Προς το περιεχόμενο
  • entries
    38
  • comments
    31
  • views
    3.081

Η Αθήνα μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες


doctor

393 views

2 χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Για άλλη μια φορά, οι τότε χαρακτηριζόμενοι ως γραφικοί, αρνητικοί, μεμψίμοιροι, περιθωριακοί, ακόμη και ... ανθέλληνες, επιβεβαιώθηκαν.

Και μάλιστα επιβεβαιώθηκαν μόλις δύο μήνες μετά τους Αγώνες:

http://ta-nea.dolnet.gr/data/D2004/D1030/1el18a.gif

Πόσο μάλλον, μετά από ... 2 χρόνια!

Απολαύστε:

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 13/8/2006

Τα όμορφα στάδια που όμορφα καίγονται

Της ΚΑΤΙΑΣ ΜΑΚΡΗ

Το Λονδίνο θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2012. Το κεντρικό του στάδιο θα είναι 80.000 θέσεων, αλλά είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε μεταολυμπιακά να μετατραπεί σε ένα γήπεδο με 20.000 καρέκλες. Το κολυμβητήριό τους πάλι αποτελείται από πολλές πτυσσόμενες πισίνες! Την επομένη των Αγώνων θα ξεστηθούν και θα πάνε σε άλλες βρετανικές πόλεις ή σε αφρικανικές χώρες. Το αγγλικό σκεπτικό είναι «Να μην πάθουμε ό,τι οι καημένοι οι Ελληνες που έχτισαν μεγαθήρια και δεν ξέρουν τι να τα κάνουν».

Δύο χρόνια μετά τις περήφανες ημέρες των Ολυμπιακών της Αθήνας, γίναμε πάλι παράδειγμα προς αποφυγήν.

Δικαίως, αφού απ' το σύνολο των γηπέδων που χτίστηκαν με κόστος από 40 έως 60 εκατ. ευρώ έκαστο, για δύο έχουν υπογραφεί συμβάσεις με ιδιώτες -μιας κατ' ευφημισμόν «μεταολυμπιακής αξιοποίησης»- ενώ άλλα 6 θα φιλοξενήσουν υπουργεία ή δημόσια κτίρια. Ποια ήδη «ιδιωτικοποιήθηκαν;».

* Το Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου, που στοίχισε 60.782.177,64 ευρώ, μετατρέπεται -με σύμβαση για 40 χρόνια- σε θεόρατο εμπορικό κέντρο και από την ολυμπιακή του μορφή μένει μόνο το κέλυφος.

* Το γήπεδο στο Γουδί παραχωρήθηκε σε ιδιώτη για καλλιτεχνικές και άλλες εκδηλώσεις, ενώ η κυβέρνηση είναι κοντά στην υπογραφή σύμβασης και για το κτίριο που χρησιμοποιήθηκε ως κέντρο τύπου στο Μαρούσι.

Ολα όμως θέλουν να τα ξεφορτωθούν, γι' αυτό τα κρατούν κλειστά, ακολουθώντας τον άγραφο νόμο της κτηματομεσιτικής αγοράς: «Οταν θες να μεταβιβάσεις ένα σπίτι δεν το μισθώνεις, γιατί μετά δεν θα μπορείς να κάνεις έξωση στον ενοικιαστή». Ετσι, αθλητικοί σύλλογοι και πολίτες κοιτούν τα λουκέτα.

Σε καμιά πόλη η μεταολυμπιακή αξιοποίηση δεν αποδείχθηκε εύκολη υπόθεση, αλλά και καμιά δεν άργησε τόσο και δεν απογοήτευσε τόσο πολύ τον κόσμο που πλήρωσε...

Η σύγκριση με τη Βαρκελώνη και το Σίδνεϊ είναι χαστούκι για την Αθήνα:

* Η πρωτεύουσα της Καταλονίας έφτιαξε μόνο 8 στάδια, εκ των οποίων τα δύο ήταν προκάτ. Δεν επένδυσε σε μεγαθήρια και έριξε όλα τα λεφτά για να αλλάξει η πόλη. Γκρέμισε τους παλιούς τοίχους που «έκοβαν» τη Βαρκελώνη από τη θάλασσα, ξήλωσε τις σιδηροδρομικές γραμμές κι έφτιαξε μια παραλία 15 χλμ. με ξενοδοχεία, γκαλερί και συνεδριακά κέντρα.

Οσο για τα 5.000.000 δολ., που ήταν το κέρδος των Αγώνων; Το «Ιδρυμα Ολυμπιακή Βαρκελώνη» τα επανεπένδυσε για έργα εξωραϊσμού, με αποτέλεσμα σήμερα η ανεργία στη Καταλονία να κυμαίνεται στο μισό απ' ό,τι σ' όλη την υπόλοιπη Ισπανία.

* Το Σίδνεϊ άργησε δύο χρόνια για να ανοίξει το homebush bay (17 χλμ. μακριά), αλλά σήμερα είναι το μεγαλύτερο πάρκο ψυχαγωγίας στον κόσμο. Ούτε οι Αυστραλοί αποδείχθηκαν άγιοι. Το 2002 πούλησαν έναντι 70 εκατ. δολ. (για 7 χρόνια) το δικαίωμα χρήσης του ονόματος του Ολυμπιακού Σταδίου σε μεγάλη εταιρεία τηλεπικοινωνιών (Telstra, λέγεται το στάδιο σήμερα) και μ' αυτά τα χρήματα δημιούργησαν την εταιρεία «Sydney Olympic Park» ως φορέα διαχείρισης της έκτασης.

Εδωσαν πολλές χρήσεις σε ιδιώτες, οι οποίοι κάποια γήπεδα τα μετέτρεψαν σε εμπορικά ή συνεδριακά κέντρα, έχτισαν ξενοδοχεία, ενώ ακόμη κι οι ολυμπιακές πισίνες, όπως διαφημίζεται στο site τους, διατίθενται για δεξιώσεις.

* Στην Αθήνα η επέτειος της διετίας συμπληρώνεται σήμερα. Πόσες ακόμη θα περάσουν έως ότου βρεθεί μια λύση (έστω κι όχι η ιδανική) για τα στάδια;

Ακολουθεί αφιέρωμα της Ελευθεροτυπίας:

http://www.enet.gr/online/online_text/c=11...512940,11330540

************

Ελπίζω να κατάλαβαν και οι τελευταίοι ευκολόπιστοι ότι όλες οι εγκαταστάσεις έγιναν χωρίς κανέναν απολύτως σχεδιασμό για την μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες χρήση τους.

Όλες οι εγκαταστάσεις έγιναν με μόνο κριτήριο την μίζα, την ρεμούλα και τις αδιαφανείς διαδικασίες.

Το φαγοπότι των Ολυμπιακών Αγώνων, μαζί με την φούσκα του Χρηματιστηρίου απέδειξαν πόσο ηλίθιος είναι ο ελληνικός λαός στην πλειοψηφία του, που παρά την κατάφωρη κοροϊδία που υπέστη, συνεχίζει και στηρίζει πολιτικά και εκλογικά τα δύο κόμματα που έχουν ρημάξει την Ελλάδα.

Ο κάθε λαός έχει τους κυβερνώντες που του αξίζουν...

Τα ΜΜΕ φλόμωσαν τον κόσμο τότε με μαλακίες, του στυλ μετά τους Αγώνες η Αθήνα θα γίνει ... Βαρκελώνη κ.λπ. και ΚΥΡΙΩΣ παρουσίαζαν όσους αντιδρούσαν σε αυτό το καραγιοζιλίκι, σε αυτή την πλαστική φιέστα ως γραφικούς...

Σήμερα τα ίδια ΜΜΕ δείχνουν τα αφημένα στην τύχη τους στάδια αλλά κανένας δεν ασχολείται στην χώρα αυτή του ωχαδερφισμού και της αδιαφορίας...

doctor

2 Σχόλια


Recommended Comments

Θλίψη και οργή προκαλεί η εικόνα πλήρους εγκατάλειψης των Ολυμπιακών έργων.

Όπως κατέγραψε το αποκλειστικό ρεπορτάζ του ALPHA και του Σπύρου Λάμπρου, στις εγκαταστάσεις του Φαληρικού Δέλτα τα κτίρια και οι υποδομές όχι μόνο ρημάζουν, αλλά είναι και «ξέφραγο αμπέλι», καθώς δεν υπάρχει μέριμνα για τη φύλαξή τους.

Όσο για τους αρμοδίους, την εταιρεία Ολυμπιακά Ακίνητα και το υπουργείο Πολιτισμού, επιρρίπτουν ο ένας την ευθύνη στον άλλον.

Ένα ανοιχτό παράθυρο, ένα σπασμένο τζάμι και μια παραβιασμένη πόρτα ανοίγουν τον δρόμο για να μπει οποιοσδήποτε, όποτε θέλει, στο εσωτερικό των εγκαταστάσεων του Beach Volley και του Tae Kwon Do στο Παλαιό Φάληρο.

Στα κτίρια που χρησιμοποιήθηκαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες, τώρα η φύλαξη είναι ανύπαρκτη και η εγκατάλειψη κάτι παραπάνω από ορατή.

Όταν το συνεργείο του ALPHA μπήκε στο χώρο του Beach Volley, ο συναγερμός χτύπησε, αλλά κανείς δεν αντιλήφθηκε ότι κάτι δεν πάει καλά και μάλιστα μέρα-μεσημέρι. Η κάμερα και ο ρεπόρτερ του ALPHA κινήθηκαν ανενόχλητοι σε όλους τους χώρους, σε όλους τους ορόφους.

Η κάμερα και ο Σπύρος Λάμπρου μπήκαν στον κεντρικό χώρο ελέγχου. Στους πίνακες ηλεκτροδότησης όλα είναι ακόμη σε λειτουργία. Οι πίνακες στην διάθεση του καθενός να πατήσει οποιοδήποτε κουμπί. Βγαίνοντας από το κτίριο οι περαστικοί υπέδειξαν στο τηλεοπτικό συνεργείο ακόμα μία είσοδο στον χώρο του Tae Kwon Do. Περιμετρικά τα πάντα είναι κατεστραμμένα. Πυροσβεστήρες άδειοι, σκουπίδια παντού, γυμνά καλώδια, ακόμα και κομματιασμένοι ηλεκτρονικοί υπολογιστές πεταμένοι στον χώρο. Ίδια η κατάσταση με πέρσι. Μόνο που τότε οι πόρτες και τα παράθυρα των κτιρίων ήταν κλειστά.

Φέτος λοιπόν η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερα. Φύλακες υπάρχουν, αλλά αν δεν ψάξεις, δεν θα σε βρουν. Ο Σπύρος Λάμπρου έψαξε λοιπόν για τους φύλακες και τον υπεύθυνο, αλλά βρήκε μόνο δύο security, οι οποίοι είπαν ότι μόνοι τους δεν μπορούν να ελέγξουν τόσο μεγάλη έκταση.

http://www.alphatv.gr/index.asp?a_id=90&news_id=16893

Συνδέστε για να σχολιάσετε

Αυτά έλεγαν πριν τους αγώνες οι "μεμψίμοιροι" και όσοι δεν έφαγαν το δόλωμα της Γιάννας:

Με το αίμα των εργατών

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες εμφανίζονται ως "εθνική υπόθεση", ως ένα γεγονός που μας αφορά όλους και το οποίο πρέπει να στηρίξουμε όλοι. Μας λένε πως από την επιτυχή διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων θα κερδίσει όλη η χώρα, ενώ μια αποτυχία θα έχει αρνητικές συνέπειες για όλους μας.

Για μας οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ανεπιθύμητοι. Το μεροκάματο του τρόμου στα Ολυμπιακά έργα και τα εργατικά "ατυχήματα" δεν μπορούν να θεωρούνται περίπου ως "παράπλευρες απώλειες" προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της "Μεγάλης Ιδέας", η επιτυχής διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων.

Αντιστεκόμαστε στη συνωμοσία της σιωπής: τα Ολυμπιακά έργα χτίζονται με το αίμα και τις ζωές ελλήνων και ξένων εργατών. Αυτοί που οργανώνουν και στηρίζουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αυτοί που κερδοσκοπούν και επωφελούνται θα πρέπει σύντομα να λογοδοτήσουν.

ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΑΝΤΙ-2004

http://www.iospress.gr/ios2004/ios20040502a.htm

doctor

Συνδέστε για να σχολιάσετε

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...