Αποτελέσματα live αναζήτησης

Ολοκληρώθηκε το 5th Athens Law Forum on Taxation

25 Οκτώβριου 2018 Σχόλια
Ολοκληρώθηκε το 5th Athens Law Forum on Taxation
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 7 λεπτά



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

5th ATHENS LAW FORUM ON TAXATION


Αθήνα, 25 Οκτωβρίου 2018.

Ολοκληρώθηκε το 5th ATHENS LAW FORUM ΟΝ ΤΑΧΑΤΙΟΝ, το οποίο διοργανώθηκε από την Palladian στο ξενοδοχείο N.J.V. Athens Plaza, υπό την αιγίδα του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΟΕΕ), του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) και του Ελληνογερμανικού Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.



Το συνέδριο, με Scientific Partner τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΑΚΚΟΥΛΑ Α.Ε. και Knowledge Partner την Altium Training επικεντρώθηκε στον τρόπο με τον οποίο η τεχνολογία συμβάλλει στην καταπολέμηση της φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής, ενώ παρουσιάστηκαν και αναλύθηκαν επίκαιρα φορολογικά θέματα.

Τον συντονισμό του συνεδρίου είχε ο κ. Αντώνης Παπαγιαννίδης, δημοσιογράφος.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Κωνσταντίνος Β. Κόλλιας, Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΟΕΕ), αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της μεσαίας τάξης στην μετά μνημονίου εποχή, η οποία όπως χαρακτηριστικά ανέφερε έχει σηκώσει μεγάλα φορολογικά βάρη που την οδήγησαν στην φτωχοποίησή της, η οποία έπληξε την ελληνική οικονομία. Επισήμανε ότι είναι αναγκαία η μείωση των φορολογικών συντελεστών και εισφορών και όσο ταχύτερα ψηφισθούν τα μέτρα για την ανακούφιση της μεσαίας τάξης, τόσο πιο γρήγορα θα βελτιωθεί η κατάστασή της, η οποία με την σειρά της θα οδηγήσει στην βελτίωση της ελληνικής οικονομίας.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Βασίλειος Οικονομίδης, Μέλος της Κλαδικής Ομάδας Εργασίας Μελών του Ελληνογερμανικού Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, αναφέρθηκε στον ρόλο του Επιμελητηρίου και σημείωσε ότι η φορολογία παραμένει ένα επίκαιρο θέμα που εξετάζει κάθε επενδυτής εγχώριος ή αλλοδαπός.

Στην συζήτηση που ακολούθησε ανάμεσα στον κ. Παπαγιαννίδη και στον κ. Γιώργο Πιτσιλή, Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), ο κ. Πιτσιλής αναφέρθηκε στον ρόλο της Α.Α.Δ.Ε. ως επιχειρησιακού βραχίονα της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας, ο οποίος εφαρμόζει την φορολογική πολιτική της. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι θεσμικά υπάρχει επικοινωνία ανάμεσα στην Αρχή και το Υπουργείο. Επισήμανε δε ότι οι σχέσεις της Α.Α.Δ.Ε. με την αστυνομία, την οικονομική αστυνομία, τους οικονομικούς εισαγγελείς και τις άλλες υπηρεσίες είναι καλύτερες από ποτέ. Υπογράμμισε επίσης, ότι οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις που έχουν πραγματοποιηθεί δεν πρέπει να «χρεώνονται» στην τρόικα, καθώς είναι ελληνικές αποφάσεις. Σημείωσε ότι η Α.Α.Δ.Ε. κατανοεί την διαφορετική λειτουργία και «νοοτροπία» κάθε εφορίας, η οποία μέχρι τώρα αντιμετωπίζονταν πυροσβεστικά και πλέον θα αντιμετωπιστεί συστηματικά, καθώς έχει ξεκινήσει ένα χρηματοδοτικό έργο για την καταγραφή υπηρεσιών και κινδύνων, η οποία θα λειτουργήσει προς όφελος της λειτουργίας των εφοριών, αλλά και των πολιτών-φορολογούμενων. Με αφορμή αυτό το θέμα, αναφέρθηκε στην 10ημερη επίσκεψη που πρόκειται να πραγματοποιήσει κλιμάκιο της ΔΟΥ Ρόδου στο τέλος του μήνα σε Πάτμο, Λειψούς, Αγαθονήσι και Σύμη, προκειμένου να ακούσει και να καταγράψει τα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών στις συναλλαγές τους με το TAXIS. Η συγκεκριμένη ενέργεια εντάσσεται στο πλαίσιο εξωστρέφειας της Α.Α.Δ.Ε.  Κλείνοντας την συζήτηση, σημείωσε ότι η Α.Α.Δ.Ε. στις άμεσες προτεραιότητές της δίνει έμφαση στην διεθνή της εξωστρέφεια με την συμμετοχή της σε διεθνή συνέδρια, αλλά και την πρόκληση από μέρους της διεθνών συζητήσεων όπως για την οικονομία του διαμοιρασμού, ενώ επισήμανε την έμφαση που δίνει η αρχή στην ανάπτυξη της πληροφορικής. Η σχετική υπηρεσία της Αρχής, όπως ανέφερε ο κ. Πιτσιλής είναι υποστελεχωμένη σε σχέση με τα διεθνή στάνταρντς. Όσον αφορά στην ηλεκτρονική τιμολόγηση σημείωσε ότι το θέμα των ηλεκτρονικών βιβλίων έχει προχωρήσει και πριν μία εβδομάδα κλήθηκαν οι εκπρόσωποι των φορέων να καταθέσουν τις απόψεις τους για το θέμα, ενώ υπάρχει και συνεχής επικοινωνία με το Υπουργείο Οικονομικών.

Στη συνέχεια η κα Κατερίνα Πέρρου, Νομικός Σύμβουλος της Α.Α.Δ.Ε, αναφέρθηκε κατά την ομιλία της στην εφαρμογή των αποτελεσμάτων του BEPS. Συγκεκριμένα παρουσίασε τις ευκαιρίες, τις προκλήσεις καθώς και τους προβληματισμούς που ανακύπτουν.

Κατά την πρώτη θεματική ενότητα του συνεδρίου με τίτλο «Φορολογία και ανάπτυξη» ο κ. Ιωάννης Σταυρόπουλος, Managing Partner στη δικηγορική εταιρεία Σταυρόπουλος & Συνεργάτες, αφού τόνισε ότι η ταχεία και αποτελεσματική επίλυση των φορολογικών διαφορών είναι σημαντικό κριτήριο για την διαμόρφωση φιλικού κλίματος προς τις επενδύσεις, παρέθεσε συγκριτικά στοιχεία των τελευταίων ετών από τα οποία προκύπτει βελτίωση της πορείας των εκκρεμών υποθέσεων τόσο σε επίπεδο δικαστηρίων όσο και στο επίπεδο της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών η οποία πλέον αποδίδει με αποτελεσματικούς ρυθμούς. Τέλος επισήμανε και σημεία που επιδέχονται βελτίωσης όπως η αξιοποίηση του θεσμού της φορολογικής διαιτησίας.

Ο κ. Γιώργος Μυλωνογιάννης, Senior Partner στη δικηγορική εταιρεία Fortsakis, Diakopoulos, Mylonogiannis & Associates (FDMA), ανέλυσε στην παρουσίαση του με ποιον τρόπο οι φορολογικοί έλεγχοι λειτουργούν ως αναπτυξιακό εμπόδιο. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στη στοχοθεσία υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να ορίζει αριθμό διενεργουμένων ελέγχων, διευκρινίζοντας ότι η επιβολή φόρου συνιστά συνήθως ποινή κατά την έννοια του Ποινικού Νόμου.

Ο κ. Στυλιανός Πέτσας, Διευθυντής του γραφείου του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, σημείωσε κατά την ομιλία του ότι η Ελλάδα έχει από τους υψηλότερους οριακούς φορολογικούς συντελεστές στην ΕΕ & ΟΟΣΑ (45% +10% εισφορά αλληλεγγύης για τα φυσικά πρόσωπα, 29% για τα νομικά πρόσωπα). Αυτό το στοιχείο σε συνδυασμό με τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές, αποτρέπει την εργασία, ενθαρρύνει την παραοικονομία, τη φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή. Ενώ συμπλήρωσε ότι αν το ΑΕΠ το 2018 ήταν € 34 δις υψηλότερο θα είχαν, αυτόματα, δημιουργηθεί περίπου € 15 δις παραπάνω φορολογικά έσοδα.

Τέλος, αναφέρθηκε σε μια τολμηρή αλλαγή του μείγματος πολιτικής με μείωση των φόρων και των εισφορών, η οποία θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τα εξής:
• Φόρο στις επιχειρήσεις στο 20%, από 29% σήμερα
• Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%
• Κατάργηση του φόρου στο κρασί
• Αύξηση του ορίου υπαγωγής ΦΠΑ στις €25.000, από €10.000 σήμερα
• Καθιέρωση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στα φυσικά πρόσωπα 9%, από 22% σήμερα
• Καθιέρωση νέας, προοδευτικής, φορολογικής κλίμακας με ανώτατο φορολογικό συντελεστή πολύ χαμηλότερο από τον σημερινό που φτάνει το 55% (45% + 10% εισφορά αλληλεγγύης), με σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης
• Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κύριας σύνταξης στο 15%, από 20% σήμερα, σταδιακά στο βάθος της τετραετίας
• Μείωση του ΦΠΑ με καθιέρωση δύο συντελεστών 11% και 22%, από 13% και 24% σήμερα. Ειδικά για το τουριστικό πακέτο (κατάλυμα και εστίαση) στόχος είναι να πέσει στο 11%, με άμεση προτεραιότητα την ενιαία αντιμετώπιση με μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% (όπως ισχύει στα ξενοδοχεία), από 24% σήμερα
• Κατάργηση του φόρου διαμονής στα ξενοδοχεία και στα καταλύματα που ισχύει από φέτος

Στη δεύτερη θεματική ενότητα με τίτλο «Φορολογία και Τεχνολογία» οι ομιλητές επικεντρώθηκαν στην ηλεκτρονική τιμολόγηση με τη διευθύντρια Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΑΑΔΕ, κα Σοφία Σεχπερίδου, να αναφέρει ότι το μέτρο πρόκειται να εφαρμοστεί σταδιακά με απώτερο σκοπό την κάλυψη του συνόλου των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών της χώρας. Επίσης, υπογράμμισε, ότι  η φορολογική διοίκηση στοχεύει έως τις αρχές του 2020 να εφαρμόζεται η ηλεκτρονική τιμολόγηση σε όλες τις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων, ελευθέρων επαγγελματιών και λοιπών οικονομικών οντοτήτων.

Κατά την παρουσίασή της, η κα Κωνσταντίνα Γαλλή, Tax Associate Partner της ΕΥ, αναφέρθηκε στον ρόλο της τεχνολογίας στη φορολογία και, πιο συγκεκριμένα, στη διαφάνεια. «Οι κανόνες που έχουν θεσπιστεί τόσο σε εθνικό, όσο και σε διακρατικό επίπεδο, αποσκοπούν στη φορολογική διαφάνεια, η οποία αποτελεί διαχρονικά το ζητούμενο για τις φορολογικές αρχές. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, το ερώτημα παραμένει: είναι πρόσφορο ή αρκετό το δίκτυο αυτό πληροφόρησης και τα μέτρα που έχουν θεσπιστεί για να αντιμετωπίσουν τη φοροδιαφυγή;», τόνισε η κα Γαλλή. Η θεσμοθέτηση της ανταλλαγής πληροφοριών είτε με εθνικές, είτε με διακρατικές πρωτοβουλίες, βρίσκεται σε συνάρτηση με μία σειρά περιστατικών φοροδιαφυγής ή ξεπλύματος χρήματος που είδαν το φως της δημοσιότητας. Η πιο πρόσφατη εξέλιξη στο πεδίο αυτό είναι η οδηγία για την υποχρεωτική αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών στον τομέα της φορολογίας σχετικά με διασυνοριακές ρυθμίσεις που θεωρούνται δηλωτέες, γνωστή ως Mandatory Disclosure Regime (MDR ή αλλιώς DAC 6).

Μεταξύ άλλων, στα «Επίκαιρα Φορολογικά Θέματα», την τελευταία θεματική ενότητα του συνεδρίου, έγινε αναφορά από τον κ. Ξενοφώντα Παπαγιάννη, Partner στη δικηγορική εταιρεία KLC, στις νεότερες εξελίξεις σε θέματα παραγραφής. Συγκεκριμένα, ανέλυσε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ΣτΕ 1738/2017 καθώς και τον αντίκτυπο της.

Για την αντιμετώπιση από πλευράς έμμεσης φορολογίας των rebates και claw-backs τα οποία χορηγούν υποχρεωτικά οι φαρμακευτικές εταιρείες / Κ.Α.Κ. στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και τα Νοσοκομεία του Δημοσίου μίλησε η κα Νικολέττα Μερκούρη, Tax Senior Manager, κατά την παρουσίασή της. «Από την 1η Ιανουαρίου 2017 έχει τεθεί σε ισχύ η ενοποίηση των ποσών επιστροφής (Ενοποιημένο Rebate) που υποχρεούνται να χορηγούν οι Κάτοχοι Άδειας Κυκλοφορίας (Κ.Α.Κ.) φαρμάκων για τις πωλήσεις φαρμακευτικών προϊόντων στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και τα Νοσοκομεία του Δημοσίου», ανέφερε. Παράλληλα, ο «Μηχανισμός Αυτόματης Επιστροφής», ευρέως γνωστός ως claw-back εισήχθη ως μέτρο προσωρινής ισχύος από το έτος 2012 και ήδη έχει παραταθεί να ισχύσει έως και το 2022. «Πρόκειται για μία επιπρόσθετη έκπτωση, πέραν του συστήματος rebate, που αποσκοπεί στη συγκράτηση της ετήσιας φαρμακευτικής δαπάνης εντός των ορίων του εκάστοτε προϋπολογισμού των Φ.Κ.Α.», ανέφερε η κα Μερκούρη.

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη των χορηγών εταιρειών ΕΥ, ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ ΑΒΕΣ (Εταιρεία της Philip Morris International), SAMOS BUSINESS DEVELOPMENT, KLC, ΦΟΡΤΣΑΚΗΣ, ΔΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, ΜΥΛΩΝΟΓΙΑΝΝΗΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ (FDM&A), ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ.

Χορηγοί του συνεδρίου


 
Χορηγοί επικοινωνίας


 

Για περισσότερες πληροφορίες:
http://palladianconferences.gr/
κα Κωνσταντίνα Συλλέου, Conferences Executive, Palladian Communications Specialists
τηλ. (+30) 210 3392321-2, e-mail: [email protected]
κ. Κωστή Στεφάνου, Media Relations Manager, Palladian Communications Specialists
τηλ. (+30) 210 3392321-2, e-mail: [email protected]



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης