Jump to content

Kostasauth

simple Members
 • Content Count

  99
 • Joined

 • Last visited

Reputation Activity

 1. Upvote
  Kostasauth got a reaction from alexkostas9136 in εναρξη λογιστικου γραφειου επιδοτησεις   
  Αλήθεια βλέπεις αραιά και πού κάτι άτομα να μιλάνε με αυτόν τον τραγικό τρόπο σε νέους, έχοντας ώς φόντο σε κάθε τί που λένε την μακροχρόνια εμπειρία τους(πού? πιθανόν στο λογιστικό γραφείο της γειτονιάς, με πελάτες τον κυρ μπάμπη με το περίπτερο και τον κυρ μήτσο με την μάντρα). Σε δεύτερη σκέψη απορείς γιατί επιδίδεται κανείς σε τέτοιου είδους συμπεριφορά:
   
  - Γιατί νοιάζεται για το καλό των νέων που θα φάν τα μούτρα τους με μιά αποτυχημένη επένδυση?
  - Γιατί φοβούνται μήπως ένας άπειρος και "ΚουτσοΜαριώτης" νέος τους αποσπάσει πελατεία απο το γραφείο τους?
  - Ή γιατί έτσι καλύπτουν την ανωτερότητά τους λέγοντας πώς το επάγγελμα έχει να κάνει με πυρηνική φυσική, οπότε δέν δύναται κάποιος νέος να τα καταφέρει?
   
  Επειδή κατά την γνώμη μου σίγουρα δέν είναι ενδεχόμενο το πρώτο αλλά πιθανόν ένας συνδιασμός των 2 τελευταίων, έχω να πώ ένα προσωπικό παράδειγμα σε όλους τους νέους μελλοντικούς ίσως συναδέλφους.
   
  Μόλις πρίν 1 με 2 χρόνια και ενώ είχα επιστρέψει από το εξωτερικό για το μεταπτυχιακό μου είχα την τύχη να προσληφθώ σε μια Τράπεζα εντός Ελλάδος στην οποία συνεχίζω να απασχολούμαι εώς σήμερα. Κάποιο ωραίο πρωϊ λοιπόν έρχεται ένας Λογιστής του διπλανού τετραγώνου να στείλει κάποια εμβάσματα και πάνω στην κουβέντα μου 'πιασε την κουβέντα για το πώς μπήκα στην τράπεζα πώς το ένα πώς το άλλο, μέχρι που έφτασε η συζήτηση στην τότε σκέψη μου να συνεργαστώ με έναν άνθρωπο πολύ κοντινό μου, με σκοπό την δημιουργία Λογιστικού γραφείου.
  Μάλιστα εκείνη την περίοδο είχαμε προχωρήσει τα περισσότερα θέματα και έμενε το πολύ 1 μήνας για να ξεκινήσουμε. Αυτό ήταν...
  Μόλις άκουσε το σκεπτικό ο κύριος, σάν να τον τσίμπησε μύγα τσετσέ, μου λέει με ύφος επικριτικό, για το πώς θα έκανα ένα τέτοιο εγχείρημα, χωρίς εμπειρία, χωρίς το ένα χωρίς το άλλο με κορύφωση μάλιστα ότι άν δέν πήγαινα τουλάχιστον 5 χρόνια από το γραφείο του να μάθω λογιστική δέν θα ήμουν ικανός να προχωρήσω κάτι τέτοιο και εγώ αλλά και ο οποιοσδήποτε, εκτός βέβαια του γιού του θα σκεφτότανε, που για να δώσει ρέστα σε καφετέρια από μέτριο καφέ με γάλα, πρέπει να σκέφτεται 2 με 3 ώρες.
   
  Βέβαια άρχισε αυτόν τον μονόλογο χωρίς ποτέ να του είπα ότι δέν έχω εμπειρία ή ότι δέν αναζήτησα προηγούμενα την λογιστική γνώση. Τα υπέθεσε όλα μόνος του. Τέλος πάντων το γραφείο ανοίχθηκε το δουλεύαμε και το δουλεύουμε παράλληλα με τον συνέταιρο, με βοήθημα από την Τραπεζική μου ιδιότητα μέσω του εισοδήματός μου από εκεί αρχικά, μέχρι που σήμερα φτάσαμε στο σημείο να δουλεύουμε πάνω από το όριο των εξόδων και με ικανοποιητικές προοπτικές. Δόξα τω θεώ.
   
  Ο συγκεκριμένος λογιστής δέ, μόλις πρίν ένα μήνα έκλεισε την επαγγελματική του παρουσία στον χώρο της λογιστικής μαζί με τον γιό του και αγοράσαν απ ότι ακούγεται ταξί.
  Τα συμπεράσματα όλα δικά μας!!! Ποτέ μα ποτέ μήν παραιτήστε από τα όνειρά σας και να αποτύχετε θα είναι δικά σας χρήματα, το να κάθεστε όμως με άδεια χέρια είναι το πραγματικά τραγικό θέμα.
  Δέν είναι τυχαίο επίσης ότι σάν κλάδος πάει από το κακό στο χειρότερο, με τους ελεγκτές-λογιστές από την άλλη να αυξάνουν τις δραστηριότητές τους και οι μόνοι και μόνιμα παραπονούμενοι να είναι οι λογιστές της γενιάς του '70 με '80. Μήπως λέω μήπως αδυνατούν να αφουγκραστούν την αγορά και μένουν πίσω σε εξελίξεις και τετελεσμένα γεγονότα?
   
  Καληνύχτες!!!
 2. Upvote
  Kostasauth got a reaction from taniat in Μορεί Λογιστής νά καταχωρήση , ποσοστό δαπανών από ΔΕΗ,ΟΤΕ,ΒΕΝΖΙΝΗ, όταν έχει έδρα τό σπίτι του?   
  Γενικά δέν υπάρχει κάποια σαφής διάταξη που να ξεκαθαρίζει με λεπτομέρια τί αναγνωρίζεται και τί όχι στις περιπτώσεις με έδρα το σπίτι. Η αναλογία 1/3 άν και μπορεί να ανταποκρίνεται στις περισσότερες περιπτώσεις και να είναι αποδεκτή απο τον έλεγχο, ωστόσο όμως δέν είναι ο γενικός κανόνας που πρέπει να εφαρμόζεται σε κάθε περίπτωση καθώς είναι μάλλον περισσότερο "μπακαλίστικος" τρόπος που τυχαία δέν δημιουργεί πρόβλημα στον έλεγχο και όχι κάποια γενική αρχή. Τι εννοω:
  Έχουμε για παράδειγμα μιά κατοικία 100τ.μ. απο την οποία τα 30τ.μ. χρησιμοποιούνται ώς γραφείο για τις ανάγκες της επαγγελματτικής δραστηριότητας.
  Απο την άλλη μεριά έχουμε πάλι μια περίπτωση "έδρας στο σπίτι" με 300τ.μ κατοικίας απο τα οποία τα 30τ.μ. πάλι χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες της επ. δραστηριότητας.
  Άν και στις δύο περιπτώσεις εφαρμόζουμε το 1/3 των δαπανών, μάλλον κάποιο καμπανάκι θα προκύψει στον έλεγχο της 2τερης περίπτωσης...
  Προσωπική μου πάντα άποψη είναι, να εφαρμόζουμε μεθόδους οι οποίες να μας εκθέτουν όσο το δυνατόν λιγότερο απέναντι στον ελεγκτή. Έχοντας ώς κανόνα αυτό σε αυτές τις περιπτώσης προτείνω να γίνεται επιμερισμός των εκπιπτόμενων και μή εκπιπτόμενων δαπανών, με βάση τα τ.μ. της κατοικίας. Δηλαδή:
  ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΑΘ, ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΑ, ΕΝΟΙΚΙΑ υπολογίζουμε τις δαπάνες με βάση τα τ.μ. της κατοικίας
  Για ΚΙΝΗΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ και ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ακολουθώ τους κανόνες για την Φορολογική αναμόρφωση με 50% για τα πρώτα και (70% ή 35%) ανάλογα τα κυβικά για τα αυτοκίνητα.
  Πρίν δώσω ένα παράδειγμα για τον τρόπο τήρησης των Βιβλίων θα πρέπει να υπογραμίσω ότι δέν νοείται απο άποψης διατάξεων Κ.Β.Σ. να καταχωρούμε μισό ή σπασμένο παραστατικό στα Βιβλία μας, καταχωρόντας μέρος μόνο του ποσού που αναγράφεται πάνω σε αυτό. Θα πρέπει "ΟΠΩΣ" και "ΔΗΠΟΤΕ" τα παραστατικά να καταχωρούνται "ατόφια" και στην συνέχεια άν τυχόν υπάρχει λόγος για έκπτωση ή μή κάποιου ποσού να πραγματοποιούμε ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ.

  Άς δώσουμε ένα παράδειγμα:
  Λογιστής μένει σε διαμέρισμα 200τ.μ. με χρήση 30τ.μ. απο αυτά ώς γραφείο. Έχει αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις του 1.600 κ.ε. και ένα κινητό τηλέφωνο το οποίο χρησιμοποιεί τόσο για την επικοινωνία με τους πελάτες του όσο όμως και για τις ανάγκες τις καθημερινής του ζωής.
  1ο Βήμα: Υπολογισμός ποσοστού για την αναγνώριση των δαπανών:

  30/200 * 100 = 15%
  ---------------------
  ---------------------
  Έρχεται ο ΛΟΓ της ΔΕΗ με ανάλυση:
  Για το ηλεκτρικό ρεύμα = 50€
  Φ.Π.Α. ηλ. ρεύματος(13%) = 6,5€
  Για ΔΗΜΟ + ΕΡΤ = 50€
  ---------------------
  ---------------------
  •Πάμε στο Βιβλίο Εσόδων-Εξόδων και βάζουμε:
  62.00 Δαπάνες υποκείμενες στο Φ.Π.Α.(ηλεκτρικό Ρεύμα) = 50€
  63.04 Δαπάνες μή υποκείμενες στο Φ.Π.Α (Δημοτικοί Φόροι + Τέλη) = 50€
  54.00 Φ.Π.Α. Εισροών (Παροχών Τρίτων του Λογ. 62) = (6,5 χ 15%) = 0,96€
  64. Διάφορα Έξοδα = (6,5 χ 85%) = 5,53€
  •Έρχεται ο ΛΟΓ του κινητού 56,5€(Καθ. Αξία 30,8€ - Φ.Π.Α. 9,2)
  Στο Βιβλίο θα βάλουμε:
  62.03 Δαπάνες υποκείμενες στο Φ.Π.Α.(Τηλεπικοινωνίες) = 30,8€
  54.00 Φ.Π.Α. Δαπανών = 9,2€
  •Έκανε έξοδα για το αυτοκίνητό του(βενζίνες + σέρβις) μέσα στον μήνα = 300€

  Στο Βιβλίο θα βάλουμε:
  64.00 Δαπάνες μή εκπιπτόμενες = 300€
  * Φ.Π.Α. δέν εκπίπταμε απο τις βενζίνες και τα σέρβις καθώς το αυτοκίνητο δέν ήταν επαγγελματικό, ήταν < 9 θέσεων και ήταν Ι.Χ.
  Μέχρι εδώ όλα καλά...Στο Ε3 τί θα κάναμε?
  550 ΣΥΝΟΛΟ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ..............................:
  554 ΚΟΣΤΟΣ ΠΩΛΗΘΕΝΤΩΝ..............................................:
  558 Μείον: ΔΑΠΑΝΕΣ ΧΡΗΣΗΣ............................................: - (105,53 + 30,8 + 300)
  562 ΚΕΡΔΟΣ ΒΑΣΕΙ ΛΟΓΣΙΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ.......:
  566 ΔΑΠΑΝΕΣ ΜΗ ΕΚΠΙΠΤΟΜΕΝΕΣ.................................: + (105,53 * 85%) + (30,8 * 50%) + (300 * 30%)
 3. Upvote
  Kostasauth got a reaction from Schumacher in Διαδικασία απόκτησης Ταυτότητας Λογιστή.   
  Δεν νομίζω κάποια υπάρχουσα θέση λογιστή στο διαδίκτυο να ζητάει (προαπαιτούμενο την κατοχή άδειας Β' Τάξης) και να εννοεί την τωρινή άδεια Β'(η οποία αφορά απλογραφικά βιβλία).
   
  Όσοι εξακολουθούν στις αγγελίες και αναφέρουν το Β' τάξη, εννοούν κατά 99% την παλιά, θέλοντας να προσλάβουν άτομο με δικαίωμα και γνώσεις για διπλογραφικά βιβλία.
   
  Απλά ακόμα δεν υιοθέτησαν τις έννοιες των καινούριων αδειών και λογικό βέβαια. Επίσης είναι λίγο άκυρο να ζητάει κάποιος σήμερα σαν προαπαιτούμενο την Β' τάξη την καινούρια, γιατί το μόνο που σε δικαιοδοτεί αυτή η άδεια είναι για απλογραφικά βιβλία. Δηλαδή τι λογιστής θα είναι αυτός ή τι λογιστικό γραφείο θα είναι αυτό, το οποίο θα ζητάει κάποιον με δικαίωμα απλογραφικών βιβλίων? Ο ίδιος πώς θα άνοιξε το γραφείο, δεν θα είχε ήδη την Β' την καινούρια?
   
  Εν κατακλείδι όταν βλέπεις Β' Τάξη να ζητάνε κατά πάσα πιθανότητα ζητάνε κάτοχο άδειας με δικαίωμα σε διπλογραφικά βιβλία(δηλαδή Β' ή Α' παλιά ή Α' την καινούρια).
   
    
   
  H κτήση της άδειας δεν έχει σχέση αν είσαι απασχολούμενος ή μη. Υπεύθυνη δήλωση απλά στέλνουν μόνο όσοι εργάζονται. Είναι λάθος αυτό που λέτε ότι κάνει το Ο.Ε.Ε. της περιοχής σας.
   
  Καλημέρα...
 4. Upvote
  Kostasauth got a reaction from Schumacher in Διαδικασία απόκτησης Ταυτότητας Λογιστή.   
  Εξακολουθείτε να επιμένετε. Την άδεια το παιδί θα την πάρει χωρίς να εργάζεται ή όχι. Το αν θα βρει μετά εργοδότη να τον απασχολήσει ή θα ανοίξει λογιστικό γραφείο είναι άλλο θέμα.
 5. Upvote
  Kostasauth got a reaction from Schumacher in Διαδικασία απόκτησης Ταυτότητας Λογιστή.   
  Αν εννοείτε ανανέωση με την απλή λογική της ετήσιας πληρωμής που θέτει σε ισχύ την άδεια συναδέλφου, τότε θα έπρεπε το Ο.Ε.Ε. να το κάνει.
   
  Άν όμως ο συνάδελφος ήθελε να ανέβει τάξη και ήθελε να προσμετρήσει κάποιους μήνες που ήταν άνεργος, τότε καλά έκανε και δεν τον ανέβασε τάξη.
   
  Αλλά συγκεκριμένα για τη περίπτωση του παιδιού, που μόλις πήρε το πτυχίο του, μπορεί να πάει στο Ο.Ε.Ε. με τα δικαιολογητικά και να πάρει την άδεια πληρώνοντας τις συνδρομές. Βέβαια η κτήση της άδειας δεν σου προσφέρει τίποτα το ουσιαστικό, αλλά για χάρη του θέματος, αυτή είναι η διαδικασία.
 6. Upvote
  Kostasauth got a reaction from Roxanne in Πίσω από τη διάλυση του επαγγέλματος του λογιστή φοροτεχνικού κρύβονται οργανωμένα συμφέροντα ολιγάριθμων ξένων και ντόπιων εταιρειών   
  Θα προσέθετα εγώ επίσης μετά από μια σύντομη αναζήτηση στο διαδύκτιο, πώς:
  "Πίσω από τη διάλυση του επαγγέλματος του λογιστή φοροτεχνικού κρύβεται":

  O κ. Νότης Μηταράκης, Υφυπουργος Ανάπτυξης:
  - 41 χρονών σήμερα
  - Απόφοιτος του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος Deree (BSc στη Διοίκηση Επιχειρήσεων - 1995)
  - M.Sc. από το University of Oxford - Said Business School στις (Industrial Relations - 1998)
  - MBA από το INSEAD (Διοίκηση Επιχειρήσεων – 2003)

  Απ'ότι καταλαβαίνετε πρίν ο οποιοσδήποτε "εκλεγμένος" θέσει ένα σχέδιο νόμου πρός συζήτηση ή διαβούλευση, θα πρέπει να κοιτάμε τόσο το "Background" του ιδίου όσο και γενικά συμπεράσματα για τα συμφέροντά του. Σε άλλους μπορούμε εύκολα να τα δούμε αυτά σε άλλους όχι.

  Στον συγκεκριμένο κύριο λοιπόν, είναι ολοφάνερο ότι λόγω κατοχής Bachelor από Αγγλόφωνο Κολλέγιο εντός Ελλάδας, δέν του δίνεται η δυνατότητα, ούτε στο Ο.Ε.Ε. να γραφτεί ούτε άδεια Λ/Φ να λάβει. Βέβαια αυτό θα αλλάξει σε λίγο καιρό μπορώ να προβλέψω γιατί με πρόσφατη πράξη νομοθετικού περιεχομένου τα Κολλέγια = Πανεπιχτήμια(Α.Ε.Ι.) σε ότι αφορά τα επαγγελματικά δικαιώματα. Εκτός αυτού βέβαια ο συγκεκριμένος υφυπουργός άν όντως ισχύουν αυτά ώς πληροφορίες(περί των προθέσεών του), θα εξασφαλίσει και για τον εαυτό του αλλά και εκπληρώνοντας προσωπικές φιλοδοξίες(ίσως λέω εγώ) την εγγραφή του και στον αποκλειστικό φορέα Αδειοδότησης του Οικονομολογικού επαγγέλματος(το Ο.Ε.Ε.)

  Θα μου πείτε βέβαια ολόκληρος υφυπουργός, έχει ανάγκη την άδεια του Ο.Ε.Ε.? Μα ο νόμος ισχύει για όλους έτσι κι αλλιώς, είτε υφυπουργούς είτε απλούς πτυχιούχους Οικονομικών σχολών(ή μήπως όχι?)
  Τα συμπεράσματα δικά μας!!!
 7. Upvote
  Kostasauth reacted to GCHMARG in Δελτίο Τύπου Συλλόγων Λογιστών Ν. Χανίων και Ρεθύμνης και Οικονομικού Επιμελητηρίου Δυτικής Κρήτης για την προτεινόμενη - από το Υπ. Ανάπτυξης - κατάργηση των πτυχίων στο επάγγελμα του Λογιστή Φοροτεχνικού.   
  Φίλε kostasauth 
  Τσάμπα κουράζεσαι να εξηγήσεις τα ανεξήγητα σε ανεκδιήγητους.....παλαιότερα με τον Ν.2515/97 είχαμε τα ΤΕΙ, σήμερα έχουμε τα Λύκεια και ΙΕΚ να μας κάνουν μαθήματα δεοντολογίας και Χρηματοοικονομικής Λογιστικής. Πιστεύουν ότι με την Β ΤΆΞΗ  θα είναι ΛΟΓΙΣΤΑΡΑΔΕΣ και θα ανοίξουν γραφεία προσδοκώντας στο εύκολο κέρδος (20 ΑΠΛΟΓΡΑΦΙΚΆ * 50 ΕΥΡΏ =1000) και τέρμα οι φραπέδες. Εγώ προσωπικά δεν είχα καμία διάθεση να ασχοληθώ με δαύτους διότι δεν τους θεωρώ καν συναδέλφους.Κάποιοι συνδικαλιστές εδώ μέσα τους χαϊδεύουν και ευλογούν τα γένια. Πολύ  σωστά διόρθωσες τον παραπάνω ότι π.γ.μ δεν είναι οικονομική μελέτη, όμως και που τον διόρθωσες τι έγινε;..... οιονεί κατάλαβε; Ασχολούμαστε τώρα με άρες μάρες κουκουνάρες.......Το τυρί το είδαν, τη φάκα την είδαν; Επιτέλους κλειδώσαμε το οικονομολογικό επάγγελμα από μη πτυχιούχους. Θα τους αποβάλλει το σύστημα όπως  τους προηγούμενου που πίστευαν από Γ ειδική θα γίνουν Α. Σύντομα έρχεται ο ελεγκτής ιδιώτης και εκεί φίλοι εμπειρικοί και λοιποί υπάρχει ένα Ο.Ε.Ε με 100.000 και πλέον μέλη. Μη σας δουλεύουν οι συνδικαλιστές σας, το σχέδιο ήταν έτοιμο την επομένη της κατάργησης ΠΟΛ πιστοποίησης (βλέπε Βενιζέλο), απλά είναι τα πράγματα.Το πρόβλημα είναι να κατανοήσει το Ο.Ε.Ε ότι πέρα του λογιστή πρέπει να κατοχυρωθούν και άλλες εξειδικεύσεις της οικονομικής και Διοικητικής επιστήμης.......Οσονούπω εν μέσω θερινής ραστώνης.......
 8. Upvote
  Kostasauth reacted to ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ in Δελτίο Τύπου Συλλόγων Λογιστών Ν. Χανίων και Ρεθύμνης και Οικονομικού Επιμελητηρίου Δυτικής Κρήτης για την προτεινόμενη - από το Υπ. Ανάπτυξης - κατάργηση των πτυχίων στο επάγγελμα του Λογιστή Φοροτεχνικού.   
  Βρε παιδιά,σας παρακαλώ να σταματήσουμε την προσβλητική συνομιλία και μάλιστα όταν δεν γνωριζόμαστε καν μεταξύ μας.

   

  Είναι φυσιολογική η διαφορά που έχει αναπτυχθεί στα προηγούμενα πόστ. Ας μείνουμε στην τεκμηρίωση και όχι στην αναμεταξύ μας ειρωνεία. 
 9. Upvote
  Kostasauth reacted to ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ in ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΗΚΕ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗ   
  Βρε παιδιά,σας παρακαλώ να σταματήσουμε την προσβλητική συνομιλία και μάλιστα όταν δεν γνωριζόμαστε καν μεταξύ μας.
   
  Είναι φυσιολογική η διαφορά που έχει αναπτυχθεί στα προηγούμενα πόστ. Ας μείνουμε στην τεκμηρίωση και όχι στην αναμεταξύ μας ειρωνεία. 
 10. Upvote
  Kostasauth reacted to ponzi in Δελτίο Τύπου Συλλόγων Λογιστών Ν. Χανίων και Ρεθύμνης και Οικονομικού Επιμελητηρίου Δυτικής Κρήτης για την προτεινόμενη - από το Υπ. Ανάπτυξης - κατάργηση των πτυχίων στο επάγγελμα του Λογιστή Φοροτεχνικού.   
  Φιλικά και με διάθεση χιούμορ:
  Αυτό το "Σόνϋ" είναι όπως λέμε sony playstation? Το λέω γιατί είναι και πολύ περιποιημένο έτσι με τα διαλυτικά του.
  Η γράφεται έτσι από τότε που η τήρηση βιβλίων μετονομάστηκε "outsourcing" και εμπλουτίστηκε με διαχείριση συστημάτων MRP και χρονοδιαγραμμάτων παραγωγής MPS.
 11. Upvote
  Kostasauth got a reaction from SophiaL in Δελτίο Τύπου Συλλόγων Λογιστών Ν. Χανίων και Ρεθύμνης και Οικονομικού Επιμελητηρίου Δυτικής Κρήτης για την προτεινόμενη - από το Υπ. Ανάπτυξης - κατάργηση των πτυχίων στο επάγγελμα του Λογιστή Φοροτεχνικού.   
  Φίλε GCHMARG,
  Τώρα τί τους λές, προφανώς και ο κάθε φοιτητής ή απόφοιτος Ι.Ε.Κ. έχει στο μυαλό του πάντα να απασχοληθεί ώς βοηθός λογιστή στον Λογιστικό γραφείο του μπαρμπα Μήτσου που τηρεί 20 β' κατηγορίας και μια Ε.Π.Ε.
  - Άν σκεφτόταν τον εαυτό του έστω και σάν λογιστή σε μια μικρή Α.Ε. με εσωτερικό λογιστήριο και στην ουσία όλες οι ευθύνες εκτός του λογιστηρίου περνούσαν όλα από πάνω του, θα είχε προσπαθήσει(την εποχή που έπρεπε) να μπεί σε κάποιο Πανεπιστήμιο και όχι σε σχολές καρτούν.
  - Ε μετά από 10 χρόνια δουλειάς στα συνοικιακά λογιστήρια, αυτά τα άτομα, την ψωνίζουν και λένε σιγά τί είναι τα λογιστικά, αφού όλη την δουλειά του γραφείου την βγάζω μόνος. Ε κοίτα οι 20 απλογραφικές εταιρίες δέν νομίζω στην πραγματικότητα να θέλουν και ειδικές γνώσεις όμως μέχρι εκεί. Για μέχρι εκεί είναι αυτά τα άτομα και ορθώς ο νόμος τους περιορίζει και τους περιόριζε στα β' κατηγορίας βιβλία.
  - Και θα πώ κάτι προς εφησυχασμό των πτυχιούχων, ακόμα και άν έρθει η εποχή που θα μπορούν βάσει νόμου απόφοιτοι Λυκείου να τηρήσουν γ' κατηγορίας βιβλία(διπλογραφικά), θα έχουν μπεί στην διαδικασία εξετάσεις όπως και στους ορκωτούς, τις οποίες θα είναι αδύνατον να περάσουν απόφοιτοι Λυκείου και Ι.Ε.Κ.
  - Το επάγγελμα των ορκωτών από το 2008 με τον νόμο Παπαθανασίου είναι ανοιχτό πρός απόφοιτους Λυκείου, 5 χρόνια μέχρι σήμερα μπορώ να πώ πώς είναι ανύπαρκτοι αυτοί μέσα στο επάγγελμα, δέν υπάρχουν τέτοιοι μέσα στο ελεγκτικό επάγγελμα και άν υπάρχει ένας θα είναι κανένας από Αγγλικό Κολέγιο που πέρασε το ACCA και μετά μπήκε.
  - Έτσι σωστά προχθές(19.04.2013) βγάλαν νομοσχέδιο που είναι προς διαβούλευση σήμερα και για 7 μέρες ακόμα, που επιτέλους βγάζει έξω τους δυνητικούς αποφοίτους δευτεροβάθμιας από το επάγγελμα του ορκωτού.
  Αυτά...
 12. Upvote
  Kostasauth reacted to GCHMARG in Δελτίο Τύπου Συλλόγων Λογιστών Ν. Χανίων και Ρεθύμνης και Οικονομικού Επιμελητηρίου Δυτικής Κρήτης για την προτεινόμενη - από το Υπ. Ανάπτυξης - κατάργηση των πτυχίων στο επάγγελμα του Λογιστή Φοροτεχνικού.   
  Εσείς κύριοι οι ''φωστήρες'' της Λογιστικής Επιστήμης (Εμπειρικοί, Λύκεια, ΕΛΚΕΠΑ,ΙΕΚ,ΤΕΙ, κ.λ.π.) μπορείτε σας παρακαλώ να υποδείξετε ένα π.γ.π για την εύρεση της διαδικασίας παραγωγής, η οποία θα ελαχιστοποιήσει το συνολικό κόστος για ένα επιχειρηματία ο οποίος σκέφτεται να ανοίξει μαι μικρή εξειδικευμένη επιχείρηση οδικών μεταφορών; 
  Τι θα του προτείνετε ''φωτηνούληδες της εμπειρικής και μεταδευτεροβάθμιας Λογιστικής; Ξέρετε κύριε δεν είναι η δουλειά μου, πήγαινε σε οικονομολόγο που έχει ασχοληθεί με επιχειρησιακή έρευνα; Λοιπόν η managerial Accounting είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με πολλές εξειδικεύσεις που άπτονται των Managerial Economics. Αφήστε λοιπόν τις εξυπνάδες κάποιοι εδώ μέσα και λυπούμαι που και αρκετοί απόφοιτοι ΑΕΙ ασχολούνται μαζί σας και σας κάνουν την λεζάντα. Μήπως και εσείς κύριοι των ΑΕΙ κάνατε σημαία την ΛΟΓΙΣΤΙΚΉ των εμπειρικών; (ΦΠΑ, ΙΚΑ, ΦΜΥ ΜΥΦ, ΔΗΛΩΣΕΙΣ).......τι σπουδάσατε να κρατάτε απλογραφικά και να κλείνετε τον Ισολογισμό με f10; Το λάθος ξεκίνησε από το Ο.Ε.Ε με την λύσσα του να θεσμοθετήσει μέσα σε ένα οικονομολογικό επάγγελμα το επάγγελμα του Λογιστή-Φοροτεχνικού. Το φοροτεχνικός ήταν εξαρχής λάθος, φωνάζαμε τότε  παραπέμπει σε τεχνική. Τα περιμέναμε όλα αυτά με τα χρόνια, βλέπετε πούλαγε το ρημάδι το (ΦΠΑ,ΙΚΑ, ΦΜΥ), τώρα όμως η πίτα στενεύει. Λάθος, οι επιχειρηματίες ζητούν εξειδικευμένες λύσεις, οι σοβαροί τουλάχιστον και όχι ένα λογιστάκο από σχολές καρτούν και μικυ μαους......Αυτά, ευχαριστώ για το χρόνο σας, βρίστε όσο θέλετε, σύντομα που θα αλλάξουν τα όρια του ΚΦΑΣ θα γελάει και ο κάθε πικραμένος φωστήρες εμπειρικοί και λοιποί.......
 13. Upvote
  Kostasauth reacted to SOTIRIS Χ. in Δελτίο Τύπου Συλλόγων Λογιστών Ν. Χανίων και Ρεθύμνης και Οικονομικού Επιμελητηρίου Δυτικής Κρήτης για την προτεινόμενη - από το Υπ. Ανάπτυξης - κατάργηση των πτυχίων στο επάγγελμα του Λογιστή Φοροτεχνικού.   
  Κώστα καλημέρα.
  Δεν απευθύνομαι προσωπικά σε κανένα. Ο καθείς όπου ετάχθει.
  Για όσα ζητάς την αποψή μου.
   
  1.Το Π.Δ 38/2010 είναι αρκετά κατατοπιστικό αν και τροποποιείται απο μεταγενέστερες αποφάσεις όπου χρειάζεται κάποιος να παρακολουθήσει το νήμα.
   
  Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι :
  Μη πτυχιούχοι ΑΕΙ-ΤΕΙ έχουν δικαίωμα Α τάξης μόνο εάν έχουν υπογράψει Ισολογισμό σε τρείς χρήσεις μεταξύ 1965 και 1977
  ΚΑΙ ΜΟΝΟ.
  δλδ αν υπάρχει κανένας πρέπει να αναζητηθεί στα κοιμητήρια.
   
  2. ¨Οσο για τον κ. Μυταράκη με υ ή με η, έχω διαβάσει κάποιες από τις προτάσεις του αν λέμε τις ίδιες. ε και λοιπόν.... αν μου επιτρέπεις "χέστηκε η φοράδα στο αλώνι"
 14. Upvote
  Kostasauth got a reaction from stefos in Πίσω από τη διάλυση του επαγγέλματος του λογιστή φοροτεχνικού κρύβονται οργανωμένα συμφέροντα ολιγάριθμων ξένων και ντόπιων εταιρειών   
  Θα προσέθετα εγώ επίσης μετά από μια σύντομη αναζήτηση στο διαδύκτιο, πώς:
  "Πίσω από τη διάλυση του επαγγέλματος του λογιστή φοροτεχνικού κρύβεται":

  O κ. Νότης Μηταράκης, Υφυπουργος Ανάπτυξης:
  - 41 χρονών σήμερα
  - Απόφοιτος του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος Deree (BSc στη Διοίκηση Επιχειρήσεων - 1995)
  - M.Sc. από το University of Oxford - Said Business School στις (Industrial Relations - 1998)
  - MBA από το INSEAD (Διοίκηση Επιχειρήσεων – 2003)

  Απ'ότι καταλαβαίνετε πρίν ο οποιοσδήποτε "εκλεγμένος" θέσει ένα σχέδιο νόμου πρός συζήτηση ή διαβούλευση, θα πρέπει να κοιτάμε τόσο το "Background" του ιδίου όσο και γενικά συμπεράσματα για τα συμφέροντά του. Σε άλλους μπορούμε εύκολα να τα δούμε αυτά σε άλλους όχι.

  Στον συγκεκριμένο κύριο λοιπόν, είναι ολοφάνερο ότι λόγω κατοχής Bachelor από Αγγλόφωνο Κολλέγιο εντός Ελλάδας, δέν του δίνεται η δυνατότητα, ούτε στο Ο.Ε.Ε. να γραφτεί ούτε άδεια Λ/Φ να λάβει. Βέβαια αυτό θα αλλάξει σε λίγο καιρό μπορώ να προβλέψω γιατί με πρόσφατη πράξη νομοθετικού περιεχομένου τα Κολλέγια = Πανεπιχτήμια(Α.Ε.Ι.) σε ότι αφορά τα επαγγελματικά δικαιώματα. Εκτός αυτού βέβαια ο συγκεκριμένος υφυπουργός άν όντως ισχύουν αυτά ώς πληροφορίες(περί των προθέσεών του), θα εξασφαλίσει και για τον εαυτό του αλλά και εκπληρώνοντας προσωπικές φιλοδοξίες(ίσως λέω εγώ) την εγγραφή του και στον αποκλειστικό φορέα Αδειοδότησης του Οικονομολογικού επαγγέλματος(το Ο.Ε.Ε.)

  Θα μου πείτε βέβαια ολόκληρος υφυπουργός, έχει ανάγκη την άδεια του Ο.Ε.Ε.? Μα ο νόμος ισχύει για όλους έτσι κι αλλιώς, είτε υφυπουργούς είτε απλούς πτυχιούχους Οικονομικών σχολών(ή μήπως όχι?)
  Τα συμπεράσματα δικά μας!!!
 15. Upvote
  Kostasauth got a reaction from ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ in Πίσω από τη διάλυση του επαγγέλματος του λογιστή φοροτεχνικού κρύβονται οργανωμένα συμφέροντα ολιγάριθμων ξένων και ντόπιων εταιρειών   
  Θα προσέθετα εγώ επίσης μετά από μια σύντομη αναζήτηση στο διαδύκτιο, πώς:
  "Πίσω από τη διάλυση του επαγγέλματος του λογιστή φοροτεχνικού κρύβεται":

  O κ. Νότης Μηταράκης, Υφυπουργος Ανάπτυξης:
  - 41 χρονών σήμερα
  - Απόφοιτος του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος Deree (BSc στη Διοίκηση Επιχειρήσεων - 1995)
  - M.Sc. από το University of Oxford - Said Business School στις (Industrial Relations - 1998)
  - MBA από το INSEAD (Διοίκηση Επιχειρήσεων – 2003)

  Απ'ότι καταλαβαίνετε πρίν ο οποιοσδήποτε "εκλεγμένος" θέσει ένα σχέδιο νόμου πρός συζήτηση ή διαβούλευση, θα πρέπει να κοιτάμε τόσο το "Background" του ιδίου όσο και γενικά συμπεράσματα για τα συμφέροντά του. Σε άλλους μπορούμε εύκολα να τα δούμε αυτά σε άλλους όχι.

  Στον συγκεκριμένο κύριο λοιπόν, είναι ολοφάνερο ότι λόγω κατοχής Bachelor από Αγγλόφωνο Κολλέγιο εντός Ελλάδας, δέν του δίνεται η δυνατότητα, ούτε στο Ο.Ε.Ε. να γραφτεί ούτε άδεια Λ/Φ να λάβει. Βέβαια αυτό θα αλλάξει σε λίγο καιρό μπορώ να προβλέψω γιατί με πρόσφατη πράξη νομοθετικού περιεχομένου τα Κολλέγια = Πανεπιχτήμια(Α.Ε.Ι.) σε ότι αφορά τα επαγγελματικά δικαιώματα. Εκτός αυτού βέβαια ο συγκεκριμένος υφυπουργός άν όντως ισχύουν αυτά ώς πληροφορίες(περί των προθέσεών του), θα εξασφαλίσει και για τον εαυτό του αλλά και εκπληρώνοντας προσωπικές φιλοδοξίες(ίσως λέω εγώ) την εγγραφή του και στον αποκλειστικό φορέα Αδειοδότησης του Οικονομολογικού επαγγέλματος(το Ο.Ε.Ε.)

  Θα μου πείτε βέβαια ολόκληρος υφυπουργός, έχει ανάγκη την άδεια του Ο.Ε.Ε.? Μα ο νόμος ισχύει για όλους έτσι κι αλλιώς, είτε υφυπουργούς είτε απλούς πτυχιούχους Οικονομικών σχολών(ή μήπως όχι?)
  Τα συμπεράσματα δικά μας!!!
 16. Upvote
  Kostasauth reacted to broster in ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΗΚΕ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗ   
  Μπά κάθε άλλο ..... Απλά δε χρειάζεται να τα γράφω σε κάθε παρόμοιο θέμα ... Προσωπικά λοιπόν να σας ενημέρωσω ότι τυγχάνει να γνωρίζει τις Ευρωπαϊκες οδηγίες (έχω την εντυπώση δε, ότι υπάρχει και άλλη), αλλά για πολλούς λόγους δεν χρειάστηκε να το κυνηγήσω .
  Από εκεί και πέρα κάνετε το λάθος που κάνουν σχεδόν όλοι ...
  Γράφετε ότι τα λέτε στους σπυδαστές σας αλλά αυτοί ζαμάν φου .... Αν εξαιρέσεις ένα πραγματικό μικρό νούμερο όλα τα παιδιά είτε φοιτητές , είτε σπουδαστές το μόνο πράγμα που δε σκέφτονται ή τέλος πάντων είναι στο πίσω μέρος , είναι η επαγγελματική αποκατάσταση και σταδιοδρομία , ναι να περάσουμε τα μαθήματα , αλλά μας ένοιαζε η φοιτική ζωή και ομολόγώ και εγώ που είχα τη τύχη να έχω δικά μου χρήματα και να επιλέξω τις σπουδές μου ότι τα πέρασα σούπερ ..... Βέβαια χτυπάω το κεφάλι μου που παράτησα το διάβασμα στη Γ λύκειου και δεν έχω το αντίστοιχο πτύχιο (θα μπορούσα να το ονομάσω και κόμπλεξ αν υποθέταμε ότι έχει και καλή έννοια) , αλλά πιστέψτε με η ανταμοιβή μου είναι να ζητούν τη γνώμη μου εξαιρετικοί συνάδελφοι με πολλά προσόντα και γνώσεις από όλες τις κατηγορίες ......
   
  Άλλωστε ποίο το νόημα πλέον να κυνηγήσεις με ένδικα μάλιστα μέσα να γίνεις Λογιστής-Φοροτέχνης ? Οι ελάχιστες καλές δουλείες είναι θέμα χρόνου να καταλήξουν είτε σε Τράπεζες είτε σε μεγάλες εταιρείες . Οι περισσότερες μικρές και μεσαίες που σχεδόν όλοι έχουμε στο πελατολογίο μας κρέμονται από μια κλωστή και με τα νέα μέτρα μάλλον θα κλείσουν και μας μένουν οι φορολογικές δηλώσεις , αν υπολόγισεις ότι και εκεί υπάρχει κρίση τότε πραγματικά απορείς .... Βεβαίως για όσους αγαπάμε το μαζομαχισμό το επάγγελμα αυτό είναι κορυφαιό , δε σε αφήνει σε ρουτινά , η μέρα δε σε φτάνει να κάνεις αυτά που θές και το κυριότερο έχεις ένα μεγάλο πλαίσιο γνώσεων έστω και στις παρυφές από κάθε επιστημή και αυτό σε βελτιώνει καθημερινά και σαν άνθρωπό , αν είχε και τις ανάλογες χρηματικές απολαβές θα ήταν πραγματικά το κορυφαίο επάγγελμα .
 17. Upvote
  Kostasauth got a reaction from lognew1 in Μορεί Λογιστής νά καταχωρήση , ποσοστό δαπανών από ΔΕΗ,ΟΤΕ,ΒΕΝΖΙΝΗ, όταν έχει έδρα τό σπίτι του?   
  Γενικά δέν υπάρχει κάποια σαφής διάταξη που να ξεκαθαρίζει με λεπτομέρια τί αναγνωρίζεται και τί όχι στις περιπτώσεις με έδρα το σπίτι. Η αναλογία 1/3 άν και μπορεί να ανταποκρίνεται στις περισσότερες περιπτώσεις και να είναι αποδεκτή απο τον έλεγχο, ωστόσο όμως δέν είναι ο γενικός κανόνας που πρέπει να εφαρμόζεται σε κάθε περίπτωση καθώς είναι μάλλον περισσότερο "μπακαλίστικος" τρόπος που τυχαία δέν δημιουργεί πρόβλημα στον έλεγχο και όχι κάποια γενική αρχή. Τι εννοω:
  Έχουμε για παράδειγμα μιά κατοικία 100τ.μ. απο την οποία τα 30τ.μ. χρησιμοποιούνται ώς γραφείο για τις ανάγκες της επαγγελματτικής δραστηριότητας.
  Απο την άλλη μεριά έχουμε πάλι μια περίπτωση "έδρας στο σπίτι" με 300τ.μ κατοικίας απο τα οποία τα 30τ.μ. πάλι χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες της επ. δραστηριότητας.
  Άν και στις δύο περιπτώσεις εφαρμόζουμε το 1/3 των δαπανών, μάλλον κάποιο καμπανάκι θα προκύψει στον έλεγχο της 2τερης περίπτωσης...
  Προσωπική μου πάντα άποψη είναι, να εφαρμόζουμε μεθόδους οι οποίες να μας εκθέτουν όσο το δυνατόν λιγότερο απέναντι στον ελεγκτή. Έχοντας ώς κανόνα αυτό σε αυτές τις περιπτώσης προτείνω να γίνεται επιμερισμός των εκπιπτόμενων και μή εκπιπτόμενων δαπανών, με βάση τα τ.μ. της κατοικίας. Δηλαδή:
  ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΑΘ, ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΑ, ΕΝΟΙΚΙΑ υπολογίζουμε τις δαπάνες με βάση τα τ.μ. της κατοικίας
  Για ΚΙΝΗΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ και ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ακολουθώ τους κανόνες για την Φορολογική αναμόρφωση με 50% για τα πρώτα και (70% ή 35%) ανάλογα τα κυβικά για τα αυτοκίνητα.
  Πρίν δώσω ένα παράδειγμα για τον τρόπο τήρησης των Βιβλίων θα πρέπει να υπογραμίσω ότι δέν νοείται απο άποψης διατάξεων Κ.Β.Σ. να καταχωρούμε μισό ή σπασμένο παραστατικό στα Βιβλία μας, καταχωρόντας μέρος μόνο του ποσού που αναγράφεται πάνω σε αυτό. Θα πρέπει "ΟΠΩΣ" και "ΔΗΠΟΤΕ" τα παραστατικά να καταχωρούνται "ατόφια" και στην συνέχεια άν τυχόν υπάρχει λόγος για έκπτωση ή μή κάποιου ποσού να πραγματοποιούμε ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ.

  Άς δώσουμε ένα παράδειγμα:
  Λογιστής μένει σε διαμέρισμα 200τ.μ. με χρήση 30τ.μ. απο αυτά ώς γραφείο. Έχει αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις του 1.600 κ.ε. και ένα κινητό τηλέφωνο το οποίο χρησιμοποιεί τόσο για την επικοινωνία με τους πελάτες του όσο όμως και για τις ανάγκες τις καθημερινής του ζωής.
  1ο Βήμα: Υπολογισμός ποσοστού για την αναγνώριση των δαπανών:

  30/200 * 100 = 15%
  ---------------------
  ---------------------
  Έρχεται ο ΛΟΓ της ΔΕΗ με ανάλυση:
  Για το ηλεκτρικό ρεύμα = 50€
  Φ.Π.Α. ηλ. ρεύματος(13%) = 6,5€
  Για ΔΗΜΟ + ΕΡΤ = 50€
  ---------------------
  ---------------------
  •Πάμε στο Βιβλίο Εσόδων-Εξόδων και βάζουμε:
  62.00 Δαπάνες υποκείμενες στο Φ.Π.Α.(ηλεκτρικό Ρεύμα) = 50€
  63.04 Δαπάνες μή υποκείμενες στο Φ.Π.Α (Δημοτικοί Φόροι + Τέλη) = 50€
  54.00 Φ.Π.Α. Εισροών (Παροχών Τρίτων του Λογ. 62) = (6,5 χ 15%) = 0,96€
  64. Διάφορα Έξοδα = (6,5 χ 85%) = 5,53€
  •Έρχεται ο ΛΟΓ του κινητού 56,5€(Καθ. Αξία 30,8€ - Φ.Π.Α. 9,2)
  Στο Βιβλίο θα βάλουμε:
  62.03 Δαπάνες υποκείμενες στο Φ.Π.Α.(Τηλεπικοινωνίες) = 30,8€
  54.00 Φ.Π.Α. Δαπανών = 9,2€
  •Έκανε έξοδα για το αυτοκίνητό του(βενζίνες + σέρβις) μέσα στον μήνα = 300€

  Στο Βιβλίο θα βάλουμε:
  64.00 Δαπάνες μή εκπιπτόμενες = 300€
  * Φ.Π.Α. δέν εκπίπταμε απο τις βενζίνες και τα σέρβις καθώς το αυτοκίνητο δέν ήταν επαγγελματικό, ήταν < 9 θέσεων και ήταν Ι.Χ.
  Μέχρι εδώ όλα καλά...Στο Ε3 τί θα κάναμε?
  550 ΣΥΝΟΛΟ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ..............................:
  554 ΚΟΣΤΟΣ ΠΩΛΗΘΕΝΤΩΝ..............................................:
  558 Μείον: ΔΑΠΑΝΕΣ ΧΡΗΣΗΣ............................................: - (105,53 + 30,8 + 300)
  562 ΚΕΡΔΟΣ ΒΑΣΕΙ ΛΟΓΣΙΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ.......:
  566 ΔΑΠΑΝΕΣ ΜΗ ΕΚΠΙΠΤΟΜΕΝΕΣ.................................: + (105,53 * 85%) + (30,8 * 50%) + (300 * 30%)
×
×
 • Create New...