Jump to content
  • entries
    22
  • comments
    31
  • views
    1,968

Μην ψαχνεις πια αλλου ...εδω ειναι το ταξιδι .... ( Ναι, για σενα το λεω....)

Sign in to follow this  
ΧΡΥΣΑ

213 views

Τα Μαθήματα της Ζωής

Μέσα από κάθε σχέση, ανεξάρτητα το πόσο επιτυχημένη νομίζουμε ότι ήταν, υπάρχουν ευκαιρίες για μάθηση και ανάπτυξη. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχουν επιτυχημένες ή αποτυχημένες σχέσεις. Μόνο μέσα από τα στενά και εγωιστικά ανθρώπινα πλαίσια μπορεί να υπάρξει αποτυχία, με την έννοια ότι μια σχέση μπορεί να μην εξυπηρετήσει αυτό που θα επιθυμούσαμε.

Σκοπός της ζωής και των σχέσεων δεν μπορεί να είναι άλλος από την εξέλιξη, την ανάπτυξη και το να κατανοήσουμε την πληρότητα του εαυτού μας. Η εξέλιξη τείνει από το εγώ στο εμείς, από τον εγωκεντρισμό και την χωριστικότητα, στην αγάπη και την αληθινή επικοινωνία. Το να νιώσουμε, να βιώσουμε και να κατανοήσουμε την ΑΓΑΠΗ είναι ο τελικός και υψηλότερος σκοπός κάθε σχέσης. Δεν μπορούμε να διαβούμε αυτό τον δρόμο της ανάπτυξης χωρίς να μαθαίνουμε από τα λάθη μας και παίρνουμε τα μαθήματα μας. Ας δούμε ποια είναι μερικά από τα μαθήματα πού μας προσφέρουν οι σχέσεις:

Κάθε σχέση είναι μια θαυμάσια ευκαιρία
για να εργαστεί κάποιος με σκοπό
να κατανοήσει τον εαυτό του και να εξαγνίσει τις εγωιστικές τάσεις του.
Κάθε σχέση μας προσφέρει δυνατότητες για να μάθουμε την θυσία και την συνεργασία.

Στις σχέσεις μας, ο εγωισμός μας, ο εγωκεντρισμός μας,
τα συναισθηματικά και διανοητικά μπλοκαρίσματά μας αντανακλώνται πίσω σε μας
μέσα από δυσάρεστες εμπλοκές με τον σύντροφό μας. Τα αρνητικά συναισθήματα που έχουμε σε μια σχέση δεν είναι άλλο παρά
μια αντανάκλαση της δικής μας έλλειψης αγάπης και ωριμότητας.

Κάθε σχέση συμβάλλει στην εξέλιξη μας. Όσο πιο δύσκολη η σχέση, τόσες περισσότερες και οι ευκαιρίες για μάθηση.
Μόνο μέσα από την επαφή με τον άλλο, μέσα από τις σχέσεις ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις αδυναμίες, τις ανασφάλειες και τις προσκολλήσεις μας.
Έτσι, κάθε σχέση μας βάζει το δίλημμα να υποφέρουμε ή να αναπτυχθούμε. Στην πορεία, καταλαβαίνουμε ότι στην πραγματικότητα μόνο όταν αντιμετωπίσουμε κατάματα τις ανασφάλειες και τα προβλήματα μας μπορούμε να μάθουμε και να εξελιχτούμε. Όσο πιο δύσκολη η σχέση, τόσο μεγαλύτερη η ευκαιρία για ανάπτυξη.

Κάθε σχέση μας βάζει μπροστά στην πρόκληση να μάθουμε να δίνουμε, αντί να εστιαζόμαστε στο τι παίρνουμε από τον άλλον. Οι περισσότερες σχέσεις
αποτυγχάνουν γιατί τα άτομα που μπαίνουν σ΄ αυτήν ζητάνε από τον άλλον να τους καλύψει τις ελλείψεις και τις ανάγκες του.
Κρίνουμε τον άλλο σύμφωνα με τις επιθυμίες και τις ανάγκες μας, και είναι πολλοί εκείνοι που θεωρούν τις επιθυμίες τους ανάγκη και χάνουν τον εαυτό τους μέσα σε μια σχέση. ¨όμως ο σκοπός της σχέσης δεν είναι να έχεις κάποιον άλλον που να μπορεί να σε γεμίσει. Είναι το να έχεις έναν άλλο με τον οποίο
να μπορείς να μοιραστείς την πληρότητά σου.

Κάθε άτομο με το οποίο κάνουμε σχέση είναι
το σωστό άτομο για το επίπεδο της εξέλιξής μας.
Εμείς στην ουσία προσκαλούμε στην ζωή μας τον σύντροφό μας για να μάθει κάποιο συγκεκριμένο μάθημα που πρέπει να πάρουμε σε εκείνη την φάση της ζωής μας. Όταν λέτε ότι μπλέξατε με λάθος άτομο, στην ουσία ομολογείτε ότι δεν μπορέσατε να διακρίνετε την ευκαιρία για ανάπτυξή σας και νικηθήκατε από τις προσκολλήσεις και τις ανασφάλειές σας.

Κάθε σχέση μας προσφέρει την ευκαιρία
να κατανοήσουμε και να αποδεχτούμε το διαφορετικό
, αυτό που βαδίζει παράλληλα με εμάς, αλλά δεν ταυτίζεται με εμάς. Συνεπώς, όσο πιο διαφορετικός είναι ο άλλος, τόσο περισσότερο κέρδος θα έχουμε να μπορέσουμε να τον αποδεχτούμε και να μην τον επικρίνουμε γι΄ αυτό που είναι ή να προσπαθούμε να τον αλλάξουμε.

Κάθε χωρισμός, κάθε διαζύγιο είναι μια
ευκαιρία και μια πρόκληση
να μάθουμε να απελευθερώνουμε τον εαυτό μας και τον άλλον. Να μάθουμε να κατανοούμε, να συγχωρούμε και να μαθαίνουμε ότι
μέσα σε κάθε τέλος υπάρχουν οι σπόροι για μια καινούργια αρχή.
Η ελιά είναι ένας θαυμάσιος καρπός, αλλά για να βγει το πολύτιμο λάδι πρέπει να τριφτεί, να πιεστεί, να συνθλιβεί. Μόνο μέσα από την τριβή με την απώλεια και τον πόνο, την επαφή με τον θάνατο- κάθε χωρισμός είναι ένας μικρός θάνατος, με την έννοια ότι τελειώνει μια φάση στην ζωή μας- βγαίνει το πολύτιμο λάδι της εμπειρίας της ζωής,
αναπτυσσόμαστε και κατανοούμε τον εαυτό μας καλύτερα.

Sign in to follow this  


3 Comments


Recommended Comments

Χρύσα, συμφωνώ με το δημοσίευμά σου, όντως θα πρέπει να μάθουμε.. να μας κατανοήσουμε.. να μας ξεπεράσουμε..

"Θρησκευτική" η προσέγγισή σου..

Όμως.. όμως.. υπάρχει και η ζωή.. η ουσία της.. η παραφροσύνη της.. η φλόγα.. η πυράκτωση.. δεν θα ζήσουμε..? αυτή την παράμετρο δεν θα πρέπει να την προσεγγίσουμε..?

Το ίδιο το σύμπαν.. ο ρυθμός του.. αείζωον πυρ.. δεν θα πρέπει και μεις να εναρμονιστούμε στο βαθμό που μας επιτρέπεται από την ίδια τη φύση μας.. και όσοι τα καταφέρουν και πέρα απ' αυτήν, ξεπερνώντας τα όρια του ορίζοντα..?

Θα μου πεις ψευδαισθήσεις... και τι είναι η ζωή μας.. θα μπορούσα να απαντήσω.. αρκεί η επιλογή μας να είναι συνειδητή.. ή και ασυνείδητη καμιά φορά ..

δεν ξέρω.. να.. μου άρεσαν αυτά που διάβασα εδώ και ...

αλλά δεν με κάλυψαν σφαιρικά..

Share this comment


Link to comment

Δεν ζουμε μια ζωη σφαιρικη.

Ζουμε και δεν ζουμε συγχρονως..

Ειμαστε εδω, αλλα λειπουμε απο καπου αλλου.

Share this comment


Link to comment
Δεν ζουμε μια ζωη σφαιρικη.

Ζουμε και δεν ζουμε συγχρονως..

Ειμαστε εδω, αλλα λειπουμε απο καπου αλλου.

Και είναι καλό που είμαστε Και εδώ.. σ' αυτή την στιγμή του "ανοίγματος" προς τον κόσμο.

Ας προσπαθήσουμε να την προσεγγίσουμε "σφαιρικά", έστω και μέσα από το "εδώ".. και τις "δυνατότητες" που μας παρέχει, και ποιος ξέρει ίσως καταφέρουμε να μην λείπουμε και από το κάπου αλλού (από τη ζωή την ίδια..). Πρώτα μορφοποιούμε στο νου μας κάτι και μετά το υλοποιούμε. "Εδώ" θα μπορούσε να είναι ένας από τους χώρους της "μορφοποίησής του".., μέσω ψυχονοητικών διαδικασιών. Ας μην βάζουμε και "εδώ", σ' αυτό το matrix, όρια.

Έχει συμβεί σε πολλούς ανθρώπους, ένα βιβλίο να τους αλλάξει τη ζωή, πόσο μάλλον ένα ανοιχτό φόρουμ συζητήσεων, όπου η σχέση επικοινωνίας δεν είναι μονοεπίπεδη, αλλά πολύπλευρη και πολυεπίπεδα διαδραστική.. Θα μπορούσε να αποτελέσει μια φωτεινή στιγμή ανοίγματος προς τον κόσμο που μας αποκαλύπτεται, καθώς εμείς αποκαλυπτόμαστε προς αυτόν.

Υ.Γ. μην μου "γκρινιάξεις" για τον τρόπο που τα γράφω, άσε με να τα εκφράσω όπως τα "βιώνω" και μου βγαίνουν.. :)

Δεν ξέρω πως αλλιώς να τα μεταφέρω, νομίζω πως αν προσπαθήσω σε άλλο τόνο γραφής, θα χάσουν την αξία τους, και τα θεωρώ πολύ σημαντικά, όλα αυτά που συζητάμε "εδώ".

Share this comment


Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...