Jump to content

TasosP

simple Members
 • Posts

  55
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by TasosP

 1. Έληξε σε εμένα μέσα στο Μάιο και όσο και να έψαξα δεν βρήκα για το συγκεκριμένο πρόγραμμα να προβλέπεται παράταση για χρόνο ίσο με την αναστολή. Υπάρχει για τα προγράμματα του ΟΑΕΔ η απόφαση 23221/2020, ωστόσο στην απόφαση του προγράμματος 100.000 θέσεων δεν αναφέρει πουθενά ότι υπάγεται στον ΟΑΕΔ ώστε να το καλύπτει η παραπάνω απόφαση. Από αυτό εγώ συμπεραίνω (όσο κι αν δε μου αρέσει και μακάρι να κάνω λάθος) ότι η ημερομηνία λήξης του επιδοτούμενου διαστήματος (ημερολογιακό εξάμηνο) δεν αλλάζει λόγω αναστολής του εργαζόμενου. Προσωπικά έχω ανοιχτή την ΑΠΔ και αναμένω μήπως και βγει κάτι, αν και δεν το νομίζω. Οι πρώτες προσλήψεις μέσω του προγράμματος έγιναν τον Οκτώβριο με το εξάμηνο να λήγει Απρίλιο, οπότε θεωρώ ότι αν υπήρχε πρόθεση από το υπουργείο να κάνει κάποια τροποποίηση θα την είχε ήδη κάνει.
 2. Γνώμη μου είναι ότι η λογιστική βάση είναι οι καταβλητέες που αναγράφονται στην εκκαθάριση και η φορολογική βάση ότι αναγράφεται στη βεβαίωση του ΕΦΚΑ για φορολογική χρήση. Με τις αλλαγές που έγιναν φέτος για την φορολογική βάση δεν εξετάζεται καθόλου ποια χρήση αφορούν οι καταβολές που περιλαμβάνονται στη βεβαίωση. Άρα, αν στην περίπτωση σου η βεβαίωση γράφει 2.015,40, δεν έχεις προσωρινές διαφορές.
 3. Έστω ατομική επιχείρηση με τα εξής δεδομένα για το 2017: Κύκλος εργασιών: 10.000€ Διάφορες δαπάνες: 3.000€ ΕΦΚΑ (καταβλητέο): 2.000€ Το αποτέλεσμα προ φόρου θα είναι: 10.000 - 3.000 - 2.000 = 5.000€ (Κωδικός 048 - 540 Ε3) α) Έστω ότι πλήρωσε στον ΕΦΚΑ 2.000 μέσα στο 2017 (και δεν έχει αναμόρφωση ή προσωρινές διαφορές), οπότε στον κωδικό 555 το Καθαρό φορολογητέο θα είναι 5.000€. Σε αυτό ο ΕΦΚΑ θα προσθέσει το καταβλητέο (Εγκύκλιος 7/2018) και θα έχουμε τη βάση υπολογισμού του ΕΦΚΑ για το 2018 στις 7.000€. β) Έστω ότι δεν πλήρωσε καθόλου ΕΦΚΑ στο 2017. Τότε θα έχουμε προσωρινές διαφορές στον πίνακα Ε του Ε3 (Λογ. βάση 2.000 - Φορ. Βάση 0), οπότε το Καθαρό φορολογητέο θα είναι 5.000 + 2.000 = 7.000€ Αντίστοιχα ο ΕΦΚΑ θα προσθέσει το καταβλητέο και θα βγάλει βάση υπολογισμού για το 2018 στις 9.000€ Σε πελάτη σαν τη περίπτωση (β) έτσι ακριβώς έγινε η εκκαθάριση του για το 2018. Τα ερωτήματα μου είναι τα εξής: 1) Με βάση τα όσα ξέρουμε από τις αρχές της λογιστικής και των οικονομικών έχει κάποιο νόημα να μιλάμε για "μηνιαίο εισόδημα" (αναφέρεται ως βάση υπολογισμού στην εγκ. 7/2018) και ο υπολογισμός του να εξαρτάται από την εξόφληση ή όχι μιας δαπάνης (του ΕΦΚΑ εν προκειμένω)? 2) Η αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού έγινε με τη λογική της εναρμόνισης με τον τρόπο υπολογισμού των εισφορών στους μισθωτούς. Ισχύει κάτι αντίστοιχο στους μισθωτούς? Η ερώτηση ρητορική μιας και προφανώς δεν συνδέεται το ύψος της εισφοράς από την καταβολή ή όχι του ποσού στο ΕΦΚΑ-ΙΚΑ. 3) Στην παραπάνω εγκύκλιο αναφέρει ότι ο υπολογισμός της βάσης του ΕΦΚΑ γίνεται με τα δεδομένα του ίδιου του ΕΦΚΑ (καταβλητέες εισφορές). Ξέρουμε αν πράγματι έτσι έγινε στην πράξη ή πήρε όλα τα ποσά από το Ε3 και στην ουσία όποιος συμπλήρωσε σωστά το Ε3 και τον πίνακα Ε και έβγαλε προσωρινές διαφορές βρίσκεται να πληρώνει με την εκκαθάριση περισσότερες εισφορές από κάποιον που έβαλε φορολογική και λογιστική βάση μόνο όσα πλήρωσε και δεν έβγαλε προσ. διαφορές?
