Jump to content

SimpleMan

simple Members
 • Content Count

  22
 • Joined

 • Last visited

About SimpleMan

 • Rank
  *

Profile Information

 • Gender
  Male

Recent Profile Visitors

1,284 profile views
 1. Επίσης να θυμίσω: Ν.4174 /2013 Κ.Φ.Δ. (Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας) … Άρθρο 9 Ερμηνευτικές Εγκύκλιοι και Οδηγίες 1. Ο Γενικός Γραμματέας δύναται να εκδίδει ερμηνευτικές εγκυκλίους, καθώς και Οδηγίες για την εφαρμογή της φορολογικής νομοθεσίας. Οι ερμηνευτικές εγκύκλιοι δημοσιεύονται στον ιστότοπο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) και ισχύουν από τη δημοσίευσή τους. 2. Οι ερμηνευτικές εγκύκλιοι είναι δεσμευτικές για τη Φορολογική Διοίκηση, έως ότου ανακληθούν ρητά ή έως ότου τροποποιηθεί η νομοθεσία την οποία ερμηνεύουν. Η τυχόν μεταβολή της ερμηνευτικής θέσης της Φορολογικής Διοίκησης δεν ισχύει αναδρομικά σε περίπτωση που συνεπάγεται τη χειροτέρευση της θέσης των φορολογουμένων. 3. Οι ερμηνευτικές εγκύκλιοι δεν είναι δεσμευτικές για τους φορολογούμενους. 4. Απαντήσεις που παρέχονται ή απόψεις που διατυπώνονται από υπάλληλο της Φορολογικής Διοίκησης σχετικά με την ερμηνεία της φορολογικής νομοθεσίας, δεν δεσμεύουν τη Φορολογική Διοίκηση, εκτός από τις περιπτώσεις, στις οποίες αυτό προβλέπεται στον Κώδικα. 5. Σε περίπτωση που ο φορολογούμενος ακολούθησε τις εγκυκλίους της φορολογικής Διοίκησης αναφορικά με τη φορολογική του υποχρέωση, η δήλωσή του δε θεωρείται ανακριβής ή δε θεωρείται ότι παρέλειψε να υποβάλει δήλωση, κατά περίπτωση.
 2. KAROLOS, πολύ καλό το παραπάνω κείμενο σου και μακάρι να σταθεί αφορμή και αυτό για καλύτερα κείμενα και κατ’ επέκτασιν απαντήσεις (εδώ στο φόρουμ) από όλα τα μέλη, με σεβασμό στον καθημερινό «αγώνα» που δίδεται στο συγκεκριμένο επαγγελματικό «στίβο» από τους περισσότερους στον κλάδο. Προσωπικά η εμπεριεχόμενη ανωτέρω συμβουλή σου (για το συγκεκριμένο ερώτημα που έχει τεθεί αρχικά) με βρίσκει σύμφωνο.
 3. Άμα ήμουν ίδιος με κάποιους παραπάνω (δεν αναφέρομαι σε όλους) θα ξαναέκανα «προώθηση» του κειμένου σου, ώστε ο όποιος αναγνώστης, να κουράζεται με αποτέλεσμα να μην το διαβάσει εν τέλει (κυρίως στα μεγαλύτερα κείμενα). Συνεπώς επειδή δεν είμαι ίδιος, εγώ δεν το κάνω, όπως δεν το έκανες και εσύ «TasosX». Καλά δεν έχει βρεθεί ένας να τους πει ότι δεν πρέπει να γίνεται με αυτόν τον τρόπο (δηλ. προώθηση όλου του προηγούμενου κειμένου στην περίπτωση της απάντησης) και ότι αυτό είναι κακό για τους αναγνώστες; (σε αντίθεση όσων αφορά τα νέα κείμενα). Τώρα ενδιαφέρον επίσης θα παρουσίαζε, απλά και κατανοητά να είχαμε μια εικόνα πως αντιμετωπίζονται τουλάχιστον ως προς την φορολογία σε άλλες χώρες της δύσης (δηλ. Ευρώπη & Αμερική) ο άνεργος, ο μισθωτός και ο συνταξιούχος, σε πρώτο στάδιο… Ώστε να δούμε συγκριτικά σε σχέση με άλλες χώρες αν κινούμαστε προς την σωστή κατεύθυνση; Εννοείται πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον ένα ελάχιστο ποσό διαβίωσης (που να υπολογίζεται για το φυσικό πρόσωπο και να μην φορολογείται) του κάθε Ανθρώπου ξεχωριστά. Εδώ το Δημόσιο δεν έχει φτιάξει μια ιστοσελίδα με Κωδικοποιήσεις της Νομοθεσίας τουλάχιστον ως προς την Φορολογία συμπεριλαμβανομένου και του συνολικού κυκλώματος (όλων των νομικών πλαισίων) που αφορά την λειτουργία όλων των μορφών εταιρειών, με σκοπό την δημιουργία επενδύσεων και την δημιουργία ξεκάθαρων κανόνων.
 4. Τι θυμήθηκα… και εγώ τώρα! …Σε περίπτωση δωρεάν παραχώρησης κατοικίας, αντίγραφα των εντύπων Ε1 και Ε2 στην οποία δηλώνει ότι παραχωρεί στον συντηρούντα την συγκεκριμένη οικία, για τη χρήση της οποίας δεν εισπράττει μίσθωμα… Εννοείται η αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης βαρύνει αυτόν που χρησιμοποιεί την κατοικία.
 5. Μιας και έγινε πρωτύτερα αναφορά και στον Αστικό Κώδικα (ΑΚ), προσθέτω και το παρακάτω: ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ - (ΒΙΒΛΙΟ ΤΕΤΑΡΤΟ) ... Άρθρο 1393 – Ρύθμιση της χρήσης τη οικογενειακής στέγης «Σε περίπτωση διακοπής της συμβίωσης, το δικαστήριο μπορεί, εφόσον το επιβάλλουν λόγοι επιείκειας ενόψει των ειδικών συνθηκών του καθενός από τους συζύγους και του συμφέροντος των τέκνων, να παραχωρήσει στον ένα σύζυγο την αποκλειστική χρήση ολόκληρου ή τμήματος του ακινήτου που χρησιμεύει για κύρια διαμονή των ίδιων (οικογενειακή στέγη), ανεξάρτητα από το ποιος από αυτούς είναι κύριος ή έχει απέναντι στον κύριο το δικαίωμα της χρήσης του. Η απόφαση του δικαστηρίου υπόκειται σε αναθεώρηση, όταν το επιβάλλουν οι περιστάσεις. Αν το δικαίωμα χρήσης της οικογενειακής στέγης πηγάζει από σχέση εργασίας ανάμεσα στον ένα από τους συζύγους και έναν τρίτο, η παραχώρηση της χρήσης της στον άλλο σύζυγο από το δικαστήριο, σύμφωνα με τους όρους της προηγούμενης παραγράφου, μπορεί να γίνει μόνον εφόσον συναινεί σ’ αυτό και ο τρίτος».
 6. Παραπάνω ήθελα να πω: π.χ.1 στην «φιλοξενία» δεν «τσουβαλιάζεις» όλες τις περιπτώσεις ως ίδιες (αναφέρομαι στην διοίκηση) και άρα δεν δικαιούνται τίποτα και με μηδενικές καταθέσεις και χωρίς εισόδημα (δηλ. ανεργία). Επίσης αν ήταν σωστοί το μήνυμα στο π.χ. 2 θα έπρεπε να ήταν ότι: Εγκρίνεται και είστε Δικαιούχος του συγκεκριμένου επιδόματος, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η κατάθεση στον Τραπεζικός σας λογαριασμός πρέπει πρώτα να υποβληθούν οι μη υποβληθείσες Δηλώσεις Ε1 του Φορολογικού Έτους 20ΧΧ, αλλιώς δεν θα πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη κατάθεση. Έχεις δίκαιο 125883623» «Αν θες να χορτάσεις έναν άνθρωπο για μία μέρα δώσ' του ένα ψάρι. Αν θες να τον χορτάσεις για μια ζωή μάθε του ψάρεμα». Όπως πάμε στο τέλος θα μείνουν οι Καρχαρίες, δλδ πάνε και τα ψάρια, και η θάλασσα θα γίνει αφιλόξενη με τον καιρό… εκτός και…
 7. Καλημέρα σας, προσωπικά είμαι κατά της πολιτικής των επιδομάτων, δηλαδή παροχές μπορούν να πραγματοποιηθούν π.χ. με επιδότηση εργασίας αντί για επιδόματα ανεργίας, μείωση φορολογίας (άμεσης και έμμεσης) των φυσικών και νομικών προσώπων, αύξηση μισθών (σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα) και άλλες παρεμβάσεις από την πολιτεία… Τι θα γίνει εδώ θα πάμε με τον Μέσο Όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα παραπάνω (ή ξεχαστήκανε αυτά…);;; Σοβαρά επιδόματα μόνο σε όσους πραγματικά το έχουν ανάγκη και σαν λύση προσωρινού χαρακτήρα εωσότου βρεθεί μόνιμη λύση (ανάλογα την περίπτωση). Τώρα για το συγκεκριμένο, από περιστατικά που έχουν πέσει στην αντίληψή μου, ΔΥΣΤΥΧΩΣ συνταξιούχοι με μεγάλη σύνταξη αναλογικά με τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, παίρνουν και επιδόματα (και να διαθέτουν και καταθέσεις… άλλο πάλι και αυτό). ΑΝΤΙΘΕΤΑ άνθρωποι που πραγματικά είχαν ανάγκη έστω ένα μικρό ποσό επιδόματος για διαφόρους λόγους απορρίπτονται… (π.χ.1 στην «φιλοξενία» δεν «τσουβαλιάζεις» όλες τις περιπτώσεις ως ίδιες (αναφέρομαι στην διοίκηση) και άρα δεν δικαιούνται τίποτα και με μηδενικές καταθέσεις. π.χ.2 Διαζευγμένη μεγάλη γυναίκα χωρίς εργασία και σύνταξη (χωρίς εισόδημα), με προβλήματα υγείας, όπως μου είχε αναφέρει, την ενημέρωσε ο Λογιστής της αφού πρώτα έστειλε την ΑΙΤΗΣΗ τον λόγο απόρριψης δηλαδή ενώ είχε υποβάλει τις δύο τελευταίες δηλώσεις Ε1 δεν είχε υποβάλλει άλλες δύο (Ε1) πριν από αυτές. Αργότερα αν έκαναν κάτι στην συνέχεια δεν έμαθα και στην ΔΟΥ να πήγαινε πρώτα θα τις περνούσαν της Δηλώσεις στο σύστημα «του χρόνου»… ). Μια λύση θα ήταν στις Δηλώσεις Ε1 να υπολογίζεται το ΚΑΘΑΡΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ μετά από π.χ. καταβολές τραπεζικών δανείων. Δηλαδή Έσοδα - Έξοδα και στις Δηλώσεις Ε1. Σε αυτήν την περίπτωση και θα αποτυπώνεται με τρόπο Πραγματικό το Καθαρό Εισόδημα και γίνεται νέος υπολογισμός δικαιούχων για τις όποιες παροχές και δίνουν κίνητρα για την μείωση των κόκκινων δανείων για τις Τράπεζες, περιμένοντας και οι φορολογούμενοι πολίτες να αναγνωρίζεται από την πολιτεία... Τέλος δεν καταλαβαίνω την λογική σε οικογένεια με μη εξαρτώμενα μέλη την εφεύρεση του «Οικογενειακού Εισοδήματος» (κάτω από την ίδια στέγη), λες και δεν υφίσταται η έννοια του ατομικού εισοδήματος και κατ’ επέκτασιν της ατομικής προσωπικής οντότητας. Σε λίγο θα έχουμε και το «Πολυπρόσωπο Εισόδημα», έτσι όπως πάμε, θα είναι καινούργιος όρος… και να λαμβάνεται υπ’ όψη για τις όποιες παροχές…
 8. Ερώτηση: Αναφέρεται κάπου αλλού η ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΜΕΡΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ;;; Τι είναι το Μονοπρόσωπο και τι το Πολυπρόσωπο νοικοκυριό;;; Ορισμοί – Λοιπά επιδόματα – Επίδομα Στέγασης Κ.Υ.Α. 10747 / 256 /06-03-2019 Θέμα: «Καθορισμός όρων και προϋποθέσεων για την εφαρμογή προγράμματος Επιδόματος Στέγασης» ... Άρθρο 2 Ορισμοί για την εφαρμογή του Επιδόματος Στέγασης «Ως Ωφελούμενες μονάδες ορίζονται οι κάτωθι κατηγορίες: α. Μονοπρόσωπο νοικοκυριό: κάθε ενήλικο άτομο που διαμένει μόνο του σε κατοικία και δεν εμπίπτει στην κατηγορία ενηλίκων έως 25 ετών που φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης της ημεδαπής ή αλλοδαπής. β. Πολυπρόσωπο νοικοκυριό: όλα τα άτομα που διαμένουν κάτω από την ίδια στέγη. Στο πολυπρόσωπο νοικοκυριό εντάσσονται: α) φιλοξενούμενα άτομα ή φιλοξενούμενη οικογένεια, με την προϋπόθεση ότι η φιλοξενία είχε δηλωθεί στην τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος, β) τα ενήλικα τέκνα έως 25 ετών που φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης, ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής τους, γ) τα άτομα που τους έχει παραχωρηθεί μέρος ή νοικιάζουν μέρος της κύριας κατοικίας του νοικοκυριού.»
 9. Ο Ponzi είπε «Ο τύπος παραπάνω έχει λέει και εγκυκλίους στα συρτάρια του και άλλα τέτοια που βαριέμαι να διαβάσω». Καταρχάς βλέπω και με διαβάζεις και σ’ αρέσει να ασχολείσαι μαζί μου και όχι μόνο αυτό, γίνεσαι και διαστρεβλωτής αυτών που γράφω. Εγώ δεν εκδίδω εγκύκλιους, στα συρτάρια παλιά τις είχαν αυτοί που τις έκδιδαν ή εκδίδουν και προφανώς είχαν γνωστοποιηθεί στις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες. Μερικοί λοιποί ενδιαφερόμενοι δεν είχαν πλήρη γνώση, φυσικά ο ρόλος μου ήταν βοηθητικός τίποτα παραπάνω για να κάνουμε σωστά την δουλειά μας και να γλυτώσουμε περαιτέρω επιβαρύνσεις και εννοείται μόνο Νόμιμα. Μην αναφερθείς ξανά στο πρόσωπό μου, άντε βρείτε τώρα κανέναν άλλον που δεν σας αρέσουν οι ερωτήσεις του ή οι απαντήσεις του να την "πέσετε" διαδικτυακά...
 10. PROAKIS, σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια… Άμα δεις το προφίλ μου έκανα ένα ερώτημα το 2010 (που εννοείται δεν ήταν το επίπεδό μου στον χώρο, αυτό που είναι σήμερα), το αποτέλεσμα ήταν να μην μου απαντήσεις κανείς… (δεν λέω ότι έγινε σκόπιμα). Εννοείται το «ξεκαθάρισα» πλήρως το συγκεκριμένο του 2010 (και δεν περίμενα τα μέλη εδώ). Επειδή για το συγκεκριμένο ζήτημα (ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ) γνωρίζω ότι υπάρχει έντονη διχογνωμία στον κλάδο και έχω ακούσει πολλά και γι’ αυτό το ζήτημα… (πολλά όμως)!!! Αφού είχα βρει και διαβάσει την συγκεκριμένη Απόφαση 1041 /2019 (σελ. 31), αργότερα από την αναζήτηση μέσω Google για πρόσθετα για το συγκεκριμένο «έπεσα πάνω» στην ερώτηση μέλους του φόρουμ εδώ, ενώ το συγκεκριμένο φόρουμ δεν το διαβάζω. Εννοείται διαβάζω και το Taxheaven.gr και τα επίσημα άρθρα που «ανεβάζονται» σε αυτό και προφανώς δεν χρειάζεται να αναφερθώ στην προσφορά και την υπεραξία του συγκεκριμένου site. Σκοπός μου ήταν αποκλειστικά να το προσέξουν οι Λογιστές-Φοροτεχνικοί, που δεν έπεσε στην αντίληψή τους το συγκεκριμένο, να γίνει «τροφή για σκέψη» και να διαβάσω στην συνέχεια και τις απόψεις τους (γιατί όχι). Κανένας άλλος σκοπός δεν υπήρξε από την πλευρά μου και δεν περίμενα αυτήν την ειρωνεία… (λες και απευθύνονται σε άσχετους), γιατί σκέφτομαι να ξανασυνδεθώ εδώ ξανά μετά από 10 χρόνια (πρώτα ο Θεός), όχι ότι θα σας λείψω δεδομένου ότι ουδείς αναντικατάστατος. Τέλος γνωρίζω πρόσθετα για το συγκεκριμένο ζήτημα και για άλλα…, έχω μοιραστεί παλιές επίσημες εγκύκλιους εν ισχύ κλπ (που ήταν στα συρτάρια… υπηρεσιών), που δεν τις είχαν site με θεματολογία Λογιστικά-Φοροτεχνικά-Εργατικά κτλ. ώστε να «φιλοξενηθούν» από τις συγκεκριμένες ιστοσελίδες και να έρθουν εις γνώσιν και άλλων Λογιστών-Φοροτεχνικών και λοιπών ενδιαφερομένων. Ο καθένας μας τον προσωπικό του κόπο και αγώνα στον χώρο το ξέρει μόνον ο ίδιος. Δεν μου αρέσει να μας υποβιβάζουν την νοημοσύνη μας κανείς, λες και δεν καταλαβαίνουμε…
 11. Ε τότε αφού τα ξέρετε και τα έχετε ξεκαθαρίσει στο μυαλό σας, τι ρωτάς; θέλετε να κάνετε τον έξυπνο; Θα μαζευτούν και άλλοι στο συγκεκριμένο θέμα να ειρωνεύονται και να κάνουν τον έξυπνο;
 12. Διάβασε και το παρακάτω άρθρο: Στέρηση του κοινωνικού μερίσματος σε φιλοξενούμενους (του Ιωάννου Δ. Ρόνα) https://kozan.gr/archives/73021
 13. Λέτε «επομένως δεν έχετε να προσθέσετε κατι…» Φυσικά και γνωρίζω πρόσθετα για το συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά ο αρνητισμός σας συνεχίζει… αποθαρρύνεται μέλη να γράφουν την άποψή τους με την συμπεριφορά σας…
 14. Συνεχίζετε και επιμένετε ότι η πρώτη και η δεύτερη ανάρτησή μου δεν αφορούσε το θέμα;;; Διαβάσατε και την δεύτερη ανάρτησή μου (για το συγκεκριμένο θέμα) ή μόνο την πρώτη; Εντύπωση μου κάνει η επιμονή σας «125883623 – taxforce»… Ας σχηματίσουν την γνώμη τους τα μέλη εδώ… Σταματήστε να μου απευθύνεστε σε προσωπικό επίπεδο!!!
 15. Πρώτον δεν είμαι νομοθέτης ώστε να δημιουργώ την όποια «σύγχυση» που αναφέρετε. Δεύτερον ελπίζω να διαβάσατε παραπάνω που αναφέρω ότι «Και να μην αφορούσαν οι συγκεκριμένες δύο (2) απαντήσεις μου στο εν λόγο ερώτημα του μέλους που συζητούσατε, έχουν την νόηση και την επαγγελματική κατάρτιση οι Λογιστές – Φοροτεχνικοί να το καταλάβουν», οπότε μην υποβαθμίζετε τον Κλάδο με την απάντησή σας «taxforce». Τρίτον την Φορολογική Αρχή ενδιαφέρεται κυρίως για την ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ του ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ, συνεπώς απαραίτητη προϋπόθεση είναι να εξετάσουμε μεταξύ άλλων τον ισχύον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και τις σχετικές ερμηνευτικές εγκύκλιοι. Τέταρτον «taxforce» περιορίσου στο ερώτημα του μέλους εφόσον θέλεις να απαντήσεις και να μην δημιουργείς εντυπώσεις για το ποιος έχει «σύγχυση» και ποιος δεν έχει, άλλωστε δεν είσαι σε θέση να το κρίνεις (κράτα τις προσωπικές απόψεις σου για τον εαυτό σου και μην κρίνεις πχ αν σε μέλος εδώ δημιουργείτε σύγχυση). Στην δε καρτέλα του φόρουμ «πλοήγηση», κατά περίεργο τρόπο «εξαφανίστηκε» κατά χρονική σειρά η προηγούμενη απάντησή μου…
×
×
 • Create New...