Jump to content

dimitris_78

simple Members
 • Content Count

  99
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

Reputation Activity

 1. Upvote
  dimitris_78 reacted to tacar in ΔΩΡΕΑΝ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ | ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ | TAXISNET | taxonomy.gr   
  Καλησπέρα,
  Επειδή βλέπω ότι έχεις μπερδευτεί τι είναι ηλεκτρονικό τιμολόγιο και τι όχι καθώς και ποιος τύπος τιμολογίου είναι αποδεκτός ξεκαθαρίζω από την αρχή ότι όλοι οι τύποι τιμολογίου είναι αποδεκτοί αρκεί να συναινεί και ο λήπτης του τιμολογίου.
  Δηλαδή ανεξάρτητα πως εκδίδεις ένα τιμολόγιο, αν το εκτυπώσεις ή το γράψεις χειρόγραφα και το παραδώσεις δεν θεωρείται ηλεκτρονικό τιμολόγιο αλλά έντυπο , αντίθετα αν το ίδιο τιμολόγιο το σκανάρεις και το στείλεις με e-mail τότε θεωρείται ηλεκτρονικό. Βέβαια για να στείλεις ένα τιμολόγιο ηλεκτρονικά θα πρέπει να έχεις τη αποδοχή του λήπτη.  Πουθενά όμως δεν σε δεσμεύει πως θα το εκδώσεις, δηλαδή αν θα έχεις λογισμικό πρόγραμμα, αν θα το γράψεις στο χέρι, αν χρησιμοποιήσεις word, excel ή δεν ξέρω τι άλλο πρόγραμμα θέλεις. Επίσης ορίζεται ότι οποιοδήποτε έγγραφο ή άλλο παραστατικό μπορεί να περιέχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία που απαιτούνται να περιέχονται στο τιμολόγιο αυτό μπορεί να το υποκαταστήσει, πχ συμβόλαιο, συμφωνητικό, ασφαλιστήριο κ.λ.π.
   Όσον αφορά την εγκυρότητα ενός τιμολογίου εκεί έρχεται και αναφέρεται ότι αυτή μπορεί να πιστοποιηθεί με διάφορους τρόπους και ένας από όλους μπορεί να είναι και η συμφωνία της ΜΥΦ. 
  Όλα αυτά βέβαια ισχύουν για τα τιμολόγια και όχι για τις αποδείξεις λιανικών συναλλαγών για τις οποίες προβλέπονται διαφορετικές συνθήκες (πχ. ταμειακή μηχανή, φορολογικός μηχανισμός κ.α.). Εκεί αναφέρεται και η ΠΟΛ.1002 σχετικά με τις ειδικές περιπτώσεις έκδοσης λιανικών συναλλαγών.
  Τέλος οι ΣΛΟΤ αποτελούν οδηγίες ή προτάσεις στην εφαρμογή των κανόνων τήρησης των ΕΛΠ και δεν υπεισέρχονται σε θέματα φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ ή λοιπών θεμάτων.
 2. Like
  dimitris_78 got a reaction from cpischos in ΔΩΡΕΑΝ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ | ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ | TAXISNET | taxonomy.gr   
  Καλησπέρα σας, ευχαριστώ για την παρότρηνση, για να το εμβαθύνω από άλλο "thread" εγώ έχω βγάλει τα εξής συμπεράσματα:
  Λοιπόν, διαβάζω στην ΠΟΛ-1003: 
  Παράγραφος 8.2.1
  αναφέρει το γνωστό περί της αποδοχής των δυο μερών στα τιμολόγια κάθε είδους. Σαφές.
  ΑΛΛΑ:
   Στο άρθρο 14 όμως της ΠΟΛ 1005, λέει " το ηλεκτρονικό τιμολόγιο απαιτείται να έχει εκδοθεί και να έχει ληφθεί με ένα (οποιοδήποτε) ηλεκτρονικό μορφότυπο", λέει λίγο πιο κάτω η ίδια ΠΟΛ,
  "θεωρούνται όλα τα τιμολόγια που δημιουργούνται σε ηλεκτρονική μορφή ως «ηλεκτρονικά τιμολόγια».  ΣΑΦΕΣ.
  Παράγραφος 14.2.4 :
  Τα τιμολόγια που δημιουργούνται σε ηλεκτρονική μορφή, για παράδειγμα μέσω λογιστικού λογισμικού ή μέσω λογισμικού επεξεργασίας κειμένου, τα οποία αποστέλλονται και λαμβάνονται σε έντυπη μορφή δεν είναι ηλεκτρονικά τιμολόγια. Αντίθετα, τα τιμολόγια που δημιουργούνται σε έντυπη μορφή, σαρώνονται, αποστέλλονται και λαμβάνονται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου δύναται να θεωρηθούν ως ηλεκτρονικά τιμολόγια. "
  Εγώ το μεταφράζω:
  Δηλαδή μέχρι τώρα, είναι ότι μόνο αν εκδώσω word τιμολόγιο που θα το αποστείλω ηλεκτρονικά, θα είναι νόμιμο. Και όχι να το τυπώσω.
  Αν το τυπώσω, τότε πρέπει να το σαρώσω, να το στείλω με email (προφανώς pdf) ! ( και ... δύναται να θεωρηθεί. παίζει δηλαδή και ..οχι! )
  Δηλαδή η 14.2.4 σου βάζει φραγμό. Δεν μπορείς να αρχίζεις να τυπώνεις με το έτσι θέλω.
  ΣΛΟΤ??
  Και με τις ΣΛΟΤ μου φαίνεται πιο μπέρδεμα, στις αντίστοιχες ΣΛΟΤ ρωτάει ένας μηχανικός αν είναι νόμιμος να εκδίδει μέσω εξελ τα τιμολόγια και το ΣΛΟΤ απαντάει "ναί": https://www.forin.gr/articles/article/21891/slot-626-2017

  Μάλιστα μιλώντας για την αυθεντικότητα, τα παρακάμπτει όλα και αναφέρει μέθοδο πιστοποίησης του τιμολογίου την ΜΥΦ!!!!!
  Η οποία ΜΥΦ θα μπορούσε να στέκει για επιτηδευματία με επιτηδευματία αλλά στην λιανική τι θα αντιπαραβάλει ο μηχανικός 10000 ευρώ πωλήσεις όλες οι αποδείξεις με τυπωμένο word? και η εφορία "θα το δεχτεί στο χαλαρό" ;!
  Οι ΣΛΟΤ είναι νόμοι; Από πότε; Γιατί δεν είμαι και παλιός η αλήθεια είναι.
  Συγχωρήστε μου το μεγάλο κείμενο αλλά πραγματικά δεν καταλαβαίνω που στηρίζεται η παραδοχή ότι με ένα εξελάκι κάνω δουλειά !
  Οπότε αν μπορείτε παρακαλώ δείξτε μου επακριβώς που στηρίζεται αυτή η παραδοχή.
  Με κάθε εκτίμηση
   
 3. Upvote
  dimitris_78 got a reaction from spirosvii in σενάριο μισθοδοσίας με μερική   
  Παιδιά, ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας, ναι θα κατέληγα σε αυτό το 101 αρά από το http://www.ika.gr/gr/infopages/kad/search_kpk1.cfm θα πάρω 16% και 28%.
  Οπότε next part άδειες:
  Αφού ο εργαζόμενος είναι για part-time Σάββατο, τότε επειδή έχουμε 23 Σάββατα για 01/03 έως 30/7 θα δικαιούται άδεια 2 ημερών ( υπολογισμός = (23/25)*(20/12) => 2 ) Σωστό;
 4. Upvote
  dimitris_78 reacted to vemis in σενάριο μισθοδοσίας με μερική   
  ΓΙΑ ΜΙΣΘΩΤΟ
  8519 ΚΑΔ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΙΚΑ
  322600 Φυσικοθεραπευτές
  101 - ΙΚΑ ΜΙΚΤΑ - ΕΤΑΜ
 5. Upvote
  dimitris_78 reacted to jimconway in σενάριο μισθοδοσίας με μερική   
  Αυτός είναι ο καδ της εφορίας, όχι του ΙΚΑ. Εφόσον τον προσλάβεις σαν μισθωτό και δεν έχει ξανακάνει πρόσληψη η επιχείρηση θα πρέπει να κάνεις απογραφή στο ΙΚΑ. Αν τον πάρεις σαν μπλοκάκια θα ακολουθήσεις την διαδικασία για τον ΕΦΚΑ. 
   
   
 6. Upvote
  dimitris_78 reacted to PROAKIS in σενάριο μισθοδοσίας με μερική   
  δεν ταιριάζουν οι ΚΑΔ εφορίας με του ΙΚΑ απόλυτα.
  αν δεν είναι κάποια ειδική περίπτωση ,αποκλείεται να είναι αυτά τα ποσοστά.
  πχ. φυσικοθεραπευτής.,
  ΚΑΔ ΙΚΑ 8532
  ΚΩΔ. 322600
   
  οπότε ψάξε κάτι παρεμφερές.
   
 7. Upvote
  dimitris_78 reacted to rachi in ΦΠΑ ΣΕ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΜΙΣΘΩΣΗ ΑΚΙΝΗΤΟΥ   
  Προς ενημέρωση όποιου τυχόν ενδιαφέρεται: προηγείται η τροποποίηση του μισθωτηρίου και η ηλεκτρονική υποβολή του, η αίτηση προς τη ΔΟΥ είναι ουσιαστικά γνωστοποίηση, οπότε δεν τίθεται θέμα έγκρισης.
 8. Upvote
  dimitris_78 reacted to Sibyl in ιδιοχρηση και τεκμαρτο μισθωμα ,στο ε2 και ε3   
  Χθεσινή ανάρτιση. Μήπως σε βοηθήσει σε αυτό που ψάχνεις.
  http://epixeirisi.gr/ΒΗΜΑ-ΛΟΓΙΣΤΩΝ/21469/Τεκμαρτό-Ενοίκιο-Ιδιόχρησης-Επαγγελματικής-Στέγης
 9. Upvote
  dimitris_78 reacted to Kotsi in Δεν δουλευει το chat...   
  Φορολογικές δηλώσεις χωρίς τσατ είναι μαρτύριο σκέτο
 10. Upvote
  dimitris_78 reacted to mndkm in χαρτοσημο στα τιμ.αγορας απο ιδιωτες ,και στα τιμ.δα πωλησης παγιων   
  Απο την άλλη μεριά αν ο πωλητής είναι επιτηδευματίας, κόβει ΔΑ -ΤΠ (για τα παλαιά ανταλλακτικά) που πουλάει χωρίς χαρτόσημο και χωρίς ΦΠΑ αν αγοραστής είναι εμπορος παλαιού σιδήρου κι αναγράφει στο παραστατικό αξίας οτι απαλλάσσεται βασει "ΑΡΘΡΟΥ 39α" (Υπεύθυνος για την καταβολή του φόρου είναι ο αγοραστής των αγαθων).
 11. Upvote
  dimitris_78 reacted to mndkm in χαρτοσημο στα τιμ.αγορας απο ιδιωτες ,και στα τιμ.δα πωλησης παγιων   
  ΑΓΟΡΑ ΑΓΑΘΩΝ ΑΠΟ ΜΗ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΙΕΣ
  Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 5 του αρθρου 12 ορίζεται οτι, επι αγοράς παρά προσώπου μη υπόχρεων σε έκδοση τιμολογίου, ο αγοραστής και τα πρόσωπα της παρ. 3 του αρθρου 2 (Δημόσιο ΝΠΔΔ κλπ), εκδίσουν τιμολόγιο αγοράς στο οποίο αναγράφεται το ονοματεπώνυμο και η διεύθυνση του πωλητη, η ΔΟΥ, το είδος, η ποσότητα, η μονάδα μέτρησης, η τιμή και η αξία των αγαθών.
  Στην αξία αυτών υπολογίζεται χαρτόσημο κι όχι ΦΠΑ με ποσοστό 2,4% αν ο αγοραστής είναι ΑΕ ή ΕΠΕ, σύμφωνα με το άρθρο 15 παρ. 1α του ΚΝΤΧ και με 3,6% εάν ο αγοραστής είναι οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο σύμφωνα με τα άρθρα 13 παρ.1δ ΚΑΙ 15 παρ. 1α του ΚΝΤΧ.
  Ναι, το χαρτόσημο αναγράφεται στο τιμολόγιο αγοράς. Οχι δεν το βαρύνει ΦΠΑ.
 12. Upvote
  dimitris_78 reacted to jim1970 in ΑΓΟΡΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ¨ΜΙΚΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ¨ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ?   
  ότι σας πει ο λογιστής σας..εάν έχετε..
  εάν δεν έχετε ότι σας φωτίσει ο θεός..
   
  καλησπέρα..
×