Jump to content

Πηνελόπη

simple Members
 • Posts

  28
 • Joined

 • Last visited

Reputation Activity

 1. Like
  Πηνελόπη reacted to ponzi in ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ-3   
  Συνάδελφε καλησπέρα. Σχετικά με την ερώτηση σας, δίνω τις εξής εναλλακτικές:
  1) To 2022 η ενημερότητα θα βγαίνει αυτόματα από την υπηρεσία που τη ζητάει.
  2) Το 2022 δεν θα βγάζει κανείς ενημερότητα, οπότε θα δίνεται πιο εύκολα.
  3) Το 2022 θα χαριστούν οι επιστρεπτέες προκαταβολές γιατί θα έχουμε εκλογές το 2023 και πρέπει να φτιάξουμε κλίμα. Εν τω μεταξύ, το 2021 θα έχει γ@μηθεί το σύμπαν.
  4) Το 2022 δεν θα είστε πια λογιστής (ούτε και εγώ).
 2. Like
  Πηνελόπη reacted to ponzi in ΤΗΛΕΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ   
  Ποια είναι αυτή? Το αιλουροειδές? 
  Πήρα μια τρομάρα στην αρχή προχθές. Λέω ωπ, πιάσαμε animal planet τελικά. Μετά βγήκε ο υπουργός με τη πιτζάμα και είπα οκ, δείχνει τη "Φωλιά του Κούκου"!
 3. Like
  Πηνελόπη reacted to ponzi in Εδώ ο κόσμος καίγεται...   
  Είπα να μην ξαναγράψω, μιας και δεν είμαι πολύ φαν του "2-3 εβδομάδες είναι, θα περάσει", αλλά δεν μπόρεσα.
  Ας υποθέσουμε ότι θα βρεθεί κάποιο φάρμακο από τους επιστήμονες, αργά ή γρήγορα.
  Ας υποθέσουμε ότι θα ορθοποδήσει η οικονομία, λίγο με τα μέτρα, λίγο από μόνη της. Άλλωστε "λαμαρίνες είναι, φτιάχνονται", που λέμε και στα τρακαρίσματα.
  Ο νέος πανικός που με έχει πιάσει τελευταία είναι άλλος. Όταν και αν αυτό τελειώσει:
  Θα μπορείς να μου πιάσεις το χέρι;
  Θα μπορώ να χαϊδέψω το κεφαλάκι του μπόμπιρα;
  Θα μπορείς να με ανεχτείς στο ασανσέρ μαζί σου;
  Θα με φιλάς όταν συναντιόμαστε;
  Αν πέσω κάτω στο δρόμο, θα με βοηθήσεις να σηκωθώ;
  Και μέσα σε αυτές τις σκέψεις, ήρθε αυτή η φωτογραφία. Δεν είχε τύχει να τη δω. Είναι τραβηγμένη αρκετές εβδομάδες πριν, μακριά στην Κίνα. Όταν το "κακό" δεν έιχε φτάσει ακόμη εδώ.
  Τον πατέρα σου, δεν τόλμησε κανείς να τον βοηθήσει να σηκωθεί...

  https://www.huffingtonpost.gr/entry/koronoios-enas-nekros-sten-akre-toe-dromoe-e-eikona-poe-apodidei-ten-anatrichiastike-kathemerinoteta-sten-oechan_gr_5e33ec55c5b611ac94d2a950
  Υ.Γ. Ζητώ συγγνώμη από όσους στενοχώρησα με αυτό.
  Αλλά και από όσους ενοχλήθηκαν από αυτό. Ακούγεται ότι αυτή την ενόχληση θα την ανακουφίζει το Dettol σε δισκία...
 4. Like
  Πηνελόπη reacted to ΧΑΛΚΙΔΕΟΣ in TAXHEAVEN , τι να πούμε γιαυτά τα παιδιά, φτάνει το ευχαριστώ;   
  Οι δηλώσεις δεν έχουν ξεκινήσει, το taxis δεν ξέρουμε ούτε πότε θα ανοίξει ούτε πότε θα κλείσει , δεν ξέρουμε ακόμα τι προβλήματα θα παρουσιάσει εφέτος
  αλλά ………
  αλλά τα παιδιά του taxheaven φροντίζουν πριν από μας για μας
  το πρωί βγαίνει η εγκύκλιος, το μεσημέρι έχουμε ανάλυση, πίνακες, βοηθήματα
  το υπουργείο μπορεί να μας ψιλο ή χονδρο γράφει αλλά η επιστημονική ομάδα του site γράφει ακατάπαυστα για μας.
  έγκαιρα και έγκυρα
  το να επαναλάβω ότι το taxheaven είναι το καλύτερο site στον λογιστικό και φορολογικό μικρόκοσμο μας θα είναι κάτι κοινότυπο
  το να πω, να πούμε,  Ευχαριστώ είναι λίγο αλλά  κάποιες φορές πρέπει να το λέμε
  ευχαριστούμε πολύ και είμαστε υπερήφανοι που είμαστε μέλη αυτής της οικογένειας
 5. Upvote
  Πηνελόπη got a reaction from fostiras in ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΛΟΓΙΣΤΗ-ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΥ   
  Εχθές βρήκα στο αυτοκίνητο μου, ένα έντυπο που έλεγε:ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΤΩΝ-ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ 20 ΕΥΡΩ, ΤΗΡΗΣΗ ΒΙΒΛΙΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ 25 ΕΥΡΩ, ΤΗΡΗΣΗ ΒΙΒΛΙΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ 30 ΕΥΡΩ, ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΒΟΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΑΠΟ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ,ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΓΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΔΑΝΕΙΩΝ,ΘΑ ΧΑΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΑΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΟΥΜΕ ΣΕ ΟΠΟΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΘΕΜΑ ΣΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ.Είχε όνομα,διεύθυνση(είναι πολύ κοντά στο δικό μου γραφείο στο Μαρούσι) και τηλέφωνο.Μόλις μπορέσω, θα περάσω από το γραφείο της κυρίας συναδέλφου, και θα της ζητήσω συνεργασία με τον εξής τρόπο:Εχω 40 πελάτες, θα τους δώσω να τους ενημερώνει αυτή,να βγάζει φπα να κάνει τέλος πάντων ότι κάνω εγώ τώρα και δεν βλέπω το σπίτι μου και το παιδάκι μου, και θα της δίνω 10 ευρώ παραπάνω απο ότι ζητάει για την κάθε κατηγορία επαγγέλματος.Επιπλέον για να της είναι πιό εύκολο εγώ θα υπογράφω σε όλα.ΑΝ ΤΟ ΔΕΧΤΕΙ ΣΩΘΗΚΑ, ΘΑ ΖΩ ΣΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΟΧΙ ΣΑΝ ΓΟΥΡΟΥΝΙ. ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΩ ΜΑ ΤΟ ΘΕΟ, ΝΑ ΔΩ ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ. Πλήρης εξευτελισμός του επαγγέλματος παιδιά...
 6. Upvote
  Πηνελόπη reacted to HARYK in μυφ υποβολη διορθωσης ως 22/2/2016   
  Αυτό που δεν είπε όμως η ευγενική κυρία, η οποία σε καμία περίπτωση δεν ευθύνεται για την κατάντια μας είναι ότι οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, από τους ενδιαφερόμενους (βλέπετε λογιστές), έχουν κάθε δικαίωμα ελέγχου αποκλίσεων και την τελευταία ημέρα της προθεσμίας (βλέπετε υπερφόρτωση).
   
  Έλεγχος βέβαια, που δεν διασφαλίζει κανέναν για το αν μετά τη στιγμή που γίνεται, κάποιος αντισυμβαλλόμενος στείλει άλλα δεδομένα δημιουργώντας μια απόκλιση που δεν υπήρχε πριν ή μεταβάλλοντας μια υφιστάμενη...
   
  Γεγονός που όσες παρατάσεις κι αν δοθούν (αλλά και μετά τη λήξη της τελικής προθεσμίας) θα υπάρχει, έστω και σαν ενδεχόμενο...
   
  Δεν υπάρχει σωτηρία...
  Προσωπικά τα παρατάω ως έχουν και ό,τι θέλει ας γίνει.
  Έλεος πια...
 7. Upvote
  Πηνελόπη reacted to doctor in Ειδήσεις, άρθρα από τον τύπο έντυπο και ηλεκτρονικό   
  Με όλο τον σεβασμό, και επειδή έχω τύχει προσωπικά σε παρεμφερείς περιπτώσεις, δεν τηρείται από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις κανένας κανόνας στοιχειώδους λογικής επεξεργασίας της πληροφορίας.
  Υιοθετούν άκριτα ότι τους λέει ο καταγγέλων, και εκτός ελαχίστων περιπτώσεων (π.χ. το ΠΑΜΕ προς τιμήν του, το κάνει) δεν μπαίνουν στον κόπο να ακούσουν και την άποψη του εργοδότη.
  Μου έχουν τύχει περιπτώσεις εργαζομένων που ήταν για κλωτσιές να ηρωποιούνται από κάποιους απίστευτους συνδικαλιστές που το μόνο που τους διακρίνει είναι ένα απίστευτο ιδεολογηματικό ταξικό μίσος απέναντι σε ό,τι θεωρείται εργοδοσία.  Δεν μπορούν π.χ. να καταλάβουν ότι άλλο πράγμα είναι ο Παπαστράτος και άλλο το χωριάτικο, όπως δεν μπορούν να καταλάβουν ότι καπιταλισμό έχει το Μπανγκλαντές, καπιταλισμό και η Ολλανδία... όλα είναι ίδια γι'αυτούς...
  Επί της ανακοίνωσης, και μόνο η μπαρούφα ότι η ΠΛΑΙΣΙΟ ...συσσωρεύει κέρδη τα λέει όλα. Στην πιάτσα είμαστε όλοι και ξέρουμε τι παίζει συνάδελφοι.
  Και ναι, σε  θέσεις πώλησης, το χαμόγελο είναι εκ των ων ουκ άνευ. Κανένας μας δεν θέλει να πάει να ψωνίσει κάτι και να έχει απέναντί του έναν αγενή ή μουτρωμένο υπάλληλο. Πόσο μάλλον ο εργοδότης του.
  Προσωπικά είμαι λίαν επιφυλακτικός σε τέτοιους συνδικαλιστικούς διθυράμβους, χωρίς να γνωρίζω και την άποψη της άλλης πλευράς. 
   
  φιλικά,
   
  doctor
 8. Upvote
  Πηνελόπη reacted to ΕΙΡΗΝΗ in Ο προβληματισμός χρειάζεται στην ζωή μας Νο 1. Προβληματιστείτε γιατί χανόμαστε........   
  Παλιά υπήρχε φτώχια αλλά κανείς δεν αναρωτιόταν πως θα ζήσει, βλέπεις τότε οι άνθρωποι δεν είχαν αλλοτριωθεί όπως σήμερα. Ως τυχαία επιζήσαντες από τον πόλεμο, είχαν συνείδηση του προσωρινού. Γι αυτό
   
  Η Κυριακή με το κρέας στο τραπέζι ήταν γιορτή.
   
  Και οι πόρτες στη γειτονιά έμεναν ανοιχτές μέρα- νύχτα.
   
  Ναι, πρόλαβα τον πάγο,  τον γαλατά και τον παγωτατζή, τον καρεκλά και τον γανωτή, τον πλανόδιο φωτογράφο και την λατέρνα. Και στο δημοτικό χωρίς θέρμανση με χέρια και πόδια να κάνουν πληγές από τις χιονίστρες.  
   
  Δεν είχαμε όμως video games με American super ήρωες, σκηνές βίας και διαστροφικά θρίλερ, ανούσια Tablet…Αντίθετα παίζαμε κρυφτό και στήναμε μπερντέδες με καραγκιόζη, ίσως για αυτό και να μην μας ενοχλούσε που δεν είχαμε σοκολάτες.
   
  Τα όνειρα για γεννηθούν δεν χρειάζονται  χρήματα.   
   
  Θυμάμαι τον πατέρα μου που έλεγε. Τρία πράγματα είναι σημαντικά στη ζωή. Να έχεις φαγητό, μουσική και βιβλία. Το φαί για να επιβιώνεις, τη μουσική για να σε χαλαρώνει, και τα βιβλία για να διευρύνεις τη σκέψη σου.
   
  Παλιά δεν αναρωτιόντουσαν πως θα ζήσουν, γνώριζαν το πως και το γιατί. Σήμερα λέμε πως θα ζήσουμε. 
 9. Upvote
  Πηνελόπη reacted to NIKOSPETSAS in Ανάρτηση αποδεικτικού υποβολής δήλωσης φόρου εισοδήματος και ενημέρωση ΟΕΕ   
  Ας ξεκινήσουμε από το πιό βασικό : πώς αιτιολογείται από τα Επιμελητήρια αυτή η ανάρτηση ? η δήλωση είναι φορολογική άρα αφορά μόνο το Υπ. Οικ. και καμία άλλη δημόσια υπηρεσία.
   
  Επίσης την φορολογική δήλωση (ως προς την υποβολή) την ζητούν πολλές τράπεζες και αναφέρομαι σε περιπτώσεις εταιρειών που έχουν μόνο λογαριασμούς όψεως και καμία δοσοληψία πίστωσης (δάνεια, κάρτες) με δικαιολογία ότι το απαιτεί η Τράπεζα Ελλάδος !
   
  Εκτός από το θέμα του κόστους ανάρτησης (συνδρομή, 10 EUR) τίθεται σοβαρό θέμα κόστους για τους λογιστές στο να ικανοποιούμε όλες αυτές τις παράλογες / παράλληλες απαιτήσεις του κάθε φορέα που αν το πολλαπλασιάσουμε με τον αριθμό πελατών μας απαιτεί σημαντικό χρόνο κάθε φορά.
   
  Επειδή τίποτε δεν εμποδίζει κάθε υπηρεσία κάθε φορά να ζητά ότι ακόμη μπορεί να φανταστεί κανείς και το να γκρινιάζουμε απλά αλλά να το εκτελούμε δεν λύνει το πρόβλημα γι αυτό θα έπρεπε να βάλουν πάγο σε αυτά το ΟΕΕ ή οι συνδικαλιστικοί φορείς μας - ατομικά δεν μπορούμε να κάνουμε απολύτως τίποτε.
 10. Upvote
  Πηνελόπη reacted to broster in Η ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΘΑ ΕΡΘΕΙ Η ΟΧΙ ......;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;   
  Κάθε πέρυσι και καλύτερα ... Δυστυχώς ΚΑΙ φέτος έχουμε μείνει αρκετά πίσω (και μιλάμε εντελώς πίσω και όχι αστεία) .... Δικαιολογίες πολλές ..... Η κυριότερη : Από τέλη Ιουνίου και με τις ραγδαίες εξελίξεις που μας αφορούσαν και ως οντότητες (και δε μιλάω με τη λογιστική έννοια) δεν υπήρχε διάθεση από μέρους μας για να βγει η εξαντλητική εργασία .  Ελπίζουμε λοιπόν σε γενναία παράταση (μιλάω πλέον για παράταση γιατί είδαμε και απόειδαμε με τα λογικά και νόμιμα , βλέπε 5μηνο κλπ) για τις Δηλώσεις μπας και σώσουμε τίποτα . Ήδη από αύριο πρέπει να ασχοληθούμε με τις υπόλοιπες λογιστικές εργασίες ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ και όχι παράλληλα .
 11. Upvote
  Πηνελόπη reacted to ype in Κ. ΒΑΛΑΒΑΝΗ ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΙ ΤΟΥ Υ.Ο.ΜΗΠΩΣ ΝΑ ΠΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ ΑΜΕΣΑ?   
  Αφού δηλώσω κι εγώ την λύπη μου για το συγκεκριμένο ζήτημα (αν και δεν κάνω φορ.δηλώσεις και δεν με αφορά άμεσα), επιτρέψτε μου να εκφράσω κάποιες σκέψεις.
  Καταλαβαίνω απολύτως την αγανάκτηση των συναδέλφων (αν και διαφωνώ με τον τρόπο που εκφράζεται και θα το εξηγήσω παρακάτω) αλλά δεν καταλαβαίνω τι είναι αυτό που υποχρεώνει τη Βαλαβάνη να κάνει τέτοιες δηλώσεις.
  Δηλώνω επίσης εξ αρχής ότι η Βαλαβάνη μου είναι συμπαθής γιατί είναι (άποψή μου) εξαιρετικά συγκροτημένη και με απογοήτευση βλέπω να πέφτει σε μια παγίδα που την εκθέτει χωρίς να φταίει και δεν βγαίνει να εξηγήσει αναλυτικά την κατάσταση που έχει να αντιμετωπίσει.
  Πιο πολύ όμως απορώ που ένας τέτοιος άνθρωπος άφησε να τον κυριέψουν ψευδαισθήσεις ότι μέσα σ΄αυτό το πλαίσιο μπορεί να αλλάξουν τα πράγματα.
  Σέβομαι  ωστόσο την διάθεσή της (και άλλων αλλά όχι όλων) να το προσπαθήσουν. Θα περίμενα βέβαια να έχει "ανοιχτή γραμμή" με το χώρο μας (λόγω αντικειμένου) αλλά  και να βρεί τους σωστούς "εκφραστές" του
   
   
  Σε σχέση με τους συναδέλφους όμως η απογοήτευση είναι μεγαλύτερη γιατί βλέπω ότι αν και (υποτίθεται) ειδικοί στο θέμα δεν μπορούμε να κάνουμε μια ουσιαστική ανάλυση της κατάστασης που ζούμε. Ετσι εκφράζουμε αγανάκτηση για την διάψευση των όποιων προσδοκιών υπήρξαν και διαψεύδονται.
   
  Προσδοκίες έχουμε όλοι.
  Εγώ ας πούμε θα ήθελα η κυβέρνηση που σχηματίστηκε το Γενάρη το αργότερο μέχρι το τέλος Φλεβάρη να έχει υπογράψει ένα διάταγμα και να λέει:
   
  «Όλες οι μετοχικές επιχειρήσεις κηρύσσονται ιδιοκτησία του κράτους. Τα μέλη της διοίκησης και οι διευθυντές των μετοχικών εταιρειών, καθώς και όλοι οι μέτοχοι που ανήκουν στις τάξεις των πλουσίων οφείλουν παραδώσουν όλες τις μετοχές στην κρατική τράπεζα. Τα κρατικά δάνεια, εξωτερικά και εσωτερικά, ακυρώνονται (σβήνονται). Τα συμφέροντα των μικρών ομολογιούχων, καθώς και των κατόχων κάθε είδους μετοχών, δηλαδή των κατόχων που ανήκουν στις εργαζόμενες τάξεις του πληθυσμού, εξασφαλίζονται ολοκληρωτικά».
   
  Θα ήθελα να έχει κρατικοποιήσει όλες τις τράπεζες και να έχει ξηλώσει τις διοικήσεις τους, να έχει ξηλώσει τη διοίκηση της ΤτΕ και να έχει στείλει το Στουρνάρα στο σπίτι του. Το ίδιο και τη Σαββαϊδου και τον Σπυρόπουλο και όλους τους διοικητές δημόσιων οργανισμών και επιχειρήσεων.
  Αυτά όμως χρειάζονται ένα λαό ενημερωμένο αποφασισμένο και έτοιμο.
   
  Μόνο έτσι θα άλλαζε η κατάσταση λέω εγώ.
  Προφανώς εσείς έχετε άλλη άποψη δεν θέλετε μονομερείς ενέργειες έχετε άλλου είδους προσδοκίες από τους νέους υπουργούς που θα πρέπει να λειτουργούν μέσα σε ένα διαμορφωμένο από άλλες συνθήκες και άλλα πρόσωπα περιβάλλον.
   
  Ποιό είναι το περιβάλλον;
   
  η ΓΓΔΕ συστάθηκε ως ανεξάρτητη αρχή και της έχουν παραχωρηθεί αρμοδιότητες που η αφαίρεσή τους θα κρινόταν μονομερής ενέργεια:
  Μόλις υπογράφηκε η απόφαση για της αρμοδιότητες της Βαλαβάνη άρχισαν όλοι να φωνάζουν για παρέμβαση στο έργο της ανεξάρτητης ΓΓΔΕ και ο Κυριάκος κατέθεσε ερώτηση
   
  απο κοντά και τα μμε
  http://www.capital.gr/tax/2244902,
  http://www.pelop.gr/?page=article&srv=15&DocID=219560
  "πρώτο ψέμα" και άλλα πολλά.
  για να έρθει μετά η κυβέρνηση και να δηλώσει ότι δεν επεβαίνει κλπ κλπ.
   
  Ποιές αρμοδιότητες έχει όμως η ΓΓΔΕ;
  μεταξύ άλλων:
   
   
  Ρωτάω τώρα τους καλούς συναδέλφους που είναι και ειδικοί να κρίνουν πάνω στο αντικείμενο:
  Από πότε γνωρίζουμε ότι 1/1/2014 ισχύει νέος φορολογικός νόμος; πότε ψηφίστηκε ο 4172 ;
  Απάντηση :
   
  Ποιος είχε αρμοδιότητα να εκδόσει της εγκυκλίους; Δες παραπάνω τις αρμοδιότητες της ΓΓΔΕ
  Ήταν αρκετός ο χρόνος από 23/07/2013 ως 31/12/2014; (ήταν. αρκετός ήταν και ως 31/12/13)
  Ποιός είχε αρμοδιότητα να καθορίσει την τεχνολογική στρατηγική της ΓΓΔΕ; Δες παραπάνω τις αρμοδιότητες της ΓΓΔΕ
  Πότε έπρεπε να ανοίξει το ταξις για δηλώσεις; (01/02/2015)
  Πότε ανέλαβε η Βαλαβάνη; (27/01/2015)
  Ποιός και πότε έπρεπε να έχει φροντίσει να ανοίξει το τάξις με πλήρη τεχνολογική υποστήριξη την 01/02/2015; (ΓΓΔΕ)
  Ήταν αρκετός ο χρόνος από 23/07/2013 ως 31/12/2014; (υπεραρκετός)
  Τίνος πολιτική άποψη για την φορολογική πολιτική είναι ο ν.4172; (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ)
  Επρεπε να καταργήσει το ν. 4172 η νέα κυβέρνηση; (έπρεπε)
  Θα ήταν μονομερής ενέργεια; (θα ήταν)
  Τι θα λέγατε μετά; (εγώ θα έλεγα μπράβο, υπό την προϋπόθεση ότι θα είμασταν όλοι έτοιμοι και θα ξέραμε τι θέλουμε)
   
  Βάλτε τις δικές σας απαντήσεις και μετά συζητάμε ποιός φταίει!
   
  Καλό Σ/Κ
   
  ΥΓ: Θα ήθελα να ξέρω Στέφανε ποια δείγματα γραφής της είναι τα χειρότερα (για να δω αν ταιριάζει λίγο η οπτική μας)
  Συνάδελφε COSTAS κι εγώ διαφωνώ με την πολιτική σας φιλοσοφία αλλά χαίρομαι που βλέπετε "ψύχραιμα" κάποια πράγματα. Συμφωνώ μαζί σας κυρίως στο πρώτο μέρος της σκέψης σας αλλά και στο "Θέλουμε πολιτικό ένστικτο και πολιτική ακοή"
 12. Upvote
  Πηνελόπη reacted to ΓΡΙΒΑΣ ΠΕΤΡΟΣ in Μην τα κάνετε όλα τσάμπα ,γιατί αν σήμερα κάνετε 10 τσάμπα ,αύριο θα κάνετε 50.   
  Σε πελάτες μου επαγγελματίες δεν χρεώνω ρυθμίσεις κτλπ. Καλώς ή κακώς, προτιμώ τη μηνιαία ή τριμηνιαία ή ετήσια χρέωσή μου και αν πέσει παραπάνω δουλειά θέλω να αναπροσαρμόζω αυτή την αμοιβή και όχι να χρεώνω οτιδήποτε έξτρα - μακροπρόθεσμα δεν είναι κακό και είναι εύκολα διαχειρίσιμο.
   
  Σε πελάτες λιανικής, πρέπει - και κατά συντριπτική πλειοψηφία το κάνουμε - ο κάθε πελάτης να χρεώνεται κάθε φορά που μπαίνει στο γραφείο έστω και για κάποιο συμβολικό ποσό - το μόνο που χρεώνω σε λίγους είναι η επανεκτύπωση εκκαθαριστικού μετά από κάποιο διάστημα (δεν είναι και τόσο συνηθισμένο πλέον) κτλπ...
   
  Η λιανική έχει γίνει προβληματικός κλάδος για μένα και προσπαθώ ειλικρινά να βρω την κατάλληλη φόρμουλα για να ισορροπηθεί όσο γίνεται. Δεν λέω ότι είναι ζημιογόνος αλλά σε σχέση με παλιά, το ποσοστό κερδοφορίας έχει μειωθεί - παρότι η δήλωση ετοιμάζεται γρηγορότερα και σωστότερα από ότι παλιά με την πρόοδο του τάξις και των λογιστικών μας προγραμμάτων.
  Όποιος θέλει με πιστεύει (πιστεύω οι παλαιότεροι θα συμφωνούν), αλλά η κερδοφορία των δηλώσεων την εποχή των χειρόγραφων δηλώσεων (για εμένα αυτό σημαίνει έως και το 2009) ήταν εξαιρετική - σε αντίθεση με τώρα. Και το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι σκοτωμένες τιμές του ανταγωνισμού, αλλά η "στενότητα" των πελατών... Π.Χ δύσκολα θα πάρεις αμοιβή 20 ευρώ για ρύθμιση συνολικού ληξιπρόθεσμου ποσού 500 ευρώ σε 25 δόσεις, 20 ευρώ η δόση. Είναι σαν να λες ότι η πρώτη δόση είναι διπλή (20 για τη ΔΟΥ και 20 για σένα - σε πελάτη μεροκαματιάρη που έχει αντικειμενικό πρόβλημα). Εγώ θα έπαιρνα 10 στην περίπτωση που περιγράφω ας πούμε. 
  Οι ιδέες που λέω να εφαρμόσω φέτος είναι οι εξής (και βλέπουμε - μιλάω πάντα για πελάτες λιανική):
   
  1. Υπάρχουν πολλοί που είναι επαγγελματίες (δεν ασκούν ελεύθερο επάγγελμα όμώς ) τηλεφωνικά troll. Παρότι τους βλέπω θεωρητικά 1 φορά το έτος, θα με πάρουν 4-10 τηλέφωνα σε άσχετες στιγμές για να ρωτήσουν ότι τους κατέβει στο κεφάλι.
  Η λύση είναι απλή, να τους χρεώσω +50% στη δήλωσή τους εξηγώντας τους ευγενικά το λόγο και να ελπίζω α) οι μισοί να φύγουν β) οι άλλοι μισοί να βάλουν μυαλό αυτή τη χρονιά.
  2. Υπάρχουν λίγοι που είναι troll επισκέπτες. Δηλαδή περνάνε από το γραφείο για να ρωτήσουν επίσης ότι τους έρθει... Αυτοί αντιμετωπίζονται χρεώνοντάς τους 10 ή 20 ευρώ ανά επίσκεψη. Θεωρώ ότι απέδωσε καρπούς το μέτρο αυτό σε μεγάλο βαθμό.
  3. Υπάρχουν επίσης λίγοι που στο ετήσιο ραντεβού της δήλωσης θέλουν σεμινάριο φορολογικού δικαίου (πάντα υπήρχαν αυτοί). Επίσης μεγαλύτερη χρέωση χωρίς όμως αιτιολογία. Ένα 30% δεν ξανάρχεται, οι υπόλοιποι από τη 2η χρονιά δίνουν με χαρά την (αυξημένη αμοιβή).
   
  Το πρόβλημα ειλικρινά για μένα είναι τα τηλεφωνικά troll. Ευχαρίστως θα έδιωχνα τους περισσότερους από αυτούς αλλά δεν έχει τύχει να βρίσω ποτέ πελάτη και ούτε και θέλω.
 13. Upvote
  Πηνελόπη reacted to Eumilos. in Τα 48 ΄΄ΠΡΟΣΟΣΟΧΗ΄΄ που πρέπει να Προσέξουμε κατά τη σύνταξη της δηλωσης   
  ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
  1. Πρόλογος
  2.Άνοιγμα Εφαρμογής υποβολής Ε1
  3.Οι αλλαγές στο Ε1.
  4.Τα Δώρα;…..(Οι καταργήσεις εντύπων)
  5.Ημερομηνίες
  6.Ποιοι υποβάλλουν φορολογική δήλωση
  7.Αποδείξεις λιανικής πώλησης
  8.Ιατρικά έξοδα
  9.Ασφαλιστικές εισφορές δικηγόρων με πάγια αντιμισθία, μισθωτοί κλπ.
  10.Εισόδημα από μεταβίβαση επιχείρησης- υπεραξία
  11.Οι Μπλογκάγκηδες.
  12.Πρακτική από ΤΕΙ, ασκούμενοι δικηγόροι κλπ,
  13.Ανείσπρακτα ενοίκια.
  14.Οι 18άρηδες plus
  14β. Άνεργοι.
  15. Οι Αγρότες
  16.Οι Κάτοικοι Εξωτερικού
  17.Εσοδα από τόκους
  18.Τα Τεκμήρια.
  19.Το έντυπο Ε3
  20.Λογιστικός Προσδιορισμός κερδών- Ειδικά Θέματα
  α.Απογραφή
  β.Αποσβέσεις παγίων
  γ. Αποσβέσεις επισφαλών απαιτήσεων.
  21.Κατάσταση Φορολογικής Αναμόρφωσης   ΚΦΑ
  α. Δαπάνες άνω των 500,00.
  β. Δαπάνες  κινητών
  γ. Δαπάνες ΕΙΧ
  δ. Αμοιβές προσωπικού.
  ε. Δαπάνες για ΟΑΕΕ, κλπ
  στ. ΕΝΦΙΑ;
  ζ. ΦΠΑ μη εκπιπτόμενος
  η. Μη συνεργάσιμα κράτη- προνομιακό φορολογικό καθεστώς-συνδεδεμένες.
  22.Έντυπο  Ε2
  23.Εντυπο  Ν (Νομικά Πρόσωπα)
  24. Το έντυπο Ε9
  25.Ε8  Ειδικό ενημερωτικό Δελτίο
  26.Α21  Επίδομα στήριξης τέκνων
   
   
  1.Πρόλογος
   Με  το ΠΑΣΧΑ του 2015  δόθηκε στη δημοσιότητα η τελική μορφή του Ε1, Ε2 και Ε3  και μάλιστα τη Μ. Πέμπτη. Υποτίθεται ότι η εφαρμογή έπρεπε να ανοίξει από την 1η Φεβρουαρίου. Με δεδομένο ότι από φέτος δεν ισχύει πλέον ο Ν. 2238/94,  αλλά ο νέος φορολογικός νόμος Ν.4172/13 …ανατρέπονται τα πάντα όλα…:
  Είναι να εκδοθούν ένα σωρό ΑΥΟ και εγκύκλιοι… (τις τελευταίες μέρες θάλεγα πήραμε μια πολύ καλή γεύση?….
  Επίσης  από φέτος έχουμε και ένα άλλο νεωτερισμό…? όχι πλέον οικονομικό έτος, αλλά φορολογικό έτος. (Η φετινή δήλωση ονομάζεται φορολογικό 2014 και η περσινή οικονομικό 2014…σύγχιση στο έτος..)
  Για τις ανάγκες του νέου νόμου επέρχονται θεσμικές αλλαγές στα έντυπα του Ε1, αλλά και στα γνωστά έντυπα Ε5, Φ01.10, φ01.12 φ01.13 τα οποία καταργούνται και θεσπίστηκε ένα  ενιαίο έντυπο για τα νπ και τις οντότητες που ονομάζεται έντυπο Ν. εγκαταλείπεται πλέον το γράμμα ΄΄Ε΄΄ και πάμε στο γράμμα ΄΄Ν΄΄. Για την ιστορία το γράμμα Ν πρέπει να …πηγάζει από το αρχικό γράμμα της λέξης  Νομικά…
  Όλα τα παραπάνω μαζί με τη μεγάλη συγκέντρωση πληροφοριών από το ΤΑΧΙΣ (τόκοι εσωτερικού, τόκοι εξωτερικού, κλπ , απαιτούν  το στήσιμο των εφαρμογών σχεδόν από την αρχή από τη ΓΓΠΣ, αλλά και από τις εταιρείες λογισμικού…. Ώστε να μπορέσουν να τις υποστηρίξουν… Τι θα γίνει τώρα με τις ημερομηνίες θα δούμε. Ως γνωστόν πάμε για   αρχή  με 30/6/15 για  όλα τα έντυπα και έχει ο θεός….
  Έχουμε και λέμε: Νέο Ε1, έντυπο Ν, νέο έντυπο περιοδικής ΦΠΑ, νέες βεβαιώσεις αποδοχών. Θα εργάζονται όλοι νυχθημερών…. (σχετικά με την εφαρμογή των βεβαιώσεων από τις εταιρείες λογισμικού δόθηκαν για χρήση  οι εφαρμογές την τελευταία μέρα… 31/3/15?
  Ευελπιστούμε να δοθούν νωρίς οι εφαρμογές στη χρήση, να τρέχουν κανονικά και να μην  σέρνονται, για να προκάνουν τελικά όλοι…. Θα είναι ένα δύσκολο καλοκαίρι..?
  Θα ανεβάσουμε σήμερα  (όπως κάνουμε σχεδόν τα τελευταία  χρόνια , φέτος είναι το 5ος χρόνος)  το πρώτο μέρος της αναύσής μας και μετά την κυκλοφορία των ερμηνευτικών το 2ο μέρος ( υπολογίζουμε μέσα Μαΐου) 
   
  2.Άνοιγμα Εφαρμογής υποβολής Ε1
  Η εφαρμογή πέρσι είχε ανοίξει στις 20/3/14, αλλά είχε πολλά προβλήματα στην αρχή και έκλεισε τελικά στις 14/7/2014. Επίσης το 2013 κατέβασε ΄ρολά ΄  στις 31/8/13??
  Φέτος θα δούμε πότε θα ανοίξει και πότε θα κατεβάσει ρολά.  Πάντως οι πολλές αλλαγές στα έντυπα, θέλουν  χρόνο  για να ετοιμαστούν οι εφαρμογές και να τεσταριστούν από τη ΓΓΔΕ, αλλά και  από τις εταιρείες λογισμικού. Να δούμε πότε οι χρήστες θα μπορέσουν να δουλέψουν και προ πάντων να μην  ΄΄σέρνεται΄΄ το ΤΑΧΙΣ. (φέτος πήραμε μια γεύση κατά τις 2 Απριλίου με την εφαρμογή των βεβαιώσεων  αποδοχών)
  Εξάλλου θα περιμένουμε και το ΄΄κλασσικό΄΄ βιβλιαράκι με τις οδηγίες του Ε1…
   
  3.Οι αλλαγές στο Ε1.
    Το έντυπο Ε1 όπως αναφέραμε παραπάνω κυκλοφόρησε Μεγάλη Εβδομάδα. Link http://www.taxheaven.gr/pagesdata/entypo_e1_2015.pdf
  Γενική Κρίση
  Με μια πρώτη ματιά πήγαμε στο έντυπα της δεκαετίας των 90ς??;, γιατί οι φόροι οι παρακρατηθέντες γράφονται πλέον χωριστά σε κάθε πηγή εισοδήματος και όχι στο τέλος της δήλωσης, όπως γίνονταν μέχρι τώρα,  όπου οι φόροι γράφονταν όλοι μαζί σε ένα πίνακα αναλυτικά ανά πηγή εισοδήματος. Οι φόροι αναγράφονταν όλοι μαζί στο Δ΄ σελίδα αν θυμάμαι καλά κάπου  από  έτος  2000-2001 και μετά;;;….
  Αφού τελειώσαμε με τον  αριθμό παροχής της ΔΕΗ και για να υπάρχει δουλειά??, φέτος έχουμε νέο ..φρούτο? θα πρέπει να αναγράφεται ο αριθμός ΑΜΚΑ (υπόχρεου και συζύγου). Και καλά για τους  συνταξιούχους κλπ  μπορεί να υπάρχουν στα αρχεία,  για τους υπόλοιπους είναι  ΕΧΤΡΑ δουλειά….. (Υπενθυμίζεται ότι σε έκδοση Τ.Π.Υ  στους αποκαλούμενους πάλε ποτέ Ελ.Επαγ,  όπως και στην έκδοση  Απόδειξη Δαπάνης, πέραν των άλλων, από 1/1/15 είναι υποχρεωτική η αναγραφή του ΑΜΚΑ, γιατί τέτοια εποχή του χρόνου δεν θα …φεύγει η Βεβαίωση Αποδοχών, η ΄΄οποία ειρήσθω εν  παρόδω ΄΄,  αποστέλλεται ηλεκτρονικά, αλλά δίδεται και χειρόγραφα??)
   
  Οι αλλαγές του Ε1  εν ριπή οφθαλμού?…
  Για πρώτη φορά εφέτος στο έντυπο Ε1 μας ζητάνε τη συμπλήρωση του ΑΜΚΑ Δεν υπάρχει πλέον έκπτωση (1,5%) στην εφάπαξ καταβολή του φόρου τόσο η ακινησία του οχήματος όσο και ο υπολογισμός του τεκμηρίου προσδιορίζεται με τους μήνες ( δωδέκατα ) χρήσης ή ακινησίας. Για πρώτη φορά εντάσσονται στις μισθωτές υπηρεσίες οι αμοιβές που λαμβάνουν τα μέλη Δ.Σ. Κωδικός (019-020 - Πίνακας 2 Πληροφοριακά στοιχεία ) αφορά τους επιτηδευματίες "Μπλοκάκιδες" όπου ως επιτηδευματίες υπόκεινται σε τέλος επιτηδεύματος αλλά έχουν μειωμένο ( αντί για 650€ ) δηλαδή 500€ για Αθήνα και 400€ για την υπόλοιπη Ελλάδα Υπάρχει πλέον κωδικός που διαχωρίζει την εμπορική ιδιότητα από την επιχειρηματική δραστηριότητα ( κωδ.027 - 028  - Πίνακας 2 Πληροφοριακά στοιχεία ) ώστε να μην καταβληθεί το τέλος επιτηδεύματος Όποιος υπόχρεος έχει εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα ( είτε τηρεί είτε δεν τηρεί βιβλία είτε είναι στο κανονικό είτε στο ειδικό καθεστώς ) πρέπει να συμπληρωθεί το έντυπο Ε3 ώστε να μεταφερθεί το ποσό στους κωδικούς (461 - 462 ) του εντύπου Ε1 - πίνακας Γ1 που αφορά τα καθαρά κέρδη από άσκηση ατομικής αγροτικής δραστηριότητας. Προσοχή για να υπάρχει εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα θα πρέπει ο υπόχρεος να έχει πραγματοποιήσει συναλλαγή( π.χ. να έχει πουλήσει ή π.χ. να έχει εισπράξει κάποια επιδότηση - ενίσχυση - αποζημίωση ) και από την στιγμή που έχει συναλλαγή συμπληρώνεται έντυπο Ε3 ( με δυνατότητα μείωσης δαπανών για τους αγρότες που ανήκουν στο ειδικό καθεστώς  ) ώστε το αποτέλεσμα του εντύπου Ε3 να μεταφερθεί στο Ε1. (Από το άρθρο της Δευτέρας της επιστημονικής ομάδας του Taxheaven)
   
  Τι αλλάζει εν περιλήψει  στο Ε1
  - Νέοι κωδικοί για τα τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων (πόθεν έσχες).
  - Νέοι κωδικοί για κάθε είδος εισοδήματος, όπως είναι το εισόδημα από τόκους που αποκτήθηκαν στο εξωτερικό.
  - Απάλειψη πινάκων για τη δήλωση αγροτικών εισοδημάτων.
  Η πρώτη αλλαγή που αντικρίζουν οι φορολογούμενοι στο νέο έντυπο είναι αυτή στην επικεφαλίδα όπου αναφέρεται η «Δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2014» αντί για το οικονομικό έτος που αναγραφόταν έως και την περυσινή δήλωση (θα έπρεπε να αναγράφεται οικονομικό έτος 2015 αν δεν είχε γίνει η αλλαγή).
  Όλος ο πίνακας 4 της φορολογικής δήλωσης αφορά στη δήλωση των πάσης φύσεως εισοδημάτων του φορολογούμενου, τα οποία θα πρέπει να δηλωθούν σε  επτά υποπίνακες με τους εξής τίτλους:
  - Μισθωτή εργασία και συντάξεις. Στον υποπίνακα αυτόν έχουν συγχωνευθεί και οι κωδικοί για τη δήλωση των φόρων που παρακρατήθηκαν από μισθούς και συντάξεις
  - Εισοδήματα Αξιωματικών και κατώτερου πληρώματος εμπορικού ναυτικού
  - Αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα
  - Επιχειρηματική Δραστηριότητα
  - Μερίσματα, Τόκοι, Δικαιώματα
  - Ακίνητη περιουσία
  - Υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου
  Σε κάθε κατηγορία εισοδήματος θα πρέπει να δηλωθεί  και ο αντίστοιχος φόρος που παρακρατήθηκε.
  Οι κυριότεροι νέοι κωδικοί
  Κάτω από το ΑΦΜ του υπόχρεου και της συζύγου η αναγραφή του ΑΜΚΑ. •  015 – 016 (πίνακας 2): Συμπληρώνονται από διπλωμάτες και άλλους που απαλλάσσονται από τα τεκμήρια.
  • 325–326 (πίνακας 4Α): Οι αμοιβές μελών Διοικητικού Συμβουλίου δηλώνονται ως εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες. 
  • 351 – 352(πίνακας 4Α): Δηλώνονται  οι εισφορές που έχουν καταβάλει από μόνοι τους οι φορολογούμενοι σε ασφαλιστικά ταμεία (αυτασφάλιση). 
  • 403 –  404 και 409 – 410 (πίνακα 4Γ2): Δηλώνονται οι αμοιβές μισθωτών με απόδειξη δαπάνης. (ΑΕΔ)
  • Πίνακας 4 Δ2:  Υπάρχει διαχωρισμός όσον αφορά τη συμπλήρωση των κωδικών που αφορούν το ακαθάριστο εισόδημα από δωρεάν παραχώρηση (κωδικοί 129 - 130) και το ακαθάριστο εισόδημα από ιδιοχρησιμοποίηση (κωδικοί 145 – 146).
  • Πίνακας 4 Ε: Δηλώνεται εισόδημα από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου. Κάθε εισόδημα από υπεραξία μεταβίβασης μη εισηγμένων τίτλων πχ. μεταβίβαση μεριδίων εταιρειών, μεταβίβαση μετοχών κ.ά. φορολογείται με 15%.
  • 669 – 670: Φόρος Τόκων από καταθέσεις στην αλλοδαπή. Όταν ένα φυσικό πρόσωπο με φορολογική κατοικία στη Ελλάδα αποκτά εισοδήματα από τόκους στο εξωτερικό θα πρέπει να  τα συμπεριλαμβάνει στη δήλωση φορολογίας εισοδήματός του και θα του βεβαιωθεί ο σχετικός φόρος 15%. Η διαδικασία της απόδοσης του φόρου από τους ίδιους τους φορολογούμενους στην εφορία καταργήθηκε. Στους κωδικούς 667- 668 οι φορολογούμενοι θα βρουν προσυμπληρωμένους τους τόκους που εισέπραξαν το 2014 από εγχώριες τράπεζες και στους κωδικούς  293 – 294 το φόρο που τους παρακρατήθηκε.
  • 295–296: Φόρος Μερισμάτων αλλοδαπής προέλευσης. Πρέπει να δηλωθούν τα μερίσματα αλλοδαπής προέλευσης που έχει εισπράξει φυσικό πρόσωπο φορολογικός κάτοικος Ελλάδας ανεξάρτητα αν έχουν εισαχθεί ή παραμένουν στο εξωτερικό.
   Στους κωδικούς 667-668 οι φορολογούμενοι λογικά θα βρουν και φέτος τους τόκους που εισέπραξαν το 2014
  • 671–672 και 673–674: Πρόκειται για τους κωδικούς που αφορούν στα εισοδήματα από δικαιώματα (royalties). Το εισόδημα από δικαιώματα, που αποκτάται από φυσικά πρόσωπα φορολογείται με 20%.
  • 293–294: Αφορά το εισόδημα ελεγχόμενης αλλοδαπής εταιρείας που δεν έχει διανεμηθεί και το οποίο φορολογείται με την κλίμακα της επιχειρηματικής δραστηριότητας (26% έως 33%).
  Ο Κωδ. 735,736 αγορά ακινήτων κλπ επανήλθε στον παλαιό πίνακα . Ο κωδ. 743,744 (κλασικό κωδικός) για την αναγραφή δαπανών για αγορά επιχειρήσεων, εταιρικών μεριδίων, μετοχών κλπ. Θέλει πολύ προσοχή και σπουδή αυτός ο κωδικός,,, να μην το προσπερνάτε εύκολα…?? Αναγράφεται η αξία που καταβλήθηκε και όχι η αντικειμενική. Περισσότερα, μετά την κυκλοφορία το ψηφιακού πλέον βιβλιαράκι…
   
  4.Τα Δώρα…..(καταργήσεις εντύπων)
  Μέσα σε όλες αυτές τις αλλαγές,  νέος φορολογικός νόμος, νέα έντυπα, ΕΛΠ, νέες εφαρμογές, κλπ υπήρξαν και καταργήσεις εντύπων, έντυπα που συντάσσονταν για ολόκληρες δεκαετίες , καταργήθηκαν  και μας άφησαν χρόνους τα:
  1.  Εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ η οποία συμπληρώνονταν από το 1988 και αφορούσε για πρώτη φορά τη χρήση 1987. Υποβάλλονταν για 26 συναπτά έτη.???
  2. Το Ε7  Η οριστική ΦΜΥ
  3. Το Ε20  η οριστική ΕΕ
  4. Το Ε21 η οριστική εμπορικών επιχειρήσεων
  Ας ελπίσουμε να έχουμε και συνέχεια……….
   
  5.Οι Ημερομηνίες
  1. Ε1. Αρχική ημερομηνία μέχρι 30/6/2015, και θα δούμε που θα κάτσει η μπίλια.(Πέρσι η εφαρμογή άνοιξε την και έκλεισε στις 15/7/2015??
  2. Ν για νπ και οντότητες μέχρι 30/6/2015. (Ενιαίο έντυπο για ΟΕ,ΕΕ, ΑΕ, ΕΠΕ  αφού καταργούνται τα παλαιά έντυπα Ε5, Φ.κλπ.) Το νέο έντυπο θα ισχύει και για ΝΠΜΚ, προσοχή όμως γιατί θα εκδοθούν ΑΥΟ και μη προκύψουν αλλαγές??? Σε αναμονή λοιπόν??? Stand by ..
  3. Ε9 αλλαγές 2014 μέχρι 30/6/15
  4. Ε9 αλλαγές από 1/1/15-31/5/15 μέχρι 30/6/15 http://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/22989
  5. ΜΥΦ τρίμηνα 2014 μέχρι 30/9/15. Αποκλίσεις μέχρι 30/11/15. (Μέχρι 10,00 δεν απαιτείται)
  6. ΜΥΦ 2015 μάλλον πάει κάθε εξάμηνο….
  7. ΚΦΑ (κατάσταση φορολογικής αναμόρφωσης) μαζί με το Ε3 + Ε1ή το Ν μέχρι 30/6/15.
  8. παλιές διακοπές επιχειρηματικής δραστηριότητας μέχρι 31/12/15
  9. έντυπο Ε11, άδειες  2014 μέχρι 30/4/15
  10. Φάκελος τεκμηρίωσης συναλλαγών μέχρι 30/4/15
  11. υποβολή ξεχασμένων δηλώσεων μέχρι 30/4/15. (νόμος ρύθμισης 100 δόσεων- ν.4321/15)
  12.
   
  6.Ποιοι υποβάλλουν φορολογική δήλωση
  Για το ποιοι είναι υπόχρεοι για δήλωση φόρου εισοδήματος βλ. άρθ 67 Ν. 4172/13  και την ερμηνευτική πολ 1067/15
  http://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/20591/hl/1067
  Σε Θάνατο φορολογούμενου
  Τέλος,  όσον αφορά στις περιπτώσεις θανάτου του φορολογούμενου ή μεταφοράς της κατοικίας του στο εξωτερικό, η δήλωση υποβάλλεται από τους κατά περίπτωση υπόχρεους καθ' όλη τη διάρκεια του φορολογικού έτους. Για παράδειγμα, εάν ένας φορολογούμενος απεβίωσε στις 25/6/2014 η οικεία δήλωση φορολογίας εισοδήματος, η οποία θα περιλαμβάνει τα εισοδήματα που απέκτησε από 01/01/2014 έως 25/06/2014, θα μπορεί να υποβληθεί από τους κληρονόμους του μέχρι και τις 31/12/2015. Τέλος, με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών θα καθοριστούν  τα δικαιολογητικά που θα συνοδεύουν τη δήλωση.
   
  7.Αποδείξεις λιανικής πώλησης
  Οι μισθωτοί, συνταξιούχοι και όσοι φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών οι αποδείξεις που απαιτούνται είναι 10% του εισοδήματος.
  Τώρα τι θα γίνει με τις αποδείξεις του 2015 κανένας δεν ξέρει ???. Η συγκέντρωση των  αποδείξεων  δεν ισχύει  πλέον για τη χρήση 2015. Πάντως σύμφωνα με ανακοίνωση από το υπουργείο πρέπει να τις μαζεύουμε και θα έχουμε και την …Λοταρία?
   
  8.Ιατρικά έξοδα
  Τελικά τα ιατρικά έξοδα εκπίπτουν από όλους τους φορολογουμένους και όχι μόνο από τους μισθωτούς όπως  ίσχυσε πέρσι, αλλά βέβαια και με τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος.
  http://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/20464/hl/1052
  Υπενθυμίζεται ότι στα ιατρικά έξοδα συμπεριλαμβάνονται και τα έξοδα για αγορά φαρμάκων.
   
  9.Ασφαλιστικές εισφορές δικηγόρων με πάγια αντιμισθία, μισθωτοί κλπ.
  Οι  ασφαλιστικές εισφορές και τα νομίμως καταβληθέντα ποσά σε ασφαλιστικά ταμεία που καταβάλλονται από τους ίδιους τους φορολογούμενους εκπίπτουν από το ακαθάριστο εισόδημά τους από μισθωτές υπηρεσίες. Κωφ. 351,352 του Ε1.Βλ  http://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/20416/hl/1046
   
  10.Εισόδημα από μεταβίβαση επιχείρησης- υπεραξία
  Κωδ. 829,830. του Ε1. Δεν υπάρχει κωδικός για παρακράτηση φόρου, αφού πλέον δε υποβάλλεται η δήλωση υπεραξίας για μεταβίβαση μεριδίου κλπ, Είναι παράληψη του συντάκτη που στο λεκτικό  περ. 4 δεν αναφέρει και το σχετικο άρθρο 42 του νόμου.  Ενώ στον κωδ. 825,826 που αναφέρεται στα ακίνητα γράφει το άρθρο 41. Για τα ακίνητα έχει και παρακρατηθέντα φόρο,,, Θα θυμάστε τη κόντρα με τους συμβολαιογράφους σχετικά με την απόδοση του φόρου…
   Βλ πολ.  http://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/20353/hl/1032
  Στις 5/2/2003 ιδρύθηκε Ο.Ε. με διπλογραφικά βιβλία και σύμφωνα με το καταστατικό ίδρυσης ο Α' (φυσικό πρόσωπο) κατείχε ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20%) της εταιρείας συνολικού κεφαλαίου 1.000.000 ευρώ, το οποίο ταυτιζόταν με το ύψος των ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας κατά το χρόνο αυτό.
  Στις 10/8/2006 ο Α απέκτησε επιπλέον 30% της εταιρείας αντί του ποσού των 400.000 ευρώ, με αποτέλεσμα το ποσοστό του να διαμορφωθεί σε 50%, ενώ τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας ανέρχονταν σε 1.500.000 ευρώ.
  Προκειμένου να υπολογίσουμε την υπεραξία βάσει του άρθρου 42 του Κ.Φ.Ε. στις παρακάτω περιπτώσεις προβαίνουμε στους ανάλογους υπολογισμούς ως κατωτέρω:
  Α' περίπτωση
  Στις 20/4/2014 ο Α προέβη στην πώληση του μεριδίου του (50%) αντί του ποσού των 800.000 ευρώ ενώ τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας είχαν διαμορφωθεί σε 5.000.000 ευρώ.
  Υπολογισμός υπεραξίας Α' περίπτωσης:
  -Αξία κτήσης του 50%
  Ως αξία κτήσης του μεριδίου του 20% για τον Α κατά το έτος ίδρυσης λαμβάνεται το ποσό: 1.000.000 x 20% = 200.000 ευρώ.
  Ως αξία κτήσης του ποσοστού 30% για τον Α λαμβάνεται η μικρότερη μεταξύ της τιμής που προκύπτει βάσει του συμφωνητικού της 10/8/2006 και βάσει των ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας την ίδια ημερομηνία:
  Βάσει συμφωνητικού: 400.000 ευρώ
  Βάσει ιδίων κεφαλαίων: 1.500.000 x 30% = 450.000 ευρώ.
  Ως αξία κτήσης του 30% λαμβάνεται το ποσό των 400.000 ευρώ. Συνολική αξία κτήσης του μεριδίου 50%: 200.000 + 400.000 = 600.000 ευρώ.
  -Αξία πώλησης του 50%
  Ως αξία πώλησης του 50% για τον Α λαμβάνεται η μεγαλύτερη μεταξύ της τιμής που προκύπτει βάσει του συμφωνητικού της 20/4/2014 και βάσει των ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας την ίδια ημερομηνία:
  Βάσει συμφωνητικού: 800.000 ευρώ
  Βάσει ιδίων κεφαλαίων: 5.000.000 x 50% = 2.500.000 ευρώ.
  Ως αξία πώλησης του 50% λαμβάνεται το ποσό των 2.500.000 ευρώ.
  -Υπεραξία
  Συνεπώς, τελική υπεραξία: 2.500.000 - 600.000 = 1.900.000 και ο φόρος υπεραξίας που οφείλεται βάσει της ετήσιας δήλωσης φόρου εισοδήματος του Α' είναι 1.900.000 x 15% = 285.000 ευρώ.
  H υπεραξία αναγράφεται στο Πίνακα Ε του Ε1.
   
