Jump to content

TasosP

simple Members
 • Posts

  55
 • Joined

 • Last visited

About TasosP

 • Birthday 03/24/1983

Recent Profile Visitors

2,099 profile views

TasosP's Achievements

 1. Έληξε σε εμένα μέσα στο Μάιο και όσο και να έψαξα δεν βρήκα για το συγκεκριμένο πρόγραμμα να προβλέπεται παράταση για χρόνο ίσο με την αναστολή. Υπάρχει για τα προγράμματα του ΟΑΕΔ η απόφαση 23221/2020, ωστόσο στην απόφαση του προγράμματος 100.000 θέσεων δεν αναφέρει πουθενά ότι υπάγεται στον ΟΑΕΔ ώστε να το καλύπτει η παραπάνω απόφαση. Από αυτό εγώ συμπεραίνω (όσο κι αν δε μου αρέσει και μακάρι να κάνω λάθος) ότι η ημερομηνία λήξης του επιδοτούμενου διαστήματος (ημερολογιακό εξάμηνο) δεν αλλάζει λόγω αναστολής του εργαζόμενου. Προσωπικά έχω ανοιχτή την ΑΠΔ και αναμένω μήπως και βγει κάτι, αν και δεν το νομίζω. Οι πρώτες προσλήψεις μέσω του προγράμματος έγιναν τον Οκτώβριο με το εξάμηνο να λήγει Απρίλιο, οπότε θεωρώ ότι αν υπήρχε πρόθεση από το υπουργείο να κάνει κάποια τροποποίηση θα την είχε ήδη κάνει.
 2. Γνώμη μου είναι ότι η λογιστική βάση είναι οι καταβλητέες που αναγράφονται στην εκκαθάριση και η φορολογική βάση ότι αναγράφεται στη βεβαίωση του ΕΦΚΑ για φορολογική χρήση. Με τις αλλαγές που έγιναν φέτος για την φορολογική βάση δεν εξετάζεται καθόλου ποια χρήση αφορούν οι καταβολές που περιλαμβάνονται στη βεβαίωση. Άρα, αν στην περίπτωση σου η βεβαίωση γράφει 2.015,40, δεν έχεις προσωρινές διαφορές.
 3. Έστω ατομική επιχείρηση με τα εξής δεδομένα για το 2017: Κύκλος εργασιών: 10.000€ Διάφορες δαπάνες: 3.000€ ΕΦΚΑ (καταβλητέο): 2.000€ Το αποτέλεσμα προ φόρου θα είναι: 10.000 - 3.000 - 2.000 = 5.000€ (Κωδικός 048 - 540 Ε3) α) Έστω ότι πλήρωσε στον ΕΦΚΑ 2.000 μέσα στο 2017 (και δεν έχει αναμόρφωση ή προσωρινές διαφορές), οπότε στον κωδικό 555 το Καθαρό φορολογητέο θα είναι 5.000€. Σε αυτό ο ΕΦΚΑ θα προσθέσει το καταβλητέο (Εγκύκλιος 7/2018) και θα έχουμε τη βάση υπολογισμού του ΕΦΚΑ για το 2018 στις 7.000€. β) Έστω ότι δεν πλήρωσε καθόλου ΕΦΚΑ στο 2017. Τότε θα έχουμε προσωρινές διαφορές στον πίνακα Ε του Ε3 (Λογ. βάση 2.000 - Φορ. Βάση 0), οπότε το Καθαρό φορολογητέο θα είναι 5.000 + 2.000 = 7.000€ Αντίστοιχα ο ΕΦΚΑ θα προσθέσει το καταβλητέο και θα βγάλει βάση υπολογισμού για το 2018 στις 9.000€ Σε πελάτη σαν τη περίπτωση (β) έτσι ακριβώς έγινε η εκκαθάριση του για το 2018. Τα ερωτήματα μου είναι τα εξής: 1) Με βάση τα όσα ξέρουμε από τις αρχές της λογιστικής και των οικονομικών έχει κάποιο νόημα να μιλάμε για "μηνιαίο εισόδημα" (αναφέρεται ως βάση υπολογισμού στην εγκ. 7/2018) και ο υπολογισμός του να εξαρτάται από την εξόφληση ή όχι μιας δαπάνης (του ΕΦΚΑ εν προκειμένω)? 2) Η αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού έγινε με τη λογική της εναρμόνισης με τον τρόπο υπολογισμού των εισφορών στους μισθωτούς. Ισχύει κάτι αντίστοιχο στους μισθωτούς? Η ερώτηση ρητορική μιας και προφανώς δεν συνδέεται το ύψος της εισφοράς από την καταβολή ή όχι του ποσού στο ΕΦΚΑ-ΙΚΑ. 3) Στην παραπάνω εγκύκλιο αναφέρει ότι ο υπολογισμός της βάσης του ΕΦΚΑ γίνεται με τα δεδομένα του ίδιου του ΕΦΚΑ (καταβλητέες εισφορές). Ξέρουμε αν πράγματι έτσι έγινε στην πράξη ή πήρε όλα τα ποσά από το Ε3 και στην ουσία όποιος συμπλήρωσε σωστά το Ε3 και τον πίνακα Ε και έβγαλε προσωρινές διαφορές βρίσκεται να πληρώνει με την εκκαθάριση περισσότερες εισφορές από κάποιον που έβαλε φορολογική και λογιστική βάση μόνο όσα πλήρωσε και δεν έβγαλε προσ. διαφορές?
 4. Οι πρακτικά ασκούμενοι σπουδαστές ΤΕΙ αναγράφονται στον ετήσιο? Είχα βρει μια απόφαση ότι δεν αναγράφονται σε πίνακα και βιβλίο νεοπροσλαμβανομένων. Ισχύει?
 5. Επιπλέον ποσώς με ενδιαφέρει τι κάνουν οι ΙΚΑτζήδες και οι εφοριακοί. Δεν είναι συνάδελφοί μου και δεν έχω να ζητήσω καμία αλληλεγγύη από αυτούς. Το θέμα έχει να κάνει με τους λογιστές φοροτέχνες και τους πελάτες τους.
 6. Μήπως η ΠΟΦΕΕ να συγκαλέσει συνελεύσεις σε όλες τις πόλεις, για να δούμε τι κάνουμε από δω και πέρα? Αν και χάσαμε κατά κράτος αυτό δε σημαίνει ότι η αποχή ως μέσο είναι λάθος και ανώριμο ή ότι άλλο όπως είπε συνάδελφος παραπάνω. Δεν φταίει το μέσο, αλλά η χρήση του συνάδελφοι. Αν κάνουμε ότι κάνουμε αποσπασματικά το μόνο που έχουμε να περιμένουμε είναι παρόμοιες ήττες. Το "να τους ταράξουμε στη νομιμότητα" με αγωγές, ασφαλιστικά μέτρα κτλ είναι μια (σωστή) οπτική αλλά από μόνη της δεν κάνει τίποτα. Η παρούσα κυβέρνηση δεν πολυνοιάζεται για τη νομιμότητα, παρά μόνο για τα ΕΣΟΔΑ. Αν κάνουμε κινήσεις που τα απειλούν από άτεγκτοι φωστήρες με διάθεση για νουθεσίες θα γίνουν μέσα σε ένα πρωί γατάκια του σαλονιού (σαν τον Γ.Γ. σήμερα) και θα μας λένε ότι κάνουν ότι μπορούν.
 7. Κατά τα άλλα η κινητοποίηση και ο εξωστρεφής προβληματισμός μας δεν παύει να αποτελεί θετική εξέλιξη, όποια κι αν είναι η τελική κατάληξη.
 8. Σύμφωνοι, αλλά ο θεσμικός ρόλος του ΟΕΕ είναι ακριβώς να συμβουλεύει το κράτος σε οικονομικά θέματα. Και απ' όσο θυμάμαι οικονομικά θέματα δεν είναι μόνο η οικονομετρία, η μακρο-μικροοικονομία, οι κεφαλαιαγορές και οι ράντες. αλλά και τα θέματα διοίκησης (φορολογικής ή management γενικά). Τώρα αν γενικά οικονομολόγος θεωρούνταν κάποτε αυτός που κοιμάται στο Τόκυο και ξυπνάει στην Φρανκφούρτη και έχει ανοιχτή γραμμή με τον DAX, τον NIKKEI και τον DOW-JONES, σήμερα οι παραπάνω κύριοι είναι στην εντατική και δεν αναμένεται να ανακάμψουν σύντομα. Οπότε ας μην σνομπάρει ο επιστημονικός μας φορέας "ποταπά" θέματα όπως η σωστή και δίκαιη λειτουργία του εισπρακτικού μηχανισμού του κράτους. Στην ουσία δεν διαφωνώ παρά στο ότι ακόμα και αν λειτουργούσε με το βέλτιστο τρόπο η ΠΟΦΕΕ, δεν μπορεί να κάνει σοβαρή αντιπαράθεση με το ΥΠ.ΟΙΚ. και θυμίζω ότι στους "δυνατούς" κλάδους αυτοί που κάνουν παιχνίδι είναι οι σύλλογοι τους (ιατρικός, δικηγορικός) και τα επιμελητήρια (ΤΕΕ). Και επίσης οι προαναφερθέντες φορείς είναι και ο λόγος που δεν διανοούνται οι παραπάνω να σπάσουν απεργία, εφόσον ψηφίστηκε.
 9. Γιατί ασχολούμαστε με την ΠΟΦΕΕ, η οποία είναι απλά μια παράταξη χωρίς ουσιαστικό θεσμικό ρόλο? Το ΟΕΕ τι κάνει? Καλά τα σεμινάρια, αλλά πέρα από αυτά έχει και ρυθμιστικό ρόλο. Σε άλλους κλάδους με σοβαρή οργάνωση οι επιστημονικοί φορείς είναι αυτοί που αποφασίζουν και διασφαλίζουν τις όποιες κινητοποιήσεις. Εμείς? Απλά ασχολούμαστε με τα πεπραγμένα μιας προβεβλημένης παράταξης και περιμένουμε τα πάντα να γίνουν από εκεί? Δεν θέλω να μπω στην ουσία του αν συμφωνώ ή διαφωνώ με τον τρόπο που το χειρίστηκε η ΠΟΦΕΕ, αλλά απλά ΔΕΝ μπορεί να κάνει κάτι παραπάνω, γιατί θεσμικά μέχρι καμιά συνάντηση με το Χάρη και καμιά ανακοίνωση μπορεί να πάει. Επίσης, δεν μπορεί η ΠΟΦΕΕ να αποφασίσει πραγματική απεργία, γιατί είναι αναρμόδια de juris και (απ' ότι φαίνεται) de facto. Και το ΟΕΕ συνεχίζει τον ύπνο του δικαίου... Πληρώνουμε σαν κλάδος την αδιαφορία μας για τα κοινά και την πεποίθηση ότι είμαστε εξέχοντα στελέχη του εν Ελλάδι καπιταλισμού, ενώ στην πραγματικότητα είμαστε εν τέλη απλά "χρήσιμοι ηλίθιοι" για το ΥΠ.ΟΙΚ. οι οποίοι δρουν με την ψευδαίσθηση ότι έχουν καβαλήσει το κύμα της επιτυχίας.
 10. Για να μην παραδεχτεί ο Χάρης ότι τα σκατώσανε στη ΓΓΠΣ μ,πορεί να μας βάλει και να υπολογίζουμε το λογάριθμο του ΑΦΜ επί την τετραγωνική ρίζα του συνημιτόνου της γωνίας 2κπ όπου κ είναι το έτος γέννησης του πατέρα του υπόχρεου. Υ.Γ. ο τύπος πάντα 0 βγάζει
 11. Γιατί να μας ενδιαφέρει το αν οι δόσεις θα πληρωθούν μέσα στο 2013 και το αν θα πέσει έξω ο Π/Υ? Καλύτερο για τους πελάτες μας είναι να πάνε πίσω και οι πληρωμές και αυτό πιστεύω ότι πρέπει να διεκδικήσουμε (ή έστω να μην ζητάμε το αντίθετο). Θεωρώ ότι πρέπει να ιεραρχήσουμε υψηλότερα το συμφέρον των πελατών μας (αθροιστικά, δηλαδή, όλων των φορολογουμένων πολιτών), παρά αυτό της κεντρικής κυβέρνησης. Προκαταβολικά διευκρινίζω ότι, κατά τη γνώμη μου, αυτά τα δύο έχουν πάψει να ταυτίζονται εδώ και καιρό. Κατά τ' άλλα η αποχή συνεχίζεται και αν θέλουν να δώσουν "άτυπες", "ανεπίσημες" παρατάσεις και λοιπές παπαρίες δικό τους θέμα και τα ΚΕΠ είναι ανοιχτά... Δεν ξέρω μόνο αν δίνουν ποτάκι στα ΚΕΠ όσο υποβάλλεις τη δήλωση, όπως είπε και ο πολιτικός επιστήμων Φιλιππίδης στο ΣΚΑΪ.
 12. Μίλησα για το πενηντάρικο, γιατί είναι το πρώτο που θα σκεφτεί ένας κακοπροαίρετος πελάτης και επίσης γιατί στον κλάδο επικρατεί λίγο μια λογική "τζάμπα" αντίδρασης. Δεν υπάρχει αντίδραση, είτε αυτή είναι αποχή είτε είναι απεργία που να μην έχει κόστος. Γι αυτό λέω ότι, αφού δεν μπορούμε να κλείσουμε τα γραφεία λόγω ΦΠΑ, Ε7 κλπ, τότε να μην δεχόμαστε καθόλου πελάτες για φορολογικές δηλώσεις. Είμαστε ελεύθεροι επαγγελματίες και μπορούμε να επιλέξουμε τον τρόπο δουλειάς μας και επίσης όταν απέχουμε σαν κλάδος η αποχή αυτή πρέπει να γίνεται σεβαστή και από τους πελάτες. Διαφορετικά υπάρχουν και τα ΚΕΠ...
 13. Η αποθήκευση και μη αποστολή μου φαίνεται λίγο σαν κρυφτό με τους πελάτες μας. Κατά τη γνώμη μου απέχω σημαίνει δεν παραλαμβάνω δικαιολογητικά για να κάνω τη δήλωση. Αν παραλάβω καταρχήν έχω την ευθύνη για την υποβολή εγώ και όχι ο πελάτης και επίσης δίνω το μήνυμα ότι ναι μεν απέχω, αλλά από την άλλη εισπράττω το πενηνταράκι της δήλωσης.
×
×
 • Create New...