 4. Οι πρακτικά ασκούμενοι σπουδαστές ΤΕΙ αναγράφονται στον ετήσιο? Είχα βρει μια απόφαση ότι δεν αναγράφονται σε πίνακα και βιβλίο νεοπροσλαμβανομένων. Ισχύει?
 5. Επιπλέον ποσώς με ενδιαφέρει τι κάνουν οι ΙΚΑτζήδες και οι εφοριακοί. Δεν είναι συνάδελφοί μου και δεν έχω να ζητήσω καμία αλληλεγγύη από αυτούς. Το θέμα έχει να κάνει με τους λογιστές φοροτέχνες και τους πελάτες τους.
 6. Μήπως η ΠΟΦΕΕ να συγκαλέσει συνελεύσεις σε όλες τις πόλεις, για να δούμε τι κάνουμε από δω και πέρα? Αν και χάσαμε κατά κράτος αυτό δε σημαίνει ότι η αποχή ως μέσο είναι λάθος και ανώριμο ή ότι άλλο όπως είπε συνάδελφος παραπάνω. Δεν φταίει το μέσο, αλλά η χρήση του συνάδελφοι. Αν κάνουμε ότι κάνουμε αποσπασματικά το μόνο που έχουμε να περιμένουμε είναι παρόμοιες ήττες. Το "να τους ταράξουμε στη νομιμότητα" με αγωγές, ασφαλιστικά μέτρα κτλ είναι μια (σωστή) οπτική αλλά από μόνη της δεν κάνει τίποτα. Η παρούσα κυβέρνηση δεν πολυνοιάζεται για τη νομιμότητα, παρά μόνο για τα ΕΣΟΔΑ. Αν κάνουμε κινήσεις που τα απειλούν από άτεγκτοι φωστήρες με διάθεση για νουθεσίες θα γίνουν μέσα σε ένα πρωί γατάκια του σαλονιού (σαν τον Γ.Γ. σήμερα) και θα μας λένε ότι κάνουν ότι μπορούν.
 7. Κατά τα άλλα η κινητοποίηση και ο εξωστρεφής προβληματισμός μας δεν παύει να αποτελεί θετική εξέλιξη, όποια κι αν είναι η τελική κατάληξη.
 8. Σύμφωνοι, αλλά ο θεσμικός ρόλος του ΟΕΕ είναι ακριβώς να συμβουλεύει το κράτος σε οικονομικά θέματα. Και απ' όσο θυμάμαι οικονομικά θέματα δεν είναι μόνο η οικονομετρία, η μακρο-μικροοικονομία, οι κεφαλαιαγορές και οι ράντες. αλλά και τα θέματα διοίκησης (φορολογικής ή management γενικά). Τώρα αν γενικά οικονομολόγος θεωρούνταν κάποτε αυτός που κοιμάται στο Τόκυο και ξυπνάει στην Φρανκφούρτη και έχει ανοιχτή γραμμή με τον DAX, τον NIKKEI και τον DOW-JONES, σήμερα οι παραπάνω κύριοι είναι στην εντατική και δεν αναμένεται να ανακάμψουν σύντομα. Οπότε ας μην σνομπάρει ο επιστημονικός μας φορέας "ποταπά" θέματα όπως η σωστή και δίκαιη λειτουργία του εισπρακτικού μηχανισμού του κράτους. Στην ουσία δεν διαφωνώ παρά στο ότι ακόμα και αν λειτουργούσε με το βέλτιστο τρόπο η ΠΟΦΕΕ, δεν μπορεί να κάνει σοβαρή αντιπαράθεση με το ΥΠ.ΟΙΚ. και θυμίζω ότι στους "δυνατούς" κλάδους αυτοί που κάνουν παιχνίδι είναι οι σύλλογοι τους (ιατρικός, δικηγορικός) και τα επιμελητήρια (ΤΕΕ). Και επίσης οι προαναφερθέντες φορείς είναι και ο λόγος που δεν διανοούνται οι παραπάνω να σπάσουν απεργία, εφόσον ψηφίστηκε.
 9. Γιατί ασχολούμαστε με την ΠΟΦΕΕ, η οποία είναι απλά μια παράταξη χωρίς ουσιαστικό θεσμικό ρόλο? Το ΟΕΕ τι κάνει? Καλά τα σεμινάρια, αλλά πέρα από αυτά έχει και ρυθμιστικό ρόλο. Σε άλλους κλάδους με σοβαρή οργάνωση οι επιστημονικοί φορείς είναι αυτοί που αποφασίζουν και διασφαλίζουν τις όποιες κινητοποιήσεις. Εμείς? Απλά ασχολούμαστε με τα πεπραγμένα μιας προβεβλημένης παράταξης και περιμένουμε τα πάντα να γίνουν από εκεί? Δεν θέλω να μπω στην ουσία του αν συμφωνώ ή διαφωνώ με τον τρόπο που το χειρίστηκε η ΠΟΦΕΕ, αλλά απλά ΔΕΝ μπορεί να κάνει κάτι παραπάνω, γιατί θεσμικά μέχρι καμιά συνάντηση με το Χάρη και καμιά ανακοίνωση μπορεί να πάει. Επίσης, δεν μπορεί η ΠΟΦΕΕ να αποφασίσει πραγματική απεργία, γιατί είναι αναρμόδια de juris και (απ' ότι φαίνεται) de facto. Και το ΟΕΕ συνεχίζει τον ύπνο του δικαίου... Πληρώνουμε σαν κλάδος την αδιαφορία μας για τα κοινά και την πεποίθηση ότι είμαστε εξέχοντα στελέχη του εν Ελλάδι καπιταλισμού, ενώ στην πραγματικότητα είμαστε εν τέλη απλά "χρήσιμοι ηλίθιοι" για το ΥΠ.ΟΙΚ. οι οποίοι δρουν με την ψευδαίσθηση ότι έχουν καβαλήσει το κύμα της επιτυχίας.
 10. Για να μην παραδεχτεί ο Χάρης ότι τα σκατώσανε στη ΓΓΠΣ μ,πορεί να μας βάλει και να υπολογίζουμε το λογάριθμο του ΑΦΜ επί την τετραγωνική ρίζα του συνημιτόνου της γωνίας 2κπ όπου κ είναι το έτος γέννησης του πατέρα του υπόχρεου. Υ.Γ. ο τύπος πάντα 0 βγάζει
 11. Γιατί να μας ενδιαφέρει το αν οι δόσεις θα πληρωθούν μέσα στο 2013 και το αν θα πέσει έξω ο Π/Υ? Καλύτερο για τους πελάτες μας είναι να πάνε πίσω και οι πληρωμές και αυτό πιστεύω ότι πρέπει να διεκδικήσουμε (ή έστω να μην ζητάμε το αντίθετο). Θεωρώ ότι πρέπει να ιεραρχήσουμε υψηλότερα το συμφέρον των πελατών μας (αθροιστικά, δηλαδή, όλων των φορολογουμένων πολιτών), παρά αυτό της κεντρικής κυβέρνησης. Προκαταβολικά διευκρινίζω ότι, κατά τη γνώμη μου, αυτά τα δύο έχουν πάψει να ταυτίζονται εδώ και καιρό. Κατά τ' άλλα η αποχή συνεχίζεται και αν θέλουν να δώσουν "άτυπες", "ανεπίσημες" παρατάσεις και λοιπές παπαρίες δικό τους θέμα και τα ΚΕΠ είναι ανοιχτά... Δεν ξέρω μόνο αν δίνουν ποτάκι στα ΚΕΠ όσο υποβάλλεις τη δήλωση, όπως είπε και ο πολιτικός επιστήμων Φιλιππίδης στο ΣΚΑΪ.
 12. Μίλησα για το πενηντάρικο, γιατί είναι το πρώτο που θα σκεφτεί ένας κακοπροαίρετος πελάτης και επίσης γιατί στον κλάδο επικρατεί λίγο μια λογική "τζάμπα" αντίδρασης. Δεν υπάρχει αντίδραση, είτε αυτή είναι αποχή είτε είναι απεργία που να μην έχει κόστος. Γι αυτό λέω ότι, αφού δεν μπορούμε να κλείσουμε τα γραφεία λόγω ΦΠΑ, Ε7 κλπ, τότε να μην δεχόμαστε καθόλου πελάτες για φορολογικές δηλώσεις. Είμαστε ελεύθεροι επαγγελματίες και μπορούμε να επιλέξουμε τον τρόπο δουλειάς μας και επίσης όταν απέχουμε σαν κλάδος η αποχή αυτή πρέπει να γίνεται σεβαστή και από τους πελάτες. Διαφορετικά υπάρχουν και τα ΚΕΠ...
 13. Η αποθήκευση και μη αποστολή μου φαίνεται λίγο σαν κρυφτό με τους πελάτες μας. Κατά τη γνώμη μου απέχω σημαίνει δεν παραλαμβάνω δικαιολογητικά για να κάνω τη δήλωση. Αν παραλάβω καταρχήν έχω την ευθύνη για την υποβολή εγώ και όχι ο πελάτης και επίσης δίνω το μήνυμα ότι ναι μεν απέχω, αλλά από την άλλη εισπράττω το πενηνταράκι της δήλωσης.
 14. Συνάδελφοι, δεν βλέπω κάποιο δίλημμα ή δίπολο. Από εδώ μέσα εχθές αποφασίσαμε κάτι αυτοβούλως και ακηδεμόνευτα. Τώρα, το αν οι σύλλογοι ακολουθούν και συμφωνούν είναι δικό τους θέμα. Με το να συμμετέχουμε σε μια διαμαρτυρία (οι ανένταχτοι) και να συμμετέχουν και οι σύλλογοι δεν σημαίνει ότι ξαφνικά αρχίσαμε να ταυτιζόμαστε μαζί τους. Τα προβλήματα παραμένουν και θα παραμείνουν και μετά την όποια αποχή. Θεωρώ πως το διακύβευμα είναι να κάνουμε μια κίνηση συντονισμένη και αυτοοργανωμένη από την ενεργό βάση. Όσοι θέλουν να στηρίξουν (σύλλογοι ή μεμονομένοι συνάδελφοι), ας το κάνουν κατά την κρίση τους
 15. Καταρχήν, συμφωνώ με τη συνέχιση της αποχής μέχρι 2/7 (για την ώρα). Άποψή μου είναι επιπλέον να βγάλουμε και μια αφίσα (όπως ήδη προτάθηκε από συνάδελφο στην προηγούμενη συζήτηση) και να την κολλήσουμε στα γραφεία μας. Επιπλέον θεωρώ (χωρίς διάθεση μομφής στους συναδέλφους που θα συναντηθούν με το Χάρη) ότι θα πρέπει να επικεντρωθούμε σε αυτό που ζητούσαμε εδώ και χρόνια, αλλά μετά τα μνημόνια και το φόρτο εργασίας (δείγμα του σοκ?) το αφήσαμε ίσως σε δεύτερη μοίρα: τη σταθερότητα στα φορολογικά μέτρα. Να καταστήσουμε σαφές σε κάθε τόνο ότι ΔΕΝ είμαστε με το μέρος του Υπ.Οικ. και ΔΕΝ θα το στηρίξουμε, ούτε θα το "κατανοήσουμε", όσο α)νομοθετεί τόσο σπασμωδικά και συχνά, β)υπολειτουργεί στα υπηρεσιακά θέματα (εγκύκλιοι, ΠΟΛ, ΕΠΙΣΗΜΕΣ ανακοινώσεις κτλ), γ)υπολειτουργεί στα οργανωτικά θέματα (ΓΓΠΣ, taxis κτλ) και δ)δίνει στα νομοθετήματα του αναδρομική ισχύ. Καμιά συζήτηση περί παρατάσεων των δηλώσεων, αφού στην πραγματικότητα δεν υπήρξε καμιά παράταση (ο χρόνος που έχουμε στη διάθεσή μας είναι σαφώς λιγότερος από τον αρχικά καθορισμένο).