  11.Οι Μπλογκάγκηδες.  ( περ. στ’ παρ. 2 αρθρ. 12 Ν.4172/13)
  Οι νέοι κωδικοί.
  Πριν αναλύσουμε το ειδικό αυτό θέμα να δούμε ποιοι είναι οι κωδικοί που φέτος υπάρχουν στα  έντυπα:
  Για το Ε1
  Κωδ. 019
  Κωδ.307
  Κωδ.605 (οι φόροι) κλπ
  Για το Ε3
  Κωδ. 591.
  Κωδ. 348
  Σημείωση. Να δούμε στις οδηγίες μήπως χρειάζεται να κλικαρισθεί και ο κωδ. 597 ο οποίος είναι δίπλα στον κωδ. 591.
  Προσδιορισμός καθαρών κερδών
  α) Έχουν μειωμένο Τ.Ε. δηλαδή 500,00
  β) Για τον προσδιορισμό των κκ δεν αφαιρούνται τα έξοδα των βιβλίων., αλλά μόνο οι καταβληθείσες εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία.
  γ) Δηλώνουν αποδείξεις μέχρι 10% του εισοδήματος και φορολογούνται με τη κλίμακα των μισθωτών.(Ακριβώς όπως και μισθωτοί και συνταξιούχοι)
   Οι αλλαγές
  Τώρα με το νέο νόμο είναι  η περίπτωση στ΄ παρ. 2 του άρθρ 12  του Ν. 4172/13. Είναι τα επαγγέλματα που αναφέρονται και στη παρ. 1 της πολ. 1120/14. (οι για αμοιβές για τεχνικές υπηρεσίες, αμοιβές διοίκησης, αμοιβές για συμβουλευτικές υπηρεσίες και άλλες αμοιβές για παρόμοιες υπηρεσίες, ανεξάρτητα εάν έχουν παρασχεθεί στην Ελλάδα, όταν ο λήπτης της αμοιβής είναι φυσικό πρόσωπο)
  Επίσης θεωρείται ότι αυτοί   έχουν την εμπορική ιδιότητα  αν και ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα. Σε σχέση με το περσινό καθεστώς που ίσχυσε, φέτος υπάρχουν σημαντικές αλλαγές. Για να φορολογηθεί με τη κλίμακα των μισθωτών πρέπει να υπάρχουν οι παρακάτω προϋποθέσεις
  α).  Να υπάρχει έγγραφη μίσθωση
  β) εργασιακή σχέση υφίσταται όταν ένα φυσικό πρόσωπο παρέχει υπηρεσίες βάσει έγγραφων συμβάσεων παροχής υπηρεσιών ή συμβάσεων έργου, με φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες τα οποία δεν υπερβαίνουν τα τρία (3) ή, εφόσον υπερβαίνουν τον αριθμό αυτόν, ποσοστό 75% του ακαθάριστου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα προέρχεται από ένα (1) από τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες
  γ) να έχει έδρα την κατοικία του
  δ) να μη συμμετέχει σε ΟΕ,ΕΕ κλπ
  ε) Να μην έχει εισόδημα και από μισθωτές υπηρεσίες.
  Στ) Να ανήκουν σε αυτό που λέγαμε ελεύθεροι επαγγελματίες του Ν. 2238/94
  Δηλαδή  αμοιβές  που δεν έχουν την έννοια της εμπορικής ιδιότητας είναι οι αμοιβές του ιατρού, οδοντιάτρου, κτηνιάτρου, φυσιοθεραπευτή, βιολόγου, ψυχολόγου, μαίας, δικηγόρου, συμβολαιογράφου, άμισθου υποθηκοφύλακα, δικαστικού επιμελητή, αρχιτέκτονα, μηχανικού, τοπογράφου, χημικού, γεωπόνου, γεωλόγου, δασολόγου, περιβαλλοντολόγου, ωκεανογράφου, σχεδιαστή, δημοσιογράφου, διερμηνέα, ξεναγού, μεταφραστή, καθηγητή ή δασκάλου, καλλιτέχνη γλύπτη ή ζωγράφου ή σκιτσογράφου ή χαράκτη, ηθοποιού, εκτελεστή μουσικών έργων ή μουσουργού, καλλιτεχνών των κέντρων διασκέδασης, χορευτή, χορογράφου, σκηνοθέτη, σκηνογράφου, ενδυματολόγου, διακοσμητή, οικονομολόγου, αναλυτή, προγραμματιστή, ερευνητή ή συμβούλου επιχειρήσεων, λογιστή ή φοροτέχνη, αναλογιστή, κοινωνιολόγου, κοινωνικού λειτουργού, εμπειρογνώμονα, ομοιοπαθητικού, εναλλακτικής θεραπείας, ψυχοθεραπευτή, λογοθεραπευτή, λογοπαθολόγου και λογοπεδικού, καθώς και αμοιβές που καταβάλλονται σε πραγματογνώμονες, διαιτητές, εκκαθαριστές γενικά, ελεγκτές Α.Ε., εκτελεστές διαθηκών, εκκαθαριστές κληρονομιών και κηδεμόνες σχολάζουσας κληρονομίας.
  ζ) Άρα,  εξ αντιαδιαστολής όσοι έχουν  εισοδήματα από αυτό  που λέγαμε παλιά Δ΄ πηγή, όπως ασφαλιστές, μεσίτες, υπηρεσίες φασόν,  κλπ δεν μπορεί να φορολογηθούν με τη κλίμακα των μισθωτών. Αποκλείονται… και πάνε από επιχειρηματική δραστηριότητα και συντ. 26%.
  Tips
  Επειδή όσοι έχουν εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίας και από μπλογάκι θα φορολογηθούν για δε τις μισθωτές με τη κλίμακα των μισθωτών για δε τα μπλογκάκια με 26%,  λόγω διαμαρτυριών ίσως κάτι αλλάξει αργότερα…… σε αναμονή …….
  Βλ. πολ. 1047/15
  http://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/20417
  Ανάλυση http://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/20256
   
  12.Πρακτική από ΤΕΙ, ασκούμενοι δικηγόροι κλπ,
  Είχε γίνει μέγα θέμα με αυτούς πέρσι. Άλλαξε ο νόμος αφού είχαν γίνει οι πρώτες εκκαθαρίσεις από το ΤΑΞΙΣ,  γιατί ΄΄ έβγαιναν ΄΄  κάτι ποσά αστρονομικά??? Φέτος το τοπίο ξεκαθάρισε… θα φορολογηθούν με τη κλίμακα των μισθωτών..
  Βλ. http://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/20417/hl/1047
  Βλ και τη περσινή εγκύκλιο http://dfn.gr/files/pdf/egk.1109224.14.pdf
   
  13.Ανείσπρακτα ενοίκια.
  Το θέμα παίζει στα ΜΜΕ. Δόθηκαν υποσχέσεις για αλλαγή του νόμου, αφού δεν ισχύει πλέον η εκχώρηση ενοικίων στο Δημόσιο.  Άλλα για να είμαστε δίκαιοι τι διαφέρει αυτή η περίπτωση  από ένα επαγγελματία που θα εκδώσει τιμολόγιο ανεξάρτητα αν εισέπραξε ή όχι, ή από ένα έμπορο που πώλησε εμπορεύματα και δεν πληρώθηκε;;; Θα πει κάποιος να κάνει απόσβεση επισφάλειας, …και εδώ  όμως χρειάζονται έξοδα… Σε αναμονή για τη τελική λύση
   
  14.Οι 18άρηδες plus
  Είχε χυθεί πολύ μελάνι πέρσι με τους 18άρηες και άνω. Φέτος ξεκαθάρησε;;; δεν το νομίζω??? Τι λέει ο νόμος για φέτος:…
  Με το νέο νόμο  ο φορολογούμενος που έχει συμπληρώσει το 18° έτος της ηλικίας του υποχρεούται να δηλώνει όλα τα εισοδήματά του, πραγματικά ή τεκμαρτά, τα φορολογούμενα με οποιονδήποτε τρόπο (π.χ. βάσει κλιμακίων ή αυτοτελώς) ή απαλλασσόμενα. Εξαιρετικά, δεν υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης οι φορολογούμενοι που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και δεν αποκτούν πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα και οι κεκαρμένοι μοναχοί για το καθαρό ποσό της σύνταξης που καταβάλλεται σε αυτούς κατά το χρονικό διάστημα που διατηρούν την ανωτέρω ιδιότητα, εφόσον αυτό δεν υπερβαίνει το ποσό των εννέα χιλιάδων πεντακοσίων (9.500) ευρώ.
  Tips
  Τώρα τι θα γίνει αν ο φοιτητής έχει τόκους  πχ 0,95 και κατά συνέπεια πραγματικό εισόδημα  και άρα υποχρέωση για δήλωση, θα δούμε τι τελικά θα επικρατήσει.  Το κακό είναι ότι για να δει κάποιος τους τόκους πρέπει να έχει κλειδάριθμο ο φοιτητής??? .
  14β. Άνεργοι- ΟΑΕΔ
  Αδρανοποιούνται τα τεκμήρια  όταν ο άνεργος είναι εγγεγραμμένος στα αρχεία το ΟΑΕΔ.
  Πως θα ενημερωθεί  η εφαρμογή…. Θα δούμε
  15. Οι Αγρότες
  Καταργήθηκε  ο αντικειμενικός προσδιορισμός του φορολογητέου εισοδήματος, καθώς και η φορολόγηση με την κλίμακα των μισθωτών και των συνταξιούχων, που είχε ως συνέπεια το εισόδημα να ήταν αφορολόγητο μέχρι τις 9.550 ευρώ. Φέτος το αγροτικό εισόδημα θα φορολογηθεί με 13%  (26%/2) από το 1ο ευρώ.
  Αν και χύθηκε πολύ μελάνι όλο αυτό το διάστημα,   για το τι θα γίνει τελικά με πολλά εξειδικευμένα θέμα, ακόμη δεν εκδόθηκε η περιβόητη εγκύκλιος. Ευτυχώς ο κ Νιφηρόπουλος  κατά κύριο λόγο με τις αναλύσεις τους, αλλά και ο  κ Παπαδημητρίου βοηθήσανε στη ανάδειξη πολλών επί μέρους θεμάτων, αλλά υπάρχουν και κάποια που είναι ακόμη άλυτα, παραμονές μάλιστα της υποβολής της δήλωσης.
  Στο Ε1 καταργήθηκαν οι πίνακες του τεκμαρτού προσδιορισμού των εισοδημάτων, υπάρχει πλέον  νέος πίνακας στη σελίδα 2η και είναι ο πίνακας Γ1 με κωδικούς από 461 μέχρι 470 με τίτλο Αγροτική δραστηριότητα.
  Με δεδομένο πλέον το λογιστικό προσδιορισμό  απαιτείται τόσο από τους αγρότες με βιβλία όσο και από τους αγρότες του ειδικού η συμπλήρωση του Ε3 για το προσδιορισμό των κκ και την μεταφορά τους μετά στο Ε1. Θα έλεγα ότι το Ε3 φέτος είναι αφιερωμένο στους αγρότες?..
  Αυτό σημαίνει λίαν επιεικώς 700 με 820 χιλιάδες επί πλέον Ε3?????????. στη χωρητικότητα του ΤΑΧΙΣ, αλλά και πρόσθετη εργασία στα λογιστήρια...   Ειδικά για τους ιδιώτες με λίγα στρέμματα ελιές κλπ  ανυπομονώ να δω τι τελικά θα γίνει. Αν και αυτό δεν μπορεί να γίνει,  θεωρώ ότι αυτοί αν έκαναν τη δήλωση όπως πέρσι,  θα διευκόλυνε τα μάλλα τη κατάσταση και θα ήταν σαν αμορτισέρ για τους επικείμενους κραδασμούς  ???? περιμένουμε ….. Να δούμε τι λύση τελικά θα δοθεί, γιατί αφορά 1 εκ  περίπου φορολογουμένους.
  Θύματα για επίλυση  (από Κ.Νιφ):
   Επιχορηγήσεις και Αποζημιώσεις. ( Πώς και Πότε φορολογούνται .
  - Διευκρινήσεις για την έννοια της «μεταποίησης», επιπλέον αυτών που δόθηκαν με την εγκύκλιο « Αρ. πρωτ.: Δ12 Α 1109216 ΕΞ 24.7.2014. Φορολογική μεταχείριση εισοδημάτων από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα (άρθ. 29 παρ. 3 του ν.4172/2013)» .
  - Ο προσδιορισμός του αποτελέσματος ( επιμερισμός των κοινών δαπανών ) όταν στην ίδια αγροτική εκμετάλλευση υπάρχουν κλάδοι ( παραγωγή αγροτικών προϊόντων και μεταποίηση ή παροχή υπηρεσιών ) για τους οποίους ισχύει διαφορετικός συντελεστής φορολογίας εισοδήματος ( 13% ή 26%).
  - Προϊόντα  στην απογραφή 31/12/13 ‘όπως στάρι, καλαμπόκι κλπ  που φορολογήθηκαν το 2013, τώρα που πωλήθηκαν το 2014 θα φορολογηθούν ξανά???
  - Ο καθορισμός της διαδικασίας αποφυγής φορολόγησης εισοδημάτων της χρήσης 2014, που φορολογήθηκαν στην προηγούμενη χρήση 2013 ( αποφυγή διπλής φορολόγησης).
  - Ο τρόπος υπολογισμού των αποσβέσεων στις ειδικές περιπτώσεις των φυτειών και του ζωικού πληθυσμού πάγιας εκμετάλλευσης.
  - Η δυνατότητα εφαρμογής μειωμένου ( κατά 50% ) συντελεστή λόγω της ιδιότητας του Νέου Επιτηδευματία. 
  - Τι θα ισχύσει στις περιπτώσεις ιδιοκατανάλωσης των αγροτικών προϊόντων;
  - Θα αναγνωριστούν ως φορολογικά εκπεστέες δαπάνες , τα εργατικά της συζύγου και των παιδιών του αγρότη, οι οποίοι ασφαλίζονται υποχρεωτικά στον ΟΓΑ. Με ποια παραστατικά και μέχρι ποιο ύψος ; 
  - Τι θα ισχύσει με την ιδιοχρησιμοποίηση αγροτικής γης και ακινήτων. Σύμφωνα με το Αρθρο 39. Εισόδημα από ακίνητη περιουσία. « 1. Ο όρος «εισόδημα από ακίνητη περιουσία» σημαίνει το εισόδημα, σε χρήμα ή σε είδος, που προκύπτει από την εκμίσθωση ή την ιδιοχρησιμοποίηση ή τη δωρεάν παραχώρηση χρήσης γης και ακινήτων». Το θέμα αυτό λύθηκε βλ παρακάτω στη παράγραφο Ε2. Όλα ιδιόχρηση. Πολ1069/15)  http://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/20595/hl/1069
  Ο Οδηγός του κ   Κ. Νιφηρόπουλου http://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/20377
  http://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/19782  http://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/18611
  προαιρετική η υποβολή μισθώσεων μέχρι 80,00 το μήνα, βλ πολ. 1028/15
  http://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/20485/hl/1028
   http://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/22564
  http://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/20485
  Για τη φορολόγηση  των επιδοτήσεων βλ και ανάλυση Κ. Γραβιά
  http://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/21981
  Τips
  α) Για τα 5 πρώτα χρόνια που τηρούν βιβλία οι αγρότες  δεν καταβάλουν Τέλος Επιτηδεύματος. Κάτι είναι και αυτό?… ΠΟΛ. 1053/14. http://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/19232
  β) Για τη φορολόγηση των αγροτικών εισοδημάτων εκδόθηκαν οι  η Δ12 Α 1109216 ΕΞ24-7-2014  http://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/19232
  και η πολ 1041/2015 http://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/20375/hl/1041
  με την οποία εκπίπτουν οι δαπάνες :
  Ενδεικτικά και με την επιφύλαξη των άρθρων 22 και 23 του ν.4172/2013, για τον προσδιορισμό των καθαρών κερδών, οι ασκούντες αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα, εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα εκτός των άλλων και τις παρακάτω κατηγορίες δαπανών, εφόσον αποδεικνύονται με τα κατάλληλα παραστατικά:
  i) αγορές σπόρων ή νεογνών, λιπασμάτων και φαρμάκων,
  ii) καλλιεργητικές δαπάνες,
  iii) δαπάνες άρδευσης,
  iv) δαπάνες για ημερομίσθια εργατών,
  v) το κόστος καυσίμων και συντήρησης των αγροτικών μηχανημάτων,
  vi) των τόκων και τα έξοδα των δανείων που σχετίζονται με την αγροτική εκμετάλλευση,
  vii) τις αποσβέσεις παγίου εξοπλισμού κλπ.
  Θα πρόσθετα τα  τέλη κυκλοφορίας τρακτερ κλπ, ασφάλειες για τα φορτηγάκια κλπ, ποσά ΟΓΑ, ΕΛΓΑ, ΔΕΗ αποθηκών και Πομόνας κ.α
  γ) Έτσι, φέτος για τα αγροτικά εισοδήματα του φορολογικού έτους  2014  ο αγρότης φορολογούμενος θα κληθεί να πληρώσει δυσβάστακτο φόρο συγκριτικά με πέρυσι.
  Για παράδειγμα, αγρότης με εισόδημα 9.550 ευρώ πέρυσι ήταν αφορολόγητος, φέτος θα πληρώσει συνολικά μαζί με την προκαταβολή (55%) 1.924 ευρώ.
  Βέβαια, η υπερφορολόγηση αυξάνει στις περιπτώσεις που το πραγματικό εισόδημα είναι μικρότερο από το τεκμαρτό εισόδημα που προκύπτει με βάση τις αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης .
  Με δεδομένο ότι το συνολικό οικογενειακό αγροτικό εισόδημα, που δηλώθηκε από 16.792 φορολογούμενους της Ηπείρου, το 2011 ανήλθε με βάση τα στατιστικά στοιχεία της Γ.Γ.Π.Σ ( τα επόμενα έτη δεν έχουν αναρτηθεί) σε 171.041.000 ευρώ, (ήτοι μέσο εισόδημα ανά αγρότη 10.185 ευρώ) , σε συνδυασμό και με τα αυξημένα τεκμαρτά εισοδήματα που προκύπτουν από τις αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης, γίνεται ξεκάθαρο ότι η Κυβέρνηση στηρίζει την εκτέλεση του προϋπολογισμού στην υπερφορολόγηση που θα προκύψει στα χαμηλά αγροτικά εισοδήματα από 1 έως 9.550 ! ευρώ. ( από ανάλυση Γ. Κρανά)
  δ) Υπενθυμίζεται ότι από 1/1/15 ο ΦΠΑ τω ναγροτών  έγινε κάθε τρίμηνο όπως και οι υπόλοιποι φορολογούμενοι. Για τις δηλώσεις ΦΠΑ  αγροτών βλ. και το άρθρ 22 παρ. 3 του Ν. 4321/15  {3. Οι δηλώσεις των αγροτών φυσικών προσώπων που υπέχουν υποχρέωση υποβολής ετήσιας δήλωσης Φ.Π.Α. και από 1.1.2015 υπέχουν υποχρέωση υποβολής δηλώσεων ανά φορολογική περίοδο, εφόσον μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος παρήλθε η προθεσμία υποβολής δηλώσεων Φ.Π.Α. για φορολογικές περιόδους του 2015, μπορούν να υποβληθούν έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από τη δημοσίευση του παρόντος χωρίς την επιβολή προστίμων. Τυχόν οφειλόμενα ποσά από τις δηλώσεις της παραγράφου αυτής καταβάλλονται έως την ίδια ως άνω προθεσμία χωρίς την επιβολή τόκων και προστίμων, με απόφαση του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. κατόπιν αιτήσεως του φορολογούμενου.}
  ε) Χωρίς να θεωρηθώ δικηγόρος των αγροτών, σε μια περίοδο  με καταρροϊκό πυρετό στα πρόβατα, με τόσες πλημύρες βλ Έβρο, Σέρρες κλπ, με σκουλήκι στα βαμβάκια, με το μποϋκοτάζ από τη Ρωσία στα αγροτικά,  προβλήματα με τις επιδοτήσεις, τους βοσκοτόπους, την μη είσπραξη της εξισωτικής κλπ,  τι λογιστικό κέρδος θα προσδιοριστεί ???  αναρωτιέμαι…. Θα εφαρμοστεί  ο νέος τρόπος  στο χειρότερο timing???? Τύχη Βουνό??
   
  16. Οι Κάτοικοι Εξωτερικού
  Οι κάτοικοι εξωτερικού υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα μόνον όταν αποκτούν πραγματικό εισόδημα, φορολογούμενο με οποιονδήποτε τρόπο (π.χ. βάσει κλίμακας ή αυτοτελώς) ή απαλλασσόμενο, από πηγές Ελλάδας. Αντιθέτως, ένας κάτοικος εξωτερικού που διαθέτει π.χ. δευτερεύουσα κατοικία/επιβατικό αυτοκίνητο στην Ελλάδα ή προβαίνει σε αγορά ακινήτου/αυτοκινήτου στην Ελλάδα, εφόσον δεν αποκτά πραγματικό εισόδημα στη χώρα μας, δεν υποχρεούται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, όπως αυτό προκύπτει από το συνδυασμό των διατάξεων της εν λόγω παραγράφου με τις διατάξεις της περ. η' του άρθρου 33 του ν.4172/2013.
  Βλ οδηγό ΓΓΔΕ  http://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/20071
  http://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/22922
   
  17.Εσοδα από τόκους
  Όταν υπάρχουν έσοδα μόνο από τόκους δεν ισχύει το προσωπικό τεκμήριο των 3.000,00 ή των 5.000,00
  http://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/22731
   
  18. Τεκμήρια.
  Οι πίνακες των τεκμηρίων βασικά είναι οι ίδιοι όπως και πέρσι γα τα  ΕΙΧ, κατοικίες κλπ. Όμως επέρχονται  και σημαντικές αλλαγές. Κυκλοφόρησε πρόσφατα και η ερμηνευτική. Πολ. 1076/15  Link. http://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/20640/hl/1076  θέλει καλό δίαβασμα….
  Οι νέες αλλαγές
  i.Τεκμήριο αγοράς ακινήτων κλπ
  Τελείωσε η αναστολή που ίσχυε μέχρι 31/12/14. Οι αγορές πλέον ακινήτων, αγρών, ανέγερση κλπ  από 1/1/2014 αποτελούν τεκμήριο και κατά συνέπεια πρέπει να δικαιολογηθούν. Ευτυχώς με τη πολ 1076/15 για όλες τις αγορές και όχι μόνο για αυτές από 31/10/14 θα  αναγράφεται η αξία που καταβλήθηκε και όχι η αντικειμενική, Αν και λόγω της συγκυρίας  αυτές οι  αγορές είναι ελάχιστες θα βοηθήσει κόσμο.  βλ και ανάλυση του  Κ. Γραβιά. Link.
  ii.Αγορά επιχειρήσεων, σύσταση ΟΕ κλπ
  Αγορά επιχειρήσεων ή σύσταση ή αύξηση του κεφαλαίου επιχειρήσεων που λειτουργούν ατομικώς ή με τη μορφή ομόρρυθμης ή ετερόρρυθμης ή ανώνυμης εταιρείας (Ο.Ε., Ε.Ε. ή Α.Ε.) ή εταιρείας περιορισμένης ευθύνης (ΕΠΕ) ή ιδιωτικής κεφαλαιουχικής εταιρείας ή κοινωνίας ή κοινοπραξίας ή αστικής εταιρείας.
  Πχ σύσταση ΟΕ την 5/2/14, με 2 μέλη τον Α και το Β,  και συμμετοχή 50% έκαστος, με ΕΚ 10.000,00, υπάρχει υποχρέωση αναγραφής στο σχετικό κουτάκι του Ε1 (743,744) για κάθε εταίρο το ποσό των 5.000,00.
  iii.Προσαύξηση τεκμηρίων
  Σε φορολόγηση με τα τεκμήρια  η διαφορά θα φορολογηθεί :
  Αν είσαι μισθωτός η διαφορά θα φορολογηθεί ως μισθωτός.
  Αν έχεις και άλλα εισοδήματα και το μεγαλύτερο είναι από μισθούς, τότε πάλι ως μισθωτός.
  Αν δεν υπάρχει καθόλου εισόδημα, θα φορολογηθεί ως μισθωτός.
  Αν άνεργος και είναι γραμμένος στον ΟΑΕΔ, τότε ως μισθωτός.
  Αν υπάρχει ισότητα μεταξύ των εισοδημάτων, τότε ως μισθωτός.
  Αν εισόδημα μόνο από επιχειρήσεις ή το μεγαλύτερο από επιχειρήσεις, τότε ως εισόδημα από επιχειρήσεις με 26%
  Αν γεωργικό εισόδημα, τότε η διαφορά  ως γεωργικό εισόδημα με 13% (και έτσι που γίνεται  οι αγρότες φέτος θα έχουν την …τιμητική τους???)
  Αν εισόδημα από ακίνητα η διαφορά με 26%. ( ΣΟΣ. Σε περίπτωση που υπάρχει μόνο εισόδημα από ενοίκια δεν υπολογίζεται η προσωπικά τεκμαρτή δαπάνη των 3.000,00)
  vi.Ανάλωση κεφαλαίων.
  Προκύπτει από την πολ. 1076/15 βλ και ενδιαφέρουσα ανάλυση του  Κ. Γραβιά. Link.   http://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/23063
     Ότι δεν υπάρχει περιορισμός στα έτη που μπορούμε να πάμε πίσω εφόσον : Περαιτέρω, με τις ισχύουσες διατάξεις δεν προβλέπεται χρονικός περιορισμός για την κάλυψη των δαπανών με ανάλωση κεφαλαίου, συνεπώς για την κάλυψη της διαφοράς μπορεί να γίνει επίκληση ανάλωσης κεφαλαίου οσωνδήποτε προηγούμενων ετών. Τα εκκαθαριστικά σημειώματα για φορολογικά έτη για τα οποία έχει συμπληρωθεί ο χρόνος παραγραφής αποτελούν πλήρη απόδειξη για τα αναγραφόμενα σε αυτά ποσά χωρίς να απαιτείται η προσκόμιση λοιπών δικαιολογητικών. Τα δεδομένα φορολογικών δηλώσεων που δεν αναγράφονται στο εκκαθαριστικό λαμβάνονται υπ' όψη μόνο μετά από διασταύρωση.
  Για την ανάλωση κεφαλαίου σχετική και η 4863/13 ΣτΕ
   ΄΄Η διάθεση ομολόγων, εντόκων γραμματίων και γενικά τίτλων διαπραγματεύσιμων στο Χρηματιστήριο ως ποσό που μπορεί να επικαλεστεί ο φορολογούμενος για κάλυψη τεκμηρίου, είναι η διαφορά μεταξύ τιμής πώλησης και τιμής αγοράς. Για να μπορέσει να επικαλεσθεί ο φορολογούμενος και την ονομαστική αξία αυτών ως κάλυψη τεκμηρίου, πρέπει η αγορά και πώληση των τίτλων αυτών να μην έγινε στο ίδιο οικονομικό έτος  ΄΄.
  v.Σε πώληση παγίου αξία που λαμβάνεται υπόψη
  Για παράδειγμα, αν ένας φορολογούμενος πουλάει τη χρήση 2014 ένα αυτοκίνητο το οποίο απέκτησε τη χρήση 2010 και επικαλείται το έσοδο από την πώληση του αυτοκινήτου αυτού, για την κάλυψη ή τον περιορισμό της συνολικής ετήσιας δαπάνης, θα πρέπει από το έσοδο της πώλησης να αφαιρέσει το κόστος αγοράς του, εκτός αν ο φορολογούμενος επικαλείται εκτός από το έσοδο της πώλησης το 2014 και ανάλωση κεφαλαίου προηγουμένων ετών στα οποία συμπεριλαμβάνεται και το έτος αγοράς 2010.
  vi.Τεκμήρια και ζημιές
  Με βάση τις νέες διατάξεις, αν ένας φορολογούμενος φορολογηθεί βάσει αντικειμενικών δαπανών (τεκμήρια) και δεν έχει άλλα εισοδήματα, τότε η προκύπτουσα Η ζημιά του ίδιου φορολογικού έτους ή και των προηγούμενων δεν εκπίπτει ούτε μεταφέρεται
  Με τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 34 ορίζεται ότι, στην περίπτωση προσδιορισμού του εισοδήματος με βάση την ετήσια δαπάνη αυτού του άρθρου, η ζημιά του ίδιου φορολογικού έτους από επιχειρηματική δραστηριότητα, καθώς και η ζημιά των προηγούμενων ετών μηδενίζεται και δεν εκπίπτει ούτε μεταφέρεται για συμψηφισμό στα επόμενα φορολογικά έτη. Επομένως, εάν κατά το κρίσιμο φορολογικό έτος, για ένα φορολογούμενο προέκυψε ζημία που προέρχεται από ατομική επιχείρηση και ο φορολογούμενος αυτός έχει πραγματοποιήσει δαπάνες των άρθρων 31 και 32 τότε η ζημιά του φορολογούμενου μηδενίζεται και ο ίδιος φορολογείται με βάση την συνολικές του δαπάνες ενώ η ζημιά δεν μεταφέρεται για συμψηφισμό στα επόμενα έτη.
  Αντίθετα, αν ο φορολογούμενος καλύψει το τεκμαρτό του εισόδημα με ανάλωση κεφαλαίου προηγουμένων ετών, οπότε και δεν φορολογηθεί με βάση τις δαπάνες, θα μπορέσει να μεταφέρει τη ζημιά του στο επόμενο έτος.
  vii.Δεν ισχύει το προσωπικό τεκμήριο τω 3.000,00 ή των 5.000,00
  Όταν υπάρχουν έσοδα μόνο από τόκους ή μόνο από ενοίκια δε ισχύει το τεκμήριο το προσωπικό (το ελάχιστο). Εννοείται ότι το τεκμήριο για ΕΙΧ, κατοικία κλπ ισχύουν κανονικά.???
  Link  http://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/22731
  Τέλος σχετικά με τη φορολόγηση των τεκμηρίων και τη προκαταβολή φόρου ισχύουν:
   i)Έστω, φυσικό πρόσωπο αποκτά εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις 6.000 ευρώ, από κεφάλαιο (ακίνητη περιουσία) 8.000 ευρώ, αλλά τελικώς φορολογείται με τεκμαρτό εισόδημα 16.000 ευρώ. Στην περίπτωση αυτή, το εισόδημα από μισθωτή εργασία θα φορολογηθεί με την κλίμακα του άρθρου 15, το εισόδημα από κεφάλαιο με την κλίμακα του άρθρου 40 και η προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίου 2.000 ευρώ με την κλίμακα τουάρθρου 29, επειδή το μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων δεν προκύπτει από μισθωτή εργασία. Στην περίπτωση αυτή βεβαιώνεται προκαταβολή, για το ποσό των 2.000 ευρώ.
  ii)Έστω, φυσικό πρόσωπο αποκτά εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις 9.000 ευρώ, από κεφάλαιο (ακίνητη περιουσία) 1.000 ευρώ, από επιχειρηματική δραστηριότητα 2.000 ευρώ και τελικώς φορολογείται για τεκμαρτό εισόδημα 18.000 ευρώ. Στην περίπτωση αυτή το εισόδημα από μισθωτή εργασία φορολογείται με την κλίμακα του άρθρου 15, το εισόδημα από κεφάλαιο με την κλίμακα του άρθρου 40, το εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα με την κλίμακα του άρθρου 29 και η διαφορά του τεκμαρτού εισοδήματος 6.000 ευρώ με την κλίμακα του άρθρου 15, καθόσον το μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων προκύπτει από μισθωτή εργασία ή / και συντάξεις (άρθρο 34 παρ.1 α'). Εν προκειμένω, βεβαιώνεται προκαταβολή μόνο για το ποσό του φόρου που προκύπτει από το πραγματικό εισόδημα της επιχειρηματικής δραστηριότητας, δηλαδή τις 2.000 ευρώ.
  iii)Έστω φυσικό πρόσωπο αποκτά εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα 7.000 ευρώ και φορολογείται για τεκμαρτό εισόδημα 11.000 ευρώ. Στην περίπτωση αυτή το σύνολο του εισοδήματος (πραγματικό και προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίου), φορολογείται με τις διατάξεις του άρθρου 29και βεβαιώνεται προκαταβολή με βάση όλο το ποσό του προκύπτοντος φόρου επί του εισοδήματος των 11.000 ευρώ.
  Όταν υποβάλλεται δήλωση για πρώτη φορά, το προς βεβαίωση ποσό της προκαταβολής περιορίζεται στο μισό και όταν η προκαταβολή φόρου είναι μέχρι 30 ευρώ δεν βεβαιώνεται. Επίσης, δεν βεβαιώνεται προκαταβολή όταν η δήλωση υποβάλλεται από τους κληρονόμους του θανόντος φορολογούμενου.
  Η προκαταβολή που βεβαιώνεται, συμψηφίζεται με φόρο που προκύπτει στο επόμενο φορολογικό έτος, ανεξάρτητα από την κατηγορία του εισοδήματος που προκύπτει ο φόρος αυτός.
  Αν ο φορολογούμενος δεν υποβάλλει φορολογική δήλωση, η Φορολογική Διοίκηση προβαίνει στη βεβαίωση του προκαταβλητέου ποσού φόρου, με βάση την υπάρχουσα εγγραφή για το εγγύτερο, πριν από την παράλειψη υποβολής της δήλωσης φορολογικό έτος, εφόσον διαπιστώνεται ότι ο υπόχρεος εξακολουθεί να αποκτά το εισόδημα.
  Επισημαίνεται ότι δεν υπολογίζεται προκαταβολή στην περίπτωση που υποβάλλεται εκπρόθεσμη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικού προσώπου μετά την παρέλευση του φορολογικού έτους για το οποίο αυτή βεβαιώνεται. Για παράδειγμα, αν υποβληθεί δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2014 (1.1.2014 - 31.12.2014) εκπρόθεσμα μέσα στο φορολογικό έτος 2016 δεν θα υπολογισθεί προκαταβολή φόρου εισοδήματος, γιατί το φορολογικό έτος 2015 έναντι του οποίου θα γινόταν η βεβαίωση της προκαταβολής έχει παρέλθει.
   
  19. Το έντυπο Ε3
  Κυκλοφόρησε το υπόδειγμα μαζί με το Ε1 και Ε2. Link http://www.taxheaven.gr/pagesdata/entypo_e3_2015.pdf
  Υπάρχουν σημαντικές διαφορές με το περσινό έντυπο. Επειδή έφυγαν πολλοί πίνακες παρέμεινε  βέβαια τετρασέλιδο, αλλά έχει κενά στις σελίδες (ειδικά η δ΄ σελίδα είναι …μισή?), αλλά με μια πιο καλλίτερη διαρρύθμιση θα μπορούσε να γίνει και τρισέλιδο??. . Άντε και του χρόνου 3σέλιδο..?
    Επί τροχάδην οι αλλαγές :…
  α1)Προσαρμόστηκε με τη νέα νομοθεσία  από τα άρθρα του ν. 2238/94 περάσαμε στον ν. 4172/13. Πχ οι  ΄΄μπλογκάκηδες΄΄ έγιναν περ. στ΄ παρ. 2  του άρθ. 12 κλπ
  α2) Προσαρμόστηκε με τη νέα νομοθεσία  από τα άρθρα ΚΦΑΣ .. περάσαμε στα ΕΛΠ πχ απογραφικά βιβλία αντί  Β΄, Γ΄Κατηγορίας,  ο τίτλος στοιχείων έγινε τίτλος στοιχείων συναλλαγών κλπ
  β)Έφυγε ο πίνακας της αυτοελέγχου
  γ)Έφυγε πίνακας για τον προσδιορισμό των κερδών των ΕΕ. Στη θέση του μπήκε ο προσδιορισμός των κερδών των αγροτών..
  δ)Δεν Αναγράφονται πλέον τα στοιχεία του συζύγου όταν ανήκει η επιχείρηση στη σύζυγο.
  ε) Έφυγαν τα ‘Χ’’  για βιβλία κοστολογίου, Αναλυτικής λογιστικής κλπ
  στ) Ειδικοί κωδικοί για τους αγρότες, όπως :  ξεχωριστή αναγραφή των α.ε, ξεχωριστό πίνακα για τον προσδιορισμό των κερδών. Και ξεχωριστό κωδικό για την αναγραφή των κκ, .
  ζ) Το πιο ..πονηρό  κωδικό θεωρώ ότι είναι ο κω. 597 που είναι περίπου πάνω από τον ΚΑΔ,  όπου αναγράφεται αν ασκείται επιχειρηματική δραστηριότητα και έχετε την εμπορική ιδιότητα που αναφέρεται στην παρ. 1 της εγκυκλίου 1120/14 που είναι οι πάλαι ποτέ  ΕΕ.( αμοιβών που καταβάλλονται για τεχνικές υπηρεσίες, αμοιβές διοίκησης, αμοιβές για συμβουλευτικές και παρόμοιες υπηρεσίες ) Χρειάζεται λοιπόν κλικ στον κωδικό από αυτούς  εδω????
  Βλ πολ 1120/14 Link  http://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/18684/hl/1120
    Όλες οι αλλαγές του Ε3 στη πρωτοποριακή  εργασία  της επιστημονικής ομάδας του Tax heaven . Link   http://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/20671
  Τα πάντα όλα  λοιπόν με φωτογραφίες, επισημάνσεις, σχόλια.
   
  20. Λογιστικός Προσδιορισμός κερδών- Ειδικά Θέματα
  Απογραφή.
  Για την απογραφή την 31/12/2014 δεν υπάρχουν αλλαγές. Ακριβώς ότι γίνονταν και τα προηγούμενα χρόνια. Για την απογραφή όμως την 31/12/15 υπάρχουν σημαντικές αλλαγές αφού εφαρμόζονται πλέον τα ΕΛΠ. Επιγραμματικά αναφέρουμε ότι καταργήθηκε το 10%, ισχύει το όριο με τις 150.000,00 και εκδόθηκε η απόφαση με τα επαγγέλματα που απαλλάσσονται. πολ.  link. Πολ 1019/15  http://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/20435/hl/1019   και ανάλυση κ Γραβιά
  http://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/21783
  Για την ημερομηνία καταχώρησης της απογραφής δεν ισχύει πλέον η 20/2. Η προθεσμία είναι εντός των χρονικών ορίων σύνταξης των χρηματοοικονομικών καταστάσεων.
  Αποσβέσεις παγίων
  Αν και εφαρμόζεται ο νέος φορολογικός νόμος οι αλλαγές που επέρχονται είναι:
  Σχετικά με τους συντελεστές αλλάζει ο συντελεστής για τα ΕΙΧ που γίνεται 16% και για άυλα πάγια στοιχεία, δικαιώματα, τα πολυετούς απόσβεσης  που γίνεται 10%.
  Περαιτέρω δεν υπολογίζεται αποσβέσεις για πάγια που είναι εκτός παραγωγής, ισχύει το όριο των 1.500,00 για το οποίο γίνεται ολοσχερής απόσβεση στο έτος αγοράς (το οποίο δεν είναι υποχρεωτικό αλλά δυνητικό?), καθώς επίσης  η απόσβεση υπολογίζεται από τον επόμενο μήνα της αγοράς?? Πχ για αγορά  παγίου στις 14/12 η απόσβεση είναι μηδέν.  Τέλος οι νέες επιχειρήσεις μπορούν να μην διενεργούν αποσβέσεις για τα πρώτα 3 έτη λειτουργίας του. Προσοχή στο ποιες θεωρούνται νέες. 
  Επίσης ιδιαίτερη προσοχή στις χρηματοδοτικές μισθώσεις  leasing (παλιές και νέες από 1/1/2014)
  Βλ. περισσότερα ΠΟΛ. 1073/15  link. http://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/20625/hl/1073
  Αποσβέσεις επισφαλών απαιτήσεων.
  Σύμφωνα με την πολ 1056/15  τα νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία, καθώς και τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και τα οποία επίσης τηρούν απλογραφικά βιβλία δεν τηρούν στα λογιστικά βιβλία τους υπόλοιπα λογαριασμών πελατών, θα παρακολουθούν τις επισφαλείς απαιτήσεις τους εξωλογιστικά, τηρώντας καταστάσεις ανά πελάτη ή χρεώστη και ανά συναλλαγή. Οι καταστάσεις αυτές θα ενημερώνονται κάθε φορά που λαμβάνει χώρα μεταβολή στο υπόλοιπο του επισφαλούς πελάτη και θα είναι διαθέσιμες στη Φορολογική Διοίκηση, όταν αυτές ζητηθούν, συνοδευόμενες από όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά έγγραφα που αποδεικνύουν τη λήψη των κατάλληλων ενεργειών και τον τρόπο υπολογισμού των προβλέψεων. 
  Σημειώνεται ότι οι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις των υπόχρεων με απλογραφικά βιβλία υπολογίζονται με τις ίδιες ακριβώς προϋποθέσεις που εφαρμόζονται και στους υπόχρεους που τηρούν διπλογραφικά βιβλία.
  Επίσης, με βάση τις νέες ρυθμίσεις, για τον υπολογισμό των προβλέψεων για απόσβεση επισφαλών απαιτήσεων λαμβάνονται υπόψη και οι απαιτήσεις από λιανικές πωλήσεις ή παροχή υπηρεσιών προς ιδιώτες, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων. Επιπλέον, τονίζεται ότι με τις νεότερες αυτές διατάξεις δεν περιορίζεται η απόσβεση επισφαλών απαιτήσεων σε εκείνες που έχουν προέλθει μόνο από πελάτες αλλά καταλαμβάνει κάθε απαίτηση που δεν εισπράχθηκε ή δεν συμψηφίσθηκε. Για παράδειγμα, επιχείρηση, προκειμένου να κατασκευάσει αποθήκες, έχει συνάψει σύμβαση με κατασκευαστική εταιρεία, στην οποία κατέβαλε προκαταβολή 10.000 ευρώ. Η κατασκευαστική εταιρεία όμως περιήλθε σε παύση πληρωμών και δεν κατασκεύασε τις αποθήκες. Η επιχείρηση αυτή μπορεί να σχηματίσει πρόβλεψη για το ποσό της προκαταβολής.
   Για περισσότερα  βλ.πολ. 1056/15
    link http://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/20499/hl/1056
  βλ. ανάλυση Taxheaven. http://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/20505
   
  21. Κατάσταση Φορολογικής Αναμόρφωσης   ΚΦΑ
  Ριζικές αλλαγές επέρχονται και στη σύνταξη της Κατάστασης Φορολογικής αναμόρφωσης. Με το νέο νόμο δεν καταγράφονται πλέον οι δαπάνες που εκπίπτουν όπως ξέραμε μέχρι σήμερα από το άρθρο 31 του Ν. 2238/94, αλλά σύμφωνα με το άρθρο 23 του  Ν. 4172/13 απαριθμούνται οι δαπάνες που δεν εκπίπτουν,  όπερ σημαίνει ότι όλες οι υπόλοιπες που δεν αναφέρονται εκπίπτουν. Πρόκειται για 13 περιπτώσεις δαπανών  από το α΄ μέχρι το ιγ΄΄…….
  Οι δαπάνες εκπίπτουν (γενικός κανόνας, άρθ 22 ν. 4172/13) όταν :
  α) πραγματοποιούνται προς το συμφέρον της επιχείρησης ή κατά τις συνήθεις εμπορικές συναλλαγές της,
  β) αντιστοιχούν σε πραγματική συναλλαγή και η αξία της συναλλαγής δεν κρίνεται κατώτερη ή ανώτερη της αγοραίας, στη βάση των στοιχείων που διαθέτει η Φορολογική Διοίκηση,
  γ) εγγράφονται στα τηρούμενα βιβλία απεικόνισης των συναλλαγών της περιόδου κατά την οποία πραγματοποιούνται και αποδεικνύονται με κατάλληλα δικαιολογητικά.
  Σημαντικές αλλαγές
  1. Δαπάνες άνω των 500,00.
  Δεν εκπίπτουν δαπάνες άνω των 500,00 οι οποίες δεν έχουν εξοφληθεί με τραπεζικό τρόπο. Σε απλογραφικά βιβλία είναι δύσκολο να παρακολουθήσει κανείς την πορεία των πληρωμών αυτών και μάλιστα αν μερικές εξ αυτών μεταφέρονται και στην επόμενη χρήση…. Μια υπεύθυνη δήλωση από τον επιχειρηματία ότι θα εξοφληθούν  όλες με τον τρόπο που ορίζει ο νόμος θεωρώ ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση…
  Βλ πολ 1216/14  http://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/19627/hl/1216
  Tips
  Υπάρχουν και εξαιρέσεις στις δαπάνες άνω των 500,00 για εξόφληση μέσω τραπεζών  όπως ενοίκια κλπ
  2. Δαπάνες  κινητών
  Καταργήθηκε η διαδικασία μέχρι τώρα με το ½ των δαπανών και του αριθμού των χρηστών και κατά συνέπεια θα φύγει και ο σχετικός πίνακας από τη ΚΦΑ.  Προσοχή όμως γιατί θεωρείται παροχή σε είδος…??? (άλλος νέος βραχνάς και αυτός???) .
  Παροχή κινητών
  ΔEN φορολογείται το ποσό του παγίου σύνδεσης κινητής τηλεφωνίας ανεξάρτητα από τον αριθμό συνδέσεων που έχει δοθεί σε κάθε έναν εργαζόμενο.
  ΔEN φορολογείται ούτε το υπερβάλλον ποσό του παγίου, εφόσον αφορά επαγγελματικούς σκοπούς με μία απλή βεβαίωση του εργοδότη
  ΔEN φορολογείται η παροχή συσκευών H/Y, tablets, κινητών και λοιπού εξοπλισμού για ένα τέτοιο εργαλείο ανά είδος. Δηλαδή, αν η επιχείρηση χορηγεί σε εργαζόμενό της έναν φορητό υπολογιστή, μία συσκευή τηλεφωνάς και ένα tablet, η παροχή των τριών αυτών εργαλείων εργασίας δεν αποτελεί εισόδημα.
  ΔEN φορολογείται η δαπάνη πρόσβασης στο διαδίκτυο μέσω των πιο πάνω συσκευών
  Με Απόφαση της ΓΓΔΕ δεν θα γίνεται παρακράτηση φόρου για το 2015
  3. Δαπάνες ΕΙΧ
  Καταργήθηκε η διαδικασία με τα  κυβικά των ΕΙΧ και όλα τα έξοδα κατ αρχάς εκπίπτουν. Προσοχή όμως γιατί θα υπάρχουν πολλές προστριβές εδώ… Άμεση συνέπεια θα είναι και εδώ να φύγει ο σχετικός πίνακας από τη ΚΦΑ, εκτός και αν για κάποιους λόγους τον  διατηρήσουν .. Προσοχή όμως γιατί θεωρείται παροχή σε είδος τα έξοδα των ΕΙΧ με ποσοστό 30%. Τώρα μια μεγάλη ιστορία είναι ποια έξοδα μπαίνουν και ποια δεν μπαίνουν. Σίγουρα μπαίνουν οι αποσβέσεις, τα τέλη κυκλοφορίας, τα ασφάλιστρα και τα έξοδα επισκευών. Σίγουρα δεν μπαίνουν τα έξοδα κίνησης καύσιμα, διόδια, παρκινγκ   Σύγχυση υπάρχει κατ εμέ με τα έξοδα συντήρησης που κατά τον νόμο προστίθενται στα υπαγόμενα… Θα ήθελα εδώ τις απόψεις σας……..
  Σχετικά με τη παραγωγικότητα των δαπανών βλ και το από ΚΕΜΕΕΠ
  http://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/20183
  Παροχή  ΕΙΧ
  Φορολογούνται μόνον αυτοκίνητα που παρέχονται στα υψηλόβαθμα στελέχη (status cars).
  *(αφορά τη φορολόγηση του 30% της απόσβεσης ή του μισθώματος)
  ΔEN φορολογούνται τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν οι πωλητές, τεχνικοί κλπ εργαζόμενοι των οποίων η εργασία απαιτεί συχνή μετακίνηση
  ΔEN φορολογούνται τα αυτοκίνητα δοκιμών (test-drive)
  ΔEN φορολογούνται τα αυτοκίνητα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων για τη μετακίνηση των πελατών τους
  ΔEN φορολογούνται τα αυτοκίνητα μεταφοράς προσωπικού (mini-bus)
  ΔEN φορολογούνται τα αυτοκίνητα πίστας των αεροδρομίων
  ΔEN φορολογούνται τα αυτοκίνητα μεταφοράς προσωπικού ή υψηλών προσώπων των επιχειρήσεων διαχείρισης των αεροδρομίων
  Σε καμία περίπτωση ΔEN θεωρείται παροχή η δαπάνη των καυσίμων και συντήρησης των αυτοκινήτων (π.χ. διόδια, βενζίνη, KTEO, service, parking, αλλαγή ελαστικών κλπ)βλ και Δελτίο τύπου κ Γ.  Μαυραγάνη).
  Με Απόφαση της ΓΓΔΕ δεν θα γίνεται παρακράτηση φόρου για το 2015
  4. Αμοιβές προσωπικού.
  Ενώ μέχρι πέρσι δεν εκπίπτονταν τα έξοδα μισθοδοσίας αν δεν είχαν καταβληθεί ο οι ασφαλιστικές εισφορές, με το νέο νόμο από 1/1/14 δεν εκπίπτουν μόνο οι ασφαλιστικές εισφορές που δεν καταβλήθηκαν…(περ.γ΄)
  5. Δαπάνες για ΟΑΕΕ, κλπ
  ( από ανάλυση Κ. Γραβιά)
   Τα ποσά των ασφαλιστικών εισφορών των φυσικών προσώπων που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα που αφορούν την περίοδο 1.1-31.12.2014 και τα οποία καταβάλλονται μέσα στο έτος 2015 και ειδικότερα από 1.1.2015 και μέχρι τη νόμιμη προθεσμία που ορίζει ο οικείος ασφαλιστικός φορέας ή μέχρι την τυχόν παράτασή της, μπορούν να εκπέσουν από τα ακαθάριστα έσοδα του φορολογικού έτους 2014.
  Παράδειγμα: το τελευταίο δίμηνο του Ο.Α.Ε.Ε. έπρεπε να καταβληθεί εμπροθέσμως μέχρι 30/1/2015. Συνεπώς, η δαπάνη αυτή εφόσον καταβλήθηκε μέχρι την ημερομηνία αυτή μπορεί να εκπέσει μέσα στο φορολογικό έτος 2014. 
  Ρυθμίσεις: Ειδικά για τις εισφορές που αφορούν στις χρήσεις των ετών 2012 και μετά και που έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση θα εκπίπτουν στο έτος που πραγματικά καταβάλλονται.
  Παράδειγμα: Ασφαλισμένος στον Ο.Α.Ε.Ε. είχε προβεί σε ρύθμιση το 2013 για οφειλές που είχε από το έτος 2012 και μετά. Η δόση της ρύθμισης είναι 200 ευρώ ανά δίμηνο. Στο φορολογικό έτος 2014 είχε καταβάλει έξι δόσεις/δίμηνα, ήτοι 1.200 ευρώ (6 Χ 200,00). Το ποσό αυτό δύναται να το εκπέσει από τα κέρδη της επιχειρηματικής του δραστηριότητας μέσα στο φορολογικό έτος 2014.
  Για εισφορές ΟΑΕΕ τελευταία ημέρα εμπρόθεσμης πληρωμής του 6ου διμήνου 2014 είναι η Δευτέρα   02/ 02/2015.  βλ. http://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/22108
  Βλ και http://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/20253
  6. ΕΝΦΙΑ
  Κατά τη γνώμη μας ο ΕΝΦΙΑ εκπίπτει.??? Εκτός αν μας διαφεύγει κάτι. …
  7. ΦΠΑ μη εκπιπτόμενος
  Ο (Φ. Π. Α.) που αναλογεί σε μη εκπιπτόμενες δαπάνες, εφόσον δεν είναι εκπεστέος ως Φ. Π. Α. εισροών( ΦΠΑ εξόδων  φιλοξενίας, ΦΠΑ ΕΙΧ, ΦΠΑ ποτών κλπ)
  8. Μη συνεργάσιμα κράτη- προνομιακό φορολογικό καθεστώς-συνδεδεμένες.
  Ιδιαίτερη προσοχή στη περ. 1γ΄  για συναλλαγές με  μη συνεργάσιμο  κράτος, κράτος με  προνομιακό φορολογικό καθεστώς,  και με συνδεόμενη εν τοις πράγμασι εταιρεία,
  ορίζονται προϋποθέσεις για την έκπτωση των δαπανών, αγορών κλπ αυτών. Επισημαίνεται (βλ. κατωτέρω) και η τελευταία αλλαγή  για την υποχρέωση  με παρακράτηση φόρου 26% στα τιμολόγια αυτά, και επιστροφή μετά από 3 μήνες στον δικαιούχο…(Στην αρχή στο νομοσχέδιο ήταν για ένα χρόνο???)
  9. …………κλπ
   
  Για τις ανάγκες της παρουσίασης ακολουθεί τα το σχετικό  άρθρο 23 του νόμου 4172/13 ως ισχύει. (Από την καταπληκτική κωδικοποίηση του Tax heaven)
  Οι ακόλουθες δαπάνες δεν εκπίπτουν:
  α) τόκοι από δάνεια που λαμβάνει η επιχείρηση από τρίτους, εκτός από τα τραπεζικά δάνεια, διατραπεζικά δάνεια, καθώς και τα ομολογιακά δάνεια που εκδίδουν ανώνυμες εταιρείες κατά το μέτρο που υπερβαίνουν τους τόκους που θα προέκυπταν εάν το επιτόκιο ήταν ίσο με το επιτόκιο των δανείων αλληλόχρεων λογαριασμών προς μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις, όπως αυτό αναφέρεται στο στατιστικό δελτίο οικονομικής συγκυρίας της Τράπεζας της Ελλάδος για την πλησιέστερη χρονική περίοδο πριν την ημερομηνία δανεισμού,
  β) κάθε είδους δαπάνη που αφορά σε αγορά αγαθών ή λήψη υπηρεσιών αξίας άνω των πεντακοσίων (500) ευρώ, εφόσον η τμηματική ή ολική εξόφληση δεν έγινε με τη χρήση τραπεζικού μέσου πληρωμής,
  γ) οι μη καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές,
  δ) προβλέψεις εκτός των οριζομένων στο άρθρο 26,
  ε) πρόστιμα και ποινές, περιλαμβανομένων των προσαυξήσεων,
  στ) η παροχή ή λήψη αμοιβών σε χρήμα ή είδος που συνιστούν ποινικό αδίκημα,
  ζ) ο φόρος εισοδήματος, συμπεριλαμβανομένων του τέλους επιτηδεύματος και των έκτακτων εισφορών, που επιβάλλεται για τα κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα, σύμφωνα με τον Κ.Φ.Ε., καθώς και ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (Φ. Π. Α.) που αναλογεί σε μη εκπιπτόμενες δαπάνες, εφόσον δεν είναι εκπεστέος ως Φ. Π. Α. εισροών,
  η) το τεκμαρτό μίσθωμα της παραγράφου 2 του άρθρου 39 σε περίπτωση ιδιόχρησης κατά το μέτρο που υπερβαίνει το τρία τοις εκατό (3%) επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου,
  θ) οι δαπάνες για την οργάνωση και διεξαγωγή ενημερωτικών ημερίδων και συναντήσεων που αφορούν στη σίτιση και διαμονή πελατών ή εργαζομένων της κατά το μέτρο που υπερβαίνουν το ποσό των τριακοσίων (300) ευρώ ανά συμμετέχοντα και κατά το μέτρο που η συνολική ετήσια δαπάνη υπερβαίνει το μισό τοις εκατό (0,5%) επί του ετήσιου ακαθάριστου εισοδήματος της επιχείρησης,
  ι) οι δαπάνες για τη διεξαγωγή εορταστικών εκδηλώσεων, σίτισης και διαμονής φιλοξενούμενων προσώπων κατά το μέτρο που υπερβαίνουν το ποσό των τριακοσίων (300) ευρώ ανά συμμετέχοντα και κατά το μέτρο που η συνολική ετήσια δαπάνη υπερβαίνει το μισό τοις εκατό (0,5%) επί του ετήσιου ακαθάριστου εισοδήματος της επιχείρησης,
  ια) οι δαπάνες ψυχαγωγίας. Η διάταξη του προηγούμενου εδαφίου δεν εφαρμόζεται στην περίπτωση που η επιχειρηματική δραστηριότητα του φορολογούμενου έχει ως κύριο αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών ψυχαγωγίας και οι δαπάνες αυτές πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της δραστηριότητας αυτής,
  ιβ) προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες και
  ιγ) Το σύνολο των δαπανών που καταβάλλονται προς φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα που εμπίπτει σε μία από τις ακόλουθες περιπτώσεις:
  α) Είναι κατά το χρόνο έκδοσης του παραστατικού ή κατά το χρόνο διενέργειας της συναλλαγής φορολογικός κάτοικος σε κράτος μη συνεργάσιμο κατά την έννοια του άρθρου 65 του Κ.Φ.Ε..
  β) Είναι κατά το χρόνο έκδοσης του παραστατικού ή κατά το χρόνο διενέργειας της συναλλαγής φορολογικός κάτοικος σε κράτος που υπόκειται σε προνομιακό φορολογικό καθεστώς, σύμφωνα με το άρθρο 65 του Κ.Φ.Ε..
  γ) Είναι συνδεόμενη εν τοις πράγμασι εταιρεία, χωρίς να έχει συμμορφωθεί πριν τη διενέργεια της συναλλαγής ή την έκδοση του παραστατικού με τις υποχρεώσεις που επιβάλλονται από τον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών (άρθρο 21 του ν. 4174/2013).
  δ) Δεν διαθέτει στην έδρα της ή σε συνδεδεμένη επιχείρηση την απαιτούμενη οργάνωση και υποδομή για τη διενέργεια − κατ’ επάγγελμα − ομοειδών συναλλαγών, κατά συνήθεια και επάγγελμα με τη συναλλαγή για την οποία εκδόθηκε το παραστατικό.
  Για τις περιπτώσεις γ΄ και δ΄ ο φορολογούμενος οφείλει, προκειμένου να μην εμπίπτει στη μη έκπτωση της δαπάνης, και πριν τη διενέργεια του φορολογικού ελέγχου, να προσκομίσει πλήρη απόδειξη ότι δεν συντρέχουν για τη συγκεκριμένη εταιρεία οι αναφερόμενες συνθήκες.
  Για τις περιπτώσεις α΄, β΄, γ΄ και δ΄, προκειμένου ο φορολογούμενος να μην εμπίπτει στη μη έκπτωση της δαπάνης, θα πρέπει να καταβάλει παρακρατούμενο φόρο που προκύπτει από τον ισχύοντα στην Ελλάδα φορολογικό συντελεστή φόρου εισοδήματος για επιχειρηματική δραστηριότητα επί του συνόλου της εν λόγω δαπάνης. Εφόσον, εντός τριμήνου από τη συναλλαγή, ο φορολογούμενος αποδείξει ότι πρόκειται περί συνήθους συναλλαγής σε τρέχουσες τιμές αγοράς, θα επιστρέφεται αζημίως για το Δημόσιο ο παρακρατηθείς φόρος στον φορολογούμενο.
  Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών ρυθμίζονται οι διαδικασίες για την εφαρμογή της παρούσας περίπτωσης και ειδικότερα η διαδικασία ελέγχου που προβλέπεται για τις περιπτώσεις γ΄ και δ΄ ανωτέρω.
  Σχετ. link Πολ 1216/14 http://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/19627
  Πολ. 1079/15  http://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/20664
  Βλ ανάλυση Δ. Γώγου http://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/20421
  ΄
  Παράρτημα
  Τι δεν είναι Παροχές σε είδος
  EIΔIKA σε όλες τις περιπτώσεις συμβάσεων εργασίας (ατομικές, συλλογικές κλπ) δεν έχουν την έννοια της παροχής και άρα:
  ΔEN φορολογούνται οι κάθε είδους παροχές προς τους εργαζόμενους για την ασφάλεια και υγιεινή στο χώρο εργασίας
  ΔEN φορολογείται η παροχή τροφής στο χώρο εργασίας
  ΔEN φορολογείται η χορήγηση γάλακτος
  ΔEN φορολογείται η φύλαξη των παιδιών στο χώρο εργασίας
  ΔEN φορολογείται η μεταφορά των εργαζομένων στο χώρο εργασίας τους με μεταφορικά μέσα (λεωφορεία, mini-bus) με δαπάνες της επιχείρησης
  ΔEN φορολογείται η παροχή στολής εργασίας στους εργαζόμενους
  ΔEN θεωρείται εισόδημα και δεν φορολογείται η αξία των διατακτικών μέχρι έξι ευρώ καθημερινά (οι διατακτικές εξαργυρώνονται σε σουπερμάρκετ κλπ καταστήματα)
  ΔEN φορολογούνται ΓENIKΩΣ οι ΠAPOXEΣ που δίνονται για την εκτέλεση της εργασίας
  ΔEN φορολογείται η χορήγηση θέσης στάθμευσης
  ΔEN φορολογούνται οι παροχές που δίνονται για την κάλυψη δαπανών ή την αποκατάσταση ζημιών του εργαζόμενου στο πλαίσιο της εργασιακής του σχέσης
  ΔEN φορολογείται η συμμετοχή σε επιστημονικά συνέδρια ή σεμινάρια ή κάθε είδους εκπαιδευτικά προγράμματα που συνδέονται με την απόκτηση γνώσης ή εμπειρίας σχετικής με την εργασία του υπαλλήλου
  ΔEN φορολογούνται οι συνδρομές σε επαγγελματικά περιοδικά και επιμελητήρια για τους υπαλλήλους της επιχείρησης
  ΔEN φορολογούνται οι υποτροφίες που δίνονται από τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια για τη φοίτηση σε αυτά, ακόμα και αν υπότροφοι είναι τα τέκνα των υπαλλήλων των εκπαιδευτηρίων
  ΔEN φορολογείται η χρήση εταιρικών πιστωτικών καρτών για τις ανάγκες της επιχείρησης, όπως για παράδειγμα την κάλυψη δαπανών σε επαγγελματικό ταξίδι
  ΔEN φορολογείται η παροχή οικίας σε υπηρετούντες στο Δημόσιο και τους φορείς του Δημοσίου, δεδομένου ότι μετακίνησή τους είναι εκ του νόμου υποχρεωτική
  ΔEN φορολογείται η παροχή οικίας στους εργαζόμενους σε περίπτωση πρόσκαιρης εκτός έδρας μετακίνησής τους σε υποκατάστημα, εργοτάξιο ή άλλη εγκατάσταση του εργοδότη
  ΔEN φορολογούνται ανεξάρτητα από την αξία της παροχής, ακόμα και αν αυτή υπερβαίνει τα 300 ευρώ
  (από Θ.Γ)
  22. Έντυπο  Ε2
  Κυκλοφόρησε το νέο έντυπο Ε2  και για να μην έχει παράπονο  φέρει και αυτό 2-3  αλλαγές:
  α) Στήλη 19 απαιτείται ο αριθμός καταχώρησης στο ΤΑΧΙΣ του συμφωνητικού. Ευτυχώς για φέτος η αναγραφή  θα είναι προαιρετική..
  β) Στήλη 17 Είδος μίσθωσης, χρήση ακινήτου (επαγγελματική κλπ)
  γ) γίνονται και αλλαγές στη διαρρύθμιση των κατηγοριών των ακινήτων.
  Βλ έντυπο
  http://www.taxheaven.gr/pagesdata/entypo_e2_2015.pdf
  Οι Αλλαγές με το νέο  νόμο είναι σημαντικές:.
  α)Αλλάζει η κλίμακα  εισόδημα μέχρι 12.000,0 φορολογείται με 11% και πάνω από 12.000,00 με 33%.
   β)Για εισοδήματα από ενοίκια δεν υπολογίζεται προκαταβολή φόρου
  γ) Καταργήθηκε ο συμπληρωματικός φόρος 1,5%
  δ) καταργήθηκε η απαλλαγή στη φορολογία από δωρεάν παραχώρηση αγρών από πατέρα συνταξιούχο ΟΓΑ άνω 65 ετών σε αγρότη υιό.
  ε) Η κλίμακα των ενοικίων ισχύει μόνο για τα φυσικά πρόσωπα. Τα νομικά πρόσωπα θα συμπληρώσουν το Ε2 και το ποσό των ενοικίων θα προστεθεί μαζί με τα κέρδη από επιχειρηματικότητα και θα φορολογηθούν όλα μαζί με 26%.
  στ) όταν υπάρχουν μόνο εισοδήματα από ενοίκια δεν ισχυει το προσωπικό τεκμήριο των 3.000,00 ή των 5.000,00.
   
  Δόθηκαν οδηγίες με την πολ. 1069/15 ξεχωρίζουν.
  Ειδικότερα ορίζεται ότι το εισόδημα από ακίνητη περιουσία φορολογείται με την ακόλουθη κλίμακα:
  Εισόδημα από ακίνητη περιουσία (ευρώ)
  Συντελεστής (%)
  <12.000
  11%
  >12.000
  33%
    Διευκρινίζεται ότι τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες που τηρούν διπλογραφικά βιβλία, καθώς και τα νομικά πρόσωπα της περίπτωσης γ' του άρθρου 45 (νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα στα οποία περιλαμβάνονται και τα κάθε είδους ιδρύματα) που τηρούν απλογραφικά βιβλία φορολογούνται για το εισόδημα από ακίνητη περιουσία με συντελεστή είκοσι έξι τοις εκατό (26%), καθόσον τα εν λόγω έσοδα θεωρούνται έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα. Ειδικά οι υπόχρεοι των περιπτώσεων β' (προσωπικές εταιρείες που συστήθηκαν στην ημεδαπή ή την αλλοδαπή), δ' (συνεταιρισμοί και ενώσεις αυτών), ε' (κοινωνίες αστικού δικαίου, αστικές κερδοσκοπικές ή μη κερδοσκοπικές εταιρείες, συμμετοχικές ή αφανείς εφόσον ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα), στ' (κοινοπραξίες) και ζ' (λοιπές νομικές οντότητες που ορίζονται στο άρθρο 2 του ν.4172/2013) του άρθρου 45 που τηρούν απλογραφικά βιβλία, φορολογούνται με τους φορολογικούς συντελεστές που προβλέπονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 29.
  Περαιτέρω για τα αγροτικά. (σημαντικές αλλαγές)
  i.Κατά την εκμίσθωση ή υπεκμίσθωση ή δωρεάν παραχώρηση της χρήσης γης ή ακινήτου μαζί με τα έπιπλα ή τα μηχανήματά του (εξοπλισμός), υπολογίζεται ως εισόδημα από ακίνητη περιουσία και το εισόδημα που προκύπτει και από την εκμίσθωση των επίπλων ή μηχανημάτων.
  ii.Από την εκμίσθωση ή υπεκμίσθωση ή δωρεάν παραχώρηση της χρήσης χώρου γης ή ακινήτων για τοποθέτηση κεραίας, ανεμογεννήτριας, διαφημιστικών επιγραφών, κλπ. Στην περίπτωση αυτή περιλαμβάνεται η τοποθέτηση των πιο πάνω αποκλειστικά σε ιδιόκτητους χώρους, καθόσον η τοποθέτησή τους σε κοινόχρηστους χώρους αντιμετωπίζεται στην επόμενη περίπτωση.
  v.Το εισόδημα που προκύπτει από ιδιοχρησιμοποίηση βιομηχανοστασίων μαζί με τα παραρτήματα, τα εξαρτήματα, τις αποθήκες και τις γαίες που είναι συνεχόμενα με αυτά και χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση πρώτων υλών και για την πρώτη εναπόθεση των βιοτεχνικών και βιομηχανικών προϊόντων, καθώς και τα ιδιοχρησιμοποιούμενα κτίσματα που βρίσκονται μέσα ή έξω από αγροτικές εκτάσεις για την διεξαγωγή των έργων γεωργικής επιχείρησης. Βιομηχανοστάσιο είναι το κτίσμα που έχει ειδικά ανεγερθεί για τη λειτουργία της βιοτεχνίας και της βιομηχανίας, στο οποίο έχουν μόνιμα προσαρμοστεί μηχανικές εγκαταστάσεις, καθώς και τα κτίσματα επεξεργασίας και συντήρησης καπνών σε φύλλα ή άλλων εξαγώγιμων γεωργικών προϊόντων.
  Διευκρινίζεται ότι το εισόδημα από ιδιοχρησιμοποίηση γης ή ακινήτων αποτελεί τεκμαρτό εισόδημα για τον κύριο του ακινήτου και ταυτόχρονα εκπιπτόμενη δαπάνη όταν χρησιμοποιείται για την άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, εφόσον τηρούνται οι προϋποθέσεις που ορίζονται στο άρθρο 22 του ν.4172/2013. Τονίζεται ότι για την ιδιοκατοίκηση ακινήτου δεν προκύπτει εισόδημα από ακίνητη περιουσία, αλλά ετήσια αντικειμενική δαπάνη.
  Πολ 1069/15  http://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/20595/hl/1069
  Από τα παραπάνω σημαίνει ότι θα υπάρξουν πολλά προβλήματα με τις ιδιοχρησιμοποιήσεις  των  αγρών κλπ.
   
  23. Εντυπο  Ν (Νομικά Πρόσωπα)
  Καταργήθηκαν τα  γνωστά έντυπα Ε5, Φ01.10, Φ01.12 Φ01.13  και θεσπίστηκε ένα  ενιαίο έντυπο για τα νπ και τις οντότητες που ονομάζεται έντυπο Ν.
  Είναι 5σέλιδο και  έχει τη μορφή βλ. λινκ
  http://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/23018
  http://www.taxheaven.gr/acforum/index.php?app=downloads&showfile=1532
  Η 1η και 2η σελίδα του εντύπου  είναι περίπου  ίδιες περίπου με τα παλιά έντυπα. Στη 3η σελίδα στο πίνακα 1 γράφουμε τα μέλη των εταιρειών ΟΕκλπ,  στον πίνακα 2 τα ποσά για τα Νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικά, στην τέταρτη σελίδα στον πίνακα 3 αναλύονται τα εισοδήματα ανά πηγή-κατηγορία (πληροφοριακοί πίνακες) πχ τα ενοίκια γράφονται στο πίνακα 3Α4, κλπ
  Υποβολή δήλωση μέχρι 30/6/2015
  Tips
  α) Τα ενοίκια από ακίνητα των ΝΠ  φορολογούνται όχι με τη κλίμακα των ενοικίων αλλά με 26% κλπ
  β) Προσοχή σε διακοπή εταιρειών, εκκαθάριση το έντυπο Ν υποβάλλεται σε ένα μήνα από το τέλος της εκκαθάρισης.
  γ) Ο φόρος καταβάλλεται σε 8 δόσεις.
  δ) Σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής της δήλωσης ή υποβολής τροποποιητικής δήλωσης μετά το πέρας του φορολογικού έτους μέσα στο οποίο έπρεπε να υποβληθεί η αρχική δήλωση, η καταβολή του φόρου γίνεται εφάπαξ.
  Αναμένονται οι αναλυτικές οδηγίες από τη ΓΓΔΕ, αλλά θα έχουν φρονώ  ..μπόλικη δουλειά οι εταιρείες λογισμικού.
  Οδηγίες για τη χρόνο υποβολής της δήλωσης  των ΝΠ  δόθηκαν με την  ΠΟΛ.1060/15 http://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/20559
  Οδηγίες για κέρδη http://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/20400/hl/1044
   
  24.Ε9
  Για το Ε9 τι να πούμε. Θεωρώ ότι το θέμα  έχει εξαντληθεί. …..
  Βλ οδηγίες στη πολ 1237/14 http://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/19856/hl/1237
  Παράτση μέχρι 30/6/15.
   
  25.Ε8 Ειδικό ενημερωτικό Δελτίο
  Θεωρώ ότι καταργήθηκε μετά την ηλεκτρονική αποστολή των στοιχείων για τους ναυτικούς. Σε  αναμονή..
   
  26. Α21  Επίδομα στήριξης τέκνων
  Όπως και πέρσι έρχεται συμπληρωμένο. Δεν θα ΄΄ κουράσει ΄΄?? Ήδη Μ.Τετάρτη δόθηκε και η προκαταβολή.. Επισημαίνεται ότι το Α21 αφορά τα τέκνα για το έτος 2015??? Αν δεν έχουμε προστατευόμενα τέκνα το 2015 πρέπει να ενημερώσουμε την εφαρμογή./..
   
   
   
  Εύχομαι σε όλους Χρόνια Πολλά
  Καλή Ανάσταση   - Υγεία   - Αγάπη  -  Χαρά    &
  Δύναμη,  για να ανταπεξέλθουμε  και φέτος  
  (Η προσοχή τώρα να ψηθεί καλά το αρνάκι…..)
   
   
  Μ. Σάββατο 11 -4-  2015
   
  Eumilos.
   
  ΥΓ.
  1.Ανέβηκε πολύ γρήγορα.. Αν έχουν παρεισφρήσει ΄΄ λαθάκια΄΄ να τα διορθώσουμε γιατί στοιχίζουν.? Είναι πολλές οι αλλαγές, και δεν είμαστε αλάνθαστοι…
  2. Θα ανεβάσουμε το Β ΄ μέρος όταν κυκλοφορήσουν όλες οι ερμηνευτικές.
  3. Καλό θα ήταν οι εφαρμογές πχ στο Ε3 αφού τα βιβλία είναι απλογραφικά να φέρει μόνο το μέρος του εντύπου που αφορά τα απλογραφικά και όχι και τα διπλογραφικά και ούτω καθ εξής… θα διευκόλυνε ….
  4. Διάβασα,  μερικά αρνητικά σχόλια σχετικά   με τη εγκύκλιο που εκδόθηκε για το νέο απλουστευμένο έντυπο περιοδικής του ΦΠΑ. Θεωρώ ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση οι σχεδιασμοί αυτοί… Δεν χρειάζονται πολυσέλιδα έντυπα… Να θυμίσω όταν συμπληρώσαμε τη πρώτη  περιοδική για το το Α΄ δίμηνο του 1987, ήταν 4σέλιδο…?? Τώρα είναι ούτε μισή σελίδα…
   
   
   
   
  Απλά μαθήματα οικονομίας
   
  - Λιγότεροι φόροι,
  -  Που θα πληρώνονται -
  - Είναι η μοναδική απάντηση στο φορολογικό αδιέξοδο -
  - Που καθημερινά διευρύνεται..
 14. Upvote
  Πηνελόπη reacted to GRECTORAS in Μετά το Πάσχα oι φορολογικές δηλώσεις ΑΣΤΕΙΟ ΑΡΘΡΟ ΦΑΤΣΑ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ   
  ''Μετά το Πάσχα oι φορολογικές δηλώσεις
  Ανέτοιμο είναι ακόμη το σύστημα του Taxis να δεχθεί τις φετινές φορολογικές δηλώσεις, με αποτέλεσμα η παράταση των προθεσμιών τόσο για τις επιχειρήσεις, όσο και για περισσότερους από 6 εκατομ. φορολογούμενους, να είναι προ των πυλών.
  Το γεγονός αυτό προκαλεί ήδη νέο πονοκέφαλο στα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών που αναζητούν εναγωνίως έσοδα, αφού η όποια καθυστέρηση στην υποβολή των δηλώσεων μεταθέτει και το χρόνο είσπραξης των πρόσθετων φόρων, σε μια περίοδο με αυξημένες ανάγκες και υποχρεώσεις.
  Στελέχη του υπουργείου μάλιστα τοποθετούν πλέον το χρόνο υποβολής των δηλώσεων από τους φορολογούμενους αμέσως μετά το Πάσχα, καθώς το σύστημα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία λίγο πριν τις γιορτές. Ταυτόχρονα και για τις επιχειρήσεις, που θα έπρεπε μέχρι τέλος Απριλίου να έχουν υποβάλει τις δηλώσεις τους, εκτιμάται ότι ο χρόνος θα παραταθεί μέχρι τον Ιούνιο.
  Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι το σύστημα είχε ανοίξει εγκαίρως, πριν την 1η Φεβρουαρίου που ορίζει ο νόμος, είχαν εκδοθεί στην ώρα τους οι διευκρινιστικές εγκύκλιοι, ενώ είχαν αποτυπωθεί και στα ηλεκτρονικά έντυπα μισθοί, συντάξεις και εισοδήματα από τόκους.
  ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΟΣ''
   
  Να σαι δεξιός, αριστερός, κεντρόος, αναρχικός κτλ δικαίωμά σου.Να αρθρογραφεις  όμως σε οικονομικό κατά βάση ΜΜΕ και να βγάζεις σχεδόν τρελό έναν ολόκληρο κλάδο που τόσο πολύ ταλαιπωρήθηκε τα τελευταία χρόνια από όλων των ειδών τις καθυστερήσεις, ανακρίβιες, διευκρινίσεις κόντρα σε διευκρινίσεις και να μας θυμίζεις ότι πέρσυ όλα λειτούργησαν άψογα θα πρεπε να σαι τουλάχιστον το ''δεξί'' χέρι του Αντώνη Σαμαρά.
   
 15. Upvote
  Πηνελόπη reacted to HARYK in # # Ακύρωση υποβαλλόμενης Μ.Υ.Φ. # #   
  Action replace now!

   
   

   
  Υ.Γ.
  http://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/18094
   
  Καλημέρα
 16. Upvote
  Πηνελόπη got a reaction from Venetis in # # Ακύρωση υποβαλλόμενης Μ.Υ.Φ. # #   
  Καλημέρα, 
   
  νομίζω πως αν υποβάλλεις πάλι, ένα κενό αρχείο 2/2015, θα "πατήσει" στο προηγούμενο και θα το διαγράψει..
 17. Upvote
  Πηνελόπη reacted to apostolos in Καθορισμός συνάντησης με ΓΓΔΕ & αναπληρώτρια Υ.Ο για τις ΜΥΦ   
  Σε συνέχεια των ενεργειών για τον ορισμό συνάντησης με την ΓΓΔΕ κ.Σαββαϊδου και την αναπληρώτρια Υπουργό Οικονομικών κ.Βαλαβάνη πρωτοκολλήθηκε ( από τους συναδέλφους που εξουσιοδοτήθηκαν για αυτό τον σκοπό από την συνέλευση της Αθήνας) η επιστολή για μετάθεση υποβολής των ΜΥΦ έως 30/9/2015 και όριο υποβολής τα 300,00 euro.

  Υπενθυμίζεται ότι στάλθηκαν επίσης από τις 12/2 & 17/2 τα αντίστοιχα mail στις γραμματείες των αρμόδιων παραγόντων του Υ.Ο.

  Πραγματοποιήθηκε άτυπη, ανεπίσημη συνάντηση με συνεργάτες της ΓΓΔΕ και της αναπληρώτριας Υπουργού όπου τέθηκε το αίτημα της Ομάδας και διεξήχθη σύντομη συζήτηση.

  Αναμένεται ανακοίνωση της ΓΓΔΕ αύριο Παρασκευή(20/2) μέσω Δελτίου Τύπου και εκφράζεται συγκρατημένη αισιοδοξία για ευόδωση του αιτήματος που διατύπωσε η Ομάδας μέσω των συναντήσεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη .

   


 18. Upvote
  Πηνελόπη reacted to HARYK in Παράταση υποβολής και πληρωμής ΦΠΑ δ΄τριμήνου 2014   
  Μάλλον θα αστειεύεστε και εγώ, κάνω λάθος που βλέπω σοβαρά τα όσα γράφετε.
   
  Αν η ταμειακή επάρκεια της χώρας είναι οριακή, η ταμιακή επάρκεια των επιχειρήσεων και η δικιά μας, έχει ξεπεράσει κάθε όριο προ πολλού...
  Γιατί εμείς να είμαστε πάντα στην "απ' έξω" ;
  Με ποιο τρόπο θα καταστρέφουμε αυτά τα τυχόν καλά που όπως λέτε έγιναν ;
  Για ποιόν λόγο, εν προκειμένου να μπαίνουμε εμείς σε διαδικασίες διορθώσεων εκ των υστέρων ;
  Χρωστάμε σε κανέναν τον χρόνο μας ; Τον κόπο μας ; Την ψυχική και σωματική μας υγεία ;
  Δεν είμαστε εμείς άνθρωποι ;
  Τι είμαστε ; Νούμερα που τροφοδοτούν άλλα νούμερα, για να εμφανίζονται στις οθόνες των "ιθυνόντων" ;
   
  Όχι αγαπητέ συνάδελφε.
   
  Δεν χρωστάμε σε κανέναν τίποτα.
  Κόπους και θυσίες έχουμε κάνει μεγάλες, όλοι εμείς που ανήκουμε σ' αυτήν την επαγγελματική ομάδα.
  Ο δικός μας κλάδος, έχει πληρώσει και εξακολουθεί να πληρώνει αδρά το τίμημα. 
  Είμαστε ήδη αρκετά αδικημένοι, εξαθλιωμένοι, καταπονημένοι, κακοποιημένοι από τις πρακτικές και τις αποφάσεις των διοικήσεων και των "υπευθύνων"...
  Έχουμε ήδη επωμισθεί περισσότερο βάρος απ' ό,τι μας αναλογεί.
  Τι παράλογο ζητάμε δηλαδή ;
   
  Είναι παράλογο να ζητάμε απαντήσεις στα εύλογα ερωτήματά μας ;
  Είναι παράλογο να τις ζητάμε στην ώρα τους και με σαφήνεια ;
  Είναι παράλογο να ζητάμε τον ελάχιστο χρόνο που απαιτείται για να φέρουμε εις πέρας την δουλειά μας σωστά ;
   
  Δεν έχουμε ούτε τις απαντήσεις αλλά, ούτε και χρόνο πλέον...
   
  Ή μήπως είμαστε υποχρεωμένοι να βρισκόμαστε νυχθημερόν σε ένταση, "παίζοντας" με ασφυκτικά περιθώρια σε απανωτές υποχρεώσεις, να φλερτάρουμε με πρόστιμα και τα δοκιμάζουμε τα κάθε είδους όριά μας ;
  Γιατί ; Επειδή κάποιοι δεν έκαναν την δουλειά που έπρεπε και όταν έπρεπε ;
   
  Προσωπικά ζητάω και δεν δίνω χρόνο!
  Αρκετόν μου έκλεψαν.
  Χρόνο που οφείλω στους δικούς μου ανθρώπους και στον εαυτό μου.
  Χρόνο που έχω το δικαίωμα να διαθέσω όπως θέλω εγώ και όπου θέλω εγώ...
   
  Φτάνει πια αυτή η ανοχή.
   
  Ας κάνουν κάποιοι την δουλειά για την οποία κατέχουν τη θέση τους.
  Αυτό μόνο. Ας κάνουν την δουλειά τους.
   
  Αν δεν μπορούν, ας μείνουν σπίτια τους...
   
  Είμαστε άνθρωποι και όχι μηχανές ή νούμερα!
   
  Συγχωρέστε με αλλά ξέφυγα πρωί πρωί...
  Καλημέρα, καλή δύναμη σε όλες και όλους.
   
  Υ.Γ.
  [email protected]$#%$#@^$%^%&&@$#&^%*%#[email protected]#
   
  Υ.Γ.2

  (Α ρε φιλαράκι...)
 19. Upvote
  Πηνελόπη reacted to SOULIS in Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ 2014   
  Στις 19/02 14:30" και σε κάθε περίπτωση μετά από τις εκλογές.
 20. Upvote
  Πηνελόπη reacted to G.E.S. in Εάν υποβληθούν τώρα εκπρόθεσμα δηλώσεις ΦΠΑ μπορώ να ενταχθούν στις 100 δόσεις ;   
  και  τις εχουμε  τελειωσει  ηδη   και ετοιμαζομαστε  για τις γιορτες των  Χριστουγεννων    !!!!            
 21. Upvote
  Πηνελόπη reacted to ype in Ειδικό καθεστώς καταβολής Φ.Π.Α. άλλος μπελάς.......   
  Στο Harvard ή στο LSE ;
   
  Γιατί στο χωριό μου το λένε φτωχοποίηση, εκμετάλλευση, ληστεία, αρπαγή, κοροϊδία, αλητεία, απανθρωπιά, γαϊδουριά, κτηνωδία και πιο συγκεκριμένα "καπιταλισμό".
   
  Έχουμε πλούσιο λεξιλόγιο στο χωριό μου
 22. Upvote
  Πηνελόπη reacted to anast in ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΣΕΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ   
  1. Οχι.
  2. 308, 345 (προφανως δεν χρεωσατε ΦΠΑ)
  3. Ανακεφαλαιωτικός
 23. Upvote
  Πηνελόπη reacted to SOULIS in Λογιστικό επάγγελμα και αμοιβές γελοίες   
  Γέροντας Παΐσιος?
 24. Upvote
  Πηνελόπη reacted to ethos in Λογιστικό επάγγελμα και αμοιβές γελοίες   
  παντως παιδια αμα υπαρχει  καποιος που εστω αμοιβεται με 3500 η' 1800 η εστω 1000...    Κανω εγω ολη σας τη δουλεια  με 900 ευρω το μηνα καθαρα..   εχω  10ετη εμπειρια ως αρχιλογιστης και ΕΕ  με πτυχιο πανεπιστημιου - μεταπτυχιακο και ACCA   ...   γνωση αγγλικων - υπολογιστη  τα παντα ολα σε λεω
  καθεσαι σπιτι και το τσεκ ερχεται μονο του...
  δεχομαι και μπινελικια... δεν με πειραζει
 25. Upvote
  Πηνελόπη reacted to SOULIS in Με τις μηνιαίες συγκεντρωτικές τι θα κάνουμε ? Θα στείλουμε? Η όχι ?   
  Καλύτερα να το πάνε στου Αγίου Βαλεντίνου.. θα γαμηθούμε που θα γαμηθούμε..
  τουλάχιστον να υπάρχει και αίσθημα..
×
×
 • Create New...