Αποτελέσματα live αναζήτησης

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΛΟΓΙΣΤΩΝ - Κίνδυνος που Ασφαλίζεται

23 Σεπτέμβριου 2010 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΛΟΓΙΣΤΩΝ
Κίνδυνος που Ασφαλίζεται

Του Γιώργου Κουτίνα (*)

Αποτελεί βασική αρχή πως οι έννοιες του κινδύνου και της ευθύνης είναι συνυφασμένες με την κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα. Επίσης, είναι γνωστό πως στις ώριμες αγορές των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν υπάρχει σύγχρονος Επαγγελματίας που διαθέτει τα απαραίτητα εχέγγυα και προσφέρει υπηρεσίες, χωρίς να είναι ασφαλισμένος για τις ευθύνες του,  διαθέτοντας παράλληλα ένα τεκμήριο αξιοπιστίας έναντι των πελατών του. Δυστυχώς για το σοβαρό θέμα της Επαγγελματικής Ευθύνης δεν υπάρχει κατάλληλη ασφαλιστική ενημέρωση. Πάντως, αν μέχρι σήμερα στη Χώρα μας δεν έχει αναπτυχθεί ακόμη αυτό που λέμε «ασφαλιστική συνείδηση» και φαίνεται να υπάρχει μια ιδιότυπη ασυλία στα θέματα αναζήτησης ευθυνών, αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα αναγκαστούμε να προσαρμοστούμε στα διεθνή πρότυπα, που οι Οδηγίες της ΕΕ σταδιακά επιβάλουν και το ευρύτερο κοινωνικοοικονομικό σύστημα αρχίζει να απαιτεί. Οι ενιαίοι κανόνες ανταγωνισμού και προστασίας των Πολιτών της ευρωπαϊκής οικογένειας, αναγκαστικά εισάγουν νέα ήθη και αρχές που θα πρέπει να ενστερνισθούμε και να εφαρμόσουμε αφού θα θέλουμε να υπάρχουμε ως δημιουργικά κύτταρα στις μελλοντικές εξελίξεις της ευρύτερης κοινωνίας που ζούμε.

Για το συγκεκριμένο θέμα χρειάζεται ρεαλισμός που να αντανακλά  στη σύγχρονη πραγματικότητα πέρα από αγκυλώσεις και κατεστημένα του παρελθόντος. Αντικειμενικά και ψύχραιμα θα πρέπει να δούμε την πραγματικότητα όπως αυτή εξελίσσεται στο δύσκολο κλίμα της τρέχουσας οικονομικής κρίσης και όχι μόνο.


Ακόμη πιο πολύ αναγκαία σε περίοδο οικονομικής κρίσης

Σε μια ελεύθερη και ολοένα πιο απαιτητική - ανταγωνιστική αγορά, δεν είναι μόνο οι νόμοι του Κράτους που θέτουν τους κανόνες λειτουργίας της. Είναι και οι νόμοι  της ίδιας της αγοράς  που αντικειμενικά υπάρχουν. Ανάλογα δε με τις επιρροές από το ευρύτερο πολιτικό – οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον οι εμπειρίες αυτές μπορεί να ενεργοποιήσουν κάποια νέα δυναμική στο χώρο της παροχής υπηρεσιών που να ενισχύει τη ανταγωνιστικότητα αλλά και να  «τιμωρεί» όσους παραβαίνουν κανόνες δεοντολογίας ή που διαπράττουν λάθη και παραλείψεις χωρίς να μεριμνούν για κατάλληλη ασφαλιστική κάλυψη.
Μπορεί στη χώρα μας ευρύτερα να υφίσταται κάποιο ιδιότυπο καθεστώς ασυλίας στα θέματα ευθύνης και των Λογιστών.  Όμως δεν είναι βέβαιο πως ένα τέτοιο καθεστώς μπορεί να διαιωνίζεται επί μακρόν. Η Ευρώπη μας δείχνει το δρόμο. Επιπλέον, η τρέχουσα οικονομική κρίση που αρχίζουμε να βιώνουμε ως χώρα επιβάλλει τη λήψη γενναίων αποφάσεων.

ΣΕ ΕΝΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΟΥ ΑΛΛΑΖΕΙ ΚΑΙ “ΣΚΛΗΡΑΙΝΕΙ”, Η ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΠΡΟΒΑΛΛΕΙ ΣΑΝ ΜΙΑ ΑΝΑΓΚΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΕ ΛΟΓΙΣΤΗ. Η ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΥΤΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ ΑΠΛΑ ΩΣ ΜΙΑ ΔΑΠΑΝΗ ΑΛΛΑ ΩΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΠΟΥ «ΘΩΡΑΚΙΖΕΙ» ΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ!


(*) Είναι Διευθύνων Σύμβουλος της «ΚΟΥΤΙΝΑΣ ΑΕ - Μεσίτες Ασφαλίσεων & Αντασφαλίσεων», Εξουσιοδοτημένοι Ανταποκριτές των Lloyd’s με εξειδίκευση στις ασφαλίσεις επαγγελματικής ευθύνης, τεχνικών έργων & επιχειρηματικών κινδύνων ([email protected] , www.gkoutinas.gr).  



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης