Jump to content

doctor's Blog

  • entries
    38
  • comments
    31
  • views
    2,258

Τοπικές μαφίες «κυβερνούν» τις παραλίες

Sign in to follow this  
doctor

93 views

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΞΙΝΟΥ (Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών)

Μετά από ένα χειμώνα εξαντλητικό και ψυχοφθόρο στην τσιμεντούπολη, με την κακή ποιότητα ζωής, χωρίς πράσινο, χωρίς ελπίδα, ο κάθε «Αθηναίος» προσπαθεί να βρει τρόπο να αποδράσει από το καμίνι και, συνήθως, προτιμάει να καταφεύγει κοντά στη θάλασσα.

«Καλά να πάθει». Ελα όμως που, όπου υπάρχει πλέον παραλία, όπου υπάρχει αιγιαλός, είναι κατειλημμένος από «καφετέριες» ή «εκχωρήσεις μίσθωσης ομπρελών κ.λπ.», που έχουν μετατραπεί σε νυχτερινά κέντρα. Φθάνεις λοιπόν στον προορισμό σου, ωραία και καλά, προσπαθείς να αποξενωθείς από τα προβλήματά σου, να αποστασιοποιηθείς από τις πιεστικές καθημερινές ενασχολήσεις. Να ηρεμήσεις. Να διακόψεις το καθημερινό άγχος σου. Εχεις ήδη αρχίσει να προετοιμάζεσαι ψυχολογικά γι' αυτή την αλλαγή, «ως μάννα εξ ουρανού», έτοιμος να φορτώσεις τις μπαταρίες σου. Ξαφνικά εκεί, στο ενδιάμεσο, μόλις προσπαθείς να μεταβείς σε άλλη διάσταση, ευχάριστη, ακούς μια «μουσική» στη διαπασών και πετάγεσαι επάνω.

Ποιος γείτονας έβαλε τόσο δυνατά τη μουσική; Και ανακαλύπτεις ότι ο «γείτονας» είναι ο μισθωτής του αιγιαλού, πράγματος εκτός συναλλαγής, που, για μια χούφτα ευρώ, τον μετέτρεψε σε κέντρο αναψυχής. Τι κι αν δεν έχει άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος, τι κι αν το κέντρο του είναι σφραγισμένο. Αυτός είναι ο απόλυτος άρχων και κυρίαρχος, και τσιμουδιά όλοι σας. Α, σκέφτεσαι, θα καλέσω την Αστυνομία μας, να παρέμβει και να ελέγξει την παρανομία. Αντε να πάρω αύριο, γιατί έχει αρχίσει να βραδιάζει και θα χαλαρώσω οριστικά, χωρίς να συγχίζομαι.

Ελα μου όμως, που μετά τη μία, άλλες «επιχειρήσεις» (καφετέριες τις ονόμασαν, νυχτερινά μπαρ τις γνωρίζουν), που έχουν κάνει κατάληψη του αιγιαλού, θυμίζουν με τη «μουσική τους» πολεμικό συναγερμό. Ολο και πιο δυνατά, να καταλάβουμε όλη την περιοχή. Να γνωρίζουν ότι εμείς είμαστε τ' αφεντικό του καλοκαιριού, ότι η περιοχή είναι υπό το δικό μας έλεγχο. Η ωραία αυτή και φιλόξενη ατμόσφαιρα, διάρκειας τουλάχιστον 4 ωρών, τουτέστιν μέχρι τις 5 τα ξημερώματα, υποχρεωτικά σε συντροφεύει μέχρι το πρωί, σπάζοντάς σου κυριολεκτικά τα νεύρα.

Ε, αρκετά, αναρωτιέσαι, ήλθε η ώρα να καλέσω την Αστυνομία. Ευγενικά, ευγενέστατα απευθύνεσαι στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής, για να εισπράξεις έκπληκτος την πρώτη απάντηση της χαμογελαστής «αστυνόμευσης». «Ε, δε βαριέσαι, παντού συμβαίνουν αυτά. Θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε». Μα λειτουργούν παράνομα, είναι ποινικά αδικήματα, αντιτείνεις και επιμένεις. Για να σε ξεφορτωθεί σε ημιδιαβεβαιώνει, με βαριά καρδιά ομολογουμένως, ότι κάτι θα γίνει. Αρχίζεις να αισθάνεσαι, πλέον, άσχημα. Σκέφτεσαι: μήπως εγώ έχω διαπράξει κάποιο παράπτωμα ή και παρανομία, ιδιαίτερα όταν στη συνέχεια αντιλαμβάνεσαι ότι όχι μόνον ουδέν έπραξαν τα αστυνομικά όργανα, αλλά μόλις διαμαρτυρόσουν, αυτομάτως η εκκωφαντική μουσική σταματούσε για ένα δεκάλεπτο, για να ξαναρχίσει με ακόμη μεγαλύτερη ένταση. Δίνοντάς σου, έτσι, την απάντηση για το «ποιος κάνει κουμάντο».

Ολες οι προσπάθειες για το αυτονόητο, την εφαρμογή του νόμου, πέφτουν στο κενό. Σε γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια. Ετσι οι επιφορτισμένοι με την αστυνόμευση της περιοχής, στην καλύτερη περίπτωση ακούν τη διαμαρτυρία σου, και στη χειρότερη δεν σηκώνουν το τηλέφωνο. Και φυσικά ούτε λόγος να γίνεται για έλεγχο και εφαρμογή του νόμου. Οσες φορές, ακόμη και εγγράφως, και να επιστήσεις την προσοχή τους στις υποχρεώσεις και τα καθήκοντά τους, που είναι απλά για κάθε ευνομούμενη χώρα. Μήνυση για μία σειρά παραβιάσεων του Ποινικού Κώδικα και κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας. Τι ξεστόμισα; Ευνομούμενη πολιτεία; Τι είναι πάλι τούτο; Πώς το θυμηθήκαμε; Σε ποια χώρα ζούμε; Ετσι λοιπόν, τόσο ήρεμα, ξέγνοιαστα οι παραθεριστές αντλούν δυνάμεις για να επιστρέψουν στις δουλειές τους μετά 10, 15, 20 μέρες. Βλασφημώντας την ώρα και τη στιγμή που εγκατέλειψαν το «τσιμεντένιο άστυ», που αρχίζει και φαντάζει ως μικρότερο κακό.

Αφού λοιπόν δεν μπορείς, εξαντλώντας όλο σου το είναι, να πείσεις τους εντεταλμένους με την αστυνόμευση να πράξουν το καθήκον τους, τι απομένει άραγε; Ασφαλώς, θα μου πείτε, η προσφυγή στη Δικαιοσύνη, το ύστατο καταφύγιο του κάθε πολίτη. Καμία αμφιβολία περί αυτού.

Είναι όμως τραγικό, οδυνηρό, ψυχοφθόρο, προσβλητικό, απάνθρωπο, και δεν ξέρω ποιος χαρακτηρισμός άλλος ταιριάζει, να γίνεσαι ένα ακόμη θύμα βάναυσης μεταχείρισης -γιατί περί αυτού πρόκειται, όταν σε αντιμετωπίζουν μ' αυτόν τον επαίσχυντο τρόπο- προσπαθώντας να τους πείσεις να σε προστατεύσουν, όπως έχουν υποχρέωση, και αυτοί να σφυρίζουν αδιάφορα, λες και κάνουν αγγαρεία.

Ξέρω ότι χιλιάδες παραθεριστές υποφέρουν από όλες αυτές τις ημιπαράνομες, έως παράνομες, επιχειρήσεις, που ασεβούν έναντι του νόμου, περιφρονούν το Κράτος Δικαίου και συμπεριφέρονται ως νονοί, έχοντας προφανώς κάλυψη. Πρόσφατη είναι και η έρευνα εισαγγελέα Εφετών για τα όσα συμβαίνουν στην περιοχή δικαιοδοσίας του, με διαπιστώσεις που προσβάλλουν τη στοιχειώδη λειτουργία του Κράτους Δικαίου. Οταν οι παραβιάσεις αυτές είναι συστηματικές και κατάφωρες, προκαλώντας το κοινό περί δικαίου αίσθημα και οδηγώντας σε αγανάκτηση χιλιάδες παραθεριστές, όχι τόσο για όλους αυτούς τους παρανομούντες, αλλά περισσότερο γι' αυτούς που, αν δεν τους καλύπτουν, στην καλύτερη περίπτωση τους ανέχονται -γιατί άραγε- εύκολα αναρωτιέται κανείς τελικά, ποιος κυβερνά αυτές τις περιοχές. Οι τοπικές αρχές ή οι τοπικές μαφίες; Χωρίς να ξεχνούμε ότι ίσως τη βασικότερη ευθύνη φέρουν και αυτοί που εκμισθώνουν τους αιγιαλούς με ευτελές τίμημα, παραβιάζοντας το Σύνταγμα και ζημιώνοντας το κράτος.

ΥΓ. Κάθε ομοιότητα με πρόσωπα και γεγονότα, μπορεί να είναι και συμπτωματική

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 04/08/2006

http://www.enet.gr/online/online_fpage_text/id=98411180

Sign in to follow this  


0 Comments


Recommended Comments

There are no comments to display.

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...