Κώδικας Επαγγελματικής Δεοντολογίας των Λογιστών Φοροτεχνικών
Εισάγετε εδώ τις προτάσεις σας για την σύνταξη του Κώδικα Επαγγελματικής Δεοντολογίας των Λογιστών Φοροτεχνικών από το ΟΕΕ
Οροι χρήσης
Θεωρώντας ότι ο Κώδικας Δεοντολογίας Στο επάγγελμά μας είναι ένα αρκετά σημαντικό κομμάτι της δραστηριότητάς μας, και με αφορμή την πρόταση του Οικονομικού Επιμελητηρίου, ανοίξαμε αυτήν την ενότητα για να κατατεθούν οι προτάσεις των μελών του forum.
Επειδή οι προτάσεις αυτές θα μεταφερθούν στην κεντρική διοίκηση του ΟΕΕ., παρακαλούμε οι συμμετέχοντες να είναι προσεκτικοί στις εκφράσεις τους και στην διατύπωση των προτάσεών τους.
68 topics in this forum
-
- 1 follower
- 19 replies
- 25.6k views
Καλημέρα, έχει κάποιος συνάδελφος υπόδειγμα πρωτοκόλλου παράδοσης παραλαβής;
Last reply by 125883623, -
ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ( ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ ) ΜΕ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ - ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΣΤΟ ΟΕΕ ? ΚΑΙ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΑΣΚΗΣΕΩΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ?
Last reply by 125883623, -
ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΟΡΚΩΤΟΥ ΕΛΕΓΚΤΗ- ΛΟΓΙΣΤΗ
by Guest KANALA- 6 replies
- 24k views
Συνάδελφοι,αντιμετωπίζω για πρώτη φορα στη τριακονταετή καρριέρα μου το πιο κάτω πρόβλημα.Είμαι προϊστάμενος λογιστηρίου σε μεγάλη βιομηχανική ανώνυμη εταιρεία απο τον Μάϊο του 2009 και ο ορκωτός ο οποός έχει υπογράψει τα πιστοποιητικά των τελευταίων πέντε ισολογισμών με το πρόσχημα της παλαιάς γνωριμίας με τον επιχειρηματία έρχεται εβδομαδιαίως ατην επιχείρηση και δίνει διάφορες εντολές στους υφισταμένους μου αγνοώντας με παντελώς. Ο στόχος του είναι να κατοχυρώνει τη πάγια θέση του στην εταιρεία και να επιβάλλει την μόνιμη παρουσία του,η οποία σχετίζεται με οτιδήποτε άλλο εκτος απο ελεγκτική εργασία,η οποία πραγματοποιείται κατα το τέλος κάθε χρήσης. Φυσικά εννοείται οτ…
Last reply by tzely, -
Συνάδελφοι, ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΗΚΕ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗ . Δεν υπάρχουν πλέον οι άδειες Α, Β, Γ, Δ. Όποιος μπορεί, υπογράφει σε όποια εταιρεία θέλει. Απόφοιτος Λυκείου με Λογιστική κατεύθυνση , απόφοιτος ΙΕΚ, απόφοιτος ΤΕΙ απόφοιτος ΑΕΙ, υπογράφουν όλοι σε όλα. Το μόνο που χρειάζεται κάποιος είναι : εάν και μόνο έχει δουλειά ως Λογιστής να υποβάλει την υπεύθυνη δήλωση στο ΟΕΕ με 15€ για να μπορέσει να υπογράψει τη δήλωση ή τον Ισολογισμό. Οι βοηθοί Λογιστή που εργάζονται , δεν υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση στο ΟΕΕ γιατί δεν χρειάζεται, δεν υπογράφουν πουθενά, είναι σαν τους άνεργο…
Last reply by Schumacher, -
- 10 replies
- 4.1k views
Καλημέρα συνάδελφοι, Τι αμοιβή πρέπει να ζητήσουμε άραγε για τις αιτήσεις στο supportemployees.yeka.gr των εργαζομένων ;
Last reply by EvangeliaK, -
- 0 replies
- 6k views
Καλημέρα συνάδελφοι. Ήθελα την γνώμη σε κάτι που με αφορά. Είμαι λογιστής με πτυχίο α' τάξης. Επειδή η γυναίκα μου μετακόμισε στην Κύπρο, σκέφτομαι να μπω στην διαδικασία να κάνω έναρξη εκεί σαν αυτοαπασχολούμενος (αυτοεργοδοτούμενος το λένε αυτοί). Η ερώτησή μου είναι η εξής: με δεδομένο ότι εγώ είμαι εντάξει ως προς τις υποχρεώσεις μου στο οικ. επιμελητήριό,θα μπορώ να κόβω με το κυπριακό αφμ τιμολόγιο στους πελάτες μου; θα μπορώ να υπογράφω ισολογισμό;θα μπορώ να έχω τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις με έναν "Έλληνα λογιστή" όπως ήμουν μέχρι πρότινος; θα πρέπει μήπως να κάνω κάτι σαν υποκατάστημα παροχής υπηρεσιών στην Ελλάδα; έχετε κάποια άποψη ή κάποιο νόμο που να…
Last reply by Vix, -
- 8 replies
- 3.7k views
Συνάδελφοι, Δευτέρα πρωί είναι ακόμη και παραθέτω μια απορία που είχα το Σαββατοκύριακο. Εμείς οι λογιστές, αλλά και οι λογιστές που είναι και ασφαλιστικοί σύμβουλοι, δικαιούμαστε να έχουμε επαγγελματικό αυτοκίνητο? 'Η γνωρίζετε αν η άδεια του ΙΧ επιβατικού μπορεί να γίνει επαγγελματική? Ευχαριστώ
Last reply by KABONTOROS, -
- 6 replies
- 5.1k views
Kαλημέρα, στην πράξη τηρείται ο κώδικας δεοντολογίας; Έχω πελάτη που μου χρωστάει.Αλλάζει λέει Λογιστή γιατί τον πιέζω για τα λεφτά(άκουσον).Οκ του λέω, εξώφλησέ με και με πρωτόκολλο παραδίδω το αρχείο(Βιβλίο Εσ-Εξ) στον επόμενο. Όχι δεν σε πληρώνω κάνε μου μήνυση η απάντηση.Και αυτό γιατί "τόλμησα" και τον πίεσα να μου χρωστάει 3 μήνες και όχι 6. Αν δεν του παραδώσω οτιδήποτε μέχρι να εξωφλήσει μπορεί να έχω κάποιο πρόβλημα δεδομένου ότι ο κώδικας αναφέρει ότι θα πρέπει να μην υπάρχουν οφειλές για να παραλάβει ο επόμενος;
Last reply by chrisanna, -
- 21 replies
- 6.4k views
Καλά υπάρχει συνάδελφος που να πιστεύει,οτι με 45 ευρώ το μήνα συμπεριλαμβανομένου φπα ,θα τηρεί σωστά βιβλία απλογραφικά? Κάτι τέτοιο προτείνεται,δηλαδή καθαρά περίπου 10 ευρώ,χωρίς να υπολογιστεί εργατικό κόστος και πάγια έξοδα δεη-νερό -τηλέφωνα αρα τελικό μπαίνεις μέσα.....................για να είμαστε προσεκτικοί ,μην την πατήσουμε. Αν είναι να προταθεί κάτι τέτοιο,καλύτερα να μην προταθεί καθόλου,το ίδιο ισχύει και για τις άλλες προτάσεις ,για άλλες υπηρεσίες.
Last reply by theTower, -
- 7 replies
- 5.9k views
Τον τελευταίο καιρό μου έχουν προκύψει διάφορα θεματάκια από συναδέλφους κατά την "τελετή" παραλαβής - παράδοσης. Πιο συγκεκριμένα: - Ανέλαβα νέο πελάτη αρχές του έτους ( όπως φρονώ οτι είναι το ιδεατό). Ο συνάδελφος (μεγάλο λογιστικό γραφείο) μου πάσαρε την σύνταξη κ υποβολή της φορολογικής δήλωσης (κ όλα τα όμορφα που ακολουθούν, αναμόρφωση κλπ) της προηγούμενης χρονιάς για την οποία ήταν υπεύθυνος ... Με την αιτιολογία: 1) Είμαι παλιός και ξέρω καλύτερα και πάντα έτσι κάνω 2) Δεν είναι δικιά μας υποχρέωση γιατί το '15 δεν είναι πελάτης μας... - Σε έναν άλλο πελάτη, (παλιός που μετανοημένος επέστρεψε) τον οποίον ανέλαβα από το Β εξάμηνο '15 , ο συνάδελφος (επίσης…
Last reply by SOTPAR, -
- 2 replies
- 2k views
Πελάτης μου που τώρα έχει ατομική επιχείρηση ήταν παλιά μέλος ΟΕ η οποία είναι σε αδράνεια εδώ και 5 χρόνια καθώς οι δύο συναίτεροι τα "τσούγκρισαν"! Ο πελάτης μου μου πρότεινε να πει στο δικαστήριο να αναλάβω την λύση της εταιρίας! Έχω 3 απορίες και θα ήθελα την βοήθεια σας καθώς δεν μου έχει ξανατύχει κάτι παρόμοιο: Α)Τι ακριβώς πρέπει να κάνω? Κανονικά μία διακοπή εταιρίας ή χρειάζεται και κάτι ακόμα? Β)Πόση θα είναι περίπου η αμοιβή? Γ)Από ποιον θα πληρωθώ?
Last reply by DimitrisB, -
- 13 replies
- 5.4k views
Την Κυριακή παρακολούθησα ένα εκπληκτικό σεμινάριο για τους αγρότες του κου. Καλαμαρά. Επέμενε οτι πρέπει να λάβουμε την ανάλογη πληρωμή. Εαν δεν το κάνουμε και τώρα δεν πρόκειται ποτέ να λάβουμε την αμοιβή που πρέπει. Εσείς συνάδελφοι ποιά θεωρείτε οτι θα ήταν η αμοιβή που πρέπει; Γιατί τα 100 ευρώ θεωρώ οτι είναι κάτι. Με απογραφές και Ε3 και τιμολόγια κτλ. Μου τηλεφώνησε λοιπόν ένας φορολογούμενος και μου λέει: " εμένα μου είπανε για 30 ευρώ" Είναι δυνατόν!!!!! Πόσο ακόμα θα υποτιμούμε τις γνώσεις μας, την δουλειά μας και τα άγχοι μας;;;;;;; Τί γνώμη έχετε;
Last reply by parmenion1, -
- 6 replies
- 2.6k views
Καλημέρα σας, είμαι νέος επαγγελματίας με την άδεια β ταξης . Συζητήθηκε με ένα επιχειρηματία να αναλάβω τα βιβλία της Εε του κ.ο.κ. αυτός είναι ήδη σε ένα λογιστικό γραφείο, και έχω τις απορίες - υπογράφω κάποιο χαρτί με το προηγούμενο λογιστή για την παράδοση / παραλαβη; - χρειάζεται να έχω στο χέρι το τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών που να εξοφλείται ο παλιός λογιστής; [ και να αναγράφει επάνω λεπτομεριακά τι εξοφλείται; ] - πρέπει να κάνω κάποιες επιπλέον ενέργειες στην διαδικασία αυτή; Η αλήθεια ξεκινησα με την βλέψη για απλές δηλώσεις εισοδήματος και μικρούς επαγγελματίες αλλά προέκυψε και αυτή η περίπτωση, εγώ θέλω παράλληλα να είμαι εντάξει και στον προηγούμενο λογι…
Last reply by ΓΡΙΒΑΣ ΠΕΤΡΟΣ, -
- 12 replies
- 3.8k views
Συνάδελφοι καλό Πάσχα με υγεία σε εσάς και στα αγαπημένα σας πρόσωπα και εύχομαι μετά από αυτό να μην ανέβουμε άλλο επαγγελματικό γολγοθά
Last reply by stefanos_her, -
- 2 replies
- 1.6k views
Δικηγορική εταιρεία , έχει δικαίωμα υποβολής φορολογικών δηλώσεων , πελατών της , (πελατών από νομικούς λόγους ) ? Μπορεί να έχει ΚΑΔ , λογιστικών εργασιών , καταχωρημένο στο μητρώο της ΔΟΥ ?? Εννοώ επίσημα και , όχι με γνωστά τρικ , τα κάνουμε πάσα σε συνεργαζόμενο λογιστή ??
Last reply by ΒΙΚΥ Κ., -
Δυτική Ελλάδα: Λογιστής υπεξαίρεσε 150.000 ευρώ απο χρήματα των πελατών του για την εφορία...
by fogarty- 6 replies
- 3.6k views
Προφυλακιστέος στις φυλακές Κορυδαλλού, ο Ηλείος λογιστής Η.Δ., μετά την απόφαση για την προφυλάκισή του, που εκδόθηκε με τη σύμφωνη γνώμη Ανακρίτριας και Εισαγγελέως Ηλείας. Σύμφωνα με πληροφορίες του patrisnews.com, εκκρεμούσε σε βάρος του ένταλμα σύλληψης το οποίο είχε εκδοθεί από την Ανακρίτρια Πλημμελειοδικών Πύργου, από το 2014. Η υπόθεση που εμπλέκεται ο Ηλείος λογιστής, αφορά την υπεξαίρεση χρημάτων πελάτων έναντι των υποχρεώσεων τους προς την Εφορία, σε βαθμό κακουργήματος με το ποσό να ξεπερνά τις 150.000 ευρώ. Το πρωί της Δευτέρας οδηγήθηκε στο Δικαστικό Μέγαρο Πύργου, από άνδρες της Ασφάλειας Πύργου, και μετά την απολογία του κρίθηκε προφυλακιστέος για τ…
- 10 replies
- 2.3k views
Καλημέρα συνάδελφοι, Θα θέσω κάποιες σκέψεις μου για προβληματισμό. Σήμερα το πρωϊ λαμβάνω ένα newsletter ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΝΟΜΙΚΟΥΣ.Συμφωνα με το προς ψηφιση νομοσχεδιο για τα νέα λογιστικά πρότυπα. Ενδεικτικά αναφέρω την ύλη.. Ορισμός, διακρίσεις και αντικείμενο της Λογιστικής Διπλογραφική μέθοδος. Η έννοια της χρέωσης και της πίστωσης Ισολογισμός, Απογραφή ,• Οι έννοιες: Έξοδα-Δαπάνες και Έσοδα-Κέρδη ,• Αποθεματικά κεφάλαια, προβλέψεις Αναρωτιέμαι , γιατί πρέπει οι νομικοί να τα γνωρίζουν όλα αυτά? Μήπως μου διαφεύγει κάτι? Αντί το επάγγελμα να αναβαθμίζεται , υποβαθμίζεται? Εμπλέκουν κάπου τους δικηγόρους στα νέα λογιστικά πρότυπα? Απλά για προβληματι…
Last reply by stefanos_her, -
- 5 replies
- 4.6k views
Καλημέρα, Θέλω να αφήσω κάποιον πελάτη . (τον είχα για περίπου έξι μήνες). Σε περίπτωση που καθυστερεί σκοπίμως να βρει συνάδελφο , ποιες ενέργειες μπορώ να κάνω εγώ? Σας ευχαριστώ,
Last reply by TaxTime, -
- 8 replies
- 4k views
Έχω υποψίες σοβαρές ότι ένας πελάτης μου είναι αφερέγγυος.Σήμερα του είπα ότι θα του φτιάξω κι'αυτό το τρίμηνο και μετά σταματάει η συνεργασία μας . Η ιστορία έχει ως εξής: Μου έφερε τέλος του μήνα με τσάντα με τιμολόγια αγορών,πωλήσεων,εισαγωγών.ενδοκοινοτικών,εξόδων κτλ. 'Εχει κόψει τιμολόγια εμπορευμάτων μεγάλης αξίας σε πελάτες του μέσα στο τρίμηνο.Έχει έρθει τέλος του μήνα και έχει κόψει πιστωτικά έκπτωσης μεγάλης αξίας με αιτιολογία ότι τα εμπορεύματα ήταν ελαττωματικά κτλ κτλ .Το αποτέλεσμα είναι να βγαίνει πιστωτικό το ΦΠΑ. Υποπτεύομαι ότι τα πιστωτικά είναι μαϊμού . Πήρα και το λογιστήριο ενός πελάτη του να ρωτήσω εάν έχουν λάβει πιστωτικό και φυσικά μου απ…
Last reply by parmenion1, -
- 8 replies
- 2.9k views
ΑΠΕΡΓΙΑ !!!!!! ΟΛΟΙ .......... ΝΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΘΟΥΜΕ Ο ΕΝΑΣ ΣΤΟΝ ΑΛΛΟ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ...... ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΦΠΑ, ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΠΔ, ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΣΩΡΙΝΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗΣ ΦΟΡΩΝ, ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΜΗΝΙΑΙΩΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΩΝ ..... ΠΟΣΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ...??? ΑΝ ΔΕΝ ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΑΥΤΟΥΣ ΜΑΣ ...... ΑΣ ΣΕΒΑΣΤΟΥΜΕ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΜΑΣ ..... ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΓΑΠΑΝΕ .... ΚΑΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΒΛΕΠΟΥΝ ΝΑ ΛΙΩΝΟΥΜΕ ΜΕΡΑ ΜΕ ΤΗ ΜΕΡΑ......
Last reply by 1953, -
Καλημέρα, είμαι δημοσιογράφος και θα ήθελα να γνωρίζω πού και πώς μπορώ να καταγγείλω εναν λογιστή;
Last reply by DXA, -
- 35 replies
- 18.1k views
μια απορια εχω.... συναδελφος λογιστης δεν μου παραδιδει για πελατη του και λεω οτι σωστα το κανει ας παραδωσει στον πελατη του με μια τυπικη διαδικασια και τελειωσε..... του ζητησα κωδικους προσβασης και σωστα δεν τους εδωσε σε μενα !!!!! αν και ειχε εντολη απο τον πρωην πελατη του .ΤΟ θεμα ειναι οτι δεν δινει τους κωδικους ουτε στον πρωην πελατη του και του ειπε να πεις στον λογιστη να σου φτιαξει νεους .....ελα που εχει παρει και τον κλειδαριθμο.ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΑΚΑΣΙΑ ΤΗς ΕΠΑΝΕΓΓΡΑΦΗς????????? Απαραδεκτα πραγματα μεταξυ συναδελφων
Last reply by JORDAN6, -
....ανακαλυψα προσφατα οτι συναδελφος χρησιμοποιησε αφμ και τον αριθμο αδειας μου για να καταθεσει δηλωσεις και μαλιστα ειναι και υποψηφιος με παραταξη στις προκειμενες εκλογες .Τι κανω?????
- 14 replies
- 4.6k views
ΠΟΛ 1196 ΘΕΜΑ: Τροποποίηση οδηγιών της ΠΟΛ. 1067/2011 «Αποστολή αναφορών στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης από τα υπόχρεα πρόσωπα του άρθρου 6, παρ. 2, περ. ε' του ν. 3691/2008». Με την εγκύκλιο ΠΟΛ.1067/5.4.2011 δόθηκαν διευκρινήσεις όσον αφορά την υποχρέωση των υπόχρεων προσώπων του ν.3691/2008 για αποστολή αναφορών στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης. Με την παρούσα εγκύκλιο τροποποιούμε εν μέρει την…
-
- 9 replies
- 4k views
Πρέπει να δηλώσουμε υπεύθυνα...και με πληρωμή βέβαια 15 eur ..οτι δεν ειμαστε κλέφτες και οτι δεν εχουμε..κάνει φυλακή.Υπάρχει άλλος επιστημονικός κλάδος που να του ζητάνε κάτι τέτοιο??.Ο γιατρός..ο δικηγόρος..ο πολιτικός μηχανικός.. ο αρχτέκτονας.Δηλαδή αυτό το μέτρο θα ..εξυγιάνει τον κλάδο..θα απομακρύνει τους ..κακούς .Εάν ΝΑΙ τότε να γίνει το ίδιο και σε άλλους κλάδους.Και τί θα γίνουν όλα αυτά τα χρήματα που θα εισπραχθούν..χιλάδες eur..Αποθεματικό για την ασφαλή πληρωμή των μισθών του ..Επιμελητηρίου..Εγώ τί θα κερδίσω..σε τι θα οφελειθώ..Να υποβάλλω υπεύθυνη δήλωση με...πληρωμή...μου θυμίζει επάγγελμα ..Τρούμπας..Ας μου εξηγήσει κάποιος ..γιατί θα πρέπει να πληρ…
Last reply by Vangelis35,