί, συνεπώς, προϋπηρεσία υπό την προεκτεθείσα
  έννοια, η οικειοθελής απασχόληση κάποιου προς απόκτηση εμπειρίας ή με σκοπό
  την πρακτική του εξάσκηση προς απόκτηση τίτλου σπουδών ή η προσφορά υπηρεσιών
  χωρίς μισθό σε επιχειρήσεις συγγενών ή φίλων, κλπ. Λόγος αναιρέσεως για
  παραμόρφωση του περιεχομένου εγγράφου. Στοιχεία που πρέπει να περιέχει το
  αναιρετήριο, ώστε ο αναιρετικός αυτός λόγος να είναι ορισμένος (απορρίπτει
  αίτηση αναιρέσεως κατά της Εφετείου Θεσσαλονίκης 2874/2002).
  Αριθμός 436/2004
  ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ
  Β1` ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
  ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΗΚΕ από τους Δικαστές: Χαράλαμπο Γεωργακόπουλο, Προεδρεύοντα
  Αρεοπαγίτη, Λέανδρο Ρακιντζή, Ιωάννη Δαβίλλα, Πολύκαρπο Βούλγαρη και Γεώργιο
  Αμελαδιώτη, Αρεοπαγίτες.
  ΣΥΝΗΛΘΕ σε δημόσια συνεδρίαση στο Κατάστημά του, την 17η Φεβρουαρίου 2004,
  με την παρουσία και της Γραμματέως Ευθυμίας Μαντζάνα, για να δικάσει μεταξύ:
  Της αναιρεσείουσας : ......, κατοίκου Θεσσαλονίκης, η οποία εκπροσωπήθηκε
  από τον πληρεξούσιο δικηγόρο της Θεόδωρο Ασπασίδη, με δήλωση του άρθρου 242
  παρ. 2 Κ. Πολ. Δικ.
  Του αναιρεσιβλήτου: Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου, Γενικού
  Περιφερειακού Νοσοκομείου "...." Θεσσαλονίκης που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη και
  εκπροσωπείται νόμιμα, το οποίο δεν παραστάθηκε στο ακροατήριο.
  Η ένδικη διαφορά έχει εισαχθεί με την από 21 Μαϊου 2001 αγωγή της ήδη
  αναιρεσείουσας,που κατατέθηκε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης.
  Εκδόθηκαν οι αποφάσεις: 3929/2002 οριστική του ίδιου δικαστηρίου και
  2874/2002 του Εφετείου Θεσσαλονίκης. Την αναίρεση της τελευταίας αποφάσεως
  ζητεί η αναιρεσείουσα,με την από 5 Φεβρουαρίου 2003 αίτησή της.
  Κατά τη συζήτηση της αιτήσεως αυτής, που εκφωνήθηκε από το πινάκιο,
  παραστάθηκε μόνο η αναιρεσείουσα, όπως σημειώνεται πιο πάνω. Ο Εισηγητής
  Αρεοπαγίτης Γεώργιος Αμελαδιώτης ανέγνωσε την από 20 Ιανουαρίου 2004 έκθεσή
  του, με την οποία εισηγήθηκε να απορριφθεί η αίτηση αναιρέσεως.
  ΣΚΕΦΘΗΚΕ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ
  Ι. Από την υπ`αριθμ. 4964Γ`/5-11-2003 έκθεση επιδόσεως του δικαστικού
  επιμελητή του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης Σταματίου Χαρατσή, προκύπτει ότι
  επίσημο αντίγραφο της κρινομένης αίτηση αναιρέσεως, με τις κάτω απ`αυτήν
  πράξη ορισμού δικασίμου και κλήση για συζήτηση αυτής κατά την ορισθείσα και
  στην αρχή της παρούσας σημειουμένη δικάσιμο (17-2-04), επιδόθηκε νομότυπα και
  εμπρόθεσμα στο αναιρεσίβλητο Ν.Π.Ι.Δ. Και αφού, αυτό δεν εμφανίσθηκε στο
  ακροατήριο του Αρείου Πάγου όταν εκφωνήθηκε η υπόθεση από το πινάκιο στη
  σειρά της, πρέπει να προχωρήσει η συζήτηση της υπόθεσης παρά την απουσία του
  αναιρεσιβλήτου σαν αυτό να ήταν παρόν (άρθρο 576 παρ.2 εδάφ. γ` ΚΠολΔ).
  ΙΙ. Σύμφωνα με τα άρθρα 185, 189, 192, 201, 361 και 648 επ. ΑΚ η προκήρυξη
  διαγωνισμού για πρόσληψη σε θέση εργασίας αποτελεί πρόταση του προκηρύσσοντος
  το διαγωνισμό εργοδότη προς τους ενδιαφερομένους, να μετάσχουν στο
  διαγωνισμό, για σύναψη συμβάσεως εργασίας υπό την αίρεση της επιτυχίας του
  υποψηφίου στο διαγωνισμό. Σε περίπτωση επιτυχίας του υποψηφίου η σύμβαση
  είναι καταρτισμένη και ο εργοδότης, μη αποδεχόμενος τις υπηρεσίες του
  επιτυχόντος υποψηφίου, περιέρχεται σε υπερημερία εργοδότη και οφείλει
  αποδοχές υπερημερίας. Διαγωνισμός υπάρχει και όταν με την προκήρυξη δεν
  ορίζεται ότι οι υποψήφιοι θα υποβληθούν στη βάσανο των εξετάσεων αλλά
  ζητείται από αυτούς να έχουν ορισμένα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα και να
  υποβάλουν τα αποδεικτικά έγγραφα αυτων στην οριζόμενη Επιτροπή των Κριτών, η
  οποία αξιολογεί αυτά και κατατάσσει τους υποψηφίους σε πίνακα κατά σειρά
  υπεροχής εκάστου ως προς τα προσόντα αυτά. Εξ άλλου κατά γενική αρχή του
  εργατικού δικαίου, που απορρέει από Νόμους, κανονιστικές διατάξεις Σ.Σ.Ε. και
  Δ.Α. και έχοντας ισχύ νόμου Κανονισμούς Επιχειρήσεων, που απαιτούν ως προσόν
  την προϋπηρεσία σε άλλο εργοδότη είτε για πρόσληψη είτε για συνυπολογισμό
  αυτής προς καθορισμό των επιδοματων τριετιών και πολυετίας, ως "προϋπηρεσία"
  νοείται η απασχόληση του μισθωτού στον ίδιο ή σε άλλο προηγούμενο εργοδότη
  αντί μισθού σε εκτέλεση συμβάσεως παροχής εξαρτημένης εργασίας, κατά την
  οποία ο μισθωτός υπόκειται στην προσωπική εξάρτηση του εργοδότη ως προς τον
  τοπο, τρόπο και χρονο της εργασίας και υποχρεούται να ακολουθεί τις εντολές
  του. Δεν αποτελεί "προϋπηρεσία" η απασχόλη ση προσώπου σε οποιαδήποτε
  επιχείρηση ή εκμετάλλευση χωρίς να υφίσταται σύμβαση εργασίας και η από αυτή
  δέσμευση αλλά η εργασία παρέχεται για ικανοποίηση ιδίων σκοπών του προσώπου.
  Ετσι δεν αποτελεί προϋπηρεσία η οικειοθελής απασχόληση κάποιου προς απόκτηση
  εμπειρίας ή η προσφορά υπηρεσιών χωρίς μισθό σε επιχειρήσεις συγγενών ή φίλων
  κλπ. Και τούτο διότι στη δεύτερη περίπτωση ο απασχολούμενος δεν υπόκειται
  στους περιορισμούς και δεσμεύσεις, που απορρέουν από την εργασιακή σύμβαση,
  ώστε να κριθεί εάν αυτός είναι ικανός να τους ανεχθεί και να τους
  αντιμετωπίσει και κατά συνέπεια δεν συντρέχει στο πρόσωπό του το ουσιαστικό
  προσόν ότι αυτός έχει εργασθεί και αλλαχού, από το οποίο τεκμαίρονται η
  ικανότητα του για προσαρμογή σε δεσμευτικές συνθήκες εργασίας και η
  προσήκουσα παροχή αυτής. Στην προκειμένη περίπτωση το Εφετείο με την
  προσβαλλομένη απόφασή του, όπως από αυτή προκύπτει δέχθηκε τα ακόλουθα: Το
  αναιρεσίβλητο Ν.Π.Ι.Δ. υπάγεται ως προς την πρόσληψη του προσωπικού του στους
  όρους και τη διαδικασία του N.2190/1994 "Περί Α.Σ.Ε.Π.", όπως έχει
  τροποποιηθεί και ισχύει. Αυτό, δια μέσου του Α.Σ.Ε.Π. και με την υπ`αριθμ.
  128/1998 προκήρυξη του τελευταίου, προκήρυξε διαγωνισμό για την πρόσληψη
  προσωπικού προς στελέχωση των υπηρεσιών του. Η προκήρυξη αυτή αφορούσε και
  την πρόσληψη 14 βοηθών ιατρικών βιολογικών εργαστηρίων (παρασκευαστών)
  δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Δ.Ε.). Ως πρoσόν ορίσθηκε εκτός των άλλων η
  προυπηρεσία του υποψηφίων τουλάχιστον ενός έτους ως βοηθού ιατρικών και
  βιολογικών εργαστηρίων σε άλλο Διαγνωστικό Ιατρικό Κέντρο ή Νοσηλευτικό
  Ιδρυμα. Στην προκήρυξη χρησιμοποιείται ο όρος "εμπειρία ο οποίος κατ `αυτήν
  έχει την έννοια της προϋπηρεσίας (όπως ανωτέρω προσδιορίζεται). Αυτή
  (προϋπηρεσία) έπρεπε να αποδεικνύεται: α) Με δικαστική απόφαση, από την οποία
  θα προέκυπτε το είδος της παρασχεθείσας εργασίας και η χρονική διάρκεια της ή
  β) με βεβαίωση, ομοίου περιεχομένου, της αρμόδιας ελληνικής ή αλλοδαπής Αρχής
  ή γ) με όμοια βεβαίωση του εργοδότη, στον οποίο ο υποψήφιος εργάσθηκε σε
  εκτέλεση συμβάσεως παροχής εξαρτημένης εργασίας ή δ) με βεβαίωση του οικείου
  Ασφαλιστικού Φορέα. Τα έγγραφα αυτά μαζί με όλα τα άλλα δικαιολογητικά έπρεπε
  να υποβληθούν στην αρμόδια υπηρεσία του αναιρεσιβλήτου εντός της προθεσμίας,
  που όριζε η προκήρυξη. Η αναιρεσείoυσα υπέβαλε αίτηση για συμμετοχή στο
  διαγωνισμό αυτό και για την απόδειξη της προϋπηρεσίας της, ενός τουλάχιστον
  έτους, προσεκόμισε α) την από 20-2-1998 βεβαίωση του ιατρικού Διαγνωστικού
  Κέντρου Θεσσαλονίκης, από την οποία προέκυπτε ότι αυτή δυνάμει συμβάσεως
  παροχής εξαρτημένης εργασίας εργάσθηκε στο εν λόγω Κέντρο ως βοηθός
  μικροβιολόγου από 1-9-1996 έως 30-1-1997, δηλαδή επί πέντε (5) μήνες και β)
  την με αριθμ. πρωτ. 467/24-9-1998 του Κέντρου Υγείας ......, με την οποία
  εβεβαιώνετο ότι αυτή έκανε πρακτική άσκηση στο μικροβιολογικό εργαστήριο του
  παραπάνω Κέντρου, χωρίς μισθό 1) από 27-6-1991 έως 25-1-1992 και 2) από 27-2-
  1992 έως 25-9-1992, δηλαδή επί έξι μήνες και 14 ημέρες. Από τα έγγραφα αυτά
  προέκυπτε ότι η αναιρεσείουσα είχε προϋπηρεσία μόνο πέντε μηνών αφού η
  απασχόληση της χωρίς μισθό στο Κέντρο Υγείας .... για πρακτική εξάσκηση, κατά
  τα προεκτεθέντα, δεν αποτελούσε προϋπηρεσία. Ετσι η αναιρεσείουσα κατά τη
  συμμετοχή της στο διαγωνισμό δεν είχε το απαιτούμενο προσόν της προϋπηρεσίας,
  διαρκείας τουλάχιστον ενός έτους, βοηθού ιατρικών και βιολογικών εργαστηρίων
  (παρασκευάστριας) και κατά συνέπεια η αίρεση της επιτυχίας αυτής στο
  διαγωνισμό δεν πληρώθηκε και η επlκαλουμένη από αυτή σύμβαση παροχής
  εξαρτημένης εργασίας (μεταξύ αυτής και του αναιρεισβλήτου) δεν καταρτίστηκε.
  Με την κρίση του αυτή το Εφετείο δεν παραβίασε τις προαναφερθείσες διατάξεις
  του Αστ. Κ και διέλαβε στην απόφαση του επαρκείς και χωρίς αντιφάσεις
  αιτιολογίες για το ζήτημα της μη πληρώσεως της αιρέσεως, που ασκούσε ουσιώδη
  επίδραση στην έκβαση της δίκης. Επομένως οι περί του αντιθέτου και από τους
  αριθμούς 1 και 19 του άρθρου 559 ΚΠολΔ πρώτος (κατά το πρώτο μέρος του) και
  δεύτερος λόγοι του αναιρετηρίου είναι αβάσιμοι και πρέπει ν`απορριφθούν.
  ΙΙ. Για να είναι ορισμένος ο από τον αριθμό 20 του άρθρου 559 ΚΠολΔ
  προβλεπόμενος λόγος αναιρέσεως (παραμόρφωση του περιεχομένου εγγράφου)
  απαιτείται α) να παρατίθεται στο αναιρετήριο κατά λέξη το ακριβές περιεχόμενο
  του εγγράφου και β) να αναφέρεται ποια ακριβώς πραγματικά περιστατικά δέχθηκε
  το δικαστήριο ότι προκύπτουν από το έγγραφο ώστε να είναι δυνατός ο
  αναιρετικός έλεγχος εάν τοο της ουσίας δέχθηκε γεγονότα προφανώς διαφορετικά
  από εκείνα που αναφέρονται στο έγγραφο. Στην προκειμένη περίπτωση με το
  δεύτερο μέρος του πρώτου λόγου αναιρέσεως προβάλλεται η αιτίαση ότι το
  Εφετείο παραμόρφωσε το περιεχόμενο της υπ`αριθμ. 128/1998 Προκήρυξη
  Διαγωνισμού" του αναιρεσιβλήτου. Δεν παρατίθεται όμως στο αναιρετήριο και
  μάλιστα κατά λέξη το περιεχόμενο του εγγράφου αυτού και τα γεγονότα που
  δέχθηκε το δικαστήριο ότι προέκυπταν από αυτά και ήταν διαφορετικά από αυτά
  που αναγράφονταν σ`αυτό. Επομένως ο πρώτος λόγος (κατά το δεύτερο μέρος του)
  του αναιρετηρίου είναι αβάσιμος και πρέπει ν`απορριφθεί.
  Για τους λόγους αυτούς
  Απορρίπτει την από 5-2-2003 αίτηση της ..... για αναίρεση της υπ`αριθμ.
  2874/2002 αποφάσεως του Εφετείου Θεσσαλoνίκης.
  Κρίθηκε και αποφασίσθηκε στην Αθήνα στις 23 Μαρτίου 2004.
  Ο ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
  Δημοσιεύθηκε στο ακροατήριο στις 7 Απριλίου 2004.
  Ο ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
 11. Upvote
  lia83 reacted to gus in Πρόστιμα σχετικά με μεταβολές σε Ε9   
  http://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/21315
 12. Upvote
  lia83 reacted to EvangeliaK in φωτοβολταικά εΙσοδημα-φορολογια   
  Για δηλωση μισθωτων, απο τους λογαριασμους της ΔΕΗ το υπολογισα.. Εκκαθαριστικους μονο, στην πισω σελιδα εκει που αναλυει τα ποσα. Και οσον αφορα στις ημερομηνιες, ειχα περιοδους 23/12/2013-23/04/2014, 23/04/2014-25/08/2014 και 25/08/2014-21/10/2014. Και σταματησα εκει.. Η δηλωση ειχε ελεγχο, μου τα δεχτηκαν μια χαρα και μαλιστα ο ελεγτκης ειπε οτι αφου η ΔΕΗ δε δινει βεβαιωση, μονο ετσι μπορει να γινει, αρκει τον επομενο λογαριασμο που θα βγει και θα αναφερεται σε 2014 και 2015 να τον υπολογισω στη δηλωση του χρονου, και να κρατησω αυτη τη σειρα καθε χρονο (πιο μπακαλιστικο δε γινεται..). Κωδ 659 λοιπον και τελος.
 13. Upvote
  lia83 reacted to Diadyma in Υποβολή ΤΣΜΕΔΕ Ιουνίου 2015 έως ....?   
  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
  Το Δ.Σ. του ΤΣΜΕΔΕ με την συνεδρίαση 378/29.06.2015 αποφασίζει τα παρακάτω
  1. ΠΛΗΡΩΜΗ ΕΙΣΦΟΡΩΝ
  Όσοι εργοδότες δεν κατάφεραν να καταβάλουν τις εισφορές του Μαΐου 2015 στις 29 και 30 Ιουνίου, λόγω του ότι ήταν κλειστές οι τράπεζες,
  ΠΡΕΠΕΙ να ξανά υποβάλουν τα αρχεία του Μαΐου ( από 01/07/2015 – 31/07/2015 ) μέσω της ιστοσελίδας μας ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΤΕΛΗ και να πληρώσουν τις εισφορές έως το τέλος Ιουλίου 2015.
   
