Jump to content

doctor's Blog

  • entries
    38
  • comments
    31
  • views
    2,258

Παραπομπή της Ελλάδας για τον βιολογικό καθαρισμό

Sign in to follow this  
doctor

90 views

Παραπομπή της Ελλάδας για την απουσία βιολογικού καθαρισμού σε 24 πόλεις

Η Ελλάδα παραπέμπεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή δεν εξασφάλισε την κατάλληλη επεξεργασία των αστικών λυμάτων σε 24 πόλεις και κωμοπόλεις, αποφάσισε την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η προθεσμία για τη λειτουργία των υποδομών αυτών έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2000.

biologikos11.jpg

Η Επιτροπή επισημαίνει ότι τα λύματα μπορεί να μεταφέρουν από παθογόνους μικροοργανισμούς, και περιέχουν επίσης θρεπτικά στοιχεία, όπως άζωτο και φώσφορο, τα οποία προκαλούν υπερβολική ανάπτυξη των φυκιών (ευτροφισμός) και να υποβαθμίσει έτσι τα οικοσυστήματα.

Κύμφωνα με την κοινοτική οδηγία για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων (91/271/ΕΚ), οι πόλεις και οι κωμοπόλεις με πληθυσμό άνω των 15.000 κατοίκων οφείλουν να διαθέτουν αποχετευτικά δίκτυα για τη συλλογή των λυμάτων τους καθώς και εγκαταστάσεις δευτεροβάθμιας επεξεργασίας λυμάτων (δηλαδή βιολογικής επεξεργασίας), ώστε οι ρύποι να απομακρύνονται πριν από τη διοχέτευσή των λυμάτων στη θάλασσα ή στα γλυκά νερά.

Από την Κατερίνη έως το Ηράκλειο

Η Επιτροπή υποστηρίζει ότι στην Ελλάδα, 24 πόλεις και κωμοπόλεις των 15.000 και άνω κατοίκων δεν διαθέτουν αποχετευτικά συστήματα και εγκαταστάσεις δευτεροβάθμιας επεξεργασίας.

Πρόκειται συγκεκριμένα για την Αρτέμιδα, τη Ραφήνα, τη Νέα Μάκρη, το Κορωπί, το Μαρκόπουλο, τα Μέγαρα, τα Ν. Κυδωνιά, τα Μάλια, τη Χρυσούπολη, τον Γαλατά του Πόρου, την Τρίπολη, την Κατερίνη, την Πρέβεζα, το Λιτόχωρο, τη Ζάκυνθο, την Αλεξάνδρεια, την Λευκίμη, τη Ναύπακτο, την Ηγουμενίτσα, την τουριστική ζώνη της Θεσσαλονίκης, το Ηράκλειο, την Έδεσσα, την Κάλυμνο και την Παροικιά της Πάρου. Η Επιτροπή θεωρεί ότι επεξεργασία των λυμάτων δεν πραγματοποιείται στις εν λόγω πόλεις και κωμοπόλεις παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα δικαιούται και έχει λάβει σημαντική κοινοτική χρηματοδότηση από τα Διαρθρωτικά Ταμεία και το Ταμείο Συνοχής για τη βελτίωση της περιβαλλοντικής υποδομής της.

Η τελική γραπτή προειδοποίηση για παράβαση της σχετικής οδηγίας απεστάλη στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 2005. Η Κομισιόν σημειώνει ότι από τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην απάντηση των ελληνικών αρχών προκύπτει σαφώς πως σε ορισμένους οικισμούς της ανατολικής Αττικής (Αρτεμις, Ραφήνα, Νέα Μάκρη, Κορωπί) δεν έχουν καν ξεκινήσει οι διαδικασίες αδειοδότησης για την κατασκευή της αναγκαίας υποδομής.

Στους περισσότερους από τους υπόλοιπους οικισμούς, οι κατασκευές έχουν αρχίσει αλλά θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να τεθούν σε πλήρη λειτουργία τα συστήματα συλλογής και επεξεργασίας λυμάτων, καταλήγει η απόφαση της Πέμπτης.

Και για τα απόβλητα των πλοίων

Εκτός από το θέμα των ακατέργαστων λυμάτων, η Επιτροπή αποφάσισε την παραπομπή της Ελλάδας και τεσσάρων ακόμα χωρών -Γαλλία, Ιταλία, Φινλανδία, Πορτογαλίας- επειδή «δεν τήρησαν την κοινοτική νομοθεσία σχετικά με τη βελτίωση του βαθμού διάθεσης και της χρήσης λιμενικών εγκαταστάσεων παραλαβής αποβλήτων πλοίου και καταλοίπων φορτίου».

Τα κράτη-μέλη θα έπρεπε, όπως αναφέρει η Επιτροπή, να είχαν καταρτίσει και εφαρμόσει σχέδια παραλαβής και χειρισμού αποβλήτων πλοίων για όλους τους λιμένες τους έως τις 27 Δεκεμβρίου 2002

news.in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntit...mp;lngDtrID=252

Για τον βιολογικό καθαρισμό βλ.παρακάτω:

http://www.neo.gr/website/ergasiamathiti/38.htm

************

Αφού δεν θέλουμε να γίνουμε άνθρωποι από μόνοι μας, ας μας κάνουν οι καμπάνες της Ε.Ε.

Sign in to follow this  


0 Comments


Recommended Comments

There are no comments to display.

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...