Jump to content

SOTHRIS

Silver members
 • Posts

  4,870
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  70

Reputation Activity

 1. Like
  SOTHRIS got a reaction from DimitrisD in ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΟΑΕΔ ΚΑΙ Ε3 ---------   
  Κανονικά τις εισφορές σα να μην υπηρχε η επιδότηση καθόλου και την επιχορήγηση είτε ως έσοδο , είτε αφαιρετικά από τη δαπάνη των εισφορών.
 2. Like
  SOTHRIS got a reaction from DimitrisD in ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΟΑΕΔ ΚΑΙ Ε3 ---------   
  Aν είναι επιδότηση για λειτουργικές δαπάνες μειώνονται αυτές και αν δεν υφίστανται ή δεν επαρκούν η διαφορά θα προσαυξήσει το αποτέλεσμα ήτοι θα προστεθεί στα κέρδη .
  Αν είναι επιδότηση για αγορά παγίων στοιχείων θα μειώσει την αξία των παγίων αυτών στοιχείων και θα υπολογίζονται αποσβέσεις εφεξής επί της μειωμένης αυτής αξίας . Αν τώρα υπάρχει πάγιο επιχορηγημένο το οποίο όμως έχει αποσβεσθεί , λόγω όσων προβλέπει ο ν 4172/2013 , η αναλογούσα στο πάγιο αυτό επιδότηση θα προσαυξήσει τα κέρδη ή θα μειώσει τις ζημίες .
 3. Upvote
  SOTHRIS got a reaction from prokroustis in ΚΑΔ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟ ΣΕ ΕΤΑΙΡΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ   
  Αν και είστε οικονομολόγος , όπως λέτε και δεν ασχολείστε με λογιστικά (?) , ρωτάτε σε ένα σάιτ λογιστών (κατά βάση) και τους αποκαλείται συναδέλφους . Αυτό βέβαια μικρή σημασία έχει .
  Επί της ουσίας τώρα .
  Μόνη σας δε μπορείτε να κάντε οτιδήποτε , θέλει συνεννόηση με τον εργοδότη  σας πρώτα και με τον δυσκίνητο λογιστή σε δεύτερη φάση . Δεν προκύπτει πάντως κάτι σαφές από τη διατύπωση της ερώτησης . Εταιρεία συμβούλων σε σημαίνει και κάτι το ιδιαίτερο , δεν προσδιορίζει με σαφήνεια το αντικείμενο πχ σύμβουλος μπορεί να είναι ένας γιατρός , ένας μαθηματικός , ένας οικονομολόγος , ένας πολιτικός μηχανικός , ένας χημικός μηχανικός, ένας συνδιασμός προηγούμενων κλπ κλπ κλπ .............................
  ( Η διατύπωση είναι σημαντική και στα πλαίσια αυτά θα σας συμβούλευα να αποφεύγετε όρους και περιγραφές όπως πχ Η εταιρεία ......είναι πολύ μικρή , ατομική ..... Εχω την αίσθηση ότι δε  γίνεται λόγος για μονοπρόσωπη ΕΠΕ , ΙΚΕ ή ΑΕ )
 4. Like
  SOTHRIS got a reaction from STAUIS in Πρακτικό ΕΠΕ αμοιβών διαχειριστών δημοσιεύεται?   
  1) Δεν δημοσιεύεται .
  2) Για λόγους σχετιζόμενους με τις υπέρ ΕΦΚΑ ασφαλιστικές εισφορές (ήταν μεν γνωστό , δε φρόντισαν δε ...)
 5. Like
  SOTHRIS got a reaction from CHRIS HARRISON in ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΠΟ ΕΝΟΙΚΙΑ ΣΕ Ε.Ε ΚΑΙ ΣΥΝΟΛΟ ΕΣΟΔΩΝ   
  Τα ενοικια δεν αποτελούν έσδοα απο επιχειρηματική δραστηριότητα στα ΝΠ ? Αποτελούν κατά τον 4172 , όπως αποτελούσαν και κατά τον 2238 για τις ΕΠΕ και τις ΑΕ.
  Εστω ότι το νομικό πρόσωπο είναι ΑΕ δε θα περάσουν τα ενοίκια απο το Ε3 , αλλά θα εμφανιστούν απευθείας στο έντυπο Ν ? Αν η απάντηση είναι θετική , τότε γιατι και στην περίπτωση μιας προσωπικής εταιρείας να μη συμβει το ίδιο , ειδικά τώρα που κατά τον φορολογικό νόμο δεν υφίσταται η διάκριση , όπως υπήρχε στον προισχύσαντα 2238 ?
  Και ποιό ειναι το καθαρό ποσό από τα ενοίκια που θα αναγραφεί απευθείας στο έντυπο Ν ? Εξωλογιστικά θα το προσδιορίσουμε , ενώ για τις άλλες δραστηριότητες του ΝΠ θα προσδιορίζουμε λογιστικό αποτέλεσμα ?
 6. Like
  SOTHRIS got a reaction from prokroustis in ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΗΤΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΔΟΥ   
  Δεν έχετε ξεκαθαρίσει το τι δεν είναι υποχρεωτικό , κατά τη γνώμη σας , βάσει φορολογικών διατάξεων . 
 7. Like
  SOTHRIS got a reaction from TAXRUNNER in Φορολογηση ελευθερου επαγγελματια "υποχρεωτικα" ως μισθωτου;;   
  1.  Oxι , με την διατύπωση που υπάρχει στον φορολογικό  νόμο , δεν τίθεται ζήτημα επιλογής . 
  2. Η φορολόγηση ως μισθωτός και οι ασφαλιστικές εισφορές είναι ένα θέμα προς διερεύνηση γιατί  υπάρχουν διάφορες εκδοχές
   α) μπορεί να μην υπάρχει συνέχεια στο καθεστώς αυτό από έτος σε έτος και επειδή οι εισφορές για τις επιχειρήσεις υπολογίζονται πάνω στο φορολογητέο εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα (που προκύπτει με βάση τον 4172/2013) , ενώ οι εισφορές στους μπλοκάκηδες υπολογίζονται επί της ακαθάριστης αμοιβής του τιμολογίου .
  β) μπορεί ο αμειβόμενος με τιμολόγιο να μην είναι φορολογικά στην κλίμακα των μισθωτών, αλλά ασφαλιστικά να θεωρηθεί "μισθωτός" με ότι αυτό συνεπάγεται.
  γ) μπορεί επίσης ο αμειβόμενος με τιμολόγιο φορολογικά να είναι στην κλίμακα των μισθωτών και ασφαλιστικά να είναι στη βάση υπολογισμού εισφορών επί του φορολογητέου εισοδήματος.
 8. Like
  SOTHRIS got a reaction from aplessas in ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΝΕΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ   
  Ας ξαναδιαβάσουν προσεκτικά το νόμο πρώτα .Οποια πληροφορία δίνεται ειδικά με τον τρόπο αυτό (τηλεφωνικά) δε σημαίνει ότι έχει και κάποια αξία .
 9. Like
  SOTHRIS got a reaction from BARBARA in Κοινόχρηστο διαμέρισμα πολυκατοικίας και μίσθωση   
  Τα διαμέρισμα που χρησιμοποιεί (εδώ χρησιμοποιούσε) ο θυρωρός της πολυκατοικίας , ανήκει από κοινού σε όλους τους συνιδιοκτήτες και θα δηλωθεί στο Ε9 , από αυτούς με βάση το ποσοστό τους . Σχετική είναι η ΠΟΛ 1047/2005.
  Με το καθεστώς του προηγούμενου φορολογικού νόμου για τη φορολογία εισοδήματος , του ν 2238/1994 , υπήρχε ειδική διάταξη , αυτή του άρθρου 11 (αυτοτελής φορολόγηση εισοδήματος από ακίνητα ) , η οποία ρύθμιζε τον τρόπο φορολόγησης του εισοδήματος από την εκμίσθωση τέτοιων χώρων (υπήρχε αυτοτελής φορολόγηση με ποσοστό 25% συν το χαρτόσημο της μίσθωσης ).
  Υπό το καθεστώς του νέου κώδικα φορολογίας εισοδήματος , του ν 4172/2013 ,η φορολόγηση  του εισόδηματος από ακίνητη περιουσία , ρυθμίζεται (για εισοδήματα που προκύπτουν από την 01-01-20414 και εντεύθεν ) από τις διατάξεις του άρθρου 39 , περίπτωση δ παρ. 1 .
  Για την εφαρμογή του άρθρου αυτού έχει εκδοθεί από τη διοίκηση (υπ οικονομικών ) η εγκύκλιος ΠΟΛ 1069/23-03-2015 , στην οποία ρητά αναφέρεται ότι στην περίπτωση για την οποία συζητάμε , το εισόδημα δηλώνεται για να φορολογηθεί  στις ατομικές δηλώσεις φορολογίας εισδήματος των ιδιοκτητών , κατά το ποσοστό συμμετοχής εκάστου στους κοινόχρηστους χώρους.
 10. Like
  SOTHRIS got a reaction from prokroustis in ΕΦΚΑ ΕΝΑΡΞΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΜΕ ΙΚΑ   
  εφκα ικα    και εφκα-οαεε   και περιμένει ........αχρις καιρού
   
 11. Like
  SOTHRIS got a reaction from musabelis in ΑΧΡΕΩΣΤΗΤΩΣ ΚΑΤΑΒΛΗΘΕΙΣΕΣ ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΙΚΑ   
  Nα πάτε και να το τακτοποιήσετε . Μη το αφήνετε σε εκρεμμότητα.
 12. Like
  SOTHRIS got a reaction from mariacy in Τήρηση απλογραφικών βιβλίων, άνευ λογιστή.   
  Το ωραίο στην όλη ιστορία πάντως είναι το εξής : o ενδιαφερόμενος (πάντα σύμφωνα με όσα έχουν παρατεθεί ) δε ρώτησε ο ίδιος απευθείας , αλλά η ερώτηση έγινε δια μέσου τρίτου , γνώστη μεν στα του κλάδου μας , αποστασιοποιημένου δε και φοβούμενου μη κάνει κάποια ανοησία κατά πως δήλωσε . Απέρριψε την προσφορά συναδέλφου ως ακριβή και στράφηκε αλλού προς βοήθεια Δε ξέρω τι λέχθηκε μεταξύ τους ,αλλά ειλικρινά κοιμάται ήσυχος αυτός ο άνθρωπος ? 
 13. Like
  SOTHRIS got a reaction from mariacy in Τήρηση απλογραφικών βιβλίων, άνευ λογιστή.   
  Oυδεμία αντίρρηση περί των τυχόν προβλημάτων που τυχόν έχει η ερωτούσα αν και από την ερώτηση προκύπτει ότι ρωτάει για άλλον εκτός και αν δεν είναι έτσι ακριβώς άλλα θα εμφανίζεται ο άλλος ως τηρών βιβλία κλπ αλλά στην πράξη θα είναι κάπως διαφορετικά τα πράγματα (δε το συνεχίζω γιατί νομίζω πως έγινα κατανοητός).
  Μένω πάντως στην επισήμανση   ΠΡΟΣΕΞΕ ........
 14. Like
  SOTHRIS got a reaction from mariacy in Τήρηση απλογραφικών βιβλίων, άνευ λογιστή.   
  Ρωτάτε επαγγελματίες του κλάδου να σας υποδείξουν τρόπους με τους οποίους δε θα χρειάζεσθε τις υπηρεσίες που αυτοί προσφέρουν . 
 15. Upvote
  SOTHRIS got a reaction from access in ΧΑΡΤΟΣΗΜΟ ΣΤΙΣ ΑΜΟΙΒΕΣ ΔΣ ΑΠΟ 01/01/2017   
  Δεν είναι μισθωτοί με την έννοια ότι δεν ακολουθούμε όλη τη διαδικασία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ . Οι αμοιβές αυτές έχουν εισφορές ΕΦΚΑ πλέον . Οι διατάξεις περί χαρτοσήμανσης εξακολουθούν να ισχύουν. Αν ήταν μισθωτοί με πρόσληψη κλπ και είχαν εισφορές με το πλήρες πακέτο του πρώην ΙΚΑ , θα μιλούσαμε για καθαρές αποδοχές  μισθωτών και αυτές οι  αμοιβές δεν επιβαρύνονται με χαρτόσημο.
 16. Upvote
  SOTHRIS got a reaction from petraki3 in Μείωση φόρου ΕΝΦΙΑ σε βιοτεχνική μονάδα λόγω ιδιόχρησης   
  Για το κτιριο ναι , όχι για το αγροτεμάχιο . Αν και ο συμπλρωματικός για το αγροτεμάχιο είναι μικρό ποσό.
 17. Downvote
  SOTHRIS got a reaction from dlog62 in ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΠΟ ΕΝΟΙΚΙΑ ΣΕ Ε.Ε ΚΑΙ ΣΥΝΟΛΟ ΕΣΟΔΩΝ   
  Τα ενοικια δεν αποτελούν έσδοα απο επιχειρηματική δραστηριότητα στα ΝΠ ? Αποτελούν κατά τον 4172 , όπως αποτελούσαν και κατά τον 2238 για τις ΕΠΕ και τις ΑΕ.
  Εστω ότι το νομικό πρόσωπο είναι ΑΕ δε θα περάσουν τα ενοίκια απο το Ε3 , αλλά θα εμφανιστούν απευθείας στο έντυπο Ν ? Αν η απάντηση είναι θετική , τότε γιατι και στην περίπτωση μιας προσωπικής εταιρείας να μη συμβει το ίδιο , ειδικά τώρα που κατά τον φορολογικό νόμο δεν υφίσταται η διάκριση , όπως υπήρχε στον προισχύσαντα 2238 ?
  Και ποιό ειναι το καθαρό ποσό από τα ενοίκια που θα αναγραφεί απευθείας στο έντυπο Ν ? Εξωλογιστικά θα το προσδιορίσουμε , ενώ για τις άλλες δραστηριότητες του ΝΠ θα προσδιορίζουμε λογιστικό αποτέλεσμα ?
 18. Upvote
  SOTHRIS got a reaction from gapdk in Προκαταβολή Φόρου φ.ε. 2015 σε ΟΕ-ΕΕ που απορροφήθηκε με το Ν. 2166 από ΑΕ   
  Mε εκτυπωμένη τη δήλωση των προσωπικών εταιρείων (απο το σύστημα ταξις) πας στο ΔΟΥ ΦΑΕ , στο τμήμα εισοδήματος για να σου περάσουν τις προκαταβολές των φόρων στον ΑΦΜ της συγχώνευσης .
 19. Upvote
  SOTHRIS got a reaction from anapantexh in Δαπάνη Βενζίνης   
  Μπορείς .
 20. Upvote
  SOTHRIS got a reaction from MARIOSMD11 in Δαπάνη Βενζίνης   
  Συμφωνώ με τα παραπάνω , ωστόσο η ερώτηση ήταν αν μπορούσε να περάσει βενζίνες και η απάντηση που έδωσα είναι θετική  ναι μπορείς . Δεν ρώτησε τίποτε σχετικά με τη φορολογική μεταχείριση , από την άποψη της φορολογίας εισοδήματος , για τις δαπάνες αυτές . Πέραν αυτού τίποτε .
   Επομένως καλό θα είναι να ξέρουμε τι ρωτάμε και να το διατυπώνουμε κατάλληλα.
 21. Upvote
  SOTHRIS got a reaction from agrevelos in Εισφορες Δωρου Πασχα 2017 σε Παλιο ασφαλισμενο τι ισχύει ?   
  Κοίταξε Ανδρέα , για να είμαι ειλικρινής το σκέφτηκα λιγάκι και είπα πως τον καιρό των σταυροφοριών δεν είχαμε δώρα πάσχα  Επομένως λογικά θα εννοούσε το έτος 1993 , αντί του 1193 .
 22. Upvote
  SOTHRIS got a reaction from xristosF in ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ-ΜΕΛΟΣ ΔΣ-ΜΕΤΟΧΟΣ >3%   
  Αυτό νομίζω και εγώ και αναλόγως των αποφάσεων και της μεθόδευσης αυτών θα είναι και ο τρόπος αντίδρασης των πολιτών.
  Από όσα μπορώ να καταλάβω πιθανότατα θα έχουν εισφορές τα κέρδη των ΕΠΕ και ίσως για αυτό το λόγο έκαναν την κατάταξη των εισοδημάτων στην εγκύκλιο αυτή . Ωστόσο ασφαλιστικές εισφορές σε κέρδη κεφαλαιουχικά (και τέτοια είναι τα μερίσματα ΑΕ και ΙΚΕ ) δε θα νομοθετήσουν γιατί προσκρούει αυτό στο κοινοτικό δίκαιο .
 23. Upvote
  SOTHRIS got a reaction from dynamoking in ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ-ΜΕΛΟΣ ΔΣ-ΜΕΤΟΧΟΣ >3%   
  Υπολόγισαν ότι υπολόγισαν με σκοπό να αρχίσουν να εισπράττουν . Επειδή για τα μερίσματα λέγονται διάφορα από τους αρμόδιους καλό θα είναι αυτά τα διάφορα να τα αποτυπώσουν στο χαρτί , σε ένα νόμο , σε μια  ερμηνευτική εγκύκλιο , έτσι για να μάθουμε και εμείς ποιά είναι τελικά η θέση αυτών των αρμοδίων .
 24. Upvote
  SOTHRIS got a reaction from eleni1981 in ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΟΑΕΔ ΚΑΙ Ε3 ---------   
  Κανονικά τις εισφορές σα να μην υπηρχε η επιδότηση καθόλου και την επιχορήγηση είτε ως έσοδο , είτε αφαιρετικά από τη δαπάνη των εισφορών.
 25. Upvote
  SOTHRIS got a reaction from lagos88 in Επιτηδευματίας με απαλλαγή απο ΟΑΕΕ, σε Πρωην ΟΓΑ -νυν ΕΦΚΑ   
  Μπορεί να είναι ένα εξ αυτών χωρίς να αποκλείεται και το ενδεχόμενο να είναι απλώς η λογική του κ. Κατρούγκαλου  (η οποία συναιρεί τα πάντα , εφαρμοζόμενη στο ασφαλιστικό )   
×
×
 • Create New...