Αποτελέσματα live αναζήτησης

Το σχόλιο της Δευτέρας - Μήπως είναι καιρός να διαβούμε απ' τα λόγια στις πράξεις;

16 Σεπτέμβριου 2019 Σχόλια
Το σχόλιο της Δευτέρας - Μήπως είναι καιρός να διαβούμε απ' τα λόγια στις πράξεις;
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 10 λεπτά

Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς
Πτυχιούχος Οικον. Παν/μίου Πειραιά
Λογιστής - φοροτεχνικός
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του TAXHEAVEN

 

 

 

Ι. Πρόλογος


Αναμέρισε προσεκτικά ό,τι υπήρχε πάνω στο ξύλινο γραφείο και ξεδίπλωσε ξανά μετά από αρκετό καιρό το χάρτη των ονείρων του που κουβαλούσε πάντοτε όπου κι αν ήταν. Τον άπλωσε προσεκτικά, ακολουθώντας πιστά κάποιες κινήσεις που θύμιζαν μικρή ιεροτελεστία, πιέζοντας συνάμα όλες τις τσακισμένες επιφάνειες. Είναι κιτρινισμένος, γεμάτος μολυβιές, σημάδια από γομολάστιχα, προορισμούς μέσα σε κύκλους με άλικο χρώμα, χαραγμένες πορείες και πολλές περιοχές μουτζουρωμένες με σκούρο μπλε μελάνι. Η ίριδα του ματιού του εστιάζει σε διάφορα στίγματα στο χάρτη την ώρα που η σκέψη του μπλέκεται στον ιστό των μελοποιημένων στίχων που απλώνονται πάνω από το παλιό μικρό ραδιόφωνο. Ψηλάφησε για λίγο το δίαρμα που σχηματιζόταν ανάμεσα σε δύο έντονα τονισμένες κουκκίδες και τότε, από μια μικρή ρωγμή του μυαλού ξεχύθηκαν στην κάμαρα αναμνήσεις. Το δωμάτιο πλημμύρισε με εικόνες κι όνειρα που έκανε από παιδί.

Ο χρόνος γύρισε πολλά χρόνια πίσω, τότε που συνέθετε στο μυαλό του τον κόσμο που ονειρευόταν για να ζει αρμονικά. Από τότε που φορούσε κοντά παντελόνια είχε ξεκινήσει να φτιάχνει αυτόν το χάρτη ενώνοντας αρχικά τρία μεγάλα κομμάτια από λευκό χαρτί. Τον σχεδίασε σταδιακά, βουτώντας κάθε φορά τον κονδυλοφόρο στο βυθό της ψυχής του, εκεί που φύλαγε καλά κρυμμένα τα όνειρά του. Τον έβλεπε να σχηματίζεται με τα χρόνια και τον εμπλούτιζε με άσβεστο πάθος. Κατέγραφε ολοένα τα όνειρά του πάνω στο χαρτί και τις πορείες προς αυτά, όμως τις περισσότερες φορές απογοητευόταν επειδή αρκετά εξ αυτών δεν πραγματοποιούνταν κι έπρεπε να τα σβήσει απ΄το χάρτη. Ελάχιστα από δαύτα έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα, όμως αυτό το γεγονός δεν τον πτόησε ούτε μια στιγμή. Εξακολουθεί όλα αυτά τα χρόνια να τον μελετά με την ίδια ζέση, να σβήνει, να γράφει, να χαράζει καινούργιες πορείες και να ορίζει νέους προορισμούς έχοντας ως πυξίδα την ελπίδα που είναι φωλιασμένη μέσα του.

Η ώρα πέρασε, έξω έπεφταν αθόρυβες στάλες βροχής πάνω στο ξεραμένο απ΄τον ήλιο χώμα. Πρέπει να φύγει, τον περιμένει άλλωστε πολλή δουλειά και σήμερα. Διπλώνει με προσοχή το χάρτη και τον τοποθετεί σε μια κρυφή θήκη της δερμάτινης τσάντας του με την πεποίθηση πως σύντομα θα τον ξανανοίξει για να σημειώσει όσα απ΄ τα όνειρα υλοποιήθηκαν. Μήπως όμως γίνει το αντίθετο και τελικά δεν πραγματοποιηθεί κανένα από τούτα; Ποιος ξέρει, αυτό όμως που γνωρίζει πολύ καλά, είναι πως δεν θα πάψουν ποτέ αυτές οι διεργασίες που γίνονται μέσα στην ψυχή και στο μυαλό του. Κανείς δεν μπορεί να τον υποχρεώσει να πετάξει αυτόν το χάρτη και καμία κατάσταση δεν είναι ικανή ώστε να τον αποθαρρύνει από το να ονειρεύεται με τα μάτια ανοιχτά, ακόμη και στις αναποδιές. Γιατί, όσο ουτοπικά και να μοιάζουν σε κάποιους όλα τούτα τα χαραγμένα στο χαρτί όνειρα για τον ίδιο αποτελούν την κινητήριο δύναμη.

