Jump to content

alexdarmis

simple Members
 • Posts

  136
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

Everything posted by alexdarmis

 1. Κατσε βρε, εσυ θες να στειλεις παροχη σε ειδος, σωστα? Και σωστα εστειλες βεβαιωση αποδοχων με κωδ. 15. Παει αυτο. Αρχικη προσωρινη δηλωση ΦΜΥ 12/2019 δεν ειχαν κανει? Γιατι πρεπει να κανεις τροποποιητικη σε αυτη. Γιατι δεν σου βγαζει να πατησεις Επιχειρηση δεν ξερω αλλα αν ειναι η δηλωση φορολογιας εισοδηματος το αγχος σου τωρα, ασε τον ΦΜΥ (ετσι κι αλλιως δεν προκυπτει τωρα επιπλεον φορος) και προχωρα την δηλωση εισοδηματος.
 2. Διαβασε αυτο: https://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/24652
 3. Περιμενε. Θελεις να καταθεσεις Ε4 Συμπληρωματικο ωραριου, σωστα; Και σου ζηταει Αριθμο Πρωτοκολλου Αρχικης και Ημερομηνια Υποβολης, σωστα; Και βαζεις αρ. Πρωτοκ. και ημερομηνια του ετησιου Ε4 που κατεθεσες περσι και σου λεει δεν βρεθηκε αρχικη υποβολη; Εισαι σιγουρος οτι βαζεις τα σωστα στοιχεια; Αν υπεβαλλες περσι πινακα και βαλεις αρ. πρωτοκ. και ημερ. υποβολης δεν καταλαβαινω γιατι να μην σε αφηνει να προχωρησεις (απο περιεργεια τωρα το εκανα δοκιμαστικα και ηταν οκ). Το ποτε εκανες την προσληψη δεν παιζει ρολο.
 4. Εννοεί τον τελευταίο Ετησιο πινακα Προσωπικου Ε4. Τσεκαρε αν πρεπει να στειλεις και τροποποιητικο συμβασης μερικης απασχολησης. Αν δεν αλλαζει το συνολο των ωρων απασχολησης και ειναι μονο θεμα ωραριου, μαλλον οχι, αλλα σιγουρεψε το κιολας.
 5. Αν δεν αλλαζουν τα πακέτα κάλυψης και δεν ειναι πολυ μακρυά ο νέος ΚΑΔ της ΔΟΥ με αυτον του ΙΚΑ, θα σου έλεγα να μην αλλάξεις κάτι. Αυτό απο συζήτηση με ΙΚΑ όπου προέκυψε οτι δεν τους πολυενδιαφέρει ο ΚΑΔ, εφοσον βγαίνουν σωστές οι εισφορές.
 6. Τώρα, απ'οσο ξέρω και έχω ακούσει το ΙΚΑ έχει την τάση, και να δικαιωθεί ο εργοδότης, να θεωρεί κάθε περίπτωση μεμονωμένη, οπότε να δημιουργηθεί δεδικασμένο νομίζω δύσκολο. Ειδικά με μια πονεμένη ιστορία όπως η μερική απασχόληση. Καλή τύχη και κράτα μας ενήμερους!
 7. Έγγραφο 41815/Δ.10.199/16-9-2016 του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης που λύνει το θέμα προσδιορισμού των αποδοχών και φυσικά ερώτηση στο ΙΚΑ απο που προκύπτει ο υπολογισμός τους, όπως και αν είναι αρμοδιότητα τους να καθορίζουν τον τρόπο υπολογισμού των αποδοχών έναντι του Υπουργείου Εργασίας και του ΣΕΠΕ.
 8. Αν αναφέρεσαι στην ΣΣΕ για το προσωπικο των ναυτιλιακων επιχειρησεων και πρακτορειων, ναι είναι υποχρεωτικές για όλους, μέλη και μη, απο 03/09/2018. Αν αναφέρεσαι στην ΣΣΕ των διαχειρίστριων εταιριών ποντοπόρων φορτηγών πλοίων, όχι αυτη δεν είναι ακόμα υποχρεωτική.
 9. Δεν θα μπορούσε να είχε κόψει και ένα τιμολόγιο με όλο το ποσό στο τέλος της χρονιάς? Παλι οι ΑΠΔ δεν θα ταν: Ποσο συμβασης/μηνες σύμβασης? Δεν διακρίνω προσωπικά κανένα πρόβλημα.
 10. Στο αρθρο ουσιαστικά λέει πως θα μετατρέψεις το ωρομίσθιο απο 3,57 σε 3,717 για να μπορέσεις να καταθέσεις τον Πίνακα Προσωπικού. Χώρια που καταλήγει σε αυτο που σου είπα για αναρμοδιότητα του ΙΚΑ σε αυτο το θέμα. Και δεν καταλαβαίνω την λογική 'εχουμε διαφορα με το ΣΕΠΕ αλλα δεν το εξετάζουμε αυτο'. Άποψη μου να το παλέψεις, ξεκινώντας με ερώτηση απο που προκύπτει ο τρόπος υπολογισμού τους.
 11. Εγώ είχα την εντύπωση πως το θέμα των αποδοχών ορίζεται απο το Έγγραφο 41815/Δ.10.199/16-9-2016 της Επιθ. Εργασίας, και επιπρόσθετα απο σεμιναρια του κ. Ραπανάκη ήξερα οτι το ΙΚΑ δεν έχει αρμοδιότητα ως προς τον τρόπο αποδοχών αλλα μόνο το ΣΕΠΕ. Οπότε με προβληματίζει αυτό που λες.
 12. Αν και λίγο άσχετο το ερώτημα με την συγκεκριμένη ανάρτηση, εφόσον η αλλαγή ειδικότητας δεν συνεπάγεται αλλαγή μισθού ή ωραρίου, θα το δηλώσεις απλά με την επόμενη κατάθεση πίνακα προσωπικού.
 13. Κάντο και ας είναι και υπερβολή λεω εγω. Εκτος και αν στον τροποποιητικο ωραριου εβαλες και τις αποδοχές όπως μεταβληθηκαν, οπότε όντως είσαι οκ.
 14. Δεν είναι ξεκάθαρη η ερώτηση σου. Όταν λες συνεργαστεί τι εννοείς ακριβώς? Και αναφέρεσαι στην διαχειρίστρια εταιρεία που έχει εγκατασταθεί στην Ελλάδα υπο τον Ν.89/67?
 15. Το τεχνικό κομμάτι του προβλήματος σου είναι απλα να μην σου τύχει, και ελπίζω να βρείς λύση σύντομα. Ειδάλλως, καλά στα λέει ο PROAKIS. Για το άγχος, την ανασφάλεια, την κόπωση κλπ., απλά θα πώ πως μόλις περιέγραψες την καθημερινότητα μου. Και δεν υπερβάλλω, ούτε το λέω έτσι. Δυστυχώς δεν μπορώ να σου δωσω κάποια λύση ή συμβουλή, αλλά ελπίζω να αισθανθείς καλύτερα ξέροντας πως δεν έισαι μόνη σε αυτή την κατάσταση. Σου εύχομαι πραγματικά τα καλύτερα για σένα και την οικογένεια σου.
 16. Το μόνο που μπορω να σκεφτώ είναι πρόσληψη στην έδρα, με αναφορά στις παρατηρήσεις την απασχόληση της εκτός έδρας λογω κλπ κλπ και προχωράτε σύμφωνα με τις οδηγίες για μετακίνηση εργαζομένου: ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΤΟΥ ΣΕ ΤΟΠΟ ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΕΔΡΑΣ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ Στην περίπτωση που εργαζόμενος έχει προσληφθεί στην έδρα της επιχείρησης και μετακινείται προσωρινά για παροχή εργασίας σε διαφορετικό τόπο, η συμπληρωματική ή τροποποιητική κατάσταση ωραρίου θα υποβάλλεται στην κατά τόπο αρμόδια Επιθεώρηση δηλαδή στο πεδίο Υπηρεσία ΣΕΠΕ θα επιλέγεται η αντίστοιχη κατά τόπο αρμόδια Υπηρεσία. Τονίζεται ότι νέα κατάσταση θα υποβληθεί μόνο σε περίπτωση που υπάρξει τροποποίηση ωραρίου ή εφόσον ο εργαζόμενος συμπεριληφθεί σε πρόγραμμα βαρδιών, καθώς στην περίπτωση που ο εργαζόμενος εξακολουθήσει να απασχολείται με το ήδη δηλωθέν ωράριο, η επιχείρηση απλά θα πρέπει να αποστείλει στον νέο τόπο εργασίας φωτοαντίγραφο του ήδη υποβληθέντος πίνακα προσωπικού που αφορά στον συγκεκριμένο εργαζόμενο. Είναι λίγο μεσοβέζικη λύση αλλα τι άλλο να μπορεί να γίνει?
 17. Νομιζω και γω πως το τιμημα ειναι το ετησιο 'μικτο'. Αυτο που δηλαδη διαιρωντας το με τους μηνες απασχολησης θα βγαλει το ποσο πανω στο οποιο θα υπολογιστουν οι εισφορες και οι κρατησεις. Σε οτι αφορα το διαστημα, οντως κατι πρεπει να μπει. Ετησιο, καποιοι μηνες, συζητηστε το με τον ελ.επαγγελματια και τον εργοδοτη και αποφασιστε.
 18. Το ΤΕΑΥΕΚ εχει ενσωματωθει στο ΙΚΑ, για αυτο και το πακετο καλυψης 101. Αυτο που πρεπει οντως να δεις είναι αν πρεπει να κανεις επιπλεον ΑΠΔ για το ΤΑΠΙΤ (μέρος του ΤΕΑΥΕΚ, που όμως δηλωνεται χωριστα). Είναι +4% στον ασφαλισμενο για τους νεους και +0,8% για τους παλιους (0,4+0,4 επιμερισμενο σε ασφαλισμενο και εργοδοτη).
 19. Όχι για τις 89/67 δεν προκύπτει τέτοια υποχρέωση. Τώρα το είδα οτι το εμφανίζει σαν υποχρέωση, και λογικά είναι αυτό που λες για τα νομικα πρόσωπα.
 20. Απο την στιγμή που έχει συνταχθεί συμφωνητικό για να έχει ισχύ, πρέπει να κατατεθεί στην εφορία. Δεν έιναι υποχρεωτικό να συνταχθεί όντως (για τέτοια περίπτωση τουλάχιστον) αλλα εφόσον έγινε, αν δεν το καταθέσεις, θα είναι σαν να μην έγινε και δεν διασφαλίζεται κανείς. Απο κει και πέρα, η καταθέση μέσω taxis γίνεται μια φορά προφανώς και οχι κάθε τρίμηνο, με σύνταξη στις 01/01/2017 έχεις προθεσμία έως 20/04/2017, και το θέμα του ΙΚΑ είναι εντελώς άσχετο. Θεωρητικά, ακόμα και αν πληρείς τις προϋποθέσεις (ΤΠΥ σε έως δυο πελάτες) δεν είσαι υποχρεωμένη να ενταχθείς στην ασφάλιση βάσει παρ. 9 αρθρ. 39. Αλλά αυτο το τελευταίο παίζεται...
 21. 74.14.00.00- Δραστηριότητες παροχής επιχειρηματικών και διαχειριστικών συμβουλών. Αυτός είναι ο ΚΑΔ στην εφορία. Οι συνάδελφοι απο πάνω αναφέρονται αν μπορείς να βρείς τον ΚΑΔ στο ΙΚΑ, όπου απο το site μπορείς να βρείς τους κωδικούς των ειδικοτήτων που απασχολούνται σε τέτοιες εταιρείες και να διαλέξεις αυτον που ταιριάζει πιο πολύ. Το θέμα είναι ομως πως οι κωδικοί (και οι περιγραφές) των ειδικοτήτων του ΙΚΑ δεν ταιριάζουν πάντα με αυτές της Επιθεώρησης Εργασίας (αυτό είναι γενικώς ενα πρόβλημα). Και αν θές την γνώμη μου, όπως περιέγραψες το αντικείμενο σου, δύσκολο να βρείς ειδικότητα (ΙΚΑ ή Επιθ. Εργασίας) που να ταιριάζει με αυτό που κάνεις. Ας πούμε μην εκπλαγείς αν καταλήξεις με ειδικότητα τυπου 'Χειριστές μηχανών εισαγωγής δεδομένων' για παράδειγμα. Επιμελητήριο και Εφορία σίγουρα δεν θα σε βοηθήσουν.
 22. Οι επιδοτήσεις παγίων δεν μειώνουν την αναπόσβεστη αξία του παγίου. Τις αποσβέσεις τις κάνεις κανονικά και με το ίδιο σύστημα μεταφέρεις την αναλογούσα αξία της επιχορήγησης απο τον 58 στον 71.01 (ΕΛΠ) ή απο τον 41.10 στον 81.01 (ΕΓΛΣ). Δηλ. όσες είναι οι αποσβέσεις σου, επι το ποσοστό της επιχορήγησης, τόση αξία της επιχορήγησης μεταφέρεις στα αποτελέσματα σου. Αυτό που λές εσυ για επιχορήγηση αποσβέσεων δεν το έχω ξανακούσει, αλλά όπως και να χει απόσβεση=έξοδο άρα όπως είπε ο jordan85, την επιχορήγηση εξόδων ή θα την πάς στα έσοδα ή αφαιρετικά των εξόδων.
 23. Έχε υπόψιν και τις παρ. 4 & 5 τους αρθρου 12: 4. Με την επιφύλαξη ειδικότερων ή πλέον δεσμευτικών διατάξεων, στις επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερους από 50 εργαζομένους ο εργοδότης έχει την υποχρέωση να χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες τεχνικού ασφάλειας σύμφωνα με τα οριζόμενα στις παρακάτω περιπτώσεις και στις λοιπές σχετικές διατάξεις του παρόντα κώδικα: α)... β) ... γ) Στις επιχειρήσεις που υπάγονται στην κατηγορία Γ΄, όπως αυτή ορίζεται στο άρθρο 10, ο εργοδότης έχει υποχρέωση να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της περίπτωσης β΄. Δύναται όμως να αναλάβει ο ίδιος τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από την περίπτωση αυτή εφόσον επιμορφωθεί κατάλληλα, σύμφωνα με το άρθρο 22. 5. Στις επιχειρήσεις που υπάγονται στις κατηγορίες Β΄ και Γ΄ του άρθρου 10 και απασχολούν λιγότερους από 50 εργαζομένους, επιτρέπεται να αναλάβει ο ίδιος ο εργοδότης τις υποχρεώσεις του τεχνικού ασφάλειας στην επιχείρησή του, όπως αυτές προβλέπονται στον παρόντα κώδικα και στα κατ’ εξουσιοδότησή του προεδρικά διατάγματα, εφόσον έχει τα προσόντα των περιπτώσεων α΄ ή β΄ ή γ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 11 και μία από τις ειδικότητες τεχνικών ασφάλειας, που σύμφωνα με το άρθρο 13 προβλέπονται για τον κλάδο οικονομικής δραστηριότητας που ανήκει η επιχείρηση του. Εγώ όπως το καταλαβαίνω, αν ισχύουν οι παραπάνω προυποθέσεις, ναι συμφωνώ με αυτο που λες.
×
×
 • Create New...