Jump to content

MXalit

Silver members
 • Content Count

  1,616
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  3

Reputation Activity

 1. Like
  MXalit reacted to MAKIS74 in διανομή των κερδών μιας ΝΕΠΑ εις τους μετόχους της   
  Καλησπερα σε ολους.
  ΝΕΠΑ με κερδη 20.000 € μονο απο αφορολογιτες πραξεις. Κανω το ε3 κανονικα ασαν να ηταν οε-εε από το οποιο(ε3) προκυπτει και το κερδοσ των 20.000 €.
  Στο εντυπο Ν περναω τον τζιρο 70.000,00 στον 015 και το κερδοσ στον 116.Αυτο που με μπερδευει και δεν ξερω πως να το αντιμετωπισω είναι ο κωδικος 559 του εντυπου Ν στον οποιο πρεπει να βαλουμε τον συνολικο τζιρο.Και αυτό που λεει η πολ 1047/2017 ότι πρεπει στον κωδικο 2018 της αναμορφωσης (σε συνδυασμο με τον 559 ) να βαλουμε ολες τις δαπανες που εγιναν για απαλλασομενα εσοδα (δηλαδή όλα τα εξοδα).Με το σκεπτικο αυτό ολος ο τζιρος γινεται κερδος???Υπαρχει καποιος άλλος κωδικος που επηρεαζει το αποτέλεσμα για τιε ναυτιλιακες ειτε στο Ε3 ειτε στο Ν???
  Βαση του παραπανω τροπου αντιμετωπησης τα κερδη είναι ΠΑΝΤΑ μηδεν. - Εκτος και αν πρεπει να βγουν μηδεν μιας και μιλαμε για φορολογητεα κερδη.....???
   
  Αν εχει καποιος αντιμετωπησει φετος δηλωση ΝΕΠΑ ας μου δωσει τα φωτα του ευχαριστω.
 2. Upvote
  MXalit got a reaction from koskir1 in ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΕΦΚΑ Κ Ε3   
  Υποθέτω πως θα προσθέτουν τις καταβλητέες, την τελική εκκαθάριση....
  Το άλλο κρίσιμο που με απασχολεί είναι απο που θα διαβάσουν το ποσό? Απο Ε3? και αν δεν έχω εκπέσει το ποσό στο Ε3 (ασχέτως αν έχω καταβάλλει ή όχι θα προσαυξάνει και πάλι τα κέρδη?
  Περίπτωση 1
  Καθαρό κέρδος 10.000 
  Ασφαλιστικές εισφορές καταβλητέες με κανονική εμπρόθεσμη πληρωμή 1.000,00 € τις οποίες δεν τις έχω συμπεριλάβει στο Ε3 για Χ-Ψ λόγους
  Απο ποιό ποσό θα υπολογιστεί το ΕΦΚΑ? 10.000    ή    +1000 = 11.000 ?
  Περίπτωση 2
  Καθαρό Κέρδος 10.000
  Καταβλητέες 2.000, εκ των οποίων δεν έχω πληρώσει τίποτα και ούτε θα  πληρώσω εμπρόθεσμα, δεν έχω εκπέσει και τίποτα στο Ε3
  Απο ποιο εισόδημα θα υπολογιστεί ΕΦΚΑ? 10.000   ή    +2000 = 12.000?
  Μήπως όσοι δεν πληρώνουν εμπρόθεσμα θα επιβαρυνθούν με το επιπλέον ποσό εισφορών λόγω το οτι δεν θα το έχουν εκπέσει αλλά παρ όλα αυτά θα προστίθεται στα κέρδη?
 3. Like
  MXalit reacted to crislog in ΠΩΛΗΣΗ ΠΑΓΙΟΥ ΜΕΤΑΞΥ ΑΓΡΟΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ   
  με συμφωνητικό, υπάρχουν σχετικά υποδείγματα αν γκουγκλαρης.
  Θα χρειαστεί και όταν θα πάνε στη δ/νση γεωργίας για την μεταβίβαση.
 4. Like
  MXalit got a reaction from koskir1 in αποσβέσεις παγίων αξίας κατω των 1500 ευρω , χρόνος υπολογισμού τους   
  ΠΟΛ.1073/31.3.2015 - Συνεπώς, κάθε πάγιο περιουσιακό στοιχείο του οποίου η αξία κτήσης είναι μέχρι χίλια πεντακόσια (1.500) ευρώ, μπορεί να αποσβεστεί είτε εφάπαξ στο φορολογικό έτος που αποκτήθηκε, είτε τμηματικά με βάση το συντελεστή απόσβεσης από τον επόμενο μήνα εντός του οποίου χρησιμοποιήθηκε ή τέθηκε σε λειτουργία.
 5. Like
  MXalit got a reaction from GEORGE1 in αποσβέσεις παγίων αξίας κατω των 1500 ευρω , χρόνος υπολογισμού τους   
  ΠΟΛ.1073/31.3.2015 - Συνεπώς, κάθε πάγιο περιουσιακό στοιχείο του οποίου η αξία κτήσης είναι μέχρι χίλια πεντακόσια (1.500) ευρώ, μπορεί να αποσβεστεί είτε εφάπαξ στο φορολογικό έτος που αποκτήθηκε, είτε τμηματικά με βάση το συντελεστή απόσβεσης από τον επόμενο μήνα εντός του οποίου χρησιμοποιήθηκε ή τέθηκε σε λειτουργία.
 6. Like
  MXalit got a reaction from mk83 in αποσβέσεις παγίων αξίας κατω των 1500 ευρω , χρόνος υπολογισμού τους   
  ΠΟΛ.1073/31.3.2015 - Συνεπώς, κάθε πάγιο περιουσιακό στοιχείο του οποίου η αξία κτήσης είναι μέχρι χίλια πεντακόσια (1.500) ευρώ, μπορεί να αποσβεστεί είτε εφάπαξ στο φορολογικό έτος που αποκτήθηκε, είτε τμηματικά με βάση το συντελεστή απόσβεσης από τον επόμενο μήνα εντός του οποίου χρησιμοποιήθηκε ή τέθηκε σε λειτουργία.
 7. Like
  MXalit got a reaction from GEORGE1 in ΦΠΑ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗΣ ΚΙΝΗΤΩΝ ΤΗΛΕΦΩΝΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ   
  Το τιμολόγιο θα εκδοθεί με ΦΠΑ κανονικά
 8. Like
  MXalit got a reaction from DimitrisD in Υποβολή βεβαιώσεων αποδοχών για εργόσημο και για οικοδομικά ένσημα   
  Δεδομένου οτι ο λόγος γίνεται για ιδιώτες που απασχολούν εργάτες σε οικοδομικό έργο...
  Ψάχνω να βρώ αν προκύπτει απο κάπου η υποχρέωση υποβολής ΦΜΥ και βεβαιώσεων αποδοχών αλλά προφανώς κάτι χάνω και δεν βρίσκω..
  Ξεκινάω με το αρθ 59 ν 4172 Φορολόγηση στην πηγή
  Γίνεται αναφορά σε επιχειρηματική δραστηριότητα, δεν έχει ιδιώτες
   
  ΠΟΛ 1072/2015  αναφορικά με την παρακράτηση φόρου στο εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις.
  Επίσης αναφέρει το αρθ 59, χωρίς πουθενα να αναφέρει ιδιωτικά οικοδομικά έργα
   
  ΠΟΛ 1274/2015 -  Τύπος και περιεχόμενο της βεβαίωσης αποδοχών ή συντάξεων
  Πάλι κάνει αναφορά στα ίδια άρθρα χωρίς πουθενά να αναφέρει καμία επιπλέον ιδιαιτερότητα για οικοδομικά ή για ιδιώτες
  Επίσης στην πολ 1274/15 έχει εξαφανιστεί η αναφορά που έλεγε "ανεξάρτητα αν ο υπόχρεος είναι επιτηδευματίας ή όχι" στην πολ 1039/14
   
  Γνωρίζοντας οτι είστε πολύ περισσότερα "ψαγμένος" στο συγκεκριμένο θέμα αναρωτιέμαι που δεν έχω κοιτάξει, τι λάθος κάνω και δεν βρίσκω πουθενά την υποχρέωση για υποβολή ΦΜΥ και βεβαίωσης αποδοχών για εργάτες ιδιωτικών οικοδομικών έργων? 
 9. Upvote
  MXalit reacted to sailor in Ενδοκοινοτική απόκτηση απο απαλασσόμενη του ΦΠΑ επιχείρηση   
  Απαντήσεις απο την Αρμόδια υπηρεσία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων / Διεύθυνση Εφαρμογής Άμεσης Φορολογίας, σε συχνές Ερωτήσεις για "ΘΕΜΑΤΑ ΦΟΡΟΥ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ (Φ.Π.Α.)"

  ΘΕΜΑΤΑ ΦΟΡΟΥ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ (Φ.Π.Α.)
  ......................................................................................................................................................................................................
  10. Πώς αποδίδεται ο Φ.Π.Α., για ενδοκοινοτική απόκτηση αγαθών ή ενδοκοινοτική λήψη υπηρεσιών για την οποία πρέπει να αποδοθεί φόρος από πρόσωπα που στερούνται του δικαιώματος έκπτωσης του φόρου.
  Τα μη υποκείμενα στον φόρο νομικά πρόσωπα, τα πρόσωπα που ενεργούν αποκλειστικά πράξεις για τις οποίες δεν παρέχεται δικαίωμα έκπτωσης του φόρου των εισροών τους, οι απαλλασσόμενες μικρές επιχειρήσεις και οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος καθίστανται υπόχρεοι για την καταβολή Φ.Π.Α. για την ενδοκοινοτική απόκτηση αγαθών, καθώς και για την ενδοκοινοτική λήψη υπηρεσιών που πραγματοποιούν. Ο φόρος αποδίδεται με «έκτακτη δήλωση Φ.Π.Α.» που υποβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την λήξη της φορολογικής περιόδου και μόνο για τις φορολογικές περιόδους που πραγματοποιούνται τέτοιες συναλλαγές. Ενδοκοινοτικές αποκτήσεις αγαθών Ειδικότερα, για τις ενδοκοινοτικές αποκτήσεις αγαθών η υποχρέωση για την καταβολή του φόρου υφίσταται και η «έκτακτη δήλωση Φ.Π.Α.» υποβάλλεται στις περιπτώσεις που: α) οι πραγματοποιούμενες συναλλαγές υπερβαίνουν το όριο, των 10.000,00€ (χωρίς το Φ.Π.Α.) από όλα τα κράτη μέλη, κατά την προηγούμενη ή τρέχουσα διαχειριστική περίοδο. β) οι πραγματοποιούμενες συναλλαγές δεν υπερβαίνουν το ανωτέρω όριο, ωστόσο τα ανωτέρω πρόσωπα επιλέγουν τη φορολόγησή τους στο εσωτερικό της Χώρας, αποκτώντας Α.Φ.Μ./ Φ.Π.Α. και κοινοποιώντας τον στον προμηθευτή τους. Η επιλογή αυτή γίνεται με υποβολή δήλωσης μεταβολών - μετάταξης, η οποία ισχύει τουλάχιστον για δύο πλήρεις διαχειριστικές περιόδους, μετά από την πάροδο των οποίων μπορεί να ανακληθεί. Η ανάκληση ισχύει από την επόμενη διαχειριστική περίοδο. Ενδοκοινοτικές λήψεις υπηρεσιών Η υποχρέωση για καταβολή Φ.Π.Α. για υπηρεσίες που λαμβάνονται από άλλο κράτος μέλος και οι οποίες φορολογούνται στην Ελλάδα, σύμφωνα με το άρθρο 14.2.α του Κώδικα Φ.Π.Α., ισχύει για κάθε υποκείμενο στον φόρο, ανεξάρτητα από το ύψος των υπηρεσιών αυτών (με την προϋπόθεση ότι δεν απαλλάσσονται). Επίσης, η υποχρέωση αυτή ισχύει και για τα ΝΠΔΔ, τα οποία διαθέτουν Α.Φ.Μ. για ενδοκοινοτικές αποκτήσεις αγαθών που πραγματοποιούν, καθώς και για τα ΝΠΔΔ τα οποία παράλληλα ασκούν δραστηριότητα που υπάγεται στον φόρο ανεξάρτητα από το εάν οι υπηρεσίες χρησιμοποιούνται για τη φορολογητέα δραστηριότητα ή για τη δραστηριότητα δημόσιας εξουσίας. Σημειώνεται, ότι στις ανωτέρω περιπτώσεις τα πρόσωπα αυτά υποχρεούνται στην υποβολή ανακεφαλαιωτικού πίνακα ενδοκοινοτικών αποκτήσεων αγαθών και λήψεων υπηρεσιών και δήλωσης INTRASTAT, εφόσον έχουν υπερβεί το στατιστικό κατώφλι εξομοίωσης.
 10. Upvote
  MXalit got a reaction from eleni1981 in ΑΠΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΓΡΟΤΩΝ   
  Δεν υπάρχει άθροισμα πλέον, εκεί που βάσεις το άθροισμα είναι για άλλου είδους επιδοτήσεις, μόνο τα επιμέρους ποσά βάλε και στείλε
 11. Upvote
  MXalit reacted to Κρηθέας in ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ προβλήματα και δυσλειτουργίες στην άμεση απόδοση των βοηθημάτων.   
  Συνάδελφοι θέλησα να ανοίξω το θέμα γιατί παρατηρώ κάποιες δυσλειτουργίες στην άμεση και απρόσκοπτη (γιατί όχι) απονομή των μικρών αυτών βοηθημάτων που τα έχουν μεγάλη ανάγκη πληθυσμιακές ομάδες στη χώρα μας που διαβιούν πλέον σε συνθήκες απόλυτης ένδειας. Πιστεύω ότι η καταγραφή τους εδώ θα βοηθήσει και τις αρμόδιες υπηρεσίες να κινηθούν πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά.
  -  Ένα πρόβλημα που εντόπισα και αφορά δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας είναι ότι το σύστημα τραβάει την διεύθυνση επαγγέλματος από το Ε1, σε όσους ασκούν επιτήδευμα, με αποτέλεσμα να πρέπει κανείς να τρέχει στις υπηρεσίες των Δήμων για να καταγραφεί η διεύθυνση κατοικίας του. Γιατί να γίνεται αυτό. Θα μπορούσε να τραβάει τα δεδομένα από το μητρώο του taxis και όχι από το Ε1.
  -  Ένα δεύτερο πρόβλημα αφορά όσους κάνουν δηλώσεις για τη χρήση του 2016 και τα νέα δεδομένα δεν εμφανίζονται στο πρόγραμμα του ΚΕΑ με αποτέλεσμα και πάλι να πρέπει να τρέχουν οι άνθρωποι να αποδείξουν ότι δεν είναι ελέφαντες. Έκανα δήλωση στις 18 Απριλίου και ακόμα δεν έχουν εμφανιστεί τα νέα δεδομένα στο σύστημά τους. Δεν καταλαβαίνω γιατί να μην ενημερώνονται άμεσα (δηλαδή 3-5 εργάσιμες το πολύ).
  Αυτό με τη σειρά του καθυστερεί βασανιστικά για όσους έχουν ανάγκη ακόμη και αυτά τα 100 ευρώ (ξέρετε ότι αρκετοί συμπολίτες μας πλέον δεν έχουν ούτε ψωμί να αγοράσουν, μην σας φαίνεται περίεργο ή παράξενο, δυστυχώς έτσι είναι..)
  Μπορείτε και σεις να προσθέσετε τυχόν άλλα προβλήματα και δυσλειτουργίες γιατί, θα το ξαναπώ, υπάρχουν άνθρωποι που τα έχουν ανάγκη..
  π ε ι ν ά ν ε…!
  Ελπίζω οι αρμόδιοι να τα κοιτάξουν και να κάνουν κάτι γιατί δεν θέλω να σκεφτώ ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να γίνονται σκόπιμα λόγω έλλειψης κονδυλίων.
 12. Upvote
  MXalit got a reaction from nickpapou in ΑΠΟΡΙΕΣ-ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΕΣ   
  Εξαρτάται τι θα συμπεριλάβει εκει μέσα ο ΟΠΕΚΕΠΕ, καθε ετος και ενα νεο φρούτο φυτρώνει.... 
  Φέτος πιστευω πως θα συμφωνούν οι πληρωμές με τις βεβαιώσεις, γιατι πρόλαβαν και έβαλαν εντός του 2016 οτι αφορά το 2016, οπότε και δεν θα υπάρχει πρόβλημα
 13. Upvote
  MXalit got a reaction from vvxk in Χαρτόσημο σε τιμολόγιο αγοράς αγρότη κανονικού καθεστώτος   
  Γνωμη με επιφύλαξη... χαρτόσημο
  Δεν το εχω ψάξει, αν υπάρχει κατι τεκμηριομένο απο άλλο συνάδελφο θα βοηθήσει
 14. Upvote
  MXalit got a reaction from stdlog in αγροτες ειδικου καθεστωτος και λοιποι 'αγροτες'   
  Εκδίδει ειδικό στοιχείο προς ιδιώτες και προς άλλους αγρότες ειδικού καθεστώς, ΟΧΙ σε κανονική επιχείρηση, 
 15. Upvote
  MXalit got a reaction from SOTIRIOS in ΑΓΡΟΤΕΣ-ΦΠΑ-ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ - ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΟΛ 1201/2016   
  OXI, το αν θα δηλώσεις την επιδότηση στο προηγούμενο έτος ή οχι δεν επηρεάζει την ενταξη στο ΦΠΑ.
  Κρίνεις με βασει τα εισπραχθέντα. Δηλώνεις με βάσει το έτος που ανάγονται
 16. Upvote
 17. Upvote
  MXalit got a reaction from koskir1 in Κριτήρια ένταξης και παραμονής στο ειδικό καθεστώς   
  Οχι, και του ειδικού είναι μέσα, ασχέτως αν κρατούν βιβλία με δικαίωμα μη ενημέρωσης ή ενημέρωσης αυτών κλπ
 18. Upvote
  MXalit got a reaction from epis in Τι θα γίνει τελικά με τους αγρότες?   
  Πιο απλά... για τα προηγούμενα χρόνια βάλε την επιδότηση όπως σε βολευει (είτε στο έτος δαικαιώματος είτε στο έτος είσποραξης) ωστε να αποφύγεις την ένταξη στα βιβλία, αν όμως ξεπερνάς τις 5000 ευρώ σε όποια χρονιά και αν τα βάζεις τότε είχες υποχρέωση ένταξης και αν σε πιάσω θα υποχρεωθείς να κάνεις εκπρόθεσμη έναρξη, ΦΠΑ κλπ
 19. Upvote
  MXalit got a reaction from SophiaL in υποχρεωσεις συλλογου μη κερδοσκοπικου χαρακτηρα   
  Ο σύλλογος δεν πουλάει ημερολόγια...
  Ο σύλλογος δέχεται δωρέες απο τρίτους για την υποστήριξη των καταστατικών σκοπών του, και χαρίζει ημερολόγια ως ενθύμιο 
 20. Upvote
  MXalit got a reaction from PETROMANOF in Εργόσημα ΟΓΑ - τρόπος φορολόγησης   
  Οχι
  Συνολική αξία
 21. Downvote
  MXalit got a reaction from PWCBS in Ψαχνω τον Κωδικα τελών χαρτοσήμου - Μπορεί να το ανεβάσει κάποιος συνάδελφος   
  Νομίζω ότι υπήρχε στην σελίδα αλλά δεν το βρήκα, έχει κάποιος συνάδελφος να το ανεβάσει
 22. Upvote
  MXalit got a reaction from sakispap in βεβαιωση οπεκεπε σκετη παρανοια ....   
  Το συγκεκριμένο έγγραφο δεν αλλάζει την ουσία, ούτε απαγορεύει να δηλώνονται επιδοτήσεις που αφορούν την χρήση. Απλά δεν δέχεται την συγκεκριμένη εκτύπωση ως αποδεικτικό στοιχείο. Εγω το σκέφτομαι λίγο διαφορετικά. Μπορώ σε ενδεχόμενο έλεγχο να αποδείξω με επίσημη βεβαίωση οτι αυτά αφορούσαν την συγκεκριμένη χρήση? Αν ναι δεν υπάρχει πρόβλημα. Τα δηλώνω απο τωρα και εφόσον συμφωνήσει και το ποσό τις επίσημης βεβαίωσης που θα έχω του χρόνου είμαι σωστός. Αν δεν συμφωνούν τα ποσά με την επίσημη που θα εχω του χρόνου τοτε θα χρειαστώ τροποποιητικές.
 23. Upvote
  MXalit reacted to Andy in φορολογική αναμόρφωση των εξόδων από αυτοκίνητα και κινητή τηλεφωνία   
  Σύμφωνα με την ΠΟΛ 1235/2011, η κουρτίνα Α
 24. Upvote
  MXalit reacted to ponzi in Mηδενικη απογραφη εναρξης-ληξης ετους 2014   
  Καλησπέρα
  Στα γρήγορα:
   
  Για το 2014 ΚΦΑΣ:
   
  16. Ο υπόχρεος απεικόνισης συναλλαγών που εντάσσεται σε τήρηση απλογραφικών βιβλίων τηρεί: α) Βιβλίο εσόδων - εξόδων. β) Βιβλίο απογραφών ή καταστάσεις απογραφής, εφόσον τα ετήσια ακαθάριστα έσοδά του από την πώληση αγαθών υπερέβησαν το όριο των εκατό πενήντα χιλιάδων (150.000) ευρώ. Τα έσοδα της πρώτης διαχειριστικής περιόδου δεν ανάγονται σε ετήσια βάση.
   
  Επομένως αν πωλήσεις έως 150000 τότε όχι απογραφή (0).
   
  Καταργήθηκε ο 2238 που έγραφε (άρθρο 31):
   
  Ειδικά για τις επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία με την απλογραφική μέθοδο  όταν δεν διενεργούν απογραφή, ως απογραφή λήξης της διαχειριστικής περιόδου λαμβάνεται ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%) επί των αγορών της περιόδου αυτής και ως απογραφή έναρξης ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%) επί των αγορών της προηγούμενης διαχειριστικής περιόδου.
   
  Οπότε 0-0
   
  Και προαιρετικά χρησιμοποιούμε το άρθρο 72 παρ. 32 του 4172/2013:
   
  (33) 32. Ειδικά οι επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία και οι οποίες για τον προσδιορισμό των αποτελεσμάτων τους του οικονομικού έτους 2014 (χρήση 2013) εφάρμοσαν τις διατάξεις του δευτέρου εδαφίου της περίπτωσης γ΄ της παρ. 1 του άρθρου 31 του ν. 2238/1994 (Α΄ 151), δύνανται, αποκλειστικά για τον προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος του φορολογικού έτους 2014, ως απογραφή έναρξης να λάβουν ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%) των αγορών της διαχειριστικής χρήσης του 2013 και ως απογραφή λήξης το δέκα τοις εκατό (10%) των αγορών του φορολογικού έτους 2014, ανεξαρτήτως υποχρέωσης σύνταξης απογραφής εμπορεύσιμων περιουσιακών στοιχείων.
   
   
 25. Upvote
  MXalit reacted to Eumilos. in Τα 48 ΄΄ΠΡΟΣΟΣΟΧΗ΄΄ που πρέπει να Προσέξουμε κατά τη σύνταξη της δηλωσης   
  ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
  Α) Πρόλογος
  Β) Οι Βασικές  ΠΟΛ.
  Ε1
  Ε2
  Ε3
  ΚΦΑ
  Ν
  Ε16
  Γ) ΤΟΚΩΝ ..το  Ανάγνωσμα
  1. Τόκοι καταθέσεων γενικά.
  2. Ενοίκια
  3. Φοιτητές. 18plus +
  4. Κάτοικοι εξωτερικού. (Έλληνες μετανάστες σε Γερμανία, Αμερική κλπ)
  5. Άνεργοι.
  6. Ελληνίδες σύζυγοι – Φόρος  και  στα οικιακά με 26%..?.?
  Δ) ΑΓΡΟΤΩΝ …το Ανάγνωσμα
  1. Πως το αγροτικό εισόδημα από φορολογία με  13%  εκτινάσσεται  στο … 26%??
  2. Πως η αφαίρεση του ποσού 12.000,00 για τις  επιδοτήσεις στο Ε3,  ..στέλνει επίσης τον αγρότη στο συντ. 26%...
  Δ) Επίλογος
   
   
  Α) Πρόλογος
  Μεσολάβησε ένας μήνας και 22 ημέρες από την ανάρτησή μας στις 11/4/15 και παραμένουν ακόμη  εκκρεμότητες.
  Στο μεταξύ εκδόθηκαν:
  1.Εκδόθηκε η ερμηνευτική ΠΟΛ 1113/15 για τις λογιστικές διαφορές  (ΚΦΑ)  στις 3/6/2015
   http://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/21009/hl/1113
  2.Εκδόθηκε και το βιβλιαράκι με τις οδηγίες για το Ε1
  http://www.taxheaven.gr/pagesdata/odigies_diloseon_2015.pdf
  3. Εκδόθηκε η απόφαση για τα ανείσπρακτα ενοίκια
  http://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/23870
  4. Εκδόθηκε το  βιβλιαράκι για το ηλεκτρονικό Ε1
  http://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/23878
  5. Εκδόθηκαν και τα ετήσια  κλασικά βιβλία στο  εμπόριο, διατίθενται στο κόμβο
  http://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/23745/hl/%CE%94%CE%97%CE%9B%CE%A9%CE%A3%CE%A4%CE%95%20%CE%95%CE%9E%CE%A5%CE%A0%CE%9D%CE%91
  http://www.taxheaven.gr/eshop/ajax.php?view=1&id=371
  http://www.taxheaven.gr/eshop/ajax.php?view=1&id=370
  http://www.taxheaven.gr/eshop/ajax.php?view=1&id=369
  http://www.taxheaven.gr/eshop/ajax.php?view=1&id=367
  6. ΤοTAXHEAVEN  ετοίμασε τον αναλυτικό οδηγό  του
  http://www.taxheaven.gr/fordates/index/index/cat/1/year/2015
  Και  όμως το τοπίο είναι θολό , παραμένει η σύγχυση και η αντίστροφη μέτρηση άρχισε … με ορίζοντα την ..30/6/2015,  ημέρα Τρίτη…
  Τι απομένει ακόμη;
  Να ανοίξει η εφαρμογή για το έντυπο Ν , να εκδοθεί η ερμηνευτική για τους αγρότες και ειδικά με την ιδιόχρηση των αγρών, το τι θα γίνει με τα μικροποσά των καταθέσεων (άνεργοι, φοιτητές, κάτοικοι εξωτερικού κλπ) που αντιμετωπίζονται ως πραγματικό εισόδημα και με ότι αυτό σημαίνει κλπ.
  Περιμένουμε από  το ΤΑΧΙΣ να σταματήσει τα ERRORs  και τα μηνύματα όπως προσωρινή απώλεια σύνδεσης (ήδη τα εμφανίζει τώρα που είναι χαλαρά, φανταστείτε τι θα γίνει αργότερα…)  ή είστε πάνω από 50 άτομα???? κλπ
  Στη τελική ευθεία λοιπόν, συμπλήρωμα σωστά της  ΚΦΑ, μεταφορά το ποσών στο Ε3 για  τα έντυπα που συνδέονται με  Ε1 (προσοχή για ΟΕ, ΕΕ κλπ μεταφορά  από τη ΚΦΑ απ ευθείας  στο Έντυπο Ν και όχι στο Ε3), μάζεμα των  ΑΜΚΑ, συμφωνία της  αξίας των  τόκων καταθέσεων με τον φόρο τόκων, διαγραφή των τόκων από μη δικαιούχους ή ισόποσο μοίρασμα σε κοινούς λογ/σμούς, έλεγχο των δανείων, (Το  Παρακαταθηκών δεν έστειλε τα δάνειά  του), τις  αποδείξεις του κωδ. 49  που χρειάζονται  αυτοί που φορολογούνται με τη κλίμακα των μισθωτών κλπ..
   
  Β) Οι Βασικές ΠΟΛ.
  Απαιτείται πολύ καλό διάβασμα. Πριν ΄΄φύγει ΄΄ η  δήλωση πρέπει να γίνει  μελέτη οπωσδήποτε των  παρακάτω σημαντικών  ΠΟΛ,  που είναι ταξινομημένες  και ανά έντυπο.:
   
  1) Ε1.
  Οδηγίες  από΄ ΓΓΔΕ για την ηλεκτρονική υποβολή  40 σελίδων (έκδοση 3/6/15)
  http://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/23878
  Πολ.1076/26-3-15 τεκμήρια
  http://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/20640/hl/1076
  Πολ. 1088/17-4-2015 υποβολή δηώσεων Ε1 – ανάλυση επί μέρους  κωδικών, δικαιολογητικά κλπ
  http://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/20775/hl/1088 
   Το Βιβλιαράκι οδηγιών.
  http://www.taxheaven.gr/pagesdata/odigies_diloseon_2015.pdf
  http://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/23748/hl/%CE%B2%CE%B9%CE%B2%CE%BB%CE%B9%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BA%CE%B9%20%CE%BF%CE%B4%CE%B7%CE%B3%CE%B9%CF%89%CE%BD
  Πολ.1094/17-4-2015 υποτροφίες
  http://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/20737/hl/1094
  Πολ.1047/12-2-2015  μπλοκάκηδες
  http://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/20417/hl/1047
  Η εκχώρηση ενοικίων
  http://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/23870
  Η πολ 1067/2015
  http://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/20591/hl/1067
  πολ 1052/15 οδηγίες για ιατρικά κλπ
  http://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/20464/hl/1052
  η ΔΕΑΦΑ 1064780/11-5-15 μεταχείριση  αμοιβών διαχειριστών ΟΕ κλπ.
  http://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/20844/hl/1064780
   
   
  2) Ε2.
  Πολ.1069/23-3-15 εισόδημα από ακίνητα.
  http://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/20595/hl/1069
   
  3) Ε3.
  Πολ.1097/28-4-2015 οδηγίες για το Ε3
  http://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/20763/hl/1097
  πολ 1073/2015  οι Αποσβέσεις
  http://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/20625/hl/1073
  πολ 1056/2015 Επισφαλείς πελάτεσ
  http://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/20499/hl/1056
  πολ1052/15
  Οδηγίες συμπλήρωσης  Ε3 του  Tax heaven
  http://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/20671
   
   
  4) ΚΦΑ
  Πολ.1097/28-4-2015 οδηγίες για το Ε3
  http://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/20763/hl/1097
  Πολ 1103/11/5-2015 οδηγίες  για ανέγερση σε τρίτο.
  http://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/20835/hl/1103
  Πολ. 1113/2-6-15 Η βασική ΠΟΛ.  για τις λογιστικές διαφορές. Στο παρά πέντε…
  http://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/21009/hl/1113
  πολ 1083/05 παροχές σε είδος
  http://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/20676/hl/1083
  πολ. 1079/15 έκπτωση  τιμολογίων 500,01 και άνω
  http://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/20664/hl/1079
  πολ. 1216/14 Η έκπτωση τιμολογίων  αξία 500,01 και πάνω
  http://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/19627/hl/1216
   
  5) Ν.
  Πολ.1060/19-3-2015 οδηγίες για την υποβολή δηλώσεων νομικών προσώπων
  http://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/20559/hl/1060
  Πολ.1074/1-4-2015 τύπος και περιεχόμενου δήλωσης Ν.
  http://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/20683/hl/1074
  Πολ. 1102/11-5-2015 οδηγίες για τη συμπλήρωση και εκκαθάριση του εντύπου Ν.
  http://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/20833/hl/1102
  Πολ. 1099/5-5-2015 πληροφορίες για τις δόσεις του φόρου
  http://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/20806/hl/1099
   
   
  6) Ε16.
  Πολ. 1088/17-4-2015 υποβολή δηώσεων Ε1
  http://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/20775/hl/1088
  στ. Τη δήλωση «ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΤΟΧΗΣ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΕΡΓΩΝ» (Ε16) σε δύο (2) αντίτυπα, όταν το νομικό πρόσωπο έχει στην κυριότητά του τέτοια μηχανήματα, για τα οποία οφείλεται τέλος χρήσης του άρθρου 20 του Ν.2052/1992 (ΦΕΚ Α'94).
   
  Και οι συχνές ερωτήσεις
  http://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/20952
   
  (Σ. Αν ξεχάστηκε καμιά σημαντική ΠΟΛ.  να τη προσθέσουμε)
   
  Γ) ΤΟΚΩΝ  το ..Ανάγνωσμα….
    Ενώ οι καταθέσεις των Ελλήνων έχουν πάρει προ πολλού την κατιούσα  (κτυπάνε αρνητικά ρεκόρ δεκαετιών), και   ανακοινώνεται συνέχεια μειώσεις τους, ποιος θα το περίμενε τα διάφορα μικροποσά τόκων που πιστώθηκαν στους λογ/σμούς σε μεγάλη μερίδα των Ελλήνων  φορολογουμένων και μεταφέρθηκαν στις δηλώσεις τους  (Ε1),  είναι υπεύθυνα για την έκδοση εξωφρενικών εκκαθαριστικών φόρου εισοδήματος ή καλλίτερα  Πράξεων Διοικητικού  προσδιορισμού του φόρου (όπως  .., μετονομάστηκαν από πέρυσι), έχουν αναστατώσει σχεδόν  τη κάθε ελληνική οικογένεια και έχουν κάνει τον πολύ κόσμο να  χάσει τον ύπνο τους. Μπορεί αυτό να ακούγεται υπερβολικό, αλλά θα δούμε παρακάτω ότι ισχύει πέρα για πέρα?.  Είναι επιτακτική  πλέον η ανάγκη να γίνει κάποια διόρθωση … εξομάλυνση, να τεθεί ένα όριο ή ότι οτιδήποτε  κάτι  άλλο τέλος πάντων …. για το καλό όλων…?.
  Ήδη έγινε μια κίνηση βλ. link
  http://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/23867
   
  1. Τόκοι καταθέσεων γενικά.
  Με τις εκκαθαρίσεις φόρου  που εκδίδονται  στη περίπτωση που από κάποιον  δηλώνονται τόκοι καταθέσεων,  μπορεί να ορίζει ο νόμος ότι δεν υπάρχει το προσωπικό τεκμήριο των 3.000,00,  αλλά   το ΤΑΧΙΣ ενεργοποιεί   πάντοτε το τριχίλιαρο, γιατί  θα υπάρχει  σίγουρα ένα σπίτι που θα κατοικεί ο άνθρωπος  ή  ακόμη  θα κυκλοφορεί και με ένα αυτοκίνητο.. Άρα λοιπόν δώρο άδωρο η κατάργηση του προσωπικού τεκμηρίου..?.  ΄΄ Βγαίνουν ΄΄  κάτι εκκαθαριστικά ΄΄κάτσε  καλά΄΄… Φόρος  με 26%??  και μάλιστα  πλέον προκαταβολής 55%??..
    Tips
  Ο νόμος ορίζει  λοιπόν ότι όταν  δηλώνονται μόνο  τόκοι δεν ισχύει το 3χίλιαρο. Το ΤΑΧΙΣ  όμως όταν ένας  φορολογούμενος  έχει ένα σπίτι ή ακόμη και ένα αυτοκίνητο,  ενεργοποιεί με  το τεκμήριο  της κατοικίας  και  συνάμα και το προσωπικό τεκμήριο των 3.000,00.
  Κατά την άποψή μας αν ήθελε ο νομοθέτης θα το έλεγε ή θα συμπλήρωνε ότι αν υπάρχει και σπίτι, ΕΙΧ κλπ να ενεργοποιείται και το 3χίλιαρο. Αφού δεν το ορίζει δεν βλέπω το λόγο γιατί να ενεργοποιείται….  Υπερβολικός ζήλος …..Μμμ?
   
  2. Ενοίκια
  Και με τα ενοίκια (Ε2) συμβαίνει ακριβώς  το ίδιο, ότι  δηλαδή και με τους τόκους καταθέσεων. Ίδια και απαράμιλλα, ίδια γεύση…? Ενεργοποίηση όλων των τεκμηρίων όταν πέραν των ενοικίων υπάρχει και μικροποσό καταθέσεων ή ακόμη και κατοικία ιδιόκτητη ή μισθωμένη.  Φόρος  με 26%?? Στη πράξη συνήθως όποιος έχει  κάποιο ενοίκιο  που εισπράττει  δεν θα  έχει και σπίτι που κατοικεί;;; Η απάντηση είναι συνήθως, Ναι.. Και εδώ λοιπόν και αυτός θα φορολογηθεί με 26%  με τη κλίμακα δηλαδή που ισχύει για τις επιχειρήσεις, πλέον προκαταβολής 55%??..
    Tips
  Η ενεργοποίηση των  τεκμηρίων διαβίωσης  σε περιπτώσεις που δηλώνονται αποκλειστικά εισοδήματα από τόκους έχει και άλλο κακό??? . Ένα κακό μύρια έπονται?…  Σε περιπτώσεις που δηλώνονται εισοδήματα από ενοίκια ή τόκους  δεν υπολογίζεται προκαταβολή. Η ενεργοποίηση όμως του τεκμηρίου  και η φορολόγηση με 26%, ενεργοποιεί και τον υπολογισμό  προκαταβολής  55% για το συνολικό εισόδημα?????????????
   
  3. Φοιτητές. 18plus +
  Άλλο και τούτο. Στέλνουν  στις Δ.Ο.Υ. να πάρουν όλοι οι φοιτητές  προστατευόμενα μέλη  κλειδάριθμο,  να τρέχουν στις εφορίες αυτοπροσώπως και σε περίοδο  μάλιστα εξετάσεων πολλοί εξ αυτών,   για να διαπιστωθεί  (άκουσον- άκουσον..) , αν έχουν τόκους καταθέσεων 0,01 και άνω,  και σε καταφατική περίπτωση να υποβάλλουν φορολογική δήλωση.
    Φοιτητής  λοιπόν 18 χρονών και άνω που έχει πραγματικό εισόδημα και ο τόκος των καταθέσεων δυστυχώς  πχ  είναι  0,01€,  έχει  πραγματικό εισόδημα?  και άρα θα πρέπει να υποβάλλει δήλωση μόνος του,  αλλά και να τον αναγράψει και ο πατέρας του  ως εξαρτώμενο μέλος. (από τα προστατευόμενα μέλη, περάσαμε  στα εξαρτώμενα μέλη…?.). Το θέμα είναι ότι για όλα τα παιδιά οι γονείς έχουν ανοίξει  ένα λογαριασμό στο όνομά τους  για να μπορούν να  κινούνται στη πόλη που φοιτούν….(Από τη μια μεριά λέμε να γίνονται όλες οι πράξεις με τράπεζες και γενικά με  πλαστικό χρήμα, - το πλαστικό χρήμα όμως  δεν προϋποθέτει τραπεζικό λογ/σμό;;- και από την άλλη  μεριά όχι  απλά τιμωρούμε, αλλά τους εξοντώνουμε κιόλας… με 26% και με ενεργοποίηση των τεκμηρίων με τον υπολογισμό των τόκων που συνήθως  είναι ασήμαντα ποσά. ….
  Tips
  Άμεση αλλαγή, τουλάχιστον να ορισθεί   ένα όριο. Και δεν ξέρω τι γίνεται με το χρόνο, αν θα προκάνουν….
  Με τον  υφιστάμενο νόμο  λοιπόν,  εάν ο πατέρας και ο φοιτητής είναι συνδικαιούχοι  σε λογ/σμό (κοινός) και ο πατέρας είναι  ο κύριος του λογαριασμού, στη περίπτωση που  δηλώσει ο πατέρας  όλους τους τόκους  όπως είναι και το σωστό, τότε  ο φοιτητής δεν  θα έχει  υποχρέωση υποβολής  δήλωσης, και άρα δεν θα πρέπει να έχει και συνέπειες γιατί,  θα  έχει πιστωθεί αυτό το μικροποσό τόκων   στο ΑΦΜ του.  Στη περίπτωση που  ο ο λογ/σμός είναι μόνο στο όνομα το φοιτητή , τότε δεν γεννάται  ζήτημα, Ναι θα πρέπει να υποβάλει δήλωση ο φοιτητής… Σε περίπτωση υποβολής δήλωσης για τόκους 0,01 το εκκαθαριστικό θα είναι μηδενικό. Αν όμως οι γονείς ή ο παππούς κλπ  έχουν μεταβιβάσει ακίνητο στο παιδί,  τότε ενεργοποιείται και το τεκμήριο  των 3.000,00,  αλλά και το τεκμήριο του ακινήτου (σε ιδιοκατοίκηση)
   
  4. Κάτοικοι εξωτερικού. (Έλληνες μετανάστες σε Γερμανία, Αμερική κλπ)
  Πάντα τέτοια εποχή ασχολούμαστε με τους κατοίκους  εξωτερικού και μάλιστα μερικοί στο παρελθόν διαμαρτυρήθηκαν για μεροληπτική αντιμετώπιση από μέρους μας …?. Έτσι και φέτος δεν θα ήταν δυνατόν να μην έχουμε πάλι θέμα?? Θα  είδατε ήδη ότι  στο Ε1 αποκαλούνται  τώρα κάτοικοι αλλοδαπής.? Ο νόμος λοιπόν ορίζει ότι αυτοί εφόσον δεν έχουν πραγματικό εισόδημα  στην Ελλάδα εξαιρούνται των τεκμηρίων..΄Έλα  όμως  που και αυτοί θα έχουν κάποιο λογ/σμό σε τράπεζα στην Ελλάδα (αυτό είναι κακό φαίνεται σήμερα ), θα πιστώθηκαν κάποια ποσά τόκων από 0,01 ---κλπ, απέκτησαν πραγματικό εισόδημα, και άρα έχουμε άμεση ενεργοποίηση των τεκμηρίων και εκκαθαριστικά με  πάρα..πολλά ρίχτερ??.  Φόρος 26%??
    Ακριβώς το ίδιο ισχύει, αν  αντί για τόκους θα έχει ένα σπίτι στην Ελλάδα και θα  διαμένει  η μάνα του ή το παιδί του, ή ακόμη κληρονομικό ένα ελαιοπερίβολο πχ  2 στρ.  Όλα αυτά θεωρούνται  ότι  είναι πραγματικά εισοδήματα;;;
  Tips
    Άμεση επαναφορά του ποσού που ίσχυε πέρσι. Σε μια περίοδο που  οι καταθέσεις των Ελλήνων πήραν την κατιούσα, είναι εθνικό έγκλημα οι  έλληνες μετανάστες εξ αιτίας της άγριας φορολόγησης  να προβούν σε ενέργειες που θα επιτείνουν το κακό  στην ελληνική οικονομία και μάλιστα  στην όχι  καλή  καμπή της ιστορίας της.. 
   
  5. Άνεργοι.
  Τα ίδια ακριβώς επαναλαμβάνεται και με τους άνεργους. Εάν δεν τους βλέπει το σύστημα ότι είναι  άνεργοι  ή ακόμη αν δεν έχουν κάρτα ανεργίας, τότε η πίστωση ενός μικροποσού τόκων, προκαλεί άμεση ενεργοποίηση όλων των τεκμηρίων  (έχουμε απόκτηση βλέπετε πραγματικού εισοδήματος).Ήδη έχουν ασχοληθεί και τα ΜΜΕ. Σε μια χώρα που όπως λένε, και το βλέπουμε και εμείς υπάρχουν 1,5  εκ περίπου άνεργοι τους υποχρεώνουν να φορολογηθούν για φανταστικά (τεκμαρτά) εισοδήματα  και με  φόρο μάλιστα  με 26%?
  Αυτό ισχύει για τους ανέργους που δεν είναι εγγεγραμμένοι στα αρχεία του ΟΑΕΔ. Σύμφωνα με το νόμο όσοι δεν έχουν πραγματικό εισόδημα  φορολογούνται με τη κλίμακα των μισθωτών. Αλλά αν έχει ο άνεργος  πραγματικό εισόδημα  πχ τόκους 0,54 , η πίστωση δηλαδή  αυτού του  ασήμαντου ποσού  των τόκων τον  οδηγεί  σε φορολογία 26%. ????. 
     Οι άνεργοι  όμως που είναι εγγεγραμμένοι στα αρχεία του ΟΑΕΔ είναι σε καλλίτερη μοίρα, αφού   φορολογούνται με τη κλίμακα των μισθωτών και κατ επέκταση έχουν αφορολόγητο μέχρι 9.500,00 και για τυχόν τεκμήρια πάνω από το ποσό αυτό φορολογούνται με τη κλίμακα των μισθωτών. (Τυχεροί …στην ατυχία τους………)
   
  6. Ελληνίδες σύζυγοι – Φόρος  και  στα οικιακά με 26%..?.?
  Παρατηρείται  λοιπόν το φαινόμενο ότι πολλοί πεθεροί πάντρεψαν τις κόρες τους και τις έδωσαν και ένα σπιτάκι για να μείνουν. Στη περίπτωση που  ο γαμπρός ς τώρα δεν έχει ικανοποιητικό  εισοδήματα και η σύζυγος έχει μικροποσά τόκων του μεγέθους 0,01 ενεργοποιείται πάλι και εδώ  το τεκμήριο το προσωπικό  των 2.500,00, αλλά  και της κατοικίας, και μάλιστα με 26%???  Εερε  γλέντια φέτος…
  Εννοείται  ότι στη περίπτωση που δηλώνεται  αρκετό εισόδημα  από τον σύζυγο τότε καλύπτει και τη σύζυγο δεν υπάρχει φορολόγηση για τη σύζυγό του ….
   
   
  Β) ΑΓΡΟΤΩΝ  το ….Ανάγνωσμα..
   
  1. Πως το αγροτικό εισόδημα από φορολογία με  13%  εκτινάσσεται  στο … 26%??
   Στις  περιπτώσεις  που έχουμε πολλά εισοδήματα από πολλές πηγές ο φορολογούμενος φορολογείται με το συντελεστή του μεγαλύτερου εισοδήματος. Σε εφαρμογή αυτού του κανόνα  εάν ένας  αγρότης δηλώσει  ζημιές από αγροτικό εισόδημα  πχ -4.500,00€, και έχει την ατυχία να πιστωθεί στο βιβλιάριό του τόκοι ύψους  0,01 τότε  το εισόδημα των τόκων είναι μεγαλύτερο από τη ζημιά  0,01>-.4.500,00 και θα φορολογηθεί με 26% και για τα υπόλοιπα τεκμήρια και μάλιστα  πλέον προκαταβολής 55%??...  (και όχι με προκαταβολή 27,5%)
   Ακόμη ίδια περίπτωση φορολογίας είναι και η περίπτωση που δηλώνονται καθαρά  κέρδη από αγροτικό εισόδημα,  αλλά το εισόδημα από  την ιδιόχρηση των αγρών είναι μεγαλύτερο. Με το νέο νόμο  επιβάλλεται οι αγρότες  να υπολογίσουν για πρώτη φορά φέτος και  τεκμαρτό –φανταστικό ενοίκιο για τους  ιδιόκτητους αγρούς που καλλιέργησαν και μάλιστα με τρόπο που κανένας ακόμη δεν ξέρει, πως θα υπολογιστεί το 3 % της αντικειμενικής αξίας του αγρού.
  Παράδειγμα:  δηλώνεται αγροτικό εισόδημα με καθαρά κέρδη 4.500,00  και ιδιόχρηση 4.900,00. Επειδή το εισόδημα από την ιδιόχρηση  είναι μεγαλύτερο  από το αγροτικό 4.900>4.5000 για την τυχόν  διαφορά των   τεκμηρίων  θα φορολογηθεί τελικά με 26%. Και αν τα τεκμήρια είναι 12.000,000 θα φορολογηθεί με 13% για το ποσό των 4.500,00 και για το υπόλοιπο 12.000,00-4.500,00= 7.500,00 με συντ.  26%..
   
  2. Πως η αφαίρεση του ποσού 12.000,00  για τις  επιδοτήσεις στο Ε3,  ..στέλνει επίσης τον αγρότη στο συντ. 26% και με ότι σημαίνει αυτό...
  Ανακοινώθηκε τελικά και ψηφίστηκε ως  αφορολόγητο ποσό από επιδοτήσεις ΟΠΕΚΕΠΕ το ποσό των 12.000,00. Και όμως σε μεγάλη μερίδα αγροτών  η αφαίρεση αυτή θα οδηγεί σε καταστροφικά  αποτελέσματα για αυτούς…. Αν και ακόμη  κανείς αγρότης δεν μπορεί να υποβάλει φορολογική  δήλωση γιατί δεν εκδόθηκε η ερμηνευτική,  η αφαίρεση του ποσού των 12.000,00 οδηγεί στο να δηλωθούν μικρά καθαρά κέρδη ή ακόμη και ζημιές με αποτέλεσμα να είναι μεγαλύτερα τα εισοδήματα από άλλες πηγές,  όπως  τυχόν ενοίκια ή τόκους καταθέσεων  κλπ και η διαφορά των τεκμηρίων να φορολογείται όχι με 13% αλλά με 26%???. Ισχύει δηλαδή ότι  και στη προηγούμενη παράγραφο..
  Πρόταση.
  Το αφορολόγητο αυτό ποσό των 12.000,00 κατά την άποψή μας πρέπει να αναγραφεί και σε κάποιο κωδικό του Ε1 της κύριας δήλωσης πχ να προστεθεί στο κωδ.  659, (σημειώνεται ότι στο κωδικό αυτό έχουν συγκεντρωθεί 18 περιπτώσεις εισοδημάτων, ας προστεθεί ακόμη  μια και να γίνουν 19??),  γιατί διαφορετικά πάει ..χαμένη όλη η μελάνη που χύθηκε με το σήριαλ αν τελικά  θα φορολογηθούν η όχι οι αγροτικές επιδοτήσεις….  Άνθρακες ο θησαυρός αν η αφαίρεση του 12χίλαρου  περιορισθεί μόνο στο Ε3 και δεν μεταφερθεί και στο Ε1…?
   Και βλέπουμε τώρα να φτάνουμε στο σημείο να αναρωτιέται κανείς,  αν είναι νόμιμο ο αγρότης που  δεν το συμφέρει να αφαιρέσει το ποσό των 12.000,00,  αν διαπράττει  φορολογική παράβαση στη περίπτωση που δεν μειώσει το εισόδημά του με το ποσό  αυτό για να μην αλλάξει συντελεστή φορολογίας, αλλά  και συντελεστή προκαταβολής φόρου;;;;;;;;;;
  Σημείωση. Και μερικοί φωνάζουν να  ανέβει το αφορολόγητο των επιδοτήσεων και  άλλο  που με αυτές τις προϋποθέσεις κατά την άποψή μας  θα είναι αυτοκτονικό…?
  (εκτός και αν λανθάνουμε…)
   
  Γ)  Πραγματικά  Παραδείγματα
  Μια και αναφερόμαστε σε πραγματικά εισοδήματα,  να αναφέρουμε και μερικά πραγματικά παραδείγματα….
  1) Η σύζυγος με οικιακά  και σπίτι 50-50 με τον σύζυγο για τόκους 0,49 €, πληρώνει φόρο 1.938,23
  2) άνεργος όχι εγγεγραμμένος στα αρχεία του ΟΑΕΔ με τόκους 14,32, σπίτι και ΕΙΧ έχει φόρο 6.535,00
  (έχει υπολογιστεί και προκαταβολή)
  3) Άνεργος με τόκους 0,05, με κατοικία και ΕΙΧ μοδέλο 1996, πληρώνει 3.504,71
  4) Αγρότης του κανονικού καθεστώτος μετά  την αφαίρεση των επιδοτήσεων προκύπτει αρνητικό αποτέλεσμα, (κατοικία και πατρικό στο χωριό) έχει τόκους 3,50 και φορολογείται για  2.150,00
   
  Δεν έχουν …..τελειωμό  τα ΕΚ-καθαριστικά  φέτος.. πράγματι   ..καθαρίζουν… κόσμο??
   
  Δ) Επίλογος
   
  Απλά Δύναμις.
   
  3/6/2015
   
   
  Eumilos
×
×
 • Create New...