 

 


ΙΙ. Το νέο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο

Δόθηκε στη δημοσιότητα την εβδομάδα που μας πέρασε το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο (δείτε το νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο - Τι προβλέπει αναλυτικά). Στο εν λόγω νομοσχέδιο υπάρχουν και άλλες σημαντικές διατάξεις που αφορούν στην εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία.

Οι σημαντικότερες εργασιακές διατάξεις του νέου πολυνομοσχεδίου

Στο «ΕΡΓΑΝΗ» οι αμειβόμενοι με «μπλοκάκια» και οι απασχολούμενοι με εργόσημο [Για το θέμα αυτό καλό είναι να περιμένουμε την ψήφιση της διάταξης και στη συνέχεια την κοινοποίηση της υπ. Απόφασης στην οποία θα αναφέρονται όλες οι λεπτομέρειες εφαρμογής ]

 

 

 

ΙΙΙ. Ρύθμιση οφειλών σε 120 δόσεις, τα τελευταία νέα...

Ας δούμε τα νέα που αφορούν στη ρύθμιση των οφειλών σε 120 δόσεις

Σχετικά με τη ρύθμιση των 120 δόσεων σε Δ.Ο.Υ.

 

Κίνδυνος να μην προλάβουν τις 120 δόσεις χιλιάδες πολίτες [της Καλομοίρας Κωτσαλά]

Η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ με τις τελευταίες αλλαγές στη ρύθμιση των 120 δόσεων

Συχνές ερωτήσεις-απαντήσεις Αίτηση ρύθμισης οφειλών ν. 4611/2019 (έως 120 δόσεις) Ρ6 - Αίτηση ρύθμισης οφειλών ν. 4152/2013 (πάγια σε 12–24 δόσεις) Ρ2

 

Επειδή έχουν ανακύψει διάφορα προβλήματα αναφορικά με τη ρύθμιση των οφειλών που σε πολλές περιπτώσεις λύνονται μόνο με επίσκεψη στις Δ.Ο.Υ., είναι καλό το υπ. Οικονομικών να δώσει μια παράταση στην προθεσμία υποβολής έτσι ώστε να προλάβουν να ενταχθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι. Κερδισμένο θα είναι και το Δημόσιο πιστεύω...

 

Σχετικά με τη ρύθμιση των 120 δόσεων προς φορείς κοινωνικής ασφάλισης

 

Ρύθμιση 120 δόσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία: Μία σημαντική διάταξη που προστέθηκε στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο [Σημαντικό, να το διαβάσετε]

Δυνατότητα διακανονισμού των ασφαλιστικών εισφορών τους σε 120 δόσεις δίνει ο ΕΔΟΕΑΠ

Διευκρινίσεις ΕΔΟΕΑΠ σχετικά με τη ρύθμιση οφειλών ασφαλισμένων

 

 

Μιας και αναφερόμαστε σε ρυθμίσεις, δείτε και τις παρακάτω ειδήσεις:

Παρατείνεται η υποβολή αιτήσεων για τη ρύθμιση των οφειλών προς τους ΟΤΑ

Μέσα στο μήνα οι αλλαγές στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών

 


IV. Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων - απλώνεται κι άλλο το «δίχτυ», αλλά το παραγάδι το σηκώνουμε εμείς....

Μια ακόμη υποχρέωση περνάει απ' τα χεράκια μας, έτσι για να βρισκόμαστε σε δουλειά δηλαδή, αφού δεν έχουμε και κάτι καλύτερο να κάνουμε. Μας φροντίζει η ΑΑΔΕ έτσι ώστε να μη βαριόμαστε επί καθημερινής βάσεως.


  • V. Συμβολαιογράφοι VS Α.Α.Δ.Ε.

    Μια «κόντρα» είχαμε την περασμένη εβδομάδα μεταξύ των Συμβολαιογράφων και της Α.Α.Δ.Ε. Δείτε τις σχετικές ειδήσεις όπως αναρτήθηκαν στον κόμβο:

    Συμβολαιογράφοι: «Η απαίτηση των ελεγκτών της Φορ. Διοίκησης για τα πρωτότυπα συμβόλαια και το ευρετήριο καταχώρισης δεν είναι νόμιμη»

    ΑΑΔΕ προς συμβολαιογράφους: Μεμονωμένο περιστατικό η απαίτηση για τα πρωτότυπα συμβόλαια

    Η αμεσότητα της αντίδρασης της Α.Α.Δ.Ε. καταδεικνύει για πολλοστή φορά και με τον πιο παραστατικό τρόπο τη βαρύτητα των επιστολών ορισμένων επαγγελματικών κλάδων

     

     

     


  • VI. Παρατάσεις!

    Κτηματολόγιο: Παρατάσεις στις προθεσμίες υποβολής δηλώσεων

     

     


  • VII. Αρθρογραφία, μελέτες κ.α.

    Ενδιαφέρουσα ήταν και την περασμένη εβδομάδα η αρθρογραφία του κόμβου. Δημοσιεύθηκαν νέα άρθρα τα οποία πρέπει να διαβάσετε ή αν δεν έχετε χρόνο στην παρούσα περίοδο να τα προσθέσετε στην προσωπική βιβλιοθήκη που έχετε στη διάθεσή σας μέσω των συνδρομητικών υπηρεσιών του κόμβου. Δείτε τα σημαντικότερα εξ αυτών:




  •  

    ΧΙ. Εγκύκλιοι και άλλες αποφάσεις

    Ε.2163/2019 Εφαρμογή του συστήματος παροχής πληροφόρησης «CLASS» της Ε.Επιτροπής για τη δασμολογική κατάταξη εμπορευμάτων

    Α.1336/2019 Τροποποίηση της ΔΕΦΚΦ 1116596 ΕΞ2017/ 02-08-2017 απόφαση Διοικητή Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΦΕΚ 2745 Β΄) «Καθορισμός όρων και προϋποθέσεων για τη χορήγηση άδειας φορολογικής αποθήκης, την παρακολούθηση και τη λειτουργία αυτής» Δείτε επίσης και την Α.1333/2019 Τροποποίηση της ΠΟΛ.1184/2018 απόφασης Διοικητή Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

    Ε.2165/2019 Κοινοποίηση της υπ' αριθ. 146/2019 Γνωμοδότησης του Β' Τμήματος του Ν.Σ.Κ. σχετικά με το πεδίο εφαρμογής της περίπτωσης β' του άρθρου 2 της Απόφασης Γ.Γ.Δ.Ε. ΠΟΛ. 1274/2013, όπως ισχύει, περί εξαίρεσης του εκκαθαριστή επιχείρησης από την προσκόμιση αποδεικτικού ενημερότητας για πράξεις της εκκαθάρισης

    Ε.2167/2019Οδηγίες για την εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 27 παρ. 5 και 56 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν.4172/2013), και του άρθρου 38 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ν.4174/2013)

     Περίληψη

    Με τις διατάξεις των άρθρων 56 και 27 παρ. 5 (όπως τροποποιήθηκε με τις διατάξεις της παραγράφου 6 του άρθρου 115 του ν.4549/2018) του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν.4172/2013, ΚΦΕ) έχουν θεσπισθεί ειδικοί αντικαταχρηστικοί κανόνες για τους μετασχηματισμούς επιχειρήσεων και τη μεταφορά ζημιών, αντίστοιχα. Με τις διατάξεις του άρθρου 38 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ν.4174/2013, ΚΦΔ) έχει τεθεί γενικός αντικαταχρηστικός κανόνας (ΓΚΑΚ), κατόπιν ενσωμάτωσης του άρθρου 6 της Οδηγίας 2016/1164/ΕΕ (ATAD Ι). Το εν λόγω άρθρο αντικαταστάθηκε με το άρθρο 13 του ν. 4607/2019, προς τον σκοπό της εναρμόνισης με το άρθρο 6 της Οδηγίας 2016/1164/ΕΕ του Συμβουλίου.

    Με δεδομένο ότι οι φορολογικές διατάξεις, σε κάθε περίπτωση, ερμηνεύονται στενά, οι αντικαταχρηστικοί κανόνες πρέπει να εφαρμόζονται μόνο στις περιπτώσεις που έχει διαπιστωθεί πραγματική κατάχρηση των διατάξεων της φορολογικής νομοθεσίας, και πάντοτε υπό το πρίσμα των διατάξεων της παρ. 1 του άρθρου 5 του Συντάγματος οι οποίες θεμελιώνουν την αρχή της ελευθερίας των συμβάσεων. Επισημαίνεται ιδίως ότι, όπως αναφέρεται και στην αιτιολογική έκθεση του άρθρου 13 του ν. 4607/2019, με το οποίο τροποποιήθηκε το άρθρο 38 ΚΦΔ, οι διατάξεις αυτές που θεσπίζουν αντικαταχρηστικούς κανόνες, κατά τη διεθνή πρακτική, δεν τυγχάνουν και δεν προορίζονται να τυγχάνουν ευρείας και γενικευμένης εφαρμογής αλλά εφαρμόζονται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις τεχνητών σχημάτων φοροαποφυγής. Τέλος, επισημαίνεται ότι καθώς οι διατάξεις του άρθρου 27 παρ. 5 είναι ειδικές σε σχέση με τις διατάξεις του άρθρου 56 και του άρθρου 38 ΚΦΔ, ενώ οι διατάξεις του άρθρου 56 είναι ειδικότερες σε σχέση με τις διατάξεις του άρθρου 38 ΚΦΔ. Όταν μια υπόθεση εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής ειδικότερης διάταξης, εξετάζεται μόνο υπό το πρίσμα αυτής και όχι υπό το πρίσμα των γενικότερων διατάξεων, ούτε σωρευτικά ούτε εναλλακτικά.



  • ΧII. Νομολογία - αποφάσεις Δ.Ε.Δ.

    Yπόθεση C-145/18 Μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ - Αντικείμενα καλλιτεχνικής αξίας - Έννοια - Φωτογραφίες που ελήφθησαν από τον καλλιτέχνη, οι οποίες εκτυπώθηκαν από τον ίδιο ή υπό τον εποπτεία του σε τριάντα το πολύ υπογεγραμμένα και αριθμημένα αντίτυπα - Εθνική ρύθμιση που περιορίζει την εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ μόνο στις φωτογραφίες που έχουν καλλιτεχνικό χαρακτήρα

    Yπόθεση C-383/18 Πρόωρη εξόφληση - Δικαίωμα του καταναλωτή σε μείωση του συνολικού κόστους της πιστώσεως η οποία αντιστοιχεί στους τόκους και επιβαρύνσεις που οφείλονται για το εναπομένον χρονικό διάστημα ισχύος της συμβάσεως

    Yπόθεση C-71/18 Πώληση γηπέδου στο οποίο, κατά τον χρόνο της παραδόσεως, βρίσκεται κτίριο – Χαρακτηρισμός – Άρθρα 12 και 135 – Έννοια του “γηπέδου προς οικοδόμηση” – Έννοια του “κτιρίου” – Εκτίμηση της οικονομικής και εμπορικής πραγματικότητας – Αξιολόγηση αντικειμενικών στοιχείων –Πρόθεση των συμβαλλομένων μερών

     

     

     

    ΧΙII. Λοιπές ενδιαφέρουσες ειδήσεις, εγκύκλιοι, κ.α.

    Ρίξτε μια ματιά και στα παρακάτω γιατί μπορεί να σας ενδιαφέρει κάτι:

    Πως αποδίδεται ο ΑΜΚΑ σε πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    Ν. Μηταράκης: Επίδομα μητρότητας σε αυτοαπασχολούμενες που είχαν κάνει διακοπή επαγγέλματος

    Ηλεκτρονικές πληρωμές - ΕΕΤ: Νέες απαιτήσεις ασφαλείας στις συναλλαγές που διενεργούνται με τη χρήση καρτών πληρωμών από 14 Σεπτεμβρίου

    Μεταχειρισμένα οχήματα: Μετατίθεται η ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του ηλεκτρονικού συστήματος καταχώρισης βεβαιώσεων

    Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών: Διευκρινίσεις για τις προϋποθέσεις αδειοδότησης από το Υπ. Εργασίας

    Τελικά η ζωή μας τί είναι; Μήπως είναι το αποτέλεσμα των επιλογών μας; Μήπως κι εμείς οι ίδιοι ως άνθρωποι είμαστε εν κατακλείδι οι επιλογές μας; Τείνω να υιοθετήσω την άποψη, πως το σύντομο αποτύπωμά μας στο χωροχρόνο καθορίζεται από μια αλληλουχία γεγονότων, αλλά κυρίως είναι απότοκο των επιλογών και των προτεραιοτήτων μας. Επειδή θαρρώ είναι πολύ άσχημο να τρώμε κάποια στιγμή στη ζωή μας ένα δυνατό χαστούκι που μας ταρακουνά και μας θυμίζει ποια είναι τα πιο σημαντικά πράγματα, μήπως είναι καιρός να αναθεωρήσουμε την πορεία και τις επιλογές μας; Μήπως είναι καιρός, σε όλα τα επίπεδα, να διαβούμε απ΄τα λόγια στις πράξεις; Μήπως;

     


  • Καλή εβδομάδα σε όλες και όλους τους συναδέλφους.



  • Δημιουργία νέας κατηγορίας

    Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης