Αποτελέσματα live αναζήτησης

ΕΛΕΠΑ: Παρουσίαση του Επικαιροποιημένου Σχεδίου Συλλογικής Σύμβασης της Π.Ο.Λ με εξειδίκευση στους εργαζόμενους των ελεγκτικών/συμβουλευτικών εταιρών

  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 4 λεπτά
New Page 1

ΕΝΩΣΗ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΕΛΕΓΚΤΩΝ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ  (Ε.Λ.Ε.Π.Α.)

Μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών (Π.Ο.Λ.)

Κάνιγγος 27, ΤΗΛ. 38 02 923 - 38 35 093, ΦΑΞ: 33 06 776 -  ΑΘΗΝΑ

Web site: www.elepa.gr. E_ mail: [email protected].

 

Παρουσίαση του Επικαιροποιημένου Σχεδίου Συλλογικής Σύμβασης της Π.Ο.Λ με εξειδίκευση στους εργαζόμενους των ελεγκτικών/συμβουλευτικών εταιρών τη Δευτέρα 9/07/2018, στις 19:30 στο σωματείο (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος)

 

Αγαπητοί συνάδελφοι σε ελεγκτικές - λογιστικές - συμβουλευτικές εταιρίες,

Στο κλάδο μας, μέσω της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) που υπέγραφε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών (ΠΟΛ) μέχρι και το 2009, κατοχυρώθηκαν μια σειρά από δικαιώματα όπως η ειδικότητα του λογιστή και βοηθού του λογιστή, το αντικείμενο εργασίας τους, η επαγγελματική τους εξέλιξη, η μισθολογική ισοτιμία άνδρα – γυναίκας, το επίδομα ισολογισμού κλπ. Σε αυτή την ΣΣΕ βασίζονταν άτυπα και οι όροι εργασίας των εργαζομένων στις ελεγκτικές.

Σήμερα η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων και του κλάδου μας εργάζεται με ατομικές συμβάσεις.  Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ακόμη και στην ίδια ελεγκτική εταιρεία, να μην υπάρχει ενιαίο καθεστώς στους όρους δουλειάς. Δεν διαφοροποιούνται μονάχα οι μισθοί, οι υπερωρίες, το πότε κι αν θα πάρεις αύξηση, αλλά και ζητήματα που αφορούν το χρόνο εργασίας, ή την προστασία της μητρότητας, τις συνδικαλιστικές και ατομικές ελευθερίες, τον καθορισμό των καθηκόντων και άλλα δικαιώματα που μπορεί να εξασφαλίζει μια συλλογική ρύθμιση.

Η Ένωσή μας, μαζί με την ΠΟΛ, έχουμε επεξεργαστεί νέο σχέδιο για ΣΣΕ στον κλάδο μας που συμπεριλαμβάνει όλους τους εργαζόμενους στις ελεγκτικές/συμβουλευτικές εταιρίες σε όποιο τμήμα και αν δουλεύουν.

Πρωτοστατούμε στον αγώνα για την επαναφορά των ΣΣΕ και για την κατάργηση του αντεργατικού πλαισίου που ισχύει σήμερα. Χαρακτηριστική προσπάθεια είναι ότι το 2016 μαζί με άλλα 536 Εργατικά Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά κέντρα καταθέσαμε σε όλα τα κόμματα (εκτός από τη ναζιστική Χρυσή Αυγή) πρόταση νόμου για την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ). Χρειάζεται όμως να πιέσουμε περισσότερο τους εργοδότες του κλάδου στην υπογραφή του σχεδίου ΣΣΕ της ΠΟΛ.

Από την πλευρά τους, οι μεγάλες εταιρείες του κλάδου κάνουν ότι μπορούν για την υλοποίηση των αντεργατικών νόμων στο χώρο μας. Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ατομική σύμβαση που προσπαθεί να επιβάλει η εργοδοσία της PWC στους εργαζόμενους της που καταργεί στην ουσία κάθε έννοια ειδικότητας, σταθερού εργασίμου χρόνου, προωθεί τον διαχωρισμό μισθού σε υποχρεωτικό και οικειοθελή παραχώρηση κλπ. Αυτή η σύμβαση δείχνει τι επιδιώκουν συνολικά οι εργοδότες, με στήριγμα  τον ΣΕΒ άλλα και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Η δήλωση του πρώην προέδρου του ΣΕΒ πως «η παραδοσιακή ΕΓΣΣΕ δεν απαντά στις σημερινές αγωνίες των εργαζομένων» και πως «η χρησιμότητα της παραδοσιακής ΕΓΣΣΕ έχει ξεπεραστεί από τη σημερινή πραγματικότητα...», είναι ο σημερινός οδηγός των επιχειρηματικών ομίλων τους στο χτύπημα κάθε αγώνα που διεκδικεί αυξήσεις, βάζει μπροστά την επαναφορά της ΕΓΣΣΕ.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ η οποία συνεχίζει αμείωτα την επίθεση στο σύνολο των δικαιωμάτων των εργαζομένων (ψήφιση προαπαιτούμενων της 4ης αξιολόγησης, εμπόδια στη λειτουργία των σωματείων και των συλλογικών διαπραγματεύσεων) μέσω της πολιτικής της ενισχύει την αδιαλλαξία των εργοδοτών, που με θράσος αμφισβητούν την ανάγκη ύπαρξης κλαδικής ΣΣΕ, μέσα από την προσπάθειά τους για επέκταση του ωραρίου στις ελεγκτικές εταιρείες , την καθιέρωση των εργαζόμενων που εργάζονται με μπλοκάκι, τα φαινόμενα μαζικών απολύσεων, την εντατικοποίηση της δουλειάς μας κ.α.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να ενημερωθούν για το σχέδιο ΣΣΕ της ΠΟΛ και να ανοίξουν το ζήτημα της υπογραφής της μέσα στους χώρους που εργάζονται. Οι συλλογικές συμβάσεις με όλες τις κατακτήσεις που εκφράζουν δεν είναι περασμένα-ξεχασμένα. Το παράδειγμα εργαζομένων σε άλλους κλάδους (Ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, Κατασκευές και αλλού) που μέσα από το συλλογικό αγώνα μαζί με το σωματείο κατάφεραν να υπογράψουν ΣΣΕ, δείχνει ότι είναι ρεαλιστικός ο στόχος για υπογραφή σύμβασης και ότι οι δυνατότητες υπάρχουν και πολλαπλασιάζονται μέσα από τη συμμετοχή του καθένα μας στο σωματείο.

Συνάδελφοι  μπορούμε να τα καταφέρουμε και εμείς

Απαιτούμε τώρα η πρόταση για επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων

να γίνει νόμος του κράτους.

 

Ελάτε στη σύσκεψη τη Δευτέρα 9/07/2018, στις 19:30 στο σωματείο για να συζητήσουμε την πρόταση της Συλλογικής Σύμβασης (ΣΣΕ) της ΠΟΛ και να οργανώσουμε τη δράση μας  ώστε να πιέσουμε τους εργοδότες να την υπογράψουν.  

Δεν είναι μία διαδικασία εύκολη και απλή. Χρειάζεται η συμμετοχή όσο περισσοτέρων συναδέλφων. Χρειάζεται πίστη στην δύναμή μας. Εκεί βρίσκεται η ελπίδα για τους εργαζομένους!

Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΙΟΥΛΙΟΣ 2018

 



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης