Jump to content

germanicus

simple Members
 • Content Count

  112
 • Joined

 • Last visited

Posts posted by germanicus


 1. Απορία. Επειδή ξεκίνησα με κάποια από τα χειρόγραφά μου (και δη αυτά που έχουν λίγα παραστατικά :) ) προκειμένου να δω το πως και το γιατί.

   

  Το τι υπέβαλλα με βάση τα ΑΦΜ (σε έσοδα και έξοδα) μπορώ να το δω από τα "αποκλίσεις" (επί του παρόντος έστω...............). Το τι υπέβαλλα στα "συγκεντρωτικά" (για την ακρίβεια στα έξοδα... όπου αφού δεν ήμουν υποχρεωμένος να γράψω τα κινητά, τα πέρασα σούμα εκείθε) έχω τρόπο να το δω?

   

  Και για να το θέσω τελείως ανάποδα........... Έχω τρόπο να δω τι έχω υποβάλλει, ώστε να μπορώ να εξακριβώνω εκ των υστέρων ότι δεν έκανα κάποια χαζομάρα? (και να συμφωνώ φυσικά τις διάφορες καταστάσεις-υποχρεώσεις)???

   

  Δεν είδα κάποιο τρόπο............. ίσως να χάνω κάτι....

   

   

  edit

   

  άκυρο το ερώτημά μου εντέλει. Πηγαίνωντας στο περίοδο-περίοδο (από εκεί που τις υπέβαλα δλδ), μου τις εμφανίζει, φτάνει να επιλέξω το "εγκεκριμένες" αντί για το "πρόχειρες" :)


 2. την κόβω τη δουλειά... σιγά-σιγά θα γίνεται όλο και πιο βαρύ μέσα στην ημέρα. :( και πλέον έχω βγάλει την τεράστια πλειονότητα από δηλώσεις ΟΕ, ΦΠΑδες, Εκκαθαριστικές και περιοδικές ΦΜΥ+ΦΕΕ και ποιος είναι ο κύριος όγκος εργασίας μου τώρα?... Τα Ε7 + Ε20 που ΗΔΗ τους έχω στείλει τα αρχεία από τον Μάρτη. Αλλά αυτοί τα θέλουν ΚΑΙ έτσι...... 

   

  καλημέρα σε απαξάπαντες, καλό κουράγιο και καλή δύναμη :)


 3. Επειδή με απασχόλησε προ ολίγου το σενάριο :) Εκτιμώ ότι δεν έβαλαν φόρο πολυτελούς διαβίωσης συνάδελφε στην περίπτωση που ανέφερες διότι απ'ότι λέει το άρθρο 44 του 4111/13 ο φόρος επιβάλλεται επί του ποσού της αντικειμενικής δαπάνης (δεν είναι δλδ απλά 5% ή 10% επί αυτής. Επηρεάζει και το άμα υπάρχει). Οπότε πηγαίνουμε στο τελευταίο εδάφιο του άρθρου 33 του 4172/13 και βλέπουμε ότι η αντικειμενική δαπάνη δεν εφαρμόζεται στους κατοίκους αλλοδαπής φτάνει να μην έχουν εισόδημα στην Ελλάδα. 

   

  Αυτά τουλάχιστον με την προαίρεση να μην έχω χάσει κάποια κωδικοποίηση ή κάποια ΠΟΛ (ή και κάποιο tweet :) )


 4. Ένα δισεκατομμύριο ευχαριστώ και άλλα τόσα μπράβο! :) 

   

  Εκ πρώτης όψεως να πω ότι επειδή εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, θα ήταν ωραίο να ήταν σπασμένο σε κομμάτια/θεματολογίες ώστε να μπορείς να το παρακολουθήσεις με τον δικό σου ρυθμό και να θυμάσαι που το άφησες. Αλλά και έτσι, είναι υπέροχο. 

   

  Ξανά ευχαριστώ και μπράβο!!!! Και δε νομίζω ότι μπορώ να γράψω αρκετά ευχαριστώ και μπράβο για αυτή τη θεάρεστη κίνηση!!! :) :) :) 


 5. Κανονικά θα έπρεπε να έχουν έρθει και οι πελάτες μας. Ο τρόπος φορολόγησης, ο τρόπος ενημέρωσης σε φορολογικά και εργατικά (ποιας ενημέρωσης?....) και τα πρόστιμα είναι πράγματα τα οποία πλήττουν και αυτούς. 

   

  Θεωρώ δέουσα την ύπαρξη ευανάγνωστων πλακάτ που να ενημερώνουν το γιατί αυτοί οι περίεργοι είναι μαζεμένοι εκεί και παρακωλύουν την κυκλοφορία. Δε νομίζω ότι είχε κανείς μας ως στόχο την ταλαιπωρία των συμπολιτών μας. Είναι όμως ένα "πάρεργο" και νομίζω ότι θα ήταν καλό το να γνωρίζουν γιατί για 5 λεπτά κόλλησε η Αμαλίας. Νομοθετήματα που έχουν ως στόχο το κλείσιμο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (τέλος επιτηδεύματος, 26% από το πρώτο ευρώ, 1000 ευρώ πρόστιμο για ένα ΦΜΥ ή 10550 πρόστιμο για έναν εργαζόμενο δεν πρόκειται να πλήξουν μια εισηγμένη στο χρηματιστήριο), σε βάθος χρόνου θα πλήξουν τους πάντες.

