Προς το περιεχόμενο
  • entries
    32
  • comments
    92
  • views
    9.993

Άρθρο Υπ' Αρ. 252: Ένα μεγάλο σφάλμα στην βάση υπολογισμού των Ασφαλιστικών Εισφορών του υπό ψήφιση Νομοσχεδίου.


ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

20.703 views

Άρθρο Υπ' Αρ. 252: Ένα μεγάλο σφάλμα στην βάση υπολογισμού των Ασφαλιστικών Εισφορών του υπό ψήφιση Νομοσχεδίου.

 

 
          Πλήθος κυβερνητικών στελεχών αλλά και οι αρμόδιοι Υπουργοί της σύνταξης του προτεινόμενου  Ασφαλιστικού Νομοσχεδίου καθησυχάζουν τους επαγγελματίες λέγοντας τους « το 85% των ελευθέρων επαγγελματιών δηλώνουν εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ, άρα θα ωφεληθούν με τα όσα προτείνονται στο νομοσχέδιο»

 

          Ομοίως και για τους αγρότες λένε « Η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών δηλώνει κάτω από 5.000 ετήσιο εισόδημα άρα και αυτοί θα ωφεληθούν με τα όσα προτείνονται στο νομοσχέδιο»

 

 
          Όλοι γνωρίζουμε την ροπή στην φοροδιαφυγή και πως την εκμεταλλεύονται σε  μεγαλύτερο βαθμό αυτοί που η νομοθεσία τους το επιτρέπει. Ακριβώς όπως το είπα: «Που η νομοθεσία τους το επιτρέπει», καθότι θα μπορούσε και να μην τους το επέτρεπε, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα, για μια άλλην Δευτέρα…

 

 
          Πάρα λοιπόν του γεγονότος ότι όντως υπάρχει φοροδιαφυγή, δυστυχώς  τα νούμερα που αναφέρουν οι Υπουργοί και τα Στελέχη τους είναι λανθασμένα (ίσως κάποιοι τα θεωρήσουν και «ψευδή»).

 

          Με το παρόν άρθρο θα προσπαθήσω να αποδείξω τα παραπάνω και συνεπώς να τεκμηριώσω ότι με αυτές τις λάθος εκτιμήσεις (εκούσιες ή ακούσιες) οδηγούν τους επαγγελματίες και τους αγρότες μαθηματικά σε σφαγή.

 

 
               Υπολογισμός 1ος: Οι Αγρότες

 

          Λένε πως  η συντριπτική πλειοψηφία δηλώνει κάτω από 5.000 ευρώ εισόδημα. Πρόκειται για ένα τεράστιο λάθος  (ή και ψέμα, αν έτσι νομίζεται)  για τον εξής απλό λόγο:

 

          Τα στοιχεία που δίδει το Taxis στους Υπουργούς είναι πραγματικά μεν,  άκρως παραπλανητικά δε, και αυτό οφείλετε σε κάποιες ειδικές συνθήκες που αν κάποιος δεν τις λάβει υπόψιν, (και δεν τις έλαβαν οι Υπουργοί)  τα συμπεράσματα από την μελέτη πραγματικών δεδομένων θα είναι τουλάχιστον εκτός τόπου και χρόνου.

 

 
          Ας το πάρουμε με την σειρά για να καταλάβουμε τι εννοώ:

 

 
          Κατ’ αρχήν τα στοιχεία μέχρι και το έτος 2013 όλοι γνωρίζουμε (ακόμα και ένα μικρό παιδί) ότι δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.  Το εισόδημα που δήλωναν οι αγρότες ήταν υπολογισμένο τεκμαρτά σύμφωνα με ένα πίνακα που εξέδιδε το Υπουργείο Οικονομικών (συμβουλευόμενο με τη σειρά του το Υπουργείο Γεωργίας) και στην πλειοψηφία τους ήταν κάτω των 500 ευρώ ετησίως !! Ναι ότι διαβάσατε !! Κάτω των 500 ευρώ εισόδημα ετησίως.

 

           Υποχρέωνε δηλαδή τους αγρότες, ο ίδιος ο νόμος, (ξαναλέω: «Υποχρέωνε») να δηλώνουν το αποτέλεσμα ενός συγκεκριμένου πολλαπλασιασμού : Στρέμματα  επί μια τιμή που έδιδε το Υπουργείο σε κάθε είδος παραγωγής.  Το αποτέλεσμα όπως είπαμε, επειδή το απαιτούσε ο νόμος (ξαναλέω: επειδή το απαιτούσε ο νόμος) ήταν να δηλώνουν κάτω από 500 ευρώ ετησίως όλοι σχεδόν οι αγρότες…

 

          Πολύ σωστά λοιπόν, από 1.1.2014, καταργήθηκε αυτός ο τεκμαρτός υπολογισμός και δηλώνονται πλέον τα κέρδη που προκύπτουν αν από τα έσοδα αφαιρεθούν όλα τα έξοδα. Επιτέλους δηλαδή, «ξύπνησαν» οι νομοθετικές αρχές από τον «ηθελημένο ύπνο του δικαίου» και νομοθέτησαν σωστά.

 

          Συνεπώς ένας λογικά σκεπτόμενος αναγνώστης θα πει πως, αν πήραν τα στοιχεία του 2014 (και όχι τα τεκμαρτά και άσχετα με την πραγματικότητα στοιχεία του 2013 και πριν) θα είχαν μια σωστή εικόνα του δηλωθέντων  εισοδημάτων των αγροτών.  Και εφόσον θα είχαν μια καλή εικόνα τότε θα ήταν σίγουροι για τα όσα διαλαλούν και αναφέρθηκαν στην εισαγωγή του άρθρου. Ότι δηλαδή: «Εμείς οι Υπουργοί κοιτάξαμε τα στοιχεία που δηλώνετε εσείς οι αγρότες στο 2014 (που ήταν το έτος που δηλώσατε τα πραγματικά) και είδαμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία έχει εισοδήματα κάτω από 5.000 ευρώ άρα μη φοβάστε για υψηλό κόστος εισφορών στον ΟΓΑ αφού όπως ξέρουμε με το προτεινόμενο νομοσχέδιο συνδέεται το ύψος του εισοδήματος με το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών.»

 

          Αυτά λοιπόν θα πει ένας λογικά σκεπτόμενος αναγνώστης.

 

          Αυτά όμως θα τα πει προτού ρωτήσει έναν λογιστή…

 

          Διότι αν ρωτήσει έναν λογιστή, θα του εξηγήσει ότι ΚΑΙ το 2014 υπάρχουν ισχυρά παραπλανητικά στοιχεία λόγω της μεταβατικότητας των διατάξεων από το προηγούμενο καθεστώς  (εκείνο το τεκμαρτό που είπαμε πως ίσχυε μέχρι 31.12.2013) στο νέο σωστό καθεστώς των «Έσοδα μείον έξοδα ίσον δηλωθέν κέρδος» και ότι πραγματικά στοιχεία θα έχουμε από τις δηλώσεις του 2015 που θα γίνουν τον Απρίλιο του 2016…

 

          Αναφέρομαι στην διάταξη που εξαιρούσε την φορολόγηση εντός του 2014 των πωλούμενων αγροτικών προϊόντων  που είχαν παραχθεί έως 31/12/2013.

 

          Έτσι π.χ. για το λάδι, ένας αγρότης που είχε κόψει 40.000 ευρώ τιμολόγια εντός του 2014 και τα 30.000 ευρώ αφορούσαν παραγωγή λαδιού που έγινε Νοε και Δεκ 2013 δήλωνε ως έσοδο στο 2014 μόνον τα 10.000 διότι τα 30.000 φορολογήθηκαν με τον τεκμαρτό τρόπο του 2013 !!!

 

          Μόνον στις δηλώσεις των αγροτών που θα γίνουν στο 2016 και θα αφορούν τα εισοδήματα του 2015 τα πράγματα θα απεικονίζουν ΑΚΡΙΒΩΣ την πραγματικότητα των εισοδημάτων διότι κατά μεγάλο ποσοστό θα έχουν εξαντληθεί οι πωλήσεις  παραγόμενων προϊόντων προ της 31/12/2013 που όπως είπαμε δεν δηλώνονται στα έσοδα.

 

          Τα Επιτελεία της Κυβέρνησης όμως πήραν τα στοιχεία του 2014 για να εξάγουν τα συμπεράσματά τους δηλαδή εκείνα που εμφάνιζαν (λόγω νομοθεσίας ξανά) μειωμένα τα εισοδήματα ίσως και στο μισό !!  Τα στοιχεία των εισοδημάτων του  2015 - που θα είναι τα πραγματικά - δεν τα έχουν  επειδή δεν έχουν γίνει ακόμα οι δηλώσεις (θα γίνουν στον Απρ 2016).

 

          Και εφόσον τα Επιτελεία της Κυβέρνησης πήραν λάθος στοιχεία τότε και τα επιχειρήματα τους βασίστηκαν σε λάθος βάση… Άρα είναι λαθεμένα και αυτά…

 

          Απίστευτα σφάλματα….

 

 
          Υπολογισμός 2ος: Οι Ελεύθεροι Επαγγελματίες

 

          Ας δούμε την διάπραξη του ιδίου σφάλματος (διαπράττοντας όμως διαφορετικά λάθη στον υπολογισμό) και στους Ελεύθερους Επαγγελματίες.

 

          Κατ’ αρχήν όλα έχουν ξεκινήσει από μια σταθερή προπαγάνδα η οποία εμφανίζεται, στα νεοφιλελεύθερα Μ.Μ.Ε. των Αθηνών, σχεδόν ανά μήνα, με ένα «σεσημασμένο» πινακάκι. Αυτά που αναφέρει το πινακάκι είναι σωστά. Αλλά ως συνήθως η μισή αλήθεια διαστρεβλώνει ολόκληρη την αλήθεια…

 

 
          Το εν λόγω πινακάκι αναφέρει ότι 167.000 ελεύθεροι επαγγελματίες δηλώνουν 0-3.000 εισόδημα, 33.000 επαγγελματίες δηλώνουν εισόδημα από 3.001 – 5.000 ευρώ και άλλοι 30.000 ελεύθεροι επαγγελματίες δηλώνουν από 5.001 έως 10.000 ευρώ. Με λίγα λόγια πάνω από το 80% των ελευθέρων επαγγελματιών δηλώνουν έως 10.000 ετήσιο εισόδημα (δηλαδή 833 ευρώ το μήνα) και μάλιστα η συντριπτική πλειοψηφία από αυτούς δηλώνει έως 3.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα (δηλαδή 250 ευρώ το μήνα) !!!!

 

          Ωραίο πινακάκι !!!

 

          Τους βολεύει μια χαρά !!!

 

          Ως λογιστής όμως, γνωρίζω πολύ καλά ότι, ενώ όπως προαναφέραμε στην εισαγωγή, υπάρχει φοροδιαφυγή, αυτά τα χάλια που παρουσιάζουν είναι μόνον για να παραπλανήσουν τον κόσμο και να περάσουν αυτά που θέλουν με μεγαλύτερη ευκολία.

 

          Τα προαναφερόμενα στοιχεία είναι τα εισοδήματα που δηλώνουν μόνον οι ατομικές επιχειρήσεις. Όμως αγαπητοί μου αναγνώστες, εκτός τις ατομικές επιχειρήσεις είναι και οι Ομόρρυθμες εταιρείες, οι Ετερόρρυθμες εταιρείες, οι Κοινωνίες, οι Κοινοπραξίες, οι ΕΠΕ, οι ΑΕ, οι Συνεταιρισμοί, οι ΙΚΕ κ.τ.λ. και των οποίων τα εισοδήματα ΔΕΝ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΆΝΟΝΤΑΙ στο εν λόγω πινακάκι. Ομοίως δεν συμπεριλαμβάνονται οι τυχόν αμοιβές Διοίκησης αλλά και οι αμοιβές από μπλοκ σε λίγους πελάτες (μπλοκάκηδες).

 

          Δείτε αναλυτικότερα ένα παράδειγμα: Έστω ότι έχετε μια ατομική επιχείρηση που έχει π.χ. 1.000 κέρδη και έχετε και μια Ομόρρυθμη Εταιρεία που έχει 40.000 ευρώ κέρδη. Τα κέρδη της ατομικής, δηλαδή τα 1.000 ευρώ,  θα φορολογηθούν με την φορολογική δήλωση του ελευθέρου επαγγελματία και θα αναγραφούν στο σημείο «Φορολογητέο Εισόδημα». Τα κέρδη όμως της Ομορρύθμου Εταιρείας, που τα λαμβάνει ως μέρισμα ο ίδιος φορολογούμενος, δεν θα εμφανισθούν στο εκκαθαριστικό του στο ίδιο σημείο δηλαδή στο «Φορολογητέο Εισόδημα» αλλά σε ένα άλλο σημείο χαμηλά που αναφέρεται ως «Αυτοτελώς Φορολογούμενα ποσά».  Αυτό συμβαίνει για τον πολύ απλό λόγο ότι τα κέρδη της εταιρείας φορολογήθηκαν στην εταιρεία άρα δεν φορολογούνται ξανά και στην φορολογική του δήλωση.  Σε αυτό λοιπόν το παράδειγμα ενώ το εισόδημα του φορολογούμενου είναι 41.000 ευρώ, (1.000 της ατομικής και 40.000 της εταιρείας) στο εκκαθαριστικό «φορολογητέο εισόδημα από επιχειρήσεις» λογίζεται μόνον τα 1.000 ευρώ, και πολύ σωστά λογίζεται μόνον 1.000 διότι μόνον αυτό θα φορολογηθεί. Τα άλλα φορολογήθηκαν στην εταιρεία  !!

 

          Ε λοιπόν το Υπουργείο έχει «καταφέρει» και έχει ζητήσει από το Taxis το «Φορολογητέο Εισόδημα από επιχειρήσεις» και όχι το σύνολο των εισοδημάτων που δηλώνει σε διάφορα σημεία της φορολογικής του δήλωσης ο ελεύθερος επαγγελματίας !  Ως απόδειξη αυτών σας αναφέρω ότι έστω κι ας ζητούσε το σωστό πεδίο του εκκαθαριστικού , δηλαδή τα  «Αυτοτελώς φορολογούμενα ποσά», πάλι δεν θα έβγαζε σωστό αποτέλεσμα διότι εκεί  μπαίνουν και άσχετα ποσά όπως η είσπραξη ενός Τζόκερ ή ενός Λαχείου.

 

          Σας το λέω καθαρά…

 

           Πήραν στοιχεία από το «Φορολογητέο Εισόδημα από Επιχειρήσεις» μόνον και έτσι έβγαλαν συμπεράσματα εντελώς άσχετα.

 

          Τόσο άσχετα όσο άσχετος μπορεί να είναι ένας που θα διαβάσει ότι το 80% των επιχειρηματιών δηλώνουν έως 3.000 ευρώ και  θα το «φάει αμάσητο». Δεν χρειάζεται να προσπαθώ να σας πείσω με επιχειρήματα. Απλή λογική βάλτε και θα καταλάβετε τι ακριβώς συμβαίνει.  

 

          Κι όμως…

 

          Το κατάφεραν κι αυτό.

 

           Βασίσθηκαν σε λάθος στοιχεία και για τους Επαγγελματίες (όπως και στους αγρότες που είπαμε πιο πριν) και βάση αυτών των στοιχείων τεκμηριώνουν, όπου βρεθούν και όπου σταθούν, πως:  « Μη φοβάστε αγαπητοί μου επαγγελματίες !! Αφού δηλώνεται μόνο 3.000 κέρδη μη φοβάστε για υψηλό κόστος εισφορών στον ΟΑΕΕ αφού με το νομοσχέδιο που σας προτείνουμε, εμείς οι Υπουργοί, θα  συνδέεται το ύψος του εισοδήματος με το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών και εσείς εφόσον έχετε χαμηλό εισόδημα δεν πληρώνετε ακριβή ασφάλιση.»

 

 
          Αυτά λένε και με τρελαίνουν..

 

 
          Μα αν έχουν τον Θεό τους, πες ότι ήταν σωστοί οι  υπολογισμοί τους, τι στο καλό, θα θεωρούσαν ότι για όλον τον υπόλοιπο τους βίο οι επαγγελματίες θα δήλωναν 3.000 ευρώ; Και τι λογική έχει η προτροπή «δήλωσε λίγα για να πληρώνεις λίγο ΤΕΒΕ;»

 

 
          Δηλαδή είναι στιγμές που θες να πάρεις φόρα, να διαπεράσεις όχι το τζάμι του 6ου ορόφου μα τον ίδιο τον τοίχο…

 

   

 

 
Σταυρουλάκης   Αρτεμ.   Κωνσταντίνος

 

Οικονομολόγος Ανωτάτης Βιομηχανικής Σχολής Θεσ/κης   
E-mail : eurohania@yahoo.gr

 

Άρθρο υπ’ αρ. 252 / Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016.

 

 

 
Το παρόν άρθρο δημοσιεύθηκε στα Χανιώτικα Νέα (βλέπε εδώ) :

1 Σχόλιο


Recommended Comments

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...