Jump to content

VERGOUROS

simple Members
 • Content Count

  215
 • Joined

 • Last visited

Reputation Activity

 1. Upvote
  VERGOUROS got a reaction from JDAS in Αγρότης ειδικού καθεστώτος με παράλληλη δραστηριότητα θα πάει σε κανονικό καθεστώς ΦΠΑ;   
  Η μια δραστηριοτητα ''τραβαει'' την άλλη.Ν2859/2000.δεν μπορεις να έχει 2 καθεστωτα.
 2. Upvote
  VERGOUROS got a reaction from DimitrisD in Αγρότης ειδικού καθεστώτος με παράλληλη δραστηριότητα θα πάει σε κανονικό καθεστώς ΦΠΑ;   
  Η μια δραστηριοτητα ''τραβαει'' την άλλη.Ν2859/2000.δεν μπορεις να έχει 2 καθεστωτα.
 3. Upvote
  VERGOUROS got a reaction from seir in Η ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΘΑ ΕΡΘΕΙ Η ΟΧΙ ......;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;   
  Δώσει, δεν δώσει ,τα κουκιά δεν βγαίνουν και στην αναμπουμπούλα να στείλουμε όπως να'ναι τις δηλώσεις το σύστημα θα κολλήσει.και έχω 220 δηλώσεις να φτιάξω και να στείλω άρα δεν προλαβαίνω,ούτε εγώ ούτε κανεις απο εμάς.Όμως νομίζω ότι επειδή έκλεισα το γραφείο μου στην επαρχία στις 12/6 και τον νοέμβριο και τον περυσινό μάρτιο και πήγα στην Αθήνα χάνοντας μια μέρα δουλειά(ή δουλεία αν θέλετε κ δεν θα πώ για την κόρη μου που δεν την βλέπω καθόλου) στο Σύνταγμα τον Ιούνιο δεν πάτησε ψυχή πέρα από κάτι  θερμόαιμους επαρχιώτες και 5 λεωφορεία ένα από κάθε νομό.Πώς περιμένετε να ικανοποιηθεί ένα αίτημα? από τότε το φωνάζαμε αλλά ο καθένας πράττει κατα το δοκούν.ΣΤΟ ΈΛΕΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΕΊΜΑΣΤΕ!!
 4. Upvote
  VERGOUROS got a reaction from ritakom in ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΚΑΤΑΧΩΡΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΤΟΥ ΟΑΕΕ?   
  Λοιπόν από σεμινάριο κ Κορομηλά στην Πάτρα έχουμε:
  1)το α'τριμηνο του 2013 που έχει τις εισφορές του 2012 καταχωρείται στα βιβλία ΚΑΝΟΝΙΚΑ με ημερομηνία αυτήν της πληρωμής δηλ.2013!!ομοίως το στ΄διμηνο 2013 που θα πληρωθει το 2014 θα καταχωρηθεί στα βιβλία του 2014
  2)ακόμα και άν πληρώνουμε εισφορές παλαιοτέρων ετών σε ρύθμιση και πληρώνονται το 2013 καταχωρούνται στη χρήση 2013
   
   
  και νομίζω οτι έχει δίκιο!αν διαβάσετε το νόμο λέει ''των καταβαλλόμενων εισφορών!!!!!!!!
 5. Upvote
  VERGOUROS got a reaction from LAMMERGEIER in Τι θα γίνει τελικά με τους αγρότες?   
  χαχαχαχχαχχααχχαχαχχαα :lol:
 6. Upvote
  VERGOUROS got a reaction from georkar in 10.550? Για μη δηλωση εργαζομενου στην ΑΠΔ. ΜΟΝΟ? ΛΙΓΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ?   
  Ίσως λαϊκίζουμε,ίσως γινόμαστε κουραστικοί στο συγκεκριμένο θέμα,όμως αγαπητοί μου συνάδελφοι δεν ''χωνέυεται''(!!!) αυτή η διάταξη με τίποτα!!!δεν είναι δυνατόν να έχουμε τέτοιες κυρώσεις!!αν αποδειχθεί δόλος,ναι ,να επιβληθεί το πρόστιμο,αλλά σε επίπεδο παράλειψης είναι κρίμα χίλιες φορές!ας ελπίσουμε να ορθολογιστεί  η διάταξη γιατί βλέπω λογιστές & εργοδότες στα δικαστήρια!!!!!
 7. Upvote
  VERGOUROS got a reaction from 1953 in Κατασταση Εκτακτης Αναγκης.Κοκκινη καρτα στους Εκπροσωπους του κλαδου Λ/Φ   
  Καλημέρα κ.Ελευθερόπουλε!Μάλλον φωνή βοώντος εν τη ερήμω!Πραγματικα σε
  Κατασταση Εκτακτης Αναγκης,βρίσκεται ο κλάδος με αυτήν την ρομφαία των προστίμων πάνω από τα κεφάλια μας!!!!
 8. Upvote
  VERGOUROS got a reaction from Sarliz in E9 ---- Συγνώμη, εσείς μπορείτε να μπείτε να δουλέψετε?   
  ΠΑΩ ΓΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΑ ΚΑΙ ΔΗΛΩΤΗ (ΝΟΜΟΣ ΗΛΕΙΑΣ)
 9. Upvote
  VERGOUROS got a reaction from SARDANAPALI in ΚΥΡΙΕ ΘΕΟΧΑΡΗ Α Γ Α Ν Α Κ Τ Η Σ Α Μ Ε (!)   
  ΟΥΤΕ Α21 ,ΟΥΤΕ Ε9 ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΛΟΥΜΕ ΑΚΟΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ??????????????????
   
 10. Upvote
 11. Upvote
 12. Upvote
  VERGOUROS got a reaction from THEOMI in ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ   
  Φορολογικές και λοιπές υποχρεώσεις Σωματείου-πολ.συλλόγου  Σκοπός του παρόντος άρθρου είναι η συνοπτική παράθεση των φορολογικών και λοιπών υποχρεώσεων Σωματείου σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας.

  1. Εννοιολογικά χαρακτηριστικά Σωματείου
  Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 78 του Αστικού Κώδικα (Α.Κ.) το Σωματείο ορίζεται ως ένωση προσώπων που επιδιώκει σκοπό μη κερδοσκοπικό. Απαγορεύεται δηλαδή η επιδίωξη κέρδους προς όφελος είτε του νομικού προσώπου είτε των μελών του. Ενδεικτικά, δύναται να είναι ο σκοπός μορφωτικός, ψυχαγωγικός, φιλανθρωπικός, κοινωνικός, θρησκευτικός, πολιτικός, αθλητικός, πολιτιστικός κ.λπ. Ο σκοπός δεν πρέπει να αντίκειται σε νόμο ή στα χρηστά ήθη (άρθρα 174 και 178 του Α.Κ.).
  Όταν τηρούνται οι ανωτέρω προϋποθέσεις, το Σωματείο αποκτά νομική προσωπικότητα μετά την έκδοση δικαστικής απόφασης που διαπιστώνει την συνδρομή τούτων και την εγγραφή στο ειδικό βιβλίο Σωματείων που τηρείται στο Πρωτοδικείο της έδρας του. Την αίτηση για σύσταση Σωματείου νομιμοποιούνται να υποβάλλουν στο Πρωτοδικείο τα ιδρυτικά μέλη ατομικά ή συλλογικά.
  Για τη σύσταση του Σωματείου απαιτούνται τουλάχιστον είκοσι (20) άτομα φυσικά ή νομικά πρόσωπα. Η συμμετοχή προσώπου σε Σωματείο προϋποθέτει δικαιοπρακτική ικανότητά του. Κατ’ εξαίρεση σε επαγγελματικό Σωματείο επιτρέπεται η συμμετοχή ανηλίκων άνω των 16 ετών.
  Το Σωματείο εκφράζει τη βούλησή του με τις αποφάσεις που λαμβάνει η Γενική Συνέλευση των μελών. Η Γενική Συνέλευση των μελών εκλέγει και τα μέλη της Διοίκησης του Σωματείου.
  Τα Σωματεία, έχουμε την άποψη, με βάση τη γενική διατύπωση της παρ. 9 της υπ’ αριθ. 1027411/842/ΔΜ/26.2.1998 (ΦΕΚ 193/Β’) ΑΥΟ «Υποχρεωτική χορήγηση ΑΦΜ και διαδικασίες απόδοσής του», ότι έχουν υποχρέωση να υποβάλουν στην αρμόδια ΔΟΥ δήλωση έναρξης εργασιών για να τους χορηγηθεί ΑΦΜ, ανεξάρτητα αν διενεργούν ή όχι πράξεις υπαγόμενες σε ΦΠΑ ή/και σε φορολογία εισοδήματος (από 1.1.2003).
  Οι διατάξεις περί Σωματείων δεν εφαρμόζονται επί των διαφόρων τύπων εταιρειών, οι οποίες λειτουργούν με τις διατάξεις του εμπορικού νόμου.
  Ενδεικτικά, το Σωματείο διακρίνεται από τις εμπορικές εταιρείες:
  - για την ανυπαρξία εμπορικού σκοπού,
  - για κάθε είσοδο ή έξοδο μέλους της εταιρείας χρειάζεται τροποποίηση του καταστατικού,
  - οι εταίροι μεταξύ τους έχουν ενοχικό δεσμό,
  - η εκπροσώπηση της εταιρείας γίνεται επ’ ονόματι και για λογαριασμό όλων των εταίρων, αντίθετα.
  Επίσης, το Σωματείο διακρίνεται από:
  - Την αστική εταιρεία, διότι η τελευταία δεν έχει πάντοτε νομική προσωπικότητα, μπορεί να αποκτήσει όταν επιδιώκει οικονομικό σκοπό.
  - Τις επαγγελματικές οργανώσεις που συνιστώνται με τη μορφή Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), γιατί σε αυτές δεν αναγνωρίζεται απόλυτη ελευθερία εισόδου και εξόδου των μελών αλλά η συμμετοχή είναι υποχρεωτική.
  - Την κοινωνία, επειδή αντικείμενο της κοινωνίας είναι μόνο δικαίωμα, το οποίο ανήκει σε περισσότερα άτομα κατ’ ιδανικά μέρη.

  2. Φορολογικές υποχρεώσεις Σωματείου
  Σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, τα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (συμπεριλαμβανομένων και των Σωματείων) έχουν τις ακόλουθες φορολογικές υποχρεώσεις:

  2.1. Φορολογία εισοδήματος
  Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 99 παρ. 1ε’ του ΚΦΕ, στα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα αντικείμενο του φόρου είναι το καθαρό εισόδημά τους που προκύπτει και στην ημεδαπή και στην αλλοδαπή μόνο από την εκμίσθωση ακινήτων, καθώς και από κινητές αξίες. Για τα εισοδήματα αυτά, τα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορολογούνται με τους ισχύοντες συντελεστές φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων (25% για το 2008 και το 2009). Επιπροσθέτως, σύμφωνα με το άρθρο 109 παρ. 3 του ΚΦΕ, το συνολικό ακαθάριστο εισόδημα από ακίνητα υποβάλλεται σε συμπληρωματικό φόρο 3%.
  Επίσης, δεν αποτελούν αντικείμενο φορολογίας τα λοιπά εισοδήματα των νομικών προσώπων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, καθώς και τα κάθε είδους άλλα έσοδά τους που πραγματοποιούνται κατά την επιδίωξη της εκπλήρωσης του σκοπού τους.
  Ωστόσο, με την Εγκύκλιο ΠΟΛ.167/1973 του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών με την οποία γίνεται δεκτή η υπ’ αριθ. 383/1973 γνωμοδότηση του ΝΣΚ, ορίζεται ότι τα εισοδήματα των νομικών προσώπων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που προκύπτουν από δραστηριότητα η οποία δεν συνιστά άσκηση της μη κερδοσκοπικής αποστολής αυτών δεν απαλλάσσονται του φόρου εισοδήματος, έστω και αν διατίθενται για την εκπλήρωση του μη αποβλέποντος σε κέρδη σκοπού τους, αφού ο νόμος θέτει ως προϋπόθεση για την απαλλαγή, ότι τα εισοδήματα πρέπει να πραγματοποιούνται κατά την επιδίωξη της εκπλήρωσης του σκοπού αυτών και όχι απλώς να διατίθενται για την εκπλήρωση του σκοπού τους. Κατά συνέπεια, τα εισοδήματα που αποκτούν τα εν λόγω νομικά πρόσωπα από την άσκηση εμπορικής εκμετάλλευσης δεν απαλλάσσονται του φόρου εισοδήματος, εφόσον τα εισοδήματα αυτά δεν πραγματοποιήθηκαν κατά την άσκηση της μη κερδοσκοπικής δραστηριότητάς τους.
  Σε κάθε περίπτωση, αξίζει να αναφέρουμε ότι τα όρια μεταξύ των εσόδων που πραγματοποιούνται «κατά την εκπλήρωση του σκοπού» των νομικών προσώπων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και των εσόδων που «διατίθενται για την εκπλήρωση του μη αποβλέποντος σε κέρδη σκοπού τους», είναι δυσδιάκριτα. Για το λόγο αυτό, το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών έχει κατά καιρούς διευκρινίσει με διοικητικά έγγραφα / λύσεις την κατά περίπτωση εφαρμογή των εν λόγω διατάξεων.
  Στη βάση των εγγράφων / λύσεων αυτών προς νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ενδεικτικά αναφέρουμε τα εξής:
  Καταρχήν, δεν φορολογούνται:
  - εισοδήματα από συνδρομές και έκτακτες εισφορές των μελών,
  - εισοδήματα από τη δωρεάν παραχώρηση της χρήσης ακινήτων τους,
  - εισοδήματα από ιδιόχρηση ακινήτων,
  - εισοδήματα από γεωργικές εκμεταλλεύσεις,
  - η υπεραξία από τη μεταβίβαση Ι.Χ. αυτοκινήτων τους,
  - τα εισοδήματα από διαφημίσεις στις εκδόσεις που εκδίδουν και διανέμουν δωρεάν στα μέλη τους.
  Αντίθετα, δύναται να φορολογηθούν:
  - τα εισοδήματα από την διοργάνωση παζαριού,
  - τα εισοδήματα από τη μεσολάβηση για την πραγματοποίηση εμπορικών πράξεων,
  - τα εισοδήματα από έκδοση και διάθεση περιοδικού,
  - τα εισοδήματα από τη διοργάνωση συνεδρίων και συναφών εκδηλώσεων.
  Σημειώνεται, ωστόσο, ότι οι ανωτέρω διοικητικές λύσεις είναι δεσμευτικές μόνο για το συγκεκριμένο νομικό πρόσωπο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που έχει υποβάλει το σχετικό ερώτημα στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.
  Κατ’ ανάλογη εφαρμογή αποτελούν καταρχήν ένδειξη για τη βούληση της Διοίκησης σε παρόμοια περιστατικά. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, κρίνεται σκόπιμο για εισοδήματα για τα οποία υπάρχει αμφιβολία για το εάν πραγματοποιούνται κατά την επιδίωξη του σκοπού (όπως αυτός ορίζεται στο καταστατικό του Σωματείου) και άρα για το εάν απαλλάσσονται της φορολογίας εισοδήματος, όπως υποβάλλεται σχετικό ερώτημα στο αρμόδιο Τμήμα του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών για να υπάρχει και επίσημη απάντηση στη βάση των πραγματικών περιστατικών του κάθε Σωματείου.

  2.2. ΦΠΑ
  Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 22 του Κώδικα ΦΠΑ (Ν.2859/2000), προβλέπονται οι εξής απαλλαγές:
  α) Απαλλάσσεται από το φόρο η παροχή υπηρεσιών από Σωματεία ή ενώσεις προσώπων προς τα μέλη τους, τα οποία μέλη ασκούν δραστηριότητα απαλλασσόμενη από το φόρο ή μη υποκείμενη στο φόρο, εφόσον οι υπηρεσίες αυτές είναι άμεσα αναγκαίες για την άσκηση της δραστηριότητάς τους και παρέχονται έναντι συνεισφοράς στα κοινά έσοδα.
  Για την εφαρμογή της διάταξης αυτής πρέπει να συντρέχουν αθροιστικά οι παρακάτω προϋποθέσεις:
  - παροχή υπηρεσιών από Σωματεία προς τα μέλη τους,
  - τα μέλη των Σωματείων ή ενώσεων να ασκούν δραστηριότητα απαλλασσόμενη από το φόρο ή μη υποκείμενη στο φόρο,
  - οι υπηρεσίες των Σωματείων ή ενώσεων να είναι άμεσα αναγκαίες για την άσκηση της δραστηριότητας των μελών και
  - οι υπηρεσίες αυτές να παρέχονται έναντι συνεισφοράς στα κοινά έξοδα (π.χ. έναντι συνδρομών).
  β) Απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ οι πράξεις παροχής υπηρεσιών και οι στενά συνδεόμενες με αυτές παραδόσεις αγαθών που πραγματοποιούν προς τα μέλη τους έναντι καταβολής συνδρομής τα Σωματεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με πολιτικούς, συνδικαλιστικούς, θρησκευτικούς, φιλανθρωπικούς ή εθνικούς σκοπούς για την επίτευξη των σκοπών αυτών, εφόσον δεν οδηγούν σε στρέβλωση των όρων του ανταγωνισμού, δηλαδή δεν τίθενται σε μειονεκτικότερη θέση, από άποψη φορολογική, όμοιες δραστηριότητες όταν ασκούνται κάτω από ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να διερευνάται η πλήρωση της προϋπόθεσης της μη στρέβλωσης των όρων του ανταγωνισμού με την έννοια ότι, οι ίδιες πράξεις εάν πραγματοποιούντο από υποκείμενους στο φόρο θα συνιστούσαν οικονομική δραστηριότητα και θα υπάγονταν σε ΦΠΑ.
  γ) Προβλέπεται απαλλαγή από τον ΦΠΑ για παροχή υπηρεσιών και παράδοση αγαθών, μεταξύ άλλων, και από Σωματεία με την ευκαιρία εκδηλώσεων που οργανώνονται από αυτά για την οικονομική τους ενίσχυση. Η απαλλαγή παρέχεται ύστερα από αίτησή τους στον οικονομικό έφορο της περιφέρειας που έχουν την έδρα τους, στην οποία αναγράφεται το είδος των υπηρεσιών, το είδος και η ποσότητα των αγαθών των οποίων ζητείται απαλλαγή. Στην περίπτωση αυτή εξετάζονται τα πραγματικά περιστατικά από τον προϊστάμενο της αρμόδιας ΔΟΥ, δηλαδή ο επιδιωκόμενος σκοπός και η νομότυπη σύσταση του Σωματείου. Στην αίτηση δίδεται έγκριση του οικονομικού εφόρου στην οποία αναγράφονται τα πιο πάνω είδη, τα οποία εγκρίνεται να διατεθούν χωρίς ΦΠΑ. Όπως διευκρινίστηκε στην υπ’ αριθ. 1030141/1349/393/Α0014/ΠΟΛ.1071/8.3.1995 ΕΥΟ, οι εκδηλώσεις αυτές δεν πρέπει να ξεπερνούν τις δύο (2) κατ’ ανώτατο όριο ανά έτος.
  Αντιθέτως, το άρθρο 3 παρ. 1α’ του Κώδικα ΦΠΑ αναφέρει ότι κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, ημεδαπό ή αλλοδαπό ή ένωση προσώπων, εφόσον ασκεί κατά τρόπο ανεξάρτητο οικονομική δραστηριότητα, ανεξάρτητα από τον τόπο εγκατάστασης, τον επιδιωκόμενο σκοπό ή το αποτέλεσμα της δραστηριότητας αυτής, θεωρείται ότι υπόκειται στο φόρο. Ως οικονομική δραστηριότητα λογίζεται οποιαδήποτε από τις δραστηριότητες του παραγωγού, του εμπόρου ή αυτού που παρέχει υπηρεσίες.

  2.3. ΚΒΣ
  2.3.1. Τήρηση βιβλίων
  Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 2 παρ. 3 του ΚΒΣ (Π.Δ.186/1992), προκύπτει ότι όταν νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα διενεργούν πράξεις υπαγόμενες στον ΦΠΑ ή στο φόρο εισοδήματος, θεωρούνται επιτηδευματίες και έχουν όλες τις υποχρεώσεις του ΚΒΣ, δηλαδή υποχρέωση έκδοσης, λήψης, υποβολής και διαφύλαξης των λοιπών φορολογικών στοιχείων του ΚΒΣ (πλέον αυτών που ρητά προβλέπονται ανωτέρω) καθώς και τήρησης φορολογικών βιβλίων.
  Σημειώνεται ότι, έχει διευκρινιστεί (ΕΥΟ 1099747/840/0015/ΠΟΛ.1271/12.12.2002) ότι η υποχρέωση αυτή (τήρησης βιβλίων) δεν καταλαμβάνει εισοδήματα η απόκτηση των οποίων δεν προσδίδει στο Σωματείο την ιδιότητα του επιτηδευματία (όπως ενοίκια, εισόδημα από κινητές αξίες κ.λπ.).
  Περαιτέρω, από τις διατάξεις του άρθρου 4 παρ. 5 του ΚΒΣ προκύπτει ότι τα Σωματεία εντάσσονται σε κατηγορία βιβλίων που αντιστοιχεί στα ετήσια έσοδά τους, όχι όμως κατώτερη της Β’. Κατ’ εξαίρεση, σε περίπτωση υποχρέωσης τήρησης βιβλίων Γ’ κατηγορίας, μπορεί να τηρήσουν βιβλία Β’ κατηγορίας (εφόσον το θελήσουν).
  Συμπερασματικά λοιπόν, το Σωματείο, εφόσον πραγματοποιεί πράξεις υπαγόμενες στον ΦΠΑ ή στο φόρο εισοδήματος, θεωρείται επιτηδευματίας και υποχρεούται στην τήρηση βιβλίων (τουλάχιστον Β’ κατηγορίας), μόνο για τις πράξεις αυτές. Επιπλέον, σε αυτή την περίπτωση (κατά την οποία θεωρείται επιτηδευματίας), υποχρεούται και στην έκδοση των λοιπών (πλέον αυτών που κατονομάζονται κατωτέρω, βλ. «Έκδοση φορολογικών στοιχείων») φορολογικών στοιχείων (π.χ. έκδοση Αποδείξεων Λιανικής Πώλησης), εφόσον βέβαια διενεργεί πράξεις για τις οποίες απαιτείται η έκδοση αυτών.

  2.3.2. Έκδοση φορολογικών στοιχείων
  Σύμφωνα με το άρθρο 2 παρ. 3 του ΚΒΣ, μεταξύ άλλων, τα ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ που δεν ασκούν επιχείρηση καθώς και οι επιτροπές και οι ενώσεις προσώπων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, υποχρεούνται μόνο στη λήψη, έκδοση, υποβολή και διαφύλαξη των στοιχείων που ορίζονται ρητά από τον ΚΒΣ (εκτός και αν διενεργούν πράξεις υπαγόμενες στον ΦΠΑ ή στο φόρο εισοδήματος - βλ. κατωτέρω «Τήρηση βιβλίων»).
  Σύμφωνα με τη διάταξη αυτή, τα ως άνω πρόσωπα έχουν υποχρέωση να εκδίδουν:
  - Δελτία αποστολής σε περίπτωση αποστολής αγαθών σε επιτηδευματία λόγω πώλησης ή για να πωληθούν για λογαριασμό τους ( άρθρο 11 παρ. 2 του ΚΒΣ).
  - Τιμολόγια για τις πωλήσεις αγαθών ή τις παροχές υπηρεσιών σε επιτηδευματίες ή πρόσωπα του άρθρου 2 παρ. 3 του ΚΒΣ (δημόσιο, νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα κ.λπ.) και παρ. 4 (αγρότες) ( άρθρο 12 παρ. 5 του ΚΒΣ).
  - Τιμολόγια για τα αγαθά που αγοράζουν από πρόσωπα που αρνούνται να εκδώσουν τιμολόγιο ή εκδίδουν ανακριβές τιμολόγιο ή δεν έχουν υποχρέωση να εκδώσουν τιμολόγιο (αγρότες) ( άρθρο 12 παρ. 5 του ΚΒΣ).
  - Τιμολόγια για τα αγαθά που αγοράζουν από τους αγρότες και δεν συνοδεύονται από δελτίο αποστολής, εφόσον δεν εκδίδεται το τιμολόγιο αμέσως, εκδίδουν κατά την παραλαβή των αγαθών δελτίο ποσοτικής παραλαβής.
  - Αποδείξεις δαπανών για καταβολές αμοιβών σε δικαιούχους που δεν έχουν υποχρέωση να εκδίδουν στοιχεία ( άρθρο 15 παρ. 1 του ΚΒΣ).
  Ακόμη, υποχρεούνται να υποβάλλουν συγκεντρωτικές καταστάσεις για τις συναλλαγές του προηγούμενου ημερολογιακού έτους ( άρθρο 20 παρ. 1 του ΚΒΣ).
  Εξ αντιδιαστολής, από τις ως άνω διατάξεις, προκύπτει ότι το Σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα δεν υποχρεούται στην έκδοση άλλων στοιχείων του ΚΒΣ (π.χ. έκδοση Αποδείξεων Λιανικής Πώλησης) παρά μόνο αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις ώστε αυτό να θεωρείται επιτηδευματίας (όπως αυτές ορίζονται ανωτέρω).
  Αυτονόητο είναι ότι για τα έσοδα (όπως συνδρομές μελών κ.λπ.) για τα οποία δεν ορίζεται από τις διατάξεις του ΚΒΣ η υποχρέωση έκδοσης των ως άνω φορολογικών στοιχείων, δύναται να εκδίδονται οποιαδήποτε μη φορολογικά παραστατικά (π.χ. αποδείξεις είσπραξης).
  - Επισήμανση
  Όταν το Σωματείο δεν ασκεί δραστηριότητα υπαγόμενη στον ΦΠΑ ή/και σε φόρο εισοδήματος, ώστε να υποχρεούται σε τήρηση βιβλίων του ΚΒΣ, πρέπει να τηρεί τουλάχιστον βιβλίο ταμείου και να εκδίδει όπως προαναφέρθηκε αποδείξεις είσπραξης, που θεωρούνται από την οικεία Διεύθυνση της Νομαρχίας που υπάγεται.
  Εξυπακούεται ότι στην περίπτωση αυτή, για τις διενεργούμενες δαπάνες και έξοδα υποχρεούται να ζητά και να λαμβάνει τα προβλεπόμενα από τον ΚΒΣ παραστατικά (τιμολόγια κ.λπ.).

  2.4. Λοιπές φορολογικές υποχρεώσεις Σωματείου
  - Υποβολή δηλώσεων για την απόδοση παρακρατούμενων φόρων
  Σύμφωνα με τις διατάξεις του ΚΦΕ, τα Σωματεία υποχρεούνται στην υποβολή δηλώσεων παρακρατούμενου φόρου (π.χ. φόρου μισθωτών υπηρεσιών, ελευθέρων επαγγελματιών, εργολάβων κ.λπ.) εντός των προθεσμιών που ορίζονται από τις διατάξεις του Κώδικα αυτού.
  - Υποβολή δηλώσεων Ενιαίου Τέλους Ακινήτων (ΕΤΑΚ)
  Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 11 του Ν.3634/2008 και την σχετική ερμηνευτική εγκύκλιο 1075/2008, η αξία των γηπέδων (οικοπέδων ή αγροτεμαχίων) και των κτισμάτων (μισθωμένων και κενών) των νομικών προσώπων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που επιδιώκουν σκοπούς κοινωφελείς, θρησκευτικούς, φιλανθρωπικούς και εκπαιδευτικούς, υπόκειται σε Ενιαίο Τέλος Ακινήτων (ΕΤΑΚ) με συντελεστή 3‰. Επιπλέον, η αξία των ιδιοχρησιμοποιούμενων κτισμάτων των νομικών προσώπων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα υπόκειται σε τέλος με συντελεστή 1‰. Στο πλαίσιο αυτό, τα Σωματεία υποχρεούνται στην υποβολή δηλώσεων ΕΤΑΚ εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών.
  - Υποβολή κατάστασης με συμφωνητικά στην αρμόδια ΔΟΥ
  Όπως προαναφέρθηκε, τα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που διενεργούν πράξεις υπαγόμενες στον ΦΠΑ ή στο φόρο εισοδήματος θεωρούνται επιτηδευματίες και άρα υποχρεούνται, πλέον των ανωτέρω υποχρεώσεων του ΚΒΣ, και στην υποβολή κατάστασης με τα συμφωνητικά (που καταρτίστηκαν με επιτηδευματίες) στην αρμόδια ΔΟΥ για θεώρηση (άρθρο 8 παρ. 16 του Ν.1882/1990).
  - Υποβολή συμφωνητικού διενέργειας εκδηλώσεων στην αρμόδια ΔΟΥ
  Σύμφωνα με το άρθρο 55 του Ν.2065/1992 όπως κωδικοποιήθηκε με το άρθρο 82 παρ. 2 του Ν.2238/1994, υπάρχει υποχρέωση κατάθεσης στη ΔΟΥ συμφωνητικού διενέργειας εκδηλώσεων σε κέντρα διασκέδασης, ξενοδοχεία κ.λπ. Στο πλαίσιο αυτό, τα Σωματεία έχουν υποχρέωση να υποβάλουν στην αρμόδια ΔΟΥ, που υπάγεται το κέντρο διασκέδασης ή το ξενοδοχείο, αίτηση στην οποία επισυνάπτεται το συμφωνητικό με το κέντρο ή το ξενοδοχείο και να αναφέρεται ο σκοπός της εκδήλωσης, η επιβάρυνση κατ’ άτομο και ο αριθμός των προσκλήσεων που θα εκδοθούν. Εντός πέντε (5) ημερών από την πραγματοποίηση της εκδήλωσης υποχρεούνται να προσκομίσουν στη ΔΟΥ φωτοτυπία του τιμολογίου του κέντρου διασκέδασης ή του ξενοδοχείου. Αν δεν τηρηθεί η ανωτέρω διαδικασία οι συνέπειες είναι σύμφωνα με το άρθρο 4 του Ν.2523/1997 η επιβολή προστίμου από 117-1.170 ευρώ.

  Νομοθετικό πλαίσιο περί της διάλυσης Σωματείου
  Σε σχέση με τη διάλυση του Σωματείου, από τις διατάξεις του Α.Κ. προκύπτουν τα ακόλουθα:
  - Το Σωματείο διαλύεται οποτεδήποτε με απόφαση της Συνέλευσης των μελών (άρθρο 103 του Α.Κ.).
  - Το Σωματείο διαλύεται στις περιπτώσεις που προβλέπει το καταστατικό (άρθρο 104 του Α.Κ.).
  - Το Σωματείο διαλύεται μόλις τα μέλη του μείνουν λιγότερα από δέκα (10) (άρθρο 104 του Α.Κ.).
   
 13. Upvote
  VERGOUROS got a reaction from PRESJOHN in ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ   
  Φορολογικές και λοιπές υποχρεώσεις Σωματείου-πολ.συλλόγου  Σκοπός του παρόντος άρθρου είναι η συνοπτική παράθεση των φορολογικών και λοιπών υποχρεώσεων Σωματείου σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας.

  1. Εννοιολογικά χαρακτηριστικά Σωματείου
  Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 78 του Αστικού Κώδικα (Α.Κ.) το Σωματείο ορίζεται ως ένωση προσώπων που επιδιώκει σκοπό μη κερδοσκοπικό. Απαγορεύεται δηλαδή η επιδίωξη κέρδους προς όφελος είτε του νομικού προσώπου είτε των μελών του. Ενδεικτικά, δύναται να είναι ο σκοπός μορφωτικός, ψυχαγωγικός, φιλανθρωπικός, κοινωνικός, θρησκευτικός, πολιτικός, αθλητικός, πολιτιστικός κ.λπ. Ο σκοπός δεν πρέπει να αντίκειται σε νόμο ή στα χρηστά ήθη (άρθρα 174 και 178 του Α.Κ.).
  Όταν τηρούνται οι ανωτέρω προϋποθέσεις, το Σωματείο αποκτά νομική προσωπικότητα μετά την έκδοση δικαστικής απόφασης που διαπιστώνει την συνδρομή τούτων και την εγγραφή στο ειδικό βιβλίο Σωματείων που τηρείται στο Πρωτοδικείο της έδρας του. Την αίτηση για σύσταση Σωματείου νομιμοποιούνται να υποβάλλουν στο Πρωτοδικείο τα ιδρυτικά μέλη ατομικά ή συλλογικά.
  Για τη σύσταση του Σωματείου απαιτούνται τουλάχιστον είκοσι (20) άτομα φυσικά ή νομικά πρόσωπα. Η συμμετοχή προσώπου σε Σωματείο προϋποθέτει δικαιοπρακτική ικανότητά του. Κατ’ εξαίρεση σε επαγγελματικό Σωματείο επιτρέπεται η συμμετοχή ανηλίκων άνω των 16 ετών.
  Το Σωματείο εκφράζει τη βούλησή του με τις αποφάσεις που λαμβάνει η Γενική Συνέλευση των μελών. Η Γενική Συνέλευση των μελών εκλέγει και τα μέλη της Διοίκησης του Σωματείου.
  Τα Σωματεία, έχουμε την άποψη, με βάση τη γενική διατύπωση της παρ. 9 της υπ’ αριθ. 1027411/842/ΔΜ/26.2.1998 (ΦΕΚ 193/Β’) ΑΥΟ «Υποχρεωτική χορήγηση ΑΦΜ και διαδικασίες απόδοσής του», ότι έχουν υποχρέωση να υποβάλουν στην αρμόδια ΔΟΥ δήλωση έναρξης εργασιών για να τους χορηγηθεί ΑΦΜ, ανεξάρτητα αν διενεργούν ή όχι πράξεις υπαγόμενες σε ΦΠΑ ή/και σε φορολογία εισοδήματος (από 1.1.2003).
  Οι διατάξεις περί Σωματείων δεν εφαρμόζονται επί των διαφόρων τύπων εταιρειών, οι οποίες λειτουργούν με τις διατάξεις του εμπορικού νόμου.
  Ενδεικτικά, το Σωματείο διακρίνεται από τις εμπορικές εταιρείες:
  - για την ανυπαρξία εμπορικού σκοπού,
  - για κάθε είσοδο ή έξοδο μέλους της εταιρείας χρειάζεται τροποποίηση του καταστατικού,
  - οι εταίροι μεταξύ τους έχουν ενοχικό δεσμό,
  - η εκπροσώπηση της εταιρείας γίνεται επ’ ονόματι και για λογαριασμό όλων των εταίρων, αντίθετα.
  Επίσης, το Σωματείο διακρίνεται από:
  - Την αστική εταιρεία, διότι η τελευταία δεν έχει πάντοτε νομική προσωπικότητα, μπορεί να αποκτήσει όταν επιδιώκει οικονομικό σκοπό.
  - Τις επαγγελματικές οργανώσεις που συνιστώνται με τη μορφή Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), γιατί σε αυτές δεν αναγνωρίζεται απόλυτη ελευθερία εισόδου και εξόδου των μελών αλλά η συμμετοχή είναι υποχρεωτική.
  - Την κοινωνία, επειδή αντικείμενο της κοινωνίας είναι μόνο δικαίωμα, το οποίο ανήκει σε περισσότερα άτομα κατ’ ιδανικά μέρη.

  2. Φορολογικές υποχρεώσεις Σωματείου
  Σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, τα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (συμπεριλαμβανομένων και των Σωματείων) έχουν τις ακόλουθες φορολογικές υποχρεώσεις:

  2.1. Φορολογία εισοδήματος
  Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 99 παρ. 1ε’ του ΚΦΕ, στα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα αντικείμενο του φόρου είναι το καθαρό εισόδημά τους που προκύπτει και στην ημεδαπή και στην αλλοδαπή μόνο από την εκμίσθωση ακινήτων, καθώς και από κινητές αξίες. Για τα εισοδήματα αυτά, τα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορολογούνται με τους ισχύοντες συντελεστές φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων (25% για το 2008 και το 2009). Επιπροσθέτως, σύμφωνα με το άρθρο 109 παρ. 3 του ΚΦΕ, το συνολικό ακαθάριστο εισόδημα από ακίνητα υποβάλλεται σε συμπληρωματικό φόρο 3%.
  Επίσης, δεν αποτελούν αντικείμενο φορολογίας τα λοιπά εισοδήματα των νομικών προσώπων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, καθώς και τα κάθε είδους άλλα έσοδά τους που πραγματοποιούνται κατά την επιδίωξη της εκπλήρωσης του σκοπού τους.
  Ωστόσο, με την Εγκύκλιο ΠΟΛ.167/1973 του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών με την οποία γίνεται δεκτή η υπ’ αριθ. 383/1973 γνωμοδότηση του ΝΣΚ, ορίζεται ότι τα εισοδήματα των νομικών προσώπων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που προκύπτουν από δραστηριότητα η οποία δεν συνιστά άσκηση της μη κερδοσκοπικής αποστολής αυτών δεν απαλλάσσονται του φόρου εισοδήματος, έστω και αν διατίθενται για την εκπλήρωση του μη αποβλέποντος σε κέρδη σκοπού τους, αφού ο νόμος θέτει ως προϋπόθεση για την απαλλαγή, ότι τα εισοδήματα πρέπει να πραγματοποιούνται κατά την επιδίωξη της εκπλήρωσης του σκοπού αυτών και όχι απλώς να διατίθενται για την εκπλήρωση του σκοπού τους. Κατά συνέπεια, τα εισοδήματα που αποκτούν τα εν λόγω νομικά πρόσωπα από την άσκηση εμπορικής εκμετάλλευσης δεν απαλλάσσονται του φόρου εισοδήματος, εφόσον τα εισοδήματα αυτά δεν πραγματοποιήθηκαν κατά την άσκηση της μη κερδοσκοπικής δραστηριότητάς τους.
  Σε κάθε περίπτωση, αξίζει να αναφέρουμε ότι τα όρια μεταξύ των εσόδων που πραγματοποιούνται «κατά την εκπλήρωση του σκοπού» των νομικών προσώπων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και των εσόδων που «διατίθενται για την εκπλήρωση του μη αποβλέποντος σε κέρδη σκοπού τους», είναι δυσδιάκριτα. Για το λόγο αυτό, το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών έχει κατά καιρούς διευκρινίσει με διοικητικά έγγραφα / λύσεις την κατά περίπτωση εφαρμογή των εν λόγω διατάξεων.
  Στη βάση των εγγράφων / λύσεων αυτών προς νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ενδεικτικά αναφέρουμε τα εξής:
  Καταρχήν, δεν φορολογούνται:
  - εισοδήματα από συνδρομές και έκτακτες εισφορές των μελών,
  - εισοδήματα από τη δωρεάν παραχώρηση της χρήσης ακινήτων τους,
  - εισοδήματα από ιδιόχρηση ακινήτων,
  - εισοδήματα από γεωργικές εκμεταλλεύσεις,
  - η υπεραξία από τη μεταβίβαση Ι.Χ. αυτοκινήτων τους,
  - τα εισοδήματα από διαφημίσεις στις εκδόσεις που εκδίδουν και διανέμουν δωρεάν στα μέλη τους.
  Αντίθετα, δύναται να φορολογηθούν:
  - τα εισοδήματα από την διοργάνωση παζαριού,
  - τα εισοδήματα από τη μεσολάβηση για την πραγματοποίηση εμπορικών πράξεων,
  - τα εισοδήματα από έκδοση και διάθεση περιοδικού,
  - τα εισοδήματα από τη διοργάνωση συνεδρίων και συναφών εκδηλώσεων.
  Σημειώνεται, ωστόσο, ότι οι ανωτέρω διοικητικές λύσεις είναι δεσμευτικές μόνο για το συγκεκριμένο νομικό πρόσωπο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που έχει υποβάλει το σχετικό ερώτημα στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.
  Κατ’ ανάλογη εφαρμογή αποτελούν καταρχήν ένδειξη για τη βούληση της Διοίκησης σε παρόμοια περιστατικά. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, κρίνεται σκόπιμο για εισοδήματα για τα οποία υπάρχει αμφιβολία για το εάν πραγματοποιούνται κατά την επιδίωξη του σκοπού (όπως αυτός ορίζεται στο καταστατικό του Σωματείου) και άρα για το εάν απαλλάσσονται της φορολογίας εισοδήματος, όπως υποβάλλεται σχετικό ερώτημα στο αρμόδιο Τμήμα του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών για να υπάρχει και επίσημη απάντηση στη βάση των πραγματικών περιστατικών του κάθε Σωματείου.

  2.2. ΦΠΑ
  Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 22 του Κώδικα ΦΠΑ (Ν.2859/2000), προβλέπονται οι εξής απαλλαγές:
  α) Απαλλάσσεται από το φόρο η παροχή υπηρεσιών από Σωματεία ή ενώσεις προσώπων προς τα μέλη τους, τα οποία μέλη ασκούν δραστηριότητα απαλλασσόμενη από το φόρο ή μη υποκείμενη στο φόρο, εφόσον οι υπηρεσίες αυτές είναι άμεσα αναγκαίες για την άσκηση της δραστηριότητάς τους και παρέχονται έναντι συνεισφοράς στα κοινά έσοδα.
  Για την εφαρμογή της διάταξης αυτής πρέπει να συντρέχουν αθροιστικά οι παρακάτω προϋποθέσεις:
  - παροχή υπηρεσιών από Σωματεία προς τα μέλη τους,
  - τα μέλη των Σωματείων ή ενώσεων να ασκούν δραστηριότητα απαλλασσόμενη από το φόρο ή μη υποκείμενη στο φόρο,
  - οι υπηρεσίες των Σωματείων ή ενώσεων να είναι άμεσα αναγκαίες για την άσκηση της δραστηριότητας των μελών και
  - οι υπηρεσίες αυτές να παρέχονται έναντι συνεισφοράς στα κοινά έξοδα (π.χ. έναντι συνδρομών).
  β) Απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ οι πράξεις παροχής υπηρεσιών και οι στενά συνδεόμενες με αυτές παραδόσεις αγαθών που πραγματοποιούν προς τα μέλη τους έναντι καταβολής συνδρομής τα Σωματεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με πολιτικούς, συνδικαλιστικούς, θρησκευτικούς, φιλανθρωπικούς ή εθνικούς σκοπούς για την επίτευξη των σκοπών αυτών, εφόσον δεν οδηγούν σε στρέβλωση των όρων του ανταγωνισμού, δηλαδή δεν τίθενται σε μειονεκτικότερη θέση, από άποψη φορολογική, όμοιες δραστηριότητες όταν ασκούνται κάτω από ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να διερευνάται η πλήρωση της προϋπόθεσης της μη στρέβλωσης των όρων του ανταγωνισμού με την έννοια ότι, οι ίδιες πράξεις εάν πραγματοποιούντο από υποκείμενους στο φόρο θα συνιστούσαν οικονομική δραστηριότητα και θα υπάγονταν σε ΦΠΑ.
  γ) Προβλέπεται απαλλαγή από τον ΦΠΑ για παροχή υπηρεσιών και παράδοση αγαθών, μεταξύ άλλων, και από Σωματεία με την ευκαιρία εκδηλώσεων που οργανώνονται από αυτά για την οικονομική τους ενίσχυση. Η απαλλαγή παρέχεται ύστερα από αίτησή τους στον οικονομικό έφορο της περιφέρειας που έχουν την έδρα τους, στην οποία αναγράφεται το είδος των υπηρεσιών, το είδος και η ποσότητα των αγαθών των οποίων ζητείται απαλλαγή. Στην περίπτωση αυτή εξετάζονται τα πραγματικά περιστατικά από τον προϊστάμενο της αρμόδιας ΔΟΥ, δηλαδή ο επιδιωκόμενος σκοπός και η νομότυπη σύσταση του Σωματείου. Στην αίτηση δίδεται έγκριση του οικονομικού εφόρου στην οποία αναγράφονται τα πιο πάνω είδη, τα οποία εγκρίνεται να διατεθούν χωρίς ΦΠΑ. Όπως διευκρινίστηκε στην υπ’ αριθ. 1030141/1349/393/Α0014/ΠΟΛ.1071/8.3.1995 ΕΥΟ, οι εκδηλώσεις αυτές δεν πρέπει να ξεπερνούν τις δύο (2) κατ’ ανώτατο όριο ανά έτος.
  Αντιθέτως, το άρθρο 3 παρ. 1α’ του Κώδικα ΦΠΑ αναφέρει ότι κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, ημεδαπό ή αλλοδαπό ή ένωση προσώπων, εφόσον ασκεί κατά τρόπο ανεξάρτητο οικονομική δραστηριότητα, ανεξάρτητα από τον τόπο εγκατάστασης, τον επιδιωκόμενο σκοπό ή το αποτέλεσμα της δραστηριότητας αυτής, θεωρείται ότι υπόκειται στο φόρο. Ως οικονομική δραστηριότητα λογίζεται οποιαδήποτε από τις δραστηριότητες του παραγωγού, του εμπόρου ή αυτού που παρέχει υπηρεσίες.

  2.3. ΚΒΣ
  2.3.1. Τήρηση βιβλίων
  Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 2 παρ. 3 του ΚΒΣ (Π.Δ.186/1992), προκύπτει ότι όταν νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα διενεργούν πράξεις υπαγόμενες στον ΦΠΑ ή στο φόρο εισοδήματος, θεωρούνται επιτηδευματίες και έχουν όλες τις υποχρεώσεις του ΚΒΣ, δηλαδή υποχρέωση έκδοσης, λήψης, υποβολής και διαφύλαξης των λοιπών φορολογικών στοιχείων του ΚΒΣ (πλέον αυτών που ρητά προβλέπονται ανωτέρω) καθώς και τήρησης φορολογικών βιβλίων.
  Σημειώνεται ότι, έχει διευκρινιστεί (ΕΥΟ 1099747/840/0015/ΠΟΛ.1271/12.12.2002) ότι η υποχρέωση αυτή (τήρησης βιβλίων) δεν καταλαμβάνει εισοδήματα η απόκτηση των οποίων δεν προσδίδει στο Σωματείο την ιδιότητα του επιτηδευματία (όπως ενοίκια, εισόδημα από κινητές αξίες κ.λπ.).
  Περαιτέρω, από τις διατάξεις του άρθρου 4 παρ. 5 του ΚΒΣ προκύπτει ότι τα Σωματεία εντάσσονται σε κατηγορία βιβλίων που αντιστοιχεί στα ετήσια έσοδά τους, όχι όμως κατώτερη της Β’. Κατ’ εξαίρεση, σε περίπτωση υποχρέωσης τήρησης βιβλίων Γ’ κατηγορίας, μπορεί να τηρήσουν βιβλία Β’ κατηγορίας (εφόσον το θελήσουν).
  Συμπερασματικά λοιπόν, το Σωματείο, εφόσον πραγματοποιεί πράξεις υπαγόμενες στον ΦΠΑ ή στο φόρο εισοδήματος, θεωρείται επιτηδευματίας και υποχρεούται στην τήρηση βιβλίων (τουλάχιστον Β’ κατηγορίας), μόνο για τις πράξεις αυτές. Επιπλέον, σε αυτή την περίπτωση (κατά την οποία θεωρείται επιτηδευματίας), υποχρεούται και στην έκδοση των λοιπών (πλέον αυτών που κατονομάζονται κατωτέρω, βλ. «Έκδοση φορολογικών στοιχείων») φορολογικών στοιχείων (π.χ. έκδοση Αποδείξεων Λιανικής Πώλησης), εφόσον βέβαια διενεργεί πράξεις για τις οποίες απαιτείται η έκδοση αυτών.

  2.3.2. Έκδοση φορολογικών στοιχείων
  Σύμφωνα με το άρθρο 2 παρ. 3 του ΚΒΣ, μεταξύ άλλων, τα ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ που δεν ασκούν επιχείρηση καθώς και οι επιτροπές και οι ενώσεις προσώπων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, υποχρεούνται μόνο στη λήψη, έκδοση, υποβολή και διαφύλαξη των στοιχείων που ορίζονται ρητά από τον ΚΒΣ (εκτός και αν διενεργούν πράξεις υπαγόμενες στον ΦΠΑ ή στο φόρο εισοδήματος - βλ. κατωτέρω «Τήρηση βιβλίων»).
  Σύμφωνα με τη διάταξη αυτή, τα ως άνω πρόσωπα έχουν υποχρέωση να εκδίδουν:
  - Δελτία αποστολής σε περίπτωση αποστολής αγαθών σε επιτηδευματία λόγω πώλησης ή για να πωληθούν για λογαριασμό τους ( άρθρο 11 παρ. 2 του ΚΒΣ).
  - Τιμολόγια για τις πωλήσεις αγαθών ή τις παροχές υπηρεσιών σε επιτηδευματίες ή πρόσωπα του άρθρου 2 παρ. 3 του ΚΒΣ (δημόσιο, νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα κ.λπ.) και παρ. 4 (αγρότες) ( άρθρο 12 παρ. 5 του ΚΒΣ).
  - Τιμολόγια για τα αγαθά που αγοράζουν από πρόσωπα που αρνούνται να εκδώσουν τιμολόγιο ή εκδίδουν ανακριβές τιμολόγιο ή δεν έχουν υποχρέωση να εκδώσουν τιμολόγιο (αγρότες) ( άρθρο 12 παρ. 5 του ΚΒΣ).
  - Τιμολόγια για τα αγαθά που αγοράζουν από τους αγρότες και δεν συνοδεύονται από δελτίο αποστολής, εφόσον δεν εκδίδεται το τιμολόγιο αμέσως, εκδίδουν κατά την παραλαβή των αγαθών δελτίο ποσοτικής παραλαβής.
  - Αποδείξεις δαπανών για καταβολές αμοιβών σε δικαιούχους που δεν έχουν υποχρέωση να εκδίδουν στοιχεία ( άρθρο 15 παρ. 1 του ΚΒΣ).
  Ακόμη, υποχρεούνται να υποβάλλουν συγκεντρωτικές καταστάσεις για τις συναλλαγές του προηγούμενου ημερολογιακού έτους ( άρθρο 20 παρ. 1 του ΚΒΣ).
  Εξ αντιδιαστολής, από τις ως άνω διατάξεις, προκύπτει ότι το Σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα δεν υποχρεούται στην έκδοση άλλων στοιχείων του ΚΒΣ (π.χ. έκδοση Αποδείξεων Λιανικής Πώλησης) παρά μόνο αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις ώστε αυτό να θεωρείται επιτηδευματίας (όπως αυτές ορίζονται ανωτέρω).
  Αυτονόητο είναι ότι για τα έσοδα (όπως συνδρομές μελών κ.λπ.) για τα οποία δεν ορίζεται από τις διατάξεις του ΚΒΣ η υποχρέωση έκδοσης των ως άνω φορολογικών στοιχείων, δύναται να εκδίδονται οποιαδήποτε μη φορολογικά παραστατικά (π.χ. αποδείξεις είσπραξης).
  - Επισήμανση
  Όταν το Σωματείο δεν ασκεί δραστηριότητα υπαγόμενη στον ΦΠΑ ή/και σε φόρο εισοδήματος, ώστε να υποχρεούται σε τήρηση βιβλίων του ΚΒΣ, πρέπει να τηρεί τουλάχιστον βιβλίο ταμείου και να εκδίδει όπως προαναφέρθηκε αποδείξεις είσπραξης, που θεωρούνται από την οικεία Διεύθυνση της Νομαρχίας που υπάγεται.
  Εξυπακούεται ότι στην περίπτωση αυτή, για τις διενεργούμενες δαπάνες και έξοδα υποχρεούται να ζητά και να λαμβάνει τα προβλεπόμενα από τον ΚΒΣ παραστατικά (τιμολόγια κ.λπ.).

  2.4. Λοιπές φορολογικές υποχρεώσεις Σωματείου
  - Υποβολή δηλώσεων για την απόδοση παρακρατούμενων φόρων
  Σύμφωνα με τις διατάξεις του ΚΦΕ, τα Σωματεία υποχρεούνται στην υποβολή δηλώσεων παρακρατούμενου φόρου (π.χ. φόρου μισθωτών υπηρεσιών, ελευθέρων επαγγελματιών, εργολάβων κ.λπ.) εντός των προθεσμιών που ορίζονται από τις διατάξεις του Κώδικα αυτού.
  - Υποβολή δηλώσεων Ενιαίου Τέλους Ακινήτων (ΕΤΑΚ)
  Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 11 του Ν.3634/2008 και την σχετική ερμηνευτική εγκύκλιο 1075/2008, η αξία των γηπέδων (οικοπέδων ή αγροτεμαχίων) και των κτισμάτων (μισθωμένων και κενών) των νομικών προσώπων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που επιδιώκουν σκοπούς κοινωφελείς, θρησκευτικούς, φιλανθρωπικούς και εκπαιδευτικούς, υπόκειται σε Ενιαίο Τέλος Ακινήτων (ΕΤΑΚ) με συντελεστή 3‰. Επιπλέον, η αξία των ιδιοχρησιμοποιούμενων κτισμάτων των νομικών προσώπων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα υπόκειται σε τέλος με συντελεστή 1‰. Στο πλαίσιο αυτό, τα Σωματεία υποχρεούνται στην υποβολή δηλώσεων ΕΤΑΚ εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών.
  - Υποβολή κατάστασης με συμφωνητικά στην αρμόδια ΔΟΥ
  Όπως προαναφέρθηκε, τα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που διενεργούν πράξεις υπαγόμενες στον ΦΠΑ ή στο φόρο εισοδήματος θεωρούνται επιτηδευματίες και άρα υποχρεούνται, πλέον των ανωτέρω υποχρεώσεων του ΚΒΣ, και στην υποβολή κατάστασης με τα συμφωνητικά (που καταρτίστηκαν με επιτηδευματίες) στην αρμόδια ΔΟΥ για θεώρηση (άρθρο 8 παρ. 16 του Ν.1882/1990).
  - Υποβολή συμφωνητικού διενέργειας εκδηλώσεων στην αρμόδια ΔΟΥ
  Σύμφωνα με το άρθρο 55 του Ν.2065/1992 όπως κωδικοποιήθηκε με το άρθρο 82 παρ. 2 του Ν.2238/1994, υπάρχει υποχρέωση κατάθεσης στη ΔΟΥ συμφωνητικού διενέργειας εκδηλώσεων σε κέντρα διασκέδασης, ξενοδοχεία κ.λπ. Στο πλαίσιο αυτό, τα Σωματεία έχουν υποχρέωση να υποβάλουν στην αρμόδια ΔΟΥ, που υπάγεται το κέντρο διασκέδασης ή το ξενοδοχείο, αίτηση στην οποία επισυνάπτεται το συμφωνητικό με το κέντρο ή το ξενοδοχείο και να αναφέρεται ο σκοπός της εκδήλωσης, η επιβάρυνση κατ’ άτομο και ο αριθμός των προσκλήσεων που θα εκδοθούν. Εντός πέντε (5) ημερών από την πραγματοποίηση της εκδήλωσης υποχρεούνται να προσκομίσουν στη ΔΟΥ φωτοτυπία του τιμολογίου του κέντρου διασκέδασης ή του ξενοδοχείου. Αν δεν τηρηθεί η ανωτέρω διαδικασία οι συνέπειες είναι σύμφωνα με το άρθρο 4 του Ν.2523/1997 η επιβολή προστίμου από 117-1.170 ευρώ.

  Νομοθετικό πλαίσιο περί της διάλυσης Σωματείου
  Σε σχέση με τη διάλυση του Σωματείου, από τις διατάξεις του Α.Κ. προκύπτουν τα ακόλουθα:
  - Το Σωματείο διαλύεται οποτεδήποτε με απόφαση της Συνέλευσης των μελών (άρθρο 103 του Α.Κ.).
  - Το Σωματείο διαλύεται στις περιπτώσεις που προβλέπει το καταστατικό (άρθρο 104 του Α.Κ.).
  - Το Σωματείο διαλύεται μόλις τα μέλη του μείνουν λιγότερα από δέκα (10) (άρθρο 104 του Α.Κ.).
   
 14. Upvote
  VERGOUROS got a reaction from EvangeliaK in Νέα παράταση για τις δηλώσεις οικ.έτους 2012?   
  Το γεγονός ότι έχει σταλεί μόνο το 1/3 των δηλωσεων από τα 5.500.000 νομίζεις οτι οφείλεται στην ολιγορία των λογιστών????
  να σου θυμησω την απιστευτη καθυστερηση στην αποστολή των εντύπων - βεβαιώσεων συντάξεων κτλ απο τους εκάστοτε δημόσιους φορεις??
  να σου θυμησω οτι στα δελτία των 20:00 κανένας δεν έκανε μνεία να ενημερώσει τους πολίτες να μην περιμένουν το Ε1 της εφορίας,παρά ασχολήθηκαν μόνο με την προεκλογικη εκστρατεία??
  πέρυσι καναμε υποβολή στις 28/3 και φέτος 10/5???
  και τελοσπάντων αν νομίζετε ότι δεν πρέπει να δωθεί παράταση μην κάνετε post στο εν λόγω forum
  ευχαριστώ πολύ και ζητώ συγγνώμη για το υφος μου
 15. Upvote
  VERGOUROS got a reaction from PRESJOHN in Νέα παράταση για τις δηλώσεις οικ.έτους 2012?   
  Το γεγονός ότι έχει σταλεί μόνο το 1/3 των δηλωσεων από τα 5.500.000 νομίζεις οτι οφείλεται στην ολιγορία των λογιστών????
  να σου θυμησω την απιστευτη καθυστερηση στην αποστολή των εντύπων - βεβαιώσεων συντάξεων κτλ απο τους εκάστοτε δημόσιους φορεις??
  να σου θυμησω οτι στα δελτία των 20:00 κανένας δεν έκανε μνεία να ενημερώσει τους πολίτες να μην περιμένουν το Ε1 της εφορίας,παρά ασχολήθηκαν μόνο με την προεκλογικη εκστρατεία??
  πέρυσι καναμε υποβολή στις 28/3 και φέτος 10/5???
  και τελοσπάντων αν νομίζετε ότι δεν πρέπει να δωθεί παράταση μην κάνετε post στο εν λόγω forum
  ευχαριστώ πολύ και ζητώ συγγνώμη για το υφος μου
 16. Upvote
  VERGOUROS got a reaction from stefos in Νέα παράταση για τις δηλώσεις οικ.έτους 2012?   
  Το γεγονός ότι έχει σταλεί μόνο το 1/3 των δηλωσεων από τα 5.500.000 νομίζεις οτι οφείλεται στην ολιγορία των λογιστών????
  να σου θυμησω την απιστευτη καθυστερηση στην αποστολή των εντύπων - βεβαιώσεων συντάξεων κτλ απο τους εκάστοτε δημόσιους φορεις??
  να σου θυμησω οτι στα δελτία των 20:00 κανένας δεν έκανε μνεία να ενημερώσει τους πολίτες να μην περιμένουν το Ε1 της εφορίας,παρά ασχολήθηκαν μόνο με την προεκλογικη εκστρατεία??
  πέρυσι καναμε υποβολή στις 28/3 και φέτος 10/5???
  και τελοσπάντων αν νομίζετε ότι δεν πρέπει να δωθεί παράταση μην κάνετε post στο εν λόγω forum
  ευχαριστώ πολύ και ζητώ συγγνώμη για το υφος μου
 17. Upvote
  VERGOUROS got a reaction from BILLBEAR in ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΟΥ ΑΠΟ ΣΔΟΕ ΕΧΤΕΣ ΑΠ΄ΤΙΣ 19:00 ΕΩΣ ΤΙΣ 23:30   
  ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΚΡΑΝ....
 18. Upvote
  VERGOUROS got a reaction from matthew85 in ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΟΥ ΑΠΟ ΣΔΟΕ ΕΧΤΕΣ ΑΠ΄ΤΙΣ 19:00 ΕΩΣ ΤΙΣ 23:30   
  ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΚΑΝΕΙΣ ΣΥΜΦΝΩΝΗΤΙΚΑ,ΠΟΥ ΤΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΟΛΑ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΣΕΣ!ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ 3ΜΗΝΑ ΣΥΜΦΩΝΗΤΙΚΑ ΚΑΘΕ ΤΕΛΟΣ ΤΡΙΜΗΝΟΥ ΕΚΔΙΔΕΤΑΙ ΑΠΟΔΕΙΞΗ,ΚΑΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ!ΝΟΜΙΖΩ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΟ
 19. Upvote
 20. Upvote
 21. Upvote
 22. Upvote
  VERGOUROS got a reaction from asfalag in ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΟΥ ΑΠΟ ΣΔΟΕ ΕΧΤΕΣ ΑΠ΄ΤΙΣ 19:00 ΕΩΣ ΤΙΣ 23:30   
  ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΚΡΑΝ....
 23. Upvote
  VERGOUROS got a reaction from matel in λογιστική αναμόρφωση με το πρόγραμμα της singular 2012   
  θα πας ΑΡΧΕΙΑ-ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ-ΕΣΟΔΩΝ ΕΞΟΔΩΝ ΘΑ ΤΣΕΚΑΡΕΙΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΟ ΜΠΛΕ ΠΛΑΙΣΙΟ ΜΟΝΟ ''ΕΞΟΔΩΝ΄΄ ΚΑΙ ΘΑ ΣΟΥ ΚΑΤΕΒΑΣΕΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΕΞΟΔΩΝ!ΘΑ ΒΡΕΙΣ ΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΣΜΟΥΣ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙΣ(ΔΑΠΑΝΕΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ,ΚΑΥΣΙΜΑ ΙΧ<1600CC) KAI ΕΠΙΛΕΓΟΝΤΑΣ ΤΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙΣ ΣΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΛΙΔΑ ΣΟΥ ΕΧΕΙ ΠΟΣΟΣΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ,ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΙΣΧΥΕΙ!ΕΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΑΝΟΙΞΕΙ ΤΟΥΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ,ΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΚΑΛΕΣΕ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟ ΝΑ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕ ΚΑΙ ΝΑ ΣΕ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ!
  ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΦΟΡΙΑΣ,ΚΑΤΩ ΚΑΤΩ ΣΟΥ ΕΧΕΙ''ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗΣ'' ΓΙΑ ΝΑ ΤΥΠΩΣΕΙΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ,ΑΦΟΥ ΠΡΩΤΑ ΕΧΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ((!!!!!)))) ΜΕ ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗΣ !ΚΑΛΟ ΚΟΥΡΑΓΙΟ
×
×
 • Create New...