 16. Για τους επαγγελματίες τιμολόγιο αθεώρητο αν αφορά μόνο παροχή υπηρεσίας ( και όχι διακίνηση, αποστολή, παραλαβή αγαθού)
 17. Αν δεν είναι υποχρεωμένοι να έχουν ταμειακή και δεν έχουν πολύ μεγάλη κίνηση, ας θεωρήσουν μπλοκάκι ΑΠΥ (ή απόδειξη λιανικών συναλλαγών) με 2 σειρές
 18. Το ότι πολλοί από μας θα κλείσουν το επόμενο διάστημα είναι βέβαιο. Ποιοι? Όποιοι τύχει να είναι σε χειρότερη θέση. Αυτό είναι το σχέδιο και ο προσανατολισμός (ή στην καλύτερη περίπτωση, η απλή παραδοχή) των κυβερνώντων. Δε μιλάω για καμιά μασονοσιωνιστική συνωμοσία ή για ψεκασμούς από αέρος αλλά για το business plan του Υπ.Οικ. με ημ/νια 5/8/2011. (σελ. 4 και πέρα) http://www.minfin.gr/content-api/f/binaryChannel/minfin/datastore/b2/3a/33/b23a33e7229f30019da3d3b1874ec52650b6de4f/application/pdf/%CE%A3%CE%A4%CE%A1%CE%91%CE%A4%CE%97%CE%93%CE%99%CE%9A%CE%9F_%CE%A3%CE%A7%CE%95%CE%94%CE%99%CE%9F_%CE%A4%CE%95%CE%9B%CE%99%CE%9A%CE%9F+05-08-11.pdf Από εκεί και πέρα καιρός είναι να αξιοποιήσουμε τη δύναμη του επαγγέλματός μας. Μπορούμε (αν συντονιστούμε) να ρίξουμε έξω τον προϋπολογισμό για έναν, δυο ή όσους μήνες θέλουμε. Μπορούμε επίσης να τους κάνουμε (ή μάλλον να διατηρήσουμε) ρημαδιο τις βάσεις δεδομένων, απλά με το να μην συνεχίσουμε τη "συνεργασία" με το υπουργείο. Συνάδελφοι, είμαστε οι ενδιάμεσοι για να εισρεύσει χρήμα στα κρατικά ταμεία. Αν αποφασίσουμε, λοιπόν, μπλοκάρουμε ο,τι τους τσούζει περισσότερο: τους χαλάμε τους δείκτες και βγάζουμε άχρηστα τα μέτρα. Και όσον αφορά τις "πιεστικές και αμείλικτες" προθεσμίες, ξέρουμε όλοι εκ πείρας, ότι όταν εμείς δεν μπορούμε (ή δεν θέλουμε) να ανταποκριθούμε, το υπουργείο σαν μπιπ κλαμένο βγαίνει και ανακοινώνει παράταση. Κοινώς μας παραέχουν ανάγκη. Ας αφήσουμε λοιπόν τη μοιρολατρεία (ναι πράγματι τα πράγματα είναι πάρα πολύ άσχημα) κι ας κινητοποιηθούμε.
 19. Αντιμετωπίζω αντίστοιχο πρόβλημα εδώ και δυο μέρες. Συμβαίνει και σε άλλους συναδέλφους; είναι θέμα του taxis; ή κάτι δεν πάει καλά με τους κωδικούς μου?
 20. Πλέον αυτό το μηνυματάκι το βγάζει σε όλες. Μάλλον είναι για ψάρωμα. Επίσης βγάζει κι άλλο ένα που λέει ότι μπορούμε να κάνουμε περιορισμένο αριθμό δοκιμαστικών εκκαθαρίσεων (στο taxis). Αυτό βέβαια ίσχυε και πέρσι αν και δεν έβγαζε αντίστοιχο μήνυμα.
 21. Να προσθέσω ότι στη σύμβαση αναφέρεται σε ένα σημείο η φράση "ανεξάρτητος επιτηδευματίας". Είναι ατυχής έκφραση ή με την υπογραφή αποδέχεται ο συνεργάτης ότι είναι επιτηδευματίας και έχει τις ανάλογες (φορολογικές και ασφαλιστικές) υποχρεώσεις?
×
×
 • Create New...