Jump to content

doctor's Blog

  • entries
    38
  • comments
    31
  • views
    2,263

ΨΩΜΙΑΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, Ο ΤΕΛΕΙΟΣ ΔΗΜΑΓΩΓΟΣ

Sign in to follow this  
doctor

96 views

Ο μάγκας ο Σαλονικιός

Του ΦΑΙΔΩΝΑ ΜΑΛΙΓΚΟΥΔΗ

Η τρέχουσα επικαιρότητα, που, κατά κανόνα, προσδιορίζει και το περιεχόμενο του ημερήσιου γραπτού λόγου, μας υποχρεώνει να καταπιαστούμε σήμερα (χωρίς ιδιαίτερο, είναι αλήθεια, ενθουσιασμό) με την, τηλεοπτική κατά κύριο λόγο, εικόνα, με την οποία μετέχει στα δημόσια δρώμενα των ημερών ο αξιότιμος κύριος νομάρχης της Θεσσαλονίκης.

Μια σκιαγράφηση θα επιχειρήσουμε σήμερα, τονίζοντας κυρίως τα διαχρονικά τυπολογικά χαρακτηριστικά που εμφανίζει η (τηλεοπτική) εικόνα του προσώπου αυτού των ημερών. Χαρακτηριστικά τα οποία, με άλλα λόγια, συνθέτουν το πανάρχαιο, όσο και διαχρονικό, πορτρέτο ενός πρωταγωνιστή της δημόσιας ζωής: του δημαγωγού.

Πριν προχωρήσουμε ωστόσο στο κυρίως αντικείμενο, ας προτάξουμε μια παρένθετη και ad hoc επισήμανση: με τη γραφική εικόνα του «Σαλονικιού μάγκα με παντελόνια που δεν πουλάει τα καρντάσια του» που έσπευσαν να προβάλουν με ιδιαίτερο ζήλο όλα τα τηλεοπτικά κανάλια, προσέφερε ο κύριος νομάρχης μια σημαντική υπηρεσία στην παράταξή του, περισπώντας την προσοχή της κοινής γνώμης από το κυρίαρχο κοινωνικό φαινόμενο των ημερών μας, που δεν είναι άλλο από τη διαφθορά που βασιλεύει στις τάξεις των αιρετών μας αρχόντων.

Το πρώτο και κατ' εξοχήν τυπολογικό χαρακτηριστικό, το οποίο και κατατάσσει τον αξιότιμο κ. νομάρχη στην πανάρχαια κοινωνική κατηγορία των δημαγωγών, είναι η απόλυτη προτεραιότητα την οποία δηλώνει ότι αποδίδει στη «λαϊκή βούληση». Χαρακτηριστικό που περιγράφεται στην ειδική βιβλιογραφία με τον τεχνικό όρο majorita-rianism (πλειοψηφισμός) και το οποίο θέλει ως αυθεντικό εκφραστή του τον έναν και μοναδικό ηγέτη, ο λόγος του οποίου ταυτίζεται με τη φωνή των ακραιφνών γηγενών.

«Σαλονικιώτικος» λοιπόν ο λόγος του κ. νομάρχη, με τους απαραίτητους σολοικισμούς, που αφουγκράζεται ο λαός «του», και ο οποίος στις 15 Οκτωβρίου (με ένα ποσοστό 42%, όπως προβλέπει) θα τον «δικαιώσει» από τη λάσπη που πετούν τώρα εναντίον του (ή, κατά τον ίδιο, τις κατηγορίες που «επισυνάπτουν» εναντίον του) οι κάθε λογής επίβουλοι αντίπαλοί του. Ενα ιδεολογικό γνώρισμα κοινό σε ολόκληρο το φάσμα των πολιτικών σχημάτων εκείνων που θέτουν σε υποδεέστερη μοίρα τους δημοκρατικούς θεσμούς αλλά και τη νομική κουλτούρα.

Ενα δεύτερο χαρακτηριστικό που κατατάσσει τυπολογικά τη δημόσια εικόνα του κ. νομάρχη στην κατηγορία των δημαγωγών είναι ο επιδεικτικός ευσεβισμός που σπεύδει, με κάθε ευκαιρία, να προβάλλει δημόσια. Χαρακτηριστικό το οποίο δεν ανιχνεύεται βέβαια σε όλες τις ευρωπαϊκές παραλλαγές του ακροδεξιού λαϊκισμού, της δημαγωγίας, και χαρακτηρίζει μάλλον τις βαλκανικές και παραμεσόγειες κοινωνίες.

Ο αντι-ελιτισμός είναι το τρίτο τυπολογικό χαρακτηριστικό που αντανακλάται από το δημόσιο λόγο του κ. νομάρχη.

Η δημόσια καταγγελία του ότι τα Μέσα Ενημέρωσης κυριαρχούνται από μια ολιγάριθμη κάστα (τη «δημοσιογραφική αλητεία των Αθηνών») που δρα συνωμοτικά στο σκοτάδι, είναι ένα ακόμη στερεότυπο γνώρισμα της δημαγωγίας, του δεξιού λαϊκισμού.

Τα απλουστευτικά σχήματα που, είναι αλήθεια, έχουν απήχηση στη λαϊκή μάζα τού τοπικού πατριωτισμού, που θέλει τους καλούς και τους σωστούς Ελληνες να κατοικούν γύρω από το καμπαναριό της ενορίας και τους επίβουλους «ξένους» να είναι αμφιβόλου ανδρισμού, «φραπεδόμαγκες με στριγκ», είναι ένα χαρακτηριστικό το οποίο δεν κουράζεται να προβάλλει ο κ. νομάρχης.

Αθηναίοι εναντίον Θεσσαλονικέων: μια αντίθεση, χωρίς κανένα έρεισμα στην πραγματικότητα, η καλλιέργεια της οποίας δεν εξυπηρετεί παρά δημαγωγικούς σκοπούς.

Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς σήμερα ποια θα είναι η έκβαση του αγώνα στον οποίο επιδίδεται ο κ. νομάρχης, με τα δικά του μέσα, το πιθανότερο είναι ότι μετά τη 15η Οκτωβρίου θα βρει πράγματι τη «δικαίωση», όπως ο ίδιος την επιδιώκει. Στο συντάκτη του σημερινού σημειώματος δεν μένει, συνεπώς, τίποτε άλλο παρά να υπενθυμίσει την απόφανση, την οποία διατύπωσε ένας μεγαλοαστός πολιτικός, ο W. Rathenau, υπουργός Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης, λίγο πριν πέσει θύμα πολιτικής δολοφονίας από τους Ναζί:

«Η δημοκρατία ταυτίζεται με τη λαϊκή κυριαρχία μόνον στην περίπτωση ενός πολιτικά ενσυνείδητου λαού. Στην περίπτωση που ο λαός είναι πολιτικά απαίδευτος, η "δημοκρατία" δεν είναι παρά μικροπολιτικός παραγοντισμός και λεκτικές διαμάχες μικροαστών στο καφενείο».

[email protected] gr

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 21/09/2006

***************

Νόμιζα ότι ο Ψωμιάδης το έπαιζε κακομοίρης.

Τελικά κατάλαβα ότι δεν παίζει θέατρο.

Ψηφίστε τον...

Εδώ οι Αμερικάνοι ψήφισαν τον Μπους...

doctor

Sign in to follow this  


0 Comments


Recommended Comments

There are no comments to display.

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...