  2. ΥΠΟΒΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΑΡΧΕΙΩΝ
  Για τους μήνες ΙΟΥΛΙΟΣ 2015 ( λόγω τις μετεγκατάστασης των υπηρεσιών του ΤΣΜΕΔΕ σε άλλο κτήριο ) και ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2015 ( λόγω των καλοκαιρινών αδειών )
  Η υποβολή των ηλεκτρονικών αρχείων μπορεί να γίνεται καθ’ όλη την διάρκεια των παραπάνω μηνών ( δεν θα ισχύσει ο περιορισμός της υποβολής έως τις 15 και επανυποβολής έως τις 20 του μήνα ).
  ΠΡΟΣΟΧΗ !!!!!!!
  Το Δ.Σ. του Ε.Τ.Α.Α, αποφάσισε ομόφωνα στην συνεδρίαση 16/353/25.06.2015, την διακοπή λειτουργίας και το κλείσιμο όλων των Υπηρεσιών του Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε, λόγω της μετεγκατάστασης στο νέο κτίριο επί της οδού Π.Π. Γερμανού 3-5 (πλατεία Κλαυθμώνος).
  Το διάστημα της μετεγκατάστασης είναι απο τις 10/07/2015 έως και τις 15/07/2015 διάστημα κατα το οποίο δεν θα λειτουργεί καμία υπηρεσία του Ταμείου. 
   
  Μιλάει για μήνες και όχι για αρχείο εισφορών. Άρα μετά τις 15/07 και ως το τέλος του Ιουλίου υποβάλλουμε το αρχείο Ιουνίου και το αρχείο Ιουλίου μέχρι τέλος Αυγούστου.
 14. Upvote
  lia83 reacted to Eumilos. in Τα 48 ΄΄ΠΡΟΣΟΣΟΧΗ΄΄ που πρέπει να Προσέξουμε κατά τη σύνταξη της δηλωσης   
  ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
  Α) Πρόλογος
  Β) Οι Βασικές  ΠΟΛ.
  Ε1
  Ε2
  Ε3
  ΚΦΑ
  Ν
  Ε16
  Γ) ΤΟΚΩΝ ..το  Ανάγνωσμα
  1. Τόκοι καταθέσεων γενικά.
  2. Ενοίκια
  3. Φοιτητές. 18plus +
  4. Κάτοικοι εξωτερικού. (Έλληνες μετανάστες σε Γερμανία, Αμερική κλπ)
  5. Άνεργοι.
  6. Ελληνίδες σύζυγοι – Φόρος  και  στα οικιακά με 26%..?.?
  Δ) ΑΓΡΟΤΩΝ …το Ανάγνωσμα
  1. Πως το αγροτικό εισόδημα από φορολογία με  13%  εκτινάσσεται  στο … 26%??
  2. Πως η αφαίρεση του ποσού 12.000,00 για τις  επιδοτήσεις στο Ε3,  ..στέλνει επίσης τον αγρότη στο συντ. 26%...
  Δ) Επίλογος
   
   
  Α) Πρόλογος
  Μεσολάβησε ένας μήνας και 22 ημέρες από την ανάρτησή μας στις 11/4/15 και παραμένουν ακόμη  εκκρεμότητες.
  Στο μεταξύ εκδόθηκαν:
  1.Εκδόθηκε η ερμηνευτική ΠΟΛ 1113/15 για τις λογιστικές διαφορές  (ΚΦΑ)  στις 3/6/2015
   http://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/21009/hl/1113
  2.Εκδόθηκε και το βιβλιαράκι με τις οδηγίες για το Ε1
  http://www.taxheaven.gr/pagesdata/odigies_diloseon_2015.pdf
  3. Εκδόθηκε η απόφαση για τα ανείσπρακτα ενοίκια
  http://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/23870
  4. Εκδόθηκε το  βιβλιαράκι για το ηλεκτρονικό Ε1
  http://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/23878
  5. Εκδόθηκαν και τα ετήσια  κλασικά βιβλία στο  εμπόριο, διατίθενται στο κόμβο
  http://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/23745/hl/%CE%94%CE%97%CE%9B%CE%A9%CE%A3%CE%A4%CE%95%20%CE%95%CE%9E%CE%A5%CE%A0%CE%9D%CE%91
  http://www.taxheaven.gr/eshop/ajax.php?view=1&id=371
  http://www.taxheaven.gr/eshop/ajax.php?view=1&id=370
  http://www.taxheaven.gr/eshop/ajax.php?view=1&id=369
  http://www.taxheaven.gr/eshop/ajax.php?view=1&id=367
  6. ΤοTAXHEAVEN  ετοίμασε τον αναλυτικό οδηγό  του
  http://www.taxheaven.gr/fordates/index/index/cat/1/year/2015
  Και  όμως το τοπίο είναι θολό , παραμένει η σύγχυση και η αντίστροφη μέτρηση άρχισε … με ορίζοντα την ..30/6/2015,  ημέρα Τρίτη…
  Τι απομένει ακόμη;
  Να ανοίξει η εφαρμογή για το έντυπο Ν , να εκδοθεί η ερμηνευτική για τους αγρότες και ειδικά με την ιδιόχρηση των αγρών, το τι θα γίνει με τα μικροποσά των καταθέσεων (άνεργοι, φοιτητές, κάτοικοι εξωτερικού κλπ) που αντιμετωπίζονται ως πραγματικό εισόδημα και με ότι αυτό σημαίνει κλπ.
  Περιμένουμε από  το ΤΑΧΙΣ να σταματήσει τα ERRORs  και τα μηνύματα όπως προσωρινή απώλεια σύνδεσης (ήδη τα εμφανίζει τώρα που είναι χαλαρά, φανταστείτε τι θα γίνει αργότερα…)  ή είστε πάνω από 50 άτομα???? κλπ
  Στη τελική ευθεία λοιπόν, συμπλήρωμα σωστά της  ΚΦΑ, μεταφορά το ποσών στο Ε3 για  τα έντυπα που συνδέονται με  Ε1 (προσοχή για ΟΕ, ΕΕ κλπ μεταφορά  από τη ΚΦΑ απ ευθείας  στο Έντυπο Ν και όχι στο Ε3), μάζεμα των  ΑΜΚΑ, συμφωνία της  αξίας των  τόκων καταθέσεων με τον φόρο τόκων, διαγραφή των τόκων από μη δικαιούχους ή ισόποσο μοίρασμα σε κοινούς λογ/σμούς, έλεγχο των δανείων, (Το  Παρακαταθηκών δεν έστειλε τα δάνειά  του), τις  αποδείξεις του κωδ. 49  που χρειάζονται  αυτοί που φορολογούνται με τη κλίμακα των μισθωτών κλπ..
   
  Β) Οι Βασικές ΠΟΛ.
  Απαιτείται πολύ καλό διάβασμα. Πριν ΄΄φύγει ΄΄ η  δήλωση πρέπει να γίνει  μελέτη οπωσδήποτε των  παρακάτω σημαντικών  ΠΟΛ,  που είναι ταξινομημένες  και ανά έντυπο.:
   
  1) Ε1.
  Οδηγίες  από΄ ΓΓΔΕ για την ηλεκτρονική υποβολή  40 σελίδων (έκδοση 3/6/15)
  http://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/23878
  Πολ.1076/26-3-15 τεκμήρια
  http://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/20640/hl/1076
  Πολ. 1088/17-4-2015 υποβολή δηώσεων Ε1 – ανάλυση επί μέρους  κωδικών, δικαιολογητικά κλπ
  http://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/20775/hl/1088 
   Το Βιβλιαράκι οδηγιών.
  http://www.taxheaven.gr/pagesdata/odigies_diloseon_2015.pdf
  http://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/23748/hl/%CE%B2%CE%B9%CE%B2%CE%BB%CE%B9%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BA%CE%B9%20%CE%BF%CE%B4%CE%B7%CE%B3%CE%B9%CF%89%CE%BD
  Πολ.1094/17-4-2015 υποτροφίες
  http://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/20737/hl/1094
  Πολ.1047/12-2-2015  μπλοκάκηδες
  http://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/20417/hl/1047
  Η εκχώρηση ενοικίων
  http://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/23870
  Η πολ 1067/2015
  http://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/20591/hl/1067
  πολ 1052/15 οδηγίες για ιατρικά κλπ
  http://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/20464/hl/1052
  η ΔΕΑΦΑ 1064780/11-5-15 μεταχείριση  αμοιβών διαχειριστών ΟΕ κλπ.
  http://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/20844/hl/1064780
   
   
  2) Ε2.
  Πολ.1069/23-3-15 εισόδημα από ακίνητα.
  http://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/20595/hl/1069
   
  3) Ε3.
  Πολ.1097/28-4-2015 οδηγίες για το Ε3
  http://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/20763/hl/1097
  πολ 1073/2015  οι Αποσβέσεις
  http://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/20625/hl/1073
  πολ 1056/2015 Επισφαλείς πελάτεσ
  http://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/20499/hl/1056
  πολ1052/15
  Οδηγίες συμπλήρωσης  Ε3 του  Tax heaven
  http://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/20671
   
   
  4) ΚΦΑ
  Πολ.1097/28-4-2015 οδηγίες για το Ε3
  http://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/20763/hl/1097
  Πολ 1103/11/5-2015 οδηγίες  για ανέγερση σε τρίτο.
  http://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/20835/hl/1103
  Πολ. 1113/2-6-15 Η βασική ΠΟΛ.  για τις λογιστικές διαφορές. Στο παρά πέντε…
  http://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/21009/hl/1113
  πολ 1083/05 παροχές σε είδος
  http://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/20676/hl/1083
  πολ. 1079/15 έκπτωση  τιμολογίων 500,01 και άνω
  http://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/20664/hl/1079
  πολ. 1216/14 Η έκπτωση τιμολογίων  αξία 500,01 και πάνω
  http://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/19627/hl/1216
   
  5) Ν.
  Πολ.1060/19-3-2015 οδηγίες για την υποβολή δηλώσεων νομικών προσώπων
  http://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/20559/hl/1060
  Πολ.1074/1-4-2015 τύπος και περιεχόμενου δήλωσης Ν.
  http://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/20683/hl/1074
  Πολ. 1102/11-5-2015 οδηγίες για τη συμπλήρωση και εκκαθάριση του εντύπου Ν.
  http://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/20833/hl/1102
  Πολ. 1099/5-5-2015 πληροφορίες για τις δόσεις του φόρου
  http://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/20806/hl/1099
   
   
  6) Ε16.
  Πολ. 1088/17-4-2015 υποβολή δηώσεων Ε1
  http://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/20775/hl/1088
  στ. Τη δήλωση «ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΤΟΧΗΣ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΕΡΓΩΝ» (Ε16) σε δύο (2) αντίτυπα, όταν το νομικό πρόσωπο έχει στην κυριότητά του τέτοια μηχανήματα, για τα οποία οφείλεται τέλος χρήσης του άρθρου 20 του Ν.2052/1992 (ΦΕΚ Α'94).
   
  Και οι συχνές ερωτήσεις
  http://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/20952
   
  (Σ. Αν ξεχάστηκε καμιά σημαντική ΠΟΛ.  να τη προσθέσουμε)
   
  Γ) ΤΟΚΩΝ  το ..Ανάγνωσμα….
    Ενώ οι καταθέσεις των Ελλήνων έχουν πάρει προ πολλού την κατιούσα  (κτυπάνε αρνητικά ρεκόρ δεκαετιών), και   ανακοινώνεται συνέχεια μειώσεις τους, ποιος θα το περίμενε τα διάφορα μικροποσά τόκων που πιστώθηκαν στους λογ/σμούς σε μεγάλη μερίδα των Ελλήνων  φορολογουμένων και μεταφέρθηκαν στις δηλώσεις τους  (Ε1),  είναι υπεύθυνα για την έκδοση εξωφρενικών εκκαθαριστικών φόρου εισοδήματος ή καλλίτερα  Πράξεων Διοικητικού  προσδιορισμού του φόρου (όπως  .., μετονομάστηκαν από πέρυσι), έχουν αναστατώσει σχεδόν  τη κάθε ελληνική οικογένεια και έχουν κάνει τον πολύ κόσμο να  χάσει τον ύπνο τους. Μπορεί αυτό να ακούγεται υπερβολικό, αλλά θα δούμε παρακάτω ότι ισχύει πέρα για πέρα?.  Είναι επιτακτική  πλέον η ανάγκη να γίνει κάποια διόρθωση … εξομάλυνση, να τεθεί ένα όριο ή ότι οτιδήποτε  κάτι  άλλο τέλος πάντων …. για το καλό όλων…?.
  Ήδη έγινε μια κίνηση βλ. link
  http://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/23867
   
  1. Τόκοι καταθέσεων γενικά.
  Με τις εκκαθαρίσεις φόρου  που εκδίδονται  στη περίπτωση που από κάποιον  δηλώνονται τόκοι καταθέσεων,  μπορεί να ορίζει ο νόμος ότι δεν υπάρχει το προσωπικό τεκμήριο των 3.000,00,  αλλά   το ΤΑΧΙΣ ενεργοποιεί   πάντοτε το τριχίλιαρο, γιατί  θα υπάρχει  σίγουρα ένα σπίτι που θα κατοικεί ο άνθρωπος  ή  ακόμη  θα κυκλοφορεί και με ένα αυτοκίνητο.. Άρα λοιπόν δώρο άδωρο η κατάργηση του προσωπικού τεκμηρίου..?.  ΄΄ Βγαίνουν ΄΄  κάτι εκκαθαριστικά ΄΄κάτσε  καλά΄΄… Φόρος  με 26%??  και μάλιστα  πλέον προκαταβολής 55%??..
    Tips
  Ο νόμος ορίζει  λοιπόν ότι όταν  δηλώνονται μόνο  τόκοι δεν ισχύει το 3χίλιαρο. Το ΤΑΧΙΣ  όμως όταν ένας  φορολογούμενος  έχει ένα σπίτι ή ακόμη και ένα αυτοκίνητο,  ενεργοποιεί με  το τεκμήριο  της κατοικίας  και  συνάμα και το προσωπικό τεκμήριο των 3.000,00.
  Κατά την άποψή μας αν ήθελε ο νομοθέτης θα το έλεγε ή θα συμπλήρωνε ότι αν υπάρχει και σπίτι, ΕΙΧ κλπ να ενεργοποιείται και το 3χίλιαρο. Αφού δεν το ορίζει δεν βλέπω το λόγο γιατί να ενεργοποιείται….  Υπερβολικός ζήλος …..Μμμ?
   
  2. Ενοίκια
  Και με τα ενοίκια (Ε2) συμβαίνει ακριβώς  το ίδιο, ότι  δηλαδή και με τους τόκους καταθέσεων. Ίδια και απαράμιλλα, ίδια γεύση…? Ενεργοποίηση όλων των τεκμηρίων όταν πέραν των ενοικίων υπάρχει και μικροποσό καταθέσεων ή ακόμη και κατοικία ιδιόκτητη ή μισθωμένη.  Φόρος  με 26%?? Στη πράξη συνήθως όποιος έχει  κάποιο ενοίκιο  που εισπράττει  δεν θα  έχει και σπίτι που κατοικεί;;; Η απάντηση είναι συνήθως, Ναι.. Και εδώ λοιπόν και αυτός θα φορολογηθεί με 26%  με τη κλίμακα δηλαδή που ισχύει για τις επιχειρήσεις, πλέον προκαταβολής 55%??..
    Tips
  Η ενεργοποίηση των  τεκμηρίων διαβίωσης  σε περιπτώσεις που δηλώνονται αποκλειστικά εισοδήματα από τόκους έχει και άλλο κακό??? . Ένα κακό μύρια έπονται?…  Σε περιπτώσεις που δηλώνονται εισοδήματα από ενοίκια ή τόκους  δεν υπολογίζεται προκαταβολή. Η ενεργοποίηση όμως του τεκμηρίου  και η φορολόγηση με 26%, ενεργοποιεί και τον υπολογισμό  προκαταβολής  55% για το συνολικό εισόδημα?????????????
   
  3. Φοιτητές. 18plus +
  Άλλο και τούτο. Στέλνουν  στις Δ.Ο.Υ. να πάρουν όλοι οι φοιτητές  προστατευόμενα μέλη  κλειδάριθμο,  να τρέχουν στις εφορίες αυτοπροσώπως και σε περίοδο  μάλιστα εξετάσεων πολλοί εξ αυτών,   για να διαπιστωθεί  (άκουσον- άκουσον..) , αν έχουν τόκους καταθέσεων 0,01 και άνω,  και σε καταφατική περίπτωση να υποβάλλουν φορολογική δήλωση.
    Φοιτητής  λοιπόν 18 χρονών και άνω που έχει πραγματικό εισόδημα και ο τόκος των καταθέσεων δυστυχώς  πχ  είναι  0,01€,  έχει  πραγματικό εισόδημα?  και άρα θα πρέπει να υποβάλλει δήλωση μόνος του,  αλλά και να τον αναγράψει και ο πατέρας του  ως εξαρτώμενο μέλος. (από τα προστατευόμενα μέλη, περάσαμε  στα εξαρτώμενα μέλη…?.). Το θέμα είναι ότι για όλα τα παιδιά οι γονείς έχουν ανοίξει  ένα λογαριασμό στο όνομά τους  για να μπορούν να  κινούνται στη πόλη που φοιτούν….(Από τη μια μεριά λέμε να γίνονται όλες οι πράξεις με τράπεζες και γενικά με  πλαστικό χρήμα, - το πλαστικό χρήμα όμως  δεν προϋποθέτει τραπεζικό λογ/σμό;;- και από την άλλη  μεριά όχι  απλά τιμωρούμε, αλλά τους εξοντώνουμε κιόλας… με 26% και με ενεργοποίηση των τεκμηρίων με τον υπολογισμό των τόκων που συνήθως  είναι ασήμαντα ποσά. ….
  Tips
  Άμεση αλλαγή, τουλάχιστον να ορισθεί   ένα όριο. Και δεν ξέρω τι γίνεται με το χρόνο, αν θα προκάνουν….
  Με τον  υφιστάμενο νόμο  λοιπόν,  εάν ο πατέρας και ο φοιτητής είναι συνδικαιούχοι  σε λογ/σμό (κοινός) και ο πατέρας είναι  ο κύριος του λογαριασμού, στη περίπτωση που  δηλώσει ο πατέρας  όλους τους τόκους  όπως είναι και το σωστό, τότε  ο φοιτητής δεν  θα έχει  υποχρέωση υποβολής  δήλωσης, και άρα δεν θα πρέπει να έχει και συνέπειες γιατί,  θα  έχει πιστωθεί αυτό το μικροποσό τόκων   στο ΑΦΜ του.  Στη περίπτωση που  ο ο λογ/σμός είναι μόνο στο όνομα το φοιτητή , τότε δεν γεννάται  ζήτημα, Ναι θα πρέπει να υποβάλει δήλωση ο φοιτητής… Σε περίπτωση υποβολής δήλωσης για τόκους 0,01 το εκκαθαριστικό θα είναι μηδενικό. Αν όμως οι γονείς ή ο παππούς κλπ  έχουν μεταβιβάσει ακίνητο στο παιδί,  τότε ενεργοποιείται και το τεκμήριο  των 3.000,00,  αλλά και το τεκμήριο του ακινήτου (σε ιδιοκατοίκηση)
   
  4. Κάτοικοι εξωτερικού. (Έλληνες μετανάστες σε Γερμανία, Αμερική κλπ)
  Πάντα τέτοια εποχή ασχολούμαστε με τους κατοίκους  εξωτερικού και μάλιστα μερικοί στο παρελθόν διαμαρτυρήθηκαν για μεροληπτική αντιμετώπιση από μέρους μας …?. Έτσι και φέτος δεν θα ήταν δυνατόν να μην έχουμε πάλι θέμα?? Θα  είδατε ήδη ότι  στο Ε1 αποκαλούνται  τώρα κάτοικοι αλλοδαπής.? Ο νόμος λοιπόν ορίζει ότι αυτοί εφόσον δεν έχουν πραγματικό εισόδημα  στην Ελλάδα εξαιρούνται των τεκμηρίων..΄Έλα  όμως  που και αυτοί θα έχουν κάποιο λογ/σμό σε τράπεζα στην Ελλάδα (αυτό είναι κακό φαίνεται σήμερα ), θα πιστώθηκαν κάποια ποσά τόκων από 0,01 ---κλπ, απέκτησαν πραγματικό εισόδημα, και άρα έχουμε άμεση ενεργοποίηση των τεκμηρίων και εκκαθαριστικά με  πάρα..πολλά ρίχτερ??.  Φόρος 26%??
    Ακριβώς το ίδιο ισχύει, αν  αντί για τόκους θα έχει ένα σπίτι στην Ελλάδα και θα  διαμένει  η μάνα του ή το παιδί του, ή ακόμη κληρονομικό ένα ελαιοπερίβολο πχ  2 στρ.  Όλα αυτά θεωρούνται  ότι  είναι πραγματικά εισοδήματα;;;
  Tips
    Άμεση επαναφορά του ποσού που ίσχυε πέρσι. Σε μια περίοδο που  οι καταθέσεις των Ελλήνων πήραν την κατιούσα, είναι εθνικό έγκλημα οι  έλληνες μετανάστες εξ αιτίας της άγριας φορολόγησης  να προβούν σε ενέργειες που θα επιτείνουν το κακό  στην ελληνική οικονομία και μάλιστα  στην όχι  καλή  καμπή της ιστορίας της.. 
   
  5. Άνεργοι.
  Τα ίδια ακριβώς επαναλαμβάνεται και με τους άνεργους. Εάν δεν τους βλέπει το σύστημα ότι είναι  άνεργοι  ή ακόμη αν δεν έχουν κάρτα ανεργίας, τότε η πίστωση ενός μικροποσού τόκων, προκαλεί άμεση ενεργοποίηση όλων των τεκμηρίων  (έχουμε απόκτηση βλέπετε πραγματικού εισοδήματος).Ήδη έχουν ασχοληθεί και τα ΜΜΕ. Σε μια χώρα που όπως λένε, και το βλέπουμε και εμείς υπάρχουν 1,5  εκ περίπου άνεργοι τους υποχρεώνουν να φορολογηθούν για φανταστικά (τεκμαρτά) εισοδήματα  και με  φόρο μάλιστα  με 26%?
  Αυτό ισχύει για τους ανέργους που δεν είναι εγγεγραμμένοι στα αρχεία του ΟΑΕΔ. Σύμφωνα με το νόμο όσοι δεν έχουν πραγματικό εισόδημα  φορολογούνται με τη κλίμακα των μισθωτών. Αλλά αν έχει ο άνεργος  πραγματικό εισόδημα  πχ τόκους 0,54 , η πίστωση δηλαδή  αυτού του  ασήμαντου ποσού  των τόκων τον  οδηγεί  σε φορολογία 26%. ????. 
     Οι άνεργοι  όμως που είναι εγγεγραμμένοι στα αρχεία του ΟΑΕΔ είναι σε καλλίτερη μοίρα, αφού   φορολογούνται με τη κλίμακα των μισθωτών και κατ επέκταση έχουν αφορολόγητο μέχρι 9.500,00 και για τυχόν τεκμήρια πάνω από το ποσό αυτό φορολογούνται με τη κλίμακα των μισθωτών. (Τυχεροί …στην ατυχία τους………)
   
  6. Ελληνίδες σύζυγοι – Φόρος  και  στα οικιακά με 26%..?.?
  Παρατηρείται  λοιπόν το φαινόμενο ότι πολλοί πεθεροί πάντρεψαν τις κόρες τους και τις έδωσαν και ένα σπιτάκι για να μείνουν. Στη περίπτωση που  ο γαμπρός ς τώρα δεν έχει ικανοποιητικό  εισοδήματα και η σύζυγος έχει μικροποσά τόκων του μεγέθους 0,01 ενεργοποιείται πάλι και εδώ  το τεκμήριο το προσωπικό  των 2.500,00, αλλά  και της κατοικίας, και μάλιστα με 26%???  Εερε  γλέντια φέτος…
  Εννοείται  ότι στη περίπτωση που δηλώνεται  αρκετό εισόδημα  από τον σύζυγο τότε καλύπτει και τη σύζυγο δεν υπάρχει φορολόγηση για τη σύζυγό του ….
   
   
  Β) ΑΓΡΟΤΩΝ  το ….Ανάγνωσμα..
   
  1. Πως το αγροτικό εισόδημα από φορολογία με  13%  εκτινάσσεται  στο … 26%??
   Στις  περιπτώσεις  που έχουμε πολλά εισοδήματα από πολλές πηγές ο φορολογούμενος φορολογείται με το συντελεστή του μεγαλύτερου εισοδήματος. Σε εφαρμογή αυτού του κανόνα  εάν ένας  αγρότης δηλώσει  ζημιές από αγροτικό εισόδημα  πχ -4.500,00€, και έχει την ατυχία να πιστωθεί στο βιβλιάριό του τόκοι ύψους  0,01 τότε  το εισόδημα των τόκων είναι μεγαλύτερο από τη ζημιά  0,01>-.4.500,00 και θα φορολογηθεί με 26% και για τα υπόλοιπα τεκμήρια και μάλιστα  πλέον προκαταβολής 55%??...  (και όχι με προκαταβολή 27,5%)
   Ακόμη ίδια περίπτωση φορολογίας είναι και η περίπτωση που δηλώνονται καθαρά  κέρδη από αγροτικό εισόδημα,  αλλά το εισόδημα από  την ιδιόχρηση των αγρών είναι μεγαλύτερο. Με το νέο νόμο  επιβάλλεται οι αγρότες  να υπολογίσουν για πρώτη φορά φέτος και  τεκμαρτό –φανταστικό ενοίκιο για τους  ιδιόκτητους αγρούς που καλλιέργησαν και μάλιστα με τρόπο που κανένας ακόμη δεν ξέρει, πως θα υπολογιστεί το 3 % της αντικειμενικής αξίας του αγρού.
  Παράδειγμα:  δηλώνεται αγροτικό εισόδημα με καθαρά κέρδη 4.500,00  και ιδιόχρηση 4.900,00. Επειδή το εισόδημα από την ιδιόχρηση  είναι μεγαλύτερο  από το αγροτικό 4.900>4.5000 για την τυχόν  διαφορά των   τεκμηρίων  θα φορολογηθεί τελικά με 26%. Και αν τα τεκμήρια είναι 12.000,000 θα φορολογηθεί με 13% για το ποσό των 4.500,00 και για το υπόλοιπο 12.000,00-4.500,00= 7.500,00 με συντ.  26%..
   
  2. Πως η αφαίρεση του ποσού 12.000,00  για τις  επιδοτήσεις στο Ε3,  ..στέλνει επίσης τον αγρότη στο συντ. 26% και με ότι σημαίνει αυτό...
  Ανακοινώθηκε τελικά και ψηφίστηκε ως  αφορολόγητο ποσό από επιδοτήσεις ΟΠΕΚΕΠΕ το ποσό των 12.000,00. Και όμως σε μεγάλη μερίδα αγροτών  η αφαίρεση αυτή θα οδηγεί σε καταστροφικά  αποτελέσματα για αυτούς…. Αν και ακόμη  κανείς αγρότης δεν μπορεί να υποβάλει φορολογική  δήλωση γιατί δεν εκδόθηκε η ερμηνευτική,  η αφαίρεση του ποσού των 12.000,00 οδηγεί στο να δηλωθούν μικρά καθαρά κέρδη ή ακόμη και ζημιές με αποτέλεσμα να είναι μεγαλύτερα τα εισοδήματα από άλλες πηγές,  όπως  τυχόν ενοίκια ή τόκους καταθέσεων  κλπ και η διαφορά των τεκμηρίων να φορολογείται όχι με 13% αλλά με 26%???. Ισχύει δηλαδή ότι  και στη προηγούμενη παράγραφο..
  Πρόταση.
  Το αφορολόγητο αυτό ποσό των 12.000,00 κατά την άποψή μας πρέπει να αναγραφεί και σε κάποιο κωδικό του Ε1 της κύριας δήλωσης πχ να προστεθεί στο κωδ.  659, (σημειώνεται ότι στο κωδικό αυτό έχουν συγκεντρωθεί 18 περιπτώσεις εισοδημάτων, ας προστεθεί ακόμη  μια και να γίνουν 19??),  γιατί διαφορετικά πάει ..χαμένη όλη η μελάνη που χύθηκε με το σήριαλ αν τελικά  θα φορολογηθούν η όχι οι αγροτικές επιδοτήσεις….  Άνθρακες ο θησαυρός αν η αφαίρεση του 12χίλαρου  περιορισθεί μόνο στο Ε3 και δεν μεταφερθεί και στο Ε1…?
   Και βλέπουμε τώρα να φτάνουμε στο σημείο να αναρωτιέται κανείς,  αν είναι νόμιμο ο αγρότης που  δεν το συμφέρει να αφαιρέσει το ποσό των 12.000,00,  αν διαπράττει  φορολογική παράβαση στη περίπτωση που δεν μειώσει το εισόδημά του με το ποσό  αυτό για να μην αλλάξει συντελεστή φορολογίας, αλλά  και συντελεστή προκαταβολής φόρου;;;;;;;;;;
  Σημείωση. Και μερικοί φωνάζουν να  ανέβει το αφορολόγητο των επιδοτήσεων και  άλλο  που με αυτές τις προϋποθέσεις κατά την άποψή μας  θα είναι αυτοκτονικό…?
  (εκτός και αν λανθάνουμε…)
   
  Γ)  Πραγματικά  Παραδείγματα
  Μια και αναφερόμαστε σε πραγματικά εισοδήματα,  να αναφέρουμε και μερικά πραγματικά παραδείγματα….
  1) Η σύζυγος με οικιακά  και σπίτι 50-50 με τον σύζυγο για τόκους 0,49 €, πληρώνει φόρο 1.938,23
  2) άνεργος όχι εγγεγραμμένος στα αρχεία του ΟΑΕΔ με τόκους 14,32, σπίτι και ΕΙΧ έχει φόρο 6.535,00
  (έχει υπολογιστεί και προκαταβολή)
  3) Άνεργος με τόκους 0,05, με κατοικία και ΕΙΧ μοδέλο 1996, πληρώνει 3.504,71
  4) Αγρότης του κανονικού καθεστώτος μετά  την αφαίρεση των επιδοτήσεων προκύπτει αρνητικό αποτέλεσμα, (κατοικία και πατρικό στο χωριό) έχει τόκους 3,50 και φορολογείται για  2.150,00
   
  Δεν έχουν …..τελειωμό  τα ΕΚ-καθαριστικά  φέτος.. πράγματι   ..καθαρίζουν… κόσμο??
   
  Δ) Επίλογος
   
  Απλά Δύναμις.
   