   

  Καλό είναι να υπάρχει και τηλεφωνική παρότρυνση σε συναδέλφους (ίσως και σε πελάτες). Ένα "συνάδελφε, θα κατέβω αύριο στην πορεία. Έλα και εσύ άμα μπορείς" εκτιμώ ότι θα δούλευε. Χρήσιμη θα ήταν επίσης και σχετική ανάρτηση στην αρχική σελίδα του κόμβου. 


 6. Για κάτι τέτοιες περιπτώσεις να προτείνω το http://wikimapia.org

   

  Σαφώς και δεν είναι πλήρως ενημερωμένο. Από την άλλη όμως χτες το βράδυ για ένα χωράφι στο Μενίδι με βοήθησε να βγάλω άκρη για το αν έπεφτε σε μια από τις διαθέσιμες υποπεριπτώσεις ή άμα ήταν στο "λοιπό ΔΔ" (έτυχε η "θέση" να αφορά μια αρκετά μεγάλη περιοχή και να είναι καταγεγραμμένη) Επιπρόσθετα έχει και τη δυνατότητα μέτρησης απόστασης. Με βοήθησε σε διάφορες περιπτώσεις για θέματα απόστασης από τη θάλασσα αυτό (αλλά και για να καταλάβω πόσο είναι 200 μέτρα από κάποιους οικισμούς)

   

  Εξυπακούεται ότι οι πληροφορίες που έχει είναι καταχωρημένες από "κοινούς θνητούς", οπότε το περίγραμμα που δίνει στους οικισμούς λίγη σχέση έχει με τα όρια του δ.δ. σύμφωνα με τους χάρτες. Και πάλι όμως, βοηθάει σε αρκετό βαθμό :)


 7. Μάλιστα. Προχθές το βράδυ έφυγε μια στις 1:00 τα μεσάνυχτα. Οπότε χθες το βράδυ ήρθα προετοιμασμένος για ξενύχτι. Σε 4:30 ώρες έδιωξα τις περισσότερες απ'όσες έχω. Σήμερα κατά τις 22:30 κοίταξα μπας και φεύγει τίποτα. Δεν... Πήγα σπίτι, κοιμήθηκα και ξαναήρθα κατά τις 2:00 τα μεσάνυχτα. Την πρώτη την έδιωξα πολύ άνετα.

   

  Το βρίσκω τελείως ........... ας πούμε εκνευριστικό το να πρέπει να έρχομαι στο γραφείο μετά τα μεσάνυχτα για να δουλέψω. Και όλο αυτό το φετινό το χάλι. 

   

  Και με εκνευρίζει που δεν έχω πετύχει και κάποιο πολιτικό να ασχολείται με αυτό το θέμα. Το πως θα δουλεύει το σύστημα προκειμένου να εισπράττει τους φόρους το κράτος τους είναι τόσο ασήμαντο?.... Το νόημα είναι εάν θα εισπράττουν στα μισθώματα από μεγάλες κατοικίες λίγο παραπάνω φόρο απ'ότι στις άλλες? Εάν θα φοροαπαλλάσσονται οι εργασίες στο τρίγωνο δίπλα από την Ομόνοια (μα τον Αλλάχ! είναι ένα έντυπο που αφορά 6 εκατομμύρια πολίτες και πρέπει να έχει τετραγωνάκι για τους 5-10-20-100 που ασχολούνται με την ανάπλαση εκεί?) Το τι χρειάζεται προκειμένου να υποβληθούν σωστά και υπεύθυνα οι δηλώσεις απ'όπου θα βγει το τι θα εισπράξει το κράτος τους είναι τόσο αδιάφορο??????? 

   

  1000 ευρώ από 1/1 η κάθε εκπρόθεσμη δήλωση ακόμα και οι μηδενικές ΦΠΑ?..... Μπορώ να φύγω και εγώ όπως η ΒΙΟΧΑΛΚΟ?........ Και κερατάς και δαρμένος και άλλα σε εις-μένος. 


 8. Απορία. Αυτά τα tweet είναι κωδικοποιημένα?  :D

   

  μάλλον στο τέλος θα χρειαστεί ένας Τριβωνιανός... την κόβω τη δουλειά  :rolleyes:

   

  και να ευχαριστήσω τον συνάδελφο για αυτή του την ανάρτηση. Αρκετά χρήσιμη :)


 9. Ερώτηση :) (η οποία νομίζω ότι κολλάει σε αυτό εδώ το τόπικ)

   

  Για να ξεκαθαρίσω τόσο μέσα μου (κυρίως μέσα μου δλδ :) ) αλλά και ως προς τους πολίτες έξω το τι συμβαίνει, συμβουλευόμενος το Άρθρα: Πλήρης οδηγός για την υποβολή του Ε9 - Πως θα δηλωθούν τα αυθαίρετα και οι ημιυπαίθριοι στο Ε9 έφτιαξα το κάτοθι flow-chart (με σκοπό να το βάλω και στην πόρτα ώστε να μην έχω ερωτήσεις ή έστω να ξέρουν εκ των προτέρων τι θα πρέπει να γνωρίζουν πριν με ρωτήσουν)

   

  Βλέπει κάποιος συνάδελφος κάποιο σφάλμα στα όσα λέει το flow-chart? (η σειρά των ερωτήσεων θα μπορούσε να ήταν διαφορετική, αλλά περισσότερο με νοιάζει εάν έχω καταλάβει σωστά το τι παίζει)

   

  http://www.imagebam.com/image/a70e74273820367

   

   

  Να με διορθώσω. Όπως προκύπτει από τη συζήτηση/ανάλυση εδώ http://www.taxheaven.gr/acforum/index.php?showtopic=92770 το flow-chart που έφτιαξα είναι λάθος ως προς τον 3842/10


 10. περ β παρ 5 αρθρ 22 3897/2010 (στην αρχική του μορφή τουλάχιστον. δεν είμαι σίγουρος άμα υπάρχει ενδιάμεση τροποποίηση)

   

  "β. Οι χώροι που διατηρούνται σύμφωνα με τις διατά−
  ξεις του άρθρου 5 του ν. 3843/2010 δεν λαμβάνονται
  υπόψη για την εφαρμογή των διατάξεων της κείμενης
  ασφαλιστικής νομοθεσίας. Ειδικά ως προς το φόρο ακί−
  νητης περιουσίας και για την υποβολή δήλωσης στοι−
  χείων ακινήτων, οι τακτοποιούμενοι χώροι συνεχίζουν
  να λαμβάνονται φορολογικά υπόψη όπως ήταν προ της
  τακτοποίησής τους."
   
  και βλέπω στην ανωτέρω οδηγία του Υπουργείου αυτό το " Εφόσον όμως δεν είχαν δηλωθεί ούτε ως βοηθητικοί χώροι, απαιτείται η αναγραφή τους από το επόμενο έτος της ημερομηνίας βεβαίωσης της πολεοδομίας για την πληρότητα του φακέλου τακτοποίησης (σχετ. η ΠΟΛ.1126/31.5.2011 εγκύκλιος)."  Το οποίο βλέπω ότι κολλάει με αυτό το κείμενο της ΠΟΛ "Τακτοποιούμενοι χώροι που έχουν μετατραπεί σε χώρους κύριας χρήσης, οι οποίοι ουδέποτε είχαν αναγραφεί στη δήλωση στοιχείων ακινήτων, αναγράφονται στη δήλωση στοιχείων ακινήτων του οικείου έτους, μετά την τακτοποίησή τους. "
   
  ...
   
  μάλιστα.............

 11. Το κομμάτι που δεν χωράει ο νους μου είναι το ότι άμα η τακτοποίηση έγινε με τον 3843/10, τότε δεν είσαι υποχρεωμένος να κάνεις διόρθωση (εάν δεν έχεις άλλες αλλαγές στο εν λόγω ακίνητο). 

   

  Επιπρόσθετα από τη στιγμή που το "είναι υποχρεωτική εξ'αρχής η δήλωση των πραγματικών στοιχείων" δεν θα έπρεπε να "υπερτερεί" του συγκεκριμένου νόμου? Δεν κινδυνεύουμε να έρθουν αύριο και να μας πούνε "α, δε μας νοιάζει με ποιον το τακτοποίησες. Έπρεπε εξ'αρχής να λες τα ορθά τετραγωνικά/χρήση"???

   

  (η πλάκα είναι ότι ενώ δακτυλογραφώ αυτό εδώ το κείμενο, μπήκε στο γραφείο μου η συνάδελφος παρέα με συνταξιούχο εφοριακό (προϊσταμένη εισοδήματος μέχρι πρότινος) και με ρώτησαν αυτά* ακριβώς τα πράγματα μιας και δεν το χωράει ούτε ο δικός τους νους :) )


 12. Ερώτηση :) (η οποία νομίζω ότι κολλάει σε αυτό εδώ το τόπικ)

   

  Για να ξεκαθαρίσω τόσο μέσα μου (κυρίως μέσα μου δλδ :) ) αλλά και ως προς τους πολίτες έξω το τι συμβαίνει, συμβουλευόμενος το Άρθρα: Πλήρης οδηγός για την υποβολή του Ε9 - Πως θα δηλωθούν τα αυθαίρετα και οι ημιυπαίθριοι στο Ε9 έφτιαξα το κάτοθι flow-chart (με σκοπό να το βάλω και στην πόρτα ώστε να μην έχω ερωτήσεις ή έστω να ξέρουν εκ των προτέρων τι θα πρέπει να γνωρίζουν πριν με ρωτήσουν)

   

  Βλέπει κάποιος συνάδελφος κάποιο σφάλμα στα όσα λέει το flow-chart? (η σειρά των ερωτήσεων θα μπορούσε να ήταν διαφορετική, αλλά περισσότερο με νοιάζει εάν έχω καταλάβει σωστά το τι παίζει)

   

  http://www.imagebam.com/image/a70e74273820367


 13.  

  Αντιγράφω από το capital.gr και θυμήθηκα ότι ο κ. Γενικός είπε στους δικούς μας, ότι δεν μπορεί να δώσει παράταση γιατί δεν δέχεται η τρόϊκα. Ομως να που είναι άλλος ο λόγος, όπως ο ίδιος λέει παρακάτω:

  "Είμαστε σε καλύτερο ρυθμό από πρόπερσι με τις εκκαθαρίσεις", δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Εσόδων Χάρης Θεοχάρης στο ραδιοφωνικό σταθμό Bήμα FM.

  "Πέρυσι πήγαμε γρήγορα. Με την εκκαθάριση που θα γίνει το Σαββατοκύριακο, θα προχωρήσουμε πιο γρήγορα. Με την ηλεκτρονική υποβολή θα μπορέσουμε να τα στείλουμε όλα το Σεπτέμβριο και έτσι όλοι θα έχουν έστω δύο δόσεις". 

  Για τυχόν νέα παράταση στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων και την ανταπόκριση των φορολογουμένων, ο κ. Θεοχάρης ανέφερε τα εξής:

  "Οι παρατάσεις που μπορούσαν να δοθούν, δόθηκαν. Δεν είναι θέμα τρόικας, αλλά πρέπει να σιγουρέψουμε το μεγάλο στόχο που είναι το πρωτογενές πλεόνασμα και μας αναγκάζει οι κινήσεις μας μέσα στη χρονιά να είναι συγκεκριμένες. 

  Σ’ ένα μεγάλο μέρος των φορολογουμένων που είναι οι μισθωτοί, είναι μικρότερη η επιβάρυνση και επανέρχεται στα κανονικά επίπεδα που ήταν και τις προηγούμενες χρονιές. Άρα, θεωρώ ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα εισπραξιμότητας. Σε ό,τι αφορά τον ΦΑΠ, έχουμε ανέβει στο ιστορικό υψηλό του 75% εισπραξιμότητας και το μεγάλο μας ρίσκο είναι αυτό". 

  Για το ενδεχόμενο να υπάρξει πληρωμή των φόρων σε περισσότερες δόσεις, ο γ.γ. Εσόδων είπε:

  "Το σκεφτόμαστε, αλλά εκεί όπου είναι δυσκολία, έχουμε δώσει δόσεις μέχρι το Φεβρουάριο. Πρέπει να μείνουμε στο Φεβρουάριο ως τελευταία δόση. Θα δούμε τις καταστάσεις και θα αποφασίσουμε τι θα κάνουμε".

   

   

   

  Ωραία. Είναι ψεύτης λοιπόν. Αναμενόμενο από έναν εκπρόσωπο τύπου (γιατί αυτό κάνει εδώ και καιρό). Ας πάμε όμως στο πολύ ζουμί, στο οικονομικό σκέλος. Εάν εσείς θέλατε να εισπράξετε εγκαίρως τα λεφτά, θα ανοίγατε το σύστημα από 1η Φλεβάρη ή θα το ανοίγατε τέλη Μαΐου με κοινοποίηση των οδηγιών τέλη Ιουνίου?

   

  Ωραίο πράγμα ο μουσακάς, αλλά για να φας μουσακά θα πρέπει να αγοράσεις τα υλικά εγκαίρως και θα πρέπει να ξεκινήσεις να τηγανίζεις εγκαίρως. Μέσα σε 1 ώρα απ'όταν πεις ότι θες μουσακά, μουσακά ΔΕΝ τρως. :) Ρε δεν πα να βάλεις και φλογοβόλο για να ψηθούν τα υλικά.....


 14. Να ανακινήσω λίγο αυτό εδώ το τόπικ? :)

   

  Όπως αναφέρεται στο πρώτο ποστ η ΠΟΛ 1001/2005 γράφει:

   

  "θ. Όταν το ακίνητο δεν έχει πρόσοψη σε δρόμο αλλά βρίσκεται σε ακάλυπτο χώρο ή σε αίθριο ή σε στοά δεν συμπληρώνονται οι στήλες 6. Προσόψεις ακινήτου θεωρούνται οι πλευρές που έχουν άνοιγμα (παράθυρο, πόρτα ή προθήκη) σε δρόμο, στοά ή στον ακάλυπτο χώρο του οικοπέδου. Προκειμένου για οικόπεδα, προσόψεις θεωρούνται οι πλευρές που συνορεύουν με κοινόχρηστους χώρους (δρόμους, πλατείες κ.λπ.)."

   

  Μέχρι τώρα απλώς τικάραμε τον δρόμο στον οποίο είχε πρόσοψη ένα ακίνητο και δεν λέγαμε πόσες είναι οι προσόψεις. Τώρα που ζητάει αριθμό προσόψεων, χωρίς να αποσαφηνίζει εάν μιλάει για δρόμους (που είναι αυτό που είχαμε συνηθίσει) ή για προσόψεις γενικώς (όπως αυτές ορίζονται σε αυτή την ΠΟΛ), εμείς τι βάζουμε??? :)


 15. Όπως όλοι γνωρίζουμε η υποβολή δηλώσεων εισοδήματος είναι μια μακρά διαδικασία. Ξεκινάει με έναν καινούργιο φορολογικό νόμο (κάθε χρόνο ώστε να τηρούμε τα έθιμα και τις παραδόσεις). Ακολουθείται από διάφορες ΠΟΛ που αποσαφηνίζουν διάφορα θέματα. Οι διάφοροι φορείς εκδίδουν τις βεβαιώσεις που χρειάζονται (βεβαιώσεις μισθών/συντάξεων, τοκοχρεωλύσια δανείων, ασφαλιστικές εισφορές κ.ο.κ.). Εν συνεχεία αναλαμβάνει δουλειά ο φορολογούμενος και ο λογιστής του.

   

  Από το Ο.Ε. 2000 το διάστημα υποβολής δηλώσεων είχε οριστεί ως τρίμηνο. Μάρτιο οι ελεύθεροι επαγγελματίες + εισοδήματα από ενοίκια. Απρίλιο αγρότες + Ο.Ε. Μάιο η πλειονότητα που αποτελείται από ΕΠΕ+ΑΕ+Μισθωτοί-συνταξιούχοι. Συνήθως δινόταν μια άτυπη σιωπηρή παράταση μιας εβδομάδας όπου οι εφορίες παραλαμβάναν χωρίς πρόστιμα. Από κάποιο σημείο και μετά αυτό έγινε 15 μέρες μέσα στον Ιούνιο με προϋπόθεση να γίνει ηλεκτρονικά η υποβολή. Από αυτό τεκμαίρουμε ότι η δουλειά μας ήταν κάτι που απαιτούσε 3 με 3,5 μήνες. Είχε μια χαλαρή αρχή, όπου είχαμε λίγες δηλώσεις και στο τέλος υπήρχε μια μεγάλη εντατικοποίηση. Αυτό το σύστημα είχε ως προτέρημα το ότι μέσα στον Μάρτιο ερχόμασταν αντιμέτωποι με εξωτικά σενάρια για τα οποία δεν είχε μια σαφή απάντηση ο εκάστοτε νέος φορολογικός νόμος και έβγαιναν εγκαίρως (όσον αφορά την μεγάλη μάζα των μισθωτών-συνταξιούχων) οι σχετικές ΠΟΛ.

   

  Αυτό το σύστημα πετάχτηκε πέρυσι στα σκουπίδια. Προφανώς επειδή είχαν γίνει στρεβλές παρακρατήσεις φόρου το 2011 και προκειμένου να μη γνωρίζουν οι μισθωτοί/συνταξιούχοι το τι τους περίμενε ώστε να μην υπάρξει το δέον πολιτικό κόστος, το σύστημα άνοιξε για τους μισθωτούς μετά τις πρώτες εκλογές του Μαϊου. 

   

  Ακόμα και τότε όμως, το σύστημα άνοιξε 19/4/12 για τις ΟΕ και συνολικά ολοκληρώθηκε στις 10/8/12 (με την τελευταία παράταση να ανακοινώνεται στις 8/8 ενώ είχε ήδη λήξει η προθεσμία της 31/7). Βλέπουμε λοιπόν ότι ακόμα και έτσι, συνολικά πήρε κάτι τις παραπάνω από 3,5 μήνες. 

   

  Αυτή η αύξηση του απαιτούμενου διαστήματος για την υποβολή δηλώσεων συμβαδίζει και με την συνολική αύξηση της πολυπλοκότητάς τους. Το 1986 το Ε1 είχε κάπου 180 πεδία και το βιβλίο οδηγιών 32 σελίδες. Το 2012 το Ε1 είχε κάπου 320 πεδία και το βιβλίο οδηγιών 64 σελίδες. Επιπρόσθετα έχουμε συνέχεια αυξανόμενες υποχρεώσεις. Αυτοπεραίωση και φορολογική αναμόρφωση όσον αφορά τις δηλώσεις, και διάφορες άλλες υποχρεώσεις (μηνιαία Ιντραστάτ, μηνιαία ΑΠΔ, ενδοομιλικές και ότι άλλο σκαρφίζονται οι δημόσιοι γραφειοκράτες)

   

  Τι έχουμε δει τα τελευταία χρόνια? 

   

  Έχουμε δει να βγαίνουν οι διάφορες ΠΟΛ (ακόμα και αυτές για τη συμπλήρωση των εντύπων) μετά την έναρξη υποβολής των. Έχουμε δει να μη συμβαδίζει η υποβολή Ε9 με την υποβολή των δηλώσεων. Έχουμε δει μια γενικότερη απορρύθμιση όλης αυτής της "χορογραφίας".

   

  Αυτή τη στιγμή βλέπουμε ένα άτομο με μεταπτυχιακό (από ομολογουμένως πολύ αξιόλογο πανεπιστήμιο) σε υπολογιστές, με σημαντικότερη εργασιακή εμπειρία σύμφωνα με το βιογραφικό του την μηχανογράφηση της πτωχευμένης Ασπίς Πρόνοια, ο οποίος πιθανότατα να φέρει μερίδιο ευθυνών τόσο στην αποσύνδεση των Ε9 από τις δηλώσεις (με τα προβλήματα που αυτό έχει προξενήσει) όσο και στην φετινή καθυστέρηση στα Ε7, με μια καλή επικοινωνιακή προσέγγιση παλιότερα (1. πολλοί διαφωνούν με τα twitter, αλλά αληθεύει ότι (α) δεν διαψεύστηκε ποτέ κάποιο και (β) έσπασε αυτό το "σύμφωνα με πηγές" που έβγαζε το κάθε σωματείο, και πλέον έχουμε όλοι "πηγές" και 2. ως ΓΓ του ΓΓΠΣ πάρα πολλές φορές παραδέχτηκε τα λάθη τους και υπήρχε μια εξαιρετική και ασυνήθιστη επαφή τότε), αυτή τη στιγμή να είναι "μπροστάντζα" και ουσιαστικά ένας "εκπρόσωπος τύπου" του υπουργείου και πλέον χρεώνεται και αυτός την διπροσωπία και τις μισές αλήθειες του κάθε εκπρόσωπου τύπου (λχ το αλήστου μνήμης κατάπτυστο "μην πηγαίνετε τελευταία στιγμή")

   

  Όλα αυτά είναι θέματα αχρηστίας και ανικανότητας. 

   

  Θέμα αχρηστίας και ανικανότητας είναι και το να έχουν μπει τα δεδομένα σε ένα μηχανογραφικό σύστημα (η υποβολή των δηλώσεων) και να βλέπουμε ότι δεν μπορούν ούτε καν να εξάγουν εγκαίρως τα αποτελέσματα από αυτά τα δεδομένα (εκκαθαρίσεις δηλώσεων) και να τα ταχυδρομήσουν εγκαίρως στους φορολογούμενους. Είναι τραγικό το ότι σε δηλώσεις που υποβλήθηκαν πριν από την 31/7 δεν έχουν έρθει ακόμα τα εκκαθαριστικά. Είναι εξ'ίσου τραγικό το ότι ενώ δεν έχουν φροντίσει να φτάσουν εγκαίρως τα εκκαθαριστικά ορίζουν ως τελική ημερομηνία πληρωμής της πρώτης δόσης την 30/8.

   

  Υπάρχει όμως και ένα θέμα ανηθικότητας, το οποίο συνάδει με τις "τελευταίες στιγμές". Όχι απλά δεν έχουν την ευρύτητα πνεύματος να δώσουν παράταση έως τις 15/9 (λχ) ώστε να μην πληρώσουν πρόστιμα φορολογούμενοι στους οποίους δεν έχει κοινοποιηθεί ακόμα η υποχρέωσή τους, αλλά για άλλη μια φορά μετακυλούν την ευθύνη στους φορολογούμενους και σε εμάς λέγοντας ένα "μπείτε στο gsis για να δείτε εάν είναι να πληρώσετε στις 30/8". Προσωπικά μέχρι στιγμής από όσους επικοινωνήσαν μαζί μου, οι μισοί έπραξαν ορθά διότι όντως πληρώνουν αύριο, οι άλλοι μισοί τζάμπα το ερώτημα διότι δεν έχει γίνει ακόμα η εκκαθάρισή τους. 

   

  Εάν στα θέματα στα οποία λόγω επαγγέλματος κατέχω τους βρίσκω τόσο τραγικά ελάχιστους, τρέμω στο τι συμβαίνει στα υπόλοιπα όπου οι πληροφορίες/τα δεδομένα φτάνουν σε εμένα με ένα τρομακτικό noise/θόρυβο και δεν μπορώ να ξεχωρίσω την ήρα από το στάρι....

   

  Πάντως αυτό το παρατεταμένο χάλι για δεύτερη συνεχή χρονιά είναι τελείως απαράδεκτο και ανεπίτρεπτο (η φρασεολογία μου θα ήταν πολύ χειρότερη εάν δεν σεβόμουν την κοινότητα και τους συναδέλφους).


 16. Τι αηδίες είναι αυτές???? Μόλις πήρα 2 τέτοια και έχω πάθει τραμπάκουλο......... Γνωρίζω ότι και οι 2 οι φορολογούμενοι έχουν πληρώσει τον φόρο τους κανονικά (τον περσινό) αλλά ξαφνικά έχω μπει σε τριπάκι του πως και του γιατί μου ήρθε τέτοιο πράγμα... 

   

  Υποσημείωση. Και οι 2 είναι μέλη της ιδιας ΟΕ.

   

   

  εδιτ:

  στα πλήρη headers μου βγάζει αυτό:

  Received: from ggps.gr ([10.30.10.37]) by ggps.gr (10.2/10.2) with ESMTP id
   ,,,,,,,,,,,,,,,,, for <....................>; Wed, 28 Aug 2013 14:56:20 +0300
  Date: Fri, 30 Aug 2013 00:48:04 +0300
   
   
   
  και έτσι μου το εμφανίζει με ημερομηνία Παρασκευής...........................
  κάποιος παίζει με τα κουμπάκια................................ για να μην πω τίποτα χειρότερο :)
   
   
  εδι2
  το subject του e-mail είναι
  Υποβολή Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος oικ.έτους 2012
   
  εν τω μεταξύ μου έχουν έρθει μπόλικα e-mail ότι έγινε η εκκαθάριση της τάδε δήλωσης, λήγει πληρωμή στις 30, μπλαμπλα. και έρχονται και e-mail ότι έγινε εκκαθάριση ΦΑΠ, μπείτε να δείτε μπλαμπλα
   
  οι άνθρωποι είναι τυχεροί που δουλεύουν στο δημόσιο. αυτό σημαίνει ότι θα δουλεύουν και αύριο και δεν θα χρειαστεί να περάσουν από το λογιστήριο για να πάρουν τα της απόλυσής τους..... τυχεροί λέμε....

 17. Μιας και όταν γκουγκλάρεις το δεν μεταφέρει ακινητα ε1 από τα πρώτα χτυπήματα είναι αυτό εδώ το τόπικ, ας το σημειώσω εδώ ώστε άμα τύχει σε κάποιον συνάδελφο, να έχει τη λύση :)

   

  Προφανώς μου είχε συμβεί και πέρυσι, αλλά δεν θυμόμουν την απάντηση στο συγκεκριμένο πρόβλημα (όπως μου έτυχε εμένα έστω).

   

  Το ακίνητο στην περιγραφή του στο περιουσιολόγιο είχε παρενθέσεις, εισαγωγικά και άλλα ωραία (διότι ήταν σε ένα αγροτεμάχιο και είχε περιγραφεί ως μπλαμπλα (θέση "μπλαμπλα" - εκείθε). Αποτέλεσμα ήταν να πατάω και να ξαναπατάω μεταφορά και να μη συμβαίνει τίποτα. Εντέλει μπήκα (από τον έξτρα πίνακα που σου βγάζει όταν πατάς στο κίτρινο πλαίσιο) στην περιγραφή, αφαίρεσα παρενθέσεις και εισαγωγικά και αυτομάτως το πήρε.

   

  Έφαγα κανά τέταρτο ψάχνοντας να δω τι κάνω λάθος και ανοιγοκλείνοντας τον υπολογιστή :)


 18. Όρκο για το τι ισχύει και πως, δεν παίρνω :) Απλώς να παραθέσω μέρος της παραγράφου 1 του άρθρου 62 του 2238

   

  "1.Η δήλωση υποβάλλεται σε δύο (2) αντίτυπα είτε αυτοπροσώπως από τον υπόχρεο ή από πρόσωπο που έχει εξουσιοδοτηθεί από αυτόν είτε ταχυδρομείται επί αποδείξει. Με τη χρήση σύγχρονων ηλεκτρονικών μεθόδων και δικτυακών υποδομών γίνεται υποχρεωτικά η υποβολή από κάθε υπόχρεο που ασκεί επιχείρηση ή επάγγελμα, καθώς και από κάθε άλλο υπόχρεο του οποίου η δήλωση υποβάλλεται από εξουσιοδοτημένο λογιστή στον προϊστάμενο της δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας, που είναι αρμόδιος, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 63. Η δήλωση υποβάλλεται από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι και την 30ή Ιουνίου του οικείου οικονομικού έτους και μέχρι την έναρξη του ωραρίου λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών της επόμενης μέρας από την ημέρα λήξης της προθεσμίας."

   

  (μέρος της οποίας φυσικά ακυρώθηκε πέρυσι και φέτος με τις ΠΟΛ που έκαναν υποχρεωτική την ηλεκτρονική υποβολή, πέρυσι για μερίδα υπόχρεων, φέτος για όλους τους ζωντανούς... ως εκ τούτου δεν γνωρίζω εάν υπάρχει κάποια άλλη πολ ή κάποιο άλλο εδάφιο που να ακυρώνει τα περί συστημένης)


 19. Απορία. Το Ε9 άνοιξε. Οδηγίες για τη συμπλήρωση των νέων πεδίων, ποια είναι υποχρεωτικά και ποια όχι, κ.ο.κ. υπάρχουν?

   

  Επί του παρόντος στις συχνές ερωτήσεις ακόμα για το Ε9 του 2012 μιλάει

   

   

  όχι. δεν προλαβαίνω να ασχοληθώ αυτή τη στιγμή και με Ε9. Είδα όμως τις προάλλες που άνοιξε, μου ήρθε πελάτης που είχε πουλήσει ακίνητο, είπα να πάω να κάνω κατά τα σύνηθη τη διαγραφή να ξεμπερδεύω, μου πέταξε "ελλείψεις στα άλλα" (ΔΕΗ, τοποθεσία αγροτεμαχίου κ.ο.κ.) και το παράτησα. Αναρωτιέμαι όμως τι να λέω στους πελάτες μου να προετοιμάζουν για το Σεπτέμβρη, διαπιστώνω από τα λεγόμενα άλλων συναδέλφων ότι έχει κι άλλες ιδιαιτερότητες που δεν πρόσεξα (λχ μήκος πρόσοψης) και ψάχνω για ένα επίσημο έγγραφο που να μιλάει για τις αλλαγές, αλλά φευ.... και με τις αντιλήψεις που διαθέτουν, τους κόβω να μας λένε τον Σεπτέμβρη "ααα! μα η εφαρμογή ήταν ανοιχτή" (πως λέμε "η εφαρμογή για τις δηλώσεις ήταν ανοιχτή" (αλλά είναι άλλου παπά Ευαγγέλιο το πότε βγήκε η ΠΟΛ με τις οδηγίες.....))... έχω και κατά νου και αυτό το non-paper που βγήκε σήμερα με το υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου.............


 20. :) Δεν ήμουνα παρών :) Είχα στείλει τον αδερφό του συγκεκριμένου με ένα δακτυλογραφημένο κείμενο που θεωρούσα ότι ήταν πολύ όμορφα διατυπωμένο (παραπομπή στο άρθρο του νόμου, καταγραφή του εδαφίο κ.ο.κ.) και δεν θα προξενούσε δυσκολίες στον φορολογούμενο :)


 21. Μου έτυχε κάτι παρεμφερές σήμερα. Πελάτης μου ήταν έγκλειστος σε σωφρονιστικό κατάστημα όλο το 2012. Είχε στο όνομά του ένα αμάξι. Πήγε σήμερα ο αδερφός του προκειμένου να αμφισβητήσει το τεκμήριο των 3000 του "ζω και αναπνέω" και το τεκμήριο συντήρησης του ΕΙΧ. Η απάντηση της προϊσταμένης (προφορική απάντηση) ήταν "και που ξέρω εγώ ότι δεν το χρησιμοποιούσε κάποιος άλλος το αμάξι" (αφού ρώτησε εάν είχαν κατατεθεί οι πινακίδες).

   

  Σε πρώτη φάση δεν κατανοώ το πως συνδέεται το αν χρησιμοποιούσε κάποιος τρίτος το αμάξι με την αντικειμενική δαπάνη στο συγκεκριμένο φορολογούμενο.... Η λογική μου θυμίζει το αντίστοιχο σκηνικό που κάποτε για να καταθέσεις πινακίδες σου ζητάγανε να δηλώσεις και που θα φυλάς το αμάξι ή να προσκομίζεις Ε9.

   

  Ας μην αναφερθώ στα 3000 του "ζω και αναπνέω" :) 

   

  Σε δεύτερη φάση αυτό που προτίθεμαι να κάνω είναι να καταθέσω εγγράφως και με αριθμό πρωτοκόλλου την αίτηση για απαλλαγή από τεκμήριο, αναφέροντας τη προφορική απάντηση που δόθηκε και ζητώντας ή την απαλλαγή από τεκμήριο ή στοιχειοθετημένη απάντηση του γιατί το αρνούνται.

   

  Έχει κάποιος συνάδελφος κάποια διαφορετική γνώμη/άποψη/προσέγγιση?


 22. 5 απανωτά "Προσωρινή απώλεια σύνδεσης. Προσπαθείστε πάλι αφού κλείσετε όλα τα παράθυρα του φυλλομετρητή (Browser) !!"....

   

  θα πετάξω τα ρούχα μου, θα βάλω ένα σεντόνι στη μέση, θα πετάξω όλα τα χαρτιά από το γραφείο, θα κάτσω σταυροπόδι πάνω του και θα αρχίσω τα ομμμμμμμμμμμμμμμμμμμ μέχρι να κάνω levitate :) (εγγυημένα κάποιες φλεβίτσες στο κεφάλι έχουνε σπάσει :) )


 23. μου αρέσει που βάζω το λινκ στο φβ για να ρίξω και 5 καντίλια και 8 μανουάλια ελεύθερα και μου βγάζει από κάτω ως thumbnail μια φωτογραφία που λέει "ψηφιακή ελλάδα. όλα είναι δυνατά"

   

  κανονικά θα έπρεπε ως έθνος να είχαμε βγάλει τεράστιους κινηματογραφιστές και λογοτέχνες στον χώρο του υπερρεαλισμού :)

×
×
 • Create New...