Jump to content

ponzi

Silver members
 • Content Count

  3,153
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  111

ponzi last won the day on February 27

ponzi had the most liked content!

6 Followers

About ponzi

 • Rank
  *
 • Birthday 01/03/1976

Recent Profile Visitors

16,257 profile views
 1. Μόνο για τα καταστήματα υε ειναι: 80727/2019 Για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, η παράβαση βεβαιώνεται σε «Βιβλίο Αναφοράς του ν. 3868/2010 και 4633/2019», το οποίο οφείλει να προμηθευτεί και να τηρεί ο υπόχρεος. Πρόκειται για κοινό 100φυλλο βιβλίο αναφορών με χοντρό εξώφυλλο και με αριθμημένες σελίδες, ριγέ, μεγέθους Α4, θεωρημένο από την αδειοδοτούσα αρχή. Επιπροσθέτως, η παράβαση καταχωρείται στο ειδικό τριπλότυπο έντυπο, που τιτλοφορείται «ΠΡΑΞΗ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ».
 2. Καλησπέρα Θανάση. Μην κολλάμε σε αυτό. Ξαναλέω αυτό που είπα στην αρχή: Αν για παράδειγμα φτιάξουμε μια ΙΚΕ εμείς οι δύο. Ας πούμε επίσης ότι βάζουμε διαχειριστή έναν τρίτο. Συμφωνούμε λοιπόν να μοιράσουμε τη δουλειά και να παίρνουμε 1000€ ο καθένας μηνιαίως ως προσωρινές απολήψεις κερδών. Πληρώνουμε και την παρακράτηση και προχωράμε έτσι. Δουλέυουμε κανονικά, πρωι-βράδυ, μέσα-έξω, Κυριακές και αργίες (το νορμαλ ωράριο του λογιστή δηλαδή). Ελέυθερα όμως (λέμε τώρα), όχι εξαρτημένα. Θα μπει μια μέρα το ΣΕΠΕ και θα μας βάλει 10500 για τον καθένα? Έχει αυτό κάποια λογική και (κυρίως) νομική βάση? Ισχυρίστηκε κάποιος εισηγητής σεμιναρίου ότι αυτό είναι αδήλωτη εργασία? Πείσε με σε παρακαλώ, γιατί αλλιώς θα σου πω ότι τσάμπα πληρωσες αυτό το σεμινάριο 😄
 3. Εκτός Θανάση αν μπήκε το ΙΚΑ και βρήκε τον εταίρο να εργάζεται και εκείνος απάντησε ότι ναι είμαι εδω και υπάλληλος με μισθό (εκτός από εταίρος). Δεν παίρνω δηλαδή έναντι κερδών, αλλά παίρνω μισθό κανονικά. Μεταξύ μας, αυτόν καλώς τον καμπανιάσανε. Του βάζω και εξώ bonus πρόστιμο άλλα 10500.
 4. Και τι σημαίνει αυτό? Ότι αν μπουν σε ΕΠΕ που ασφαλίζονται όλοι δεν θα βάλουν το πρόστιμο, ενώ σε ΙΚΕ θα το βάλουν? Τι σχεση η ασφαλιστέα ιδιότητα του διαχειριστή, με το αν πρέπει κάποιος εταίρος να είναι ασφαλισμένος για να εργαστεί (όχι με εξαρτημένη εργασία)? Θανάση μου, όποιος έφαγε και δέχτηκε τέτοιο πρόστιμο χωρίς ένσταση, είναι άξιος της μοίρας του. Δηλαδή αν μπουν για παράδειγμα σε ΑΕ και βρουν μέσα το ΔΣ (άμισθο) θα τους γράψουν και αυτούς. Δεν παίζει αυτό παιδιά. Μιλάμε για αδήλωτη εξαρτημένη εργασία. Αν είναι έτσι δηλαδή, να με προσλάβω εδώ στην εταιρεία μας.
 5. Καλησπέρα, Δεν προκύπτει φόρος πώλησης, σωστή είναι η σκέψη σας. Απλά να κάνετε ένα ιδιωτικό συμφωνητικό για την πώληση (αν πωληθεί σε ιδιώτη) ή να λάβετε παραστατικό αγοράς (αν πωληθεί σε γκαλερί). Αν τον είχε αγοράσει πάνω από 10000 και δεν είχε δηλώσει την αγορά του στον 723, να πω ότι μπορεί να αντιμετώπιζε πρόβλημα. Αλλιώς, μια περιστασιακή πώληση από ιδιώτη είναι. Ακόμη και αν το κέρδος ξεπερνά τις 10000, πιστεύω ότι δεν υπάρχει πρόβλημα ούτε με τα ΕΛΠ.
 6. Διαφωνώ κάθετα και οριζόντια με ότι γράφετε. Ο εταίρος μπορεί να πηγαίνει στην εταιρεία του και να δουλεύει όσο και όποτε θέλει. Δεν χρειάζεται να προσληφθεί για αυτό. Θα προσληφθεί αν λαμβάνει μισθό. Αν δεν λαμβάνει μισθό, δουλεύει για τον σκοπό της εταιρείας και οι απολαβές για αυτή του την εργασία θα είναι τα μερίσματα. Η δουλειά του διαχειριστή είναι άλλη. Αν δηλαδή έχουμε μια εταιρεία ΙΚΕ λογιστών, δεν μπορούμε να εργαζόμαστε (ως λογιστές) μέσα χωρίς μισθό? Ο διαχειριστής που θα ορίσουμε, κάνει άλλη δουλειά, αυτή του διαχειριστή (όχι του λογιστή). Θέλετε να μου δείξετε και πού γράφει ακριβώς στη νομοθεσία το αντίθετο από αυτά που γράφω?
 7. Καλησπέρα. Να ρωτήσω κάτι? Θα παίρνει μισθό από την ΙΚΕ για την εργασία του? Ή απλώς θέλετε να δικαιολογήσετε την παρουσία του στην εταιρεία? Αν ισχύει το δεύτερο, δεν χρειάζεται (φυσικά) να του κάνετε πρόσληψη.
 8. Καλή χρονιά! Από τον παρακάτω συνδυασμό: 1. Στους εξ ιδίου δικαιώματος συνταξιούχους του Δημοσίου, καθώς και όλων των φορέων, ταμείων, κλάδων ή λογαριασμών που εντάσσονται στον Ε.Φ.Κ.Α., οι οποίοι αναλαμβάνουν εργασία ή αποκτούν ιδιότητα ή δραστηριότητα υποχρεωτικώς υπακτέα στην ασφάλιση του Ε.Φ.Κ.Α., οι ακαθάριστες συντάξεις κύριες και επικουρικές καταβάλλονται μειωμένες σε ποσοστό 60% για όσο χρόνο απασχολούνται ή διατηρούν την ιδιότητα ή την δραστηριότητα. Για το διάστημα αυτό καταβάλλονται οι ασφαλιστικές εισφορές για τον απασχολούμενο συνταξιούχο, κατά τα ειδικότερα προβλεπόμενα στις οικείες διατάξεις του παρόντος νόμου. και 6. Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου έχουν εφαρμογή για όσους θα αναλάβουν εργασία ή θα αυτοαπασχοληθούν, γενικά, από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου και εντεύθεν, καθώς και για τα πρόσωπα της παραγράφου 3 του άρθρου 4.Ειδικά, για τα πρόσωπα που ανέλαβαν εργασία ή αυτοαπασχόληση πριν τη δημοσίευση του παρόντος νόμου δια-τηρούνται σε ισχύ και εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 36 του ν. 2676/1999, όπως αντικαταστάθηκε με το ν. 3863/2010, και ισχύει μέχρι την ημερομηνία έναρξης του παρόντος. δεν θα συνιστούσα να φτιάξει νέα ΙΚΕ. Μπορεί όμως να μετατρέψει την υφιστάμενη ΕΠΕ σε ΙΚΕ.
 9. Καλησπέρα σας Άννα, Τη λογιστική τη χρησιμοποιούμε κανονικά (και) για πληροφόρηση. Οπότε καλό είναι τα περάσετε στα έξοδα ταξιδίων. Στην πίστωση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είτε την τράπεζα (δεν πάνε στη ΜΥΦ, ώστε να χρειάζεται ο προμηθευτής), είτε τον προμηθευτή αν τα κλείσατε μέσω πρακτορείου και έχετε ανοιχτό λογαριασμό (με το πρακτορείο). Στη δεύτερη περίπτωση θα έχετε σίγουρα απόδειξη πώλησης εισιτηρίων. Προσοχή επίσης στο πότε θα γίνει το ταξίδι. Αν το ταξίδι είναι σε άλλο έτος (ή σε άλλη περίοδο σε περίπτωση που τηρείτε μηνιαία πχ αποτελέσματα), θα χρειαστεί να περάσει το ποσό από μεταβατικούς λογαριασμούς. Εξαρτάται από την εταιρεία κάθε φορά. Αν πρόκειται για σοβαρή κατάσταση, ακολουθήστε τους παραπάνω χειρισμούς. Αν είναι τύπου "τι μας λες τώρα ρε φίλε, το εισιτήριο των διακοπών μου είναι στο Μπάνσκο και να δω με την ευκαιρία πώς πάει και η άλλη εταιρεία στη Βουλγαρία", βάλτε τα στα διάφορα έξοδα και πολύ ασχοληθήκαμε.
 10. Καλησπέρα και σε εσάς. Λοιπόν, απαντώ στην πρώτη σας δημοσίευση, σαν καλωσόρισμα ας πούμε. Κατ' αρχάς να σας ζήσει η κορούλα σας και να μην ανησυχείτε, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη θα έχετε, και για το 2019 και για το 2020. Εφόσον εργάζεστε 10 χρόνια, δεν μπορεί να είστε νεαρός. Είστε νέος, και μάλλον είστε στην ιδανική ηλικία για το επόμενο βήμα, ειδικά εάν είστε φιλόδοξος νέος. Η σχέση εργοδότη-εργαζόμενου είναι μια σχέση ευαίσθητη και δύσκολη. Και επειδή μάλλον δεν είστε millenial (γιατί αν είστε, κακώς σας γράφω), ή τέλος πάντων είστε στα πάνω όρια των millenials και στα κάτω της generation x (της δικής μου δηλαδή) - οπότε μπορούμε να κάνουμε συζήτηση - θα κάνω μια εξομολόγηση: Είμαι νευράκιας (πολύ) και κυκλοθυμικός. Πολλές φορές έχω άσχημες αντιδράσεις. Στο γραφείο είμαστε τυπικότατοι με την καταβολή των αποδοχών. Με τις άδειες δεν είμαστε τυπικοί (τουλάχιστον τις αποζημιώνουμε στο τέλος...). Τα ωράρια είναι βάρβαρα (πληρώνονται τουλάχιστον). Σας θυμίζει κάτι αυτό? Στις αρχές του έτους έχασα ένα από τα πιο σημαντικά στελέχη του γραφείου, εξαιτίας των παραπάνω και ειδικά εξαιτίας της παραξενιάς μου. Προσπάθησα να το αποτρέψω στο τέλος, αλλά εις μάτην... Χίλιες φορές μετάνιωσα για τα λάθη που έκανα ως εργοδότης. Πάμε παρακάτω όμως και όλα γίνονται για κάτι καλύτερο. Καταλήγω: Για να είστε εκεί τόσα χρόνια, κάτι σημαίνει. Και για εσάς, και για τον εργοδότη. Αν το ποτήρι ξεχείλισε, αν νιώθετε έτοιμος για το επόμενο βήμα, προχωρήστε. Πρώτα όμως κάνετε μια νηφάλια συζήτηση. Όχι για να ζυγίσετε το ρίσκο, όχι γι' αυτό. Απλά γιατί πολλές φορές, ειδικά μετά από χρόνια, σταματάμε να βλέπουμε τα θετικά σε αυτά που ήδη έχουμε. Αμφότεροι...
 11. 50% = ποσοστό συνιδιοκτησίας στο κτίσμα 50% Χ ποσοστό συνιδιοκτησίας κτίσματος επί του οικοπέδου = ποσοστό συνιδιοκτησίας στο οικόπεδο
 12. 2. Από την υποχρέωση της προηγούμενης παραγράφου εξαιρούνται, ανεξάρτητα από τη χώρα στην οποία έχουν την έδρα τους σύμφωνα με το καταστατικό τους: γ) Ναυτιλιακές επιχειρήσεις που έχουν εγκαταστήσει γραφεία στην Ελλάδα σύμφωνα με τις διατάξεις του α.ν. 89/1967 (ΦΕΚ 132 Α'), όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με τον α.ν. 378/1968 (ΦΕΚ 82 Α'), το ν. 27/1975 (ΦΕΚ 77 Α'), το ν. 814/1978 (ΦΕΚ 144 Α') και το ν. 2234/1994 (ΦΕΚ 142 Α') και πλοιοκτήτριες εταιρείες εμπορικών πλοίων για τα ακίνητα που ιδιοχρησιμοποιούν στην Ελλάδα αποκλειστικώς ως γραφεία ή αποθήκες για την κάλυψη των λειτουργικών τους αναγκών ή που εκμισθώνουν σε ναυτιλιακές επιχειρήσεις της παρούσας περίπτωσης αποκλειστικά ως γραφεία ή αποθήκες για την κάλυψη των λειτουργικών τους αναγκών.
 13. Γιατί ο ΕΦΑ βγήκε για αυτές ακριβώς τις εταιρείες! 3091/2002 Αν το σύνολο ή μέρος των ονομαστικών μετοχών, μεριδίων ή μερίδων των εταιρειών των ανωτέρω περιπτώσεων α', β', γ' κατέχει ή διαχειρίζεται σε νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα που έχει την έδρα του σύμφωνα με το καταστατικό του σε άλλη εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης χώρα με την επιφύλαξη όσων ορίζονται στο προηγούμενο εδάφιο, απαιτείται, για να χορηγηθεί απαλλαγή, να συντρέχουν για το νομικό πρόσωπο ή τη νομική οντότητα οι προϋποθέ­σεις της παραγράφου 4 του ίδιου άρθρου. 4. Εξαιρούνται από την υποχρέωση της παραγράφου 1 εταιρείες που έχουν την έδρα τους, σύμφωνα με το καταστατικό τους, σε τρίτη χώρα εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συντρέχουν οι αναφερόμενες στην παράγραφο 3 υπό στοιχεία α' , β' και γ' περιπτώσεις, εφόσον η καταστατική τους έδρα δεν βρίσκεται σε κράτη μη συνεργάσιμα σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις για τα κράτη αυτά του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Ο Παναμάς έχει βγει μεν πλέον από τη λίστα μη συνεργάσιμων κρατών, αλλά είναι πολύ πιθανό να ξαναμπεί https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/40192 Μην το ρισκάρετε, αν μπει ξανά θα βρεθούν εγκλωβισμένοι.
 14. Το 34 του παλιού ΚΦΕ ήταν για τα τεκμαρτά των οικοδομικών. Δεν υπάρχει πια. Ο ΚΑΔ καλύπτει τεχνικά έργα οικοδομικά (κατασκευές). Πιάνει και τους εργολάβους με αντιπαροχή.
×
×
 • Create New...