  3/6/2015
   
   
  Eumilos
 15. Upvote
  lia83 reacted to mananto in ΣΥΝΕΔΕΛΦΟΙ ΠΡΟΣΟΧΗ ! ΑΛΛΑΓΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΑΔΕΙΩΝ ΕΝΤΥΠΟ Ε11   
  Χθές το απόγευμα πήρα νέο e-mail απο τον ευγενέστατο κ. Εμμανουηλίδη απο το ΣΕΠΕ σχετικά με την αναγραφή στο βιβλίο αδειών (έντυπο Ε11) όσων εργαζομένων δεν έλαβαν κανονική άδεια αλλά πήραν αποζημίωση άδειας.Διαβάστε προσεκτικά το επισυναπτόμενο αρχείο.
  "Σε συνέχεια της από 22-1-2015 ηλεκτρονικής επιστολής που σας έστειλα αναφορικά με το ζήτημα της γνωστοποίησης μέσω του εντύπου Ε11 των κανονικών αδειών των εργαζομένων και κατόπιν νεότερης ερμηνείας των σχετικών διατάξεων από πλευράς  του Τμήματος Χρονικών Ορίων του Υπουργείου Εργασίας, σας επισυνάπτω το υπ’ αριθμ. οικ. 3631/87/27.01.2015 έγγραφο στη σελίδα 5 του οποίου παρέχονται νέες κατευθύνσεις επί του ζητήματος της δήλωσης των αδειών εργαζομένων που δεν έλαβαν την κανονική τους άδεια εντός του προηγούμενου ημερολογιακού έτους.
  Κατόπιν των ανωτέρω και δεδομένου ότι η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής του σχετικού εντύπου παρατάθηκε έως την 28-2-2015, επιχείρηση που έχει υποβάλλει έντυπο Ε11 χωρίς να συμπεριλάβει σε αυτό το σύνολο του προσωπικού, δύναται να υποβάλλει εκ νέου έντυπο Ε11, εντός πάντα της νέας  τεθείσας προθεσμίας, αρκεί η συμπληρωματική υποβολή να αφορά σε εργαζόμενο ο οποίος δεν έχει ήδη συμπεριληφθεί σε επιτυχώς υποβληθέν έντυπο."
  Με εκτίμηση,
  Γιώργος Εμμανουηλίδης
  Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας
  Δ/νση Προγραμματισμού & Συντονισμού
  Τηλ: 210 5289229
  Fax: 210 5231215
  Εmail: [email protected]
 16. Upvote
  lia83 reacted to ΑΛΕΚΟΣ in ΑΠΑΛΛΑΓΉ ΦΠΑ ΜΙΚΡΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΝΕΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ   
  ... και η επαλήθευση
  Απαλλαγή από το ΦΠΑ.pdf
 17. Upvote
  lia83 reacted to doctor in Αλλαγή καθεστώτως απασχόλησης από 5νθήμερο σε 6ήμερο   
  Αν υπογραφούν τροποποιητικές ατομικές συμβάσεις εργασίας όπου θα αναφέρεται ότι η ΕΓΣΣΕ είναι η ΣΣΕ που υπάγονται πλέον οι εργαζόμενοι, τότε ναι, μπορεί μεν να υπάρξει εξαήμερη εργασία, αλλά 40 ωρών εβδομαδιαίως και όχι 48.
 18. Upvote
  lia83 reacted to INTER in υποχρεωσεις συλλογου μη κερδοσκοπικου χαρακτηρα   
  1. Θεώρηση βιβλίων από δ/νση πολιτισμού & αθλητισμού περιφέρειας . Εάν ο σκοπός δεν είναι πολιτιστικός ή αθλητικός θεώρηση από πρωτοδικείο.
  2. Ανάλογα που θα γίνει η θεώρηση , αλλού θεωρούνται όλα αλλού τα υποχρεωτικά βιβλία και στοιχεία.
  3. ΒΙΒΛΙΑ : ταμείου , συνδρομών-μελών,περιουσιακών στοιχείων , πρακτικά Δ.Σ. , Γ.Σ., πρωτοκόλλου (τα θεωρούν όλοι)
  4. ΣΤΟΙΧΕΙΑ : εντάλματα , γραμμάτια , αποδείξεις πληρωμής , αποδείξεις είσπραξης ( αλλού τα θεωρούν , αλλού όχι)
  5. Απόδοση ΑΦΜ
  6. Άνοιγμα λογ/σμού σε τράπεζα
  7. Προϋπολογισμός και έγκρισή του από Δ.Σ.  ,Γ.Σ. , εποπτεύουσα αρχή.
  8. Ο ταμίας , το πλεόνασμα μετρητών (ορίζεται από το καταστατικό) το καταθέτει στην Τράπεζα.
  9. Για πληρωμές που αφορούν έξοδα-προμήθειες που έγιναν , απόφαση Δ.Σ. για έγκριση δαπάνης , έκδοση στοιχείου (εντ. πληρ. , απόδειξη πληρ. ) ανάληψη από ταμία και πληρωμή προμηθευτή-πιστωτή. Ενημέρωση βιβλίων
  10. Για πληρωμές που αφορούν έξοδα-προμήθειες που θα γίνουν , απόφαση Δ.Σ. για έγκριση εντάλματος προπληρωμής σε ταμία , ανάληψη από ταμία και πληρωμή δαπάνης .Ο ταμίας με τα παραστατικά πληρωμών ενημερώνει το συμβούλιο που αποδέχεται την εκκαθάριση του ταμία. Ενημέρωση βιβλίων
  11. Έσοδα δωρεών . Αποδοχή από Δ.Σ. , έκδοση Γ.Ε. και κατάθεση σε τράπεζα. ( Όριο 2.950,00 αν θυμάμαι καλά , για παρακράτηση)
  12. Έσοδα συνδρομών ανά μήνα με αποδείξεις είσπραξης. Αν θεωρημένες καταχώρηση στο βιβλίο. Αν αθεώρητες καλό είναι να εκδίδεται Γ.Ε. με το ποσό του μήνα που να αναφέρει τις αποδείξεις και καλό είναι να υπάρχει και μία απόφαση Δ.Σ. για το ποσό των συνδρομών κάθε μήνα. Ενημέρωση μητρώου συνδρομών-μελών.
  13. Τώρα μπορεί να τηρείται (επιβάλλεται) και καθολικό κωδικών εσόδων-εξόδων προϋπολογισμού για παρακολούθηση αυτού και έγκριρη πιθανή τροποποίηση αυτού.
  14. Απολογισμός χρήσης . Έγκριση Δ.Σ., Γ.Σ. εποπτεύουσας αρχής - εξαγωγή λογιστικού αποτελέσματος.
  15. Φορολογική δήλωση μη κερδοσκοπικού με τους ανάλογους κωδικούς συμπληρωμένους ( φορολογητέα-αφορολόγητα)
  16. Ισχύουν όλες οι φορολογικές-πληροφοριακές-ασφαλιστικές  υποχρεώσεις , ανάλογα τα πεπραγμένα.
   
  Αυτά σε γενικότατες γραμμές.
  Πάντως είναι δύσκολο να τηρηθούν όλα στην ώρα τους , για τον απλούστερο λόγο ότι τα μέλη αρχίζουν με θέρμη και σε σύντομο χρονικό διάστημα τα παρατούν και τα πρόστιμα πέφτουν βροχή.
 19. Upvote
  lia83 reacted to doctor in Υπολογισμός αμοιβής σε μερική (εκ περιτροπής) απασχόληση   
  Λόγω του ότι ανοίγονται πολλά θέματα από συναδέλφους σχετικά με το πως πρέπει να αμείβονται οι εργαζόμενοι που απασχολούνται με το καθεστώς της μερικής απασχόλησης σε όλες της τις μορφές [(α) κλασσική μερική απασχόληση, δηλαδή σε πενθήμερη βάση με λιγότερες ώρες την ημέρα, (β) εκ περιτροπής απασχόληση, δηλαδή κατά πλήρες ημερήσιο ωράριο αλλά όχι όλες τις εργάσιμες ημέρες της εβδομάδας και (γ) διαλείπουσα απασχόληση, δηλαδή απασχόληση σε λιγότερες ημέρες την ημέρα και λιγότερες ημέρες την εβδομάδα], παραθέτω ένα σχετικό έγγραφο του Υπ. Εργασίας που απαντά σε όλα τα ερωτήματα που έχουν να κάνουν με την αμοιβή της μερικής απασχόλησης.
   
   
  Έγγρ. Υπ. Εργασίας 36311/840/5.11.2013 - «Εκ περιτροπής απασχόληση»
  «Εκ περιτροπής απασχόληση»
   
   
  1. Από τις προαναφερόμενες διατάξεις του ανωτέρω (2) σχετικού συνάγεται ότι για την εξεύρεση των αποδοχών των εργαζομένων στην περίπτωση συστήματος εκ περιτροπής απασχόλησης, θέμα που αντιμετωπίζεται στο πλαίσιο  του υπολογισμού των αποδοχών εργαζομένων με μερική απασχόληση, λαμβάνονται υπόψη οι αποδοχές του συγκρίσιμου εργαζόμενου οι οποίες ανάγονται αναλογικά στις ημέρες εργασίας της εκ περιτροπής απασχόλησης. Όταν στην επιχείρηση δεν υπάρχει συγκρίσιμος εργαζόμενος με πλήρη απασχόληση, η σύγκριση γίνεται με αναφορά στη συλλογική ρύθμιση στην οποία θα υπαγόταν ο εργαζόμενος αν είχε προσληφθεί με πλήρη απασχόληση. Ο τρόπος αμοιβής δεν μεταβάλλεται π.χ. από αμοιβή με μισθό σε αμοιβή με ημερομίσθιο (ΔΕΝ 69/2013, σελ. 1183).
  Για εκ περιτροπής απασχόληση 4 ημερών την εβδομάδα με αντίστοιχο πλήρες ωράριο 40 ωρών την εβδομάδα πενθήμερης εργασίας και με μικτές μηνιαίες αποδοχές 1200 ευρώ πλήρους απασχόλησης, ο υπολογισμός των μικτών μηνιαίων αποδοχών γίνεται με βάση το ωρομίσθιο. Το ωρομίσθιο των αμειβόμενων με μηνιαίο μισθό 1200 ευρώ είναι 1200/25 X 6/40=7.2€. Στη συνέχεια, για να υπολογιστεί ο μηνιαίος μισθός του εν λόγω εργαζόμενου με το συγκεκριμένο σύστημα εκ περιτροπής απασχόλησης, υπολογίζονται οι εβδομαδιαίες αποδοχές με τις 32 ώρες απασχόλησης την εβδομάδα (ωρομίσθιο επί τις ώρες απασχόλησης εβδομαδιαίως, δηλ. 7.2X32=230.40) και ό,τι προκύπτει διαιρείται δια 6 και πολλαπλασιάζεται στη συνέχεια επί 25, με βάση τη γενική αρχή του δικαίου ότι ο μηνιαίος μισθός αντιστοιχεί κατά μέσο όρο, σε 25 εργάσιμες ημέρες, στις 6 δηλαδή ημέρες της κάθε εβδομάδας, δηλ. (230.40/6)X25=960 ευρώ (ΑΠ 1741/84-ΔΕΝ 1985 σελ. 1135, ΥΑ 8900/46, ΕΓΣΣΕ της 26-2-75). Εναλλακτικά θα μπορούσε να υπολογιστεί ως τα 4/5 (ή 32/40) του 1200 (1200Χ4/5=960€).
  Αντίστοιχα, για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο, το ωρομίσθιο βρίσκεται πολλαπλασιάζοντας το ημερομίσθιό τους επί 6/40 (30X6/40=4.5€). Στη συνέχεια υπολογίζονται οι εβδομαδιαίες αποδοχές του εν λόγω εργαζόμενου για 32 ώρες εργασίας την εβδομάδα 32X4.5=144€. και το ημερομίσθιο της αντίστοιχης εκ περιτροπής απασχόλησης ανέρχεται σε 144/4=36€, οι δε μηνιαίες αποδοχές του εν λόγω εργαζόμενου θα υπολογίζονται πολλαπλασιάζοντας το ανωτέρω ημερομίσθιο (των 36 ευρώ) επί τον αριθμό των πραγματοποιηθέντων ημερομισθίων κάθε μήνα.  Δεχόμενοι ότι ο μήνας έχει 26 εργάσιμες ημέρες για τον πλήρως απασχολούμενο εργατοτεχνίτη και επομένως 4.33 εβδομάδες (προκύπτει από το κλάσμα 26/6) οι μηνιαίες αποδοχές του εν λόγω εργαζόμενου είναι 144Χ4.33=624€.
   2. Από το συνδυασμό των διατάξεων που αναλυτικά παρατέθηκαν στο ως άνω έγγραφο (σχετικό 2), προκύπτει ότι εργαζόμενος ο οποίος προσλαμβάνεται με σύμβαση εκ περιτροπής απασχόλησης για εργασία 4 ημερών την εβδομάδα δικαιούται τα εξής, όσον αφορά τις  ημέρες αδείας, τις αποδοχές και το επίδομα αδείας καθώς και το Δώρο Πάσχα και Χριστουγέννων:
  Μικτές αποδοχές
  Ημέρες αδείας
  -  Για το πρώτο ημερολογιακό έτος ο εργαζόμενος δικαιούται για κάθε μήνα απασχόλησης έως το τέλος του έτους, (όπου ως μήνας λογίζονται πάντα οι 25 πραγματικές ημέρες εργασίας) άδεια ίση με το 1/12 των 20 εργάσιμων ημερών, δηλαδή της νομίμως προβλεπόμενης αδείας για το πρώτο ημερολογιακό έτος.
  - Ως εκ τούτου εάν ο εργαζόμενος απασχοληθεί, επί παραδείγματι, έξι (6) μήνες και 96 ημέρες συνολικά (16 ημέρες μηνιαίως), κατά το πρώτο ημερολογιακό έτος, δικαιούται άδεια  ως εξής: 96 συνολικά εργάσιμες ημέρες /25=3,84=4. Η αναλογία αυτή πολλαπλασιάζεται με το 1/12 των 20 ημερών, δηλ. 20/12=1,7=2. Σύνολο δικαιούμενων ημερών 2Χ4= 8 ημέρες, περίπου.  
  - Για το δεύτερο ημερολογιακό έτος ο εργαζόμενος δικαιούται για κάθε μήνα απασχόλησης έως το τέλος του έτους, (όπου ως μήνας λογίζονται πάντα οι 25 πραγματικές ημέρες εργασίας) άδεια ίση με το 1/12 των 21 εργάσιμων ημερών,   δηλαδή της νομίμως προβλεπόμενης αδείας για το δεύτερο ημερολογιακό έτος.
  - Ως εκ τούτου εάν ο εργαζόμενος απασχοληθεί συνολικά 192 ημέρες, κατά το δεύτερο ημερολογιακό έτος, δικαιούται άδεια ως εξής: 192 συνολικά εργάσιμες ημέρες /25=7.68=8. Η αναλογία αυτή πολλαπλασιάζεται με το 1/12 των 21 ημερών, δηλ. 21/12=1,75=2. Σύνολο δικαιούμενων ημερών 2Χ8=16 ημέρες, περίπου.  
  -  Για το τρίτο ημερολογιακό έτος ο εργαζόμενος δικαιούται για κάθε μήνα απασχόλησης έως το τέλος του έτους, (όπου ως μήνας λογίζονται πάντα οι 25 πραγματικές ημέρες εργασίας) άδεια ίση με το 1/12 των 22 εργάσιμων ημερών,   δηλαδή της νομίμως προβλεπόμενης αδείας για το τρίτο ημερολογιακό έτος. 
  -  Ως εκ τούτου εάν ο εργαζόμενος απασχοληθεί συνολικά 192 ημέρες, κατά το τρίτο ημερολογιακό έτος, δικαιούται άδεια ως εξής: 192 συνολικά εργάσιμες ημέρες /25=7.68=8. Η αναλογία αυτή πολλαπλασιάζεται με το 1/12 των 22 ημερών, δηλ. 22/12=1,83=2. Σύνολο δικαιούμενων ημερών 2Χ8=16 ημέρες, περίπου. 
  -   Επισημαίνεται ότι οι ανωτέρω υπολογισμοί εξαρτώνται πάντοτε από τις πραγματικές εργάσιμες ημέρες που θα προκύψουν κατά την διάρκεια του έτους. 
  Αποδοχές αδείας
  -   Για κάθε ημερολογιακό έτος, ο εργαζόμενος δικαιούται ως αποδοχές αδείας, τις αποδοχές που θα ελάμβανε εάν εργαζόταν το αντίστοιχο χρονικό διάστημα της αδείας του.  
  Επίδομα αδείας
  -   Για το πρώτο ημερολογιακό έτος, ο εργαζόμενος δικαιούται επίδομα αδείας ίσο με τις αποδοχές αδείας. Το ποσό αυτό του επιδόματος δε μπορεί να υπερβαίνει συνολικά τα 13 ημερομίσθια.
  -  Για το δεύτερο και τρίτο ημερολογιακό έτος, ο εργαζόμενος δικαιούται πλήρες επίδομα αδείας, ήτοι στην περίπτωσή που αναφέρεται στο έγγραφό σας (4 ημέρες εβδομαδιαίως) 13 ημερομίσθια συνολικά.
  Δώρο Πάσχα - Χριστουγέννων
  Ο εργαζόμενος θα λάβει ως δώρο Πάσχα, ποσό ανάλογο των ωρών απασχόλησής του έναντι της πλήρους απασχόλησης. Δηλαδή, αφού για εργαζόμενο με πλήρη απασχόληση 40 ωρών (συγκρίσιμος μισθωτός, κατά την παράγραφο 9 του άρθ. 1 του Ν. 3846/10) το ποσό του δώρου Πάσχα είναι 1/2 μισθός, για τον εργαζόμενο εκ περιτροπής επί 4 ημέρες (8 ωρών) δηλαδή 32 ώρες την εβδομάδα, το δώρο θα είναι τα 32/40 του μισού (1/2) μισθού. Αντίστοιχα για δώρο Χριστουγέννων ο ίδιος εργαζόμενος θα λάβει τα 32/40 ενός πλήρους μισθού.
  Στις περιπτώσεις αμοιβής με ημερομίσθιο, το δώρο Πάσχα, σύμφωνα με τα ανωτέρω, για  εργαζόμενο εκ περιτροπής  επί 4 ημέρες εβδομαδιαίως (8ωρης ημερήσιας απασχόλησης) θα είναι τα 4/5 του δώρου του συγκρίσιμου εργαζόμενου, δηλαδή 12 ημερομίσθια (4/5 χ 15) και για το δώρο Χριστουγέννων 20 ημερομίσθια (4/5 χ 25).
  Τέλος, σε ό,τι αφορά τα θέματα ασφάλισης, αρμόδια να απαντήσει είναι η Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων, η οποία έχει ενημερωθεί σχετικά.     
   
  Πηγή: http://www.den.gr/Post/24/782/el/Ek-peritropis-apasxolisi/
   
  Βλ. και ΔΕΝ 2013 σσ.1183-4, ΔΕΝ 2010 σ.1246 και ΔΕΝ 2012 σ.626).
   
  Για την ασφάλιση στην μερική απασχόληση βλ.:
   
  https://www.google.gr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&ved=0CCsQFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.taxheaven.gr%2Facforum%2Findex.php%3Fapp%3Dcore%26module%3Dattach%26section%3Dattach%26attach_id%3D9157&ei=4lwXU4ywDcuGswbnl4HQCQ&usg=AFQjCNHumv5AQc5qUFGzfZ3EjQpxqImr4Q&bvm=bv.62286460,d.Yms
   
  http://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/7407
 20. Upvote
  lia83 got a reaction from sarakenides in ΤΕΑΥΕΚ -ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΑΠΟ 1/12/2013   
  Αρ. πρωτ.: 3405/1354/010/17.1.2014
  Γνωστοποίηση ρυθμίσεων των άρθρων 1 & 5 του ν.4225/2014 (ΦΕΚ2, Α')
   
  ...............................................................
   
  2.1.2 Με το δεύτερο εδάφιο της παρ. 1 καθορίζονται ενιαία ποσοστά πρόσθετης ειδικής εισφοράς για παλαιούς και νέους ασφαλισμένους μισθωτούς του ΕΤΕΑ από 01.12.2013, ως εξής:
   
  ■ Ποσοστό 2% για τους υπαγόμενους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, εκ του οποίου 1,25% βαρύνει τον ασφαλισμένο και 0,75% τον εργοδότη.
  ■ Ποσοστό 3% για τους απασχολούμενους σε υπόγειες στοές μεταλλείων -λιγνιτωρυχείων, σε υποθαλάσσιες εργασίες, καθώς και σε ορυχεία, σταθμούς παραγωγής και δίκτυα της ΔΕΗ, εκ του οποίου 2% βαρύνει τον εργοδότη και 1% τον ασφαλισμένο.
  Με την εν λόγω ρύθμιση εφαρμόζονται από 01.12.2013, για τους παλαιούς (πριν την 01.01.1993) ασφαλισμένους μισθωτούς όλων των ενταχθέντων στο ΕΤΕΑ φορέων, τα ποσοστά πρόσθετης ειδικής εισφοράς που ήδη ισχύουν για τους νέους (από 01.01.1993) ασφαλισμένους μισθωτούς φορέων επικουρικής ασφάλισης (βάσει του άρθρου 32, παρ. 1 του ν. 2084/1992) και για όλους τους ασφαλισμένους του τέως ΕΤΕΑΜ (βάσει του άρθρου 4, παρ. 2 του ν. 4075/2012).
   
 21. Upvote
 22. Upvote
  lia83 reacted to adam19 in ΤΕΑΥΕΚ -ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΑΠΟ 1/12/2013   
  ΤΑΠΙ(Τ) και ψυχραιμοι
 23. Upvote
  lia83 reacted to sakispap in ΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑΤΑΞΗΣ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΤΟ ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ   
  2. ΣΥΝΤΑΞΗ ΑΠΟΓΡΑΦΗΣ ΜΕΤΑΤΑΞΗΣ ( ΑΡΧΙΚΗ ΑΠΟΓΡΑΦΗ ) ΜΕ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 31/12/2013.
  Η απογραφή αυτή ( αρχική ), είναι σημαντική γιατί ωφελεί τον αγρότη με δύο τρόπους:
  α) Όσον αφορά τον προσδιορισμό των καθαρών κερδών .
  Η αξία της πρέπει να προστίθεται στο κόστος της χρήσης 2014, ως αρχικό απόθεμα. Διατηρούμε μια επιφύλαξη σχετικά με την διαδικασία και τον υπολογισμό του αρχικού και του τελικού αποθέματος ( κυρίως παραγωγής φυτικής και ζωικής σε εξέλιξη και καρπών που είχαν συλλεχτεί αλλά δεν είχαν πωληθεί έως 31/12 ) στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, αφού πρόκειται για δύσκολο και ταυτόχρονα σημαντικό θέμα. Σίγουρα δεν καλύπτεται το θέμα αυτό από το υφιστάμενο Νομοθετικό πλαίσιο και πρέπει η Φορολογική Διοίκηση να το καλύψει με έκδοση αναλυτικής απόφασης.
  β) Όσον αφορά τον προσδιορισμό του Φ.Π.Α .
  Ως προς το ΦΠΑ ωφελεί την επιχείρηση αφού ο κατ΄ αποκοπή Φ.Π.Α που προκύπτει από τον υπολογισμό αυτό προστίθεται στο φόρο εισροών.
  Η απογραφή αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνει:
  α) Τα αποθέματα των προϊόντων που έχουν παραχθεί συλλεχθεί και βρίσκονταν στην αποθήκη του αγρότη (δεν είχαν δηλαδή πωληθεί) την 31/12/2013.
  Καταγράφεται: η Ποσότητα & η τρέχουσα τιμή πώλησης (ΦΠΑ αποκοπή 6%)
  Τα αποθέματα αυτά, καταγράφονται με βάση τα στοιχεία που προσκομίζει ο υπόχρεος αγρότης και πρέπει να υπάρχει συσχετισμός με αυτά που δηλώνονται στην «Δήλωση Ενιαίας Ενίσχυσης», η οποία υποβάλλεται στον ΟΠΕΚΕΠΕ και αφορά τις καλλιεργούμενες από τον αγρότη εκτάσεις.
  β) Τους ηρτημένους καρπούς, δηλαδή τους καρπούς που την 31/12/2013, βρίσκονταν στα δέντρα , δεν είχαν δηλαδή ακόμα συλλεχθεί.
  Καταγράφεται: η Ποσότητα & η τρέχουσα τιμή πώλησης (ΦΠΑ αποκοπή 6%)
  Τα αποθέματα αυτά, καταγράφονται με βάση τα στοιχεία που προσκομίζει ο υπόχρεος αγρότης και πρέπει να υπάρχει συσχετισμός με αυτά που δηλώνονται στην «Δήλωση Ενιαίας Ενίσχυσης», η οποία υποβάλλεται στον ΟΠΕΚΕΠΕ και αφορά τις καλλιεργούμενες από τον αγρότη εκτάσεις.
  γ)Τις καλλιέργειες που βρίσκονται σε εξέλιξη, δηλαδή την καλλιέργεια που δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί ώστε να συλλεχθεί & να πωληθεί.
  Καταγράφεται ως εξής : η Ποσότητα & η τιμή κτήσης των Α & Β υλών - Το κόστος άμεσων εξόδων αγοράς τους (πχ. μεταφορικά για το σπόρο) - Το κόστος των έμμεσων εξόδων(πχ. καύσιμα) - Το κόστος της εργασίας (πχ. μεροκάματα)
  Συνοπτικά παράδειγμα: Είδος πατάτα ( παραγωγή σε εξέλιξη 50 στρέματα Χ 300,00 (*) ευρώ ανά στρέμμα = 15.000,00 (ΦΠΑ αποκοπή 6%)
  (*) Στην παράγραφο 9 του άρθρου 41, (Ν2859/2000) προκύπτει ότι η αποτίμηση γίνεται στην τιμή πώλησης. Υπάρχουν όμως δύο δυσκολίες, αφενός το προς πώληση είδος καλλιέργειας δεν έχει ακόμα απορροφήσει ολόκληρο το κόστος παραγωγής του άρα εκτιμώ ότι θα πρέπει να λάβουμε ένα ποσοστό, ανάλογα με το στάδιο παραγωγής και αφετέρου δεν είναι γνωστή η τιμή πώλησης του, εκτός αν η καλλιέργεια βρίσκεται προς το τέλος της, οπότε έχουν διαμορφωθεί οι τιμές, σε αντίθετη περίπτωση εκτιμώ ότι πρέπει να λαμβάνεται υπόψη οι τιμές της προηγούμενης περιόδου.
  Τα αποθέματα αυτά, καταγράφονται με βάση τα στοιχεία που προσκομίζει ο υπόχρεος αγρότης και πρέπει να υπάρχει συσχετισμός με αυτά που δηλώνονται στην «Δήλωση Ενιαίας Ενίσχυσης», η οποία υποβάλλεται στον ΟΠΕΚΕΠΕ και αφορά τις καλλιεργούμενες από τον αγρότη εκτάσεις.
  δ) Τα αποθέματα των πρώτων υλών της αγροτικής παραγωγής που υπάρχουν στην αποθήκη του παραγωγού, όπως: Σπόροι - Λιπάσματα - φυτοφάρμακα - ζωοτροφές - κλπ συναφή. Καταγράφεται : η Ποσότητα & η τιμή αγοράς πριν το ΦΠΑ (ΦΠΑ της αγοράς ήτοι 13% η 23% ανάλογα)
  Τα αποθέματα αυτά, καταγράφονται με βάση τα τιμολόγια αγοράς τους που κατέχει ο υπόχρεος .
  ε) Τα αποθέματα των αγαθών επένδυσης (Πάγια) που υπάρχουν στην κατοχή του παραγωγού, & αποκτήθηκαν την τελευταία πενταετία ήτοι από 1/1/2010 και μετά, όπως: Τρακτέρ - Αγροτικό αυτοκίνητο - Διάφορα γεωργικά μηχανήματα - Διάφορα Παρελκόμενα - Αλυσοπρίονο - Μύλος ζωοτροφών - Ζώα ζωντανά που αγοράστηκαν με τιμολόγιο από έμπορο - Φυτά αμπελιού άγρια που αγοράστηκαν - διάφορα άλλα μηχανήματα που μπορούν να θεωρηθούν αγαθά επένδυσης.
  Καταγράφεται: Το αγαθό & η τιμή αγοράς πριν το ΦΠΑ (ΦΠΑ της αγοράς ήτοι 13% η 23% ανάλογα με αναλογία σε Χ/5 ανάλογα με τα έτη που απομένουν για την συμπλήρωση της πενταετίας) ήτοι: i) Απόκτηση το έτος 2010 δικαίωμα πρόσθεσης στο φόρο εισροών 1/5 του ΦΠΑ της αγοράς του, ii) Απόκτηση το έτος 2011 δικαίωμα πρόσθεσης στο φόρο εισροών 2/5 του ΦΠΑ της αγοράς του, iii) Απόκτηση το έτος 2012 δικαίωμα πρόσθεσης στο φόρο εισροών 3/5 του ΦΠΑ της αγοράς του, iii) Απόκτηση το έτος 2013 δικαίωμα πρόσθεσης στο φόρο εισροών 4/5 του ΦΠΑ της αγοράς του.
  Τα πάγια αυτά, καταγράφονται με βάση τα τιμολόγια αγοράς τους που κατέχει ο υπόχρεος .
 24. Upvote
  lia83 reacted to AGGES in ΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑΤΑΞΗΣ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΤΟ ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ   
  Δες το συνημμένο
  ΔΗΛΩΣΗ ΜΕΤΑΤΑΞΗΣ.Pdf
 25. Upvote
  lia83 reacted to KABONTOROS in ΠΩΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΗΜΙΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ   
  Μια που έχεις ωραίο αυτοκίνητο,λέμε όσες μέρες πραγματικά εργάστηκε το μήνα πχ 16 η 17 κλπ.
×
×
 • Create New...