Jump to content

tacar

Silver members
 • Content Count

  679
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  10

Everything posted by tacar

 1. https://gsis.gr/polites-epiheiriseis/epiheiriseis/mitroo-pragmatikon-dikaioyhon
 2. Μήπως μπερδεύεις τον ΦΜΥ με το ΙΚΑ ?
 3. Γιατί μπερδευόμαστε τόσο? Μέχρι σήμερα στις βεβαιώσεις αποδοχών χωρίζαμε πουθενά τα δώρα και το επίδομα αδείας? Όλα μαζί τα βάζουμε σούμα με κωδικό 01.
 4. Ο εργαζόμενος δεν πληρώνεται παραπάνω ποσό, εκείνος ούτως ή άλλως πληρώνεται με αυξημένες αποδοχές. Η επιδότηση είναι στις εργοδοτικές εισφορές. Επίσης δοκίμασα να βάλω ποσοστό 6,66% στην επιδότηση εργοδοτικών εισφορών και δεν το δέχθηκε η ΑΠΔ. Δέχεται βέβαια να βάλεις μόνο το ποσό απευθείας.
 5. Δεν υπάρχει πλέον εγγραφή στο ΤΑΠΙΤ (πρώην ΤΕΑΥΕΤ). Τα πακέτα κάλυψης είναι 101 και 024. Εκτός και αναφέρονται σε ιχθυοπωλείο της κεντρικής αγοράς που έχει πακέτο 105. Για τα ΚΠΚ του ΙΚΑ δες https://www.ika.gr/gr/infopages/yphr/searchOsyk1.cfm με ΚΑΔ 5221 ενώ για το ΤΑΠΙΤ δες https://www.teayet.gr/site/index.php/epixeiriseis/
 6. Καλησπέρα, Πρώτα ΕΦΚΑ-ΟΑΕΕ και μετά εφορία. Για δικαιολογητικά δες : Δικαιολογητικά Εγγραφής - Επανεγγραφής στην Υποχρεωτική Ασφάλιση
 7. Καλημέρα, Αν προσέξεις καλά την διάταξη του νόμου αναγράφει : Και η VIVA είναι έχει πάρει άδεια σαν πάροχος υπηρεσιών πληρωμών. Οπότε είναι πλήρως σύννομο και φορολογικά εκπιπτόμενο.
 8. tacar

  ΑΠΟΡΙΑ ΑΠΔ

  Προφανώς δεν αναφέρεται σε μπλοκάκια βάσει φορολογικού νόμου αλλά βάσει ασφαλιστικού. Εκεί μπορεί να είναι. Θα πρέπει να δηλωθεί στην ΑΠΔ το συνολικό εισόδημα (μισθού και ΤΠΥ) ως εισόδημα από μισθωτή υπηρεσία και να καταβληθούν εισφορές βάσει του άρθρου 38. Άρα δεν θα δηλωθεί ξανά με ασφαλιστικές ημέρες 25. Δες Αρ. πρωτ.: Φ 80000/οικ. 5547/248/ 2017 Οδηγίες για την εφαρμογή της διάταξης της παρ. 9 του αρ. 39 του ν. 4387/2016 και κυρίως το τελευταίο παράδειγμα.
 9. Γιαυτό θα πρέπει να γίνεται μελέτη πριν την ίδρυση τι κεφάλαιο θα χρειαστεί μέχρι να αρχίσει η εισροή εσόδων. Έχουν μάθει ότι κάνεις ΙΚΕ με κεφάλαιο 1 ευρώ και πάνε και βάζουν πολύ μικρό κεφάλαιο και μετά ψάχνεται ο λογιστής πως θα καλύψει τις πληρωμές που γίνονται. Κάνε μια ΟΕ ή ΕΕ με απλογραφικά βιβλία για να μην μπλέκεις με ταμεία και όλα τα άλλα. Και αν αξίζει αργότερα τη μετατρέπεις σε ΙΚΕ αλλιώς τη κρατάς ως είναι. Τέλος πάντων είτε θα γίνει αύξηση κεφαλαίου και θα πληρώσεις φόρο συγκέντρωσης 1% + 10 ευρώ τέλη ανακοίνωσης στο ΓΕΜΗ, είτε θα πληρώνεις μέσω προσωρινού λογαριασμού του διαχειριστή, ως ταμειακή διευκόλυνση, και στο τέλος του χρόνου θα αποδώσεις χαρτόσημο 1,2% στο υψηλότερο ποσό υπολοίπου που θα εμφανισθεί στη χρήση. Βέβαια το ποσό θα πρέπει να επιστραφεί στον διαχειριστή αλλιώς θα πληρώνεις κάθε χρόνο χαρτόσημο.
 10. Καλησπέρα και χρόνια πολλά. Όχι δεν χρειάζεται κάτι άλλο. Εξοφλείτε τις μισθοδοτικές εκκρεμότητες (μισθούς, δώρα, επιδόματα, άδειες) και την αποζημίωση απόλυσης (ολόκληρη ή πρώτη δόση).
 11. Δεν νομίζω να υπήρχαν και παλιά. Μάλλον θα πρέπει να κάνεις αίτηση στον ΕΦΚΑ-ΟΑΕΕ για να σου δώσουν βεβαιώσεις παλιών ετών.
 12. Αλήθεια ποιος θα ελέγξει αν ασφαλίζεις κάποιον και στο πρώην ΤΑΠΙΤ - ΤΑΠΕΜ ? Υπάρχει ελεγκτικός μηχανισμός στο ΕΤΕΑΕΠ που τα απορρόφησε όλα αυτά τα ταμεία για να ελέγξει κάτι τέτοιο? Και αν σκεφτείς ότι οι εισφορές του είναι μόνο κρατήσεις του εργαζομένου (εκτός κάποιων παλιών ασφαλισμένων) για να πάρει εφάπαξ κάποτε στο μέλλον ένας θεός ξέρει ποιοι πληρώνουν και ποιοι όχι.
 13. Αν δεις το άρθρο 59 του Ν.4172/2013 1. Τα ακόλουθα πρόσωπα υποχρεούνται να παρακρατούν φόρο σύμφωνα με το σύστημα φορολόγησης στην πηγή: α) κάθε φυσικό πρόσωπο που αποκτά κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα που διενεργεί πληρωμές ή δίνει παροχές σε είδος στους εργαζομένους τους ή υπαλλήλους τους, β) κάθε νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα που καταβάλλει συντάξεις σε φυσικά πρόσωπα, γ) ταμεία κοινωνικής ασφάλισης ή παρόμοιες οντότητες που διενεργούν πληρωμές στους ασφαλισμένους τους. Οπότε αν είσαι φυσικό πρόσωπο και δεν έχεις κάνει έναρξη εργασιών τότε δεν υποχρεούσαι να παρακρατείς ΦΜΥ και να τον αποδίδεις. ΑΜΟΕ βγάζει και ένας ιδιώτης που φτιάχνει το σπίτι του.
 14. Από 1/1/2017 συνάδελφε δεν υπάρχει ΟΑΕΕ, ΤΣΜΕΔΕ κλπ αλλά μόνο ΕΦΚΑ και δεν υπάρχουν επίσης απαλλαγές. Τώρα ότι δεν βλέπεις τίποτα στη μερίδα του οφείλεται στο ότι δεν έχουν γίνει ακόμα οι εκκαθαρίσεις όσων έχουν παράλληλη απασχόληση σαν μισθωτοί ή σαν μπλοκάκι αφού ο ΕΦΚΑ και το ΙΚΑ δουλεύουν σε διαφορετικές πλατφόρμες και δεν βλέπει το ένα το άλλο για να κάνει τις απαραίτητες διασταυρώσεις. Οπότε και μόνο που βλέπουν ότι είναι δηλωμένος σαν μπλοκάκι δεν του υπολογίζουν ακόμα εισφορές μέχρι να γίνουν οι εκκαθαρίσεις. Πάντως εφόσον καλύπτει τα 586,08 σαν αμοιβή από το μπλοκάκι τότε θα του βγάλουν μόνο τα 10 ευρώ ανά μήνα για την ανεργία του ελεύθερου επαγγέλματος.
 15. Μόνο στην μονοπρόσωπη ισχύει αυτό. https://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/28504
 16. Συνάδελφε για να μην μπερδεύεσαι τα πράγματα είναι απλά. Αν η ΙΚΕ είναι μονοπρόσωπη τότε θα πληρώνει εισφορές επί της αμοιβής διαχείρισης (αν και είπες ότι είναι μηδέν) και επί του μερίσματος. Αν η ΙΚΕ δεν είναι μονοπρόσωπη τότε δεν μας ενδιαφέρει το μέρισμα και αφού δεν εισπράττει αμοιβή διαχείρισης τότε δεν χρεώνεται εισφορές ΕΦΚΑ αρκεί η αμοιβή του σαν μπλοκάκι να καλύπτει το ποσό των 586,08 ευρώ το μήνα. Αλλιώς χρεώνεται μόνο τη διαφορά και φυσικά τα 10 ευρώ για την ανεργία. Ως μπλοκάκι δεν χρεώνεται εισφορές αφού αυτές αποδίδονται μέσω ΑΠΔ σαν μισθωτός.
 17. Εφόσον υπάγεται στην παρ.9 του αρθ.39 κανονικά δεν πρέπει να χρεώνεται με εισφορές για τις αμοιβές αυτές αφού αυτές αποδίδονται μέσω ΑΠΔ από τον εργοδότη. Οπότε ότι εισφορές αναφέρονται στην μερίδα του στον ΕΦΚΑ πρέπει να αφορούν τα εισοδήματα του ως διαχειριστής ΙΚΕ. Αν δεν δηλώνει εισοδήματα από αυτή την ιδιότητα και καλύπτει το ελάχιστο εισόδημα μέσω του ελευθέριου επαγγέλματος δεν θα χρεώνεται τίποτα.
 18. Θα πρότεινα να μην βγάλει σήμα του ΕΟΤ αλλά να ορισθεί διαχειριστής του ακινήτου στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τη βραχυχρόνια μίσθωση ο ένας ιδιοκτήτης παίρνοντας ΑΜΑ. Στη συνέχεια κάθε χρόνο θα ορίζει συγκεντρωτικά τους δικαιούχους των εισοδημάτων που θα είναι 50 % - 50 % και οι δύο ιδιοκτήτες και τα εισοδήματα αυτά θα δηλώνονται στις φορολογικές τους δηλώσεις. Αν όμως θέλει να βγάλει σήμα ΕΟΤ χωρίς έναρξη επαγγέλματος τότε η υπομίσθωση θα είναι αστική, αν όμως κάνει έναρξη επαγγέλματος τότε θα είναι εμπορική.
 19. Καλά... δεν είναι υποχρεωτικό να ασχοληθείς εσύ με αυτήν την αίτηση. Δώσε τους κωδικούς taxis και ας πάει σε κανένα νομικό να την κάνει. Μήπως βγάζεις και τίποτα από αυτό?
 20. Συνάδελφε μάλλον δεν γνωρίζεις καλά τα περί ΙΚΕ - ΕΠΕ κλπ. Πρώτον στην μον.ΙΚΕ γίνεται να μπει διαχειριστής διαφορετικό πρόσωπο από τον μοναδικό εταίρο. Απλά σε αυτή τη περίπτωση θα ασφαλιστούν υποχρεωτικά στον ΕΦΚΑ και οι δύο και θα πληρώνουν εισφορές ο ένας επί των μερισμάτων και ο άλλος επί των αμοιβών διαχείρισης. Επίσης στην μον.ΕΠΕ και πάλι ο εταίρος ασφαλίζεται υποχρεωτικά στον ΕΦΚΑ και πληρώνει εισφορές επί των μερισμάτων, ενώ ο διαχειριστής πληρώνει εισφορές επί των αμοιβών διαχείρισης, μόνο αν υφίστανται τέτοιες (άσχετα αν αναμένουμε ακόμα την υπουργική απόφαση για την εφαρμογή της). Η συμβουλή να μην κάνει διανομή δεν είναι πάντα εύκολη από τη στιγμή που κάνει αναλήψεις γιατί δημιουργούνται ελλειμματικά ταμεία. Για την μητέρα του που είναι δημόσιος υπάλληλος όντως θα πρέπει να ρωτήσει στην υπηρεσία της αφού ειδικά στην ΙΚΕ οφείλει να ασφαλιστεί στον ΕΦΚΑ για την ιδιότητα αυτή. Τέλος όντως η μοναδική λύση είναι η μετατροπή της μον.ΙΚΕ σε απλή ΙΚΕ με τη συμμετοχή της μητέρας του ή κάποιου άλλου με ελάχιστο ποσοστό, οπότε παύει η υποχρέωση ασφάλισης ως εταίρος και ο υπολογισμός εισφορών επί των μερισμάτων. Θα πληρώνει εισφορές επί των αμοιβών διαχείρισης με όριο το κατώτερο όριο εισφορών.
 21. Για την αίτηση αυτή δεν νομίζω να χρειάζεται, για την αγωγή όμως που θα γίνει αργότερα σίγουρα χρειάζεται.
 22. tacar

  pos

  Στην εφορία δεν θα πληρώσει τίποτα, στην τράπεζα δεν ξέρω τι θα πληρώσει!!!!
×