Αποτελέσματα live αναζήτησης

Σημεία ομιλίας Υφ. Εργασίας, Ν.Ηλιόπουλου, στο Περιφερειακό Συνέδριο Βορείου Αιγαίου

  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ EΡΓΑΣΙΑΣ  
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
             
Δελτίο Τύπου
                                                                                       
Αθήνα, 03-05-2018

Στην ανάγκη δημιουργίας ενός νέου μοντέλου διαλόγου ανάμεσα στην Πολιτεία και την κοινωνία, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Υφυπουργός Εργασίας, Νάσος Ηλιόπουλος, στην ομιλία του στο 14ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση του Βορείου Αιγαίου στη Μυτιλήνη.

«Αυτό το μοντέλο διαλόγου θα πρέπει να είναι εντελώς αντιπαραθετικό σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, εάν όντως θέλουμε να σχεδιάσουμε διαφορετικά την επόμενη μέρα, γιατί η κρίση που ζήσαμε τα τελευταία οχτώ χρόνια δεν μας δίνει την πολυτέλεια να κάνουμε τα ίδια λάθη», σημείωσε ο Υφυπουργός Εργασίας.

«Η διαδικασία του συγκεκριμένου συνεδρίου αποτελεί, πέρα από όλα τα άλλα, και μια ένδειξη σεβασμού απέναντι στους πολίτες των νησιών που, από την πρώτη στιγμή της προσφυγικής κρίσης, δίδαξαν ανθρωπιά και αλληλεγγύη», ανέφερε ο κ. Ηλιόπουλος. Υπενθύμισε ότι το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης συνέβαλε, από την πλευρά του, στην αντιμετώπιση των εκτάκτων συνθηκών που γνώρισαν τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, μέσω αλλαγών στο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού που αφορούν:

α) την αύξηση του χρόνου διαμονής όσων δικαιούχων επιλέγουν καταλύματα στη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο κτλ,

β) αύξηση της επιδότησης των τουριστικών καταλυμάτων, και

γ) μηδενική ιδιωτική συμμετοχή για τους δικαιούχους-ωφελούμενους που επιλέγουν για τη διαμονή τους καταλύματα των νησιών αυτών.

Ειδικότερα, σε ότι αφορά την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ο κ. Ηλιόπουλος σημείωσε ότι «από το 2015 μέχρι σήμερα το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) έχει πραγματοποιήσει περισσότερους από 6.000 ελέγχους, έχουν διενεργηθεί 545 εργατικές διαφορές και έχουν συνολικά καταβληθεί 1,3 εκ. ευρώ δεδουλευμένες αποδοχές στους εργαζόμενους, ενώ, με το νέο οργανόγραμμα, συστήθηκε η Περιφερειακή Διεύθυνση Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Αιγαίου».

Ο Υφυπουργός Εργασίας τόνισε ότι «η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ήταν από αυτές που επλήγησαν ιδιαίτερα από την κρίση, καθώς την περίοδο 2010-14 η ανεργία εκτοξεύτηκε από το 9,5% στο 22,3%. Σε αυτά τα έτη χάθηκαν 9.375 θέσεις εργασίας, όμως είναι θετικό το γεγονός ότι από το 2015 μέχρι σήμερα έχουν δημιουργηθεί 7.100 νέες θέσεις εργασίας» και σημείωσε, σχετικά με τις πολιτικές καταπολέμησης της ανεργίας, ότι «στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου υλοποιούνται ή έχουν υλοποιηθεί από το 2015 προγράμματα συνολικού προϋπολογισμού 22 εκ. ευρώ  για περίπου 4.500 ανέργους».

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο Υφυπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στις δύο πρόσφατες αλλαγές που αφορούν τα συγχρηματοδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα για την καταπολέμηση της ανεργίας:

α) την αύξηση των κονδυλίων κατά 450 εκ. ευρώ, και

β) τη δυνατότητα στοχευμένων ανά περιφέρεια προγραμμάτων, δυνατότητα που εξέλιπε προηγουμένως.

Ο κ. Ηλιόπουλος τόνισε, τέλος, αυτό αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα το οποίο καταδεικνύει γιατί είναι απαραίτητος ένας δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και των τοπικών φορέων, καθώς η ενεργός συμμετοχή τους θα συμβάλλει ώστε τα προγράμματα που θα σχεδιαστούν να εξυπηρετούν πραγματικά τις ανάγκες της κάθε περιοχής. 



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης