Jump to content

dhatzi

Silver members
 • Posts

  693
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

Posts posted by dhatzi

 1. Σας ευχαριστώ πολύ. Πράγματι μιας και δεν συντρέχει λόγος προβληματικής για καμία απο τις Α κ Β επιχειρήσεις θεωρώ και εγώ ότι είναι προτιμότερη η επιλογή μέσω του ΠΠΣ.

  Ευχαριστώ και πάλι

 2. Καλησπέρα σας, αν κάποιος συνάδελφος έχει αντιμετωπίσει παρόμοιο προβληματισμό, θα μ' ενδιέφερε η άποψή του.

  ·         H εταιρεία Β , συνιστά ενιαία επιχείρηση με την εταιρεία Α, καθόσον η τελευταία κατέχει ποσοστό >50% των μετοχών της Β, για λόγους ελέγχου σώρευσης.

  ·         Η Β , έχει λάβει από την πρώτη φάση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής , με επιλογή πλαισίου ενίσχυσης βάσει του κανονισμού 1407 / 2013 (de minimis) το ποσό των € 25,000, δηλώνοντας ότι η ενιαία επιχείρηση δεν έχει λάβει άλλες ενισχύσεις βάσει του de minimis κατά την τριετία 2018-2020.

  ·         Στην δεύτερη φάση Επιστρεπτέας Προκαταβολής, η εταιρεία Β , δικαιούται ενίσχυση , εναλλακτικά , ως κάτωθι:

       (aa) Βάσει του Κανονισμού 1407/2013(de minimis) , το ποσόν των € 200,000.00 μείον € 25,000.00 που αναλογούν στην πρώτη φάση, είτε,

       (bb) Βάσει του Προσωρινού Πλαισίου Αρ. 19.3.2020/C(2020)1863 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το ποσόν των € 350,000.00 μειωμένο κατά το ποσό των € 25,000.00 που έλαβε στην πρώτη         φάση.

  Το ερώτημα που τίθεται είναι αν η επιλογή πλέον του Προσωρινού Πλαισίου 1863 / 19.03.2020 από την Β (περίπτωση bb– ως άνω) ενδέχεται να δημιουργήσει πρόβλημα στον έλεγχο σώρευσης, δεδομένου ότι η Α έχει ήδη αιτηθεί  - προκειμένου να λάβει δάνειο - βάσει του ίδιου πλαισίου, εγγυοδοτικό μέσω ΕΑΤ.

   

  Προφανώς οι ενισχύσεις δεν πρέπει να υπερβούν το όριο των € 800,000 που θέτει το Προσωρινό Πλαίσιο Στήριξης λόγω Cοvid, ήτοι ΑΙΕ (Ακαθάριστο Ισοδύναμο Επιχορήγησης) εγγυοδοτικού δανείου ΕΑΤ+Επιστρεπτέα Προκαταβολή + τυχόν άλλες ενισχύσεις βάσει Π.Π.Σ. (π.χ. επιδότηση τόκων)  και των 2 εταιρειών ≤ πλαφόν ενισχύσεων βάσει Π.Π.Σ.

  Κατά μία άποψη , αναφορικά με το εγγυοδοτικό της ΕΑΤ, ως ενίσχυση θεωρείται το ποσό της προμήθειας εγγύησης και μόνο στην περίπτωση που η επιχείρηση επιθυμεί να το χρηματοδοτηθεί (ΑΙΕ) και δε θεωρείται το ποσό του δανείου. Υπάρχει κάποια άλλη άποψη ή παρόμοιος προβληματισμός επ αυτού ???

  Ευχαριστώ θερμά

   

 3. Καλημέρα σε όλους σας κ ευχαριστώ πολύ.

  Αυτή την αντιμετώπιση σκέπτομαι προς το παρόν, αφού η εκκαθάριση των δηλώσεων 2019 κ των τροποποιητικών 2017 & 2018 βγάζει διαφορές φόρων περίπου € 9800 (λόγω πρόσθετων υψηλών εισοδημάτων)

  Ευχαριστώ κ πάλι

  Καλή συνέχεια & καλή δύναμη σε όλους

 4. Είναι γνωστό ότι η διαδικασία διόρθωσης λανθασμένων βεβαιώσεων από ΕΦΚΑ καθυστερεί πάρα πολύ μέχρι την  ανάρτηση των σωστών βεβαιώσεων αποδοχών συνταξιούχων... 

  Συνταξιούχος που διαπίστωσε λανθασμένα ποσά βεβαιώσεων - για τα έτη 2017,2018 κ 2019-  υπέβαλλε αίτημα ηλεκτρονικά μέσω e- efka από 16/04/2020 και μέχρι τώρα δεν έχουν γίνει οι αναγκαίες διορθώσεις, πάρα τις επανειλημμένες τηλεφωνικές οχλήσεις κ τις διαβεβαιώσεις του υποκαταστήματος ΕΦΚΑ που υπάγεται.

  Οι συνολικές διαφορές στις αποδοχές που εμφανίζονται, ξεπερνούν το ποσό των € 25,000 και αναλογούν στο ποσό που οικειοθελώς επέστρεψε από 11/2020 λόγω λανθασμένων μηνιαίων καταβολών εκ μέρους του ΕΦΚΑ.

  Υπάρχει κάποια διαφορετική προσέγγιση ίσως μέσω της μηχανογραφικής υπηρεσίας του ΕΦΚΑ? 

  Οποιαδήποτε βοήθεια ευπρόσδεκτη.

  Σας ευχαριστώ θερμά

 5.  

  Συνιδιοκτήτες ΕΙΧ , (50% έκαστος - ζευγάρι) έχουν πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας του ΕΙΧ για τα έτη 2018 + 2019, ο καθένας χωριστά με βάσει τα

  αντίστοιχα ειδοποιητήρια της ΑΑΔΕ. Συγκεκριμένα έχει καταβληθεί ποσό € 690,00 χ 2 φορές για κάθε έτος.

  Από σχετικές αναζητήσεις, βρήκα ότι τα τέλη μπορούν να αναζητηθούν εντός 3 ετών από την πληρωμή τους, μετά την πάροδο των οποίων παραγράφονται.

  Γνωρίζει πιθανόν κάποιος την διαδικασία αίτησης για την επιστροφή κ τα σχετικά δικαιολογητικά που απαιτούνται ? (αφορά μόνιμο κάτοικο εξωτερικού που βρίσκεται για

  ολιγοήμερες διακοπές στην Ελλάδα)   

  Ευχαριστώ πολύ

   

 6. Γιάννη σ' ευχαριστώ πάρα πολύ.:D                                                                  Είναι αλήθεια ότι .... τα έχω λίγο αφήσει και ήθελα να βεβαιωθώ για τις προθεσμίες...                               

  Παρόλα αυτά  σας παρακολουθώ ανελλιπώς...

  Πολλές ευχές σε σένα & την οικογένειά σου και σε όλους τους φίλους του tax heaven.

   

 7. Συνταξιούχος που απεβίωσε τον Μάρτιο 2018 είχε την Πλήρη Κυριότητα σε 3 ακίνητα για τα οποία υπάρχει διαθήκη (δεν έχει ακόμα δημοσιευθεί) και την επικαρπία σε 2 άλλα ακίνητα.                   Παράλληλα είχε πωλήσει το 2012 δύο αγροτεμάχια , τα οποία έκτοτε εκμεταλλεύεται ο αγοραστής πλήν όμως δεν προσήλθε μέχρι τον θάνατο του πωλητή / συνταξιούχου σε κατάρτιση συμβολαίου αγοραπωλησίας, με αποτέλεσμα να εξακολουθούν να δηλώνονται από τον πωλητή (δεν αναφέρονται στην διαθήκη).

  Σχετικά με τις απαιτούμενες ενέργειες από τους κληρονόμους, αντιλαμβάνομαι ότι θα υποβληθούν :

  (1) Δήλωση Ε1 εισοδημάτων 2017- από ένα κληρονόμο στις ημερομηνίες φετινών δηλώσεων (2) Δήλωση εισοδημάτων 2018 - μέχρι την ημερομηνία θανάτου, από τον ίδιο κληρονόμο στις δηλώσεις 2019, (3) Δήλωση Ε9 των κληρονόμων που είχαν την Ψ.Κ. που μετατρέπεται σε Π.Κ. εντός 30 ημερών από την ημερομηνία θανάτου (4) Για τα ακίνητα της διαθήκης, δήλωση Ε9 των δικαιούχων αυτής, εντός 4 μηνών και 30 ημερών από τη δημοσίευσή της. (5) Δήλωση θανάτου στη ΔΟΥ εντός εξαμήνου με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

  Είναι σωστές οι παραπάνω ενέργειες στις ημερομηνίες που αναφέρω ??? Τέλος, με πιο τρόπο θεωρείτε ότι θα πρέπει να δηλωθούν τα ακίνητα εκτός διαθήκης (τα οποία είχαν πωληθεί αλλά δεν έχει καταρτισθεί συμβόλαιο αγοραπωλησίας) ????     

  Ευχαριστώ πολύ                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 Πολλές ευχές σε όλους σας 

   

 8. Αγαπητέ συνάδελφε το θέμα ... δεν το εχω...

  Ψάχνω αρκετό καιρό για μια λυση..Πληροφορουμαι ότι πολλές ΔΟΥ μολονότι δεν έχουν αντίρρηση για την μεταφορά στην ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικου εν τούτοις - λόγω του άρθρου 4 της ΣΑΔΦ Ελλαδος-ΗΑΕ που απαιτεί προςθετα την ´´υπηκοοτητά´´ ως προϋπόθεση για να θεωρηθεί κάποιος φορολογικός ´´κατοικος´´ ΗΑΕ - διατυπώνουν την άποψη ότι ο Έλληνας που ζει κ εργάζεται στα ΗΑΕ θα πρεπει να φορολογηθεί στην Ελλαδα για το παγκόσμιο εισόδημα του.

  Εχω υποβάλλει σχετική ερώτηση στο αρμόδιο τμήμα του Υπ Οικ κ αναμένω εγγραφή απάντηση, αφού και απο την προσωπική μου επαφή εκεί, πήρα διφορούμενες -προφορικές απαντήσεις.

 9. Είσαστε σίγουρος ότι θεωρείται ´´φορολογικός κάτοικος ΗΑΈ´ ???

  Με βαςει την ΣΑΔΦ μεταξύ Ελλάδας κ ΗΑΕ για να θεωρηθεί ´´κατοικος´´ ΗΑΕ θα πρει να εχει και την υπηκοότητα των ΗΑΕ.

  Το έχετε ´´ψαξεί´ το θέμα ???

  Σημ. Υπαρχει σχετικη συζητηςη Για τους κατοίκους ΗΑΕ ... Ψαξτε το λίγο ....

 10. Ιδιωτικό συμφωνητικό εκμίσθωσης αγροτεμαχίων ( ελαιοκτηματα ) προβλέπει ως μίσθωμα την παροχή συγκεκριμένης ποσότητας ελαιολάδου ετησίως απο τον μισθωτή στους εκμισθωτές.

  Εχω δυο τέτοιες συμβαςεις εκ των οποίων η μια αφορά γονείς κ παιδιά κ η αλλη συμβαση μεταξύ μη συγγενών.

  Στο Ε2 θα αναγραφει η αντίστοιχη αξία σε ευρώ με βάσει το συμφωνητικό (έφ´ όσον η αξία αυτη υπερβαίνει το 3% της αντικειμενικής αξίας) η σε καθε περιπτωση το ετήσιο ενοίκιο θα πρεπει να ειναι κατ´ ελάχιστο το 3% της αντικειμενικής αξίας του αγροτεμαχίου ???

 11. Ατομική επιχείρηση τουριστικό γραφείο απαιτείται έκδοση εγγυητικής επιστολής από τράπεζα. Η έκδοση θα γίνει με κατάθεση μετρητών. Θα αποτελέσει τεκμήριο για το φυσικό πρόσωπο-επιχείρηση και με δεδομένο ότι η κατάθεση και έκδοση της θα γίνει πριν την έναρξη?

   

  Συνήθως η Ε/Ε εκδίδεται από τράπεζες με δέσμευση του ισόποσου σε λογαριασμό του φυσικού προσώπου.

  Αν γίνει κατάθεση μετρητών, αυτά θα παραμείνουν σε επίσης ενεχυριασμένο λογαριασμό με δικαιούχο τον επιχειρηματία / φυσικό ή νομικό πρόσωπο.   

 12. Πολύ φοβάμαι ότι παρά την μεταφορά του στην Δ0Υ κατοίκων εξωτερικου , θα εξακολουθεί να θεωρείται "φορολογικός κάτοικος Ελλαδος¨ και θα ειναι υπόχρεος να δηλώσει το παγκόσμιο εισόδημα του! Θα συμφωνήσω απόλυτα με τα ο,τι αναφέρει πιο πάνω η συνάδελφος ""Κατερίνα Τ"".

  Το θέμα ειναι πραγματι δύσκολο γι αυτούς που ζούνε κ εργάζονται στα ΗΑΕ και ακόμα πιο πολυ δαπανηρό.

  Αυτα συμβαίνουν οταν οι ΣΑΔΦ υπογράφονται απο παντελώς άσχετους .. ..στο πόδι. Με τον τροπο αυτό ειναι βέβαιο ότι σπρώχνουν τους μόνιμα διαμένοντες στα ΗΑΕ να βρουν άλλες λυσεις....

 13. εσύ πρέπει να κάνεις την προσπάθειά σου να τον μεταφέρεις εκεί αν γίνεται για να τον γλυτώσεις από τον φόρο. Αν δέν γίνει η μεταφορά,τότε δεν μπορείς να κάνεις διαφορετικά.

  Αγαπητέ συνάδελφε τι εννοεις?

  Υπάρχουν κάποια δεδομένα με βάσει την ΣΑΔΦ των εν λόγω χωρών.Προτεινεις να γίνει αίτηση για μεταφορά στην ΔΟΥ κατοίκων εξωτερικου ανεξάρτητα τι προβλέπει η ΣΑΔΦ η κάτι αλλο?

 14. Με βάσει την ΠΟΛ 1067/20.03.2015 ".....οι κάτοικοι εξωτερικου υποχρεουνται σε υποβολη δηλωσης στην Ελλάδα μόνον οταν αποκτούν πραγματικό εισόδημα, φορολογούμενο με οποιονδήποτε τροπο η απαλλασσόμενο απο πηγές Ελλαδος".

  Ετσι Έλληνας , κάτοικος εξωτερικου που ζει κ εργάζεται εκεί , τεκμαίρεται ότι δεν εχει υποχρέωση υποβολής φορολογικής δηλωσης στην Ελλάδα εφ' όσον δεν αποκτά πραγματικό

  εισόδημα στη χώρα μας απο πηγές Ελλαδος.

  Έρχεται όμως η ΣΑΔΦ μεταξύ Ελλαδος κ ΗΑΕ , η οποία στο άρθρο 4 περ. β’ αναγράφει : « στην περίπτωση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, (φορολογικός) κάτοικος σημαίνει ότι ένα φυσικό πρόσωπο που έχει την διαμονή του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την υπηκοότητα των

  Αραβικών Εμιράτων, …………»

  2. Ο φόρος εισοδήματος στα Η.Α.Ε. είναι μηδέν.

  Από τα πιο πάνω (1 και 2) γίνεται φανερο ότι o Ελληνας που είναι μόνιμα εγκατεστημένος στα Η.Α.Ε. θεωρείται ότι έχει την φορολογική του κατοικία στην Ελλάδα και όχι εκεί στα Η.Α.Ε. που ζει μόνιμα ,προσπορίζεται τα εισοδήματά του, εκεί που, ίσως, αποβιώσει. ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΗΝ

  ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ ΤΩΝ Η.Α.Ε.

  Επομένως σε περιπτωςη υποβολής αιτηςης για να δηλωθεί η μεταβολή της κατοικίας του στο εξωτερικό , δεν πρόκειται να χαρακτηριςθει επ ουδενι "κάτοικος ΗΑΕ" και θα πρεπει να συνεχιςει να υποβάλει δηλωςεις στην Ελλάδα πληρώνοντας μαλιςτα ολόκληρο τον φόρο στην Ελλάδα , μολονότι δεν αποκτά εισόδημα στη χώρα μας!

  Υπαρχει αλλη άποψη ειδικα για τους Έλληνες -κατοίκους ΗΑΕ???

 15. Μία ερώτηση και από μένα για όσους τυχόν έχουν αντιμετωπίσει παρόμοιο θέμα:

   

  To 2005 συμφωνήθηκε η παραχώρηση τριών αγροτεμαχίων έναντι Χ ποσού και συντάχθηκε ενώπιον συμβολαιογράφου μια πρόχειρη σύμβαση μεταξύ πωλητή και αγοραστή

  στην οποία περιγράφονται τα αγροτεμάχια και η ολοσχερής καταβολή / εξόφληση του αντιτίμου που συμφωνήθηκε.

  Μελλοντικά θα γινόταν και το οριστικό συμβόλαιο αγοραπωλησίας., αλλά μέχρι σήμερα το συμβόλαιο δεν έχει υπογραφεί λόγω οικονομικής αδυναμίας του αγοραστή.

  Ο πωλητής εύλογα θέλει να αποξενωθεί πλήρως από τα αγροτεμάχια τα οποία από το 2005 νέμεται ο αγοραστής και ο τελευταίος μέχρι τώρα "αδιαφορεί" για το οριστικό συμβόλαιο...

  Προτείνετε κάποια διαφορετική λύση ή θα χρειασθεί αγωγή κλπ από τον πωλητή ???

 16. Σύμφωνα με τη διάταξη της παραγράφου ιθ' του άρθρου 29 του ν. 3842/2010, από το έτος 2011 και επόμενα, απαλλάσσεται από το φόρο ακίνητης περιουσίας το δικαίωμα υψούν οικοπέδου επί του οποίου υπάρχουν κτίσματα κατοικιών ή επαγγελματικών στεγών, εφόσον βρίσκονται σε πυκνοδομημένες περιοχές στις οποίες ο συντελεστής αξιοποίησης οικοπέδου είναι ανώτερος του 2,5.

  Συνεπώς, σε όλες τις περιπτώσεις στις οποίες απαλλάσσεται η αξία του δικαιώματος υψούν οικοπέδου, για την απαλλαγή υποβάλλεται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. από το φορολογούμενο αίτηση επανεκκαθάρισης του φόρου (υπόδειγμα 1 της Α.Υ.Ο. Πολ.1225/24.12.2012), με συνημμένο τον τίτλο του ακινήτου (συμβόλαιο, σύσταση, άδειες οικοδομής κ.λπ.) για το οποίο αιτείται την απαλλαγή καθώς και οποιαδήποτε άλλα παραστατικά έγγραφα που πιστοποιούν τους ισχυρισμούς του. Από τα επισυναπτόμενα έγγραφα θα πρέπει να προκύπτει ότι τα ακίνητα που υπάρχουν επί του οικοπέδου είναι μόνο κατοικίες ή επαγγελματικές στέγες με τους τυχόν βοηθητικούς χώρους τους (αποθήκη, θέση στάθμευσης), είτε έχουν αναγραφεί σε άλλη γραμμή είτε όχι. Αν υπάρχουν κτίσματα άλλης κατηγορίας δεν χορηγείται η απαλλαγή.

  Η απαλλαγή αυτή εφαρμόζεται και στις περιπτώσεις στις οποίες δεν υπάρχει σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας, αλλά δεν έχει εξαντληθεί ο συντελεστής δόμησης, και δεν χορηγείται όταν τα κτίσματα δεν είναι κατοικία ή επαγγελματική στέγη.

   

  Ερώτηση Ψάχνοντας τον Ν. 4223 περί ΕΝΦΙΑ, δεν μπόρεσα να εντοπίσω αντίστοιχη διάταξη....Yπάρχει απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ του δικαιώματος υψούν οικοπέδου με τις ίδιες - όπως για τον ΦΑΠ- προυποθέσεις ??? 

   

   

   

 17. Αγαπητοί φίλοι & συνάδελφοι,

   

  Μέσα από τις γραμμές αυτές θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά όλους εσάς και τον καθένα χωριστά, για την πολύτιμη βοήθεια και την συνεργασία σας σ όλα αυτά τα χρόνια της επικοινωνίας μας….

  Είναι αλήθεια ότι σε όλο αυτό το διάστημα της πορείας μου στο χώρο αυτό, το Τaxheaven και οι δημιουργοί του, αλλά και όλοι εσείς υπήρξατε μια αστείρευτη πηγή πληροφοριών, που συχνά με όπλιζε με μια δύναμη μοναδική που με βοήθησε να βελτιώνω τις αδυναμίες μου, να μαθαίνω καθημερινά από τις δικές σας απόψεις και τοποθετήσεις και να δίνω λύσεις στα καθημερινά προβλήματα των πελατών μου.

   

  Εν τέλει με βοηθήσετε όλοι εσείς να σταθώ σαν επαγγελματίας, σε έναν χώρο ιδιαίτερα σκληρό και απάνθρωπο, αφού τόσο η διοίκηση όσο και οι άνθρωποι που από καιρό σε καιρό ρυθμίζουν την καθημερινότητά μας, δεν κατάφεραν ποτέ να αφουγκραστούν τα προβλήματα μας, τις αγωνίες μας και το άγχος ενός ολόκληρου κλάδου και να δώσουν τις απαιτούμενες λύσεις….

  Η αγανάκτηση όλων μας, όπως πολύ εύστοχα κατ’ εξακολούθηση έχει γράψει ο Karolos, ξεχειλίζει….  

  Για το μόνο που στάθηκαν ικανοί ήταν να “εφεύρουν” την περίφημη ΠΟΛ μέσω της οποίας «κατάφεραν» να απαγορεύσουν στον λογιστή να ασθενεί και βρήκαν την λύση στην περίπτωση …..θανάτού του!!! Ας είναι λοιπόν…

   

  Σήμερα έκανα οριστική διακοπή εργασιών της εταιρείας που εκπροσωπούσα, με γνώμονα να απαλλαγώ από το καθημερινό άγχος και τα προβλήματα της δουλειάς και να αφοσιωθώ κυρίως στον εαυτό μου και στην οικογένειά μου, μετά από μια «περιπέτεια» υγείας που πέρασα τελευταία….

   

  Είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσω να παρακολουθώ αυτό το forum – ίσως πιο χαλαρά - και θα εξακολουθώ να μαθαίνω από εσάς…

   

  Ας ελπίσουμε στο άμεσο μέλλον να υπάρξουν καθοριστικές λύσεις σε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος μας, για να μπορέσουν να πραγματώσουν τα όνειρα τους τόσα κ τόσα νέα παιδιά – συνάδελφοι, που ξεκίνησαν πρόσφατα με μεράκι την πορεία τους στον χώρο αυτό!

   

  Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους σας, να είστε πάντα γέροι κ δυνατοί !

  dhatzi

  Δημήτρης Χατζηγιάννης

   

   

   

 18.  Το θέμα δεν είναι γιατί χτυπάει .. το θέμα είναι γιατί χτυπάει για τον Κ659 , αφού η αποζημίωση απόλυσης μπαίνει στον Κ657 !

  Υπάρχει καμμία εξέλιξη στο θέμα της αποζημίωσης απόλυσης (και του κωδικού 657 που δηλωνεται-εξαίρεση από εισφορά αλληλεγγύης) και το μήνυμα που βγάζει το σύστημα για το ποσό του κωδικού 659 ???

  Σε σχετική ερώτηση στο taxis ..... τρία πουλάκια κάθονται :P  

×
×
 • Create New...