Αποτελέσματα live αναζήτησης

ΑΑΔΕ: Έκθεση για την εξέλιξη και τη διακύμανση των φορολογικών εσόδων

20 Ιούλιου 2018 Σχόλια
ΑΑΔΕ: Έκθεση για την εξέλιξη και τη διακύμανση των φορολογικών εσόδων
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ
Τμήμα Οικονομικών Μελετών και Ανάλυσης Εσόδων

ΜΑΙΟΣ 2018

Έκθεση για την εξέλιξη και τη διακύμανση των φορολογικών εσόδων

1. Εισαγωγή

Με την παρούσα έκθεση αναλύεται η πορεία των φορολογικών εσόδων, με βάση χα στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού, σε τροποποιημένα] ταμειακή βάση, για τον Μάιο του 2018. Μεταξύ άλλων, κατά την ανάλυση, συγκρίνονται τα έσοδα του Μαΐου τρέχοντος έτους με τα αντίστοιχα του προηγούμενου έτους και αιτιολογούνται αποκλίσεις σε σημαντικές κατηγορίες εσόδων. Η ανάλυση ακολουθεί τη δομή και τους κωδικούς αριθμούς εσόδων (ΚΑΕ) του Κρατικού Προϋπολογισμού, ενώ σημειώνεται ότι τα στοιχεία αφορούν σε έσοδα προ επιστροφών φόρου, όπως λαμβάνονται από την αρμόδια Διεύθυνση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ).



Αποτίμηση Εσόδων Μαΐου 2018

- Τα συνολικά έσοδα από άμεσους και έμμεσους φόρους διαμορφώνονται σε 3,06 δις € και εμφανίζονται μειωμένα κατά 9,84% τον Μάιο του 2018 συγκριτικά με τον Μάιο του 2017, και χαμηλότερα σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο κατά 3,15%.

- Τα έσοδα από άμεσους φόρους μειώθηκαν κατά 5,24% τον Μάιο του 2018 σε σχέση με τον ίδιο μήνα της προηγούμενης χρονιάς και παρουσίασαν υστέρηση έναντι του μηνιαίου στόχου κατά 6,89% Συγκρίνοντας τα αποτελέσματα μηνός Μαΐου των τελευταίων δύο ετών, καθοδική τάση σημειώνεται τον Μάιο του 2018 σε όλες τις μείζονες κατηγορίες άμεσων φόρων, γεγονός που αιτιολογείται στις επιμέρους αναλύσεις της παρούσας έκθεσης. Αξίζει να αναφερθεί ότι, ενώ τα έσοδα από φόρους στην περιουσία σημείωσαν αρνητική μεταβολή σε σχέση με τον Μάιο του προηγούμενου έτους, ωστόσο ο μηνιαίος στόχος επιτεύχθηκε.

Σε επίπεδο επιμέρους κατηγοριών, εξαίρεση αποτελεί η ανοδική πορεία των εσόδων από ειδικές κατηγορίες άμεσων φόρων συγκριτικά με το προηγούμενο έτος, καθώς και η υπερεπίτευξη του σχετικού μηνιαίου στόχου.

- Τα έσοδα από έμμεσους φόρους μειώθηκαν κατά 11,97% τον Μάιο του 2018 σε σχέση με τον ίδιο μήνα της προηγούμενης χρονιάς, ενώ παρουσίασαν οριακή υστέρηση έναντι του μηνιαίου στόχου κατά 1,18%.

Συγκρίνοντας τα αποτελέσματα μηνός Μαίου των τελευταίων δύο ετών, υστέρηση παρατηρείται στα εσόδων από Φ.Π.Α. και φόρους κατανάλωσης σε σχέση με πέρσι, αλλά και έναντι του αντίστοιχου μηνιαίου στόχου. Η γενικότερη πορεία των έμμεσων φόρων εξισορροπείται από τη θετική μεταβολή των εσόδων από τις υπόλοιπες μείζονες κατηγορίες.

Σε επίπεδο επιμέρους κατηγοριών, σημειώνεται ότι τα έσοδα από τον ΦΠΑ καπνού και Ε.Φ.Κ. ενεργειακών προϊοντων είναι μειωμένα σε σχέση με τον Μάιο του 2017, αλλά και έναντι του μηνιαίου στόχου.


O browser δεν υποστηρίζει pdf viewer. Κατεβάστε την απόφαση από εδώ: Download PDF.




Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης