Jump to content

sambuca

simple Members
 • Posts

  40
 • Joined

 • Last visited

Posts posted by sambuca

 1. το έχω ξανακούσει αυτό για ΙΚΕ πρίν 3-4 χρόνια που ήμουν στο ΕΦΚΑ της Αθήνας , ο υπάλλληλος έλεγε οτι υπάρχει μια διευκρύνιση που τους είχε  έρθει οτι ο διαχειρίστής ΙΚΕ δεν μπορεί να είναι και  υπάλληλος στην εταιρεία.  κουφό !!! αλλα έτσι είχε πει .

 2. Γνρίζεις περίπτωση που έκανε κάποιος αίτηση για επιστρεπτέα προκααβολή , παρόλο που η επιχειρησή του δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις.  

  όταν λέω δεν πληρούσε εννοώ οτι δεν έιχε κέρδη , έκλεινε με ζημιά τα 2 τελευταία χρόνια  και εννοείτε οτι το 2020  θα ήταν μία απο τα ίδια (πάλι ζημία)

 3. Καλησπέρα, Γνωρίζει κάνεις συνάδελφος τι γίνετε με αυτό το θέμα , έχω κάτι πελάτες που με έχουν πρήξει γιατί λέει ότι κάποιοι έκαναν τις αιτήσεις παρόλο που δεν ήταν υγιής επιχείρησεις και εγκρίθηκε το ποσό που ζήτησαν . Στους δικούς μου δεν έκανα αίτηση γιατί κλείνουν με ζημιές τα τελευταία 2 χρόνια , μήπως δεν το χειρίστηκα καλά ; Έπρεπε να τους κάνω αίτηση;

 4. Καλησπέρα , μπορεί να με βοηθήσετε σχετικά με την δημιουργία του μηνιαίου αρχείου βεβαιώσεων αποδοχών στην περίπτωση (Καταβληθείσες ανείσπρακτες αποδοχές)

  Το 2018 είχα δηλώσει (Ανείσπρακτες αποδοχές οι οποίες φορολογούνται στο έτος που καταβάλλονται) συμπληρώνοντας τα ποσά των αποδοχών και του παρακρατ. φόρου  ( ο οποίος δηλώθηκε στην και βεβαιώθηκε την δήλωση ΦΜΥ)

  Το 20019 καταβλήθηκαν, στο αρχείο που θα στείλω με κατηγορία εισοδήματος (6)  έχω συμπληρώσει τις αποδοχές αφήνοντας κενό τον παρακρατ. φόρο ( χωρίς να βάλω έτος αναφοράς ) και ο δικαιούχος θα φορολογηθεί τα εισοδήματα αυτά για το έτος 2019 .

  Θα του δώσω βεβαίωση αποδοχών αναδρομικών ;;; με τον φόρο που δηλώθηκε οτι παρακρατήθηκε το 2018 τί γίνετε ;

  ευχαριστώ
   

 5. Καλησπέρα συνάδελφοι γωνρίζει κανείς πως θα δηλώσω αναδρομικές αποδοχές ( υπαλλήλου)  που αφορούσαν το έτος 2018 αλλα καταβλήθηκαν μέσα στο 2019 ;

  Επικοινώνησα με το taxis αλλα το μόνο που μου έκαναν ήταν να μου δώσουν τον κωδικό της αμοιβής. Θέλω να μάθω τον τρόπο. εντωμεταξύ παρατήρησα οτι στις μηνιαίες βεβαιώσεις αποδοχών έχει να επιλέξω το έτος 2018 . 

  - θα πληρώσω πρόστιμο αν υποβάλλω τώρα για την χρήση του 2018 ; παρόλο που είχα υποβάλει οριστική ΦΜΥ τότε και τα είχα χαρακτηρίσει ανείσπρακτες αμοιβές.

  - αν υποβάλω τροποποητικές μηνιαίες βεβαιώσεις για το έτος 2019 και αναφέρω τα αναδρομικά  ; δεν θα τα φορολογηθεί για το 2019 ; ( εικάζω οτι δεν έχει να επιλέξω ποιά χρονιά αφορούν )

   

  Τέλος το σωστό δεν ειναι να τα δηλώσω για στο έτος 2018 έτσι ώστε να τα φορολογηθεί ο εργαζομενος για το έτος που αφορούσε και όχι να του τα βάλω αναδρομικα για του χρόνου και να του αυξήσω τα εισοδήματα ;   - βέβαια θα αναγκαστεί να κάνει τροποποητική Ε1  για το έτος του 2018.  λέτε να του παρουσιαστεί κανένα πρόβλημα στην εφορία ;

   

  ευχαριστώ

 6. Καλημέρα,

   Σε μία επίσκεψη που είχα στο ΙΚΑ, τους ρώτησα για το επίδομα αδείας υπαλλήλου που προσλήφθηκε στις  10/10/2019  μου είπαν οτι για το έτος 2019 δεν δικαιούτε Επίδομα αδείας .  Εντωμεταξύ τόσα χρόνια που χρησιμοποιώ το πρόγραμμα μισθοδοσίας (epsilonnet)  πάντα τους υπολογίζω επίδομα αδείας σε αυτές τις περιπτώσεις και πολλές φορές υπολογιζώ και  "επίδομα αδείας 2"  σε περιπτώσεις που ο υπάλληλος προσλήφθηκε αρχές Ιουνίου, γιατι τον Αύγουστο που του υπολόγιζα  επίδομα αδείας ήταν μερικό  για τους 3 μηνες  και τον Δεκέμβριο του υπολόγιζα το "επίδομα αδείας 2" . 

  Ανναρωτιέμαι τόσο καιρό τα υπολογίζω λάθος ; γιατί η Επιθεώρηση ζητάει αυτό τον υπολογισμό στο επίδομα αδείας .   

 7. δεν υπάρχει κάτι λάθος σε αυτο .

  θα σου δώσω ένα παράδειγμα σε πενθήμερη εργασία  δίαρκειας 2 εβδομάδων ( 4 ρεπό και 10 ημέρες εργασίας )

  Δευτέρα  = ρεπο

  Τρίτη = ρεπο

  Τετάρτη =   εργασία

  Πέμπτη =  εργασία

  Παρασκευή = εργασία

  Σαββάτο = εργασία

  Κυριακή =  εργασία

  Δευτέρα  = εργασία

  Τρίτη = εργασία

  Τετάρτη =  εργασία

  Πέμπτη =  εργασία

  Παρασκευή = εργασία

  Σαββάτο = ρεπο

  Κυριακή = ρεπό

  Μπορεί να σου φαίνεται περίεργο αλλα είναι νόμιμο . 

   

   

 8.  Η μηνιαία εισφορά ύψους €10,00 υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολούμενων, για τα πρόσωπα που εμπίπτουν στις ρυθμίσεις του άρθρου 44 παρ. 2 του ν.3986/2011, όπως ισχύει, εισπράττεται στις περιπτώσεις πολλαπλής απασχόλησης μόνο εφόσον δεν προκύπτει υποχρέωση καταβολής εισφοράς υπέρ του ΟΑΕΔ για την μισθωτή απασχόληση.

   

  ξέρει κανείς πότε δεν προκύπτει υποχρέωση καταβολής εισφοράς υπέρ του ΟΑΕΔ για την μισθωτή απασχόληση ;

 9. το 10 € που ερχεται καθε μηνα ειναι υπερ το ΟΑΕΔ . δεν πληρωνει για το έτος που πέρασε ουτε υγειον. περιθαλψη  ουτε εισφορές σύνταξης.

  Ο νόμος λέει οτι εφόσον οι εισφορές καλύπτονται απο την μισθωτή του εργασία δεν πληρώνει εισφορές και για την ατομική του επιχείρηση . Αλλά δεν ξέρω μέχρι ποίο ποσό δεν πληρώνει  ;  Στην ζημιά δεν πληρώνει τίποτε παραπάνω πέρα απο τα 10 € υπερ του ΟΑΕΔ .

 10. καλημέρα συνάδελφοι ,

  Γνωρίζει κανείς τι συμβαίνει σε περίπτωση που κάποιος είναι μισθωτός  (14.000  € ετησίως )  παράλληλα έχει ατομική επιχείρηση και εμφανίσει κέρδη 1.000 € αν θα αλλάξει κάτι στον υπολογισμό του ΕΦΚΑ ;  

  Γνωρίζω με σιγουριά  οτι το προηγούμενο χρόνο που είχε ζημιά απο την επιχείρηση του ήρθε ΕΦΚΑ μόνο 10 € μετα την εκκαθάριση που του έκαναν. 

 11. Καλημέρα,

   Έχω μια απορία, για πρόσληψη μπουφετζή μπορώ να χρησιμοποιήσω τον μισθό βάση την συλλογική σύμβαση επισιτιστικών επιχειρήσεων ; ή θα πρέπει ο εργοδότης ναι είναι μέλος σε κάποιο σύνδεσμο επιχειρήσεων; 

 12. Καλημέρα συνάδελφοι,

    Γνωρίζει κανείς αν επιτρέπετε η καταβολή μισθοδοσίας των υπαλλήλων σε λογαριασμούς viva wallet.

  H viva wallet σου παρέχει  IBAN όταν ανοίξεις λογαριασμό στην πλατφόρμα τους σαν ιδιώτης. Σε πρόσφατη επικοινωνία μασούσαν τα λόγια τους και δεν μου απάντησαν με βεβαιότητα αν καλύπτομαι νομικά και φορολογικά σε περίπτωση ελέγχου.  Ο νόμος αναφέρει οτι πρέπει να γίνεται η καταβολή μισθοδοσίας σε τραπεζικό λογαριασμό (το ΙΒΑΝ που παρέχει η viva wallet λογικά κάνει , θεωρείται τραπεζικός λογαριασμός ).

   Υπάρχουν τίποτα διευκρινίσεις για αυτή την περίπτωση ;

   

  Ευχαρτιστώ

 13. στον βιβλιο μετοχων   αναγράφονται αυτά , αλλα στον λογαριασμο  33.03   δεν πρέπει να αλλάξει κάτι , , τι κάνω να πάω να αλλάξω το όνομα του λογαριασμου  απο   " μέτοχος Α "   να το κάνω "μέτοχο Β "  ;;;;;;;

 14.  -  Γεμη και νομαρχια έχουν παει τα χαρτιά μέσω  του πρακτικού γενικής συνέλευσης  που κατέθεσα στο Γεμη .

   

   -  ο Α έχει όλες τις μετοχές της ΑΕ   και ο Β  είναι  ένας ιδιώτης  που ήρθε πρίν καιρό και αγόρασε όλες τις μετοχές στο ονομά του .

       ο Α έφυγε και έμεινε ο Β .

   

  Όταν θα πάω στην Νομαρχία για να κάνω πιστοποίηση μετοχικού κεφαλάιου λόγω της άυξησης που έγινε μετά την μεταβίβαση των μετοχών ,

  δέν θα μου ζητήσει η Νομαρχία τις εγγραφές που έγιναν ;

  όπως μου ζήτησαν και τις εγραφες  περι πιστοποίησης αρχικού μετοχικού κεφαλαίου.

  έχω μπερδευτεί είναι κάτι που δεν βλέπω ;   δεν πρέπει να γίνουν λογιστικές εγγραφές  ;

 15. καλημέρα  ποιές είναι οι λογιστικές εγγραφές που πρέπει να κάνω για την πώληση όλων των μετοχών μιας Μονοπρόσωπης  ΑΕ  σε νέο εταίρο.

   

  στις  16/10/2014  ο  Α εταίρος  έχει  1.000 μετοχες  αξίας  50 ευρω η κάθε μία   και τις πουλάει όλες στον Β με συνολική αξία  50.000  . ( ναι χωρίς να βγάλει κέρδος ) 

   

  ποιές θα είναι οι εγγραφές  που πρέπει να κάνω . ευχαριστώ πολύ .

 16. ευχαριστώ για τις απαντήσεις  ,  το κόστος του Φπα είναι περίπου 200 ευρώ , έγινε μόνο μια φορά  . Απο 'δώ και στο εξής  προσπαθούμε να τις κάνουμε τις αγορές χωρίς να χρεωνόμαστε το φπα  . 

   

  αν το περάσω σαν  απλή αγορά  με  φπα 20 %  χωρίς να δηλώσω ενδοκοινοτική ή εισαγωγή τρίτων χωρών  , να φτιάξω λογαριαμούς εμπορευμάτων και φπα με συντελεστή 20 %  και να   χρεωπιστώσω 

   

  εμπορεύματα  - προμηθευτή  -  ταμείο    θα είναι λάθος ?

 17. Καλησπέρα , έχω πρόβλημα με μια εισαγωγή απο Αγγλία .  Δεν ξέρω και δεν βρίσκω ένα υποδείγμα γι' αυτή την περίπτωση .  Συγκεκριμένα έχω μια είσαγωγή  με ρούχα   που ο προμηθευτής έκανε την παράδοση  μέσα στην Αγγλία σε μια αποθήκη στο Essex απο εκεί  η μεταφορική εταιρεία που συνεργάζεται με την δική μας  επιχείρηση ΕΠΕ    πήρε τα ρούχα απο την αποθήκη και μας τα έφερε στην Ελλάδα .  Ο Αρχικός προμηθευτής   επειδή έκανε παράδοση στην χώρα του δεν μπορούσε να το  δηλώσει ως  ενδοκοινοτική και μας χρέωσε με ΦΠΑ  20 %  .   Έχω κάνει αίτηση για επιστροφή ΦΠΑ απο  ενδοκοινωτικές χώρες και περιμένω .   Δεν ξέρω όμως πώς να κάνω την εγγραφή γι αυτή την περίπτωση   και θα πρέπει να κανω την πίστωση του φπα αργότερα όταν με το καλό μου το επιστρέψουν πίσω .     Ευχαριστώ προκαταβολικά

×
×
 • Create New...