Jump to content

periklis87

simple Members
 • Content Count

  166
 • Joined

 • Last visited

Reputation Activity

 1. Upvote
  periklis87 got a reaction from SophiaL in ΠΩΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ   
  Σας υπερ - ευχαριστώ !
 2. Upvote
  periklis87 got a reaction from annalog in ΔΗΛΩΣΗ ΕΙΣ. ΑΠΟ ΥΠΟΤΡΟΦΙΑ ΜΕ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΦΟΡΟΥ Ζ ΠΗΓΗΣ   
  επαναφερω το θεμα με αφορμη τισ προσφατεσ μεταβολεσ στο φορολογικο.. εχει αλλαξει κατι ή οι υποτροφιεσ παραμενουν αφορολογητες?
   
  ευχαριστω για τον χρονο σας
 3. Upvote
  periklis87 got a reaction from eleni1981 in ΑΠΟΧΗ ΛΟΓΙΣΤΩΝ – ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 26-9-2012   
  Ρε γ@@@@@το αμά δεν στείλουμε τις δηλώσεις δεν θα πάρουν ευρω ..... αυτό και μονό δεν είναι τρομερό μέσο πίεσης προς το υπουργείο οικονομικών.... δεν μπορούμε μετά την απεργεία να απαιτήσουμε να τις στείλουμε χωρίς πρόστιμο....όταν απεργούν τα φαρμακεία κάποιοι κινδυνεύουν να πεθάνουν...και παρ όλα αυτά την κάνουν τη ριμάδα.... εμείς δεν κρατάμε ζωές στα χέρια μας.... γιατί δεν μπορούμε... ? Πιο σημαντικά είναι τα χρήματά που μπορεί να δώσει ο πελάτης (που επαναλαμβάνω μπορούμε να πιέσουμε για να τα στείλουμε χωρίς πρόστιμα) από την Ζωή ενός αρρώστου?
 4. Upvote
  periklis87 reacted to BarbaraAig in Κάθε μήνα η υποβολή ΑΠΔ - μειώνονται τα πρόστιμα   
  Καλημέρα!Από τον Ιούλιο μάλλον η μηνιαία υποβολή ΑΠΔ !!
 5. Upvote
  periklis87 got a reaction from doctor in ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΜΙΣΘΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ   
  αν δεν το ρωτησω και δεν το ψαξω δεν θα μαθω ποτε... (δεν το ανέλαβα αλλα παρόλα αυτα θα ήθελα να το μαθω... )
  σε καθε περίπτωση θα ηθελα μια απάντηση στο ερώτημα ποιό βιβλίο να θα προτείνατε για εργατικά ασφαλιστικά. ...
  καταλαβαίνω οτι δεν πρέπει να σπαταλάω τον χρόνο σας γι αυτό και ζήτησα μια πρόταση για βιβλίο τουλάχιστον....
 6. Upvote
  periklis87 reacted to ΑΛΕΚΟΣ in τα ΠΑΝΤΑ-ΟΛΑ για ΚΑΡΤΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΤΣΙΓΑΡΑ (22/3/12)   
  Αναφορικά με τον τρόπο τήρησης του βιβλίου εσόδων – εξόδων για τις κάρτες κινητής τηλεφωνίας στην ΠΟΛ.1056/12.3.2008 Υπουργική Απόφαση ορίζονται τα ακόλουθα:
  Με τις διατάξεις της υποπερίπτωσης αα' της περίπτωσης δ' της παραγράφου 2 του άρθρου 3 του Κ.Β.Σ. (π.δ. 186/1992), όπως ισχύουν μετά την αντικατάσταση της περίπτωσης αυτής με την παράγραφο 9 του άρθρου 27 του ν. 3522/2006 και οι οποίες καταλαμβάνουν σύμφωνα με την περίπτωση ι' του άρθρου 39 αυτού του νόμου διαχειριστικές περιόδους που αρχίζουν από 22.12.2006 και εφεξής, ορίζεται ότι για την εφαρμογή των διατάξεων του Κώδικα αυτού θεωρείται ως παροχή υπηρεσιών και η διάθεση ηλεκτρομαγνητικών ή άλλων μέσων στα οποία ενσωματώνεται το δικαίωμα λήψης υπηρεσιών.
  Περαιτέρω και όσον αφορά τον τρόπο εμφάνισης στα βιβλία των ως άνω επιτηδευματιών των δαπανών που πραγματοποιούν για την απόκτηση των εν λόγω ηλεκτρομαγνητικών ή άλλων μέσων, σας γνωρίζουμε τα εξής:
  β) Ενδιάμεσοι επιτηδευματίες
  αα) Με βιβλία Γ' κατηγορίας του Κ.Β.Σ.
  Στο 475ΑΠ/6.12.2007 έγγραφο της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ) αναφέρεται ότι με βάση τις γενικά παραδεκτές λογιστικές αρχές οι αγορές από τους ενδιάμεσους επιτηδευματίες των ανωτέρω εμπορευμάτων (κάρτες σταθερής τηλεφωνίας και κάρτες ανανέωσης χρόνου κινητής τηλεφωνίας) αναγνωρίζονται ως αποθέματα, ανεξαρτήτως των φορολογικών παραστατικών που εκδίδονται και της φορολογίας στην οποία υπόκεινται, τα οποία πρέπει να είναι σύμφωνα με τις εκάστοτε διατάξεις της φορολογικής νομοθεσίας. Οι αναλώσεις των αποθεμάτων αυτών και κατ' επέκταση το κόστος πωληθέντων, καθώς και η σύνταξη απογραφής και η αποτίμησή τους προσδιορίζονται τουλάχιστον στο τέλος κάθε διαχειριστικής χρήσης σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τις παραγράφους 2.2.202, 2.2.204 και 2.2.205 του Ελληνικού Γενικού Λογιστικού Σχεδίου (Ε.Γ.Λ.Σ.).
  Ενόψει των παραπάνω οι ενδιάμεσοι επιτηδευματίες, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι η διάθεση προς αυτούς των ηλεκτρομαγνητικών ή άλλων μέσων στα οποία ενσωματώνεται το δικαίωμα λήψης υπηρεσιών (κάρτες κινητής ή σταθερής τηλεφωνίας, κάρτες στάθμευσης σκαφών θαλάσσης κ.λπ.) συνιστά από πλευράς εφαρμογής των διατάξεων του Κ.Β.Σ. παροχή υπηρεσιών, τις αγορές των υπόψη μέσων τις μεταχειρίζονται από λογιστική άποψη και συνεπώς τις εμφανίζουν στα τηρούμενα βιβλία τους του Κ.Β.Σ. ως αγορές αποθεμάτων και διενεργούν γι΄ αυτά απογραφή σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 27 και 28 του Κ.Β.Σ. Εννοείται βέβαια ότι για τα μέσα αυτά δεν υφίσταται υποχρέωση τήρησης βιβλίου αποθήκης, καθόσον από πλευράς εφαρμογής των διατάξεων του Κ.Β.Σ. δεν θεωρούνται αποθέματα αλλά λήψη υπηρεσιών.
  ββ) Με βιβλία Β' κατηγορίας του Κ.Β.Σ.
  Για τους επιτηδευματίες αυτούς ισχύουν ανάλογα όσα αναφέρονται στην περίπτωση α' αυτής της παραγράφου.
  Περεταίρω, σύμφωνα με την ΠΟΛ.1068/2010 Υπουργική Απόφαση από 1ης Ιουλίου 2010 οι επιτηδευματίες που διαθέτουν λιανικώς στο κοινό εφημερίδες, περιοδικά, κάρτες σταθερής τηλεφωνίας και κάρτες ανανέωσης χρόνου κινητής τηλεφωνίας υποχρεούνται να εκδίδουν αποδείξεις λιανικής πώλησης αγαθών ή αποδείξεις παροχής υπηρεσιών κατά περίπτωση με τη χρήση φορολογικού μηχανισμού του ν.1809/1988 (ΦΕΚ 222 Α΄/5.10.1998) σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις των άρθρων 13 και 18 του Κ.Β.Σ. (π.δ. 186/1992) καθώς και του ν.1809/1988.
  Όσον αφορά το ΦΠΑ ισχύουν τα εξής
  Για τις ανάγκες εφαρμογής του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, η διάθεση τυποποιημένου λογισμικού μαζικής παραγωγής, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οποιονδήποτε αγοραστή, συνιστά παράδοση αγαθού, ανεξάρτητα από το χαρακτηρισμό της πράξης αυτής ως παροχή υπηρεσίας για την εφαρμογή των διατάξεων του ΚΒΣ.
  Επισημαίνεται ότι τα πρόσωπα που μεσολαβούν για τη διάθεση καρτών τηλεπικοινωνίας, εισιτηρίων μεταφοράς προσώπων που ακυρώνονται στα ειδικά μηχανήματα, καρτών ελεγχόμενης στάθμευσης, καθώς και άλλων παρόμοιων ηλεκτρομαγνητικών μέσων, στα οποία ενσωματώνεται δικαίωμα λήψης υπηρεσιών, παρέχουν υπηρεσίες απαλλασσόμενες από το Φ.Π.Α., για τις οποίες παρέχεται δικαίωμα έκπτωσης του φόρου των λοιπών εισροών τους, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 19.9 του Κώδικα Φ.Π.Α. (ν.2859/2000).
  Διευκρινίζεται ότι οι εν λόγω απαλλασσόμενες εκροές αναγράφονται στον κωδ. 309 των περιοδικών δηλώσεων Φ.Π.Α. και αντίστοιχα στον κωδ. 610 της εκκαθαριστικής δήλωσης Φ.Π.Α. (έντυπο 009/07 - Φ.Π.Α.).
  Κωδ. 610.
  11) Η αξία της προμήθειας των υποκειμένων που μεσολαβούν στη διάθεση καρτών τηλεπικοινωνίας και εισιτηρίων μεταφοράς προσώπων που ακυρώνονται σε ειδικά μηχανήματα. Από 01/07/2010 στον κωδικό αυτό αναγράφεται και η προμήθεια από την πώληση εφημερίδων και περιοδικών που διανέμονται μέσω πρακτορείων διανομής.
  Περαιτέρω, όσον αφορά το Ε3 ισχύουν τα εξής
  Οι πωλήσεις θα ενημερώνουν τον κωδικό 276 του υποπίνακα ε) του πίνακα ΣΤ και
  οι αγορές θα ενημερώνουν τον κωδικό 529 του υποπίνακα δ) του πίνακα ΣΤ .
  Για τις διατάξεις του 3296/2004 (αυτοέλεγχος) αλλάζει πλέον ο υπολογισμός και ο ΜΣΚΚ που θα χρησιμοποιείται θα είναι ο μέσος όρος της ομάδας , δηλαδή 32% (έως τώρα χρησιμοποιούνταν ο 9241 με συντελεστή 3%)
  Σε περίπτωση που υπάρχουν και έσοδα από άλλες δραστηριότητες (πχ τσιγάρα κλπ) θα γίνετε επιμερισμός των δαπανών , ο επιμερισμός αφορά όλες τις δαπάνες πλην βεβαίως των δαπανών αγορών τηλεκαρτών που όπως αναφέραμε θα ενημερώνει των κωδικό 529 (θα προστίθεται δηλαδή στις επιμερισμένες δαπάνες του κλάδου παροχής υπηρεσιών).
  Περαιτέρω, σύμφωνα με το 1021574/422/Α0012/19.4.2007 έγγραφο , Ο Μ.Σ.Κ.Κ. επιχείρησης πώλησης τηλεκαρτών, για την αυτοπεραίωση, είναι ο μέσος όρος της όγδοης κατηγορίας 32%.- Σχετικά με το Μ.Σ.Κ.Κ. που θα εφαρμόσει επιχείρηση για να προσδιορισεί τα καθαρά κέρδη από πώληση των τηλεκαρτών εξωλογιστικά, για να περαιώσει με βάση τον ν. 3296/2004, θα εφαρμόσει το μέσο όρο των συντελεστών της 8ης κατηγορίας των επαγγελμάτων, που είναι 32%, δεδομένου ότι με τον ν. 3522/2006 η πώληση τηλεκαρτών θεωρείται παροχή υπηρεσίας και όχι πώληση εμπορεύματος.
  Αναφορικά με τον τρόπο τήρησης του βιβλίου εσόδων – εξόδων για τα εισιτήρια αστικών συγκοινωνιών ισχύουν τα εξής:
  Σύμφωνα με την ΠΟΛ. 1233/30.6.93 «Εκδιδόμενα φορολογικά στοιχεία για την πώληση εισιτηρίων αστικών και υπεραστικών χερσαίων συγκοινωνιακών μέσων από τρίτους», ισχύουν τα εξής:
  1. Για τη διάθεση εισιτηρίων μεταφοράς προσώπων, των οποίων προβλέπεται η ακύρωση με ειδικά μηχανήματα, καθώς και μηνιαίων καρτών από τους φορείς εκμετάλλευσης συγκοινωνιακών μέσων σε τρίτους - επιτηδευματίες με μειωμένη τιμή, προκειμένου αυτά να διατεθούν στη συνέχεια στο κοινό, εκδίδεται με την παράδοση των εισιτηρίων, θεωρημένο φορολογικό στοιχείο με τον τίτλο "ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΠΑΡΑΔΟΘΕΝΤΩΝ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ".
  Στην απόδειξη αυτή, εκτός από τα πλήρη στοιχεία του εκδότη και του παραλήπτη (αντισυμβαλλόμενου), αναγράφεται και η ποσότητα και η αξία των κατά είδος εισιτηρίων, καθώς επίσης η συνολική αξία αυτών και το ποσό της χορηγούμενης προμήθειας με μορφή έκπτωσης.
  2. Στις περιπτώσεις παράδοσης εισιτηρίων από τους συγκοινωνιακούς φορείς σε πράκτορες διανομής (αντιπροσώπους), οι οποίοι στη συνέχεια παραδίδουν τα εισιτήρια για λογαριασμό του συγκοινωνιακού φορέα, στις επιχειρήσεις λιανικής διάθεσης (περίπτερα κ.λπ.), εκδίδονται από τους συγκοινωνιακούς φορείς θεωρημένα δελτία αποστολής.
  Οι πράκτορες διανομής, κατά την παράδοση των εισιτηρίων στις επιχειρήσεις λιανικής διάθεσης, εκδίδουν τις αποδείξεις της παραγράφου (1) της απόφασης αυτής, ενώ για τη δικαιούμενη προμήθειά τους από τους συγκοινωνιακούς φορείς εκδίδουν θεωρημένες εκκαθαρίσεις κατ' αναλογία των οριζομένων στο άρθρο 12 (παράγρ. 7) του Κ.Β.Σ. (π.δ. 186/92).
  3. Για τα διατιθέμενα από τους γενικούς πράκτορες (αντιπροσώπους) εισιτήρια και μηνιαίες κάρτες απευθείας προς το κοινό εκδίδονται δελτία αποστολής από τους γενικούς πράκτορες προς κάθε σημείο (εγκατάστασή τους) λιανικής "πώλησης".
  Σε ημερήσια θεωρημένη κατάσταση ή βιβλίο που θα τηρείται σε κάθε εγκατάσταση διάθεσης απευθείας στο κοινό εισιτηρίων και μηνιαίων καρτών, θα καταχωρείται αμέσως με την παραλαβή τους η ποσότητα των παραλαμβανομένων κατ' είδος, στο τέλος δε της ημέρας θα καταχωρείται το πλήθος των διατεθέντων εισιτηρίων.
  Για τις "πωλήσεις" αυτές θα εκδίδεται θεωρημένη εκκαθάριση, κατά τα οριζόμενα στην προηγούμενη παράγραφο (2).
  4. Οι επιτηδευματίες τελικοί διαθέτες εισιτηρίων και μηνιαίων καρτών προς το κοινό δεν εκδίδουν φορολογικά στοιχεία κατά την "πώληση" των εισιτηρίων.
  Ομοίως οι ανωτέρω επιτηδευματίες, πλην των γενικών πρακτόρων, για την προμήθειά τους δεν εκδίδουν φορολογικά στοιχεία, το σχετικό δε έσοδό τους (από την προμήθεια - έκπτωση) εμφανίζεται στα τηρούμενα βιβλία τους με βάση τη θεωρημένη απόδειξη που λαβαίνουν κατά το χρόνο παραλαβής των εισιτηρίων.
  5. Για το ποσό της προμήθειας - έκπτωσης που εμφανίζεται στις αποδείξεις παραδοθέντων εισιτηρίων, οι εκδότες αυτών υποχρεούνται να υποβάλλουν συγκεντρωτικές καταστάσεις στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. (Δ.Ο.Υ. εκδότη) ή στο ΚΕΠΥΟ, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις του άρθρου 20 του Κ.Β.Σ. (π.δ. 186/1992).
  Όσον αφορά το ΦΠΑ ισχύουν τα εξής
  Σύμφωνα με το άρθρο 19 παράγραφος 9 του Ν. 2859/2000, ισχύουν τα εξής:
  Ειδικά στην πώληση καρτών τηλεπικοινωνίας, εισιτηρίων μεταφοράς προσώπων των οποίων προβλέπεται η ακύρωση σε ειδικά μηχανήματα, καθώς και σε κάθε άλλη παρόμοια περίπτωση, ως φορολογητέα αξία λαμβάνεται η τιμή λιανικής πώλησης αυτών χωρίς φόρο προστιθέμενης αξίας. Ο φόρος που αναλογεί για τις πωλήσεις αυτές καταβάλλεται από την επιχείρηση παροχής των υπηρεσιών κατά το χρόνο διάθεσης αυτών.
  Οι υποκείμενοι που μεσολαβούν στη διάθεση αυτών στο κοινό δεν επιβαρύνουν με φόρο την παράδοση αυτή, έχουν όμως δικαίωμα έκπτωσης του φόρου που προβλέπουν οι διατάξεις του άρθρου 30.
  Οι διατάξεις του προηγούμενου εδαφίου εφαρμόζονται και για την προμήθεια που καταβάλλεται από διαχειριστές συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης σε άλλα πρόσωπα που μεσολαβούν για τη διάθεση καρτών στο κοινό.
  Οι διατάξεις αυτής της παραγράφου εφαρμόζονται ανάλογα και σε κάθε περίπτωση προμήθειας για διάθεση πιστωτικών καρτών.
  Επισημαίνεται ότι τα πρόσωπα που μεσολαβούν για τη διάθεση καρτών τηλεπικοινωνίας, εισιτηρίων μεταφοράς προσώπων που ακυρώνονται στα ειδικά μηχανήματα, καρτών ελεγχόμενης στάθμευσης, καθώς και άλλων παρόμοιων ηλεκτρομαγνητικών μέσων, στα οποία ενσωματώνεται δικαίωμα λήψης υπηρεσιών, παρέχουν υπηρεσίες απαλλασσόμενες από το Φ.Π.Α., για τις οποίες παρέχεται δικαίωμα έκπτωσης του φόρου των λοιπών εισροών τους, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 19.9 του Κώδικα Φ.Π.Α. (ν.2859/2000).
  Διευκρινίζεται ότι οι εν λόγω απαλλασσόμενες εκροές αναγράφονται στον κωδ. 309 των περιοδικών δηλώσεων Φ.Π.Α. και αντίστοιχα στον κωδ. 610 της εκκαθαριστικής δήλωσης Φ.Π.Α. (έντυπο 009/07 - Φ.Π.Α.).
  Κωδ. 610.
  11) Η αξία της προμήθειας των υποκειμένων που μεσολαβούν στη διάθεση καρτών τηλεπικοινωνίας και εισιτηρίων μεταφοράς προσώπων που ακυρώνονται σε ειδικά μηχανήματα. Από 01/07/2010 στον κωδικό αυτό αναγράφεται και η προμήθεια από την πώληση εφημερίδων και περιοδικών που διανέμονται μέσω πρακτορείων διανομής.
  Όσον αφορά την συμπλήρωση του εντύπου Ε3, ισχύουν τα εξής:
  Ο ΜΣΚΚ που εφαρμόζεται επί ακαθαρίστων εσόδων είναι ο εξής:
  Κατηγορία 8η
  Κωδικός αριθμός
  Επάγγελμα
  ΜΣΚΚ %
  8095
  Πώληση εισιτηρίων αστικών συγκοινωνιών (επί προμηθειών), χονδρικώς
  32
  8096
  Πώληση εισιτηρίων αστικών συγκοινωνιών (επί προμηθειών), λιανικώς
  36
  Αναφορικά με τον τρόπο τήρησης του βιβλίου εσόδων – εξόδων για τα τσιγάρα ισχύουν τα εξής:
  Όσον αφορά στις αγορές τσιγάρων, θα δημιουργήσετε έναν λογαριασμό της ομάδας 20 το Ε.Γ.Λ.Σ. «Αγορές τσιγάρων χωρίς Φ.Π.Α.» για να καταχωρείτε τα τιμολόγια αγορών.
  Για τις πωλήσεις τσιγάρων θα εκδίδετε κανονικά Α.Λ.Π.
  Οι εν λόγω πωλήσεις δεν επιβαρύνονται με ΦΠΑ και καθώς δεν έχει αλλάξει κάτι τα τελευταία χρόνια σας παραθέτουμε συνοπτικά τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτή τη δραστηριότητα.
  Όσον αφορά το ΦΠΑ
  ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΦΠΑ
  ΑΓΟΡΕΣ ΤΣΙΓΑΡΩΝ : Δεν πάνε πουθενά λόγω 0%
  ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΤΣΙΓΑΡΩΝ : 310 ΧΔΕΦ
  Στην ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΦΠΑ θα συμπληρώσετε στους κωδικούς:
  Κωδ. 611. Την αξία των εκροών χωρίς δικαίωμα έκπτωσης του φόρου των εισροών τους, των απαλλασσομένων και εξαιρουμένων (π.χ. επιδοτήσεων που δεν περιλαμβάνονται στη φορολογητέα αξία, πωλήσεων βιομηχανοποιημένων καπνών, ενοικίων, μέρισμα δικηγόρων κ,λ.π.). Επίσης, την αξία των παραδόσεων ακινήτων που απαλλάσσονται από το Φ.Π.Α. σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 6 και την περ. λα', της παρ.1 του άρθρου 22 του Κώδικα Φ.Π.Α. Κωδ. 612. Το άθροισμα των κωδ. 607 έως 611.
  Κωδ. 666. α) Την αξία των εισροών σας, που απαλλάσσονται από το φόρο, με βάση τις διατάξεις του Κώδικα Φ.Π.Α. (π.χ. μισθώματα ακινήτων, ασφάλειες, αγορά ή ναύλωση πλοίων, αγορά από αγρότη του ειδικού καθεστώτος ή απαλλασσόμενη λόγω τζίρου επιχείρηση),
  Σημειώνεται ότι στις περιπτώσεις που δεν παρέχεται δικαίωμα έκπτωσης του φόρου των εισροών και κατά συνέπεια ο Φ.Π.Α. αποτελεί κόστος, γράψτε το άθροισμα αξίας και φόρου.
  Περεταίρω, υποχρεούστε στην εκκαθαριστική δήλωση να κάνετε prorata για τα τσιγάρα:
  ΠΙΝΑΚΑΣ Ζ’
  Ο Πίνακας αυτός συμπληρώνεται μόνο αν η επιχείρηση ενεργεί ταυτόχρονα φορολογητέες πράξεις ή απαλλασσόμενες με δικαίωμα έκπτωσης (π.χ. εξαγωγές), καθώς και απαλλασσόμενες του Φ.Π.Α. αλλά χωρίς δικαίωμα έκπτωσης του φόρου των εισροών (π.χ. πωλήσεις τσιγάρων, εφημερίδων, περιοδικών).
  Το κλάσμα διαμορφώνεται με βάση τις εκροές (πωλήσεις) της επιχείρησης και όχι με βάση τις εισροές (αγορές) της.
  ‘Οταν η επιχείρηση πραγματοποιεί μόνο φορολογητέες και απαλλασσόμενες πωλήσεις, αλλά με δικαίωμα έκπτωσης του φόρου των εισροών (π.χ. εξαγωγές), δεν χρειάζεται να συμπληρώσει τον πίνακα Ζ’.
  Ελέγξτε το ποσοστό έκπτωσης που προκύπτει από το κλάσμα, τη στρογγυλοποίησή του, καθώς και το ποσοστό μείωσης. Το συνολικό ποσό του φόρου των κοινών εισροών (π.χ. γενικών εξόδων ή παγίων), πρέπει να γράφεται στην πρώτη στήλη της β’ ενότητας του πίνακα (κωδ. 421) και με την εφαρμογή του ποσοστού μείωσης να προκύπτει ο φόρος που αφαιρείται. Εφόσον η επιχείρηση εφαρμόζει ποσοστό Prorata κατά τομέα ή βάσει λογαριασμών το συνολικό ποσό του φόρου κοινών εισροών πρέπει να γράφεται στην στήλη 1 του κωδ. 422.
  Στις στήλες 3, 4 και 5 του ίδιου κωδικού αναγράφεται αντίστοιχα το πλήθος των τομέων, λογαριασμών ή λοιπών επιμερισμών. Το σύνολο του φόρου του κωδ. 423, εφόσον υπερβαίνει τα 30 ΕΥΡΩ, πρέπει να έχει μεταφερθεί στον κωδ. 706 του πίνακα Γ’.
  Όσον αφορά την συμπλήρωση του εντύπου Ε3, ισχύουν τα εξής:
  ΑΓΟΡΕΣ ΤΣΙΓΑΡΩΝ : 231 ΑΓΟΡΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ
  ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΤΣΙΓΑΡΩΝ : 266 ΛΙΑΝ. ΠΩΛ. ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ
  Ο ΜΣΚΚ που εφαρμόζεται επί ακαθαρίστων εσόδων είναι ο εξής:
  Κατηγορία 5η
  Κωδικός αριθμός
  Επάγγελμα
  ΜΣΚΚ %
  5402
  Έμπορος προϊόντων καπνοβιομηχανίας, χονδρικώς
  0,70
  5403
  Έμπορος προϊόντων καπνοβιομηχανίας, λιανικώς
  4
  Η ομάδα της AST BOOKS.
  ΙΩΑΝΝΑ ΤΣΩΚΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ Δ. ΟΡΚΩΤΗ ΕΛΕΓΚΤΡΙΑ
  ΓΑΒΡΙΗΛ ΤΣΑΡΚΑΝΤΟΓΛΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ
  ΕΛΕΝΗ ΑΝΔΡΕΟΥ ΛΟΓΙΣΤΡΙΑ – ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ(ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ)
  ΔΩΡΑ ΤΡΙΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΛΟΓΙΣΤΡΙΑ Α΄ ΤΑΞΗΣ –ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ
  WWW.ASTBOOKS.GR ΤΗΛ2105442849
  =====
  ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ 18/4/12
  Αναφορικά με το 22/3/2012 ερώτημα ως προς τις αγορές καρτών κινητής τηλεφωνίας και εισιτηρίων αστικής συγκοινωνίας από περίπτερο με βιβλία Β΄ κατηγορίας, και σχετικά με την ΠΟΛ 1056/12.3.2008, η οποία τα αντιμετωπίζει ως παροχή υπηρεσιών, τι ενοεί η διάταξη όταν αναφέρει ότι εμφανίζουμε τις αγορές τους ως αγορές αποθεμάτων και διενεργούνται γι αυτά απογραφή σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 27 και 28 τους ΚΒΣ. Τελικώς, αντιμέτωπίζουμε ως παροχή ή ως εμπόριο με ότι συνεπάγεται αναλόγως η κάθε μια περίπτωση?
  Στο 475ΑΠ/6.12.2007 έγγραφο της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ) αναφέρεται ότι με βάση τις γενικά παραδεκτές λογιστικές αρχές οι αγορές από τους ενδιάμεσους επιτηδευματίες των ανωτέρω εμπορευμάτων (κάρτες σταθερής τηλεφωνίας και κάρτες ανανέωσης χρόνου κινητής τηλεφωνίας) αναγνωρίζονται ως αποθέματα της ομάδας 2 του Ε.Γ.Λ.Σ., ή ως έξοδα, στην έκδοση του σχετικού παραστατικού, βάσει της οποίας, για τέτοιου είδους συναλλαγές, εκδίδεται πλέον, Τιμολόγιο Παροχής Υπηρεσιών και όχι Τιμολόγιο Πώλησης Αγαθών, ανεξαρτήτως των φορολογικών παραστατικών που εκδίδονται και της φορολογίας στην οποία υπόκεινται, τα οποία πρέπει να είναι σύμφωνα με τις εκάστοτε διατάξεις της φορολογικής νομοθεσίας. Οι αναλώσεις των αποθεμάτων αυτών και κατ' επέκταση το κόστος πωληθέντων, καθώς και η σύνταξη απογραφής και η αποτίμησή τους προσδιορίζονται τουλάχιστον στο τέλος κάθε διαχειριστικής χρήσης σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τις παραγράφους 2.2.202, 2.2.204 και 2.2.205 του Ελληνικού Γενικού Λογιστικού Σχεδίου (Ε.Γ.Λ.Σ.).
  Με βάση το ανωτέρω έγγραφο στην εγκύκλιο ΠΟΛ.1056/12.3.2008 αναφέρεται ότι «ανεξάρτητα από το γεγονός ότι η διάθεση προς αυτούς των ηλεκτρομαγνητικών ή άλλων μέσων στα οποία ενσωματώνεται το δικαίωμα λήψης υπηρεσιών συνιστά από πλευράς εφαρμογής των διατάξεων του Κ.Β.Σ. παροχή υπηρεσιών, τις αγορές των υπόψη μέσων τις μεταχειρίζονται από λογιστική άποψη και συνεπώς τις εμφανίζουν στα τηρούμενα βιβλία τους του Κ.Β.Σ. ως αγορές αποθεμάτων και διενεργούν γι' αυτά απογραφή σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 27 και 28 του Κ.Β.Σ.»
  Περαιτέρω στην ίδια εγκύκλιο αναφέρεται ότι «για τα μέσα αυτά δεν υφίσταται υποχρέωση τήρησης βιβλίου αποθήκης, καθόσον από πλευράς εφαρμογής των διατάξεων του Κ.Β.Σ. δεν θεωρούνται αποθέματα αλλά λήψη υπηρεσιών».
  Με βάση τα προαναφερόμενα υφίσταται υποχρέωση διενέργειας απογραφής των μέσων αυτών στο τέλος της χρήσης κατά τις διατάξεις των άρθρων 27 και 28 του Κ.Β.Σ., χωρίς όμως να δημιουργείται υποχρέωση καταχώρισης αυτών στο βιβλίο απογραφών ή καταστάσεις απογραφής, κατά τα διαλαμβανόμενα στην παράγραφο 3 του άρθρου 27 του Κ.Β.Σ., καθότι αυτά δεν χαρακτηρίζονται ως αποθέματα από πλευράς εφαρμογής των διατάξεων του Κ.Β.Σ.
  Η ομάδα της AST BOOKS.
  ===================
  Συνέχεια της απάντησή που δώσατε την 22/10/2012 σε ερώτημα σχετικά για τις κάρτες κινητής τηλεφωνίας για περίπτερο με Β κατηγορίας βιβλία θα παρακαλέσω να με ενημερώσετε εφόσον πρόκειται για Π.Υ και οι αγορές αναγράφονται στον κωδ. 529 του υποπίνακα δ , του πίνακα ΣΤ του Ε3 εάν μείνουν αδιάθετες μέρος από τις κάρτες αυτές τι γίνεται παραπέρα, μεταφέρονται σαν δαπάνες επόμενης χρήσης ή ολοκληρώνεται η διαδικασία καταχώρησής τους και ότι αποτέλεσμα προέκυψε (λογιστικό) προέκυψε στο Ε3;
  Όσον αφορά τον τρόπο εμφάνισης στα βιβλία των ως άνω επιτηδευματιών των δαπανών που πραγματοποιούν για την απόκτηση των καρτών κινητής τηλεφωνίας ισχύουν τα εξής:
  α) Επιτηδευματίες που παρέχουν τις συγκεκριμένες υπηρεσίες (π.χ. επιχειρήσεις καρτών κινητής τηλεφωνίας)
  Οι δαπάνες που πραγματοποιούν (όπως αγορών κενών καρτών και λοιπών εξόδων) συνιστούν για τους εν λόγω επιτηδευματίες δαπάνες για την παροχή των συγκεκριμένων υπηρεσιών και καταχωρούνται, όταν τηρούνται βιβλία Γ’ κατηγορίας του Κ.Β.Σ., σε οικείο λογαριασμό της Ομάδας 6 του Ελληνικού Γενικού Λογιστικού Σχεδίου (Ε.Γ.Λ.Σ.). Εννοείται βέβαια ότι αν κατά τη λήξη της διαχειριστικής χρήσης υφίστανται αδιάθετες τέτοιες κάρτες, τότε για το λογαριασμό αυτό είναι αναγκαίο να γίνουν εγγραφές τακτοποίησης, ούτως ώστε ο λογαριασμός αυτός να εμφανίζει τις δεδουλευμένες σ’ αυτή τη διαχειριστική χρήση δαπάνες.
  3.Τα παραπάνω ισχύουν ανάλογα και όταν τηρούνται βιβλία Β’ κατηγορίας του Κ.Β.Σ.
  β) Ενδιάμεσοι επιτηδευματίες
  αα) Με βιβλία Γ’ κατηγορίας του Κ.Β.Σ.
  Στο 475ΑΠ/6.12.2007 έγγραφο της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ) αναφέρεται ότι με βάση τις γενικά παραδεκτές λογιστικές αρχές οι αγορές από τους ενδιάμεσους επιτηδευματίες των ανωτέρω εμπορευμάτων (κάρτες σταθερής τηλεφωνίας και κάρτες ανανέωσης χρόνου κινητής τηλεφωνίας) αναγνωρίζονται ως αποθέματα, ανεξαρτήτως των φορολογικών παραστατικών που εκδίδονται και της φορολογίας στην οποία υπόκεινται, τα οποία πρέπει να είναι σύμφωνα με τις εκάστοτε διατάξεις της φορολογικής νομοθεσίας. Οι αναλώσεις των αποθεμάτων αυτών και κατ’ επέκταση το κόστος πωληθέντων, καθώς και η σύνταξη απογραφής και η αποτίμησή τους προσδιορίζονται τουλάχιστον στο τέλος κάθε διαχειριστικής χρήσης σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τις παραγράφους 2.2.202, 2.2.204 και 2.2.205 του Ελληνικού Γενικού Λογιστικού Σχεδίου (Ε.Γ.Λ.Σ.).
  Με τις διατάξεις των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 7 του Κ.Β.Σ. ορίζεται μεταξύ των άλλων ότι ο επιτηδευματίας της τρίτης κατηγορίας τηρεί λογιστικά βιβλία σύμφωνα με τις γενικά παραδεκτές αρχές της λογιστικής και εφαρμόζει υποχρεωτικά το Ε.Γ.Λ.Σ. (Π.Δ. 1123/1980 ΦΕΚ Α΄283).
  Ενόψει των παραπάνω οι ενδιάμεσοι επιτηδευματίες, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι η διάθεση προς αυτούς των καρτών στα οποία ενσωματώνεται το δικαίωμα λήψης υπηρεσιών (κάρτες κινητής ή σταθερής τηλεφωνίας, κάρτες στάθμευσης σκαφών θαλάσσης κ.λπ.) συνιστά από πλευράς εφαρμογής των διατάξεων του Κ.Β.Σ. παροχή υπηρεσιών, τις αγορές των υπόψη μέσων τις μεταχειρίζονται από λογιστική άποψη και συνεπώς τις εμφανίζουν στα τηρούμενα βιβλία τους του Κ.Β.Σ. ως αγορές αποθεμάτων και διενεργούν γι΄ αυτά απογραφή σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 27 και 28 του Κ.Β.Σ. Εννοείται βέβαια ότι για τα μέσα αυτά δεν υφίσταται υποχρέωση τήρησης βιβλίου αποθήκης, καθόσον από πλευράς εφαρμογής των διατάξεων του Κ.Β.Σ. δεν θεωρούνται αποθέματα αλλά λήψη υπηρεσιών.
  4 ββ) Με βιβλία Β’ κατηγορίας του Κ.Β.Σ.
  Για τους επιτηδευματίες αυτούς ισχύουν ανάλογα όσα αναφέρονται στην περίπτωση α’ αυτής της παραγράφου.
  6. Σημειώνεται ότι η Α.Υ.Ο. 1108850/851/ΠΟΛ1271/3.12.1992 (ΦΕΚ731 Β’) και η Α.Υ.Ο. 1049940/337/ΠΟΛ1104/25.4.1994 (ΦΕΚ 370Β’) εξακολουθούν να ισχύουν και οι επιτηδευματίες οι οποίοι σύμφωνα με τα οριζόμενα από αυτές δεν εκδίδουν φορολογικά στοιχεία για την διάθεση των μέσων αυτών, εμφανίζουν ως έσοδο στα τηρούμενα βιβλία την δικαιούμενη προμήθεια και δεν συντάσσουν απογραφή, μη εφαρμοζομένων των ανωτέρω κατά περίπτωση.
×
×
 • Create New...