Jump to content

DEBBY

simple Members
 • Posts

  87
 • Joined

 • Last visited

Posts posted by DEBBY

 1. Καλησπέρα.Εργαζόμενη, ασφαλισμένη του ΙΚΑ, γέννησε και επέστρεψε στην εργασία της.Πόσο χρόνο υπορεώνεται ο εργοδότης να την κρατήσει μετά τη γέννα?1 η' 1,5 χρόνο?Ευχαριστώ πολύ.

  18 μήνες από την ημερομηνία τοκετού.

 2. Συμφωνώ με τον Γρίβα.

  Και χωρίς να χρειάζονται αποχωρήσεις-προσλήψεις εκ νέου. Το έχω κάνει στο παρελθόν και υπογράψαμε μόνο συμφωνιτικά για την επιβεβαίωση των νέων δεδομένων και του ότι η εταιρία με την νέα νομική της μορφή, αναλαμβάνει όλες τις υποχρεώσεις της παλιάς προς τους εργαζομένους.

 3. Έστειλα mail, μέσω της επικοινωνίας του site του ΙΚΑ, και αφού παρέπεμψαν το ερώτημα στην κατάλληλη υπηρεσία τους, έλαβα απάντηση.

  Σε απάντηση του μπλα, μπλα....σας γνωρίζουμε ότι η αποστολή έχει ήδη ξεκινήσει. Θα λάβετε χ αριθμό ετικετών για τους υπαλλήλους σας.

  Περιμένω λοιπόν... και πέρυσι 28/2 μου τα έστειλαν.

 4. Να σας ενημερώσω και για το εξής.

  Ερώτηση στο ΙΚΑ:

  Ο αμοιβόμενος με εργόσημο, πόσα ένσημα χρειάζεται για να εκδόσει βιβλιάριο ασθενείας;

  90 όπως και ένας μισθωτός (2012);

  Απάντηση του ΙΚΑ:

  Αν το εργόσημο είναι αξίας άνω των 33,57 (ημερομίσθιο ανειδίκευτου εργάτη), χρειάζονται 90 ένσημα.

  Αν το εργόσημο είναι μικρότερης αξίας (από 33,57), χρειάζονται 150 ένσημα.

  Αυτά...

 5. Τις καλύτερες ευχές μου για Καλά Χριστούγεννα!!!

  Να είσαστε όλοι γεροί και όσο το δυνατόν πιο χαρούμενοι.

  Καλά να περάσετε με τους ανθρώπους σας.

  Χρόνια Πολλά!!!

 6. με βαση τις αποψεις σας ,προκυπτει οτι και καποιος που ειναι σε αδεια λοχειας κατα την εναρξη του ετους και ξεκιναει το 6μηνο στις 24/03 του ετους δικαιουται ΔΠ απο τον εργοδοτη.κανω λαθος?και αν δεν εχει αποδωθει και αποσταλλει με ΑΠΔ ,υπαρχει ακομη δυνατοτητα να το διορθωσει?ετος αναφορας το 2011

  Ναι, δικαιούται ΔΠ από τον εργοδότη για το διάστημα 01/01-23/03. Θα πρέπει να αποδώσετε το ποσό και να καταθέσετε συμπληρωματική ΑΠΔ (με ότι αυτό συνεπάγεται).

 7. Η υποχρέωση του εργοδότη στην καταβολή αποδοχών ασθενείας και στη αγορά αντίστοιχων ενσήμων, έχει συγκεκριμένη χρονική διάρκεια. Αν ο υπάλληλος έχει συμπληρώσει έτος η υποχρέωση σας εξαντλείται στον 1 μήνα. Σκοπεύετε να συνεχίζεται να τον πληρώνετε;

  Θα πάρει ο άνθρωπος ότι του αναλογεί από το ΙΚΑ και τίποτα από εσάς. Πρέπει να τον απολύσετε;

 8. ??

  Το μόνο διάστημα για το οποίο δεν θα πληρώσει ο εργοδότης αναλογία ΔΧ είναι αυτό της Ειδικής Άδειας Προστασίας της Μητρότητας (εξάμηνο).

  Για την άδεια κυοφορίας/λοχείας, καθώς και την κανονική άδεια ή την χρήση του μειωμένου ωραρίου σε ισόχρονη άδεια, η αναλογία ΔΧ βαρύνει τον εργοδότη.

 9. Καλημέρα σας. Μητέρα που επέστρεψε στην εργασία της μετά από την άδεια λοχείας γιατί ο άντρας της θα κάνει χρήση του 6μήνου δικαιούται το μειωμένο ωράριο? Ευχαριστώ

  Μάλλον κάπου τα έχετε μπερδέψει λίγο....

  Ο πατέρας δεν δικαιούται να κάνει χρήση του 6μήνου (ειδική άδεια προστασίας της μητρότητας). Μήπως εννοείτε άδεια ισόχρονη με το μειωμένο ωράριο (θηλασμού);

 10. Καλημέρα,

  Οι κληρονόμοι δικαιούνται τα δεδουλευμένα (αν εκκρεμούν), την αναλογία Δώρων Εορτών (στην περίπτωσή σας Χριστουγέννουν), και αποδοχές αδείας και επιδόματος αδείας (αν δεν τα έχετε ήδη καταβάλει).

  Όχι δεν δικαιούνται αποζημίωση απόλυσης, εφόσον δεν έγινε καταγγελία πριν τον θάνατο του μισθωτού, αλλά είναι αποτέλεσμα αυτού.

 11. DEBBY ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΟΥ

  ΔΗΛΑΔΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΤΟΚΕΤΟΥ Η ΟΠΟΙΑ ΣΥΜΨΗΦΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ

  ΘΑ ΤΗΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΩ 13 ΕΝΣΗΜΑ Η ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΠΑΝΕ ΑΝΑΛΟΓΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΨΕ???

  Πριν συμπληρώσει χρόνο 13 ασφαλιστικά.

  Αφού συμπληρώσει χρόνο 25 ασφαλιστικά.

  Μόνο αν έχει λιγότερες από 10 ημέρες πραγματικής εργασίας (όχι ημερολογιακές), δεν έχετε καμία υποχρέωση σε ασθένεια.

  Κατά τα υπόλοιπα δεν λειτουργεί αναλογικά.

 12. ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ Η ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΛΕΙΣΕΙ ΧΡΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ.

  ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΕ ΑΔΕΙΑ ΤΟΚΕΤΟΥ ΣΤΙΣ 15/12/2011.

  ΘΑ ΤΗΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΩ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΑ 25 ΕΝΣΗΜΑ ΤΗΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΑΛΛΗ ΑΔΕΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΕΤΟΣ.

  ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΤΗΣ ΑΔΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΔΕΙΑΣ ΤΟΥ 2011???

  ΘΑ ΤΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΩ ΑΝΑΛΟΓΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΨΕ??

  ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΚΟΜΗ

  ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΛΗΞΗ ΤΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΛΟΧΕΙΑΣ, ΘΑ ΜΠΕΙ ΑΜΕΣΩΣ ΣΤΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΤΟΥ ΟΑΕΔ Η ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΕΙ ΠΡΩΤΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ??

  1. Αν ως τις 15/12/11 δεν έχει κλείσει χρόνο δεν δικαιούται 25 ασφαλιστικά ασθενείας, αλλά 13 (αν είναι υποθέσουμε ότι είναι μισθωτή).

  2. Άδεια και επίδομα θα υπολογίσετε έως 31/12/11 (δεν πάει φαντάρος, να γεννήσει πάει). Μπορείτε να της δώσετε την άδεια του 2011 πριν την άδεια κυοφορίας και να εκκαθαρίσετε και το επίδομα.

  3. Όχι δεν θα παρουσιαστεί στην δουλειά, θα πάρει το εξάμηνο μετά την άδεια λοχείας. Αν η εταιρία δίνει το μειωμένο σε ισόχρονη άδεια, θα πρέπει αυτή να προηγηθεί του εξαμήνου.

 13. Αν ήταν κακοπληρωμένη ή αδικημένη στο κατάστημα που δούλευε θα είχε πάει να κάνει το αφεντικό στην επιχείρηση του συζύγου της.

  Δεν εννοούσα να απευθυνθεί ο εργοδότης στην Επιθεώρηση. Απάντησα στην παραπάνω παρατήρησή σου.

 14. Σας ευχαριστώ κατ, αρχήν και τους δύο για τις απαντήσεις σας.

  Αν ήταν κακοπληρωμένη ή αδικημένη στο κατάστημα που δούλευε θα είχε πάει να κάνει το αφεντικό στην επιχείρηση του συζύγου της.

  Αυτά δεν μπορεί να μην τα λαμβάνει υπόψη της η δικαιοσύνη.

  Καλώς ή κακώς η δικαιοσύνη κρίνει σε σχέση με την νομοθεσία, όπως αναφέρθηκε ήδη. Δεν αφορά το δικαστήριο αν ήταν κακοπληρωμένη ή αδικημένη αλλά αν βρίσκεται σε διάστημα προστασίας λόγω μητρότητας. Αν είχε προβλήματα έπρεπε να απευθυνθεί στην Επιθεώρηση. Δεν θεωρείται αυτό κριτήριο για την συμπεριφορά των υπαλλήλων.

  Για την ιστορία θα σου πω, ότι σε μεγάλη εταιρία που η υπάλληλος αποκάλεσε τον διευθυντή της μ@@@@κα (μπροστά σε τουλάχιστον 20 άτομα) και απολύθηκε το 2007, ακόμη την πληρώνουν. Αποζημιώσεις, μισθούς υπερημερίας, ψυχικές οδύνες κ.τ.λ. Το δικαστήριο δεν έλαβε υπόψη ούτε ότι η υπάλληλος δούλευε επί 7 χρόνια στην εταιρία (άρα ήταν ευχαριστημένη αφού δεν έφυγε), ούτε την οικονομική της κατάσταση (η οποία ήταν και είναι ανθηρή).

  ΚΑΛΗΜΕΡΑ

 15. Θα πρέπει να επιβραβεύσει η εργοδότρια μια συμπεριφορά τόσο κακοήθη;

  Σαφώς όχι. Όμως από αντίστοιχες περιπτώσεις σου λέω ότι ακόμη και αν υπάρχουν αποδείξεις για την συμπεριφορά της υπαλλήλου, είναι πολύ αμφίβολο αν το δικαστήριο θα το δεχτεί ως "σπουδαίο λόγο" για την καταγγελία.

  Άλλωστε αναφέρεις ότι θέλει να την απομακρύνει με κάθε κόστος και γιαυτό το πρότεινα.

  Δεν υποστηρίζω ότι είναι ηθικό, σωστό ή ανέξοδο.

  Και σίγουρα δεν θα το έκανα εγώ στην θέση του εργοδότη.

 16. Αυτή η απόφαση του Αρείου Πάγου που έχετε ανεβάσει, οικοδεσπότη, ταιριάζει σε μια περίπτωση που αντιμετωπίζουμε αυτή την εποχή.

  Υπάλληλος με άσχημη εγγυημοσύνη έχει εξαντλήσει τη νόμιμη άδεια, την ασθένεια όπου καλύπτεται πλήρως ο μισθός της και με συμμετοχή του εργοδότη, αλλά εξακολουθεί να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της εργασίας της. Έμενε ένας μήνας για να βγει σε άδεια κύησης, το κατάστημα που δούλευε ήταν εμπορικό, και ο μήνας που έμενε ήταν ο Δεκέμβρης. Η εργοδότης προτείνει στην εργαζόμενη να πάρει άδεια άνευ αποδοχών γι αυτό το μήνα και όταν τελειώσει και η εξάμηνη άδεια του ΟΑΕΔ να γυρίσει στη δουλειά της μια και καλή, στο μεταξύ να πάρει άτομο στη θέση της γι αυτό το διάστημα. Η υπάλληλος λέει όχι, είμαι πολύ καλύτερα έκανα θεραπεία θα ανταποκριθώ στις υποχρεώσεις μου. Η εργοδότρια πέρασε έναν μήνα μαρτυρικό με την υπάλληλο με ένα κινητό καθισμένη σε ένα σκαλί στο μαγαζί να λέει, μα δεν μπορώ είμαι έγγυος. Από γειτονικό κατάστημα μαθαίνει η εργοδότρια ότι μπήκε η έγγυος υπάλληλος και φώναζε σε μια φίλη της θα της τα πάρω μέχρι το τελευταίο λεπτό. Η εργοδότης είναι σε κακή ψυχολογική κατάσταση, αλλά κάνει υπομονή γιατί η υπάλληλος, 5 χρόνια που ήταν στη δουλειά έκανε πολλές προσπάθειες για αυτή την εγγυημοσύνη και δεν ήθελε να γίνει αιτία ταραχής της και να χάσει τα παιδιά (δίδυμα). Τώρα τελειώνει η ειδική άδεια μητρότητας της υπαλλήλου και η εργοδότης δεν θέλει να την ξαναδεί!!!!!!!!!! με όποιο κόστος!!!!!!! 'Αραγε όλη η παραπάνω συμπεριφορά της υπαλλήλου στοιχειοθετεί συνδρομή σπουδαίου λόγου για μη ακυρότητα της καταγγελίας της σύμβασης;

  Νόμίζω ότι είναι πολύ δύσκολο (ως αδύνατον) να καταφέρει να δικαιωθεί δικαστικώς. Πολύ περισσότερο τώρα που αυξήθηκε το διάστημα που προστατεύει την μητρότητα από καταγγελίες σύμβασης.

  Από ανάλογες περιπτώσεις και εφόσον λες ότι δεν υπολογίζει το κόστος, ας υπολογίσει τι θα την πλήρωνε μέχρι το 18μηνο (που μπορεί να την απολύσει) και ας της προτείνει να πάρει τα χρήματα και να αποχωρήσει οικιοθελώς.

  Έτσι και αλλιώς θα τα πληρώσει σε δικηγόρους και δικαστικά έξοδα με αμφίβολα αποτελέσματα.

 17. Καλημέρα συνάδελφοι,

  μια απορία: έχω ένα πελάτη που έχει άτομο με ημιαπασχόληση, καθαρός μισθός 430 € . Μέχρι τώρα δεν είχε ΦΜΥ.

  Τι γινεται με το νέο αφορολόγητο των 5.000; για το τελευταίο δίμηνο του 2011 πρέπει να υπολογιστεί ΦΜΥ και να γίνει παρακράτηση;

  Καλημέρα,

  να ψηφιστεί, να δημοσιευτεί, να δοθεί η νέα κλίμακα και να δούμε τι εντολές θα δώσουν οι θεοί της Οικονομίας.......

 18. Εργαζόμενη η οποία βρίσκεται στην εξάμηνη ειδική άδεια του Ο.Α.Ε.Δ. μου προσκόμισε αυτό το ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ σημείωμα που έλαβε από τον Ο.Α.Ε.Δ. (ΚΠΑ 2 Μοσχάτου).

  ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

  ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

  ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

  ΚΠΑ 2 ΜΟΣΧΑΤΟΥ

  ΠΡΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΗ ....

  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

  Παρακαλούμε να προσκομίσετε στην Υπηρεσία μας βεβαίωση από τον εργοδότη καθώς και υπεύθυνη δήλωσή σας, για το επικουρικό ταμείο που ανήκετε καθώς και για το ύψος των ποσοστών εισφορών ασφαλισμένου- εργοδότη.

  Σημειώνουμε ότι δεν θα γίνει καμία πληρωμή σε ασφαλισμένη που δεν θα προσκομίσει την σχετική βεβαίωση.

  *******

  Και σε τι ακριβώς θα εξυπηρετήσει όλο αυτό;

  Εννοώ τι άλλαξε και ζητάνε κάτι τέτοιο, που μέχρι τώρα δεν τους ήταν απαραίτητο;

×
×
 • Create New...