Κεφάλαιο 5 - Βιβλία - Ισολογισμός - Διάθεση κερδών
'Αρθρα 41-46α Διενέργεια απογραφής - Διάρκεια εταιρικής χρήσεως - Γενικές διατάξεις για τους ετήσιους λογαριασμούς (ετήσιες οικονομικές καταστάσεις) - Δομή του ισολογισμού - Δομή του λογαριασμού του "πίνακα διαθέσεως αποτελεσμάτων - Κανόνες αποτίμησης - Προσάρτημα - Δημοσιότητα των ετήσιων λογαριασμών (οικονομικών καταστάσεων) - Τακτικό (νόμιμο) αποθεματικό - Διανομή κερδων, μερισμάτων
113 topics in this forum
-
- 2 followers
- 4 replies
- 2.6k views
Φέτος που το αφεντικό τρελλάθηκε και μείωσε φόρους στο 5% και κατάργησε και εισφορές αλληλεγγύης, μπορώ βάσει του 4548 να κάνω νέα έκτακτη γενική συνέλευση εντός του έτους και να μοιράσω μερίσματα στους μετόχους, επιπλέον των ήδη αποφασισμένων στην Τακτ.ΓΣ, από την περσινή ή από παλαιότερες χρήσεις; Υπάρχει καμιά διάταξη παγίδα που μου διαφεύγει; Ευχαριστώ
Last reply by MyLysis, -
- 4 replies
- 7.4k views
Θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση αναφορικά με τον συμψηφισμό απαιτήσεων και υποχρεώσεων μεταξύ εταιρειών. Γνωρίζω ότι απαγορεύεται βάση του 2190/1920 με το άρθρο 42β παράγραφος 7 όπου ο Νόμος αναφέρει ότι "Απαγορεύεται οποιοσδήποτε συμψηφισμός μεταξύ κονδυλίων των λογαριασμών ενεργητικού και παθητικού ή των λογαριασμών εσόδων και εξόδων και η εμφάνιση μόνο της μεταξύ τους διαφοράς". Επιπρόσθετα ο ΚΒΣ στο άρθρο 18 παράγραφος 2 αναφέρει ότι "Κατ’ εξαίρεση των αναφερομένων στο προηγούμενο εδάφιο, επιτρέπεται ο συμψηφισμός αμοιβαίων ανταπαιτήσεων μεταξύ μητρικής εταιρείας και θυγατρικών εταιρειών". Το σημείο αυτό δεν κατανοώ πλήρως καθώς στο προηγούμενο εδάφιο αναφέρεται στην υπ…
Last reply by mk83, -
- 3 replies
- 1.2k views
Καλημέρα σας, Το ερώτημα μου αφορά Ανώνυμη Εταιρεία. Σε τακτική γενική συνέλευση 2016 αποφασίστηκε η διανομή κερδών παλαιότερων χρήσεων. Επειδή δεν υπήρχε ταμειακά διαθέσιμο όλο το ποσό έγινε η διανομή του μισού ποσού στους μετόχους το 2016. Τώρα θέλω να δώσω το υπόλοιπο ποσό και το ερώτημα μου αφορά για έναν μέτοχο ο οποίος το 2017 μεταβίβασε τις μετοχές του σε άλλον. Εγώ θα βάλω τα χρήματα σε αυτόν που είναι τώρα μέτοχος ή στον προηγούμενο ο οποίος δεν έχει αυτή την στιγμή μετοχές στην εταιρεία;
Last reply by ponzi, -
- 0 replies
- 7.6k views
Καλημέρα σας, Το ερώτημα μου αφορά Ανώνυμη Εταιρεία. Σε τακτική γενική συνέλευση 2016 αποφασίστηκε η διανομή κερδών παλαιότερων χρήσεων. Επειδή δεν υπήρχε ταμειακά διαθέσιμο όλο το ποσό έγινε η διανομή του μισού ποσού στους μετόχους το 2016. Τώρα θέλω να δώσω το υπόλοιπο ποσό και το ερώτημα μου αφορά για έναν μέτοχο ο οποίος το 2017 μεταβίβασε τις μετοχές του σε άλλον. Εγώ θα βάλω τα χρήματα σε αυτόν που είναι τώρα μέτοχος ή στον προηγούμενο ο οποίος δεν έχει αυτή την στιγμή μετοχές στην εταιρεία;
Last reply by rena82, -
- 0 replies
- 802 views
Last reply by rena82, -
- 0 replies
- 826 views
Last reply by rena82, -
- 0 replies
- 826 views
Last reply by rena82, -
- 6 replies
- 3.6k views
Εταιρεία με κέρδη εις νέον και κέρδη Ισολογισμού αποφασίζει στην τακτική Γ.Σ τη μη διανομή κερδών . Πρέπει να γίνει κράτηση για Τακτικό αποθεματικό εφόσων το σύνολο των κερδών μεταφέρετε στα 'Κέρδη εις νέον" ?
Last reply by musabelis, -
- 0 replies
- 1.1k views
Συνάδελφοι στο άρθρο 7β 2190 περίπτωση β αναφέρεται ότι ''Κατ’ εξαίρεση οι αρχικές και οι τροποποιημένες από τη Γενική Συνέλευση ετήσιες οικονομικές καταστάσεις, εκτός από το προσάρτημα, καθώς και το πιστοποιητικό ελέγχου της παρ. 4 του άρθρου 43β, δημοσιεύονται στο σύνολό τους είκοσι (20) ημέρες τουλάχιστον πριν από τη συνεδρίαση της συνέλευσης και σε περίπτωση τροποποίησής τους, μέσα σε είκοσι (20) ημέρες από αυτή.'' Με τον 4403/2016 δεμ έχει αλλάξει αυτό? Μου διαφεύγει κάτι ? Ευχαριστώ.
Last reply by PETROS GRIVAS, -
- 2 replies
- 1k views
Καλημέρα Θα ήθελα να ρωτήσω αν σε περίπτωση αύξησης κεφαλαίου με εισφορά σε είδος (πχ ακίνητο) θα πρέπει να πληρωθεί ο ΦΣΚ και το τέλος της επιτροπής ανταγωνισμού. Ευχαριστώ πολύ.
Last reply by RICHARD, -
Κατά την προσπάθεια δημιουργίας Ισολογισμού με 31/12/2016 για επιχείρηση με απλογραφικά η οποία λόγω τζίρου μεταβαίνει στα διπλογραφικά υπάρχει ασυμφωνία ενεργητικού-παθητικού. Τι γίνεται σε αυτή τη περίπτωση?Πως θα γίνει άνοιγμα χρήσης και πως θα συμφωνεί ο 89?
Last reply by SOTHRIS, -
- 23 replies
- 13.2k views
Καλησπέρα σας! Υπάρχει το εξής πρόβλημα: ΕΠΕ στον ισολογισμό παρουσιάζει αρνητικά ίδια κεφάλαια λόγω αυξημένης ζημίας. Διάβασα και άλλα θέματα που παρουσιάζουν το ίδιο πρόβλημα, απλώς θα ήθελα να ρωτήσω, εκτός της αύξησης κεφαλαίου υπάρχει και η λύση της μείωσης του κεφαλαίου? Στην περίτπωση της μείωσης του κεφαλαίου, γίνεται ανάλογος συμψηφισμός-μείωση της ζημίας έτσι ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα των αρνητικών ιδίων κεφαλαίων? Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων
Last reply by SOTHRIS, -
- 6 replies
- 9.7k views
Καλημέρα σε όλους, Θα ήθελα την βοήθειά σας σε ενα θέμα γιατί δυστυχώς οι απόψεις συναδέλφων διίστανται. Η ΓΣ της εταρείας αποφασίζει την κεφαλαιοποίηση ποσού 50000 απο τον λογ 42 Υπόλοιπο κερδών εις νέων. Σύμφωνα με την ΔΟΥ στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να καταβληθεί 10% φόρος λόγω κεφαλαιοποίησης κερδών παρελθούσης χρήσης και 1% για φόρο συγκέντρωσης κεφαλαίου τα οποία θα πρέπει να καταβληθούν μέσα σε 20 μέρες απο την ημερομηνία της ΓΣ με κατάθεση επίσης της τροποποίσης καταστατικού λόγω αύξησης κεφαλαίου. Σύμφωνα με την Νομαρχία και κάποιους άλλους συναδέλφους πρέπει να καταβληθεί το 10% επι των 50.000 αλλά όχι 1% φόρος συγκέντρωσης κεφαλαίου επειδή η αύξηση επέρχετα…
Last reply by KABONTOROS, -
- 13 replies
- 3.5k views
Καλημέρα. Επειδή δεν μου έχει ξανατύχει και δεν μπορώ να βρω κάτι σχετικά. Τον Δεκέμβρη το ΔΣ (ΑΕ μη εισηγμένη) αποφάσισε την διανομή προμερίσματος. Έγινε δημοσιεύση του βραχύχρονου ισολογισμού και το προμέρισμα (λόγω 20μερου) πιστώθηκε τον Ιανουάριο. Οι μέτοχοι έχουν λάβει ένα μικρό μέρος μέχρι στιγμής από το προμέρισμα (περίπου το 15%). Ο φόρος δεν έχει αποδοθεί ακόμη. Το πρόβλημα είναι ότι, οι μέτοχοι προτίθενται τελικά να μην διανείμουν καθόλου μέρισμα για τη χρήση. Οπότε... Γίνεται να ακυρωθεί η απόφαση για την διανομή προμερίσματος? Και να επιστραφεί το ποσό που έχει ληφθεί μέχρι στιγμής? Θα πρέπει να πληρωθεί όπως και να χει ο φόρος (εκπρόθεσμα…
Last reply by evak, -
- 2 replies
- 1.6k views
Καλημέρα σας! ΑΕ 29/06/2012 κάνει ΓΣ και αποφασιζει να μπει σε εκκαθαριση. Ο τότε συναδελφος όμως κλεινει την χρηση 30/06/2012 (29/06/2012 ειναι Σαββατο και κάνει λιανικες πωλήσεις) Η ΦΑΕ έχει βαλει ημερομηνια εναρξης εκκαθαρισης την 29/06/2012. Οι ισολογισμοι που εχουν δημοσιευθει ειναι 01/01/2012-30/06/2012 01/07/12-30/06/13 01/07/13-30/06/14 01/07/14-30/06/15. Σε κάθε έτος υπάρχουν κινήσεις ή στις 29 ή στις 30/6. Αρα δεν είναι σωστ'ος κανένας ισολογισμός και καμία δήλωση απο τότε ως σήμερα! Τι θα κάνατε σε αυτη την περίπτωση?
Last reply by KITSOSTZABELAS, -
- 3 replies
- 2.1k views
Καλησπέρα.....βοήθεια και παλι! (ακόμα και το τμημα εμπορίου μου απάντησε με ύφος Πυθειας......και αυτο το ήξεις αφήξεις....δεν με καλυπτει) Αγροτικός Συνεταιρισμός μετατρέπεται υποχρεωτικα σε ΑΕΣ ΑΕ με τον Ν 4015/2011. Ημερομηνία συνταξης ισολογισμού μετατροπής 31/07/2014. Λογω 2000 προβλημάτων, η Πραξη Μετατροπής συντάσσεται στις 29/12/2014 και παρά το ατελείωτο και ανελέητο τρεξιμο πρωτοχρονιάτικα......δεν ολοκληρώνεται η διαδικασία σε ΓΕΜΗ και Τμημα Εμποριου Αλλα 2000 προβλήματα , μας επιτρέπουν την ολοκλήρωση της διαδικασίας σε ΓΕΜΗ και Τμημα Εμπορίου στις 02/03/2015 και με αυτη την ημερομηνία γινεται η αλλαγή στο Μητρώο της ΔΟΥ. και ερωτω..... τις εγγραφές π…
Last reply by KABONTOROS, -
- 3 replies
- 2k views
Καλημέρα, παληκάρια!! Μια επιβεβαίωση αν γίνεται αναφορικά με την διανομή πρωτου μερίσματος. Διανέμουμε 35% ? κι αν ναι.....ποιανου ποσού?
Last reply by sarimarina, -
- 35 replies
- 21.8k views
ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΟΥ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΕΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΜΕ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΕΙ Ο ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΑΕ ΣΕ ΦΕΚ,ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ, ΝΟΜΑΡΧΙΑ, ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΔΣ ΚΑΙ ΓΣ
Last reply by accountant1234, -
- 38 replies
- 17.2k views
ΚΑΛΗΜΕΡΑ.ΟΤΑΝ ΜΙΑ ΧΡΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΔΩΔΕΚΑΜΗΝΗ π.χ. ΕΝΑΡΞΗ 01-02-2011 ΚΑΙ ΛΗΞΗ 31-12-2012 ΣΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ 2011 ΤΙ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟ ΚΑΤΑΘΕΤΟΥΜΕ? ΒΙΒΛΙΑ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
Last reply by george74, -
- 6 replies
- 2.1k views
Μέτοχοι Ανώνυμης θέλουν να πάρουν κάποια χρήματα από την εταιρεία και ψάχνουμε τον καλύτερο τρόπο από πλευράς εξόδων και φορολογίας. Η Ανώνυμη εταιρεία έχει μετόχους τους Α, Β, Γ, και μια Κυπριακή εταιρεία (έχει το 51%) της οποίας οι μέτοχοι είναι πάλι οι Α, Β, Γ. Οι επιλογές είναι: 1) Διανομή με φόρο 10%. Το μέρισμα της κυπριακής θα σταλεί στην Κύπρο και μέτα οι μέτοχοι ως φυσικά πρόσωπα θα φέρουν τα χρήματα πίσω Έλλαδα. Θα υπάρχει επιπλέον φορολογία στην Κύπρο; Θα ύπαρχει φόρος κατά την επιστροφή των χρημάτων; 2) Μείωση κεφαλαίου (δεν υπάρχουν δανειστές και υποχρεώσεις) και πάλι δεν γνωρίζω αν θα φορολογηθούν τα χρήματα στην επιστροφή τους Ελλάδα. 3) Αγορά ακινήτου …
Last reply by solae96, -
- 3 replies
- 1.6k views
ΕΕ μετατρεπεται σε ΑΕ στις 21/08 2015 με τον 1297/72. Εχει μειωμένη προκαταβολή κατα 50% ΛΟΓΩ οτι συντασει αυτοτελη δηλωση για το συγκεκριμενο διαστημα και δεν μεταφερει υπολοιπο (ζημια) απο την ΕΕ για τη δηλωση που υπεβαλε εωσ τις 21/08? Δηλαδη παροτι ιδιο ΑΦΜ αναγνωριζεται πλεον σαν νεα εταιρεια ?
Last reply by zinon, -
- 3 replies
- 2.7k views
Καλημέρα θα ήθελα παρακαλώ να απαντήσει όποιος συνάδελφος έχει καταρτίσει «λογιστική καταστάση περί της εταιρικής περιουσίας», δηλαδή βραχύχρονιο ισολογισμό για διανομή προμερίσματος σε Α.Ε.και τον έχει υποβάλλει για δημοσίευση στην αντίστοιχη εποπτεύουσα αρχή (Νομαρχία). Η υπηρεσία που υποβάλατε τις βραχυχρόνιες συνοπτικές οικονομικές καταστάσεις σας ζήτησε να υπάρχουν συγκρίσιμα στοιχεία της αντίστοιχης περσινής περιόδου γιατί ο αρμόδιος στην υπηρεσία που υπαγόμαστε λείπει σε άδεια εδώ και κανένα μήνα και αναπληρωτή δεν έχουν να μας διαφωτίσει. Ευχαριστώ και καλημέρα
Last reply by BERA, -
- 2 replies
- 1.5k views
Ημεδαπή Α.Ε. θέλει να καταβάλλει τα μερίσματα. Η ΑΕ λόγω συναλλάγων με το εξωτερικό διατηρει μέρος των διαθεσίμων της σε δολλάτια ΗΠΑ. Εφόσον συμφωνούν και οι μέτοχοι, μπορεί να πληρώσει τα μερίσματα με το ισόποσο ποσό σε ξένο νόμισμα λαμβάνοντας την ισοτιμία ημέρας της Τράπεζας της Ελλάδος;
Last reply by anast, -
- 47 replies
- 13.5k views
Για ΑΕ δημοσιευσης Ισολογισμου βγαινει απο ...e-παραβολο ....Για ΕΠΕ δεν βγαινει γιατι βγαζει 544,67 ενω για ΕΠΕ ειναι λιγοτερο....Μηπως κανω λαθος
Last reply by antouan, -
- 29 replies
- 6.1k views
Καλησπέρα - καλησπέρα .... Θα μπορούσε κάποιος που έχει ξεκινήσει διαδικασία δημοσίευσης Ισολογισμών να μου διευκρινήσει ή να μας επαληθεύσει στα παρακάτω: 1) Ο Ισολογισμός δημοσιεύεται κανονικά στο ΦΕΚ (όπως και παλαιότερα) αλλά πλέον πληρώνεται μόνο το παράβολο στη ΔΟΥ και όχι το ανταποδοτικό στην Αγροτική Τράπεζα ?? - Προθεσμία δημοσίευσης-πρωτοκολλου από το ΓΕΜΗ ή την Περιφέρεια (πρώην Νομαρχία) ισχύουν οι 20 ημέρες?? 2) Καταργήθηκε η υποχρετική δημοσίευση σε τρεις εφημερίδες (ημερήσια, τοπική και οικονομική) και πλέον επιτρέπεται η Ανάρτηση του Ισολογισμού στο διαδίκτυο. ΤΙ είδους γνωστοποίηση και σε ποιες υπηρεσίες πρέπει να υποβάλλουμε για το site στο οποίο θ…
Last reply by ΣΩΤΗΡΗΣ,