Jump to content

Dionyssios Kounadis

Silver members
 • Content Count

  290
 • Joined

 • Last visited

Reputation Activity

 1. Upvote
  Dionyssios Kounadis got a reaction from perrou in ΤΑ 50 ΧΡΟΝΑ ΤΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΦΟΡΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ   
  50 ΧΡΟΝΙΑ ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ
  Αυτή την περίοδο το ενδιαφέρον μας επικεντρώνεται στα μέτρα που θα θεσπισθούν στο πεδίο της φορολόγησης των ακινήτων.
  Στο άλλο πεδίο της άμεσης φορολογίας, στη φορολογία εισοδήματος, η περίοδος αυτή συμπίπτει με τη συμπλήρωση πενήντα χρόνων από τη δημοσίευση του ν.δ. 3323/1955 , με το οποίο θεσπίστηκε ο «ενιαίος» ή «προσωπικός» φόρος στο συνολικό εισόδημα των φυσικών προσώπων, σε αντικατάσταση της φορολογίας των αναλυτικών κατηγοριών προσόδων, που είχε καθιερωθεί στη μεγάλη μεταρρύθμιση της άμεσης φορολογίας, το έτος 1919.
  Το νομοθέτημα αυτό αποτελεί τη πιο σημαντική φορολογική μεταρρύθμιση στην άμεση φορολογία, κατά το δεύτερο ήμισυ του 20ου αιώνα.
  Αφετηρία, αποτέλεσε η εξαγγελθείσα, το Δεκέμβριο του 1954, οριστική εισαγωγή του προσωπικού φόρου επί του εισοδήματος, από τον Υπουργό Συντονισμού, αείμνηστο Παναγιώτη Παπαληγούρα, ως το αποκορύφωμα των εργασιών που είχαν αρχίσει από το 1949 .
  Στη συνέχεια, από τις αρχές του 1955 , με υπεράνθρωπες προσπάθειες των υπαλλήλων της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Οικονομικών, που τότε αποτελούσε χωριστό υπηρεσιακό κλάδο, καταρτίζεται το νομοσχέδιο με το οποίο προβλέπεται η εισαγωγή του «ενιαίου», φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων.
  Το νομοσχέδιο αυτό εισάγεται στη Βουλή για ψήφιση από τους αείμνηστους, Λάμπρο Ευταξία, υπουργό Οικονομικών, και Λεωνίδα Δερτιλή υφυπουργό Οικονομικών. Στις 12 Αυγούστου 1955 δημοσιεύεται και εντάσσεται στην ελληνική έννομη τάξη .
  Το νομοθέτημα αυτό περιλαμβάνει ουσιαστικές, διαδικαστικές και δικονομικές διατάξεις, αποτελεί ένα άρτιο νομοθέτημα που προκαλεί το θαυμασμό για τη νομοτεχνική του αρτιότητα. Αρκετά νομοθετήματα παραπέμπουν στις διαδικαστικές διατάξεις του.
  Το νέο φορολογικό καθεστώς έχει ως βάση τις ίδιες πηγές εισοδήματος. Όμως, οι επιμέρους πηγές δεν αποτελούν αντικείμενο ανεξάρτητης φορολογίας. Το καθαρό εισόδημα, μετά από το συμψηφισμό των θετικών και αρνητικών στοιχείων από όλες τις πηγές, υπολογίζεται συνολικά. Το υποκείμενο του φόρου φορολογείται, ενιαία, στο συνολικό του εισόδημα.
  Τα φυσικά πρόσωπα φορολογούνται για το εισόδημα που αποκτούν τόσο από την προσωπική αξιοποίηση των συντελεστών παραγωγής (έδαφος, κεφάλαιο, εργασία) που έχουν στη σφαίρα της οικονομικής τους επιρροής, όσο και από την αξιοποίησή τους μαζί με άλλα πρόσωπα, κυρίως, με εταιρικό μανδύα ( συμμετοχή σε εταιρίες προσωπικές ή περιορισμένης ευθύνης), ανάλογα με το ποσοστό συμμετοχής τους σε αυτές.
  Η φορολογική διαδικασία απλουστεύεται σημαντικά, καθόσον υποβάλλεται μια, ετήσια δήλωση, αντί των πολλών – κατά αναλυτική κατηγορία – που απαιτούσε το προηγούμενο σύστημα. Έτσι θέτονται οι βάσεις για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, σε εφαρμογή της αρχής της καθολικότητας του φόρου. Επίσης, καθιερώνεται ως αφορολόγητο ποσό, το ελάχιστο όριο διαβίωσης το οποίο, κατά το προϊσχύον φορολογικό σύστημα, δεν είχε καθολική εφαρμογή.
  Αξίζει να σημειωθεί ότι, αντικείμενο του φόρου αποτελεί το συνολικό οικογενειακό εισόδημα ( για τους εγγάμους, πλην εξαιρέσεων που αναφέρονται ρητά, στο εισόδημα του συζύγου προστίθεται το εισόδημα της συζύγου και των ανήλικων τέκνων τους )
  Εκείνο που εκδηλώνεται άμεσα και δεν μπορεί να διαφύγει από τον ερευνητή και τον μελετητή των εργασιών της φορολογικής μεταρρύθμισης της άμεσης φορολογίας, κατά το 1955, είναι ο όγκος των διοικητικών εργασιών μέσα σε διάστημα, μικρότερο, από οκτώ μήνες.
  Όγκος εργασίας, τον οποίο δεν μπορεί να αντιληφθεί, αν και είμαι βέβαιος ότι τον κατανοεί, ο σύγχρονος διοικητικός υπάλληλος με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, που επιτρέπουν τις τμηματικές διορθώσεις στη διατύπωση και στην ορθογραφία των κειμένων, χωρίς να απαιτείται ξαναγράψιμο όλης της σελίδας.
  Επικεφαλής των εργασιών, οι αείμνηστοι Δημήτριος Κόλλιας, καθηγητής Πανεπιστημίου, Διευθυντής Φορολογίας Εισοδήματος, οι τμηματάρχες της ίδιας Διεύθυνσης Νικόλαος Τότσης , Χαράλαμπος Τυροδήμος και Παναγιώτης Φωτόπουλος . Τιμή οφείλεται και στα στελέχη της Διεύθυνσης Φορολογίας Εισοδήματος, επιλεγμένους υπαλλήλους, με άρτια επιστημονική, επαγγελματική υποδομή και εργασιακή αφοσίωση, που τους επέτρεψε να συντάξουν την οικεία ερμηνευτική εγκύκλιο σε χρόνο που δεν πρόκειται ποτέ να ξεπερασθεί (μια εβδομάδα μετά τη δημοσίευση του νομοθετήματος ).
  Στα σχολειά διδασκόμαστε την πολιτική και στρατιωτική ιστορία της Πατρίδας μας. Αυτό είναι απαραίτητο γιατί σ' αυτή τη γωνιά της γης οι άνθρωποι συνεχίζουν παραδόσεις αιώνων, πιστοί στις αρχές του ελεύθερου ανθρώπου. Έχω τη γνώμη ότι, τουλάχιστον, οι υπάλληλοι του Υπουργεί ου Οικονομικών πρέπει να διδάσκονται την ιστορική πορεία του φορολογικού μας συστήματος Συναινεί σε αυτό, η αναφορά του αείμνηστου καθηγητή Ανδρέα Ανδρεάδη, στη δημοσιονομική αρχή, σύμφωνα με την οποία, από τους αρχαίους χρόνους, κάθε φορολογικό σύστημα αντικατοπτρίζει το πολίτευμα και την κοινωνική κατάσταση της χώρας στην οποία λειτουργεί. . Άλλωστε, αποτελεί επαγγελματικό τους προτέρημα ότι αποτελούν απλό κρίκο στην ίδια αλυσίδα .
  Είναι αλήθεια ότι η δημοσιονομική ιστορία και οι δημοσιονομικές επέτειοι δεν παρακινούν σε εορτίους πανηγυρισμούς. Όμως, η επιστημονική κοινότητα οφείλει να ερευνά, να μελετά και να διδάσκεται από τα διαχρονικά συμπεράσματα του εφαρμοσμένου φορολογικού δικαίου, στις κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές συνθήκες που επικρατούν στην πατρίδα μας . Οφείλει να να συγκρίνει το οικονομικό και επιστημονικό παρελθόν με το παρόν, στα διεθνή πλαίσια, μάλιστα, της εποχής μας, της εποχής της παγκοσμιοποίησης, για να μπορεί να προβλέπει, να προγραμματίζει και να σχεδιάζει επιτυχώς το μέλλον. Να δημιουργεί τις υποδομές για την ανάπτυξη και την εφαρμογή σύγχρονης δημοσιονομικής πολιτικής.
  Οραματίζομαι την εποχή που η οικονομική συγκυρία θα επιτρέψει την κυκλοφορία των κειμένων των εισηγητικών εκθέσεων των νομοθετημάτων των φορολογικών μεταρρυθμίσεων του 1919, του 1949 και του 1955. Για να τις μελετήσουν, κυρίως, οι νέοι συνάδελφοι. Έχουν να διδαχθούν αρκετά.
  Διονύσιος Γερ. Κουνάδης
×
×
 • Create New...