Jump to content

Pacioli

simple Members
 • Posts

  244
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  16

Everything posted by Pacioli

 1. Ναι , αυτό είναι , το 16.1 ...καλά το περάσανε.. δεν ασχολείσαι
 2. Με μπερδεύει λίγο αυτό, Για ποιό έτος συζητάμε ? 2021 υποθέτω? δηλ, η ατομική επιχείρηση το έχει δηλώσει σαν παράλειψη ? με παραστατικό 1.1 ? Αν το έχει δηλώσει σαν παράλειψη με 1.1 , μπορεί να δώσει ακύρωση και να πάρει ΜΑΡΚ ακύρωσης Αν το έχει δηλώσει με 16.1 Ενοίκιο Έξοδο (Εξαιρ) ? ==> εδώ δεν υπάρχει θέμα, γιατί το 16.1 αφορά ιδιώτες..
 3. Θα σου απαντήσω απο καθαρά "τεχνικής" άποψης, εφ'όσον πρόκειτε για πώληση χονδρικής εσωτερικού (B2B εσωτερικού) , και εφ'όσον στο xml υπάρχει το ΑΦΜ αντισυμβαλομένου, και εφ'όσον υπάρχει και ο κωδικός taxisnet του υποκαταστήματος στο xml λίγο τη νοιάζει την ΑΑΔΕ, για την διεύθυνση , καθ'όσον ο κύριος στόχος της είναι να μοναδικοποιούν το παραστατικό.. (Σαφώς και υπάρχει καλύτερος τρόπος να μοναδικοποιούν το παραστατικό, και αυτός είναι με χρονοσφραγίδα σε milisecond , αλλα αυτό είναι άλλο θέμα...) Τώρα όσον αφορά τα νομικά - μη κομπιουντερίστικα θέματα δηλ, ότι φαίνεται στο χαρτί ή το pdf η διεύθυνση του υποκ/ματος ενώ αυτό εκδίδεται απο το κεντρικό, τι να σου πώ... αυτά είναι νομικά θέματα , εσείς είσαστε ποιό αρμόδιοι να το κρίνετε αν είναι το σωστό..
 4. Καλησπέρα, ακόμα το έχουν ανοιχτό και δέχεται και πλαιο΄τερα παραστατικά... Oποτε και όταν το κλείσουν..... και θα πρέπει να διαβιβαστούν παραστατικά μέχρι 1 μέρα μετά... θα το γωστοποιεί το erp ή ο πάροχος, μαρκάροντας κατάλληλα τα xml που θα στέλνει.. ότι υπήρξε απώλεια διασύνδεσης. Οπότε, προς το παρόν, μπορεί να τα στείλει και μετά τις τρεις ημέρες...
 5. Ασε τώρα τα στοιχήματα... Μην περιμένεις την απόσυρση να την κάνουν φανερά. Eπειδή το mydata δεν πρόκειτε να δουλέψει στην πράξη έτσι όπως είναι .... Και επειδή είναι παμπόνηροι εκει στο υπουργείο... Την απόσυρση θα την κάνουν κομματι - κομμάτι και στα μουλοχτά, και δεν θα την επισημοποιήσουν, απο πείσμα , γιατί δεν θέλουν να παραδεχτούν τα λάθη τους. Ετσι.. δεν θα γίνει εύκολα ορατή απο το κονό.. και παράλληλα θα προσπαθήσουν να διαψεύσουν και τις ..."κασσάνδρες".. Ηδη μέσα στο 2023, σχεδιάζουν να αλλάξουν ένα πολύ βασικό λάθος κομμάτι του mydata , το κομμάτι της διασταυρωσης των εξόδων με βάση τα linenumber του εκδότη, (το οποίο έχει και άμεση σχέση με το μη εκπιπτόμενο ΦΠΑ). Τι έχουμε εδώ? αποσύρουν ένα λάθος κομμάτι και το αντικαθιστούν.. και αυτό θα γίνει και με τα υπόλοιπα κομμάτια, μέχρι να στρώσει και να το κάνουν να δουλεύει σωστά.. (Δες και το σχετικό θέμα "Ερχονται δομικές αλλαγές στο MyDATA?") Και ειδικά το συγκεκριμένο κομμάτι το φωνάζαμε απο την Ανοιξη του 2020 να το αλλάξουν , αλλα αυτοί θα το κάνουν μέσα στο 2023.. Αλλα όμως... εδώ ανακείπτουν άλλα θέματα .. Ετσι όπως το πάνε αυτοί, το mydata θα πάρει πάρα πολλά χρόνια για να το αλλάξουν και να το σταθεροποιήσουν .. Αυτό , νομοτελειακά, Ευνοεί τις μεγάλες εταιρείες πληροφορικής , γιατί διαθέτουν πολλά κεφάλαια , και έχουν την δυνατότητα να προσλάβουν προγραμματιστές και να τους έχουν να εργάζονται αποκλειστικά για το mydata. Εξουθενώνει τις μικρές επιχειρήσεις πληροφορικής , που ΔΕΝ διαθέτουν πολλά κεφάλαια , και ΔΕΝ έχουν την δυνατότητα να προσλάβουν προγραμματιστές και να τους έχουν να εργάζονται αποκλειστικά για το mydata. Οπότε... και όσο το κρατάνε, τόσο ταλαιπορούν, και τους λογιστές αλλα και τις μικρές εταιρείες πληροφορικής. ... και ο νοών νοείτο... Παντως... όσο και να το αλλάξουν "στα μουλωχτά", μπαλώματα θα κάνουν απλά θα φαίνεται ότι κάτι δουλέυει... Το βλέπω πολύ δύσκολο να απαλλαγεί από ολες του τις αμαρτίες... Το προϊόν που θα μπορούσε να προκείψει απο μία επίσημη απόσυρση , και πλήρη ανασχεδιασμό , απο την αρχή , θα ήταν κατα πολύ ανώτερο απο αυτή τη παπατζα.. έστω και αν την αλλάξουν στα μουλωχτά.. Επίσημα , φανερά , το mydata μπορεί αποσυρθεί και να ανασχεδιαστεί, μόνο με την παρέμβαση πολιτικών παραγόντων..(πιστεύω σε κάποια στιγμή θα γίνει και αυτό)
 6. Καλα, άσε τις στρατηγικές επιλογές.... οι στρατηγικές επιλογές μας φάγανε... Ας γίνουμε λίγο πραγματιστές.... Ειναι εντελώς λάθος ως προς την δομή και την φιλοσοφία του...δεν θα δουλέψει στην πράξη.. Απόσυρση θα γίνει σε κάποια στιγμή, απλά το κρατάνε τώρα απο πείσμα , γιατί δεν θέλουν να παραδεχτούν τα λάθη τους... και όσο το κρατάνε τόσο μας ταλαιπορούν... Υποστηρικτική ως προς το σκέλος των εξόδων θα μπορούσε να είναι και μία real time ΜΥΦ που συζητείται εδώ..
 7. Ασε τωρα τι γνωρίζω και τι δε γνωρίζω για τα περί κόστους.. Το ερώτημα ειναι το εξής : Δεν θέλεις να γίνουν πιό απλά τα πράγματα για τους λογιστές , και το υπουργείο να κάνει την ιδια δουλεια , (και καλλίτερη), πιό εύκολα και πιό γρήγορα , απ'ότι προσπαθεί να κάνει με αυτή τη παπάτζα? Τι πρόβλημα έχεις εσύ σε κάτι τέτοιο? Γιατί δεν θέλεις την απόσυρση και τον ανασχεδιασμό?
 8. Ολα αυτά τα προβλήματα που αναφέρεις ,... μπορούν να αντιμετωπιστούν με τρόπο βασισμένο πάνω σε αυτά που προτείνονται εδώ... πάρα πολύ πιό απλά, πολύ οικονομικά, έτσι ώστε και η ΑΑΔΕ να κάνει την δουλειά της , και επαρκής έλεγχος να γίνεται, και να μην ταλαιπωρούνται οι λογιστές. Επαναλαμβάνω...δεν λέμε να μην γίνουν, λέμε ότι υπάρχει πολύ - πολύ ποιό απλος τρόπος για να γίνουν. Φυσικά, χρειάζεται απόσυρση και ανασχεδιασμός , αλλα αξίζει τον κόπο...
 9. Οποιος και να το έχει κάνει.. δεν θα δουλέψει στην πράξη ...γιατί απλά είναι λάθος... Οπότε... αν υπάρχουν κάποιες εταιρείες που ονειρεύονται αποκλειστικότητες καλό θα είναι, να αρχίσουν να το ξεχνάνε το παραμύθι... Για μένα είναι πασιφανές ότι το mydata εκπονήθηκε απο άτομα νεαρά και άπειρα, οι οποίοι μπορεί ισως να είναι καλοί προγραμματιστές, αλλα δεν έχουν δεν έχουν καθόλου την εμπορολογιστική ειδίκευση ( και αυτή την ειδίκευση δεν την παρέχει ΚΑΝΕΝΑ πανεπιστημιακό ιδρυμα στο κόσμο, κανένα πανεπιστήμιο δεν σε μαθαίνει πως να σχεδιάσεις ένα erp .. προσοχή.. άλλο να σε μάθει να χειρίζεσαι κάποια erp και άλλο να τα σχεδιάζεις...έχει τεράστια διαφορά) ... μόνο μέσα απο την πείρα αποκτάται αυτό, και απο την καλή διάθεση που έχει κάποιος να τα .... "σκαλίσει" μόνος του. Δεν γίνεται να τηρούνται δύο αναλυτικά λογιστικά συστήματα , Εδώ.. στο τοπικό σύστημα, και πάλι κάποια λάθη γίνονται , και αναγκάζεται ο λογιστής να τα διορθώσει είτε μετά απο μήνες είτε και στην επόμενη χρήση, αναλογα πότε θα εντοπιστεί το λάθος.. Αντε τωρα να τηρείς δύο διαφορετικά συστήματα (και μάλιστα πολύ διαφορετικά μεταξύ τους), μα..... ένα -δύο λάθη να κάνεις στο ένα και άλλα ενα -δύο λάθη στο άλλο ... (και μάλιστα όταν έχει πολλές χιλιάδες παραστατικά ) απλά θα "χάσεις την μπάλα". Το σωστό και λογικό είναι να τηρείται ένα αναλυτικό συστημα, το τοπικό, και απο εκει και πέρα , με κάποια αποσπάσματα πληροφοριών (π.χ ισοζύγια) να ενημερώνεται περιοδικά το υπουργείο προκειμένου να έχει μιά καθαρή είκόνα για κάθε επιχείρηση.. Οσον αφορά την διασταύρωση, θα μπορούσαν να εξελίξουν την ΜΥΦ , και να την φτιάξουν πολύ καλλίτερα απ'ότι είναι τώρα (μπορούν να την κάνουν και ένα-ένα παραστατικό).. γενικώς η ΜΥΦ παίρνει πολύ εξέλιξη... φυσικά πρώτα απ'όλα πρέπει τακτοποιηθούν όλα τα χειρόγραφα και η "μαρίδα"... τα έχουμε ξαναπεί αυτά, να μην τα ξαναεπαναλαμβάνουμε..
 10. Επίτρεψέ μου να κάνω μια μικρή παρέμβαση... (τώρα βέβαια....ολα σχετικά είναι , και.... έχει και ένα δίκιο ο ορκωτός που στο είπε) .... πάντως.. το να κάνουμε μιά μεγάλη ανάλυση για ένα πραγματικό και υπαρκτό σύστημα που δουλεύει στην πράξη και αποδίδει, (προκειμένου να το αναλύσουμε και να δούμε τα τρωτά του σημεία , και να φτιάξουμε ένα νέο σύστημα πιό βελτιωμένο και καλλίτερο) γενικώς...ενδείκνυται, Ακόμα περισσότερο , αν πρόκειται να δημιουργηθεί ένα σύστημα για 1η φορά, και μάλιστα πανελληνίου εμβελίας, εκει είναι που χρειάζεται πολύ ανάλυση... Τούτοι δω, δεν έχουν κάνει τίποτα... μιά ανάλυση "στο πόδι" και έξω απο την πόρτα... Εκει που θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου είναι ότι... Το να προσπαθούμε να αναλύσουμε μιά βλακεία κάποιου/ων ... δεν έχει νόημα, αφού έτσι και αλλοιώς για βλακεία πρόκειται... Απλά εγώ... έκανα μιά προσπάθεια , να απλοποιησω λίγο τη βλακεία τους..
 11. ΞΕΤΥΛΙΓΟΝΤΑΣ ΤΟ ΚΟΥΒΑΡΙ Παρακάτω είναι μιά προσπάθεια παρουσίασης των θεμάτων αποκλίσεων / παραλείψεων ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΑΠΟΚΛΙΣΕΩΝ (1) Εστω ότι ο Εκδότης “Α” εκδίδει ΤΠΔΑ – 991 Αξίας ΚΑΘ ΑΞ. 1000 + ΦΠΑ 240 = 1240 Ευρώ, στο όνομα του Λήπτη “Β” (2α) Ο Λήπτης “Β” το Λαμβάνει αλλα δεν μπορεί να το διασταυρώσει γιατί τα 120 ευρώ απο τα 240 τα πάει σε ΦΠΑ μη εκπιπτόμενο. (2β) Επειδή ο Λήπτης “Β” δεν μπορεί να το διασταυρώσει το καταχωρεί και το διαβιβάζει με: - 13.1 Εξοδα Αγορές Λιανικής - ή - - 13.31 Πιστωτικό Στοιχείο Λιανικής ημεδαπής (για το 2021 1.1 Τιμολόγιο πώλησης και 5.2 Πιστωτικό Τιμολόγιο/ Μη Συσχετιζόμενο) - 11.3 Απλοποιημένο Τιμολόγιο (Για αυτοτιμ) – ή - - 11.4 Πιστωτικό Στοιχείο Λιανικής (Για αυτοτιμ) (3) Ο Εκδότης θα δει την διαβίβαση αποκλισης απο τον λήπτη (σε κάποια λίστα) και θα πρέπει να το στείλει σαν - 11.3 Απλοποιημένο τιμολόγιο - 11.4 Πιστωτικό Στοιχείο Λιανικής - 13.1 Έξοδα - Αγορές Λιανικών Συναλλαγών ημεδαπής (Για αυτοτιμ) - 13.31 Πιστωτικό Στοιχείο Λιανικής ημεδαπής (Για αυτοτιμ) - Αν διαφωνεί θα το χαρακτηρήσει σαν μη αποδεκτή συναλλαγή ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΩΝ ΔΙΑΒΙΒΑΣΗΣ (1) Εστω ότι ο Λήπτης “Β” έχει ένα τιμολόγιο του Εκδότη “Α” ΤΠΔΑ – 897 15/4/2022 ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΑΘ ΑΞ. 1000 + ΦΠΑ 240 = 1240 Ευρώ, το οποίο ο εκδότης “Α” δεν τοέχει ανεβάσει στο MyDATA. (2) Ο Λήπτης “Β” ΔΕΝ το βλέπει και το ανεβάζει σαν - 1.1 Τιμολόγιο Πώλησης - 5.2 Πιστωτικό Τιμολόγιο / Μη Συσχετιζόμενο - 1.6 Τιμολόγιο Πώλησης / Συμπληρωματικό Παραστατικό - 2.1 Τιμολόγιο Παροχής Υπηρεσιών - 2.4 Τιμολόγιο Παροχής / Συμπληρωματικό Παραστατικό - 8.1 Ενοίκια – Έσοδο - 8.2 Ειδικό Στοιχείο - Απόδειξης Είσπραξης Φόρου Διαμονής - 1.1 Τιμολόγιο Πώλησης (Για αυτοτιμ) - 5.2 Πιστωτικό Τιμολόγιο / Μη Συσχετιζόμενο (Για αυτοτιμ) - 1.6 Τιμολόγιο Πώλησης / Συμπληρωματικό Παραστατικό (Για αυτοτιμ) - 2.1 Τιμολόγιο Παροχής Υπηρεσιών (Για αυτοτιμ) - 2.4 Τιμολόγιο Παροχής / Συμπληρωματικό Παραστατικό (Για αυτοτιμ) (3) Ο Εκδότης θα δει την διαβίβαση παράλειψης απο τον λήπτη (σε κάποια λίστα) και θα πρέπεινα το στείλει σαν - 11.3 Απλοποιημένο τιμολόγιο - ή - - 11.4 Πιστωτικό Στοιχείο Λιανικής - 13.31 Πιστωτικό Στοιχείο Λιανικής (Για αυτοτιμ) - 13.1 Έξοδα - Αγορές Λιανικών Συναλλαγών ημεδαπής (Για αυτοτιμ) - Αν διαφωνεί θα το χαρακτηρήσει σαν μη αποδεκτή συναλλαγή Χρόνος Διαβίβασης Δεδομένων Παράλειψης και Απόκλισης Λήπτη και Εκδότη Τα δεδομένα της παράλειψης και απόκλισης διαβίβασης, διαβιβάζονται από τον Λήπτη και από τον Εκδότη, στις παρακάτω χρονικές περιόδους ανά τρίμηνο απλογραφικού ΦΠΑ: Α' Τρίμηνο – Για τα δεδομένα από 1.1.20xx έως 31.3.20xx - Ο Λήπτης διαβιβάζει παραλείψεις/αποκλίσεις από 1.05.20xx έως 30.06.20xx - Ο Εκδότης διαβιβάζει παραλείψεις/αποκλίσεις από 1.07.20xx έως 31.07.20xx Β' Τρίμηνο - Για τα δεδομένα από 1.4.20xx έως 30.6.20xx - Ο Λήπτης διαβιβάζει παράλειψης/απόκλισης από 1.08.20xx έως 30.09.20xx - Ο Εκδότης διαβιβάζει παράλειψης/απόκλισης από 1.10.20xx έως 31.10.20xx Γ' Τρίμηνο - Για τα δεδομένα από 1.7.20xx έως 30.9.20xx - Ο Λήπτης διαβιβάζει παραλείψεις/αποκλίσεις από 1.11.20xx έως 31.12.20xx - Ο Εκδότης διαβιβάζει παραλείψεις/αποκλίσεις από 1.01.20xx έως 31.01.20xx του επόμενου έτους με ημ/νία έκδ. του προηγ. Δ' Τρίμηνο - Για τα δεδομένα από 1.10.20xx έως 31.12.20xx - Ο Λήπτης διαβιβάζει παραλείψεις/αποκλίσεις από 1.02.20xx έως 31.03.20xx του επόμενου έτους με ημ/νία έκδ. του προηγ. - Ο Εκδότης διαβιβάζει παραλείψεις/αποκλίσεις από 1.04.20xx έως 30.04.20xx του επόμενου έτους με ημ/νία έκδ. του προηγ. Βασικά σημεία : 1.Για το έτος 2021 τα δεδομένα παράλειψης : διαβιβάζονται από τον Λήπτη είτε αναλυτικά είτε συγκεντρωτικά τα δεδομένα απόκλισης : διαβιβάζονται πάντα συγκεντρωτικά ανά έτος. 2. Η καθαρή αξία δύναται να περιλαμβάνει και ποσά που αποτελούν έξοδα για το λήπτη και ειδικότερα τους λοιπούς φόρους, χαρτόσημο, τέλη, κρατήσεις, για τα οποία ο Εκδότης για το έτος 2021 δεν έχει την υποχρέωση να τα διαβιβάσει. Επιπλέον στα έξοδα περιλαμβάνεται και το ΦΠΑ που δεν εκπίπτει. 3. Κατ' ελάχιστο δεν διαβιβάζονται χαρακτηρισμοί Ε3. 4. Τα δεδομένα της παράλειψης διαβίβασης δύνανται να ενταχθούν στη διαδικασία διαβίβασης δεδομένων της απόκλισης και να διαβιβαστούν συγκεντρωτικά ανά έτος και ανά ΑΦΜ αντισυμβαλλόμενου Εκδότη. 5. Τα κανάλια διαβίβασης που μπορεί ανά περίπτωση να χρησιμοποιούνται είναι τα προγράμματα ERP και η Ειδική Φόρμα Καταχώρησης. 6. Δεν διαβιβάζονται δεδομένα παράλειψης και απόκλισης από τον Λήπτη, στην περίπτωση Εκδοτών - οντοτήτων οι οποίες σύμφωνα με το τελευταίο εδάφιο της παρ.1 του άρθρου 5 της Α.1138/2020 διαβιβάζουν τα δεδομένα τους συγκεντρωτικά ανά μήνα για τα έτη 2020, 2021 και 2022. Λήπτης - Παράλειψη Διαβίβασης. 1. Ο Λήπτης διαβιβάζει αντικριζόμενα παραστατικά με ένδειξη «Παράλειψη Διαβίβασης». 2. Οι Τύποι Παραστατικών 1.1, 1.6, 2.1, 2.4, 5.2, 8.1, 8.2 με ένδειξη «Παράλειψη Διαβίβασης», διαβιβάζονται μόνο από το Λήπτη. 3. Ο Λήπτης διαβιβάζει σύνοψη και χαρακτηρισμούς εσόδων τιμολόγησης και εξόδων αυτοτιμολόγησης. 4. Οι Τύποι Παραστατικών 1.4 και 7.1, διαβιβάζονται από το Λήπτη με Τύπο Παραστατικού 1.1 με ένδειξη «Παράλειψη Διαβίβασης». 5. Ο Τύπος Παραστατικού 1.5, διαβιβάζεται για το ποσό της εκκαθάρισης (έσοδο Λήπτη), είτε με Τύπο Παραστατικού 1.1_Αυτοτίμολόγηση, είτε με Τύπο Παραστατικού 2.1 Αυτοτιμολόγηση, και για το ποσό της αμοιβής του Εκδότη (έξοδο Λήπτη), είτε με Τύπο Παραστατικού 1.1, είτε με Τύπο Παραστατικού 2.1 με ένδειξη «Παράλειψη Διαβίβασης». 6. Ο Τύπος Παραστατικού 5.1 που ο Εκδότης παρέλειψε να τον διαβιβάσει, διαβιβάζεται από τον Λήπτη με Τύπο Παραστατικού 5.2. Εκδότης - Παράλειψη Διαβίβασης. 1. Ο Εκδότης δεν δύναται να χαρακτηρίσει τα παραστατικά που διαβίβασε ο Λήπτης ως παράλειψη. 2. Ο Εκδότης ενημερώνεται με τους αντικριζόμενους Τύπους Παραστατικών που ο Λήπτης διαβίβασε ως παράλειψη διαβίβασης. 3. Στην περίπτωση που ο Εκδότης δεν συμφωνεί δύναται μόνο να τα χαρακτηρίσει ως μη αποδεκτή συναλλαγή. 4. Τα δεδομένα του Λήπτη δεν επηρεάζουν το λογιστικό και φορολογικό αποτέλεσμα του Εκδότη και δεν ενημερώνουν το Συνοπτικό του Βιβλίο. 5. Στην περίπτωση που ο Εκδότης συμφωνεί, για έξοδα τιμολόγησης διαβιβάζει μη αντικριζόμενα παραστατικά με Τύπους Παραστατικών 11.3 και 11.4, με ένδειξη παράλειψη διαβίβασης. 6. Στην περίπτωση που ο Εκδότης συμφωνεί, για έσοδα αυτοτιμολόγησης διαβιβάζει μη αντικριζόμενα παραστατικά με Τύπους Παραστατικών 13.1 και 13.31, με ένδειξη παράλειψη διαβίβασης. Λήπτης - Απόκλιση Διαβίβασης 1. Ο Λήπτης, εξαιρετικά για το 2021, διαβιβάζει αντικριζόμενα παραστατικά Α1. 2. Δύναται να χαρακτηρίζει τους Τύπους Παραστατικών που λαμβάνει από τον Εκδότη ως «Απόκλιση Διαβίβασης». Στην περίπτωση αυτή τα δεδομένα δεν επηρεάζουν το λογιστικό και φορολογικό του αποτέλεσμα. 3. Ο Λήπτης, εξαιρετικά για το 2021, δεν διαβιβάζει μη αντικριζόμενα παραστατικά Α2. 4. Τα δεδομένα της απόκλισης διαβίβασης διαβιβάζονται από τον Λήπτη ως σύνολο και όχι ως διαφορά σε σχέση με τα αντίστοιχα δεδομένα που διαβίβασε ο Εκδότης. Εκδότης - Απόκλιση Διαβίβασης 1. Ο Εκδότης, εξαιρετικά για το 2021, λαμβάνει δεδομένα από τα αντικριζόμενα παραστατικά Α1 του Λήπτη. 2. Ο Εκδότης στην περίπτωση που συμφωνεί, δύναται να ακυρώνει το αντικριζόμενο Τύπο Παραστατικού που ο Λήπτης επισήμαινε ως απόκλιση. 3. Ο Εκδότης στην περίπτωση που συμφωνεί, διαβιβάζει μη αντικριζόμενα παραστατικά Α2 και συγκεκριμένα Τύπους Παραστατικών 11.3 και 11.4 για τα έσοδα τιμολόγησης και Τύπους Παραστατικών 13.1 και 13.31 για τα έξοδα αυτοτιμολόγησης. *** Παντως.. το όλο θέμα συνεχίζει και με μπερδεύει...
 12. Σε κάθε περίπτωση θα χρειάζονται Συμφωνίες τοπικού - MyDATA "στο λεπτό" (η ΜΥΦ δεν χρειαζότανε κάτι τέτοιο) και για να γίνει αυτό, μόνο με διαβίαση ειδικού Ισοζυγίου , στο τέλος της περιόδου μπορεί να γίνει (αρχικά υπολογισμένου απο τον Η/Υ και με δυνατότητα επέμβασης απο τον λογιστή)
 13. Καποιες πληροφορίες που έχω τις μεταφέρω στο foroum , (με κάθε επιφύλαξη)... 1. Θα καταργηθεί η διασταυρωση των παραστατικών βάση LineNumber του Εκδότη.. (εξαιρετικά δομική αλλαγή που έπρεπε να είχε γίνει απο την αρχή) 2. Θα υπάρξει μεταβατική περίοδος όπου θα ανεβαίνουν έξοδα όπως έχουν , θα διασταυρώνονται βάση των LineNumber του εκδότη, αλλα τις ασυμφωνίες θα τις αγνοεί η ΑΑΔΕ. Που σημαίνει ότι σε κάποια στιγμή, για την μεταβάτική περίοδο , θα υπάρξουν πρόστιμα για μη διαβίβαση αλλα οι ασυμφωνίες θα αγνούνται . (την τελική μορφή θα την δούμε όταν βγούν οι τελικές οδηγίες) 3. Θα υπάρξει κωδικοποίηση ειδών/υπηρεσιών απο το υπουργείο, οπότε θα διαβιβάζονται και τα είδη/υπηρεσίες αναλυτικά, απο την μεριά του εκδότη.. (το θέμα είναι τι θα γίνεται απο την μεριά του λήπτη... υποθέτω ο λήπτης ότι δεν θα ανεβάζει αναλυτικά τα είδη - δεν υπάρχει και λόγος εξ'άλλου).. Σιγουρα είναι μιά βελτίωση, αλλα όχι αυτή που θα έπρεπε να είναι... Και πάλι οι ασυμφωνίες θα είναι πάντα "προ ημερησίας διατάξεως"....
 14. Kαι τι μας ετοιμάζουν ακόμα... Απο πληροφορίες που έχω, Σε κάποια στιγμή , οι συνόψεις θα διαβιβάζονται λέει αναλυτικά. Το κάθε είδος/υπηρεσία θα έχει και ένα κωδικό απο το υπουργείο , (αρκετά αναλυτικός κωδικός απ'ότι φαίνεται), με τον οποίο θα μαρκάρονται όλα τα είδη και οι υπηρεσίες, και η σύνοψη, μόνο σύνοψη δεν θα είναι γιατί θα διαβιβάζεται αναλυτικά. Αυτό θα το κάνουν για να στηρίξουν τα ΔΑ τα οποία δεν ξέρουν πως να τα κάνουν , και βρήκαν πάλι..... τη χειρότερη λύση... Τωρα.. πως θα χαρακτηρίζονται τα έξοδα, όταν ένα τιμολόγιο έχει 200 είδη.... δεν ξέρω και ειδικά όταν έχει είδη με μικρές τιμές...1,05 ευρώ, 2,04 ευρώ κλπ... θα γίνεται -Ο ΧΑΜΟΣ- απο τις διαφορές στρογγυλοποιήσεων... Καλά κρασά, καλά μπερεκέτια.... Με τις υγείες μας......
 15. Απο την στιγμή που το τιμολόγιο έχει εκδοθεί, και είναι τυπωμένος πάνω του ο ΜΑΡΚ, (άρα ο ΜΑΡΚ υπάρχει και στην τοπική βάση του προμηθευτή) , δεν έπρεπε ο προμηθευτής να κάνει ακύρωση και επανυποβολή. Ειναι θέμα του MyDATA πότε θα εμφανιστεί το τιμολόγιο στον πελάτη. Απλά θα περιμένει μέχρι να του εμφανιστεί, για να κάνει διασταύρωση και χαρακτηρισμό του εξόδου. (Ετσι και αλλοιως είναι σε ρευστή κατάσταση και δεν έχει σταθεροποιηθεί ακόμα).
 16. Καλημέρα στο forum, Αντιγράφω το άρθρο της απόφασης 1108/2022 Άρθρο 2 Μετά το άρθρο 7 της υπό στοιχεία 1138050/4885/ 1436/Α0014/ΠΟΛ.1338/1996 απόφασης του Υπουργού Οικονομικών προστίθεται νέο άρθρο 7Α ως εξής: «Άρθρο 7Α 1. Η επιβεβαίωση της εξόδου των αγαθών, που αποτελούν αντικείμενο λιανικών πωλήσεων από πρόσωπα εγκατεστημένα στη χώρα μας, σε ταξιδιώτες τρίτων χωρών από τα τελωνεία εξόδου της χώρας μας, στις περιπτώσεις εφαρμογής των διατάξεων περί έμμεσης απαλλαγής, δύναται να πραγματοποιείται με ψηφιακή θεώρηση των ΑΛΠ, μέσω ηλεκτρονικών εφαρμογών των προσώπων του άρθρου 7. Η Ψηφιακή θεώρηση των ΑΛΠ διενεργείται κατά την έξοδο των ταξιδιωτών από τη χώρα, σε τελωνειακά ελεγχόμενους χώρους. 2. Η ψηφιακά θεωρημένη απόδειξη λιανικής πώλησης επιστρέφεται στον πωλητή των αγαθών εντός της προβλεπόμενης στο άρθρο 4 προθεσμίας και ο πωλητής εκδίδει το προβλεπόμενο στο άρθρο 5 πιστωτικό στοιχείο λιανικής και επιστρέφει στον αγοραστή - ταξιδιώτη το ποσό του ΦΠΑ που επιβάρυνε τις αγορές του. Ερώτηση Δηλ, έρχετε ο τουρίστας στην Ελλάδα κάνει μιά αγορά λιανικήςκαι το τελωνείο θα θεωρεί την ΑΛΠ και θα την επιστρέφει στον πωλητή καιο πωλητής θα τρέχει να βρεί τον τουρίστα να του επιστρέψει το ΦΠΑ ?Πως θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο? δεν βγάζω νόημα ... Παρακαλώ.. διορθώστε με αν κάνω κάπου λάθος..
 17. Βασικά... επειδή οι προγραμματιστές τους δεν έχουν ιδεα απο λογιστικά, προσπαθούν εκείνη την ωρα που τους μιλάει ο λογιστής να καταλάβουν τι λεει , και επειδή background λογιστικό δεν έχουν, άλλα τους λέει ο λογιστής, άλλα καταλαβαίνουν αυτοί, και ελλείψη σοβαρού λογιστικού background, δεν μπορούν να φτιάξουν τους σωστούς φορολογιστικούς-αλγορίθμους, και φτιάχνουν ότι μ@@@ τους κατέβει στο κεφάλι τους ... και το αποτέλεσμα είναι να βγεί αυτό το έκτρωμα... Επιτέλους, να τελειώνει αυτή η ιστορία, δεν μπορεί να ταλαιπωρείται όλη η Ελλάδα, γιατί κάποιοι βαριούνται να κάτσουν να μελετήσουν σοβαρα τα λογιστικά.
 18. H Πρώτη σοβαρή και αντικειμενική αντίδραση για το MyDATA έρχετε απο την ΕΦΕΕΑ. (22-7-2022) Μόλις τώρα την διάβασα.. πρόκειτε για μία ανακοίνωση που οι άνθρωποι που την συντάξανε λένε στα ισα και χωρίς να μασάνε τα λόγια τους ... τα αυτονόητα.. Μεταξύ άλλω αναφέρει : " Το Mydata όπως σχεδιάστηκε δείχνει να είναι μια ατελής ψηφιακή μεταρρύθμιση, αντί να διευκολύνει, δημιουργεί τεράστια προβλήματα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στους λογιστές. Είναι ενδεικτικό ότι στην Ελλάδα καθιερώνονται υποχρεώσεις που δεν ισχύουν πουθενά αλλού και είναι παγκοσμίως καινοφανείς! " και παρακάτω... Ζητάμε: 1) Επ' αόριστον αναβολή του Mydata Ολη η ανακοίνωση είναι εδώ.: https://www.taxheaven.gr/news/60355/efeea-anakoinwsh-gia-tis-exelixeis-meta-thn-ekdosh-ths-apofashs-a-10902022-kai-tis-nees-tropopoihseis-poy-aforoyn-to-mydata Να πω και εγώ με την σειρά μου, τα θερμά μου συγχαρητήρια στο ΔΣ της ΕΦΕΕΑ.. Το MyDATA παίρνει και αρχίζει να γέρνει.. Ευχομαι, όλοι οι Σύλλογοι της χωρας να ακολουθήσουν την ..αυτονόητη κίνηση της ΕΦΕΕΑ.
 19. Για τα έσοδά γενικώς δεν χρειάζονται τα credentials του λογιστή. Τα στέλνει η επιχείρηση με τα δικά της credentials.. Τα έξοδα είναι αυτά που πρέπει να τα στείλει ο λογιστής με τα δικά του credentials.. Oπότε για τα έσοδα o πελάτης σου, μπορεί να βάλει ένα δικότου email..
 20. Το έχω ξαναπεί και στο παρελθόν.. Κρίσιμα σημεία για να πετύχει το MyDATA : - να αφαιρεθούν οι χαρακτηρισμοί αποι τις συνόψεις -Ολες οι ταμειακές να στέλνουν απ'ευθείας στο MyDATA, -Ολες οι ταμειακές να μπορούν να εκδίδουν και Τιμολόγια, - τυχόν χειρόγραφα τιμολόγια θα συράπτονται πάντα με το slip της Ταμειακής, το οποίο και θα κατισχύ΄ει πάντα. - Oι μπλοκάκιδες, υδραυλικοι, ηλεκτρολογοι κλπ να εφοδιαστούν με φορητές ταμειακές που να εκδίδουν Αποδείξεις ή Τιμολόγια άμεσα . - Ομοίως τα Ταξίμετρα κλπ φορογικοί μηχανισμοί πρέπει να στέλνουν απ'ευθείας. Πρώτα έπρεπε να ξεκινήσουν απο αυτά.. Mετά τα ERP + Παροχοι (χωρίς χαρακτηρισμούς) και Κατόπιν οι χαρακτηρισμοί υπο μορφή Ισοζυγίου απο τον Λογιστή. και στο τέλος τα ΔΑ που ετοιμάζονται και εκει να τα κάνουν πάλι σαλάτα.. Οσο δεν γίνονται αυτά , δεν κάνουμε τίποτα. Τζάμπα ταλαιπορούν τον κόσμο...
 21. Νομίζω τα 100 Ευρώ αλλα και αυτό το μεταφέρω με "πάσα επιφύλαξη".. δεν είμαι και τόσο σίγουρος.. Κάθε φορά που προσπαθω να τα διαβάσω με πιάνει μιά φοβερή υπνηλία.... Αυτοί μας λέγανε για το 2021 μόνο έσοδα, και τώρα βλέπω ότι μέχρι 31/12/22 θέλουν και τις τακτοποιητικές του 2021.. "Άρτζη μπούρτζη και λουλάς" όλα...
 22. Για το θέμα των παραλείψεων – αποκλίσεων : Γενικώς τα ERP θα πρέπει να παρέχουν δύο σχετικές οθόνες-λίστες : - ΟΘΟΝΗ ΕΞΟΔΩΝ (παραλειψεις – αποκλίσεις) - ΟΘΟΝΗ ΕΣΟΔΩΝ (παραλειψεις – αποκλίσεις) (1) η Οθόνη των εξόδων θα πρέπει να παρουσιάζει μιά λίστα με τα παραστατικά δεν μπορούν να διασταυρωθούν με την ένδειξη : - “Απόκλιση” (π.χ εξοδοποίηση μη εκπιπτώμενου ΦΠΑ , λοιπών φόρων κλπ) - “Παράλειψη” δηλ : μη υποβολής του εσόδου απο την μεριά του εκδότη. Οσα παραστατικά δεν μπορούν να διασταυρωθούν θα τα υποβάλει ο λήπτης απο την μεριά του. (γενικά μπορεί να αυτοματοποιηθεί απο τα erp). (2) η Οθόνη των εσόδων θα πρέπει να παρουσιάζει σε μιά λίστα τα παραστατικά εξόδων που υπέβαλαν οι λήπτες (και δεν μπορούν να διασταυρωθούν) για τον συγκεκριμένο εκδότη, επίσης με την ένδειξη : “Απόκλιση” ή “Παράλειψη” . Οπότε ο Εκδότης: Θα ελέγχει ένα προς ένα τα παραστατικά και: Αν δεν αποδέχεται το παρ/κό του λήπτη : Θα το μαρκάρει σαν “Μη αποδεκτή συναλλαγή” Αν αποδέχεται ότι υπάρχει παράλειψη : θα στέλνει το παραστατικό με κάποιο απο τους παρακάτω τύπους : (1.1, 5.2, 1.6, 2.1, 2.4, 8.1) Αν δει ότι υπάρχει απόκλιση απο τη μεριά του λήπτη : θα ΞΑΝΑΣΤΕΛΝΕΙ το παραστατικό με κάποιο απο τους παρακάτω τύπους : (13.1, 13.31) Παρατηρήσεις : 1) Θα ξαναστέλνει τα παραστατικά, όπου ο λήπτης θα έχει αποκλίσεις στα έξοδά του ? Δηλ, τα έστειλε μία θα τα ξαναστείλει και 2η ? δηλ. Θα του αυξήσουν τα έσοδα? 2) Αν ο εκδότης τιμολογήσει απο λάθος στο ΑΦΜ του λήπτη , και ο λήπτης δεν έχει λάβει το τιμολόγιο απο τον εκδότη τότε τι γίνεται ? Αντίστοιχα, δεν θα πρέπει να βγαίνει στην ΟΘΟΝΗ-λίστα ΕΞΟΔΩΝ (παραλειψεις – αποκλίσεις) του λήπτη, και ο λήπτης να μπορεί να το δηλώσει σαν “μη αποδεκτό”. ? Προτάσεις: 1) Ειναι απαράδεκτο να συζητάμε για αποκλίσεις τη στιγμή που το σύνολο του παραστατικού και τα λοιπά στοιχεία (ΑΦΜ Εκδ, ΑΦΜ Λήπτη, ημ/νία, σειρά, α/α) είναι τα ιδια. Αυτά έπρεπε να τα αντιλαμβάνεται αυτόματα το MyDATA ότι πρόκειτε για “εσωτερική απόκλιση“, και να τα περνάει μέσα. Μόνο Τιμολόγια με διαφορά στο σύνολο του παραστατικού και με λοιπά στοιχεία (ΑΦΜ Εκδ, ΑΦΜ Λήπτη, ημ/νία, σειρά, α/α) είναι ίδια, πρέπει να τα θεωρεί σαν “εξωτερική απόκλιση” και να μην τα διασταυρώνει. (Εχουμε μιλήσει για τον έλεγχο συνόψεων Εσόδων/ εξόδων) 2) Και πάλι τις ασυμφωνίες ΔΕΝ ΤΙΣ ΓΛΥΤΏΝΟΥΜΕ (ας μην αυταπατούνται κάποιοι). Η μόνη σταθερή λύση είναι οι χαρακτηρισμοί να υποβάλλονται συγκεντρωτικά υπο μορφή Ισοζυγίου.
 23. Ειχαν δεν είχαν μας την πετάξαν την κλαπάτσα τελικά ... Απο δω το πιάσανε, απο εκει το πιάσανε , τελικά δεν καταφέρανε να λύσουν το πρόβλημα της μερικής εξοδοποίησης του ΦΠΑ. Αποφασίσανε τελικά να πετάξουν το μπαλάκι στους λογιστές και στους μηχανογράφους... και να κάτσουμε εμεις να φτιάξουμε δουλεια η οποία ουσιαστικά είναι δική τους... Γιατί καποιοι προγραμματισταράδες + Αναλυταράδες εκει στο υπουργείο δεν ξέρανε: - πως θα κάνουνε το audit της σύνοψης Εκδότη / λήπτη - κλ@@@νε και την τεχνική έκθεση που τους είχα στείλει και τους εξηγούσα πως θα το κάνουν Βγάλανε λοιπόν τις τελευταιες οδηγίες που αφορούν τις αποκλίσεις ... https://www.aade.gr/sites/default/files/2022-07/paral_apoklis_diavivas_myDATA 2022_18042022_04072022_v4.pdf Στη σελίδα 4 λέει : ....Σε κάθε περίπτωση στην καθαρή αξία του Λήπτη, περιλαμβάνονται ποσά ανεξάρτητα αν αυτά επηρεάζουν το λογιστικό και φορολογικό αποτέλεσμα. Επιπλέον περιλαμβάνονται και δεδομένα τα οποία αποτελούν έξοδο για τον Λήπτη: Λοιποί Φόροι Χαρτόσημο Τέλη Κρατήσεις ΦΠΑ και μόνο στην περίπτωση εξοδοποίησης του από το Λήπτη Και στην σελίδα 13 7. Η καθαρή αξία περιλαμβάνει και ποσά που αποτελούν έξοδα για το Λήπτη και ειδικότερα τους λοιπούς φόρους, χαρτόσημο, τέλη, κρατήσεις, εξοδοποίηση μη εκπιπτόμενου ΦΠΑ. .... τσσσσ..... τωρα τα παιδιά να κάτσουν να δουλέυουνε ? καλοκαιράκι είναι θέλουν και διακοπούλες...
 24. Kαλά..., ας φτιάξουνε πρώτα την μερική εξοδοποίηση του ΦΠΑ , και μετά τα ξανασυζητάμε...
 25. Aααα... οσο για τα παραστατικά που δεν φαίνονται το έχω ακούσει απο συνάδελφο, (για πελάτη του). Συνήθως εμφανίζονται αρκετές μέρες μετά, ή δεν εμφανίζονται και καθόλου..(τα τρώει η μαρμάγκα)... Οι περισσότεροι πάντως, λόγω μεγάλης πίεσης χρόνου, δεν μπαίνουν στην διαδικασία να μπουν στο mydata και να ελέγξουν τα παραστατικά ένα προς ένα αν είναι εντάξει.. Στο τέλος της ημέρας , ελέγχουν απο το τοπικό τι δεν έχει πάρει ΜΑΡΚ, το ξανα- αποστέλλουν και τελείωνει εκει το παραμύθι..
×
×
 • Create New...