Αποτελέσματα live αναζήτησης

Ξεκίνησε η λειτουργία της πλατφόρμας του Μεταφορικού Ισοδύναμου. Συχνές ερωτήσεις - απαντήσεις

10 Ιούλιου 2018 Σχόλια
Ξεκίνησε η λειτουργία της πλατφόρμας του Μεταφορικού Ισοδύναμου. Συχνές ερωτήσεις - απαντήσεις
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 10 λεπτά



Οι νησιώτες των 49 νησιών που εντάσσονται στην πιλοτική εφαρμογή του μέτρου θα μπορούν να μεταβαίνουν στον ιστότοπο www.metaforikoisodynamo.gr και να εγγράφονται, σύμφωνα με τις οδηγίες, ώστε να αποκτήσουν τον Μοναδικό Αριθμό Νησιώτη που θα χρησιμοποιούν στα πρακτορεία έκδοσης ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.

Η πλατφόρμα του ΜΙ είναι απλή, εύκολη στη χρήση και περιέχει κατανοητές πληροφορίες, ενώ η διαδικασία εγγραφής είναι σύντομη και δεν επιβαρύνει τον δικαιούχο με περιττές λεπτομέρειες.

Ο χρήστης της πλατφόρμας, για μια και μόνο φορά, θα χρειαστεί να ακολουθήσει 3 βήματα:

1. κάνει εγγραφή με τους κωδικούς TAXIS

2. συμπληρώνει τα προσωπικά του στοιχεία και δίνει έναν τραπεζικό λογαριασμό (iban) στον οποίο θα του πιστώνονται τα χρήματα που δικαιούται από την εφαρμογή του μέτρου

Στη συνέχεια:

3. Άμεσα εκδίδεται ο Μοναδικός Αριθμός Νησιώτη, ο οποίος είναι προσωπικός και ισχύει άπαξ.

Ο νησιώτης, πέραν της επίδειξης του ΜΑΝ στα πρακτορεία των ακτοπλοϊκών εταιρειών, δεν χρειάζεται να κάνει καμία επιπλέον ενέργεια, ώστε να λάβει στο τέλος κάθε μήνα, στο λογαριασμό του, τα χρήματα που λειτουργούν ως αντιστάθμισμα νησιωτικού κόστους και τα οποία, όπως έχει ήδη τονιστεί, είναι ακατάσχετα και αφορολόγητα.

Για τις επιχειρήσεις:

Υπενθυμίζεται δε, ότι από την 1 Ιουλίου 2018 είναι επιλέξιμες, επίσης και οι δαπάνες μεταφοράς προϊόντων για τις νησιωτικές επιχειρήσεις των νησιών της πιλοτικής εφαρμογής. Για αυτό το λόγο παρακαλούνται οι επιχειρήσεις, από την προαναφερόμενη ημερομηνία, να τηρούν αρχείο των σχετικών παραστατικών (φορτωτική, τιμολόγια και ναύλους επαγγελματικού οχήματος - στην περίπτωση ιδιομεταφοράς).

Τέλος, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, προβλέποντας τυχόν τεχνικά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει ο δικαιούχος, καλεί τους νησιώτες, για όποια τυχόν απορία, να καλούν στην σταθερή γραμμή υποστήριξης του μέτρου, 215-215-7830, από Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00 πμ - 17:00 μμ. ή να αποστέλλουν τα ερωτήματά τους, μέσω της ειδικής φόρμας που υπάρχει, στον ιστότοπο.


Συχνές ερωτήσεις - απαντήσεις:

1. Ποια είναι τα κριτήρια για να συμπεριληφθώ στους δικαιούχους του μεταφορικού ισοδύναμου;

Δικαιούχοι είναι νοικοκυριά, των οποίων τα μέλη είναι Έλληνες πολίτες ή αλλοδαποί, που διαθέτουν άδεια διαμονής σε ισχύ, και η φορολογική κατοικία του/της υπεύθυνου υποβολής φορολογικής δήλωσης ή της/του συζύγου αυτού/ής στο μητρώο της ΑΑΔΕ βρίσκεται σε νησί που εφαρμόζεται η δράση. Δικαιούχοι είναι και το ιατρικό και εκπαιδευτικό προσωπικό που υπηρετεί προσωρινά σε νησί εφαρμογής της δράσης.

2. Οι κάτοικοι ποιών νησιών είναι δικαιούχοι της πιλοτικής εφαρμογής του μεταφορικού ισοδύναμου; Αντίστοιχα ποια είναι τα νησιά της πλήρης εφαρμογής του μέτρου Μ.Ι.;

Στην πιλοτική εφαρμογή, από 01-07-2018 έως 31-12-2018, δικαιούχοι είναι οι φορολογικοί κάτοικοι των εξής νησιών:

Αγαθονήσι, Άγιος Ευστράτιος, Άγιος Μηνάς, Αλιμία, Ανάφη, Αντίψαρα, Αρκιοί, Αρμάθια, Αστυπάλαια, Γυαλί, Δονούσα, Ερρικούσα, Ηρακλειά, Θύμαινα, Ικαρία, Κάλυμνος, Κάρπαθος, Κάσος, Καστελόριζο, Κίναρος, Κουφονήσια, Κως, Λέβιθα, Λειψοί, Λέρος, Λέσβος, Λήμνος, Μαθράκι, Μάραθος, Νίμος, Νίσυρος, Οθωνοί, Οινούσσες, Πάτμος, Σάμος, Σαμοθράκη, Σαρία, Στρογγυλή, Σύμη, Σύρνα, Σχοινούσα, Τέλενδος, Τήλος, Φαρμακονήσι, Φούρνοι, Χάλκη, Χίος, Ψαρά και Ψέριμος.

Στην πλήρη εφαρμογή περιλαμβάνονται οι μόνιμοι κάτοικοι σύμφωνα με το Μητρώο της ΑΑΔΕ όλων των νησιών της επικράτειας πλην Κρήτης, Εύβοιας και Λευκάδας.

3. Ο πολίτης για να λάβει το μεταφορικό ισοδύναμο κόστος θα έχει γραφειοκρατική επιβάρυνση;

Η χρήση του πληροφοριακού συστήματος του μεταφορικού ισοδύναμου απλοποιεί σε πολύ μεγάλο βαθμό τις διαδικασίες αρχικής εγγραφής, έκδοσης εισιτηρίου και πίστωσης του ισοδύναμου κόστους (Α.ΝΗ.ΚΟ).

Για την αρχική εγγραφή το μόνο που απαιτείται από τον πολίτη είναι η είσοδος του στην διαδικτυακή τοποθεσία www.metaforikoisodynamo.gr με τα στοιχεία εισόδου του TaxisNET. Εκεί εμφανίζονται προσυμπληρωμένα τα πεδία του κύριου μέλους της οικογενειακής μερίδας και των υπόλοιπων εξαρτώμενων μελών που την απαρτίζουν. Ο χρήστης καλείται να καταχωρίσει μόνο στοιχεία επικοινωνίας καθώς και το IBAN του αριθμού λογαριασμού του στον οποίο θα πιστωθεί η επιδότηση. Πριν την ολοκλήρωση της εγγραφής, γνωστοποιείται και σε εκτυπώσιμη μορφή, ο Μοναδικός Αριθμός Νησιώτη (Μ.Α.Ν.), ο οποίος είναι ξεχωριστός για κάθε μέλος της οικογένειας της ωφελούμενης μονάδας.

Πριν την έκδοση κάθε ακτοπλοϊκού εισιτηρίου ο δικαιούχος, επιδεικνύει τον Μοναδικό Αριθμό Νησιώτη στον υπάλληλο του πρακτορείου έκδοσης εισιτηρίων. Ο δικαιούχος δεν χρειάζεται να κάνει τίποτε άλλο απλά να επιβεβαιώσει την ορθότητα των στοιχείων του στο εισιτήριο. Το Α.ΝΗ.ΚΟ θα πιστωθεί στον λογαριασμό IBAN που έχει δηλώσει στην αρχική του εγγραφή μετά από σύντομο χρονικό διάστημα αφού πραγματοποιηθεί το ταξίδι.

4. Εισάγοντας τους κωδικούς Taxisnet στην σελίδα του Μ.Ι. εμφανίζομαι ως μη δικαιούχος.

Μπορεί να συντρέχουν οι εξής λόγοι:

α) Η πρόσφατη φορολογική σας δήλωση δεν έχει εκκαθαριστεί ώστε να ληφθούν τα πιο πρόσφατα δεδομένα της κατοικίας σας.

β) Εμφανίζεστε στο μητρώο της ΑΑΔΕ ως εξαρτώμενο μέλος σε άλλη οικογενειακή μερίδα. Για να λάβετε τον Μοναδικό Αριθμό Νησιώτη (Μ.Α.Ν.) και να συμμετέχετε στην δράση πρέπει να αιτηθεί για εσάς το κύριο μέλος της μερίδας της οποίας είστε εξαρτώμενο μέλος.

γ) Η διεύθυνση κατοικίας σας στο μητρώο της ΑΑΔΕ εμφανίζεται ως μη έγκυρη. Θα πρέπει να διασφαλίσετε την ορθότητα της προβαίνοντας στην αλλαγή της.

δ) Οι διευθύνσεις κατοικίας, η δική σας ή και της/του συζύγου σας οι οποίες είναι καταχωρημένες στο μητρώο της ΑΑΔΕ δεν βρίσκονται σε επιλέξιμο νησί της δράσης. Μπορείτε να δείτε ποια είναι τα επιλέξιμα νησιά για την πιλοτική και την πλήρη εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου στο ερώτημα 2.

5. Στα εξαρτώμενα μέλη της οικογένειας μου, όπως αυτά προβάλλονται από την ιστοσελίδα του Μ.Ι. δεν εμφανίζεται η σύζυγός μου.

Εάν η σύζυγός σας υποβάλει ξεχωριστή φορολογική δήλωση τότε αυτή ορθά δεν εμφανίζεται στα εξαρτώμενα μέλη της μερίδας σας. Η σύζυγός σας για να συμμετάσχει στη δράση και να λάβει τον Μοναδικό Αριθμό Νησιώτη (Μ.Α.Ν.), θα πρέπει να συνδεθεί και να εγγραφεί με τους δικούς της ξεχωριστούς κωδικούς εισόδου TaxisNET.

6. Στα εξαρτώμενα μέλη της οικογένειας μου, όπως αυτά προβάλλονται από την ιστοσελίδα του Μ.Ι. δεν εμφανίζεται το νεογέννητο τέκνο μου.

Τα στοιχεία των εξαρτώμενων μελών που προβάλει το σύστημα του Μ.Ι. αντλούνται με βάση τα δηλούμενα σας στοιχεία στην τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας που υποβάλλατε. Όταν το τέκνο δηλωθεί στην επόμενη δήλωση φορολογίας που θα υποβάλλεται τότε αυτά θα εμφανιστούν στην ετήσια εγγραφή σας στην δράση του Μ.Ι.

7. Όταν εκδίδω το εισιτήριο στο πρακτορείο, τι πρέπει να κάνω για να λάβω το Α.ΝΗ.ΚΟ;

Θα πρέπει να επιδείξετε στον υπάλληλο του πρακτορείου τον Μοναδικό Αριθμό Νησιώτη (Μ.Α.Ν.) τον οποίο έχετε λάβει κατά την αρχική εγγραφή σας. Ο υπάλληλος θα καταχωρίσει στο σύστημά του τον αριθμό μαζί με το ονοματεπώνυμό σας όπως αυτό αναγράφεται στην αστυνομική σας ταυτότητα είτε με Ελληνικούς είτε με Λατινικούς χαρακτήρες. Κατά τα λοιπά η διαδικασία έκδοσης εισιτηρίου είναι η ίδια. Αφού πραγματοποιήσετε το ταξίδι το Α.ΝΗ.ΚΟ θα πιστωθεί μετά από εύλογο χρονικό διάστημα στον λογαριασμό IBAN που δηλώθηκε κατά την εγγραφή.

8. Εάν χρησιμοποιήσω μονή ακτοπλοϊκή μετάβαση και η επιστροφή μου γίνει με αεροπλάνο, θα λάβω Α.ΝΗ.ΚΟ;

Ναι το Α.ΝΗ.ΚΟ θα ληφθεί και για την μονή μετάβαση, δεν αποτελεί προϋπόθεση το ταξίδι να είναι μετ’ επιστροφής. Το ποσό που θα ληφθεί θα είναι αντίστοιχο της μονής μετάβασης.

9. Το πρακτορείο στο οποίο εξέδωσα το ακτοπλοϊκό εισιτήριο με ενημέρωσε ότι δεν μπορεί να καταχωρίσει το Μ.Α.Ν. μου. Θα μπορώ να λάβω το Α.ΝΗ.ΚΟ. έτσι; Τι μπορώ να κάνω σε αυτήν την περίπτωση;

Για να ληφθεί το Α.ΝΗ.ΚΟ. από τον δικαιούχο πρέπει ο Μοναδικός Αριθμός Νησιώτη (Μ.Α.Ν.) που του αντιστοιχεί να καταχωρισθεί στο σύστημα έκδοσης εισιτηρίων από τον υπάλληλο του πρακτορείου καθώς και να αναγράφεται στο εκδοθέν εισιτήριο.

Οι ακτοπλοϊκές εταιρείες και τα πρακτορεία έκδοσης ακτοπλοϊκών εισιτηρίων έχουν λάβει τις κατάλληλες οδηγίες και κατευθύνσεις από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ώστε να είναι δυνατή η καταχώριση και είναι υπεύθυνες για την απαραίτητη προσαρμογή των πληροφοριακών συστημάτων τους.

10. Είμαι ιατρός και κάνω το αγροτικό μου σε ένα από τα επιλέξιμα νησιά, είμαι δικαιούχος;

Ειδικές κατηγορίες δικαιούχων του μεταφορικού ισοδύναμου είναι επίσης:

α) Ιατροί υπόχρεοι της υποχρεωτικής υπηρεσίας υπαίθρου.

β) Ιατροί που υπηρετούν επί θητεία σε θέσεις ιατρών υπηρεσίας υπαίθρου, με σύμβαση διάρκειας ενός (1) έτους.

γ) Ιατροί υπόχρεοι υπηρεσίας υπαίθρου ή επί θητεία, που υπηρετούν σε θέσεις ιατρών υπηρεσίας υπαίθρου με παράταση της σύμβασής τους, μέχρι δώδεκα (12) μήνες.

δ) Ιατροί που τοποθετούνται προς απόκτηση ειδικότητας σε νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου.

ε) Επικουρικοί ιατροί που προσλαμβάνονται σε δημόσιους φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας με συμβάσεις ορισμένου χρόνου με διάρκεια από ένα (1) έως τρία (3) έτη

στ) Το επικουρικό προσωπικό των δημόσιων φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας, που προσλαμβάνεται με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου.

Η πληροφορία για την ένταξη ενός προσώπου στις παραπάνω κατηγορίες προκύπτει από στοιχεία που χορηγούνται στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής από το αρμόδιο Υπουργείο

11. Πώς υποβάλλω αίτηση πιστοποίησης για την καταβολή του Α.ΝΗ.ΚΟ;

Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά από το πρόσωπο που υποβάλλει την δήλωση φορολογίας εισοδήματος της ωφελούμενης μονάδας χρησιμοποιώντας τους κωδικούς πρόσβασης που έχει ο δικαιούχος στο TaxisNet. Σε περίπτωση που οι σύζυγοι ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης υποβάλλουν χωριστή φορολογική δήλωση, η αίτηση υποβάλλεται από καθέναν/ καθεμία χωριστά και για τυχόν εξαρτώμενά μέλη του/της. Μετά την οριστική υποβολή της αίτησης, ο αιτών ενημερώνεται αυτόματα για την υποβολή της και του χορηγείται μοναδικός αριθμός παρακολούθησής της (Μοναδικός Αριθμός Νησιώτη – Μ.Α.Ν.). Ταυτόχρονα πληροφορείται για τον μέγιστο αριθμό των εισιτηρίων που αντιστοιχούν στην ωφελούμενη μονάδα ανά ημερολογιακό έτος.

12. Έχω απαλλαχθεί από την υποχρέωση ηλεκτρονικής υποβολής της φορολογικής μου δήλωσης και δεν έχω κωδικούς στο TaxisNet. Πως μπορώ να υποβάλω την αίτησή μου για την καταβολή του Α.ΝΗ.ΚΟ;

Εφόσον ο/η αιτών/αιτούσα έχει ήδη απαλλαχθεί από την υποχρέωση ηλεκτρονικής υποβολής της φορολογικής του/της δήλωσης, η αίτηση πιστοποίησης για το Μ.Ι. μπορεί να γίνει μέσω Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.). Στις περιπτώσεις αυτές ο αιτών προσκομίζει στον εξουσιοδοτημένο υπάλληλο, συμπληρωμένο και υπογεγραμμένο το σχετικό έντυπο που χορηγείται από τα ΚΕΠ καθώς και σχετική βεβαίωση περί απαλλαγής υποχρέωσης ηλεκτρονικής υποβολής φορολογικής δήλωσης από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. Επίσης προσκομίζει εκτυπωμένο το εκκαθαριστικό σημείωμα του προηγούμενου της χορήγησης του Μ.Ι. έτους και το έντυπο Ε1 της δήλωσης, ώστε να προκύπτουν τα απαραίτητα στοιχεία. Τέλος ο/η αιτών/αιτούσα παραλαμβάνει τον Μοναδικό Αριθμό Νησιώτη (Μ.Α.Ν.) από τα ΚΕΠ.

13. Πώς καταβάλλεται το Αντιστάθμισμα Νησιωτικού Κόστους (Α.ΝΗ.ΚΟ);

Το Α.ΝΗ.ΚΟ για κάθε μέλος της ωφελούμενης μονάδας καταβάλλεται σε εύλογο χρόνο μετά την πραγματοποίηση του ταξιδιού σε τραπεζικό λογαριασμό του αιτούντος, ο οποίος τηρείται υποχρεωτικά σε πιστωτικό ίδρυμα που λειτουργεί στην Ελλάδα και αντιστοιχεί στον Αριθμό IBAN που έχει δηλώσει κατά την αίτησή του ο αιτών. Ο αιτών φέρει την ευθύνη για τη συμπλήρωση του αριθμού λογαριασμού, στον οποίο είναι υποχρεωτικά είτε αποκλειστικός δικαιούχος είτε συνδικαιούχος.

14. Μετά την καταβολή του Α.ΝΗ.ΚΟ, επιβαρύνομαι με κάποια φορολογία;

Το Α.ΝΗ.ΚΟ. είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένες οφειλές στη Φορολογική Διοίκηση και στο υπόλοιπο Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα. Για το λόγο αυτό για την είσπραξή του δεν απαιτείται η προσκόμιση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας.

15. Πώς υπολογίζεται το Α.ΝΗ.ΚΟ;

Το Α.ΝΗ.ΚΟ προκύπτει από τη διαφορά του πραγματικού μεταφορικού κόστους της ωφελούμενης μονάδας από το ποσό που θα κατέβαλλε η ίδια ωφελούμενη μονάδα εάν μετακινούνταν στην ηπειρωτική Ελλάδα στις ίδιες αποστάσεις.

16. Πόσα εισιτήρια δικαιούμαι ανά έτος λαμβάνοντας το Α.ΝΗ.ΚΟ;

Σε κάθε ωφελούμενη μονάδα αντιστοιχεί συγκεκριμένος αριθμός εισιτηρίων- διαδρομών με επιστροφή, για τα οποία θα λαμβάνει Α.ΝΗ.ΚΟ, από τα δρομολόγια, από και προς το νησί, στο οποίο έχει τη μόνιμη κατοικία της. Ο αριθμός τον εισιτηρίων-διαδρομών εξαρτάται από τον αριθμό των κατοίκων του νησιού, την ύπαρξη διοικητικού κέντρου και τις βασικές υποδομές στο νησί στο οποίο εφαρμόζεται το μέτρο.

17. Σε περίπτωση που μετοικήσω εκτός νησιού για ένα εξάμηνο μπορώ να κάνω χρήση του Μοναδικού Αριθμού Νησιώτη (Μ.Α.Ν.);

Η αλλαγή της κατοικίας της ωφελούμενης μονάδας σε άλλο νησί, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας πιστοποίησης, και κατά τη διάρκεια του έτους για το οποίο κρίθηκε δικαιούχος του Α.ΝΗ.ΚΟ, δεν επηρεάζει τον τρόπο και την έκταση καταβολής του. Σε περίπτωση που η ωφελούμενη μονάδα μετοικήσει εκτός νησιού, για χρόνο μεγαλύτερο του τετραμήνου μέσα στο ίδιο έτος, τα μέλη της δεν δικαιούνται να κάνουν χρήση του Μοναδικού Αριθμού Νησιώτη (Μ.Α.Ν.), ενώ ο δικαιούχος του Α.ΝΗ.ΚΟ υποχρεούται να ανακοινώσει αυτή την αλλαγή στην Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, μέσα από το πληροφοριακό σύστημα του Μ.Ι.








Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης