Αποτελέσματα live αναζήτησης

(Upd) Eξαίρεση από το φόρο διαμονής στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημίες από τη χρεοκοπία της Thomas Cook - Δημοσιεύθηκε η ΠΝΠ

25 Σεπτέμβριου 2019 Σχόλια
(Upd) Eξαίρεση από το φόρο διαμονής στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημίες από τη χρεοκοπία της Thomas Cook - Δημοσιεύθηκε η ΠΝΠ
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Νίκης 5-7
10180 Αθήνα

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τηλ.:2103332644
e-mail: [email protected]


Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2019

Δελτίο Τύπου

Η Κυβέρνηση, για την άμεση αντιμετώπιση πτυχών του πολυδιάστατου προβλήματος που προέκυψε από τη χρεοκοπία της Thomas Cook, προχώρησε στην κάτωθι πρώτη νομοθετική ενέργεια:

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Οικονομικών προώθησε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, σύμφωνα με την οποία παρέχεται η δυνατότητα εξαίρεσης από απόδοση του φόρου διαμονής στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημίες από την αιφνίδια πτώχευση του συγκεκριμένου τουριστικού πράκτορα.

Το επόμενο διάστημα, το Υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού και άλλους αρμόδιους φορείς, όταν υπάρξει πληρέστερη εικόνα των επιπτώσεων, θα προβεί σε νέες πρωτοβουλίες.


Δείτε την ΠΝΠ όπως δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ:

«ΠΡΑΞΕΙΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ
Επείγουσα ρύθμιση για την απαλλαγή από την υποχρέωση απόδοσης του φόρου διαμονής.

(ΦΕΚ A’ 142/25.09.2019)

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Έχοντας υπόψη:

1. Την παράγραφο 1 του άρθρου 44 του Συντάγματος.

2. Την έκτακτη περίπτωση εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης για την απαλλαγή από την υποχρέωση απόδοσης του φόρου διαμονής από τις υπόχρεες επιχειρήσεις της παρ. 1 του άρθρου 53 του ν. 4389/2016 (Α΄ 94) που είχαν συμβληθεί με την εταιρεία «Thomas Cook Group PLC» αναφορικά με διαμένοντες πελάτες για χρονικό διάστημα από 23.9.2019 μέχρι και 10.10.2019 λόγω της κήρυξης σε πτώχευση της εν λόγω εταιρείας και προκειμένου να μην υποστούν βλαπτικές συνέπειες οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα της Χώρας και να μην επιβαρυνθούν οι διαμένοντες τουρίστες που είχαν συμβληθεί με την εν λόγω εταιρεία.

3. Τη σχετική πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου,

αποφασίζουμε:

Άρθρο Πρώτο


Μετά την παρ. 2 του άρθρου 53 του ν. 4389/2016 (Α΄ 94), όπως ισχύει, προστίθεται παράγραφος 2 α, ως εξής:

«2.α. Οι επιχειρήσεις της παρ. 1, οι οποίες έχουν συμβληθεί με την εταιρεία με την επωνυμία «Thomas Cook Group PLC», απαλλάσσονται από την υποχρέωση απόδοσης του φόρου διαμονής αναφορικά με τα ειδικά στοιχεία που εκδίδουν στο πλαίσιο συμβάσεων με την ως άνω εταιρεία, για το χρονικό διάστημα από 23.9.2019 μέχρι και 10.10.2019, υπό την προϋπόθεση τήρησης του δευτέρου εδαφίου της παρούσας. Η ανωτέρω ρύθμιση ισχύει για τις περιπτώσεις που ο φόρος διαμονής έχει ήδη εισπραχθεί από την εταιρεία «Thomas Cook Group PLC» και δεν έχει καταβληθεί στις επιχειρήσεις της παρ. 1, καθώς και για τις περιπτώσεις που υπόχρεοι για την καταβολή του φόρου διαμονής είναι οι διαμένοντες στις επιχειρήσεις της παρ. 1 της παρούσας. Οι διατάξεις της παρούσας παραγράφου δεν θίγουν ενδεχόμενες μελλοντικές απαιτήσεις του Ελληνικού Δημοσίου έναντι της εταιρείας «Thomas Cook Group PLC».

Άρθρο Δεύτερο
Έναρξη ισχύος


Η ισχύς της παρούσας, η οποία θα κυρωθεί νομοθετικά κατά το άρθρο 44 παράγραφος 1 του Συντάγματος, αρχίζει από την 23η Σεπτεμβρίου 2019.

Αθήνα, 25 Σεπτεμβρίου 2019

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ Β. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

Τα Μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΙΚΡΑΜΜΕΝΟΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ, ΜΙΧΑΗΛ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ, ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ, ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΙΚΙΛΙΑΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ, ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ, ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ, ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ, ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ, ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ»



Δείτε την ΠΝΠ25.09.2019/2019 από το αρχείο του κόμβου.



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης